Samsung introduceert 40" lcd-tv met led-backlight

Samsung heeft begin deze maand een 40” lcd-tv geïntroduceerd met een led-backlight. De tv heeft een resolutie van 1366x768, een dynamisch contrast van 10.000:1 en een helderheid van 450cd/m². Dankzij het gebruik van leds voor de backlight in plaats van CCFL’s kan het scherm een breder spectrum van kleuren weergeven, is de levensduur van het scherm verdubbeld en als klap op de vuurpijl is het beter voor het milieu. Wanneer de tv in de winkelschappen zal verschijnen en welk prijskaartje Samsung er op zal plakken is nog onbekend. Tegelijkertijd met de introductie van de 40" lcd-tv met led-backlight heeft Samsung ook twee modellen met een diagonaal van 40 en 46 inch geïntroduceerd die een resolutie van 1920x1080 kunnen weergeven.

Samsung 40 inch lcd-tv met led backlight

Door Hielko van der Hoorn

08-09-2006 • 01:03

64

Bron: Samsung

Reacties (64)

64
63
29
11
3
21
Wijzig sortering
Anoniem: 188600 8 september 2006 09:28
Als het om LED’s gaat wordt er weer van alles geroepen. Ik heb me beroepmatig met LED’s en LCD-schermen beziggehouden. Ik neem maar even de vrijheid:

Het bredere kleurenspectrum dat in het artikel wordt genoemd is mogelijk door individuele LEDs feller te maken, te dimmen of helemaal uit te schakelen.
-Nee, het combineren van LED’s met ieder zijn eigen bandbreedte in het kleurenspectrum, dekt het gehele zichtbare deel van het kleurenspectrum af.

waardoor de pixels in de buurt ook worden beinvloed en donkerder of lichter worden waardoor die kleurafwijkingen hebben. -Dit is niet waar. Hiervoor wordt een polarizer gebruikt. Niet alleen bij CCFL maar ook bij LED’s is dit nodig.

Voor film en videobeelden geeft dat wel een mooi 'zacht' effect, maar voor desktoptoepassingen met allemaal contrastrijke vierkante vlakken is het een ramp, omdat je dan overal vlekken en 'schaduwen' ziet lopen omdat het scherm niet overal even goed wordt verlicht. Fotobewerken wordt helemaal onmogelijk. -Onzin

Vooral in groen licht schijnen de leds het veel beter te doen. -Nee, met rood wordt het beste rendement gehaald. Het menselijk oog is wel gevoeliger voor groen.

en vooral met grote schermen is de uniformiteit soms een probleem. -Uniformitijd heeft niet zoveel met de grootte van het scherm te maken. Het is wel zo dat aan de zijkant van het beeld de lichtintensiteit een stuk minder kan zijn vanwege de electrodes in de CCFL's.

Dit kan inderdaad een kleurafwijking geven omdat kalibreren niet meer zo goed mogelijk is(Het signaal wat naar een pixel gaat hangt tenslotte niet meer alleen af van de kleur die de pixel moet worden, maar ook van de helderste pixels). -Onzin, de LED’s worden PWM gedimd. Hierdoor verschuift het kleurenspectrum nauwelijks. Alleen de lichtintensiteit wordt lager

LEDs bevatten geen fosfor. -Witte LED’s wel hoor!,

maar dat is weer een nadeel want het komt de kleurechtheid helemaal niet ten goede. -Wanneer LED’s met ieder zijn eigen stuk in het zichtbare spectrum worden gecombineerd is de kleurechtheid prima.

Maar het aantal kleuren dat kan worden weergegeven is veel meer afhankelijk van het gebruikte scherm en de chip deze aanstuurt, -Nee hoor, ook bij het gebruik van CCFL’s is het afgegeven kleurspectrum ZEER belangrijk!

het backlight beinvloed alleen de helderheid een beetje extra zodat het beeld meer contrast kan weergeven,
-inderdaad. Als het backlight dan ook nog ‘dynamisch’ wordt aangestuurd, ben je ook meteen van je bewegings onscherpte af.

maar niet voor iedere pixel even precies. -Natuurlijk wel!

