Ex-medewerker Microsoft veroordeeld voor diefstal

Een voormalige medewerker van Microsoft is veroordeeld voor de diefstal van 2700 softwarepakketten, nadat hij voor de rechtbank schuld bekend had. Hij kreeg hiervoor vier jaar straf, aangevuld met drie jaar proefverlof. Ook moet hij 7,1 miljoen dollar aan schadevergoeding betalen. Iets meer dan de totale waarde van de gestolen software: 7 miljoen dollar. Met behulp van de verkoop van deze pakketten wist de medewerker maar liefst 2,3 miljoen dollar winst te maken. Daarnaast zou de medewerker drie andere inmiddels ex-medewerkers van Microsoft aan hebben gezet om hetzelfde te doen. Deze zijn al eerder veroordeeld. Volgens Computerworld zou de totale waarde van gestolen software iets meer dan 32 miljoen dollar bedragen.

Microsoft / Rechtszaak / Rechter / Antitrust / HamerDe medewerkers maakten gebruik van een intern bestelsysteem. Hiermee konden ze kosteloos software bestellen voor eigen professioneel gebruik. De vier kregen het voor elkaar om te voorkomen dat een bevestigings e-mail naar hun manager werd gestuurd. Microsoft zou het bestelsysteem in 2002 hebben aangepast om dit soort fraude te voorkomen.

Door Ralph Smeets

Nieuwsposter

20-11-2005 • 20:44

45 Linkedin

Bron: Newsday

Reacties (45)

45
42
24
4
0
3
Wijzig sortering
Hoogstwaarschijnlijk is die 7 miljoen voor Microsoft niet het probleem, maar is de schade die is aangericht door dit soort nieuwsberichten veel groter.
Daarnaast is het intern niet echt een lekkere zaak, hoe denk je dat de directe (ex-)collega's van die man zich zullen voelen?
Nee, voor een bedrijf is dit echt een hel, ondanks dat je weet dat er altijd een aantal rotte appels tussen zitten...
oke, dat je wel eens iets jat (mee neemt van je baas), ach dat doet iedereen wel eens, - maar 7mln aan software? os dan wel weer heel erg veel,

ik vind die 150 euro aan plaatstaal dat ik eens uit de afvalcontainer viste (er waren aleen verkeerde gaten in gesneden en dus onbruikbaar). maar ideaal geschik voor een case-mod, al veel...

4jaar zitten en terugbetalen van een aadig deel van de schade, is zeker niet onterecht.
Anoniem: 156850
@i-chat20 november 2005 21:16
ik vind die 150 euro aan plaatstaal dat ik eens uit de afvalcontainer viste ....
Dat mag ook gewoon. Als iemand iets bij het afval zet, dan doet hij er afstand van. Een ander mag het zich dan volgens de wet toeeigenen.

(Het was natuurlijk wat anders met die gasten bij AMD, destijds die de afgekeurde processors weghaalden. Maar dat ging dan weer om het feit dat ze ze weer gewoon op de markt zetten.)

Verder vind ik dat je gewoon helemaal niets van je baas mee moet nemen. Al is het een nietmachine. Dat wordt namelijk vaak een glijdende schaal. De een neem t een nietmachien mee. Een ander ziet dat en neemt weer iets duurders mee enz.
wat moest je dokken voor wat iemand weg had gegooid? wat een onzin zeg.
afvalmetaal is vaak nog flink wat geld waard als je het recycled...
150euro voor een staalfabriek is ongv het zelfde als 7mil voor Microsoft met een omzet van bijna 40 miljard per jaar...
Het is in beide gevallen diefstal als je het zomaar mee naar huis neemt bedoel je? Ja, dat klopt.

Overigens is vissen in de kliko geen jatten heh. Ik noem i-chat dus geen dief, voor de goeie orde. Mooie mod geworden?
Vissen uit de kliko niet, maar bedrijven gooien afval vaak niet zomaar weg. Veel gaat naar recycling bedrijven. Zo hoorde ik toevallig het verhaal dat zelfs het papier op bierflesjes bij Heineken gerecycled wordt. En dat levert dus echt flink wat op.

Het stelen van afval is dus wel degelijk diefstal. In hoeverre het relevant is om daar als werkgever achteraan te zitten is een tweede.
Ik vindt het sowieso niet normaal dat mensen jatten of het nou 7mln is of een pakje post-its.
Anoniem: 151667
@i-chat20 november 2005 21:18
Er zit verschil tussen 7 miljoen aan software, een pakje post-its en wat pennen.
Wat ik niet snap is dat die gasten denken dat ze schijnbaar onschenbaar zijn.
Of dat ze denken dat je nooit gepakt word.
Ik geloof dat Microsoft ik weet niet hoeeveel mensen in dienst hebben die dit soort zaken in de gaten houden.

