Het Copyright Office van de Amerikaanse Library of Congress heeft gisteren laten weten dat het kraken van zogeheten simlocks voorlopig als legaal beschouwd moet worden. Ook werd het hacken van css-encryptie en verouderde software onder voorwaarden toegestaan.
Hoewel het door de steeds kleinere marges minder aantrekkelijk wordt, geven mobieletelefonieproviders nog altijd dure mobieltjes weg om klanten te trekken. Door een softwarematige beveiliging, een zogeheten simlock, op die mobieltjes aan te brengen, proberen ze te voorkomen dat de klanten na het verstrijken van de contractperiode met duur toestel en al naar de concurrent overstappen. Het breken van die simlockbeveiliging was tot gisteren illegaal, maar daar is nu verandering in gekomen. Volgens de Library of Congress beperkt een simlock mensen namelijk in het 'genieten van het volledig vruchtgebruik' van een telefoon. Opmerkelijk is dat de uitspraak vooral betrekking heeft op de omstreden mogelijkheid om met een simlock het draaien van alternatieve software te beperken; dat de maatregel het overstappen naar een andere provider eenvoudiger maakt, wordt kennelijk op de koop toe genomen.
Tegelijk werd nog een vijftal uitzonderingen op de copyrightwetgeving bekendgemaakt, die in tegenstelling tot de simlockmaatregel wel aan een aantal beperkingen onderhevig zijn. Blinden mogen de kopieerbeveiliging op e-books omzeilen, zodat ze zich die boeken door speciale software kunnen laten voorlezen. Fragmenten van dvd's mogen voortaan voor studiedoeleinden gekopieerd worden en daartoe mag de css-beveiliging omzeild worden - tot groot ongenoegen van de filmindustrie. Verder mag software waarvoor de hardware niet meer wordt gemaakt, 'voor archiveringsdoeleinden' gekraakt worden, en datzelfde geldt als een programma niet meer werkt omdat een bijbehorende dongle beschadigd is. De laatste regel staat het onderzoek naar kopieerbeveiligingen toe. Aanleiding daartoe was onder andere het XCP-anti-kopieersysteem van Sony, waarvan door reverse engineering werd vastgesteld dat het computers kwetsbaar voor hackers maakte. Aan het verbod op het reverse engineeren, waar veel softwarefabrikanten zich van bedienen, werd daarom voor onderzoeksdoeleinden een eind gemaakt. De maatregelen blijven drie jaar van kracht.