'To google or not to google?'

Nadat Google in het verleden al verscheidene malen had aangegeven niet blij te zijn met de werkwoordvorming van zijn merknaam, heeft het bedrijf via het Google Blog richtlijnen gepubliceerd voor het gebruik van zijn merknaam. Het gebruik van 'Google' als zelfstandig naamwoord om daarmee te verwijzen naar het bedrijf Google is prima en wordt door Google aangemoedigd: 'Use it widely, and hey, tell a friend'. Wanneer er gebruikgemaakt wordt van het werkwoord 'to google' om aan te geven dat op internet gezocht wordt, dan is dat alleen toegestaan als er bedoeld wordt dat er van Googles zoekmachine gebruikgemaakt wordt. Dat is ook de betekenis die Merriam-Webster aan het werkwoord 'to google' heeft gegeven. Als dat werkwoord gebruikt wordt om aan te geven dat gezocht wordt via een willekeurige andere zoekmachine dan raadt Google aan gebruik te maken van het neutrale 'to search'.

Google logoMerkrechthouders hebben de plicht om de door hen geregistreerde merknamen te beschermen. Doen ze dat niet en verwordt de merknaam tot een soortnaam of algemeenheid, dan kunnen merkrechthouders in de toekomst niet of sterk verminderd optreden wanneer inbreuk gemaakt wordt op het merk. Als Google bijvoorbeeld helemaal niet zou optreden het gebruik van zijn merknaam als synoniem voor zoeken op internet, dan zou dat kunnen betekenen dat het bedrijf in de toekomst nog zeer moeilijk gelijk zou kunnen krijgen in juridische geschillen waarbij Googles merknaam op onjuiste wijze zou zijn gebruikt. Of het vrijgeven van deze richtlijnen ook betekent dat Google zijn strijd over het gebruik van zijn merknaam helemaal opgeeft is niet bekendgemaakt.

Door Harm Hilvers

Freelance nieuwsposter

26-10-2006 • 10:06

74

Bron: Google Blog

Reacties (74)

74
73
34
18
6
22
Wijzig sortering
Zo werkt het (Amerikaanse) recht nu eenmaal. Als je de eigendomsrechten van je merk niet verdedigt, verlies je het specifieke recht op dit merk.

Bijv. "aspirine" is eigenlijk een merknaam van Bayer maar intussen gebruikt men die naam ook voor andere merken pijnstillers, wellicht ook zonder de werkzame stof die in Aspirine zit. Google wil iets dergelijks voorkomen.
Even een kleine toevoeging: In Nederland werkt het recht OOK zo! (bron (zie artikel 5.2b))
Klopt. Dit is niet alleen in Amerika zo. Wanneer een merkproductnaam tot soortnaam wordt moet je als fabrikant niet alleen heel blij zijn. Je MOET namelijk juridisch optreden tegen gebruik van jouw merknaam als soortnaam.
Een bekent voorbeeld hier is is de fabrikant van Luxaflex die zag dat zijn merk een soortnaam werd.
SPAM!

werd ook pas heel erg laat wakker.

*edit*
voor die menschen die mij wellicht verkeerd begrepen. De merknaam SPAM (SMAC in het nederlands) is nu misbruikt voor het fenomeen van ongevraagde (electronische)post. Dat willen ze nu pas aanpassen.
Rollerblade is ook zo'n mooi voorbeeld :)
En toevallig krijg je altijd SPAM reclame(links) als je in Gmail in je spambox bent :P, uiterst cliché...
alleen je vergelijking klopt niet helemaal omdat op medicijnen een patent wordt aangevraagd wat na een aantal jaar verloopt. Mogen andere bedrijven als het patent verlopen is precies hetzelfde medicijn uitgeven onder dezelfde naam.
(zo is het mij vertelt op school tenminste :P)
Snuffz0r: "alleen je vergelijking klopt niet helemaal omdat op medicijnen een patent wordt aangevraagd wat na een aantal jaar verloopt. Mogen andere bedrijven als het patent verlopen is precies hetzelfde medicijn uitgeven onder dezelfde naam."

