Eurid vervolgt domeinkapers

Eurid, de organisatie die het .eu-TLD beheert, heeft met onmiddelijke ingang 74.000 domeinnaamregistraties opgeschort. Volgens Herman Sobrie, jurist van Eurid, zijn de desbetreffende domeinen uitsluitend geregistreerd om door te verkopen, een praktijk die wel bekend staat als 'warehousing'. De domeinnamen bleken in handen van slechts drie domeinnaamhouders, die optraden namens ongeveer vierhonderd registranten. 'We zijn ervan overtuigd dat hier niet voor klanten wordt gewerkt, en dat registrant en domeinnaamhouder in alle gevallen dezelfde zijn. Dat is een duidelijke schending van het registratiecontract, dat warehousing verbiedt', aldus Sobrie. Alle vierhonderd registranten krijgen dan ook een proces aan hun broek.

Eurid-logo Eurid zegt tot actie te zijn overgegaan omdat misbruik van het registratiesysteem .eu-domeinnamen in waarde zou doen verminderen. Om dat misbruik te voorkomen, worden de diverse eisen aan domeinnaamhouders streng gecontroleerd, stelt de organisatie: er zouden al diverse domeinregistraties zijn opgeschort omdat de houders geen domicilie in de Europese Unie hebben. Opmerkelijk is dat Eurid geen gebruik heeft gemaakt van de mogelijkheden tot bindende arbitrage, maar meteen naar de rechter is gestapt. Mogelijk is dat ingegeven door de klacht van de Amerikaanse domeinenboer Go Daddy, die betoogde dat Eurid zich door 'spookregistranten' in de luren had laten leggen, en vond de organisatie het tijd om een duidelijk signaal af te geven. Alle betrokken domeinnamen zouden op termijn weer voor registratie beschikbaar moeten komen, maar daarvoor moet uiteraard eerst het oordeel van de rechter worden afgewacht.

Door René Wichers

Eindredacteur

24-07-2006 • 16:58

38

Bron: Eurid

Reacties (38)

38
38
22
7
2
11
Wijzig sortering
Anoniem: 96981 24 juli 2006 17:23
Volgens http://www.eurid.eu/en/ge...due-to-breach-of-contract gaat het om Ovidio Ltd, Fausto Ltd en Gabino Ltd
Ovidio Ltd, Fausto Ltd en Gabino Ltd (Bron: www.eurid.eu)

QuietGuy ... je was me voor ;)
Tuurlijk was hij je voor, anders had jouw bericht nooit een reply kunnen zijn op zijn bericht he. :o
Toevallig, Italiaanse namen met een Ltd (Limited = halve BV). Domeinnaammaffia?
Ik vraag me nu af of Pool.com buiten schot blijft. Dit bedrijf komt uit Canada, en die drie uit Italie of niet? Pool.com heeft volgens eigen zeggen 80% van alle door hen aangevraagde eu-domeinnamen verkregen. Dat is ook te merken op diverse sites. Als je er even op zoekt, komt er aardig wat troep naar boven. Iemand heeft bijv. een site waarop alle gesquatte eu-domeinen staan, en dat zijn er nogal wat. Pool.com probeert die domeinen dan per opbod te verkopen zodat ze er lekker aan hopen te verdienen. Ik hoop dat ze dit bedrijf ook aanpakken.
Anoniem: 77165 25 juli 2006 09:31
bijna iedereen kopieert het nieuws over Bob Parsons, directeur van provider Godaddy.com.
Alleen hij is een van de daders en gebruikt Godaddy.com als dekmantel (het werkt ook nog zo)
Een simpele whois ovidiolimited.com geeft al
Registered through: GoDaddy.com, Inc. (http://www.godaddy.com)
Domain Name: OVIDIOLIMITED.COM
Created on: 31-Mar-06
Expires on: 31-Mar-07
Last Updated on: 31-Mar-06

Verder praten andere over headers in email berichten naar ovidiolimited.com met daarin ip verwijzingen naar goDaddy.com

Bob Parsons is (was) slim bezig zo

update:
GoDaddy/Domains By Proxy Inc kan 100% vertellen wie achter Ovidio limited zit, aangezien zij de domein beheren, rara waarom doen ze dat dan niet? Wel hele artikelen erover posten maar dat whois aspect wordt even genegeerd.

