Uitschakeling analoge ethertelevisie wordt uitgesteld

De ontvangst van analoge ethertelevisie blijft in Nederland na 1 januari 2006 voorlopig mogelijk. Dat heeft het kabinet afgelopen week na overleg duidelijk gemaakt. Aanvankelijk was het de bedoeling dat de publieke tv-zenders, met uitzondering van de regionale, vanaf die datum alleen nog maar in digitale vorm in de ether zouden uitzenden. De minister en staatssecretaris van Economische Zaken hebben nu voorgesteld een betaalbaar alternatief te zoeken voor de tienduizenden huishoudens die nog slechts via de analoge ethersignalen tv ontvangen. Daarom zal voor het einde van dit jaar een plan gepresenteerd worden aan de Tweede Kamer, waarin ook een nieuwe datum voor de staking van de uitzendingen wordt gesteld.

TelevisieHet doorgaan met analoge uitzendingen kost jaarlijks elf miljoen euro, per huishouden dat is aangewezen op de ether zo'n 140 euro. Als alternatief is onder andere DVB-T, aardse digitale televisie, beschikbaar in delen van Nederland via KPN en Digitenne. Hiervoor moet echter een abonnement afgesloten worden, terwijl het dekkingsgebied pas eind 2006 tot een landelijk niveau is uitgebreid. Eerder deze maand werd ook bekend dat de analoge radio-uitzendingen in 2015 zullen stoppen. Vanaf volgend jaar worden de eerste frequenties voor digitale radiokanalen uitgegeven aan marktpartijen.

Door Harold van der Wal

Nieuwsposter

20-11-2005 • 22:26

92

Bron: Redactie T.net

Reacties (92)

92
92
53
12
1
26
Wijzig sortering
Volgens mij vergeten heel veel mensen dat vrijwel alle tv' s en radio' s alleen een analoog signaal kunnen verwerken.

Even overgaan naar digitaal en analoog afschaffen betekent dat vrijwel iedereen ineens digitale kastjes moet hebben en vrijwel elke autoradio vervangen zal moeten worden.

Dat zijn bij elkaar al gauw 30 miljoen apparaten(voorzichtige schatting :) )

Is het verder niemand opgevallen dat digitale tv ook nadelen heeft?
Het beeld is niet beter en vertoont meer artifacten bij aktiefilms en bij sommige sporten met snel verspringende beelden. Verder gaat zappen langzamer dan bij analoge tv. Ook wordt eigenlijk nooit gebruikt gemaakt van de mogelijkheid om dolby-digital of dts mee te sturen voor films. Digitale ontvangst van tv-stations heeft maar 1 voordeel, je hebt meer kanalen. digitale radio is kwalitatief wel goed mits het door een kabel komt, maar helaas kunnen storingen optreden die tweeters van luidsprekers kunnen slopen. Muziek hard zetten met digitale ontvangst is dus niet zonder risico' s.

Het is niet meer dan logisch dat de meeste mensen weinig trek hebben om over te schakelen naar digitale tv.
Digitale tv en radio via de ether is kwalitatief zelfs gewoon triest, dus daar hoeven al helemaal niet over te beginnen.

Nu ben ik ook overtuigd dat digitaal de toekomst is, maar de huidige standaard voor digitale tv in Nederland is gewoon slecht. Daardoor duurt de overgang gewoon lang.
Even overgaan naar digitaal en analoog afschaffen betekent dat vrijwel iedereen ineens digitale kastjes moet hebben en vrijwel elke autoradio vervangen zal moeten worden.
Dat de analoge ether verdwijnt betekent niet meteen dat de analoge kabel op dezelfde dag verdwijnt. Dat bepalen de kabelaars zelf neem ik aan.
Hij heeft het over de mensen die nu analoog ontvangen uit de ether.. over de kabel gaat dit artikel niet ;)

