Google gebruikt nieuw algoritme voor resultaatweergave

Zoekmachineleverancier Google heeft recentelijk een licentie op een nieuw algoritme aangeschaft voor het weergeven van zoekresultaten. In plaats van het reguliere model waarin de resultaten gepresenteerd worden als links naar de websites, geeft de technologie automatisch tekstuele samenvattingen van de gevonden sites. Hierdoor hoeven gebruikers niet meer te klikken om te kijken of de gevonden pagina ook overeenkomt met het gezochte materiaal. Volgens de ontdekker zal het algoritme, Orion genaamd, de snelheid en doelgerichtheid van zoekopdrachten verbeteren.

Google logo (klein)Ook kan Orion alternatieve zoektermen weergeven die te maken hebben met de zoekopdracht. Zo zou de term 'War of Independence' (Israëlische onafhankelijkheidsoorlog van 1948) ook gerelateerde termen zoals Etzel (militante groepering), Palmach (ondergronds Israëlisch leger) en Ben-Gurion (eerste premier van Israël) aan de zoekende gebruiker presenteren. Daarnaast beoordeelt het algoritme de resultaten op basis van de kwaliteit van de website.

Orion - sterrenbeeldOpmerkelijk detail is dat de methode bedacht is door een promotiestudent aan de universiteit van New South Wales in Australië. De 26-jarige Ori Allon, zelf inmiddels ook werkzaam bij Google in Mountain View, ontwikkelde het algoritme samen met de faculteit computerwetenschappen. Volgens de New South Wales-universiteit hadden ook Yahoo en Microsoft interesse in het Orion-algoritme. Ondanks de aanschaf van de licentie door Google blijft de universiteit de eigenaar van Orion, aangezien het ontwikkeld is tijdens haar promotieprogramma.

Door Inge Janse

10-04-2006 • 10:28

38

Bron: NineMSN

Reacties (38)

38
38
20
3
0
13
Wijzig sortering
Anoniem: 81294 10 april 2006 10:48
Eigenlijk zou je een beetje zo'n systeem als dit frontpage systeem moeten toepassen. m.a.w. Bijv. een plus of een min naast de gevonden resultaten. Zodat als jij vind dat de gevonden website totaal niks met de zoekresultaten te maken heeft...nou ja je snapt het wel.
Met als gevolg dat bedrijven die zch specialiseren in zoekoptimalisatie mensen in dienst nemen die de hele dag sites die ervoor betalen van plusjes voorzien.

Lijkt me daarom niet zo'n werkbaar plan. Helaas zal deze ractie wel weer binnen vijf minuten worden weggemod door een medewerker van een zoekoptimalisatiebedrijf ;)
Bestaat al lang.. google pagerank. Zit onder andere in de googletoolbar ingebouwd. Alleen bijna niemand gebruikt het.
probleem is dat die pagerank niet wordt weerbgegeven bij de zoekresultaten, intern in google wpordt het namelijk wel gebruikt (daarop baseren ze volgens mij ook deels de plek op de lijst)
Het is geen probleem, het is juist positief dat de exacte pagerank verborgen blijft. Anders kunnen bedrijven gespecialiseerd in optimalisatie nog eenvoudiger deze rank beïnvloeden. Nu moeten ze nog veel gissen/met statistische modellen werken om te bepalen welke invloed wijzigingen aan pagina's hebben, als de exacte ranks gepubliceerd worden kunnen ze helemaal eenvoudig zien welke invloed wijzigingen aan webpages hebben.

[edit] en idd, deze pagerank bepaald idd de plek in de lijst met zoekresultaten, hoe minder de rank dus kan beïnvloed worden door slimme jongen, hoe betere resultaten we krijgen als gebruiker.
Opmerkelijk detail is dat de methode bedacht is door een promotiestudent aan de universiteit van New South Wales in Australië.
Dan was het voor Google vast een koopje, relatief gezien. :)
Of net niet... Volgens de New South Wales-universiteit hadden ook Yahoo en Microsoft interesse in het Orion-algoritme.

;)
Er staat in het artikel nergens dat Google zich het alleenrecht op het algoritme toegeëigend heeft: als ik het goed begrijp, heeft die universiteit het recht om dat algoritme ook nog aan Yahoo en Microsoft te verkopen (licensie-overeenkomsten dus)...
Ondanks de aanschaf door Google blijft de universiteit de eigenaar van Orion, aangezien het ontwikkeld is tijdens haar promotieprogramma.
Valt relatief gezien dus tegen :P
Anoniem: 172051 10 april 2006 10:38
Heel goed. Daar was het wachten op. Diegene die de zoekmachines het best weten te kietelen staan dus niet meer bovenaan, maar de meest relevante? :Y)
Wat is relevant?
"license key office 2003" kan dan een pagina geven die aangeeft dat het illegaal is een licentie niet bij microsoft te halen. Zeker weten heel relevant, maar waarschijnlijk niet wat je zocht :+
Anoniem: 155283 @RwD10 april 2006 11:57
Nou, als ik het bericht goed begrijp worden meteen allerlei 'gerelateerde' zaken ook gepresenteerd. Dus als die zoekopdracht lukt, dan krijg je meteen alle license keys van alle Microsoft produkten gepresenteerd.
mooi toch, - naast je windows vista key ook gelijk office 12, Visual studio natuurlijk gelijk de torrent links :P
Anoniem: 81294 10 april 2006 10:37
"In plaats van het reguliere model waarin de resultaten gepresenteerd worden als links naar de websites, geeft de technologie automatisch tekstuele samenvattingen van de gevonden sites."