Je schrijft het goed; "hetzelfde". De vergelijking van pinockio klopt dus wel; Aspirine van een andere fabrikant dan Bayer, zonder de werkzame stof die in Aspirine zit, is niet hetzelfde.
Anoniem: 139871 @Snuffert26 oktober 2006 13:38
verteld, als je het toch over school hebt ;)
Waar google zich druk over maakt?
geschiedenislesje:
Sony kwam met de 1e kleine draagbare cassettespeler, en noemde die de walkman.
de walkman was een enorme hit.
niet veel later brengen andere fabrikanten ook cassettespelers uit onder de naam "walkman".
Sony spant een rechtzaak aan om hun product/merknaam te beschermen.
Sony verliest de rechtzaak, omdat walkman in de volksmond synoniem is geworden voor een kleine draagbare cassettespeler

dus niet zo raar dat google niet wil dat hun merknaam wordt gebruikt om te verwijzen naar de producten van de concurent.
Uhm voor zover ik weet is het gebruik van Walkman nog steeds voorbehouden aan Sony...En heeft sony die rechtzaken ook wel gewonnen (hence de nieuwe sony walkman) We noem(den) wel al die apparaten walkman's maar geen andere partij had er ook werkelijk Walkman opstaan..
geschiedenislesje:
Sony kwam met de 1e kleine draagbare cassettespeler, en noemde die de walkman.
Geschiedenislesje terug dan ;)

Sony was niet de 1e, de stereobelt was de 1e draagbare audiocassette speler.

De winkeliers en mensen zelf noemden dit wel walkmans, maar niet de fabrikanten.
Het lijkt erop dat iPod dadelijk ook synoniem voor mp3-speler wordt. Het is nog niet zo ernstig als Walkman, maar het komt aardig in de buurt.
Toch heb ik van hun nog niet zo'n sterk signaal gehoord dat hiertegenin gaat.
Een nog recenter voorbeeld....

Een computerfabrikant met een appeltje als merknaam bracht een MP3 speler uit.....

Ondertussen noemt iedereen zo'n beetje een MP3 speler een i-pod, terwijl al die MP3 spelertjes niets met een i-pod te maken hebben.
Alleen Sony heeft er niet van geleerd,
ditzelfde overkwam ze later met de discman...
"Waar google zich druk over maakt?
geschiedenislesje:
Sony kwam met de 1e kleine draagbare cassettespeler, en noemde die de walkman.
de walkman was een enorme hit.
niet veel later brengen andere fabrikanten ook cassettespelers uit onder de naam "walkman".
Sony spant een rechtzaak aan om hun product/merknaam te beschermen.
Sony verliest de rechtzaak, omdat walkman in de volksmond synoniem is geworden voor een kleine draagbare cassettespeler
"

Op zich waar, maar je vergelijkt nu 2 verschillende dingen met elkaar. Walkman wordt in jouw voorbeeld gebruikt als produktnaam. Wat Google in dit geval wil is niet een andere fabrikant verbieden hun naam te gebruiken maar bepalen wanneer en hoe een WOORD gebruikt mag worden. In het geval van Googlen als zoeken op het internet gaat het om Googlen als werkwoord, dat is toch wat anders dan Google gebruiken als merknaam of produktnaam.
Dat tegenwoordig elke mp3speler een iPod wordt genoemd lijkt me onzin. Ik hoor rondom mij steeds praten over "mijn mp3" als ze een mp3speler bedoelen :r.

[/ot]

Nouja, ik begrijp Google dat ze deze actie nemen. Natuurlijk zijn ze blij omwille van de enorme populariteit wat dit aangeeft. En natuurlijk zal deze actie het "verkeerd" gebruik van "to Google" niet verhinderen, wat volgens mij Google overigens niets kan schelen.
Het is maar dat ze er iets op zeggen, en dus nog steeds aanspraak kunnen maken op de naam "Google"
Ach ja, sommige mensen zien het verschil niet tussen een bromfiets en een motorfiets...
Dus dat er mensen zijn de elke mp3 speler een iPod noemen kan ik me voorstellen.
En dat er dan mensen zijn die alle zoekmachines google noemen kan dan ook...
Al denk ik dat iedereen die niet helemaal wereldvreemd is het verschil wel gewoon ziet. Die wereldvreemde mensen moet je ook altijd het verhaal uitleggen van de film waar je samen naar zit te kijken...
Dan mag een zeker niet nader te noemen bedrijf dat Toilet-reinigingsvloeistof produceert, welke bekend is door de handige gekromde hals die doet denken aan de nek van een watervogel, wel eens een onderzoek laten uitvoeren naar het misbruik van _hún_ naam ;) :P