En ja, dit scherm dimt de LEDs plaatselijk, anders zou er niets nieuws aan zijn, -LED’s in de achtergrond verlichting is op zich niet nieuw. Duurder dan met TL-buizen is het in ieder geval.
Inschattingen van jaren geleden al toonden aan dat niemand zoveel zou willen betalen voor een scherm met LED’s als achtergrondverlichting. Het gebruik van CCFL’s is niet alleen goedkoper, het is in de aansturing stukken goedkoper, zeker als er geen gebruik wordt gemaakt van een ‘scannend’ principe

en zou het nut van LEDs ook nog al beperkt zijn tot, behalve een lager energievebruik en een betere lichtverspreiding wat niet echt bijzonder zou zijn.
–Deze LED’s gebruiken waarschijnlijk nauwelijks minder energie vergeleken met een equivalent in CCFL technologie. Zoals het artikel al aangeeft ligt het voordeel in de levensduur (LED's: solid state lighting) en de kleuren. Met de verwijzing dat het beter voor het millieu is wordt de fosfor bedoeld die in een CCFL zit.

CCFL:
Zoals wellicht bekent, hebben TL’s hun hoogste licht intensiteit bij zo’n 25 graden.
Daaronder, maar ook daarboven wordt de intensiteit lager.
Wanneer een stuk of 8 van deze CCFL’s in een backlight zijn gemonteerd zal er alleen sprake zijn van natuurlijke warmte convectie wat er voor zal zorgen dat er een warmte gradient van zeker zo’n 20 graden zal onstaan tussen de onderste en de bovenste CCFL.
Voor het menselijk oog nauwelijks zichtbaar in intensiteit, maar dit verschijnsel is in de praktijk wel heel goed meetbaar. (Hiervoor kan gecompenseerd worden door de onderste TL’s harder te laten branden. Daar is wel een complexere sturing nodig.)
Dit zal ervoor zorgen dat de onderste TL op 80 graden staat, en de bovenste op 100 graden. Veel? Zelf gemeten….
Nu zal een TL in een hoge omgevingstemperatuur sneller een afname in lichtintensiteit laten zien dan op een lage (net als LEDs), maar er is ook nog iets anders. En dat is de verkleuring van de polarizer. Het PVC dat hierin gebruikt wordt (zoals nagenoeg alle PVC soorten) verkleurt ook sneller bij hogere temperaturen.

LEDs:
De gebruikte LEDs zijn niet van die 5mm LEDjes op pootjes :). Deze LEDs zijn gemonteerd op een aluminium substraat wat voor een goede warmte afvoer zorgt. De warmte wordt dus naar de achterzijde afgevoerd. De convectie/warmte gradient zal nu dus aan de achterzijde van het backlight zijn, en dus niet IN het backlight zelf zoals bij CCFL het geval is.
Een voordeel laat zich nu al raden: De polarizer zal minder snel verkleuren over tijd en zal minder intensiteits verlies geven.
Het bredere kleurenspectrum dat in het artikel wordt genoemd is mogelijk door individuele LEDs feller te maken, te dimmen of helemaal uit te schakelen.
-Nee, het combineren van LED’s met ieder zijn eigen bandbreedte in het kleurenspectrum, dekt het gehele zichtbare deel van het kleurenspectrum af.
Hier heb je gelijk in, door het werken met meerdere LED's (R, G, B) heb je inderdaad een groter kleurenspectrum dan met CCFL.

Wat er met het dimmen van (individuele) LEDs voornamelijk gedaan wordt is het contrast verhogen, dit zal eventueel één van de onderdelen van "Dynamic Contrast" zijn wat deze TV ondersteund.
sweet :) ik vraag me af waarom dit nog niet grootschalig in desktop-tft's wordt toegepast, is het te duur of te nieuw?
Het bredere kleurenspectrum dat in het artikel wordt genoemd is mogelijk door individuele LEDs feller te maken, te dimmen of helemaal uit te schakkelen. Niet iedere pixel heeft zijn eigen LED waardoor de pixels in de buurt ook worden beinvloed en donkerder of lichter worden waardoor die kleurafwijkingen hebben. Voor film en videobeelden geeft dat wel een mooi 'zacht' effect, maar voor desktoptoepassingen met allemaal contrastrijke vierkante vlakken is het een ramp, omdat je dan overal vlekken en 'schaduwen' ziet lopen omdat het scherm niet overal even goed wordt verlicht. Fotobewerken wordt helemaal onmogelijk.
Ik denk dat je een paar dingen door elkaar haalt...

