Opta draait telemarketeers duimschroeven aan

De Opta is van plan om de telemarketingbranche aanzienlijk harder aan te pakken dan tot nog toe is gebeurd. De telecomtoezichthouder reageert daarmee op de aanhoudende klachten over ongewenste telefoontjes van commerciële belbedrijven. De branche is in de afgelopen jaren onvoldoende in staat gebleken om zelfregulerend op te treden, reden voor de Opta om de teugels aan te halen. Het grootste probleem is dat consumenten onvoldoende in staat worden gesteld om de advertentiebellers buiten de deur te houden: weliswaar kan men op infofilter.nl aangeven dat de telefonische aandacht ongewenst is, maar teveel callcenters zouden daar geen rekening mee houden. Nadat eerder deze week de Vereniging Contactcenters Nederland zich bij Infofilter aansloot, staan er rond de 800 belbedrijven op de deelnemerslijst, maar er zijn nog altijd bedrijven die de keus van de consument negeren.

Callcenter 'De meest irritatie komt voort uit het negeren van de wens om niet meer gebeld te worden', bevestigt Peter van Buitenen van Infofilter. Volgens hem onttrekken maar weinig bedrijven zich aan de regels van de branche. Het aantal klachten dat de bonafide bedrijven bereikt, zou ook erg meevallen: de afgelopen drie maanden werden door de Consumentenlijn Telemarketing slechts zestig klachten opgetekend; en niet meer dan 1200 unieke bezoekers bezochten telemarketinglijn.nl. Beide 'lijnen' zijn door de branche zelf opgezet om de overlast van belbedrijven binnen de perken te houden, maar zouden nog last van onvoldoende naamsbekendheid hebben.

De belangrijkste Opta-eis is dan ook dat iedereen die door een marketingbedrijf gebeld wordt, moet kunnen aangeven dat hij van de bellijst geschrapt wil worden. In de Verenigde Staten is drie jaar geleden vergelijkbare regelgeving van kracht geworden. De reactie van het Amerikaanse publiek geldt als schrikbeeld voor de telefonische verkopers: driekwart van de bewoners van dat land hebben zich actief afgemeld voor de attenties van de callcenters. Komende zomer zal de Opta, die boetes tot 450.000 euro kan opleggen, een klachtenprocedure voor particulieren openbaar maken.

Door René Wichers

Eindredacteur

18-05-2006 • 11:42

94

Reacties (94)

94
94
50
15
2
29
Wijzig sortering
Anoniem: 176483 18 mei 2006 12:32
Wat je ook kan doen:
Bellen via Internet via VOIP met een VOIP kastje wat ook een landlijn ondersteunt (Sipura SPA3000).
Dat ding zo instellen dat anonieme bellers worden doorgesluisd naar een gratis VOIPmailbox waar een bandje klaar staat en ze dit vertelt !

Er gaat dan zelfs bij jou geen telefoon af !

De gratis VOIP mailbox doet zelfs het wavje mailen naar adres van jouw keuze..

Extreem rustig 's avonds....
Ik schreeuw altijd tegen deze mensen, dat ze van deze lijn moeten gaan, dat dit een storings telefoon is, die niet bezet mag zijn.
Tja, vroeger kon iedereen aan de deur verkopen... maar daar heb je tegenwoordig een goeie vergunning voor nodig ;)

Nu mag je nog iedereen bellen... maar daar heb je strax nog een goeie vergunning voor nodig ;)

Nu mag je iedereen nog mailen... maar daar heb je strax nog een goeie... naja, op straat lopen ze ook... en alle andere vormen van reclame (die niet altijd gewenst zijn) zoals op tv moeten ook maar weg...

Ik weet niet of ik de enige ben, maar ik denk toch dat we onszelf in de vingers snijden. Aan de ene kant willen we wel graag veel geld verdienen aan vanalles en nog wat, maar aan de andere kant word het reclame maken steeds moeilijker. Volgens mij kan dit alleen als resultaat hebben dat die hele reclame-hype die er momenteel is gewoon eens plotseling stopt :+

Helaas staan d'r dan veel banen op de tocht, maar t lijkt me wel n relaxte wereld...
Vergeet niet dat je reclame en reclame hebt. Je kan het mensen opdringen door ze ongewenst te bellen/lastig vallen op straat. Je kan reclame ook in producten verwerken, bijvoorbeeld in games. Maar daarnaast heb je nog billboards/televisie/in tijdschriften of magazines... Deze meer traditionele vormen van reclame maken zijn meer geacepteerd omdat je weet dat je het koopt. Een telefoon koop je niet om reclame te ontvangen.