Gaat dus over losstaande radio's uit de bouw, autoradio's, campingtv's/radio's, etc.
Het beeld is niet beter en vertoont meer artifacten bij aktiefilms en bij sommige sporten met snel verspringende beelden.
Heeft niets met de techniek als zodanig te maken maar meer met te lage bitrates.
Verder gaat zappen langzamer dan bij analoge tv.
Hangt helemaal af van de ontvanger, er zijn wel degelijk snel zappende tuners.
Ook wordt eigenlijk nooit gebruikt gemaakt van de mogelijkheid om dolby-digital of dts mee te sturen voor films.
Helemaal eens, waar ik mij ook aan erger is het uitzenden van speelfilms op 4:3 terwijl dezelfde film op DVD gewoon 16:9 is.
Digitenne is véél beter dan analoog signaal met een hark-antenne uit de ether plukken. Vaak kunnen mensen maar 2 kanalen acceptabel ontvangen, en dan nog met een berg ruis waar je eng van wordt |:(
Anoniem: 52621 @basb21 november 2005 13:03
Er is dan ook een direct verband tussen het aantal kanalen en de relatief slechte kwaliteit die jij noemt.

Digitaal KAN echt veelmooier zijn als analoog... als je maar niet zoveel kanalen door een koperdraadje wilt stoppen, OF we moeten met zijn allen glasvezel hebben.

Voorlopig is digitaal via de schotel veel mooier.
Jep en daarom moet analoog dus worden afgeschaft, want zodra de analoge signalen weg zijn heb je veel meer bandbreedte voor digitale streams waardoor de bitrate fors omhoog kan!!
af en toe denk ik dat we nog in de middeleeuwen leven,ipv die analoge meuk direkt stop te zetten en die 11 miljoen in bv glasvezel te stoppen blijven we gewoon doorgaan met oude techniek.

stilstand is achteruitgang en dit is weer een prima voorbeeld
geld blijven stoppen is een sterk en zwaar achterhaald systeem,met deze regering hebben we over 200 jaar wel eens een glasvezel in onze woning.

een digitale sat schotel is voor iedereen betaalbaar dus daar hoef je het zeker niet voor te laten,dit samen met digitenne is nederland voor het allergrootste deel wel onder de pannen.
Het probleem van het analoge TV netwerk is dat de apparatuur in de zendtorens al weer zo'n 30 jaar oud is.
Vervangende onderdelen zijn dus erg duur.

Wat de regering nu voorstelt is om de zendtorens in gebruik te houden totdat er een extra alternatief is voor iedereen. Op het moment is dit extra alternatief (DigiTenne, voor mensen op platteland buiten kabelgebied) er alleen rond de randstad.

Wanneer de regering zou besluiten om per 1 januari de stekker uit het analoge netwerk te trekken, dwing je iedereen buiten het gebied over te stappen naar schotel/canaldigitaal.
Op dit moment is Digitenne/KPN net zo duur als CanalDigital en die mensen in het buitengebied (daar ben ik er zelf ook een van overigens) moeten ooit een keer overstappen en of dat nou op KPN, Digitenne of CanalDigital is, dat maakt dan ook weer niet zoveel uit als het prijs hetzelfde is.
Op de plaatsen waar analoge TV signalen nog uit de ether geplukt worden is er helemaal geen kabel aanwezig.

Glazvezel komt er voolopig niet omdat de investering niet opweegt tegen het eventuele rendement. Zelfde rede waarom er nooit kabel is aangelegd.

Men heeft er niet bij stul gestaan wat de gevolgen daarvan zijn en dat daardoor het de analoge TV zenders moeten blijven bestaan.

Ga dan niet zeuren over de kosten die daarvoor gemaakt moeten worden.

Met de winst van de kabelaars is de afgelopen jaren de gemeente kas gespekt in plaats van het netwerk uit te breiden.
Jah als ze dat geld nou even stoppen in een landelijke dekking van digitale tv kan je die analoge zooi in elk geval opruimen, dat bied perspectief, nu gaan ze er weer een jaar geld tegen ouwe zooi gooien, en niet zo'n beetje ook. Mijn vriendin heeft alvast een digitale tv van KPN setje gehaald voor als ze in Amsterdam gaat wonen in van die bouwkeet-units waar geen RF kabel aansluiting is. Nou hebben we dat bij mij in Hilversum even getest op mijn TV omdat ik benieuwd was hoe dat signaal er nou uit zag, maar dat is helemaal zo beroerd nog niet, zeer goed ontvangst, af en toe wat mpeg2 artifects, maar ned1,2,3 zijn bijzonder scherp en er zit totaal geen ruis in. Nou het viel me nog reuze mee na al die negativiteit die ik over de beeldkwaliteit had gelezen. Laat ze dat dus even lekker doorontwikkelen, dan hebben we binnen no time HD signalen door de lucht vliegen :)