De breedte van het kleurenspectrum geeft aan hoe zuiver bepaalde kleuren kunnen worden weergegeven, en dat hangt af van de fosfors die de onzichtbare straling van de buisjes(of leds) omzetten in zichtbaar licht.
Vooral in groen licht schijnen de leds het veel beter te doen.
Een ander voordeel van de led-backlight is dat de uniformiteit beter is dan met buisjes, en vooral met grote schermen is de uniformiteit soms een probleem.

Verder heeft deze tv een dynamisch contrast, wat inhoud dat de backlight gedimd wordt als er niets lichts weergegeven hoeft te worden.
Dit kan inderdaad een kleurafwijking geven omdat kalibreren niet meer zo goed mogelijk is(Het signaal wat naar een pixel gaat hangt tenslotte niet meer alleen af van de kleur die de pixel moet worden, maar ook van de helderste pixels).
Dat dimmen van de backlight zou je met leds inderdaad ook plaatselijk kunnen doen(volgens mij heeft Philips ooit een monitor uitgebracht die dat kan ofzo...), maar of Samsung dat ook toepast weet ik niet.
@Johnny5:

Sommige witte LED's bevatten wel fosfor. LED's geven nl licht op 1 golflengte. Om dat om te zetten in wit wordt er soms fosfor gebruikt (Blauwe LED met geel fosfor als ik het me goed herinner).

De normale CCFL backlights geven ook niet perfect wit licht af waardoor niet het hele spectrum gehaald kan worden. Ik neem aan dat het kleuren spectrum van de LED's in deze backlight goed zijn afgestemd op de RGB filters van het scherm waardoor een beter spectrum weergegeven kan worden. Of ze in dit scherm daarvoor LED's met fosfor of gewoon afzonderlijke Rode, Groene en Blauwe LED's zou ik niet weten.
LEDs bevatten geen fosfor, dat ze niet op iedere golflenge evenveel licht afgeven klopt wel, maar dat is weer een nadeel want het komt de kleurechtheid helemaal niet ten goede.

Maar het aantal kleuren dat kan worden weergegeven is veel meer afhankelijk van het gebruikte scherm en de chip deze aanstuurt, het backlight beinvloed alleen de helderheid een beetje extra zodat het beeld meer contrast kan weergeven, maar niet voor iedere pixel even precies.

En ja, dit scherm dimt de LEDs plaatselijk, anders zou er niets nieuws aan zijn, en zou het nut van LEDs ook nog al beperkt zijn tot, behalve een lager energievebruik en een betere lichtverspreiding wat niet echt bijzonder zou zijn.
Maar het aantal kleuren dat kan worden weergegeven is veel meer afhankelijk van het gebruikte scherm en de chip deze aanstuurt
Daarmee heb je gelijk, maar het kleurenbereik(kleurenspectrum) wat de monitor weer kan geven hangt af van het kleurenspectrum van de bron, in dit geval de leds.
@Johnny5:
Sorry dat ik het moet zeggen hoor, maar ga asjeblieft je beter verdiepen in de technologie, voordat je van alles uitroept wat niet klopt.
Kleurenspectrum heeft niks met lichtintensiteit te maken, om maar iets op te noemen.
Het is te nieuw, en daardoor zijn de monitoren die het al hebben nog te duur.
Maar led-backlights staan wel op de planneing voor in de LCD-monitoren. :)
het is niet te nieuw het is gewoon een markting stap.
waarom die tv's van ledjes voorzien als je eerst nog 100 miljoen tv's kan voorzien van een ccfl zodat hij over 3 jaar stuk is en je alsnog een led tv kan verkopen aan zon iemand }>
Dat is toch altijd het geval als iets 'te nieuw' is?
Aan techtnische gebreken ligt het niet, aangezien het al toegepast wordt in de hele dure monitoren en nu dus ook in deze tv, Maar een techtniek is pas klaar voor de markt(of andersom) als er genoeg geld aan het vorige product is besteed.
led-backlight is een zuiniger naar mijn weten, dus dan ben ik benieuwd wat dit ding aan energie slurpt.
Hoewel een led gezien relatief weinig stroom verbruikt tov een CCFL is het twijfelachtig of deze TV inderdaad zuiniger zal zijn.

