'Spelen van games motiveert leerproces leerlingen'

Volgens een onderzoek onder duizend leraren in Engeland en Wales motiveert het spelen van computerspelletjes door leerlingen hun leerproces. De BBC meldt dat eenderde van de leraren computerspelletjes tijdens de les gebruikt en meer dan de helft wil computerspelletjes in de toekomst gebruiken. Volgens 91 procent van de ondervraagde leraren ontwikkelen de leerlingen door het spelen van games motorieke en cognitieve vaardigheden en 60 procent gelooft dat leerlingen ook leren nadenken en specifieke kennis vergaren. Spelletjes kunnen bovendien verregaand gepersonaliseerd leren mogelijk maken, doordat leerlingen op hun eigen tempo en manier kunnen leren. Niet alle effecten zijn echter positief. Tweederde van de onderwijzers is bezorgd voor de antisociale gevolgen van games. Zo zouden spellen stereotypes bevestigen door de manier waarop vrouwen en verschillende nationaliteiten worden afgebeeld.

De Sims 2Het onderzoek maakt deel uit van het project 'Teaching with Games'. Dit project duurt een jaar en wordt uitgevoerd door Nesta Futurelab en spelletjesmaker Electronic Arts. De volgende stap is dat onderzocht wordt wat de invloed op de onderwijskwaliteit is van het gebruik van commerciële spellen tijdens de les. Enkele spellen die hierbij gebruikt worden, zijn The Sims 2, RollerCoaster Tycoon3 en Knights of Honour. Bovendien wordt gekeken hoe lesmethoden ontwikkeld kunnen worden op basis van deze en andere spellen. Ook niet-commerciële spellen zullen onderzocht worden. Angela MacFarlane, hoogleraar op het gebied van didactiek aan de universiteit van Bristol en betrokken bij het onderzoek, geeft aan dat het belangrijk is om meer te weten te komen over 'complex leren' dat mogelijk gemaakt wordt door games. Ze geeft aan dat nu onderzocht moet worden hoe en wanneer games ingezet kunnen worden om het onderwijs te ondersteunen. Claus Due van Electronic Arts Europa, distributeur van The Sims 2 en Knights of Honour, zegt dat het project het belang van samenwerking tussen de onderwijssector en de spelletjesindustrie laat zien. Op de onderwijs- en technologieshow BETT in Engeland waren afgelopen week dan ook diverse spelletjesproducenten vertegenwoordigd.

Door Thijs Terlouw

Nieuwsposter

16-01-2006 • 10:18

67

Bron: BBC

Reacties (67)

67
67
38
16
3
22
Wijzig sortering
Anoniem: 161727 16 januari 2006 10:31
een game als the sims zou best handig kunnen voor bijv. een kind die later architect wilt worden
Die kan je beter achter een CAD programma zetten. Kan best vanaf +- 14 jaar.

Bovendien zitten er in the sims vreselijke tijger en zebra patronen voor behang e.d. Het is leuker om iets mafs te maken dan je netjes aan de regels van het dagelijkse leven\design te houden.
als je ze laat kiezen tussen CAD en the sims. waar zal een kind van 14 eerder achter zitten? juist
CAD is wellicht te moeilijk programma voor een kind van 14. ik kan mij goed voorstellen dat ze toch iets van the sims kunnen leren. daarmee bedoel om een een huis te ontwerpen en niet het leef gedeelte
Wie zegt dat je alleen saaie dingen kan doen met CAD.
Ik zie genoeg tieners op cgtalk die knuffeldieren, hun kamer etc. maken met cad, 3dsmax etc. en het vooral leuk vinden als men C&C geeft.

Initieel is het leren misschien wat saai, maar het is niet veel anders dan technisch lego. Misschien een rare vergelijking, maar de fun van het "bouwen" is bijna hetzelfde. Een bijkomend voordeel is dat kinderen vroeg kennis maken met relatief ingewikkelde GUI's en een beter ruimtelijk besef krijgen (wat in mindere mate het geval is als je ze achter bijv. sims zet).