Het mooie van duimschroeven aandraaien is het gebruik maken van andere vingers ;). Nou maar hopen dat die duimschroeven het opdringerige karakter van sommige reclamemakers wat terugdringt.
Ik weet niet of ik de enige ben, maar ik denk toch dat we onszelf in de vingers snijden. Aan de ene kant willen we wel graag veel geld verdienen aan vanalles en nog wat
Maar als de consument aangeeft dat hij/zij niet geintresseerd is, dan behoort de verkoper daar toch respect voor te hebben???
Daar gaat dit punt over, mensen worden tegenwoordig niet meer met rust gelaten, ook al geven zij dit aan.
(oops, mod me maar weg, reactie op verkeerde bericht, sorry)
Anoniem: 112913 @Xorgye18 mei 2006 23:35
reclame>zuigt
reclame makers > zuigen big time

Internet als medium maakt eenrichtingsmarketing (mensen dingen door de strot duwen) minder makkelijk door het interactieve karakter. Dat zorgt in de reclameranche voor veel hoofdpijn, want met dat model zijn ze opgegroeid/opgeleid. En nou zijn reclamemensen standaard al niet al te intelligent (ze beheersen namelijk geen echt vak), waardoor ze steeds penetrantere technieken gaan gebruiken (SPAM/telemarketing/etc).
Kortom, de conventionele reclame methode is een verouderd en achterhaald businessmodel, en dit zijn de laatste rare sprongen van een kat in het nauw. De enige toekomst voor reclame is een vorm die mensen WEL willen, bv een goede gratis te downloaden film waarin de acteur in een BMW rijdt, en gratis computerspel waarin de hoofdpersoon alleen maar met Heckler & Koch pistolen anderen neermaait, etc. Men zoekt immers tegenwoordig informatie/entertainment, en laat die niet meer passief tot zich komen. Als je onder de 40 bent tenminste, en iets beter opgeleid (als je de statistieken mag geloven).

Just my 2 cts.
Anoniem: 166900 18 mei 2006 11:50
Had het laatst ook aan de stok met zo'n ballentent. Probeer je te zorgen dat ze je uit de database schrappen, gaan ze bijdehand doen. Vervolgens maar eens om de manager gevraagd, wilde ook niet luisteren. Vervolgens hingen ze op. Nooit meer wat van gehoord.

M.a.w. beetje geirriteerd reageren helpt ook bij die jongens, zeker als je termen CBP, OPTA en WBP laat vallen :+

@bamboe: toen ik om hun adres vroeg werd er opgehangen... Begon met vragen naar de bedrijfsnaam en die was al niet meer te traceren... Ach, ben uit de database, ben al 5 weken niet meer gebeld terwijl het daarvoor dagelijks raak was.
je kan hun adres gegevens vragen en die moeten ze geven, daarna kan je schriftelijk vragen hoe ze aan jouw gegevens gekomen zijn, (kpn wil nog wel eens geheime gegevens verkopen) en daar moeten ze dan antwoord op geven. (waar ze wel een paar euro voor mogen vragen)

Vervolgens kan je dan een brief naar het bedrijf versturen die jouw gegevens verkocht heeft om je daar van de lijsten af laten halen. Op jouw aanvraag moeten ze ook doorgeven aan wie je allemaal bent doorverkocht.

Zoiets is de theorie geloof ik, maar in praktijk werkt het van geen meter.

De kpn had mijn gegevens van mijn geheim telefoon nummer doorverkocht aan zo'n boeken bedrijf die crap stuurd.
Ik had mijn nummer op geheim laten zetten om niet meer gebeld te worden, en ik moet zeggen dat het goed werkte, ik ben daarna nooit meer door enquete bureaus gebeld. En de kpn is toen door de opta op de vingers getikt dat ze niet geheime telefoon adres gegevens mogen verkopen.

b.t.w, het is natuurlijk vreemd dat de kpn gewoon hun databases met adres / telefoon gegevens mogen doorverkopen. Ik bedoel het contact dat ik met hun heb is om een telefoon of adsl lijn te hebben, je geeft ze niet jouw gegevens opdat ze winst kunnen maken met het doorverkopen ervan.
Uit de database schrappen gebeurt niet zo snel, heb in de brance gewerkt (makkelijk baantje naast studie enzo). Ze schrappen ze hoogst waarschijnlijk uit hun eigen database, maar alle andere bedrijven die een eigen database hebben kan je nog steeds in voorkomen.
Lekker is dat....geen twijfels over de morele kant van dat baantje?
Als student, easy money? Nee natuurlijk heeft hij daar weinig problemen mee.