Een led is namelijk niet zo goed in het verlichten van een groter oppervlak waardoor je er relatief gezien veel nodig hebt. Vaak heffen deze twee elkaar wel op waardoor een LED backlight ongeveer een gelijk vermogen trekt aan een CCFL backlight.
Een 1Watt Led-Spot geeft ongeveer evenveel licht als een 35Watt gloeilamp-Spot als ik me niet vergis ?
We hebben het niet over een gloeilamp maar een TL-buis
@ Thorchar
Kan heel goed kloppen, maar dan blijft nog wel het feit dat het beter is voor het milieu, vind ik toch heel positief, dus wel een heel goede ontwikkeling.
1920x1080, dat wil zeggen dat ze een resolutie hebben die 1080p ondersteunt.

toch ?
Of 1080p ondersteund wordt ligt maar voor 50% aan het panel. Dat moet uiteraard dit aantal 'pixels' of meer weer kunnen geven.

Ook de electronics (processor) in de TV moet dit signaal kunnen verwerken. Dat is dus de andere 50%.
Apparatuur die 1080p kan verwerken heeft 'veel meer' kracht nodig dan apparatuur die maar 720p kan verwerken (en 1080i is nog wat lichter). (Vanwege dat laatste zijn er ook veel TV's die wel 1008i kunnen, maar niet 720p.)
Ik ben nog nooit een tv tegengekomen die wel 1080i ondersteund maar geen 720p.
Heb je een bron hier voor toevallig of een voorbeeld?
Ik kan me dat namelijk niet voorstellen.
jawel, er zijn CRT (al dan niet rear projection) HDTVs die alleen 1080i ondersteunen, de set top box moet dan de conversie van 720p -> 1080i doen.

quote van een atrikel op HDTVPrimer
"Many experts think CRTs still produce the best pictures, but those other technologies are getting closer every year. Few CRT sets will draw both 1080i and 720p. Most will draw one and require the tuner to convert the other. A 720p-only CRT set will not work with an external tuner that converts everything to 1080i."

Een voorbeeld van zo'n toestel is de Toshiba 50HX81.
"...40" and 46" LCD models that support full HD resolution (1920x1080p) - double the previous best HD performance (1366x768, 1080i)..."

In dit geval dus wel.
Ja dat heb ik ook nooit zo begrepen,

ik heb de samsung LE26R71B

Als ik die op 720p zet zegt ie 1280x720
en als ik hem op 1080i zet geeft hij 1920x1080i aan


Wat is die 1366x768 dan voor een standaard ?
Dit geval wel, hoeft niet percee. Er is een lijn Philips TrueHD schermen met een full HD resolutie die toch geen 1080p aankunnen.
Waar komt die vreemde resolutie eigenlijk vandaan? Het is toch geen echte HD resolutie?
De meeste HD-LCD-Tv's hebben deze resolutie. Ook raar dat gewone Tv's 720x576 (PAL) zijn. Terwijl de laagste progressive formaat 640x480 is. Waarom hebben ze er bij het progressive formaat niet gewoon 720x576 van gemaakt? of is dat lastiger met up/downscalen?
Volgens mij haal je wat door elkaar. 640x480 is een PC resolutie, beter bekent als VGA. 480p is de progressive variant van NTSC (720x480). Er is ook een progressive versie van PAL (720x576) en die heet 576p. Alleen word dit niet veel gebruikt.

Dit plaatjes heeft een duidelijk overzicht:
http://upload.wikimedia.o...4/42/Resolution_chart.png

De "vreemde" resolutie waar Blokker_1999 het over heeft is niet zo vreemd, het is de 16:9 variant van 1024x768, ook wel bekent als WXGA.

