De Opta is van plan om de telemarketingbranche aanzienlijk harder aan te pakken dan tot nog toe is gebeurd. De telecomtoezichthouder reageert daarmee op de aanhoudende klachten over ongewenste telefoontjes van commerciële belbedrijven. De branche is in de afgelopen jaren onvoldoende in staat gebleken om zelfregulerend op te treden, reden voor de Opta om de teugels aan te halen. Het grootste probleem is dat consumenten onvoldoende in staat worden gesteld om de advertentiebellers buiten de deur te houden: weliswaar kan men op infofilter.nl aangeven dat de telefonische aandacht ongewenst is, maar teveel callcenters zouden daar geen rekening mee houden. Nadat eerder deze week de Vereniging Contactcenters Nederland zich bij Infofilter aansloot, staan er rond de 800 belbedrijven op de deelnemerslijst, maar er zijn nog altijd bedrijven die de keus van de consument negeren.
'De meest irritatie komt voort uit het negeren van de wens om niet meer gebeld te worden', bevestigt Peter van Buitenen van Infofilter. Volgens hem onttrekken maar weinig bedrijven zich aan de regels van de branche. Het aantal klachten dat de bonafide bedrijven bereikt, zou ook erg meevallen: de afgelopen drie maanden werden door de Consumentenlijn Telemarketing slechts zestig klachten opgetekend; en niet meer dan 1200 unieke bezoekers bezochten telemarketinglijn.nl. Beide 'lijnen' zijn door de branche zelf opgezet om de overlast van belbedrijven binnen de perken te houden, maar zouden nog last van onvoldoende naamsbekendheid hebben.
De belangrijkste Opta-eis is dan ook dat iedereen die door een marketingbedrijf gebeld wordt, moet kunnen aangeven dat hij van de bellijst geschrapt wil worden. In de Verenigde Staten is drie jaar geleden vergelijkbare regelgeving van kracht geworden. De reactie van het Amerikaanse publiek geldt als schrikbeeld voor de telefonische verkopers: driekwart van de bewoners van dat land hebben zich actief afgemeld voor de attenties van de callcenters. Komende zomer zal de Opta, die boetes tot 450.000 euro kan opleggen, een klachtenprocedure voor particulieren openbaar maken.