De bedrijven zijn gewoon verantwoordelijk voor de shit die ze bouwen.
Ik vind overigens dat de OPTA veel te laat reageerd. Beter laat dan nooit, gaat hier niet op. Ze hadden hier al veel eerder iets aan moeten doen ipv te denken 'de markt reguleerd zichzelf wel'.
Incompetente retards daar, bij de OPTA.
Heb een andere strategie, ze bellen en dan voordat zijn beginnen vragen gaan stellen als hoe komt u aan mijn nummer, wie is de leverancier, waarom belt u mij

En het mooiste is ik heb een geheimnummer dus ze kunnen het niet van de KPN hebben (is ook uitgezet) Als ze zeggen dat ze dat wel hebben maak ik ze uit voor leugenaar, zeer effectief.

Het aantal telefoontjes is schrikbarend gezakt.
Heerlijk rustig

Toko's die het nog steeds niet begrijpen
UPC, maar die zijn in woord en geschrift te dom om het te begrijpen
Diverse verzekeraars, die fik ik nu standaard op de meest grove wijze af.
Anoniem: 57363 @gtissink18 mei 2006 12:49
Ik had laatst UPC aan de lijn of beter .... zij kregen mij aan de lijn. Ik nam de telefoon op, ik hoorde een klik en verder niets ... haak er maar weer op. DIt een paar keer achter elkaar om de drie kwartier gedaanhebbende realiseerde ik me dat ik steeds geen tuut-tuut hoorde.

Naar een paar keer ophangen toch even een verder geluisterd en hoor ik een telefoon overgaan. Naar drie keer overgaan werd de verbinding verbroken. De keer er op werd precies het zelfde, klik, twee maal overgaan ... en werd er opgenomen door een UPC medewerker of ik interesse had om.... ^#@*$^*#@$^*#@
veel callcenters werken op zo'n manier. Stel de medewerker zou zelf bellen, dan moet hij/zij wachten op het opnemen en dat kost tijd. Vaak wordt dus een computer ingezet; deze belt een nummer uit een lijst. Als er wordt opgenomen wordt het gesprek verbonden met een callcenter medewerker. En tsja, als er dan niemand beschikbaar is wordt de lijn verbroken en wordt het later nog een keer geprobeerd.

Zo te horen werkt UPC met deze manier van bellen, erg irritant inderdaad, maar vanuit hun kant gezien wel erg handig (minder downtime, dus meer klanten dingen aansmeren die ze niet willen hebben).
Driewerf helaas! Een geheim nummer betekent niet dat KPN uw telefoonnummer niet doorverkoopt. Alleen dat het niet in een telefoonboek wordt vermeld en dat het niet via informatienummers kan worden opgevraagd.
Anoniem: 93910 @M.M18 mei 2006 12:43
Klopt. Alle nummers worden door KPN doorverkocht.
Tenzij je het volgende formulier (hebt) ondertekend.
bezwaarformulier
klopt bijna... Er zijn wel uitzonderingen, maar dat zijn bijvoorbeeld de telefoonnummers van de koningin en zo. Gewone sterfelingen vallen niet onder die uitzonderingen lijst.
Anoniem: 57363 @M.M18 mei 2006 12:54
Kun je daar nog verder iets aan doen? Ik heb KPN daar geen expliciete toestemming voor gegeven. Het is op zich vreemd te noemen.
Ik heb ook een geheim nummer en toch werd ik gelijk de eerste week al platgebeld. Rara hoe kan dat? KPN verkoopt ALLE nummers door, ongeacht of het geheime nummers zijn of niet. Achteraf kwam ik erachter dat je een brief moet schrijven naar de KPN met de mededeling dat je niet wenst dat je nr doorverkocht wordt. Dit vertellen ze natuurlijk niet bij het aanvragen van een telefoonlijn.

Bah, kpn ik kots op jullie. De eerstvolgende datum dat ik kan opzeggen, stap ik meteen over naar een goedkopere voip telefonie provider.
Anoniem: 133254 @gtissink18 mei 2006 12:13
hm? Hoe hebben ze dan inderdaad het nummer? Ik neem aan dat ze niet random bellen...