"Go Daddy founder Bob Parsons has set up Domains By Proxy Inc. The idea is to offer people who wish to publish anonymously online a means to do so without having their home address, email address and telephone number available publicly."

http://en.wikipedia.org/wiki/Domains_by_Proxy
Hebben ze hier wel tijd voor dan? Ik wacht sinds Sunrise II (al maanden dus) op een domein en dat duurt maar en duurt maar. En dan wel deze ongein.

Er wordt daar bij Eurid kennelijk ook niet echt voor klanten gewerkt. :/
Anoniem: 27535 @Jace / TBL24 juli 2006 17:11
ja en nee, de sunrise aanmeldingen worden zeer nauwkeurig gecontroleerd, om te voorkomen dat een minder rechthebbende de naam krijgt. Dat is positief voor de klanten, maar kost wel veel tijd, waardoor vele "gewone" domeinen al lang en breed in de lucht zijn terwijl bedrijven nog wachten.

Dit is voor de sunrisers anders dan voor de normale registraties (the game / Wacky).

Wij hebben zelfs een merknaam zonder toevoegingen apart geregistreerd, omdat het beeldmerk meer tekst bevatte en daarom alleen recht zou geven op de naam + toevoeging. Daarna hebben we een nieuwe aanvraag gedaan, en inderdaad, de eerste werd afgekeurd.

Het is me vanuit dit artikel overigens ook niet helemaal duidelijk of dat het gaat om sunrise aanvragen, of gewone aanmeldingen.
ja en nee, de sunrise aanmeldingen worden zeer nauwkeurig gecontroleerd, om te voorkomen dat een minder rechthebbende de naam krijgt.
Prima, maar hoe moeilijk kan dat zijn vraag ik me af. Ik was de eerste en ben nog steeds de enige, heb netjes een KVK uittreksel meegestuurd met de bedrijfsnaam waarvan ik de .eu wilde, dus waar loop ik nou eigenlijk op te wachten :?

Kort na afloop van de Sunrise periode bleek trouwens al dat Eurid de boel compleet has gemismanaged met enkele personen die tienduizenden domeinaanvragen e.d. moest afhandelen.
Maar daar is wel gewoon voor betaald (en dik ook) dus het is een kwalijke zaak dat ze dat niet gewoon oplossen. Maar ja, monopolie he :/
Dan heeft je naam waarschijnlijk meerdere aanvragers. Als je een tijdje gewacht had was het wellicht goedkoper en sneller. Zelf heb ik ook een domein gemist wat in Sunrise 2 was aangevraagt. Kennelijk moesten ze een hoop onderzoeken.
Dan heeft je naam waarschijnlijk meerdere aanvragers.
Nee, ik ben de enige.
Als je een tijdje gewacht had was het wellicht goedkoper en sneller.
Nu ik inderdaad de enige ben wel ja, maar van te voren wilde ik dat risico niet nemen.

Alleen als ik geweten had dat het ZO lang zou duren... :/
Mijn EU registraties worden netjes binnen 2 werkdagen afgehandeld door mijn registratiepartner. Ik zou toch een contact opnemen :D
Het probleem zit hem in de pre-registraties van de sunrise periode zoals Jace aangeeft.

Inderdaad kunnen tegenwoordig sinds landrush de domeinen direct geregistreerd worden met de snelheid zoals die bij andere tld's ook is.

EurID is alleen nog steeds bezig met de klanten die in de sunrise periode een domein geclaimd hebben te onderzoeken. Ze moeten kijken of deze inderdaad al recht hadden op het domein e.d. Dit schijnt nog maanden te kunnen duren..

Erg vervelend voor die klanten die dus dachten als 1 van de eersten een domeinnaam te hebben voordat hij is weggekaapt door iemand anders. Ze hebben de domein nu waarschijnlijk wel, maar kan nog niet gebruikt worden.

