Windows-guru Paul Thurrott, bekend van WinSuperSite, heeft een review geschreven over Windows Vista. Het vijfde en laatste deel van deze beschouwing is nu online verschenen en gaat vooral in op de tekortkomingen van het next-generation besturingssysteem uit Redmond. Zo enthousiast als Paul in het begin was toen Vista, toen nog Longhorn, voorgesteld werd, zoveel kritiek heeft hij nu. In het reviewhoofdstuk met als titel 'Where Vista Fails' betreurt hij onder andere dat Microsoft destijds besloten heeft Internet Explorer te bundelen met Windows. Thurrott is van mening dat het gevolg hiervan is dat ontwikkelaars heel wat tijd moeten spenderen aan het dichten van gaten in het systeem; tijd die ze daardoor niet kunnen gebruiken om te innoveren.
Een tweede ergernis is het feit dat Microsoft wel heel veel features uit Mac OS X lijkt te hebben gekopieerd. Hoewel er volgens Thurrott niets mis is met het overnemen van goede ideeën, lijkt het wel alsof Microsoft bijna de helft van Mac OS X in Vista gestopt heeft. Daarbij moet overigens wel opgemerkt worden dat Mac OS X ook voor verschillende features leentjebuur heeft gespeeld; onder andere Widgets waren al bekend van andere besturingssystemen. Bovendien werden de echte vernieuwingen die men aan Mac OS X toeschrijft, pas voorgesteld met de versies Panther en Tiger, die respectievelijk in 2003, samen met de eerste voorstelling van Windows Longhorn, en 2005 gelanceerd werden. Wat wel een overeenkomst tussen het Apple- en Microsoft-besturingssysteem is, is dat de eyecandy wel leuk is, maar dat de belangrijkste vernieuwingen onder de motorkap zitten.
Ook teleurstellend is volgens Thurrott Microsofts herhaaldelijke schrappen van allerlei nieuwe features. Niet alleen WinFS, het nieuwe bestandssysteem, moest eraan geloven, maar ook de Virtual Folder-functionaliteit werd sterk beperkt. In eerste instantie was het bijvoorbeeld de bedoeling dat de 'My Documents'-map altijd een zoekopdracht zou zijn. Ondanks diverse verhalen over het afslanken van de Vista-functionaliteit zijn er verder echter geen belangrijke features geschrapt; en Thurott komt niet met voorbeelden van wat hij bedoelt.
Verder laat de usability eveneens te wensen over. Omdat heel wat gebruikers bij Microsoft aanklopten met de vraag om een beter veiligheidsmodel te implementeren en gebruikers niet standaard met beheerdersrechten te laten werken, ontwikkelde Microsft de zogenaamde User Account Protection. Tijdens het testen van Windows Vista ergerde Thurrott zich echter aan deze feature omdat bij de meest onzinnige ingrepen om een beheerderswachtwoord gevraagd zou worden. Thurrott omschrijft UAP dan ook als 'nog irritanter dan Clippy'. Zelfs voor het verwijderen van een snelkoppeling zou Vista op dit moment een wachtwoord eisen. Tot slot moet ook de interface eraan geloven. Door het kleurgebruik zou het namelijk moeilijk te zien zijn welk scherm de focus heeft.

Hoewel het er na al deze opmerkingen op lijkt dat Thurrott geen spaander heel wil laten van het Redmondse besturingssysteem, is hij in zijn conclusie genuanceerder. Hij stelt zeker geen afkeer te hebben gekregen van Vista, of van Microsoft in het algemeen, 'omdat het bedrijf er niet in slaagt zijn beloftes ook maar enigszins te benaderen.' Volgens hem moet je op een of andere manier echter wel bijzonder dom zijn om Vista als het ultieme besturingssysteem te zien en te verwachten dat de queeste naar het perfecte systeem daar eindigt. Over de veronderstelling dat 'het ultieme besturingssysteem' bestaat, spreken we ons dan maar even niet uit. Wel beaamt Thurrott dat Vista zowel Mac OS X als Linux op sommige punten zal overtreffen, maar zal dat niet gebeuren in de mate die Microsoft aangekondigd had. Tot slot stelt Thurrott dat het geen ramp is dat het bedrijf een aantal zaken uit Vista geschrapt heeft, maar dat een en ander gewoon niet gelopen is zoals men beloofd had.