Hebben ze het dan van een aankoop (bvb hifi) waarbij je per ongeluk het boxje "mijn persoonsgegevens mogen niet met derden gedeeld worden" vergeten bent aan te vinken?
Mijn ouders nemen s avonds al niet eens de telfoon meer op bij weggedrukte nummers. En zij zijn niet de enige. Iedereen wordt gek van al die kut-telemarketeers. KPN is nog een van de ergste, stap je over naar een Onetel e.d. dan bellen ze je 5 keer per jaar of je terug wil komen.

Maar waarom moeten we weer een opt-out? Ik ben voor een opt-in; alleen bellen indien ik aangeef ervoor open te staan. Anders niet.
Dan neem je toch een geheim nummer?

Ik snap het probleem niet.
Anoniem: 19339 @dr snuggles18 mei 2006 12:43
Geheim nummer? Laat me niet lachen.

Ik had een isdn-lijn aangevraagd, MET geheim nummer, naast m'n al bestaande analoge lijn. Na een weekje testen met voip-hardware rinkelt opeens de telefoon op de isdn-lijn. Ja hoor, een telemarketeer. Ik was nog aan het testen met de lijn, en helemaal niemand had dat nummer.

Gelukkig verkoopt KPN kennelijk alleen het hoofdnummer door van een isdn-lijn, dus telefoontjes op m'n hoofdnummer krijgen tegenwoordig een ivr-script te horen waar de honden geen brood van lusten, en ik gebruik m'n msn-nummers om 'normaal' op gebeld te worden.
@ Refriednoodle -
Ze kunnen je nummer ook verkregen hebben door een willekeurig nummer te draaien. Dat is een techniek die vnl. gebruikt wordt door statistici, maar hier ook gebruikt kan worden om de geheime nummers te vermijden.

Maar als ze je met je naam aanspreken moet het *wel* mis zijn :-)
Als hij daarmee gaat bellen dan neemt niemand op :+
Het meest stomme van de PTT is nog wel dat voor een geheim nummer de nummerherkenning NIET standaard uit staat!
Misschien dat ze dat inmiddels veranderd hebben hoor, was al weer een tijd terug dat dat langs kwam...
Ik vind dat eigenlijk 2 compleet andere diensten. Ik heb wel een nummer wat geheim is, maar nummer herkenning staat wel aan.

Als je een geheim nummer neemt, betekend het gewoon dat je niet in telefoonboeken enzo wordt opgenomen, heeft weinig te maken met nummerherkenning.
Het probleem met een geheim nummer is dat jíj dan iedereen op de hoogte moet gaan stellen van dit nummer. Dat kost tijd, (mogelijk geld) en een hoop energie.Het is dus heel goed denkbaar dat mensen daar geen zin in hebben.

Daarbij is het heel vervelend dat je de verantwoordelijkheid van het niet gespamd worden gaat leggen bij de comsument/ burger. Het zou zo moeten zijn dat jij aan kan geven (eenmalig) dat je ergens geen behoefte aan hebt, en er vervolgens ook niet meer mee lastig gevallen wordt.

Met jouw voorstel is die 'bewijslast' als je het zo wilt zien, andersom. Dat is geen goede, morele gang van zaken.

Ik kan nog wel wat argumenten opnoemen waarom een geheim nummer vervelend is (onvindbaar voor vrienden/familie die je nog niet op de hoogte gesteld hebt; het kost geld om een geheim nummer aan te vragen; je staat nog steeds in oude telefoonboeken, dus je adres is tenminste nog vindbaar), maar volgens mij begrijp je het nu wel... :)

zaadstra's punt was ik nog vergeten: klopt helemaal!!
Een geheim nummer is niet genoeg. Je moet een losse brief sturen waarin je aangeeft dat op basis van punt X (weet ik zo 123 niet uit mn hoofd) van de algemene voorwaarden wenst dat je gegevens niet worden gebruikt voor andere doeleinden dan strikt noodzakelijk voor bedrijfsvoering.

Of zoiets :)

Dan krijg je een hele mooie brief terug dat ze je adres niet zullen doorverkopen. Mijn telefoonlijn (en brievenbus) is (zijn) al 4 jaar spamvrij.
Ik heb daar tegenwoordig een aardige manier op gevonden om ze een beetje terug te zieken :-)

Als ze bellen dan neem ik op en laat ze keurig vertellen waarom ze bellen, ik zeg dan oh dat klinkt interressant , maar ik ben aan het koken, wacht even dan zet ik het gas even laag.
Ik zet hem op speaker en ga vrolijk verder met mijn dagelijkse beslommeringen, het record staat op 19 minuten dat zo'n oelewapper bleef roepen voordat ie ophing :+
Persoonlijk zeg ik dan dat het nu even niet zo goed uitkomt, maar als ze hun privenummer geven bel ik ze zo rond etenstijd wel even terug, en dan kunnen we zolang praten als ze willen.

