Abit AN8 32X-moederbord ontleed

Het veelgeplaagde Abit heeft onlangs samen met USI een nieuwe moederbordenbakker opgetuigd, die onder de naam Universal Abit een eind moest maken aan de zakelijke beslommeringen waar Abit mee kampte. Onlangs presenteerde de nieuwe joint venture in plaats van sippe beursberichten weer eens een moederbord, dat door TechReport zorgvuldig onder de loep werd genomen. De AN8 32X, zoals het bord gedoopt werd, is een rond de nForce4-chipset opgetrokken Socket 939-bord, dat de concurrentie met high-endproducten als de DFI LanParty UT RDS200, de MSI K8N Diamond Plus en de Asus A8N32 SLI Deluxe aan moet gaan.

abit usi De featureset van het bord is compleet: zes SATA-kanalen met raid 0, 1, 0+1 en 5, ruimte voor 8GB DDR, twee PCIe x16- en twee PCIe x1-slots, achtkanaals audio, gigabit ethernet met Active Armor en een floppydiskconnector: het zit er allemaal op. De twee PCIe x16-slots worden aangestuurd door respectievelijk de C51D- en de CK804 SLI-chips van nVidia, die met een 8GBps HT-interconnect aan elkaar geknoopt zijn, zodat het bord twee SLI-kaarten volop bezig kan houden. Het bord is passief gekoeld, met een heatpipe om de southbridge-hitte af te voeren. De layout van het bord is redelijk in orde, al zitten twee SATA-aansluitingen en de 12V-connector nogal onhandig geplaatst. Erger is de plaatsing van de PCIe x16-bussen: wie tweeslots SLI-kaarten wil gebruiken, zal een PCI- en een PCIe x1-slot op moeten offeren.

Abit AN8 32X - closeup socket/connectors

Abit wist vroeger fans aan zich te binden met een uitgebreide set overklokfeatures, maar dit bord weet zich op dat terrein niet te onderscheiden. Alleen de absoluut noodzakelijke geheugendividers zijn te kiezen, en iets als DFI's Cool'n'Quiet FID, waarmee de HyperTransport-bus lekker is op te voeren zonder dat Cool'n'Quiet roet in het eten gooit, ontbreekt. Wel zijn de vijf fanheaders perfect af te regelen en beschikt de AN8 32X over een 'verbijsterende' hoeveelheid volt- en temperatuurmeters, zodat de betere overklokker zich tegen alle mogelijke malheur kan beveiligen.

De prestaties van het bord worden ten slotte tegen zes andere 'enthousiast'-borden afgezet. De verschillen zijn minimaal, maar de Abit is een heel behoorlijke middenmoter, die een enkele test - Doom 3, SATA-cpu-gebruik - weet te winnen. Het eindoordeel is dan ook positief, maar bepaald niet juichend. De uitgebreide hardwaremonitor is vooral interessant voor wie zowel prestaties als fanherrie onder controle wil hebben, wat dit bord geschikt maakt voor bijvoorbeeld stiltefreaks. De diehard-overklokker kan volgens de reviewer echter beter naar een LanParty-bord omkijken. Abit is op de goede weg, luidt de conclusie, maar verplichte kost is de AN8 32X zeker nog niet.

Abit AN8 32X

Door René Wichers

Eindredacteur

30-03-2006 • 15:06

56 Linkedin

Submitter: John_Glenn

Bron: TechReport

Reacties (56)

56
56
42
5
1
8
Wijzig sortering
Weet iemand waarom die molex connector daar zit?
Die molex zorgt er voor dat overal op het moederboard gelijke spanning is :). Niet dat als je een zeer zwaar slurpende videokaart hebt dat de spanning inzakt bij de PCI sloten. Waardoor je PC vast kan lopen omdat de 1 en 0 moeilijk te onderscheiden worden. Daarom!

Het leuke is, dat op de stekker zelf al spanning staat. Dus bij de meeste planken zit de molex in de buurt van de CPU en kan je het eventueel gebruiken om de casefan van de CPU mee aan te sturen :).

Valt me op dat Abit de laatste tijd nogal achter de menigte aanloopt. Asus heeft al meer dan 4 maanden een plank met 2*16 PCI-E. Maar ik lees ook op GOT weinig over Abit moederboarden terwijl dat vroeger veel populairder merk was.
Het leuke is, dat op de stekker zelf al spanning staat
Is het dan niet zo dat er een Female stekker op het bord zit?
Ik heb zelf een molex op mn mobo om het mobo van extra stroom te voorzien indien er sprake is van SLi. Wellicht geld dat ook voor deze molex.
op mijn "oude" msi bord zonder sli zit er ook een, ik dacht dat deze voor de raid, lan en andere leuke fucties was om ze van stroom te voorzien.

ookal vraag ik me af waarom de benodigde stroom niet gewoon van de 'normale' mobo-stroom connector wordt gesleurpt, lijkt mij dat daat ook wel 12 en 5 volt tussen zit
Anoniem: 47829
@it030 maart 2006 16:11
Nog een optie is dat, zeg 2 a 3 jaar terug, niet elke voeding de 4 pins "P4 stekker" had, die de CPU van een aparte spanninglijn voorziet (stabieler).
Daarvoor maakt Asus altijd een extra molex erop.