Maar jah, het lijkt wel weer te kloppen, laatst in zo'n programma bleken nederlanders 'conservatief' te zijn, nou dat blijkt wel weer, waren we maar vooruitstrevend met z'n allen, dan gebeurde er nog eens wat... en dat alleen maar omdat we die boeren op het platte land hun tv signaal niet af willen pakken?
Bedenk wel, nu zijn er dan misschien extra kosten aan digitale tv verbonden, maar als die analoge troep weg is, wordt dat vanzelf weer net zo goedkoop.
Die "boeren op het platteland" hebben bijna allemaal wel een schotel hoor... En "wij" hadden (met analoge sat) en hebben (met dvb-sat) meestal betere kwaliteit dan dat gare kabelsignaal hier in nederland.

Wat dat betreft kunnen ze die analoge tv wel uitschakelen, maar de digitenne (dvb-t) uitrol gaat zo ongeloofelijk traag hier dat ze gewoon het schema niet gehaald hebben en dus nu ingehaald worden door het tijdsschema van de analoge uitschakeling.

In 1997 waren ze overgens al bezig met testen. Als we dan ergens in 2007 het systeem landelijk dekkend hebben, hebben we er 10jaar over gedaan. Dat noem ik gewoon heel erg traag. Maarja, da's typisch nederlands. Overal moet over vergaderd en overlegd worden.
De business case voor digitale TV klopt dus kennelijk niet. Veel concurrentie van kabel en satelliet en niet in geheel nederland te ontvangen. Verder is er ook niet echt een behoorlijke oplossing voor meerdere TV's in een enkel huishouden.
Als het zakelijk gezien geen overtuigend argument is waarom je als consument zou moeten overstappen, dan kies je gewoon voor het gemak en de kostenbesparing van het vasthouden aan analoge TV.
Dus voor 7,95 mag je 300 euro uitgeven aan decoders... en voor nog iets meer zelfs 600 euro?

Voorlopig lekker analoge kabel voor mij, er is toch al geen ruk op TV
Digitale TV van KPN kan je zoveel hebben in je huis als je wil
7euro 95 per maand mag je 3 decoders aansluiten als je er meer wilt betaal je 15 euro 90 en dan mag je er 6
(als je geen telefoon van KPN hebt betaal je 13 euro 95 voor de eerste 3 decoders en steeds weer 13 euro 95 voor de opvolgende 3)
en zo kan het maar doorgaan tot je huis vol decoders staat

dus het meerdere TV's in 1 huis geen behoorlijke oplossing vindt ik wat overdreven KPN doet dit erg goed vindt ik persoonlijk
Wat heeft dit prijsbeleid trouwens weer met het wel of niet hebben van een telefoonaansluiting te maken? KPN gaat -net zoals bij ADSL- gewoon lekker door met die verplichte vaste telefonie bullshit. Ik snap niet dat de OPTA eens een keer wat aan die koppelverkoop doet. KPN weet het altijd zo te regelen dat ze altijd minimaal een BelBudget abbonementsprijs rekenen, of je nou wel of geen vaste telefonie wilt. |:(
Ik moet je gedeeltelijk gelijk geven, 2015 voor de radio is nog belachelijk ver weg. In Engeland stoppen de eerste regio's al in 2007 geloof ik.

Wat TV betreft valt het wel mee, daar mee zal waarschijnlijk alsnog ergens volgend jaar gestopt worden alleen niet op 1 januari al.
>2015 voor de radio is nog belachelijk ver weg
Arrghh. Dat is heel erg dichtbij, 10 jaar nog maar. Als je nu een auto koopt met daarin een autoradio zou je daar over 10 jaar, ver voor die auto versleten is niets meer mee kunnen ontvangen. Dat is onacceptabel!
De situatie hier is niet met Engeland te vergelijken, in Engeland weet iedereen wat DAB is (al was het maar door de radio commercials van French en Saunders), de 3 mensen die het in Nederland weten denken dat het nooit meer wat wordt. Analoge TV kan in 2006 waarschijnlijk wel uit de ether, analoge radio in 2056 misschien.
Jij vindt een nieuwe autoradio in de 10 jaar vervangen al snel? Hoe vaak wissel je een computer om voor een nieuwe? Ik vind 10 jaar meer dan voldoende, denk dat je CD speler in de auto het dan al wel 10x heeft opgegeven als je die een btje regelmatig gebruikt
Een Sony 10-cd wisselaar, in mijn vorige auto geklust, en na een nieuwe auto te hebben gekocht meegenomen.
Ik rij er nou al 10 jaar mee rond, en ik hoop van harte dat ie nog een stevig aantal jaar mee zal gaan.

