Het veelgeplaagde Abit heeft onlangs samen met USI een nieuwe moederbordenbakker opgetuigd, die onder de naam Universal Abit een eind moest maken aan de zakelijke beslommeringen waar Abit mee kampte. Onlangs presenteerde de nieuwe joint venture in plaats van sippe beursberichten weer eens een moederbord, dat door TechReport zorgvuldig onder de loep werd genomen. De AN8 32X, zoals het bord gedoopt werd, is een rond de nForce4-chipset opgetrokken Socket 939-bord, dat de concurrentie met high-endproducten als de DFI LanParty UT RDS200, de MSI K8N Diamond Plus en de Asus A8N32 SLI Deluxe aan moet gaan.
De featureset van het bord is compleet: zes SATA-kanalen met raid 0, 1, 0+1 en 5, ruimte voor 8GB DDR, twee PCIe x16- en twee PCIe x1-slots, achtkanaals audio, gigabit ethernet met Active Armor en een floppydiskconnector: het zit er allemaal op. De twee PCIe x16-slots worden aangestuurd door respectievelijk de C51D- en de CK804 SLI-chips van nVidia, die met een 8GBps HT-interconnect aan elkaar geknoopt zijn, zodat het bord twee SLI-kaarten volop bezig kan houden. Het bord is passief gekoeld, met een heatpipe om de southbridge-hitte af te voeren. De layout van het bord is redelijk in orde, al zitten twee SATA-aansluitingen en de 12V-connector nogal onhandig geplaatst. Erger is de plaatsing van de PCIe x16-bussen: wie tweeslots SLI-kaarten wil gebruiken, zal een PCI- en een PCIe x1-slot op moeten offeren.

Abit wist vroeger fans aan zich te binden met een uitgebreide set overklokfeatures, maar dit bord weet zich op dat terrein niet te onderscheiden. Alleen de absoluut noodzakelijke geheugendividers zijn te kiezen, en iets als DFI's Cool'n'Quiet FID, waarmee de HyperTransport-bus lekker is op te voeren zonder dat Cool'n'Quiet roet in het eten gooit, ontbreekt. Wel zijn de vijf fanheaders perfect af te regelen en beschikt de AN8 32X over een 'verbijsterende' hoeveelheid volt- en temperatuurmeters, zodat de betere overklokker zich tegen alle mogelijke malheur kan beveiligen.
De prestaties van het bord worden ten slotte tegen zes andere 'enthousiast'-borden afgezet. De verschillen zijn minimaal, maar de Abit is een heel behoorlijke middenmoter, die een enkele test - Doom 3, SATA-cpu-gebruik - weet te winnen. Het eindoordeel is dan ook positief, maar bepaald niet juichend. De uitgebreide hardwaremonitor is vooral interessant voor wie zowel prestaties als fanherrie onder controle wil hebben, wat dit bord geschikt maakt voor bijvoorbeeld stiltefreaks. De diehard-overklokker kan volgens de reviewer echter beter naar een LanParty-bord omkijken. Abit is op de goede weg, luidt de conclusie, maar verplichte kost is de AN8 32X zeker nog niet.