Zie hier: http://www.gen-x-pc.com/lcd3.htm
De "vreemde" resolutie waar Blokker_1999 het over heeft is niet zo vreemd, het is de 16:9 variant van 1024x768, ook wel bekent als WXGA.
Maar wat is het voordeel van 1366 x 768 ten opzichte van 1280 x 720 als (veel) films toch de laatste gebruiken?
Als je hem als monitor gebruikt.
640x480 is NTSC formaat, vandaar
640x480 is de resolutie die geldt voor NTSC. 720x576 is die van PAL.
720x480 is NTSC ;)
Waar komt die vreemde resolutie eigenlijk vandaan? Het is toch geen echte HD resolutie?
Klopt, maar om cirkels ook echt cirkelvormig te kunnen tonen op een scherm, moeten de pixels op ieder scherm vierkant zijn. Dat betekent, zoals Chilly Willy ook correct aangeeft, dat de verhouding van het aantal horizontale pixels tot het aantal vertikale pixels dezelfde moet zijn als de verhouding van het aantal horizontale centimeters tot het aantal vertikale centimeters.

Ik dacht ook ergens gelezen te hebben dat beeldsignalen altijd wat extra rijen en kolommen meedroegen in het signaal, maar dat die op CRT's niet getoond werden (die zouden dan verborgen liggen onder het frame van de TV). Op een LCD zouden die dan eventueel wel getoond kunnen worden?! Weet iemand hier meer over?
Een crt tv heeft altijd overscan, dit komt omdat de pixels groter worden als ze wit zijn en kleiner worden als ze zwart zijn, om te voorkomen dat je rare verspringende randen hebt wordt de tv zo ingesteld dat het buitenste gedeelte buiten het beeld valt.

De eerste paar beeldlijnen worden gebruikt om informatie te sturen, op een tv kaart kun je dit vaak zien door met de instellingen te prutsen, je ziet dan een zwart vlak met witte lijntjes.

Een lcd tv moet ook gewoon overscan gebruiken anders krijg je die rare lijntjes ook te zien, dat willen we dus niet.

De overscan is vaak wel in te stellen in het service menu (waar je als je gebruiker dus niet mee moet gaan prutsen!).
Kan iemand mij uitleggen waarom de meeste 720p schermen een resolutie hebben van 1366x768? Dit lijkt mij ongeloofelijk onzinnig, vanwege het kwaliteitsverlies wat je krijgt omdat je altijd moet upscalen....
Bij sommige TV's krijg je gewoon een zwart randje er omheen :P

Aangezien zo'n beetje elke fabrikant deze resolutie gebruikt zal er wel een reden voor zijn, dan wel productie process, of dat de verschillende resoluties die veel gebruikt worden, 480i/p, 576i/p en 1080i/p makkelijker omhoog/omlaag te schalen zijn naar deze resolutie dan naar 720p.
Meende dat panelen van die resolutie vrij makkelijk/goedkoop te produceren waren. Vraag met het echte verhaal erachter niet, maar het komt erop neer dat dit het gunstigst is.

Maar je merkt amper iets van dat upscalen, niks zelfs. 10% upscalen zie je zo goed als niet.
Anoniem: 162000 8 september 2006 12:51
Ben benieuwd wat dat gaat kosten.. de 1920 variant dan :P
juist,
dat vind ik ook veel interessanter dan de nu al obsolete 1368x768 versies.
Tokyo, March 8, 2006 -- Toshiba Corporation and Canon Inc. today announced that they will start the first stage of mass production of SED panels in July 2007 and launch SED TVs in the 4Q of calendar year 2007

en dan voor de armen onder ons nog betaalbaar worden....

http://www.toshiba.co.jp/about/press/2006_03/pr0801.htm
als zwart echt zwart is koop ik er gelijk 3.
Anoniem: 67991 @stewie8 september 2006 21:18
ik zie niet meteen veel technische details in de newspost, maar met wat geluk kan dat 'dynamische' van het contrast ervoor zorgen dat de leds achter zwarte pixels uitgeschakeld worden. En dan kom je aardig in de buurt van het plasma-zwart :)
Toch altijd weer mooi om te zien dat dergelijke afbeelding als echt op mijn huidige scherm te zien zijn.....

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.