Als het om LED’s gaat wordt er weer van alles geroepen. Ik heb me beroepmatig met LED’s en LCD-schermen beziggehouden. Ik neem maar even de vrijheid:
Het bredere kleurenspectrum dat in het artikel wordt genoemd is mogelijk door individuele LEDs feller te maken, te dimmen of helemaal uit te schakelen.
-Nee, het combineren van LED’s met ieder zijn eigen bandbreedte in het kleurenspectrum, dekt het gehele zichtbare deel van het kleurenspectrum af.
waardoor de pixels in de buurt ook worden beinvloed en donkerder of lichter worden waardoor die kleurafwijkingen hebben. -Dit is niet waar. Hiervoor wordt een polarizer gebruikt. Niet alleen bij CCFL maar ook bij LED’s is dit nodig.
Voor film en videobeelden geeft dat wel een mooi 'zacht' effect, maar voor desktoptoepassingen met allemaal contrastrijke vierkante vlakken is het een ramp, omdat je dan overal vlekken en 'schaduwen' ziet lopen omdat het scherm niet overal even goed wordt verlicht. Fotobewerken wordt helemaal onmogelijk. -Onzin
Vooral in groen licht schijnen de leds het veel beter te doen. -Nee, met rood wordt het beste rendement gehaald. Het menselijk oog is wel gevoeliger voor groen.
en vooral met grote schermen is de uniformiteit soms een probleem. -Uniformitijd heeft niet zoveel met de grootte van het scherm te maken. Het is wel zo dat aan de zijkant van het beeld de lichtintensiteit een stuk minder kan zijn vanwege de electrodes in de CCFL's.
Dit kan inderdaad een kleurafwijking geven omdat kalibreren niet meer zo goed mogelijk is(Het signaal wat naar een pixel gaat hangt tenslotte niet meer alleen af van de kleur die de pixel moet worden, maar ook van de helderste pixels). -Onzin, de LED’s worden PWM gedimd. Hierdoor verschuift het kleurenspectrum nauwelijks. Alleen de lichtintensiteit wordt lager
LEDs bevatten geen fosfor. -Witte LED’s wel hoor!,
maar dat is weer een nadeel want het komt de kleurechtheid helemaal niet ten goede. -Wanneer LED’s met ieder zijn eigen stuk in het zichtbare spectrum worden gecombineerd is de kleurechtheid prima.
Maar het aantal kleuren dat kan worden weergegeven is veel meer afhankelijk van het gebruikte scherm en de chip deze aanstuurt, -Nee hoor, ook bij het gebruik van CCFL’s is het afgegeven kleurspectrum ZEER belangrijk!
het backlight beinvloed alleen de helderheid een beetje extra zodat het beeld meer contrast kan weergeven,
-inderdaad. Als het backlight dan ook nog ‘dynamisch’ wordt aangestuurd, ben je ook meteen van je bewegings onscherpte af.
maar niet voor iedere pixel even precies. -Natuurlijk wel!
En ja, dit scherm dimt de LEDs plaatselijk, anders zou er niets nieuws aan zijn, -LED’s in de achtergrond verlichting is op zich niet nieuw. Duurder dan met TL-buizen is het in ieder geval.
Inschattingen van jaren geleden al toonden aan dat niemand zoveel zou willen betalen voor een scherm met LED’s als achtergrondverlichting. Het gebruik van CCFL’s is niet alleen goedkoper, het is in de aansturing stukken goedkoper, zeker als er geen gebruik wordt gemaakt van een ‘scannend’ principe
en zou het nut van LEDs ook nog al beperkt zijn tot, behalve een lager energievebruik en een betere lichtverspreiding wat niet echt bijzonder zou zijn.
–Deze LED’s gebruiken waarschijnlijk nauwelijks minder energie vergeleken met een equivalent in CCFL technologie. Zoals het artikel al aangeeft ligt het voordeel in de levensduur (LED's: solid state lighting) en de kleuren. Met de verwijzing dat het beter voor het millieu is wordt de fosfor bedoeld die in een CCFL zit.
CCFL:
Zoals wellicht bekent, hebben TL’s hun hoogste licht intensiteit bij zo’n 25 graden.
Daaronder, maar ook daarboven wordt de intensiteit lager.
Wanneer een stuk of 8 van deze CCFL’s in een backlight zijn gemonteerd zal er alleen sprake zijn van natuurlijke warmte convectie wat er voor zal zorgen dat er een warmte gradient van zeker zo’n 20 graden zal onstaan tussen de onderste en de bovenste CCFL.
Voor het menselijk oog nauwelijks zichtbaar in intensiteit, maar dit verschijnsel is in de praktijk wel heel goed meetbaar. (Hiervoor kan gecompenseerd worden door de onderste TL’s harder te laten branden. Daar is wel een complexere sturing nodig.)
Dit zal ervoor zorgen dat de onderste TL op 80 graden staat, en de bovenste op 100 graden. Veel? Zelf gemeten….
Nu zal een TL in een hoge omgevingstemperatuur sneller een afname in lichtintensiteit laten zien dan op een lage (net als LEDs), maar er is ook nog iets anders. En dat is de verkleuring van de polarizer. Het PVC dat hierin gebruikt wordt (zoals nagenoeg alle PVC soorten) verkleurt ook sneller bij hogere temperaturen.
LEDs:
De gebruikte LEDs zijn niet van die 5mm LEDjes op pootjes

. Deze LEDs zijn gemonteerd op een aluminium substraat wat voor een goede warmte afvoer zorgt. De warmte wordt dus naar de achterzijde afgevoerd. De convectie/warmte gradient zal nu dus aan de achterzijde van het backlight zijn, en dus niet IN het backlight zelf zoals bij CCFL het geval is.
Een voordeel laat zich nu al raden: De polarizer zal minder snel verkleuren over tijd en zal minder intensiteits verlies geven.