Dus inderdaad vraag ik me ook af of ze hier nu wel tijd voor hebben..
ik heb pas een EU domein aangevraagd en die was binnen 1 week geregisteerd

dus misschien hoogtijd dat je eens contact opneemt?
Ik ook, binnen een dag, maar het gaat om die Sunrise II registratie voor bedrijven. Vreemd dat je een domein uit de pre-registratie na MAANDEN nog niet hebt, en "zomaar" een domein is meteen geregeld.
status 'Initial', wat al sinds maart het geval is :/
Hebben ze hier wel tijd voor dan?
maar natuurlijk, ze hebben daar meerdere afdelingen, en waarschijnlijk wel een afdeling die er uitsluitend is om misbruik zoals warehousing tegen te gaan. Een andere afdeling heeft wellicht jou aanvraag nog in behandeling.

dus, neem eens contact met ze op, dat heeft veel meer zin dan hier klagen en verder niets ondernemen.

Verder: ik wou dat SIDN en alle andere dit zelfde beleid hanteerden. Ik heb in de 8 jaar die ik in dit vak zit al zoveel 'domain-brokers' betrapt, maar niemand wil er iets tegen ondernemen.
dus, neem eens contact met ze op, dat heeft veel meer zin dan hier klagen en verder niets ondernemen.
Paar keer geprobeerd, onmogelijk om uit die bureaucratische mallemolen zinnige informatie tevoorschijn te toveren. Nooit kunnen ze toezeggingen doen of aangeven wat de status precies is, behalve dat "het allemaal nog in behandeling is".

En daar betaal je dan gvd nog 100 euro voor ook :(
Volgens Price Waterhouse Coopers, de toko die alles voor EurID moet nalopen, zouden alle Sunrise 2-registraties voor eind september afgehandeld moeten zijn. Je kunt altijd je status nazoeken op www.whois.eu.
Anoniem: 175191 24 juli 2006 17:48
"De domeinnamen bleken in handen van slechts drie domeinnaamhouders, die optraden namens ongeveer vierhonderd registranten."

en

"Alle vierhonderd registranten krijgen dan ook een proces aan hun broek."

Dat snap ik niet helemaal. Hoe willen ze vierhonderd registranten een proces aan de broek gooien terwijl dit in feite slechts drie registranten zijn?
De registranten zijn de "tussenbedrijven" die de domeinen voor de 3 genoemde bedrijven registreren. Je moet lid zijn van de EurID (denk ik) om een domeinnaam te kunnen registreren voor je klanten. (De meeste providers zijn dit).

Dus: er zijn 3 bedrijven geweest, die hebben bij 400 verschillende "tussenbedrijven" 74.000 domeinnamen geregistreerd. Deze registranten hebben dus meegewerkt aan warehousing, wat niet mag en daarom worden zij ook aangeklaagd.
Waarom zoveel tussenbedrijven vraag men zich af: Tijdens de landrush mocht een registratie buro maximaal 1 domeinnaam per seconde registreren. Door er 400 te hanteren kan je dus 400 domeinen per seconde registreren.
Tja, dan schiet 't wel op...
Gemengd gevoel bij, maar ik hoop dat dit een stap in de goede richting is. Er zijn wel meer bedrijven die zo hebben "opgetreden" waardoor er een hoop domeinen door eenzelfde partij zijn geregistreerd puur voor verkoop.

Ben benieuwd hoe dit ontwikkeld.
Anoniem: 98889 24 juli 2006 17:15
Ergens meer info te vinden over welke 3 namen het exact gaat die erachter zitten ?
Eindelijk!

Zo even kijken of het domein als bv. 'unitedstates.eu' vrijgegeven is, dit was in handen van VIP Internet (aka BliXem en weet ik wat meer) (aanvraag van de US Embassy was afgewezen!). Belachelijk gewoon.

edit: nee. http://unitedstates.eu/ gaat nog steeds naar zo'n stomme search pagina van hun.
Embassy of the US, waarom zou deze recht hebben op de naam United States? Zij vertegenwoordigen slechts de US, zijn het niet zelf en zouden zich beter als usembassy.eu registreren, en eigenlijk is zelfs dat triviaal omdat men geen europese ambassade heeft. usmissiontothe.eu en usrepresentationtothenato.eu zouden voor hen de juiste namen moeten zijn.

Maar ook een bedrijf heeft geen recht op die naam.