Het gebruik ervan is trouwens dagelijks.

Vinnik het overigens wel grappig dat je er een stervende CD-speler bijhaalt terwijl we het blijkbaar over digitale/analoge ether radio hebben... Wat heeft die CD Speler er dan mee te maken?
mensen denk ook even aan de autoradio dieven, die hebben dan niets meer aan hun waar over 10 jaar, dus om die te blijven sponseren moeten we langer analoge radio hebben

persoonlijk zou ik stevig balen dat van de ene op de andere dag mijn apparatuur niet meer zou werken, ik gebruik nu nog een radio uit mijn jeugd, waarom een nieuwe kopen???
Anoniem: 160922 20 november 2005 23:40
Gewoon doen zoals in duitsland, alle analoge uit de lucht, maar digitaal aanbieden ( Gratis wel te verstaan ).
En een ontvanger heb je al voor 59,-
Inplaats van zomaar te stoppen met analoge TV, zou de regering eens wat meer visie moeten vertonen en de vrijgekomen frequenties moeten inzetten voor HDTV. Net zoals ze het in de VS hebben gedaan/nog bezig zijn te doen.
Je kunt de situatie hier niet vergeijken met de VS.

In verhouding met de VS hebben wij hier in Europa veel betere beeldkwaliteit, door 1) PAL ipv NTSC kleurcodering 2) meer beeldlijnen 3) minder overbevolking en betere verdeling van de ether en kabelfrekwenties, grotere kanaalafstand enz.

Iedereen die wel eens in de VS tv heeft gekeken weet dat het werkelijk rampzalig is wat betreft beeldkwaliteit (en dan heb ik het nog niet eens over de content).

Vandaar dat HD-TV een hele grote stap vooruit is in de VS. Voor ons is het verschil veel kleiner.
Anoniem: 25526 @joopv21 november 2005 09:19
Ik kom in de VS gem. 1 keer per jaar en als ik dan in een hotel slaap, waar ze tv leveren via DirecTV, dan is het allemaal wel om aan te zien.

Vroeger was NTSC inderdaad huilen met de kraan open, maar tegenwoordig is het een stuk beter en komt het in de buurt van PAL, in de buurt zeg ik, PAL blijft beter, maar rampzalig tegenwoordig, nee, gewoon wat mindere kwaliteit.

Dus ik denk, dat wanneer we ooit in europa(NL) over gaan op HDTV dat het ook wel een grote stap vooruit is, aangezien een dvd al betere kwaliteit geeft dan de gem. PAL uitzending op zowel een crt tv als een LCD/Plasma.
Vroeger was NTSC inderdaad huilen met de kraan open
Ja ja, dat was inderdaad dweilen met de pet op. Wat wil je ook met een systeem uit de tijd dat Abraham de mosterd haalde. Maar ja, te laat de put gedempt als je niet weet waar de klepel luidt.
|:( Huilen met de kraan open... geweldig ! :D
als het kalf verdronken is heeft men de klok gevonden
Anoniem: 97020 @joopv21 november 2005 10:51
Jij vindt HDTV geen enorme vooruitgang op PAL?