Zelf was ik rond mijn 12de begonnen met bryce en op mijn 16de overgestapt op Cinema4d, wat ik nu nog gebruik...en nee, ik beschouw mezelf niet als nerd ;)
Alles moet tegenwoordig maar leuk zijn, naar school gaan en leren hoort er nu eenmaal bij als je in je leven verder wilt komen. Een puur spelletje als de SIMS2 biedt te weinig leerstof, CAD is daarintegen juist te saai. Maak een combinatie van beide. Hoe de spelletjesmakers dat gaan verzinnen laat ik aan hun over. Maar wij hadden bijvoorbeeld vroeger op school een rekenspelletje waarbij je binnen een bepaalde tijd reken sommen moest oplossen. Waarbij scores en punten verdiende, en net zoals bij vele werkte bij mij dat enorm motiveerd, telkens een hoger score proberen te halen. En wie oh wie kent topografie niet ? dat leuk klik met de muis op de juist stad/dorp spelletje, wij hadden in de klas een ware competietie, ik wist gewoon waar elk dorp/stad lag.
dat the sims te weinig leerstof biedt ben ik het met je eens, maar het is meer dan leren. het gaat ook om de ontwikkeling van een kind. een kind leert bijv geen rekenen, taal of topografie met the sims, maar wel bijv ruimtelijk-inzicht.
lego bijv (door e-form) is ook maar een "spel" maar wel 1 waar een kind veel kan leren. zo zie ik het ook bij bijv the sims. ipv van op de grond zitten met wat stenen, zit je nu achter een scherm met een toetsenbord en muis
die voorgekoude dingen die je bij the sims kan gebruiken zijn niet genoeg als je architect wil worden, en alsje 14 bent weet je nog lang niet wat je wil worden. op brandweerman of politie agent na dan
hallo 14! zit je dan al niet in de 2e van de middelbare school ofzo? ik denk toch echt wel dat de meeste een idee hebben van wat ze later willen worden. de ene wordt idd politie, brandweerman, architect, dokter en de ander wordt pimp, rapper 49 cent, gangster
als ze met hun 14e nog steeds geen idee hebben over wat ze zouden willen worden, dan hebben ze blijkbaar te weinig geleerd over zichzelf... Dan hadden ze meer dingen op school moeten doen behalve alleen maar de vakken...
En gamen op onze school is echt wel een super sociale aangelegenheid! Kinderen zitten met een groep achter 1 pc, samen te gamen. Ze zijn constant met elkaar in gesprek. Echt geweldig leuk :)
Volgens mij spelen de meeste kinderen al zat games en kunnen ze zich op school beter met andere dinegen bezig houden en in de pauze lekker BUITEN spelen.
Waarom zeggen de leraren dan dat ze vooruitgang zien terwijl de kinderen in zijn klas spelletjes spelen? Buiten schooltijd dient er naar mijn mening, en om deze reden, dan minder met de computer gespeeld te worden. Als de leraar het tijdens de les goed begeleid zal het anti-sociale aspect ook wel meevallen. Maar dan moeten de kids na school wel gezamenlijk buiten gaan spelen.
Denk dat het niet zozeer aan gamen ligt dat leerlingen zich daardoor beter en sneller ontwikkelen. Ik persoonlijk denk eerder dat het totaal gebruik van de pc daar aan bij draagt.

Het feit dat het onderzoek mede is uitgevoerd door EA zegt mij al meer dan genoeg, namelijk nog meer mensen aan het gamen te krijgen. Overigens deel ik hun mening totaal dus niet, zoals ik al eerder omschreef.

Het riekt hier gewoon naar een goedkope reclame truuk.