Gek genoeg heb ik echt nog nooit een privenummer van die lui gekregen. Beetje oneerlijk, mij blijven ze namelijk wel bellen op mijn privenummer...
Anoniem: 19339 18 mei 2006 12:51
Asterisk biedt de feature om als je anoniem gebeld wordt (ofwel geen callerid), eerst een scriptje te runnen met "The person you're trying to reach, does not accept anonymous calls. Please enter your phone number." Pas nadat je je nummer hebt ingetypt, gaat de telefoon rinkelen, met het ingetypte nummer als caller-id.

Als dat dan '1111111111' of '0123456789' is, dan weet je hoe laat het is. Redelijk effektief tegen telemarketeers.

Edit: Asterisk is een telefooncentrale in software onder Linux, erg interessant voor wie geinteresseerd is in voip en zo. Zie www.asterisk.org en www.voip-info.org.
Heb je hier meer informatie over, c.q. wat is 'asterisk' ? :)
Asterisk is een open source VOIP 'telefooncentrale'. Als je thuis toch al een (Linux) servertje hebt lopen kun je daar Asterisk op zetten en zo je eigen huis/bedrijfscentrale maken.
Uitstekende aktie van OPTA. Ik heb zelf bij een telemarketingbedrijf gewerkt (je moet ergens aan je geld komen) en daar moesten we soms ook naar mobiele nummers bellen, vaak van mensen die ze bijna niet gebruikten, en dan kreeg je natuurlijk vaak boze reacties. Ik vind het echt inbreken in de privacy van mensen als je ze gaat bellen op een nummer dat ze nooit ergens hebben achtergelaten.
Het lijkt me een mooi signaal als we hier 'Amerikaanse toestanden' krijgen
Ik vraag me af of er uberhaupt iemand in dit land is die WIL dat men hem/haar belt met verkoopgeleuter.

Volgens mij is die groep erg klein of niet bestaand. Laten die mensen zich abonneren op een opt-in lijst en de rest moet met rust worden gelaten.

Maar nee, dat is natuurlijk tegen de 'vrije markt-economie', toch, meneer Brinkhorst? (die geen wet hiervoor wilde aannemen). Sinds wanneer is het in het voordeel van de vrije markteconomie als een potentiele klant het verkoopgezever NIET wil aanhoren?
Inderdaad, bijna niemand wil lastig gevallen worden, maar dit land zit vol met mensen die het vervolgens niet erg vinden om anderen wel lastig te gaan vallen als ze er wat aan kunnen verdienen.
Waarom denk je dat het gebeurt? Denk je serieus dat die bedrijven mensen blijven bellen als het niet rendabel is. Daar wringt hem de schoen: iedereen zegt te balen val telemarketing, maar ondertussen gaan massa's mensen op aanbiedingen in.

Ik heb een tijdje bij een financieel bedrijf gewerkt als telemarketeer. Op koude bestanden (telefoonboekadressen) maakte soms 10% van de gebelden een afspraak. Probeer dat maar eens te halen met een advertentie in de krant of een reclame op tv.

(En het ging hier zelfs om een intern callcenter - maw omwille van bedrijfsnaam werd er veel minder gedramd dan bij externe centra die alleen afsprakenquota willen halen).

Daarom heb ik ook een beetje een dubbel gevoel bij deze wetgeving. Ik ben blij met het initiatief en begrijp de gedachte erachter, maar het zou net zo effectief zijn als iedereen de daad bij het woord zou voegen en gewoon niet meer op telemarketing in zou gaan. Consumenten houden het probleem in stand en daar moet de overheid nou iets aan doen. Beetje gek, temeer er niet gekozen wordt voor een opt-in systeem.
Op zich heb je gelijk, en het geldt natuurlijk net zo hard voor spam. Het probleem is echter dat ik het gedrag van andere consumenten niet kan beïnvloeden. Zolang er nog eikels in Nederland zijn die ingaan op aanbiedingen van die telemarketeers, blijf ik dus ook de sjaak. De enige manier om daar wat aan te doen is toch via wetgeving. Domme mensen blijven er nu eenmaal.
Einstein: Twee dingen zijn oneindig: het heelal en de menselijke domheid, maar van het heelal weet ik het nog niet zo zeker.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.