Hahaha heb jij wel eens HD kwaliteit in 720p (dus 1280x720) gezien tov PAL? Zojuist m'n XBOX ipv via de normale kabel met een HD pack aangesloten op mijn TFT en neem van mij aan: Dat maakt flink verschil
Of maak van één van die frequenties een soort informatielijn , ter aanvulling van de toeters elke 1e weetikveelwatvoordag van de maand ;)
Eerste maandag ;)

En zo'n soort informatielijn is er al hoor, zowel op radio als tv. Ik geloof radio 1 en Ned1 of 3. En de regionale zenders. Dus als de 'toeter' gaat op een ander tijdstip dan eerste maandag van de maand 12 uur, dan moet je daar op afstemmen.
Het is idd verwonderlijk te noemen dat de regering meer geld/tijd/moeite steekt in het afbreken van wat publieke meuk dan dat ze nu eens wat doen aan een kwaliteitsnetwerk en de kabelaars eens harder op hun vingers tikken (ik noem digitale draadloze TV welke van erbarmerlijke kwaliteit is, kabelaars die te pas en te onpas kwaliteitszenders inwisselen voor allochtone meuk en en passant daar ook nog eens meer voor vragen).
Is er niet al een opta iets voor TV ?
meer geld/tijd/moeite steekt in het afbreken van wat publieke meuk
Heb je het bericht gelezen: "Het doorgaan met analoge uitzendingen kost jaarlijks elf miljoen euro, "
of 140 euro per huishouden. Maar als huishouden ben je dat bedrag om en nabij ook wel kwijt als je voor DVB-T gaat. Echt geld word er niet bespaard, de kosten worden gewoon verschoven.
Vroeger betaalde je daarom kijk en luistergeld. Volgens mij betaal je dat nog steeds maar zit het tegenwoordig in de belasing verwerkt. Het zou dus ook logisch zijn dat er dan zolang nog een signaal in de lucht is waar je verder niet voor hoeft te betalen. Natuurlijk met alleen NED1, 2 en 3 en de lokale zender.
Vergeet niet dat die zenders ook heel belangrijk zijn in het geval van een landelijke ramp. Het zou dus wel prettig zijn als die ook te ontvagen zijn als je kabel eruit geklapt is (hoewel je dan waarschinlijk ook zonder stroom zult zitten maar sommige mensen beschikken over een agregaat)
Pardon? Een decoder is pak m beet 100 euro. En dan kan je dus al Ned2 kijken, en ze willen 1 en 3 ook afdingen om FTA te maken. Zelfs al geeft de regering die 10.000 mensen allemaal een decoder (niet helemaal eerlijk natuurlijk), dan nog hebben ze het er na 8 maanden al uit!
elf miljoen euro... Dus dat is ongeveer 11 Tomahawks ( http://nrc.nl/binnenland/artikel/1132207329512.html ) die zomaar even uit de kontzak getrokken worden.

Ik denk dat het belang van burgers om in gebieden waar de kabelboer het verrekt een touwtje in de grond te steken (en waar je vaak dus óók geen Digitenne bereik hebt omdat KPN al net zo min bereid is flink te investeren in een hei vol schapen met 4 huizen erop) toegang te hebben tot informatievoorziening via televisie groter is dan het belang van het leger om met zware en peperdure aanvalswapens "troepen van in vijandelijk gebied te beschermen".

Dan kopen ze maar ietsje minder boystoys.
[...] kabelaars die te pas en te onpas kwaliteitszenders inwisselen [...]
Dat gebeurt op last van de Programmaraden die het zenderpakket samenstellen. Daarvan is een deel wettelijk vastgesteld. Een groot deel is door onder anderen de lokale bewoners vastgesteld.

Weet dus waar je over praat voor je flamet, Koffie de GoT moderator...
Zijn er op een dergelijk medium als tv wel kwaliteitszenders dan?
LOL, de programmaraden bestaan uit gewone bewoners. Ha. LOL.

Denk het niet, de meeste mensen weten niet eens dat ze bestaan, laat staan dat er mensen voor gekozen kunnen worden.

Er zit alleen maar arrogant volk in dat vind dat zij het beste weten wat goed is en wat niet. Moet je ze maar eens een brief schrijven met de vraag of ze hun beslissing van het afgelopen jaar over het zenderpakket willen toelichten.
je zult eerst van analoog digitaal moeten maken alvorens je überhaupt aan HDTV kunt gaan denken
Probleem is dat er in Nederland niet echt een push bestaat om naar HDTV over te stappen. Veel mensen weten er niks vanaf of boeit het allemaal niet.