Kan me niet voorstellen dat jarenlang sequels uitbrengen bijdraagt tot stimulatie |:(
Anoniem: 75041 16 januari 2006 10:45
Mijn broertjes spelen allebei Word of Warcraft en sindsdien
gaan hun engels als een raket de lucht in :P

Bij mezelf merkte ik dat overgens ook toen ik Ultima Online
ging spelen ;)
Inderdaad, ik heb het grootste gedeelte engels geleerd via spellen, en eigelijk niks via school zelf.
Amerikaans Engels dus, dat is heel wat anders dan Engels.
Anoniem: 81293 @s46304216 januari 2006 11:48
Daar keek ik weer Blackadder voor :)
Anoniem: 124837 @s46304216 januari 2006 13:16
RP (london engels) en GA (general american) zijn de twee geaccepteerde standaarden op universiteiten. Ik studeer zelf Engels en gebruik GA.

Niks mis mee dus ;)
Ik bedoel natuurlijk de gewone console spellen. On-line is toch weer best een ander verhaal.
Maar je moet de basis gewoon kennen. En het makkelijkst leer je dat door iets te doen wat je echt leuk vind om te doen. En voor de fouten en regels etc. heb je de school weer voor.
Dat is onzin. Het is af en toe wat gebrekkig, maar toch zeker geen amerikaans Engels. Het zijn namelijk europese realms (servers). :)
Je geeft meteen zelf het probleem aan: 'af en toe wat gebrekkig' - als je niemand hebt die je op fouten wijst ga je die fouten gewoon overnemen en daar schiet je ook niets mee op. Duiding is zeer belangrijk in een leerproces!
Mijn broertjes spelen allebei Word of Warcraft
Lijkt me logisch dat je engels beter wordt als je Word of Warcraft speelt :+
Hij moet een paar lessen engels volgen :+
Naar mijn mening moet men FOX kids gewoon in het engels laten, op die manier leren de kids prima engels. Vroeger keek ik liever zelfs naar engelse tekenfilms omdat ook nog een extra dimensie aan de film gaf. Mijn engels komt, volgens mij, voor een groot gedeelte daar vandaan. Via spellen kun je ook een hoop leren.

Het bovenstaande is misschien ook wel een specifiek onderzoekje waard...
op die manier leren de kids prima engels.
Helemaal mee eens! Ik heb zelf ook het leeuwendeel van mijn engels geleerd door Sky en Super Channel te kijken, aangevuld met een gezonde dosis BBC.

en ik hield (zonder dollen!) op m'n 7e al engelsen voor de gek. Als het aan mij ligt worden mijn kinderen in de toekomst dan ook fors blootgesteld aan Discovery channel, en eventueel engelstalige cartoons. (wel met ondertiteling natuurlijk).
Grand Theft Auto is zeker leren hoe jeje op straat moet gedragen in deze tijd! :Y)
Dat is leren hoe het niet moet, ook belangrijk.
Alleen de inteligentie van de pliesie lijkt me van wat te hoog niveau vergeleken met de pliesie die je nu op straat tegenkomt ;P
zie jij ooit politie dan ? ik dacht dat ze niet meer bestonden. Kom ze nooit tegen. Waarschijnlijk te druk met koffie drinken achter hun bureau
Anoniem: 110226 16 januari 2006 10:36
EA ziet dit uiteraard wel zitten, straks elk kind in Nederland dat bij zijn schoolboeken een exemplaar van The Sims, Rollercoaster Tycoon en Knights of Honor koopt........

Kassa!

De school zal ongetwijfeld een speciale educatieve licentie krijgen voor alle leerlingen, maar dit is natuurlijk wel een gigantische markt voor EA, wiens marktpositie hierdoor enorm versterkt zal worden.

Laten we hopen dat dit zich zal vertalen in meer budget voor nieuwe games, maar dat de andere publishers/ontwikkelaars niet worden weggeconcureerd.
slim aangepakt toch? een bedrijf moet toch geld verdienen?
de marketingsdirecteur zal wellicht opslag krijgen als dit doorzet
Anoniem: 162998 16 januari 2006 10:54
Ze gebruiken dit niet alleen voor het onderwijs. In het Amerika leger gebruiken ze al regelmatig Operation Flashpoint om sommige praktijksituaties te simuleren.