Overigens zijn ambassades niet ingeschreven in zaken als KvK en dergelijke wat inderdaad een hiaat kan zijn binnen de registratie regelgeving. Een ambassade, missie, consulaat of representatie is doorgaans alleen geregistreerd bij het ministerie van buitenlandse zaken in het gastland.
Over 'warehousing' gesproken: Die etters van Go Daddy zijn zelf geen haar beter, net als Network Solutions. Zoek maar eens naar een goede .com domeinnaam en je zult deze namen heel vaak tegenkomen als eigenaar.

Go Daddy zal wel pissig zijn omdat die kapers ze voor waren met het kapen van zoveel mogelijk .eu domeinen, vandaar die klacht. Ze hadden al die domeintjes natuurlijk liever zelf gekaapt om er vervolgens flink aan te verdienen.

Ik vind het goed dat de EURid hier iets tegen doet.
Anoniem: 114278 24 juli 2006 18:27
Warehousing?

Wat doen al die sites dan waar je een domein kunt registreren :?

Geen geld aan je registratie verdienen of zo?

Voor mijn gevoel zijn dit gewoon warenhuizen waar je een domein koopt.
Wat doen al die sites dan waar je een domein kunt registreren
Ze boelen registrars welke duizenden domeinnamen registreren voor maar een paar klanten. (zeg 20.000 namen per klant) en dan deze domeinnamen niet gebruiken maar allemaal te koop zetten.

Je ziet ook veel mensen die hun nameservers zetten naar bedrijven als http://www.sedoparking.com/ en proberen dan via deze groep een domeinnaam te verkopen.

Van mij mogen ze alle domeinnamen waar een bordje te koop op staat terugtrekken. Helaas zat dit niet gaan omdat de registrar (de provider) een contract heeft met de registrant (de klant) en de registrant niet met de registry (eurid). In dit geval is dan ook de registrar fout (welke waarschijnlijk ook via via de registrant is)
Van mij mogen ze alle domeinnamen waar een bordje te koop op staat terugtrekken. Helaas zat dit niet gaan omdat de registrar (de provider) een contract heeft met de registrant (de klant) en de registrant niet met de registry (eurid).
Dat zie je verkeerd. De uiteindelijke registrant (in SIDN termen: houder) heeft wel degelijk een overeenkomst met SIDN via de Registrar (provider/hoster).

In de reglementen van iedere ccTLD staat dan ook dat je het domein in bruikleen hebt, je bent nooit en te nimmer eigenaar, en de ccTLD beheerder kan je gerbuikersrecht altijd intrekken.

Derhalve, als SIDN alle domeinen waar 'te koop' op hangt zou uitzetten, mag dat! en wel om de volgende redenen:

a) de reglementen van SIDN verbieden domain brokerage (of warehousing zoals het hier genoemd wordt)
b) SIDN heeft volgens het reglement ( en iedere klant dient een registratie contract te tekenen) het recht het gebruiksrecht op te schorten. (let op: het is nooit eigendomsrecht!)

En ja, ik weet dat er partijen zijn die zelf zo'n registratie contract invullen en tekenen voor hun klanten, waardoor de klant geen overeenkomst heeft met SIDN, maar ook daar staat SIDN in haar recht als het het domein afsluit. Als de klant daardoor boos wordt (en dat kan), kan die wel naar de rechter stappen, maar dan is SIDN geen partij in de zaak (of liever: de klant niet, want SIDN heeft alleen een overeenkomst met de provider).
Ik vind 't goed dat ze hier wat tegen doen, als ze niet zouden optreden, krijg je precies dezelfde tafarelen die nu met de .com zijn; men kaapt domeinen en probeerd deze voor een veel hogere prijs dan de (standaard) prijs van $ 6,95 te verkopen. Nu zullen er ongetwijfeld bedrijven er blij mee zijn, het domeinnaam wat eigenlijk gekaapt was, kunnen ze alsnog registreren.

Wat betreft de sunriseperiode; dat is een heel geschil apart. Helaas heb ik nu niet hun statement bij de hand (staat in de inbox op het werk), maar weet dat de domeinen die nog niet verwerkt zijn (zowel geaccepteerd als geweigerd), tot wel het 4de kwartaal van 2006 in de 'application pending' status kan blijven hangen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.