Zelf snap ik dat niet helemaal. Ik download vrij veel tv-programma's in HDTV (ja, niet legaal, ik weet het, maar ja, ik heb geen alternatief in NL) en de kwaliteit is echt verbluffend. Zeker als je het op de computer bekijkt.
Maar hoeveel mensen hebben nou een TV zullen we zeggen groter dan 32" en een TFT variant. Dat aantal groeit, maar ik verwacht met een goed MPEG-2 signaal prima zal voldoen.

HDTV is leuk voor 2020 niet voor 2010, als je ziet hoeveel MBit een HDTV-stream is. En hoeveel MBit een Mpeg-2 stream.
En onthoud t.net gebruikers vinden het pracht en praal dat alles snel, hoge kwaliteit moet. Maar ik denk dat 95 % al Mpeg2 prima vind, vind zelfs analoge tv prima. Geen gezanik met belachelijke decoders aparate kastjes :).
Ik download vrij veel tv-programma's in HDTV (ja, niet legaal, ik weet het, maar ja, ik heb geen alternatief in NL) en de kwaliteit is echt verbluffend.
Zijn dat niet HDTV-rips die vervolgens zijn opgeslagen in bijvoorbeeld een DivX-stream van 1,5 mpbs? Daar kun je toch nooit de verbluffende kwaliteit die HDTV biedt in bespeuren? :?
pffff, als met deze snelheid zaken zouden vernieuwen, zat jij nu nog op een 486 te typen...

HDTV leuk voor 2020? Uhm, jij denkt de diskette dit jaar te gaan gebruiken, CD rond 2015 en DVD zo'n beetje 2030 schat ik zo in?

TFT schermen gaan vlotjes over de toonbank tegenwoordig, in 2008 komt het HDTV signaal ook in Europa als mainstream en naar mijn inschatting gaat met het voetbal van volgend jaar zomer de gekte echt los barsten.

Voor 2010 zeker reëel HDTV
Het gaat dan vermoedelijk om het originele HDTV MPEG2 Transport Stream (.TS) formaat. Je moet dan al gauw denken aan een 3GB voor 40min.
Als er iets is dat me zinloos lijkt om HDTV mee te promoten is het wel voetbal. Wat heb je daarbij nou aan hogere kwaliteit, dan zie je het gras beter ofzo?

Het zijn films en series waar HDTV tot zijn recht komt, niet voetbal, niet het journaal, niet Big Brother of gelijk welk hemeltergend aftreksel ze nu weer bedacht hebben.
Ja, 2010 is zeer reëel. Alles wat tegenwoordig uitgezonden wordt immers ook al tijden echt breedbeeld formaat.
[/sarcasme]
Wellicht gebruikerstechnisch niet de meest logische keuze, maar marketingtechnisch wel. Mensen focussen nu eenmaal op zo'n groot evenement en producenten maken hier dankbaar gebruik van.

Wacht maar af tot medio volgend jaar...
Breedbeeld alleen is een ander verhaal. Er waren eerst naast elkaar ook gewone tv's en de breedbeeld, de nieuwe platte/LCD schermen worden enkel en alleen nog maar in breedbeeld formaat verkocht.

Ofwel je ontkomt er niet aan. Digitale TV is nu, men wilde zelfs per januari a.s. compleet overgaan naar digitaal zonder analoge support, alle LCD schermen zijn praktisch HD ready.

Ofwel situatie anders en mensen willen graag zo'n plat beeldscherm. Zelfs de vrouwen aangezien zij de ruimtebesparing erg aantrekkelijk vinden :)
En dat is het verschil met een ouderwetse breedbeeld TV die alleen maar een groter bakbeeld opleverde. Zowel man als vrouw zijn het er nu mee eens en da's wat anders dan in het verleden alleen de man m.b.t. het grotere beeld.
en de vrijgekomen frequenties
Welke vrijgekomen frequenties?
Jij wil niet stoppen maar wel de frequenties voor iets anders gebruiken?
Dat zeg ik helemaal niet.
Niet alles in de vs is beter, iedere 5 minuten 10 minuten reclame is ook niet altijd prettig.
Maar die reclame is dan maar een minuutje. Ik heb het eens bijgehouden, in Ned. bij een populair programma als Idols zijn er 3 reclameblokken van 7 minuten = 21 minuten, in America bij een populaire speelfilm inderdaad 6 reclame blokken, echter zo'n 2 minuten viel me op = 18 minuten. Is nog veel, maar altijd beter als hier, hier zijn de reclameblokken zo groot dat ik vaak vergeet waar ik naar aan het kijken was en maar ga zappen.
kan je rustig even naar we wc gaan of chips / drinken pakken, of, je dood ergeren, meer functies hebben reclames niet echt. :+
Met mijn watchman kan ik alleen analoog ontvangen. Als dat uit de lucht gaat is het dus over. Ja ik kijk er soms naar, makkelijk onderweg of bij het kamperen, om de actualiteit te blijven volgen.

Het gekke is, in het zicht van de zendmast is de ontvangst nooit zo denderend...
Eigenlijk raar dat NL die met onze belastingcenten betaald word op de satelliet achter de decoder zit.
Zit niet achter decoder, is gewoon FTA (Free-To-Air) channel.
Nee, de nederlandse zenders zijn FTV. Dit is wel gratis, maar je hebt wel een smartcard nodig. Dit heeft met de uitzendrechten te maken. De kanalen zijn bedoeld voor de nederlandse markt, en de rechten voor films en dergelijke zijn dus ook afgekocht voor dit uitzend gebied. Probleem is dat een sateliet net even een groter bereik heeft dan de grenzen van nederland. Daarom is deze oplossing met een smartcard verzonnen (die alleen mensen die in nederlands woonachtig zijn kunnen kopen).
Het kost dus 30 euro plus een ontvanger met een gleuf. Dat noem ik niet gratis. Nog afgezien van alle rompslomp met Canal Digital.

Dat met die uitzendrechten is onzin want daar hebben de RAI, de BBC, alle duitse zenders enz. ook geen last van. Die kan ik wel gewoon ontvangen zonder "gratis" smartcards.

Verder is het technisch gezien best mogelijk om de beam van de satelliet -althans de nederlandse zenders- vrij precies op Nederland te bundelen. Waarom men er dan voor kiest heel europa te bestrijken als men niet wil dat heel europa meekijkt...
Die kost je dertig euro per jaar. Dat kan _iedereen_ missen.*

* die een TV heeft staan
Dat las ik ook pas een tijdje geleden, maar ik weet wel dat het een hele tijd zo is geweest dat je zonder een of ander basis abonnement bij CanalDigitaal geen enkele nederlandse zender kon ontvangen op de satelliet
Wat een waanzin!

Er wordt nu dus per huishouden 140 euro per jaar (eur. 11,60 p/m) uitgegeven om die mensen analoog te laten kijken.
Sponsor die mensen dan met een digitenne-abbo van 8 euro.
Scheelt op jaarbasis toch weer 280.000 euro.

edit:

Die mensen kunnen natuurlijk geen digitenne ontvangen. Dan wordt het toch een schotel setje voor 200 euro. Moeten we helaas twee jaar wachten tot de investering eruit is, maar dan ben je ook gelijk klaar.
tjah, maar nieuwe toestellen OF boxen kopen om digitaal te kunnen kijken kost ook voor de mensen dan... leuk is anders...

Even zien, hier 1 tv, thuis nog 4 ... leuk leuk leuk als we in kosten mogen komen.

Oh ja, analoge radiosignalen weghalen wordt nog leuker .. heb een stuk of 2 draagbare radio's, één in de auto (van ouders idem), een wekkerradio of 4-5 (naast bed , en op andere plaatsen zoals in hok in tuin staat nog een oude), nog oude radiotuner bij computer thuis, nog enkele miniketentjes in slaapkamers... leuk leuk leuk als we geen analoge signalen meer hebben dan ? Een stuk of 15 nieuwe radiotoestellen kopen dan maar ? :?
Wat betreft die radiosignalen:

Eigenlijk is het toch ook te gek voor woorden dat het huidige systeem gaat verdwijnen, het werkt prima, lekker simpel, iedereen heeft er al ontvangers voor. Ik weet niet hoeveel het de overheid kost om dit netwerk te onderhouden, maar zouden ze dat er niet uit hebben gehaald met die veiling van de frequenties? En wat kost het bovendien om het te vernieuwen? Dat zal ook niet gratis zijn.

Op het gebied van tv ben ik het er wel mee eens dat er wat vooruitgang in mag komen, maar bij de radio heb ik zoiets van 'if it ain't broken, don't fix it'
Anoniem: 127134 @jbvo21 november 2005 12:02
idd, vooral bij de radio lijkt er me niet zoveel vraag naar ? Hoeveel mensen hebben nog wel ergens decennia oude radio's staan. Heb er ook nog staan, waar je een draaiknop hebt op de tuner, waarmee je dan een rode naald analoge ziet bewegen die langs verschillende Europese steden en zenders beweegt... oud, maar doet het nog prima. En dat is wat veel mensen m.i. verwachten van radio : een radio in je auto, een in de tuin, een op de bouwwerf, een op de camping, een ergens op zolder, in een bijkeuken... Wie wil in godsnaam daar nu allerlei extra digitale info, beter geluid etc ? Men wil iets goedkoop, simpel, liefst nog met een oude radio ergens op overschot, stekker in het stopcontact, en hup, vertrokken, wat vage muziek en gepraat op de achtergrond, en dat is voldoende
Idd, ik zit er ook niet op te wachten om nu al mijn hardware te gaan vervangen voor digitale tv/radio. EN om nu zoveel decoders aan te schaffen vind ik qua prijs niets + ik ziet niet op allemaal extra hardware te wachten, spuuglelijk !!!

De industrie had gewoon beter op de markt moeten inspringen en veel meer tv's en radio's moeten voorbereiden op digitale ontvangst. Niemand zit er op te wachten om zijn duur aangeschafte tv's en radio's naar de prullenbak te kiepen, zo ook niet om met zoveel decoders te moeten gaan werken. Laat de overheid dan gratis decoders verspreiden, dan kom je de consument iig tegemoet.

En als je ziet wat al die digitale abbo's moeten kosten vind ik ook wat overdreven, je word gewoon weer overal een poot uitgedraaid.
Hoezo is dat waanzin? Waar denk je dat je kijk- en luistergeld voor betaalt? Bijvoorbeeld..
Anoniem: 160895 20 november 2005 23:54
:Z ik kijk al jaren geen tv meer ...
Sebiet vertel je ook nog dat je enkel nog buitenkomt voor de de groene bak en de postbode?

Persoonlijk heb ik het zo geregeld, dat mijn post en reclame drukwerk altijd door FedEx of UPS word geleverd; zo hoef ik enkel maar m'n voordeur open te doen. :*)

En over een jaar of 3, gaan mijn inspanningen vruchten afwerpen, want dan komt de post gewoon tot bij mij, door middel van goedkope werkkrachten (m'n kinderen die dan opgegroeid zijn en luisteren op commando, iets wat bij m'n vrouw -jammer genoeg- nooit is gelukt). 8-)

Als het zover komt, en we allemaal een leven van stress stress stress hebben dan, denk ik dat een ommetje wandelen dan best wel een toonbeeld van luxe is. En dan zeggen de buren als ze uit hun ramen kijken tijdens een reboot van de koelkast en denken zij:"Sow, die kan zich nogal wat permitteren seg!"

*zwijmelt verder op een wolkje....*
Men moet vroeg of laat wel stoppen. In 2009 (of was het 2011) word er eowiezo in heel europa gestpt met analoge uitzendingen. Ik ben verbaast dat men het in NL sneller wil doen.
Nog een jaartje wachten dus.
er zijn denk ik ook nog genoeg mensen met een tv waarbij je niet eens een decoder zomaar kunt aansluiten op de TV, die moeten dan eigenlijk 'verplicht' een nieuwe TV aanschaffen ?
Dat het 11 miljoen euro kost per jaar, ach dat is een mickey mouse bedrag voor een overheid die miljarden in onzinnige zaken steekt.
Je moet toch wel een heel oude TV hebben wil er geen SCART aansluiting op zitten (>15 jr). En zelfs als die er niet op zit dan zou je het via de VCR kunnen aansluiten (die altijd SCART en RF-out hebben).
Anoniem: 114533 20 november 2005 23:11
Bied die mensen een flinke subsidie op een schotel aan, is allicht goedkoper dan 11.000.000x 10 jaar, voor 250 euro heb je al een setje waarmee je Nederland 1,2 en 3 kan ontvangen. Hebben ze t er binne 2 jaar uit, dit is nou echt wat ik geldverspilling noem...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.