ik vermoed dat ze op Tweakers.net wel e.e.a. misbruik van hun naam zullen aantreffen, welke ver staat van enige relatie tot hun producten ;) :P
Anoniem: 101094 @RM-rf26 oktober 2006 10:44
Wij van Google adviseren Google...
Geen ééntje zo schoon als...
Wij van Toiletzwaan adviseren Toiletzwaan?
tja to google or not. Xerox heeft ooit ook dat probleem gehad. een xerox was in de volksmond het maken van een kopie en de naam xerox is toen een algemeen begrip geworden.

Google kan wel richtlijnen opstellen maar gebruik in de volksmond daar zijn geen richtlijnen voor dat bepaald het volk zelf.
en terecht hebben ze. Zie je het al voor je? Yahoo Search; Staat er op het knopje "Google" ipv "Search". Dat soort dingen krijg je dan
Google toont met dit bericht aan dat ze wel degelijk 'iets' doen aan de verdediging van hun merk. Mochten er in de toekomst geschillen rijzen, dan zouden zij naar zo'n bericht kunnen verwijzen.
Mijn inschatting is dat Google het generiek gebruik van hun naam door niet-commerciele partijen geen enkel probleem vindt: wanneer 'zoeken' 'googlen' wordt, zullen newbies eerder naar www.google.com gaan dan www.zoeken.com. Weer een paar ogen erbij dat naar hun advertenties kijkt!

Off-topic: heeft Apple al zo'n bericht geplaatst voor wat betreft het merk iPod? (Met 'pod-cast' zijn ze wel aan het rommelen, geloof ik.)
Anoniem: 125729 26 oktober 2006 10:56
Ik zou het als een eer zien om in het rijtje te mogen staan van: Walkman, iPod, Post-It, Pritt stift, Trampoline, Claxon, Asperine, etc. :)
BIC :Y)

(in belgie noemt echt wel iedereen een ballpoint 'nen bic' ;))
Juist, jij als individu. Als bedrijf ben je gewoon gezien...
ja... kijk maar naar IBM... en de PC...
Voor elke pc die geproduceert wordt gaat er nog steeds een paar cent naar IBM.
Quote:

Als Google bijvoorbeeld helemaal niet zou optreden het gebruik van zijn merknaam als synoniem voor zoeken op internet, dan zou dat kunnen betekenen dat het bedrijf in de toekomst nog zeer moeilijk gelijk zou kunnen krijgen in juridische geschillen waarbij Googles merknaam op onjuiste wijze zou zijn gebruikt. Of het vrijgeven van deze richtlijnen ook betekent dat Google zijn strijd over het gebruik van zijn merknaam opgeeft is niet bekendgemaakt.
Anoniem: 76395 @Astennu26 oktober 2006 10:12
Ja maar die laatste zin snap ik niet. Google doet er dus wat aan door richtlijnen op te geven en vervolgens:
"Of het vrijgeven van deze richtlijnen ook betekent dat Google zijn strijd over het gebruik van zijn merknaam opgeeft is niet bekendgemaakt."
Eh, nee dus ??
Het probleem dat google daar vooral mee heeft is bijvoorbeeld dat een willekeurige website een (homebrew) zoekfunctie heeft en er doodleuk 'Google' boven zet.

Gevolg: gebruikers vinden (veelal) niet wat ze zoeken en vinden dat 'Google' niet (goed) werkt -> stappen over op Yahoo Search/MSN Search/etc.

Gevolg: minder reclame-inkomsten voor Google vanwege minder pageviews vanwege minder hits.

Ik zie het punt van Google wel, en wat in dit artikel omschreven staat, daar sta ik 100% achter.

Edit: typo.
Vraag me af of dit zo'n vaart zal lopen... Er zijn in praktijk al best wat voorbeelden van merknamen die als werkwoord of zelfstandig naamwoord gebruikt worden, maar of dit nou echt problemen opleverd?