In field tactics valt dus prima via een game te leren.
First Person Shooter: tactiek
Race Game: leren autorijden
Tomb Raider: die gaan we nog niet spelen op school :P
Je vergeet het beste leerprogramma om een vliegtuig te besturen: Flight Simulator!!! :D
Mensen denken dan dat dat als grapje bedoeld is, en wellicht bedoel je dat zelf ook wel. Maar MS Flightsimulator wordt wel degelijk gebruikt als leermiddel.

Het is namelijk zeer geschikt om te leren vliegen op je instrumenten. Het wordt daardoor in de VS ook daadwerkelijk gebruikt bij vliegopleidingen. (IIRC bij de US Marines)
Dit klopt, ik heb een vriend die opleiding straaljager piloot doet, hij krijgt ook veel te horen dat het goed is Flight Simulator te gebruiken.

En dan niet zomaar ééntje, maar versie 2004. Die zou het best in de buurt van het echte werk komen.

Ik heb zelf uiteraard geen ervaring, maar hij zegt dat het inderdaad waar is!
Race Game: leren autorijden... vraag maar eens aan een rijinstructeur. Die help je wel even van die illusie af hoor. Het enige wat racespellen die is de chauffeur teveel zelfvertrouwen geven.
als je iemand tactiek/strategie wilt bij brengen, laat ze dan een rts spelen. En met een race game leer je echt niet autorijden.
Ligt aan wat voor FPS je speelt. Als je bijvoorbeeld kijkt naar Rainbow Six of Ghost Recon etc. (tactical fps), dan heb je zeker met tactiek en strategie te maken. De wat meer competetieve shooters als Unreal Tournament en Quake vragen veel meer van je reactie snelheid en je hand-oog coordinatie.

Een RTS is natuurlijk verder ook een uitstekend genre om je tactiek en strategie te trainen. En je leert idd niet rijden als je een race game speelt, gelukkig niet :P
Denk niet alleen aan tactiek maar ook in team verband. Waar de huidige FPS op gebasseerd zijn Teamplayer spel bij uitstek vind ik op dit moment wel Battelfield 2 vedelen in Squads met een commander.

Dit is erg goed voor het werken in teamverband en om zo problemen op te lossen.

RTS is meer voor een algemeen plaatje en voor inzicht. En goede race spellen zijn er naar mijn mening niet voor het echt leren rijden (dat wil dus niet zeggen dat race spellen niet leuk zijn oid!). Leren rijdne in een auto met 300+bhp of een diesel met autorijles is echt wel ff wat anders hoor :P
Je vergeet er nog eentje
Third Person Shooter: zelfreflectie
"Spelen van games motiveert leerproces leerlingen"
"Veel gamen maakt jongeren dikker"
"Internet zorgt voor veel sociaal contact"
"Luistertest: 128kbps mp3 niet te onderscheiden van cd"
"Onderzoek: 'downloaden schaadt muziekbeleving' "
...

1) OVERAL valt over te discussiëren omdat het er meerdere vormen zijn van interpretatie.
2) Welke 'technologische' meerwaarde zit erachter dat dit frontpage nieuws moet worden waar we wat van kunnen leren. "XBOX360 gelanceerd", goed, daar kunnen we geld aan uitgeven, daar zaten we op te wachten op zo'n berichten.
"Games maken aggressief".... nou, okeej.. mocht ik een scriptie aan het maken zijn hierover had dit wel leuk geweest. Maar verder voor derest van de T.net lezers/bezoekers.

Ik citeer nog iemand uit een vorige newspost:
Waar blijven de onderzoeken naar nutteloze onderzoeken?
Het spelen van computerspelletjes tijdens de lesuren lijkt mij geen goede ontwikkeling. Ik denk dat de "jeugd van tegenwoordig" al genoeg tijd achter de PC doorbrengt, en in de schaarse lesuren beter wat meer tijd aan bijv. Lichamelijke Opvoeding (sport) gespendeerd mag worden. Wat me wel interessant lijkt is om in sommige gevallen titels van spellen te geven in de "aanbevolen literatuurlijst" waarvan de bevindingen in de les besproken kunnen worden.
Anoniem: 82678 16 januari 2006 13:09
Ik ben 20 jaar te vroeg geboren lees ik net :P

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.