Doet google dat niet allang dan? Altijd als ik met google zoek, krijg ik wel een url, maar daaronder staat toch echt gewoon het stukje van de site dat betrekking heeft op mijn zoekresultaten. Ik zie de verbetering niet zo zeer.
Wat je nu krijgt is een citaat. ik maak uit dit verhaal op dat je straks een korte samenvattig zou moeten zien van de pagina.

Het zou natuurlijk wel lekker zijn als die samenvatting niet langer wordt dan de huidige hoeveelheid tekst die onder een linkje staat.
Ze zullen wel meer text willen weergeven, waardoor je minder ruimte hebt voor links, of gigantisch grote pagina's met veel links en VEEL text.

Wel handig, maar niet super overzichtelijk..
Vooral als je searches hebt, waarin je verder dan pagina 1 moet kijken @ google :P
Anoniem: 172051 @Str1ngS10 april 2006 10:43
Wat dacht je van een keuzerondje met "alleen links"?
Goed idee, gelijk patent op aanvragen :P
Bestaat al, denk dat dit van oorsprong een toepassing is voor mobiele telefoons:

http://www.google.com/ie
Ik denk eerder dat ze een uitklapbaar venster onder de url zetten (al dan niet met behulp van AJAX) waarin je de samengevatte tekst kan lezen.
Google geeft nu alleen weer wat ze vindt in de website. Dus een samenvatting - als die in de Meta staat - of de eerste regels van de tekst.
Als dit nieuwe algoritme Orion zelf samenvattingen maakt is het goud.
Een algoritme kopen? Is dit weer een geval van een softwarepatent ofzo? Ben ik nou de enige die het gek vindt dat een universiteit zich eigenaar noemt van een stukje wiskunde?
Natuurlijk, waarom zou je een algorithme niet kunnen kopen? De onderzoeken naar verschillende algorithmes zijn zodanig duur dat het niet meer als logish lijkt dat dit terug te verdienen valt op potientiele gebruikers (b2b, in dit geval).
Ik meen dat je niet in het bezit kan zijn van een algorithme maar wel bepaalde rechten er op kan hebben. Het is namelijk in de wiskunde en computer wereld een heikel onderwerp. (bijvoorbeel het patenteren van bv het Pythagoras algorithme)
pythagoras is dan ook geen algoritme maar een stelling.

Gepatenteerd algoritme: RSA encryptie...... iedereen weet hoe het werkt (dankzij het patent), maar niet iedereen mag het implementeren.

Lijkt me wel een redelijk iets voor dit search & destro^Wdisplay algoritme.... mits het niet TE algemeen verwoord is ;)
Ik vraag me wel af hoe dat algoritme de websites dan beoordeeld op kwaliteit. Zou dat op basis van de structuur van de pagina en tekst zijn of meer de grammatica en spelling?

Verder klinkt het wel erg interessant. Uit de paar alinea's die google nu toont is vaak niet goed op te maken of de pagina wel echt relevant is. Dit zou idd. veel heen en weer geklik schelen.
Als je uit de regels van Google niet kunt opmaken of de website voor jou relevant is is dat in de eerste plaats de maker van de website te verwijten.
Die moet zorgen voor een samenvatting en een trefwoordenlijst waar jij uit kunt halen hoe relevant het voor jou is. Maar een goede samenvatting maken is een vak..
En de meeste mensen weten niet eens wat een Meta is, laat staan dat ze er iets zinnigs in zetten.
Het zou mooi zijn als dit een optie zal worden. In sommige gevallen zal dit een handige ontwikkeling zijn maar in sommige gevallen ook niet. Soms wil ik graag het stukje text zien om snel te beoordelen of er wel echt in staat wat ik moet hebben (letterlijk).

Op dit moment beoordeel ik ook veel sites in bij het zoeken met google op het uiterlijk. Ik heb namelijk de addon googlepreview voor firefox. Dit werkt zeer handig. je krijgt links van de link een plaatje te zien met de site, zeker de moeite waard.
Ze hebben het dus eigenlijk niet aangeschaft, maar een licentie erop genomen. Google is tenslotte niet de nieuwe eigenaar geworden, dat blijft de universiteit.

Dat is niet hetzelfde, al zeg je het in taal wel vaak zo, het kan hier tot verwarring leiden. Als ik een spel koop dan heb ik niet echt een spel gekocht, alleen een kopie ervan en een licentie om het te gebruiken/spelen.

[edit]Het is aangepast, nu niet overbodig modden he ;).
Dit lijkt wel een beetje op wat QTsearch nu doet.
Anoniem: 96271 10 april 2006 11:03
hm, doet me denken aan dat 2015 filmpje over Google...

Edit: http://www.albinoblacksheep.com/flash/epic
Waarom wordt dat filmpje bij ELK artikel over google geplaatst? Het is hier ook helemaal niet relevant want in tegenstelling tot veel andere dingen van google gaat dit puur over de zoekmachine en een beter algoritme. Dit heeft (zo ver ik me kan bedenken) niets ta maken met 'privacy' of 'totale informatie beheersing' het is niet eens een geval van dat google 'zoekresultaten zou aanpassen'.

Het is een leuk filmpje hoor, maar nvt.
Hmm juist, en wat staat eronder?
"Ads by Goooooogle" :+ :+

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.