Denk aan:
MSN-en, mac-en (alsin een hamburger halen), Xerox-en, pamperen, ect

Of merknamen als verzamelnaam voor een productgroep, bijv, Maggi ipv aroma.
Anoniem: 28557 @DuLaC26 oktober 2006 15:46
Wat dacht je van "Luxaflex"? Dat is al jaren synoniem voor "horizontale lamellen"; gevolg: mensen kopen een B-merk ipv een "echte" Luxaflex, omdat ze dat uit een rijtje metalen stroken bestaat "Luxaflex" noemen.
Anoniem: 194366 @TERW_DAN26 oktober 2006 10:10
Ja daar moeten ze zich wel druk over maken, aders gaan andere bedrijven ook de term googlen gebruiken,,, zonder dat google daar iets aan kan doen.
Anoniem: 106918 26 oktober 2006 15:27
Meestal als iemand zegt 'effe Googelen' dan wordt ook daadwerkelijk google.nl opgevraagd.. als je niet via Google Googeld (met een t of een d??) heeft het ook geen zin om je actie 'Googelen' te noemen.

(als je dat woordt vaak gebruikt en een zin of zoals hier^^^ realiseer je pas hoe vreemd het klinkt)
't Is iig met een t, want het is de persoonsvorm.
Ik ben nog wel in dubio of het "je googlet" of "je googelt" moet zijn?
Het moet "je googlet" zijn, want anders vervorm je het hele woord. Het werkwoord is google dus ik google jij (werkwoord + t) googlet. Volgens mij, zeg maar wanneer ik fout zit. ;)
compleet off-topic natuurlijk, maar niet onbelangrijk...

Het gaat er om wat de stam is, niet wat het werkwoord is. Bijv. bij lopen is dit "loop". Stam + t brengt loopt.
Wat de stam van googlen is, weet ik niet. Het zou googl kunnen zijn, onwaarschijnlijk.
Logischer lijkt me: ik google, jij googlet, en samen googlen we er op los. Anders zoeken we dit even op? :)
Ow, foutje ik bedoelde ook stam + t :o en dan kom je dus uit op google(t) -> googlet

Even een rijtje maken: (verbeter maar waar het niet klopt)
ik google
jij googlet
hij/zij googlet
wij/zij googleen ?? of googlen (logischerwijs stam + en -> googleen

ik googlede
jij googlede
hij/zij googlede
wij/zij googleden

Voor mijn gevoel klopt het zo.
Of valt Google onder de onregelmatige werkwoorden :P

En off-topic? Zo off-topic is het toch niet, daar moeten we toch over na gaan denken als het straks echt een werkwoord wordt ;)
Een paar extra woorden omdat het zo mooi ooglet:

Googleren = Werken met Internetzoekacties
Googleken = Mensen die (nog) niet goed kunnen zoeken op het internet. (Googleek = Enkelvoud, Of is de moderne spelling enkeltfout)
Googleechen = Veelvuldige intenetzoekacties uitvoeren
Googlemmeren = Internetzoekacties met emmers, ookwel emmeren met internetzoekacties
Googleremmen = Internetzoekactiebeperkingen
Googlenen = Een internetzoekactie overnemen
Googlellende = Ellenlange internetzoekacties
Googloepen = Een internetzoekactie bekijken
Googlinken = Naar een internetzoekactie verwijzen.
Googloten = Internetzoekactie loterijloten, ookwel internetzoekactiegenoten (medezoekers)
Googlakken = Interzoekacties
Googlopties = Internetaandelen zoeken, ookwel internetzoekmogelijkheden
Googlieren = Klieren met internetzoekacties, ookwel Ierse internetzoekers
Googlefiel = Iemand die een bepaalde internetzoekactiepagina gebruikt
Googlepedaal = Drukpedaal voor internetzoekacties, ookwel internetzoekactiemodaal (standaard) of een standaard (modaal) internetzoekactie
Googlepelen = Een intenetzoekactie ophalen
Googlannalen = Jaarlijkse internetzoekactiegeschiedenis
Googlanalen = Mensen met een gevoelige intenetzoekactiegeschiedenis
Googpoepen = Internetzoekacties uitdraaien

Refentie = F. Evenhuis, Auteur: Het Grote Internetzoekactiewoordenboekuitbreiding Deel 1.

Meer op verzoek.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.