Waarom zijn er dan toch van die mensen die denken dat ze deze handelingen ongestraft kunnen blijven doen terwijl zij toch ook moeten weten dat ze eens tegen de lamp gaan lopen.
Och, fraude begint klein. Je broertje heeft een windows xp nodig, je neemt eens een open licence key van een ander. Dan wil een vriendje van die broer er ook een, dan begin je te stelen. Die vriend die denkt dat deze officieel van ms is maar zo veel goedkoper, dan begint de bal te rollen. En zij verhogen alsmaar de limiet.

En laten we eerlijk zijn, een zaak oplichten is soms te gemakkelijk. In België hebben ze zelfs een bank opgelicht voor meer dan 30 jaar voor meer dan een Miljard! Belg. frank. 50 miljoen gulden! of 25 miljoen euro!.

Ik denk dat bij MS zo iets heel gemakkelijk kan omdat je "maar" licentienummers gebruikt die ongelimiteerd gemaakt worden, en geen echte goederen die tastbaar verdwijnen en bij een stocktelling gemist worden!
Voor de 1 die er gepakt worden zijn er 9 andere die nog niet gepakt zijn.

offtopic:
De meeste huur-moorden die in nederland zijn gepleegd zijn ook niet opgelost hoor ;)

professionalisme stelt wel IETS voor
Anoniem: 160638
21 november 2005 02:03
niet stelen? hmm doet die gast anders goed:

...de medewerker maar liefst 2,3 miljoen dollar winst te maken....

dat zet hij dus lekker ergens waar niemand er vat op heeft en na 4 jaar kan die lekker op een eiland gaan genieten van bikini vrouwen en lekkere cocktails ;) met daarnaast de mededeling dat van een kale kip niks te plukken valt :P
Oh? En hoe denk jij dan dat hij die 7mil. gaat betalen?
rentenieren? :)
daar willen ze vast niet op wachten
Raar dat niemand op was gevallen toen die persoon na zijn laatste werkdag met een vrachtwagen weg reed gevuld met 2700 softwarepakketten. :D
wat nou 2700 software pakketten......
licenties nrs.
neem een floppy trap m vol met txt met daarin de nummers.
dat kan wel op lopen tot 1,44mb....*tig bitjes aan txt*
heeeeeeeeeeeeeel veel dus
Hoezo jatten ?? hij kan toch gewoon zeggen dat hij die software gebruikte onder de bedrijfslicentie ?
hij werkte immers daar, dus kan hij de software ook thuis gebruiken voor z'n werk.. (onder het mom van thuiswerken)
"Ik had thuis een testopstelling nodig met 1350 pc's met Windows XP en Office."

Erg geloofwaardig....
En dan komt het maar weer eens, illegale kopien zouden er bijna niet zijn als de makers zelf het niet naar buiten zouden brengen.
Zonder die link valt de rest weg.
Ach ja, ze zullen het nooit leren.
wel stom dat hij zellf maarliefst 2,3 miljoen winst had (van geen investering) terwijl de paketten voot 7 miljoen verkocht moesten worden, dat is meer dan 66% korting
Als ik je een windows XP wil verkopen, die in de winkel ligt tussen 80 tot 150 euro, en ik vraag er 70 euro voor ...

Volgens mij ga jij dit niet doen. Als ik daarintegen zeg dat je hem mag hebben voor 40 euro, dan je misschien al sneller geneigd van over te gaan tot kopen.
De mensen die Win XP dan voor 40 zouden kopen downloaden em wel hoor. Als je illegaal bezig wilt zijn doe het dan meteen goed...
Anoniem: 126426
@Andros20 november 2005 21:12
Als je voor 40 euro een legale WinXP kan krijgen zullen mensen dit echt wel doen ipv een illegale downloaden hoor :z
Studenten kunnen bijvoorbeeld ook met korting software kopen. Zo heb ik destijds Office 2000 Professional gekocht voor 70 gulden. Legaal! Zo had ik voor een paar honderd gulden alles op mijn systeem legaal met licentie. En ik bezorg me nog steeds legale versies. Ik heb de mazzel dat ik via mijn werk het meeste kan krijgen en dat de diverse softwareboeren me bevoorraden met software (je moet gewoon op de juiste lijstjes staan), maar goed. Ik probeer ook met zo min mogelijk uitgaven legaal bezig te zijn.
Ik denk eerder dat hij bedoeld dat hij probeerd om voor zijn legaal gekochte software zo weinig mogelijk te besteden door, zoals hij al aangaf, 'op de juiste lijstjes te staan'.
nu nog een volledige XP kopen? wacht dan tot Vista uit is. (maarja de heler is gesnapt en zou hij wel geen vista's kunnen verpatsen)
Ik probeer ook met zo min mogelijk uitgaven legaal bezig te zijn.
Crimineel :+ ik denk dat je illegaal bedoeld ;)
Lang leve het student zijn; lang leve ma3d!!! :D
Ach iedereen steelt van zijn werkgever...
maar omdat het Mickeysoft is word er weer veel aandacht aan besteed, 7miljoen is voor hen was voor ons 1000€ is het is veel maar niet onoverkomelijk...