Echter denk ik dat bij dit bordt de SLI setup ermee te maken heeft.
Anoniem: 21486
@it030 maart 2006 19:52
Als ik me goed herinner is een dergelijke molex op het mobo een gepatenteerde (of patent pending) technologie van Asus :? Zal dalijk eens mijn mobo-boekje erop naslaan.

Asus EZ Plug

"This patented ASUS Technology is a 4-pin auxiliary +12V connector that is designed to maintain the voltage integrity of your system. This plug guarantees adequate supply of power to the motherboard and other installed peripherals."

Zou Abit licentie kosten dokken?
Wow Passief gekoeld, dat is best impressive :)

Links bovenin het plaatje staan 2 nummers, waar is dat voor? :Y)
Anoniem: 87964
@Kaaswagen30 maart 2006 15:17
Dat is een soort diagnostic systeem. Tijden de POST staan daar nummers en als ie ergens blijft hangen kun je zien waar die blijft hangen...
2e plaatje linksbovenaan. Is voor statusmeldingen en foutcodes van je moederbord.
In de eerste plaats zijn er 2 plaatjes, dus welke bedoel je? Overigens zie ik op beide plaatjes geen nummers linksboven.
Mijn Asus A8N-SLI Premium is ook passief hoor :?
Anoniem: 21486
@Kaaswagen30 maart 2006 22:03
Asus A8N SLI Premium en 32 SLI Deluxe hebben ook heatpipes. Alleen is bij deze borden tevens de southbridge heat-pipe cooled.
Ik zie raid staan.

Elke zelfrespecterende tweakers gebruikt regelmatig dat woord. Ik weet btw el wat het betkend.

Terzake:
Je kan ook een raid controller los kopen. Deze zijn vaak duur.
Is er een verschil tussen een controller of dit moederbord?
Anders is het een tip voor mensen die ook raid willen, ze kopen dan een nieuw moederbord.

edit: bedankt voor de duidelijke reacties.

Op deze manier, (het moederbord) kan je dus ook raid doen, alleen is het dan trager omdat het door je processor gedaan wordt, ipv een special eigen cpu. Ik snap het! :o :)

wat het ontreken van de IDE kanalen betreft:
dit is best een gemis. Zeker als je weet dat zelfd die BD en HD DVD schrijvers met IDE zullen werken.
Anoniem: 116213
@Faust30 maart 2006 20:11
RAID-0 en RAID-1 nemen amper CPU tijd in beslag (de RAID-0+1 neemt wel wat meer in beslag, maar de meeste moderne onboard oplossingen, zoals de C51 van nVidia kunnen dat wel aan).

Het is dus de RAID-3 of RAID-5 die alle XOR berekeningen door de CPU laat doen, maar dit is bij een hoop PCI kaartjes ook het geval, je moet in dat geval namelijk zoeken naar de term "dedicated XOR-engine", maar dat soort kaartjes zijn vaak $170 en meer voor een goede kwaliteit.

Wat echter dan het grote verschil is, is de bussnelheid. De PCI kaartjes zijn namelijk gelimiteerd aan de 133Mhz bus waar ze op zitten en de onboard zit direct aan de FSB/HyperTransport bus gekoppelt.

Dus tenzij je een PCI-X moederbord hebt, die met 64bits en 166Mhz kan werken, loop je tegen een gigantische bottleneck aan op de normale PCI versie.

Er zijn ook nog maar weinig x1/x4 PCI-Express SATA kaartjes, die dit probleem kunnen oplossen. De nForce SATA controllers bijvoorbeeld laten dus een veel hogere snelheid zien dan zelfs de duurste PCI controllers met cache geheugen als het op de burstsnelheid aankomt.

Dus tenzij je RAID-3 of RAID-5 gaat doen, is onboard zeker geen slecht idee, ware het niet dat je dat wel met de juiste combinatie moet doen, zoals de C51 serie van nVidia, de 900 serie van Intel of de 300 serie van ATI (en natuurlijk de goede Promise/etc oplossingen).

Voor meer informatie over RAID: http://www.promise.com/support/faq/faq_noun1_eng.htm en http://adaptec-tic.adapte.../std_adp.php?p_faqid=2479
Je haalt wat dingen door elkaar


Normaal PCI = 33Mhz +/- 133MB/s
PCI-X op ze snelst 133Mhz +/- 1GB/s (Voornamelijk op server borden)
PCI-E 0,5GB/s per lane
een goeie raid controller heeft zijn eigen processor en geeft dus veel minder cpu belasting dan de onboard raid controllers die op je cpu teren. Raid 0 en 1 zijn goed te doen met een onboard controller. Maar met raid 5 krijg je een hele hoge cpu belasting.
eh een controller heeft zn eigen chip die je cpu ontlast.

dit is semi hardwarematig, hij gebruikt je cpu dus maar je kan er wel van booten. En dan kan dan weer niet met software raid.


*mytrhill was sneller :>
Hoe kom je bij het gemis aan IDE kanalen? Ik neem aan dat het afgebeelde mobo de betreffende is, en daar zitten er gewoon twee op. Rechtsonder, gekantelt dus.
er zitten cker wel IDE kanalen op
alleen zijn ze wat raar gepositioneerd
doordat de pinnetjes naar de buitenkant
gericht zijn

voor de duidelijkheid zitten ze op de 2e
foto rechts (2e zwarte balkjes langs de
zijkant)
Bij mij zijn die echt blauw hoor...
Anoniem: 141229
30 maart 2006 15:26
WAAR ZIJN DE IDE KANALEN?!?!?!
Zijn niet zo veel DVD/CD branders/spelers die al op sata werken... Daarnaast gebruiken sommige mensen nog oude IDE schijven voor data storage/ archief... Erg slecht om dit media niet op je nieuwe mobo te zetten...
:?
2 stuks, rechtsonder op het bord
rechts-onder, die gekantelde connector repen met inham in het midden ?, zech maar direct naast sata aansluitingen.

bijna tijd voor cup-a-soup, nog even volhouden
Wat dacht je van die 2 blauwe stroken aan de rechterkant van het bord... Zie daar: 2x ATA/133
Dude, doe je ogen open, rechtsonder aan de zijkant. 2x IDE. Of heb jij meer dan 4 DVD spelers/branders? ;)
Er zitten er twee op.
Rechterkant onderin, 2stuks. (blauw)
De twee PCIe x16-slots worden aangestuurd door respectievelijk de C51D- en de CK804 SLI-chips van nVidia...
Waarom worden de beide PCIe-sloten door verschillende chips aangestuurd? Wat zijn de verschillen hiertussen?
Omdat Nvidia geen single chip oplossing heeft die 32 PCIe lanes kan aanbieden.

btw: X-bit labs heeft een artikel waar je wijzer van kan worden. Architectuur van de ATI CF Xpress 3200 wordt vergeleken met de Nforce 4 SLI X16.
Maar in het artikel staat 'respectievelijk', wat dus betekent dat het eerste slot door de C51D aangestuurd wordt, en het tweede door de CK804.
Zal dat artikel eens lezen ...
Toch jammer dat er niet gelijk vergleken wordt met de nieuwe ATI chipset (bv de Asus A8R32-MVP Deluxe ). Dat zijn toch de overklokkersborden van dit moment.


http://www.xbitlabs.com/a...rossfire-xpress-3200.html

So, is the new CrossFire Xpress 3200 platform from ATI a worthy reply to Nvidia’s nForce4 SLI X16? After we’ve done our tests, we can answer this question in the affirmative. Nvidia’s long-time rival, the Canadian ATI Technologies Company, has developed a chipset which is not only comparable to the nForce4 SLI X16 in capabilities but is also far superior in the concept
Precies, als ze hem nou meteen hadden vergeleken met de AT8 32X, het andere nieuwe moederbord van Abit met de ATi3200 chipset...

Vraag me eigenlijk af waarom de AT8 32x wel Dolby Live encoding gekregen heeft en de en de AN8 32x niet, voor de rest zijn ze min of meer hetzelfde geconfigureerd.
Zo, das toch best een aardige plank moet ik zeggen. En het is eindelijk eens een Abit :Y)
Leuk dat ze nu ineens de passive richting opgaan, alsof ze me horen denken. Voor mij is dit na heel wat jaren gekloot met ventilatoren en een hoop herrie ook ineens te veel geworden. Ik wil stilte! Dan maar wat minder extreem overclocken. Die tijd heb ik nu wel gehad. En wat blijkt, Abit doet precies wat ik zou willen. Goeie zaak, wie weet een leuke opvolger voor mijn al oude NF7-S
De Abit k8n sli was ook al voorzien van dezelfde passieve koeling.
Anoniem: 21486
@BruT@LysT30 maart 2006 23:16
en...zoals eerder vereld, heeft Asus ook planken met standaard heatpipe cooling
Iemand al enig idee over de prijs?
Bij Alternate 209,-
Bij Komplett 195,-
Hebben ze op dit bord nou dezelfde manier als op die saphire moederborden gebruikt om de mosfets te koelen?
Erger is de plaatsing van de PCIe x16-bussen: wie tweeslots SLI-kaarten wil gebruiken, zal een PCI- en een PCIe x1-slot op moeten offeren.
Toch standaard lijkt me?
Al blij dat het 2x 1 van beiden is ipv 1x 2 van beiden.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee