Zesduizend ontslagen bij HP Europa

HP LogoHewlett-Packard heeft aangekondigd dat er bij zijn Europese tak zesduizend arbeidsplaatsen zullen vervallen. In Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië zullen in totaal 1300 banen verdwijnen, in België vervallen er 145. HP heeft in Nederland 2600 werknemers, hoeveel daarvan worden ontslagen is nog niet bekend. De afslanking maakt deel uit van een in juli gestarte bezuinigingsoperatie, waarbij 14.500 banen zullen worden geschrapt, tien procent van het totaal. HP hoopt door deze bezuiniging van 1,9 miljard dollar per jaar beter te kunnen concurreren, aangezien de productiekosten nu nog aanzienlijk hoger liggen dan die van concurrenten Dell en IBM.

Door Arie Jan Stapel

Nieuwsposter / PowerMod

11-09-2005 • 12:58

33

Bron: Zdnet

Reacties (33)

33
32
17
2
1
13
Wijzig sortering
Het aantal ontslagen heeft in deze tijd weinig te maken met de prestaties van het bedrijf. Er zijn veel bedrijven aan te wijzen die zelfs na het bekend maken van hun goede cijfers ook aankondigen om zoveel mensen te ontslaan. Het bedrijf gaat naar de kloten als er aandeelhouders zijn die graag zien dat het bedrijf kosten reducties willen doorvoeren op salaris kosten ed. Dan stijgen de waardes van de aandelen en zijn de aandeelhouders weer gelukkig. Het management staat onder druk van deze aandeelhouders en bekommeren zich niet meer om de mensen die de winst voor het bedrijf binnen halen. Waar zijn de bedrijven gebleven die erkennen dat de waarde van het bedrijf bij de werknemers liggen. Ik begrijp ubehaubt niet dat aandelen stijgen als er aangekondigd word mensen te ontslaan. Het word eens tijd dat wij als consument dit soort bedrijven gaan beoordelen op hun ontslag gedrag als ze gewoon winst maken en toch mensen ontslaan.
Het zal je maar gebeuren, in deze tijd op straat gezet te worden...

Ik wens ze veel sterkte...
Wat is er mis met deze tijd?
De economie trekt aan...
als je dan ontslagen moet worden, dan is nu een veel betere tijd dan zeg 2-3 jaar terug....

Natuurlijk is de onzekerheid voor een individu naar, we willen immers altijd zoveel mogelijk zekerheden.

Maar ontslagen hoort bij ons het marktsysteem, net zoiets als faillissementen. Je kunt niet de geneugten van het kapitalisme plukken (hoge welvaart, hoge lonen, veel vrijheid, veel kansen) zonder ook deze onprettige dingen (faillissementen, ontslagen) te accepteren.
Ik snap bovenstaande reacties dus niet. Willen jullie dan een socialistisch systeem waarin iedereen altijd maar de hand boven het hoofd gehouden wordt, of mensen nu presteren of niet? Dacht dat we daar juist een beetje af kwamen....
Anoniem: 88172 @mr_a11 september 2005 18:01
"Maar ontslagen hoort bij ons het marktsysteem, net zoiets als faillissementen"

Ontslagen horen inderdaad bij het vrije marktsysteem. Massaontslagen niet. Dat is gewoon slecht management en gebrek aan toekomstvisie. Als je ziet dat het slecht gaat, ga je op verchillende manieren aflanken, beginnend met natuurlijk verloop, diverse management lagen consolideren en als laatste het uitvoerend personeel.

Faillissementen horen ook bij ons marktsysteem, maar alleen bij wijze van uitzondering. In principe is een faillissement diefstal van je toeleverenaciers, crediteuren, personeel en belastingen. Soms is het onvermijdelijk, maar al te vaak is het gewoon een manier om van de schulden verlost te worden.

Als een bedrijf geen loyaliteit of moreel gedrag vertoont naar personeel of toeleveranciers, waarom zouden zij dat dan van hun klanten en personeel en toeleveranciers verwachten?
Je moet als management nimmer lichtvaardg met mensen omspringen, dat bedoel ik niet te suggereren. Maar of je nou een manager ontslaat of een draaibankmedewerker... in principe maakt dat niet uit, iedereen immers gelijk.

Waarom je eerst management lagen moet consolideren en daarna pas uitvoerend personeel, dat lijkt me een zaak die per bedrijf / omstandigheid bekeken moet worden en absoluut geen wetmatigheid of moreel verplicht ofzo.

Het is zaak dat weerlozen beschermd worden, maar het is een misverstand dat de "uitvoerenden" onder aan de ladder per definitie weerloos zijn, deze zijn vaak uitstekend in staat zich te weren, bijv. door massale demonstraties, zeker in onze landen.

Een productiebedrijf moet draaien op een schaal waar productie het efficienst is. Voor bedrijven als HP betekent dit soms investeren in grotere fabrieken of productie concentreren, en soms besluiten dat delen van het productieproces beter uitbesteed kunnen worden.

Het kunstmatig in stand houden van inefficiente en onrendabele fabrieken zonder toekomstperspectief is een hopeloze zaak, ook voor de medewerkers. Op korte termijn houden zij hun baan, maar uiteindelijk gaat het toch vroeg of laat goed fout en komen ze op straat te staan en zijn ze spreekwoordelijk aan de verkeerde kant van de veertig / vijftig enzo.
"Maar of je nou een manager ontslaat of een draaibankmedewerker... in principe maakt dat niet uit, iedereen immers gelijk"

Ik ben het natuurlijk met het meeste wat je zegt eens, maar er is wel een verschil tussen manager en uitvoerend personeel (draaibankmedewerkers). Grofweg gezegd; managers zijn overhead, uitvoerend personeel verdienen het geld.

Bij veel grote bedrijven en organisaties zijn er een aantal lagen van management die goed weten hoe ze de eigen functie kunnen verdedigen, maar in werkelijkheid niet echt nuttig zijn. Deze kunnen dan zonder verlies aan effectiviteit geconsolideerd worden. Het ontslaan van mensen die daadwerkelijk customer support, research en ontwikkeling enz., doen heeft als resultaat dat er minder "product" aan de klant geleverd wordt, die uiteindelijk minder koopt of naar de concurrent gaat.

Als er gezegd wordt: "we gaan 6000 mensen ontslaan", is er duidelijk niet goed nagedacht waar de ontslagen zullen vallen en dan wordt het en interne strijd over wie mag blijven. De goede gaan vanzelf weg. De "draaibankmedewerkers" hebben niets in te brengen, worden ontslagen of ge-outsourced, en de managers blijven.
Je kan je natuurlijk afvragen wat een beter systeem is. Zolang jij niet onslagen bent en kan en mag genieten van een regulier inkomsten blijft het natuurlijk altijd een prbleem van een ander. Daarenten is het wel zo dat een stukje baanzekerheid ook zijn voordelen heeft. Die voordelen zijn wellicht niet direct uit te drukken in geldelijke waarde daarentegen kan je wel een stuk betrokkenheid, en rust creeren waardoor mensen voor zichzelf beter instaat zijn om een stukje stabilieit te creeren. Kapitalisme neigt naar indivudalisme in groter verband levert dat weer instabiliteit op, zeker als er sprake is van resource gebrek, want dan is het de recht van de sterkste, en dat heeft een mens maar voor een beperkt gedeelte van zijn leven. Hoe zie jij je leven bijvoorbeeld als je morgen door een verlammende ziekte getroffen wordt?
Laten we er niet te makkelijk over praten he :) Zoals chasepoes al zegt... het zal je maar gebeuren. Hoeft helemaal niets met prestaties te maken te hebben.
Helaas heeft het lang niet altijd te maken met niet goed presteren.
Heeft vaak te maken met last in, first out.
Beetje domme opmerking, getuigt niet echt van veel ervaring...
Wat een onzin Quincy4you!!! |:(

Er wordt echt niet bezuinigd omdat ze denken dat er werknemers slecht presteren. En slechte prestaties zijn echt niet de hoofdreden om iemand op straat te zetten. Bij dit soort acties zal eerst gekeken worden of er bezuinigd kan worden door natuurlijk verloop en dergelijke. Zomaar mensen ontslaan gebeurt nooit.

Wel zijn slackers op afdelingen waar flink gesneden moet worden natuurlijk de eerste waar gesprekken mee gevoerd worden mocht het niet lukken door natuurlijk verloop. Maar zelfs dan zie je vaak dat er toch meer naar dienstjaren en CV gekeken wordt dan naar de prestaties van de laatste tijd. Deze zijn meestal maar een moment opname en kunnen allerlei oorzaken hebben (ziekte, burn-out, sterfgeval).

Zomaar zeggen dat alle uitvreters er nu uitgegooid gaan worden is wel een hele simpele voorstelling van zaken!
heeft weinig te maken met presteren van de werknemer hooguit van de man die beslissingen neemt om mensen te ontslaan. Het is namelijk redelijk simple, zo een manager wordt ingehuurd om binnnen 2 jaar een kostenreductie van x% teweeg te brengen. Op dat moment wordt er gekeken welke onderdelen in een bedrijf kosten posten zijn of niet significant groeien ( bekende double digit kreet). vervolgens wordt er geevalueerd of deze afdelen onderdeel uitmaken van de core business, vaak wordt de corebusinees op dit punt opnieuw geherdefnieerd. Tot slot vindt er sluiting of outsourcing plaats. Eind van de rit, een werknemer ongeacht of hij presteert of niet staat op straat, de decisionmaker krijgt zijn bonus, en vaak nog een promotie. En of je nou 1 dienstjaar op je naam heb of een Crack in wat je doet, uiteindelijk zit je vaak in hetzelfde schuitje. Hoewel er voor Cracks vaak nog alternatieven gezocht worden.
Als je echt denkt dat het gaat om slackers uit een groep te snijden zo ik eens kijken naar hoe deze reorganisaties ingezet worden, dan zie je naast het feit dat alle afdelingen 10% moeten inkrimpen, hele onderdelen vervallen.
DE fout die vaak wordt gemaakt is dat er teveel op de werkvloer wordt gekort terwijl vaak de overhead de grootste bezuiniging op kan leveren. Zo zal die Manager die is binnen gehaald om de afslankoperatie uit te voeren de waarde van twee tot drie productiemedewerkers vertegenwoordigen (en dan ben ik nog voorzichtig) inclusief de bonussen die hij krijgt
Het nadeel is dat degenen die moeten beslissen ook degenen zijn op wie het meest kan worden bezuinigd maar wie is er nou zo eerlijk om te zeggen: ik ben overbodig of een betere bezuiniging dan die mensen op de werkvloer die het geld feitelijk verdienen?
Ook mogen ze denk ik wel eens hun service support verbeteren. Heb zelf nu een HP laptop een een buur van mij heeft een 3060 aangeschaft. De 3060 gaat nu al voor de 2 keer terug vanwege een dvd brander die niet goed functioneert. Het steeds terug sturen is ook niet prettig, terwijl je denk ik goedkoper uit bent om bij de klant ter plekke een defect te constateren.

Zocht geheugen uitbreiding voor mijn laptop en ze leveren zelf geen onderdelen. Ook de doorverwijzing van de webshops hebben dit niet, die bij hun op de site staan en als je ze belt moet jezelf even op het internet rondkijken. Heb ze besteld bij Informatique, prima service overigens, en verwacht ze morgen binnen. Jammer dat HP zelf niet dit soort zaken redelijk kan afhandelen, mag je toch wel verwachten van een groot bedrijf.

Ik hoop dan ook dat hun infrastructuur verbeterd na de reorganisatie. Ze hebben goeie spullen, maar zijn relatief duur als ik het nu zo achteraf bekijk.
Het probleem bij HP is dat ze alles uitbesteden aan andere bedrijven. De helpdesk is van een ander bedrijf, het repararen wordt door een ander bedrijf gedaan en zo zijn er nog een boel andere zaken die niet door HP zelf worden gedaan maar worden uitbesteed. Dit komt de communicatie tussen de onderlinge organen niet echt ten goede.
Tja, als je helemaal niks zelf doet dan heb je die 6000 mensen natuurlijk ook niet nodig...

Ik kan het in het bron artikel niet echt duidelijk vinden, wat doen die 6000 mensen bij HP. Printers in elkaar schroeven of HP-UX consultancy?
Toch vreemd, als ik HP bel voor een probleem staat er meestal binnen een dag iemand voor de deur. En bij servers zelfs binnen 4 uur. Maar ja dat laatste is natuurlijk afhankelijk van het afgesloten support pack.

Laatst nog een leuke stunt. HP Procurve defect. Garantie zegt binnen 24 uur een nieuwe. Wat schets mijn verbazing, 's-morgens om 8:30 gebeld en om iets over 13:00 staat er een enigneer van Getronics of Tripple P of een andere servicepartij voor de deur met een nieuwe switch. Nam gelijk de defecte mee.

Moet je Dell eens zien. Eerst zeuren over service tags. En dan beginnen de problemen. Meneer bij de opgegeven tag behoort een 15" monitor en geen 17". Zoekt u eerst maar eens de PC op waarbij de 17" hoort.

Daar krijg ik nu de kriebels van.
Dan gaat het om een business product met daarbij een business service contract. Dat doet HP wel zelf en daar zijn ze weer wel goed in. Maar kwa service op de consumer products (pavilion en presario lijn) valt het vies tegen en moet er nog heel wat gebeuren willen ze in de buurt van Dell komen.
HP heeft er zelf om gevraagd. Wanneer je met die organisatie te maken hebt dan merk je pas wat voor een onsamenhangend zooitje het daar is.
Geen beslissingskracht. Geen binding. Laat staan een echte wil binnen de organisatie om risico te nemen. Ik heb het over de NL organisatie. Te veel zakkenvullers ook daar.
H'mm kom er als reseller/consultant geregeld over de vloer. Nu zeker in het nieuwe pand (Compaq) in Nieuwegein. Blijf het een interessante en leuke toko vinden en vindt de ondersteuning zeer goed, zowel op technisch als ook op sales niveau.
Zoals bij elke bedrijf zijn er zakkenvullers en echt enthousiaste mensen. Blijkbaar heb ik alleen te maken met die laatste categorie of weet ik mijn wegen gewoon beter te vinden binnen HP Nederland.

Wim-Bart:
Ik ben alleen in het nieuwe pand te Utrecht geweest: wow.
Ik ben alleen in het nieuwe pand te Utrecht geweest: wow.
Zeker vergeleken met al die andere panden van HP en oud Compaq. It smells quality.....
Je werkt niet eens bij HP nederland maar een call center dat HP nederland heeft ingehuurd.
hmmm
en 't CWI (voorheen arbeidsbureau) wilde mij verplichten om bij HP te solliciteren :?
weet nog goed hoe het ging vlak voor de overname van Compaq door HP..

er komt een hoge pief uit de US,
heel het bedrijf moest schoon zijn,vakanties werden geannuleerd,iedereen moest druk aan het werk zijn..

de hoge pief loopt aan het einde van de dag naar buiten "lets close this plant within 6 months"
600 man zonder enige moeite without a job

global companies zuigen big
al het werk over naar eagles in Limburg wat niet aan de volumes kon komen van Compaq Gorinchem en dat heeft hun geld gekost .... dus wat heeft het sluiten uiteindelijk opgeleverd ? Compaq niets.... verlies ....van klanten door slechte distributie(Eagle) afvloeiings regelingen voor het vaste personeel en Eagle een aantal boetes...omdat die graag het werk van Compaq wilde hebben.....maar het eigelijk niet aankon


en dat heet nou kapitalisme ....
HP is zijn eigen graf aan het delven !

Hoe meer winst, hoe beter is het motto !

De klant, ach we hebben er toch genoeg, laten we ze maar uitpersen.

Waar is het "geweldige" HP van vroeger met hun Deskjet 500 enzo ??

Sindsdien is het verder de dieperik ingegaan met de steile afgrond sinds de fusie.
Compaq had nog geen daling, maar is nu meegetrokken.

Wanneer gaan ze inzien dat de klant centraal staat, als dat nu een home user is of een corporate ?

Al dat uitbesteden heeft een belangrijk voordeel.
Die externe bedrijven werken voor een vast bedrag per jaar en HP kan boetes opleggen !

Het allergrootste probleem tegenwoordig bij HP is dat alle afdelingen naast elkaar doorwerken !
Communicatie is er niet meer.

Ik zou zeggen allemaal actie nemen en zo HP laten zien dat ze slecht bezig zijn !
Anoniem: 128021 12 september 2005 09:24
De ontslagen willen niet zeggen dat er minder volk werkt voor HP.
Het is de bedoeling dat enkel het management in loondienst van HP blijft. Al de rest is detachering - moet detachering worden.
Wat ze echter wel vergeten is dat er veel onvrede is onder de gedetacheerden. Zo krijgt de HP-er naast je een kerstpakket en zoveel andere voordelen en kun jij als gedetacheerde op je kinnebak kloppen. Wel krijgt iedereen dezelfde mailtjes waar deze voordelen in natura worden vermeld. ( Wel wordt er vermeld : Niet voor contractors)
Ziekteverzuim is groter, en bereidwilligheid is veel minder.
Dat lijken mij geen investeringen voor de lange termijn.
Net zoals het centraliseren van hun 2delijns support in bratislava, kuala Lumpur, en een paar andere exotische lageloonsoorden.
Toch is HP geen trendsetter hierin.
Bijna elke werkgever wil af van de strenge arbeidsvoorwaarden / kosten.
Vindt je het gek dat de werkgevers er vanaf willen??

als je ziet wat ze voor het personeel moeten betalen aan belastingen en verzekeringen
:( :( :(
het is gemakkelijker om een paar mensen aan te nemen met een jaar contract en na 1 jaar te laten geaan of 2 jaar.

Zuudje
Anoniem: 128021 @zuudje12 september 2005 10:42
Je bent nog te positief.
contracten van 3 of 6 maand
Anoniem: 132750 12 september 2005 11:40
Zeg maar niets meer;

Het zal je maar gebeuren als je 40+ bent...

Oh, en het zou beter gaan in de IT?
Ik vind het altijd raar bij dit soort berichten dat de hoeveelheid ontslagen in het buitenland altijd bijna exact bekend zijn, maar dat de hoeveelheid ontslagen in Nederland altijd onbekend is.

Zou in Frankrijk nou ook staan "In Nederland, Duitsland en Groot-Brittanie zullen 1600 banen verdwijnen....... Hoeveel er in Frankrijk ontslagen zullen worden is nog niet bekend."?
Ik vind het altijd raar bij dit soort berichten dat de hoeveelheid ontslagen in het buitenland altijd bijna exact bekend zijn, maar dat de hoeveelheid ontslagen in Nederland altijd onbekend is.
Interessant, ja.
Ik gok maar even, maar het zou best wel eens wat te kunnen maken hebben met de ondernemingsraden.
Weinig landen hebben zoiets als ondernemingsraden in de vorm als Nederland heeft.
Hier zal HP rekening mee moeten houden en moeten ze de berichtgeving, hierop aanpassen. m.a.w zolang de OR geen advies heeft gegeven, zal men geen exacte aantallen kunnen geven.
Maar dit is maar even gissen van mijn kant. Ik weet niet hoe juridisch de structuur van HP in elkaar zit.
(Amerikaanse bedrijven kennend hebben ze schijt aan overleg constructies zoals wij hebben)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.