die man heeft gewoon gebruik gemaakt van een bug in het systeem. Kan je hem daar voor straffen JA maar op zo'n harde manier dat ook zijn familie er door benadeeld wordt NEEN
Ach iedereen steelt van zijn werkgever...
maar omdat het Mickeysoft is word er weer veel aandacht aan besteed, 7miljoen is voor hen was voor ons 1000€ is het is veel maar niet onoverkomelijk...
Tuurlijk... een cassiere bij de V&D die af en toe eens wat uit de kassa graait, daar hoef je als werkgever niet op te letten he.. :Z

Ik weet niet voor wat voor bedrijf jij werkt dat ze daar blijkbaar zo makelijk over denken, maar mijn werkgever ziet stelen nog steeds als een strafbaar feit hoor.
Kan je hem daar voor straffen JA maar op zo'n harde manier dat ook zijn familie er door benadeeld wordt NEEN
Is het niet zo dat wanneer iemand de gevangenis in moet, altijd de familie hierdoor wordt benadeeld JA, moeten we daarom voortaan alle criminelen maar vrij rond laten lopen NEEN.
ik keur het niet goed stelen blijft stelen maar om hier nu zoveel aandacht aan te besteden Bil gates was nergens geraakt moest hij niet gestolen hebben

dos is ook gebaseerd op andere zaken
Ik vraag me af wanneer Microsoft/Bill Gates zelf een keer wordt ondervraagt over het volgende:
As an interesting aside, Tim Paterson of SCP compiled QDOS in under 6 weeks. He left SCP in 1981 and joined Microsoft. Later Kildall allegedly went to IBM and pointed out where his own copyright statement was still embedded in PC-DOS, but he did not dare fight it out with the full force of IBM's legal division. Kildall's allegations of theft by SCP, and the fact that the differences between QDOS and CP/M are minute at best, can't have escaped Microsoft's attention at the time. This leads to the interesting conclusion that if this is true, then Microsoft and IBM knowingly acted as fences, and Microsoft founded a global empire on a crime.
(bron: Het ons aller bekende "Why I hate microsoft" http://www.vanwensveen.nl/rants/microsoft/IhateMS_1.html)
(en ja, dit 'artikel' is wellicht niet de meest betrouwbare bron van informatie, maar stel nou eens dat 't waar is...)
... dan is het nog steeds 1000% off-topic. Misschien moet je eens op GoT je hart luchten?!
wellicht dat als je iets als 'offtopic' bestempeld je op zijn minst even de moeite wilt nemen om ons te laten weten waarom het offtopic is?
Zo ver ik het kan zijn is het redelijk ontopic, immers gaat het in mijn post ook om illegaal gedrag van Microsoft-medewerkers, namelijk het stelen van software, om deze vervolgens weer door te verkopen. Ik zie hier een redelijke paralel, jij niet?
ALLE artikelen op tweakers.net zijn parallel aan elkaar omdat het artikelen zijn die over dingen gaan die interessant zijn voor tweakers, dat betekent nog niet dat je een nieuwe videokaart moet gaan aanprijzen in de post over het nieuwste ram.

Je post is zo offtopic als posten over een tang in een artikel over een varken.

Je post over hoe microsoft zelf een misdaad heeft gepleegt terwijl het artikel gaat over hoe microsoft een misdaad heeft opgelost en de daders heeft gepakt. Jou post past dus duidelijk NIET onder het kopje 'Ex-medewerker Microsoft veroordeeld voor diefstal'.

En dan heb ik het nog niet eens over dat je een zo oude koe uit de sloot haalt (1981 for crying out loud) dat al zou Bill Gates het helemaal toegeven de zaak al lang verjaard zou zijn en er compleet geen straf zou vallen.

Daarmee is deze post dus niet off topic, maar volledig off-interest.
Je post over hoe microsoft zelf een misdaad heeft gepleegt terwijl het artikel gaat over hoe microsoft een misdaad heeft opgelost en de daders heeft gepakt.
* 786562 Da

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee