'Illegale software noodzakelijk voor succesvolle studie'

Uit een onderzoek onder ruim 800 studenten is gebleken dat illegale software vaak noodzakelijk gevonden wordt voor een succesvolle studie. Meer dan eenderde van de technische studenten geeft aan deze illegale programma's nodig te hebben om te kunnen afstuderen. Onder studenten van andere faculteiten is dit percentage lager: twintig procent, Veel studenten vinden software te duur: 91 procent van de ondervraagden geeft dit aan. Als software goedkoper zou zijn, zou 89 procent van de ondervraagde studenten deze legaal willen aanschaffen. Het onderzoek is gehouden onder studenten op het HBO en WO.

Microsoft Student 2006Als belangrijkste reden voor het downloaden van illegale waar is het gemak waarmee dit gedaan kan worden. In de tweede plaats wordt er gesproken over de prijs, studenten hebben geen geld voor de aanschaf van legale software. Jan Bakker, directeur SURFdiensten, vindt de uitkomst van het onderzoek opvallend. Via www.surfspot.nl, onderdeel van SURFdiensten, kunnen studenten voor een heel laag bedrag aan legale software, zoals bijvoorbeeld Microsoft Office, komen. De prijs kan dan geen belemmering meer zijn voor het aanschaffen van legale producten.

Het illegaal downloaden van de studenten beperkt zich niet alleen tot software voor de studie. Zeventig procent van de programma's zijn voor ontspanning en er worden regelmatig programma's verspreid onder vrienden en familie. Mannelijke studenten zijn fanatieker: één op de vijf download regelmatig illegale waar, bij de vrouwen is dit maar één op de tien.

Door Gabi Gaasenbeek

26-08-2005 • 15:49

141

Submitter: RobzQ

Bron: ANP

Reacties (141)

141
140
70
14
2
58
Wijzig sortering
niet alle software is op surfspot te vinden, heel veel dingen niet zelfs!

zo goedkoop is het dus niet:

Macromedia Director MX 2004 UK

Platform: MS Windows 2000/XP en Mac OS X 10.2.6/10.3
Medium: CD € 385,00 Voeg toe aan je bestellijst!

Macromedia Dreamweaver MX 2004 UK

Platform: Mac OS 10.2.6 of hoger, Win98-2, 2000 en XP
Medium: CD € 132,50 Voeg toe aan je bestellijst!
Maar er is wel genoeg te vinden om je studie goed te doen. Veel opleidingen bieden de software die nodig is aan via surfspot om te kopen.

Het is ook een gemakzucht en 20 euro per pakketje is misschien dan ook nog te duur. :r
Men zegt wel "Er is via die sites [als surfspot, slim etc) genoeg software te vinden om de studie goed te voltooien", maar dat geldt bij lange na niet voor elke studie. Daar komt bij dat de software die wel verkocht wordt, misschien wel goedkoop is in vergelijking met de 'normale' prijzen, maar vanuit het standpunt van een student (die ook meteen rustig 20 a 30 pakketten hoort aan te schaffen) het toch in zoverre op kan lopen dat het ver boven het budget komt! Als een groot deel dan toch illegaal verkregen moet worden, tja, waarom dan niet gewoon alle paketten?

Natuurlijk is mijn studie (Multimedia Vormgever) iets anders als de wat algemenere studies qua software gebruik neem ik aan, maar ik gebruik het toch even om een voorbeeld te geven:

Je kunt natuurlijk op school werken, maar vanwege ruimtegebrek is dat bij lange na natuurlijk geen geweldige situatie, waardoor een student alleen in het eerste jaar al eigenlijk verplicht wordt flink wat paketten aan te schaffen, wat bij ons neerkomt op het volgende:
Microsoft Word
Microsoft Excel
Microsoft Access
Microsoft PowerPoint
Macromedia Director
Macromedia Flash
Macromedia Dreamweaver
Adobe Illustrator
Adobe Photoshop
Adobe Acrobat
Adobe InDesign
Adobe Premiere
3D Studio Max
waarbij ik natuurlijk flink wat vergeten ben, en ik zelf nog niet weet welke paketten gebruikt gaan worden in het 2e t/m 4e jaar (maar dat zijn er zowiezo heel wat meer omdat dan andere richtingen zoals programmeren en wat professionelere AV software belicht zullen worden).

Wil je een beetje uitgebreidere kennis bezitten bij het slagen voor je studie, dan is het zinvol om aanverwante software ook onder de knie te krijgen, dus zijn dingen als:
Lightwave, Modo of Maya
Cubase
Reason
Cold Fusion
Visual Studio of VS.NET
en dergelijke ook geen overbodige luxe.

Zelfs voor zeer gereduceerde prijzen komt het bij elkaar toch op een flínk bedrag! Daar komt bij dat licenties (alhoewel ik ze niet bekeken heb) soms behoorlijk strict zijn waardoor meerdere licenties nodig zijn (bijv. 1 pc om te renderen en 1 om te modelleren), sommige software helemaal niet voor gereduceerd tarief te verkrijgen is, en het practisch elk jaar nodig is om de nieuwe versies van de paketten aan te schaffen (omdat je anders problemen krijgt met het inleveren van je opdrachten), zodat het al met al alsnog onbetaalbaar is voor de gemiddelde student!

Theoretisch is het een leuk idee, maar in de praktijk is de enige optie toch om de software gewoonweg te downloaden. Helaas maar waar.
Het is niet zo makkelijk. Op school gebruiken we bepaalde dure programma's (meer dan 5000 euro per stuk). Dat is een beetje duur voor een student. En als je iets thuis wilt doen heb je toch het programma nodig.

Gelukkig is het tegenwoordig vaak zo dat school legaal een kopie voor thuis mee mag geven die je voor de studie mag gebruiken.
Anoniem: 13015 @Daos26 augustus 2005 17:34
Is dat zo? Dat is dan nieuw voor mij. Voor zover ik weet zijn scholen ook verplicht om voor software voor elke werkplek een aparte licentie aan te schaffen, en zouden ze een kopie van de software dus alleen mee mogen geven wanneer ze voor elke student ook 1 of meerdere licenties aanschaffen. Bij een gemiddelde opleiding kost 1 werkplek al snel tussen de 20.000 en 60.000 euro aan software, wat voor haast elke school echt niet te doen is (privaat scholen misschien uitgesloten).

Dus ook dat is dan illegaal, kun je het net zo goed zelf downloaden.
Inderdaad, veel scholen kopen een speciale licentie die hun de mogelijkheid geeft om op een onbeperkt aantal pc's de software te installeren.
inderdaad.. ik vind het echt onzin om te roepen dat 20 euro te duur is. Beetje student jaagt dat er met gemak in een avondje stappen doorheen.

Erg triest als je je strafbare gedrag zo goed probeert te praten.
Zelfs als je niet gaat stappen: een beetje studieboek kost minstens het dubbele (juist vakliteratuur is erg duur; boeken van 60 á 80 euro zijn voor veel studies geen uitzondering) en die worden ook gewoon gekocht.

Dan moet je dus ofwel opzoek gaan naar goedkope alternatieven (eventueel docenten daarop aanspreken) of gewoon die paar tientjes neertellen.
> Het downloaden van e-books van boeken
> die alleen in print verschenen zijn is dus altijd illegaal.

Hou je altjeblieft aan de feiten:

De basis voor de thuiskopie is te vinden in artikel 16b van de Auteurswet 1912. Lid 1 van dit artikel bepaalt:

Als inbreuk op het auteursrecht op een werk van letterkunde, wetenschap of kunst wordt niet beschouwd, (...) de verveelvoudiging, welke beperkt blijft tot enkele exemplaren en uitsluitend dient tot eigen oefening, studie of gebruik van degene die de verveelvoudiging vervaardigt of tot het verveelvoudigen uitsluitend ten behoeve van zichzelf opdracht geeft.

De belangrijkste elementen van dit artikel zijn:

* Er mogen slechts enkele exemplaren worden gemaakt als thuiskopie.
* De kopie moet voor eigen oefening, studie of gebruik bestemd zijn.
* De kopie mag in opdracht gemaakt worden, behalve bij muziek.
* Je hoeft geen rechtmatige eigenaar te zijn om een thuiskopie te mogen maken.
* Er zijn een aantal uitzonderingen, niet van alle categorieën werken mag een thuiskopie worden gemaakt.

http://www.thuiskopie.nl
@mockingbird:

Pffff, beetje overtrokken reactie :X Om even voor mezelf te spreken: Ik heb via Surfspot.nl alleen windows en office legaal, andere programma's die ik nodig heb voor m'n studie (SolidWorks bijvoorbeeld) hebben ze er gewoon niet. Ik word geacht ervaring op te doen met die programma's, maar de universiteit sluit het ene na het andere computerlokaal en richt laptopwerkplekken in. Had je vroeger als projectgroep een eigen projectPC ter beschikking, nu moet je je heil zoeken in de computerzaal waar iedereen zit. Gevolg: computers tekort en dus geen mogelijkheid om legaal met die programma's te leren werken.

Tsja, dan gaat het absoluut niet meer om de prijs (beetje CAD pakket is echt ontzettend duur), maar puur om het gemak van lekker thuis werken. Geloof me: die ondervraagde studenten klagen echt niet over de prijzen van surfspot, maar om het assortiment van surfspot.
@Maks Verver:

Volgens de Nederlandse Autheurswet 1912 mag je gewoon ebooks downloaden van internet (en zelfs door geven aan andere studenten). Dat scheelt weer wat. (Behalve dan als het een open boek tentamen is).
El Muerte:
Je mag alleen een thuiskopie maken van het origineel. Bestaande boeken mag je dus wel zelf inscannen, maar het resultaat daarvan (een PDFje ofzo) mag nooit verder gedistribueerd worden. Het downloaden van e-books van boeken die alleen in print verschenen zijn is dus altijd illegaal.

Maar dat was mijn punt eigenlijk niet: ik wilde alleen aangeven dat er aan een studie een heleboel kosten verbonden zitten en dat er wel betere punten zijn om naar te kijken dan computersoftware, die je jarenlang voor zowel je studie als privé kunt gebruiken voor een relatief klein bedrag.

Het is een zaak van studenten, docenten en universiteiten om de kosten een beetje binnen de perken te houden; dat software illegaal gebruikt wordt komt gewoon door gemakzucht en een gebrek aan moreel besef. Anders zou een artikel met als titel 'Gestolen boeken noodzakelijk voor succesvolle studie' ook wel geoorloofd zijn en daar gaat natuurlijk niemand in mee.
inderdaad.. ik vind het echt onzin om te roepen dat 20 euro te duur is. Beetje student jaagt dat er met gemak in een avondje stappen doorheen.
juist! precies waarom 20 wel te veel is..
altijd zonde voor een student om een software pakketje van 20 euro te kopen ipv 20 euro biertjes op een avondje stappen :)

:*)
Laat die artiekel eens lezen dan?
Volgens mij bestonden er nog niet eens ebooks in 1912...
Je hebt gelijk als je zegt dat 20 euro niet veel is, maar tel daar even de rest bij op:
windows xp, office xp, virusscanner, ik als icter nog dreamweaver, photoshop.
daar komt je school zelf nog bij..
ik zit op kamers, dus mn huisje, mn pc opzich, de adsl verbinding enz enz enz. zo kun je nog wel ff doorgaan, alles bij elkaar is het haast onmogelijk dit zelfstandig in je studietijd op te brengen, en dan kan ik het niet meer dan logisch vinden dat er op bijvoorbeel sofware word bezuinigt...

*kees heeft het zo slecht nog niet ;)*
vergeet daarnaast niet dat scholen je vaak dwingen om bepaalde software te kopen terwijl er goedkopere alternatieven zijn, dan mag die software nog wel goedkoop zijn, het blijft geldverspilling voor die student..

Ik denk dat die bedrijven blij mogen zijn met het illegale gebruik, aangezien studenten zo gewend raken aan hun software (mede een reden waarom windows en ms office zo groot zijn geworden)
Anoniem: 92624 @t-x-m26 augustus 2005 23:22
Autocad
kan je nu wel zeggen, maar 5 jaar geleden biedde mijn school helemaal NIKS aan, dus dan moest je wel degelijk illegaal werken

ook van niet alle progs bestaan student versies hoor
Applicaties als WP zijn ook niet waar het hier om draait; open source wordprocessors zijn overal gratis te krijgen tegenwoordig.
Net even gekeken wat ik voor mijn opleiding had kunnen doen aan "student versions".
Een AutoCAD studenten licentie is $160 per jaar of eenmalig $380, daar kan je dan een stuk minder mee dan een volledige versie. Voor electronica (wat ik deed) was het wel afdoende geweest, maar voor bouwkunde ofzo waarschijnlijk bij lange na niet.
Een UltiBoard licentie is maar $93 maar hiermee had ik niet kunnen saven, dus projecten waar je meerdere weken mee bezig was (vrij normaal) had ik er niet mee kunnen maken; studenten-versie is nutteloos.
Er is ook een gratis student versie van OrCAD/PSpice waar je electrische circuits mee kan ontwerpen en doorrekenen, echter zijn ook deze versies niet uitgebreid genoeg voor doorsnee schema's; ook nutteloos dus.
En dan zijn er nog veel kleine, specialistische, applicaties
Voor "maar" $500 had ik alles kunnen hebben maar had ik nog lang niet genoeg functionaliteit gehad om mijn huiswerk en projecten te kunnen doen.
Onzin, ik ben inmiddels 10 jaar geleden afgestudeerd aan de Windesheim in Zwolle en daar kon ik toen al -zeker de laatste 2 a 3 jaar- software kopen voor hele vriendelijke prijzen:

WP5.1 in een doosje met floppies (wat waren dat ook al weer voor dingen ;) ) voor 15 nederlandse guldens bijvoorbeeld.

En een heel erg duur pakket wat we nodig hadden om simulaties te doen, was gewoon op de opleiding geinstalleerd en konden we dus altijd bij (daar cirkuleerde ook een gekraakte versie van, waardoor je geen dongle nodig had maar er was dus geen noodzaak om die te gebruiken !!!! )

P.S.: bood .....
Die 16 euro CD-rommetjes, dat is volgens mij onzin, tenminste aan de TU Delft. Van dat geld gaat niets naar Microsoft. De licenties zijn al volledig afgesloten en betaald door de universiteit, dat bedrag van 16 euro dekt uitsluitend de administratieve kosten van het op CD zetten.

De universiteit betaalt voor alle 10.000 werkplekken een bepaald bedrag aan MS en in ruil daarvoor mogen studenten tegen kostprijs thuis gebruiken.
Dus of je het nu wel of niet via surfspot koopt, maakt de software producent of de universiteit niets uit (het maakt de Surfspot organisatie WEL wat uit: zij hebben belang bij iedere transactie natuurlijk).

In het verleden kon je bij de TU gewoon het hele eerstejaarspakket downloaden vanaf een beveiligde FTP. Dat is eigenlijk het slimste, want dat geeft in de hele keten de geringste transactiekosten.
@mr_a
Op zich heb je natuurlijk gelijk, maar op deze manier is er wel meer controle over hoeveel mensen bepaalde software gebruiken.
Er worden ook licentiekosten betaald voor de studenten die zo'n Slimme Rom gebruiken, en in de gebruiksvoorwaarden van die Slimme Rom's staat dat je de software erop niet meer mag gebruiken als je geen student meer bent.
Dus door simpelweg bij te houden welke van de aanwezige studenten een bepaald pakket besteld heeft kan bekeken worden hoeveel licenties er betaald moeten worden. Als de studenten zelf gaan downloaden is dat niet meer mogelijk natuurlijk.

Verder ben ik het met de rest eens dat de prijzen van Surfspot goed genoeg zijn, het aanbod niet. De hele Adobe collectie kan je er gewoon niet krijgen, net als een hoop andere programma's die je wel voor je studie nodig kunt hebben. Dus surfspot is lang niet altijd een oplossing.
Klopt helemaal! Sinds ik gebruik kan/mag maken van Surfspot heb ik alle noodzakelijke en daar verkrijgbare software daar aangeschaft, ook al had ik al een 'duistere' eigen versie. Het is toch handig om het legaal te hebben, en van een paar tientjes hoeft echt niemand te lijden...

.. diegenen die in het weekend dan zoveel uitgaan, moeten dan maar een keertje minder doen ;)
Nee, de software op surfnet is niet slechts twee tientjes (behalve voor een win-naar-winxp-UPGRADE-cd). Wil je 3dsmax, dan betaal je een paar honderd euro. Nog steeds goedkoper dan via Autodesk zelf, maar ook nog steeds twee keer mijn maandelijkse huur.
Feitelijk onbetaalbaar dus.
De prijzen op Surfspot hangen ook af van de specifieke licentie van jouw onderwijsinstelling. Sommige programma's zijn voor studenten van de ene instelling dus goedkoper dan voor de andere, of zelfs wel of niet te krijgen.

Overigens bieden andere software-aanbieders zoals http://www.mensys.nl soms ook speciale studenten-edities (of "academic licences") aan van bv. WordPerfect. Soms worden ze daardoor echt goedkoop, maar vaak ligt de prijs nog steeds hoog voor iemand met een studenteninkomen. Net als op Surfspot dus.

Edit:foutje in url
Als je dan toch met een alternatief programma gaat werken zoals wordperfect kun je net zo goed OpenOffice nemen. Legaal gratis te downloaden en prima geschikt om huiswerk mee te maken.
<HTML>
<HEAD>
<TITLE>Het kan veel goedkoper</TITLE>
</HEAD>
<BODY>
Beetje Tweaker heeft geen Dreamweaver nodig, die doet het gewoon in KWrite
Scheelt weer € 132 op je aankooplijst
</BODY>
</HTML>
Het leuke is dat de opleiding vaak vraagt om de bestanden zoals ze geschreven worden door de specifieke software. Het is dus vaak niet mogelijk om alternatieve of open source producten te gebruiken aangezien ze het willen zien in het formaat waarin ze het zelf ook maken.

Wanneer je bijv in Word iets moet doen, je doet het vervolgens in OpenOffice, je slaat het op als .DOC bestand, en het is vervolgens door de leraar/lerares op school niet te openen (wat redelijk vaak voorkomt), heb je dus meteen al een 1 te pakken. Veel studenten kunnen of willen zich dat zeker niet veroorloven.
PDF is je vriend in die situatie. Openoffice exporteert daar makkelijk heen en uit mijn ervaring blijkt dat docenten daar eerder nog van onder de indruk zijn, ze vinden het professioneler dan het sturen van een (editbaar) word-document.
mocht jij een "werkstuk" inleveren, dan ga je toch ook niet alleen de antwoorden neer kalken en die dan opsturen in een .doc bestand?

het lijkt me logisch dat als je iets inlevert en dit in pdf formaat gaat doen dat dit hetzelfde effect geeft als het standaard word document, aangezien je het vanuit openoffice exporteerd richting een pdf heb je dus precies hetzelfde bestand, maar dan un-editable.....

kunnen ze het met de hand corrigeren ;) en terug "mailen" via de gewone post (wie kent dat nog ;) )
In dat specifieke geval is PDF vaak wel te gebruiken (al ligt dat ook aan de leraar, lang niet elke leraar accepteert PDF bestanden), echter, het was maar een voorbeeld. In andere gevallen zal het niet zo makkelijk zijn.

Adobe heeft bijvoorbeeld geen studentenlicenties naar mijn weten. Als je een illustrator CS2 bestand in moet leveren, zul je het pakket dus moeten aanschaffen of downloaden. PDF in dat geval is niet voldoende, omdat het vaak belangrijker is dat de leraar kan zien hoe je iets gedaan hebt, dan wat het uiteindelijke resultaat is.

Om nog maar niet te spreken van de applicaties die uberhaupt niet in PDF kunnen renderen. Bepaalde professionele database paketten kosten ook een flinke kluit met geld.
En dan moet je ook nog eens kijken naar de licentie voorwaarden. Je mag het programma alleen gebruiken voor (directe) studie doeleinden, iets anders is niet toegestaan volgens de licentie.

Edit: dus voor andere (niet commerciele) doeleinden mag de software niet gebruikt worden.<div class=r>[Reactie gewijzigd door El_Muerte_[TDS]]</div><!-- end -->
Wat is precies je bezwaar? Dat was nu net de deal die je sluit: goedkope software om je studie te kunnen doen.
Als je het commercieel wil uitbuiten dan moet je dokken, so what? Je kan van je eerste commerciele inkomsten toch het pakket kopen?
Wie heeft het over commercieel uitbuiten.
Niet commercieel gebruik is met die producten niet toegestaan. je mag bijvoorbeeld geen free software maken met een development product gekocht via surfnet.
Ja, dat ze commercieel websites bouwen niet toestaan met zo'n pakket is dan toch logisch? Je concureert een bedrijf toch kapot die wel een normaal pakket moet kopen?
Macromedia Studio MX 2004 UK = € 16,25 :)

Ach, waarom nog een CD voor 16 euro bestellen als je hem toch al op je PC hebt staan?
waar kan dat zo goedkoop?
Anoniem: 53425 @t-h26 augustus 2005 22:09
In Bangkok op de lokale markt.
Director mx2004 voor maar 385 euro??? dat is zeker een upgrade of edu versie?? zo niet pass mij die URL snel even
Dreamweaver zit toch in Studio MX?

Macromedia Studio MX 2004 UK

Platform: Mac OS 10.2.6 of hoger, Windows 98-2, 2000 en XP
Medium: CD € 16,25
Voor sommige pakketten moet je nog de licentie los erbij kopen.

Hoeveel is die in dit geval :?
Toch blijven de prijzen van surfspot hoog. Niet altijd, maar vaak wel. Er wordt ook niet gezegd bij welke prijs studenten iets legaal zouden aanschaffen. Als ik b.v. AutoCAD legaal zou kunnen aanschaffen voor een euro, zou ik het ook doen :P

Er is natuurlijk een alternatief: Free Software Foundation. Enkele voorbeelden: Linux (ipv Windows), OpenOffice (ipv MS Office), GIMP (ipv Photoshop), xpdf (ipv Adobe Acrobat Reader), ClamAV (ipv Norton) en ga zo maar door.

edit: net weer een paar minuten te laat |:(
Maar sommige programma's heb je gewoon nodig voor je studie. Programma's als the Gimp kunnen niet alles wat een commercieel programma als Photoshop allemaal kan, of in ieder geval niet op dezelfde manier, waardoor het erg irritant wordt om je opgedane kennis te gebruiken. Ook al zou ik het graag willen, niet alle commerciele software is zomaar te vervangen door open programma's, omdat "iedereen" dat gebruikt. Privé is dat niet zo'n probleem, maar op je werk/studie zeker wel...
Die dure paketten hebben ze anders op je school wel, en als je het thuis wilt hebben dan vind ik het vreemd dat ze van te voren niet hebben aangegeven dat je bij je laptop/pc/mac een photoshop licentie moest aanschaffen.

Lijkt mij dat Photoshop e.d. gewoon onder het "schoolboekengeld" valt. Of download je al je boeken als PDF van het net 8-)
AutoCAD LT 2004 UK (Wat heus wel goed genoeg is voor Leerdoeleinden!!) voor € 13,75 kan je toch niks van zeggen lijkt me?
Het ligt er denk ik wel een beetje aan welke opleiding je doet.
Bij technische studies heb je soms (erg dure) simulatiepakketten nodig. Natuurlijk zijn er wel computers beschikbaar, maar als je het thuis wilt doen op je eigen tempo, dan is een legale versie niet te betalen.
Verder geloof ik niet zo dat het echt noodzakelijk is om illegale kopieën te gebruiken. Er zijn voldoende alternatieven voor office software en dat is toch het meeste dat gebruikt wordt.
Misschien ook onbekendheid met de alternatieven? Bedenk dat niet iedere student een Tweaker is! Misschien dat daar nog een mooi stukje promotie voor ons allen ligt? :)
Als je thuis wilt werken dan ben je inderdaad een hoop geld kwijt als je niet illegaal bezig wilt zijn. Maar dit bericht gaat erover dat het *noodzakelijk* is om illegale software te downloaden om de studie te succesvol af te ronden.

Thuis werken lijkt me in zo'n geval niet noodzakelijk, maar meer een gemak. Maar als het niet (goed) op school te volgen is, ja, dan moet het maar illegaal. Dat hebben de uitgevers dan aan zichzelf te danken door de prijs onbetaalbaar te maken. In zo'n geval zal de uitgever er ook niet zo'n probleem van maken denk ik, zolang je er maar niet commercieel mee bezig bent.
Wat je wel vaak ziet (in mijn geval ook) dat leerlingen die een ICT opleiding volgen vaak een MSDN account krijgen.

Je kan de software dan gratis downloaden en gebruiken gedurende je hele studie. ;)

Want anders lopen de licentie kosten hoog ook als je bedenkt dat je Windows 2003/ Exchange 2003/ SQL 2000 etc etc etc etc
idd, ik heb me deze week nog ingeschreven op MSDNAA via ma3d.com. daar krijgt een normale student voor 50€ per jaar toegang tot de belangrijkste software die hij/zij kan nodig hebben. en voor 27,5€/jaar krijgt een ICT student alles wat zijn hartje aanbelangt (incl. beta versie van longhorn, SQL server 2K, VS.NET, Project, Exchange, ......)

Ook van veel andere software bestaat een zogenaamde studentenlicentie. Iemand hierboven vermelde Macromedia, maar als ik me niet vergis heeft Macromedia zelf ook zo'n studenten programma lopen...
Daarenboven zal een bedrijf, wanneer jij kan voorleggen dat je student bent, je waarschijnlijk wel een jaar licentie geven voor een voordelige prijs wanneer je er hen om vraagt. Want als jij nu leert werken met hun programma, en dan ook alles gewoon wordt, is de kans groot dat je later tegen een duurdere prijs het totaalpakket aanschaft als je afstudeert.

Volgens mij ligt het probleem dus niet zozeer bij de prijs, maar bij de des-informatie... opdracht: por scholen/bedrijven aan tot promotie van studenten-licenties
Hier ook een MSDNAA gebruiker via ma3d.com. Ik maak er elke dag dankbaar gebruik van dat ik voor zo'n lage prijs gebruik kan maken van bijna alle MS producten (voor onze hogeschool was het zelfs gratis, dat MSDNAA abo).

Ik heb, als ik alle retailprijzen samentel, voor ong. een som van € 8000 aan software producten draaien.

Dus als je dat zonder MSDNAA wil gebruiken, kan ik begrijpen dat je het kopieert :>

Dit even buiten beschouwing gelaten vind ik dat MS moet overstappen naar een andere licentiemodel: Per gezin ipv per pc.

Want geef toe: wij hebben hier 4 pc's draaien, maar ik ga echt niet 4 licenties Win XP Pro kopen hoor |:(

Oplossing; één licentie installeren op 4 pc's, en keys veranderen op de andere 3.

En ja, dat is illegaal maar wat doe je eraan ? 4 Win Xp Pro licenties hadden ons heel wat kluiten meer gekost.
Woy Moderator PRG/SEA @twan126 augustus 2005 16:32
Je hoeft thuis echt geen Win XP pro te hebben hoor. Win XP home voldoet echt wel aan de wensen van het thuis gebruik.

Dat jij nou zo graag wat uitgebreidere functies wil gebruiken is jouw eigen keuze
Tenzij je op school ASP of iets dergelijks krijgt ... wat volgens mij in bepaalde (informatica)richtingen wel het geval is.
Beter zelfs, MS verkoopt family packs, dat zijn doosjes met 5 ms home licenties voor een degelijke prijs als ik me niet vergis.
op school worden wij geacht om te werken met CATIA en nog meer van die ongein, maar ze vergeten even dat er maar 10 computers zijn op school waarop dit is geinstalleerd voor een groep studenten van ruim 500 man. Dan kan je toch gewoon verwachtten dat je dit programma illegaal gaat aanschaffen. Ook al kan je dit legaal aanschaffen dan nog is de prijs hoog. Ik zit net te kijken of surfspot maar dar bieden ze catia niet eens aan. Een ander hoogwaardig programma dat we gebruiken voor simulaties MATLAB word ook niet gevonden op de site. Dus vergeef mij dat ik dit soort dingen via wat minder legale manieren verkrijg.

Misschien dat ik in de toekomst wel legaal ga aanschaffen als het door me werk word betaald verder houdt ik het zo lekker op deze manier werkt perfect
dat is ook waarom ze met name van technisch opleidingen de studenten illegale software gebruiken. op andere opleidingen komt men al een heel eindje met word/windows/excel maar jij gebruikt bv Catia en andere technische opleidingen gebruiken ook exclusievere software die voor zeer specifieke taken geschreven is. ik gebruik bv een soort gelijk berekenprogramma ESA prima win. idem verhaal op de academy te weinig systemen beschikbaar met deze software die ook nog eens erg traag zijn. maar als je de desbetreffende ontwikkelaars vraagt "doen jullie iets voor studenten" komen ze met 10% korting aan of zoiets onnozels.
ik snap niet waarom dit soort bedrijven moedwillig hun eigen ramen ingooien. juist studenten moet je lijmen aan jou software om er zeker van te zijn dat ze het ook in de toekomst gebruiken. maar door juist het gebruik te limiteren gaat dit tenkoste uiteindelijk van je eigen gebruikers.
Ik geloof niet dat het echt nodig is. Ik denk dat het genoemde argument van gemak meer van toepassing is. Misschien zouden studenten en opleidingen meer moeten kijken naar OpenSource oplossingen voor veel dingen.

Bovendien zijn er van veel dure pakketten ook nog eens studenten (SLIM) licenties te koop.
90% van het bedrijfsleven draait niet op opensource software. Met opensource software verkrijg je geen MCSE, Cisco en Novell netware kennis. Zonder dergelijke kennis heeft dat papiertje weinig betekenis bij een solicitatie naar bijvoorbeeld een baan als systeembeheerder.
Natuurlijk, probeer het maar goed te praten.

Welke producten heb jij illegaal dan? Ik doe HBO informatica, en eigenlijk hoef ik helemaal niks illegaal te hebben.

Thuis draai ik op Linux en de school waar ik op zit (Noordelijke Hogeschool van Leeuwarden, NHL) houdt daar heel veel rekening mee.

Op de school computers is er beschikking over zowel propietary software (Windows, MS Office, Visual Studio) als Open Source software (Linux, Eclipse, OpenOffice).

Ze zijn niet vies van propietary, maar ze zijn ook niet zo achterlijk om te doen alsof Open Source geen rol speelt. Open Source speelt al zeker wel een rol, en dat gaat steeds een rol spelen.

En voor de propietare software heb je Surfspot en de school computers.

Ik kan mij serieus niet voorstellen wat voor dure tools een systeem beheerder thuis nodig heeft.

En als je een multimedia opleiding volgt waarvoor je Adobe Photoshop en Macromedia producten nodig hebt dan nóg is er geen reden om illegaal te kopieren. Je weet van te voren hoeveel geld je kwijt gaat zijn, dus je maakt zelf de keuze om die opleiding te volgen.

Maar ik snap het wel. Het is stoer B-) om de duurste tools illegaal op je eigen laptopje te hebben.
Anoniem: 151145 @Remenic26 augustus 2005 17:08
Als het goed is, is er ook een maximum aan het verplicht aan te schaffen studiemateriaal. Dat maximum heb je met alleen Photoshop of Macromedia Studio dus al lang gehaald.

En wie is er zo gek om dure educatie versies aan te schaffen die hij vervolgens ook niet mag upgraden naar een commerciele versie. Betaal je even een paar honderd euro voor nop. Als je dan tenminste nog het verschil kon bijpassen om de commerciele versie te krijgen...
Kennis verkrijg je door te leren en te doen, heeft software weinig mee te maken. Software komt alleen bij bepaalde opleidingen om de hoek kijken en dat is vrij weinig. Bij andere opleidingen hebben ze specifieke software pakketten. Denk aan een technisch tekenaar. Op school wordt er gewerkt met AutoCAD, terwijl de bedrijfssector waar de persoon uiteindelijk terecht komt alleen met Microstation werkt. Zo veel wordt AutoCAD niet gebruikt in het bedrijfsleven, juist heel veel op scholen.

De zaken die jij nu opnoemt hebben een lespakket bestaande uit boeken en software die je aan moet schaffen en dat kan in 1 pakket. Voor die zaken zijn er ook extra computers nodig dus niet alleen software.
Buiten het feit om dat het hebben van MCSE, Novell (ik denk dat je hier Novell Netware bedoeld) en Cisco kennis eigenlijk niks extra's toevoegd. Cisco is leuk, maar dan ken je bijv. alleen het netwerkinggebeuren van Cisco en niet het algemene verhaal.
Daarbij kan ik prima een msi pakket maken van een opensource pakket zoals Staroffice en dan distribueren via een Windows 2000 Active Directory. Kan onderdeel zijn van het MCSE verhaal ;)

Papiertjes hebben wel enige vorm van betekenis bij een sollicitatie en kunnen doorslaggevend zijn. Heb je er teveel dan ben je te duur en nemen ze je niet aan. Papiertjes zijn leuk, teveel dus niet.

Voor bovenstaande zaken hebben scholen veelal die mogelijkheden op school. Een aantal servers per groep die je mag inrichten om zodoende de opdrachten te kunnen doen. Leuk dat school je die opdrachten e.d. voorschrijft, ze moeten ook het materiaal e.d. beschikbaar stellen. Dat gebeurt ook (er staan immers overal computers en school heeft allerlei softwarepakketten aangeschaft) alleen er zijn te weinig werkplekken daarvoor beschikbaar (ruimte en geld zijn de beperkende factoren daar in). Je hoeft zaken dus niet eens thuis te maken of op je laptop, het is alleen handiger om te doen.

Het maakt dus echt niet uit of je een MCSE, Novell Netware, Cisco of whatever papiertje hebt, ieder bedrijf heeft zijn eigen systeem. Als ICT goed gebeurd dan wordt het ICT systeem op het bedrijfsbeleid afgestemd en dus niet andersom. Dan is het leuk dat je Cisco hebt geleerd maar dan werken ze ineens met het grotere spul van Juniper Networks. Weg kennis van Cisco want daar heb je niks aan, Juniper doet dingen anders.
Besteed liever aandacht aan algemene kennis (en daar richt het huidige HBO en WO onderwijssysteem zich ook op) zodat je met allerlei pakketten uit de voeten kan. Heeft een bedrijf meer aan want je kunt groeien.
Ik weet wat je bedoelt, maar het is niet helemaal waar. Ik heb die algemene kennis, maar als ik in de advertenties kijk zie ik overal de .NET hype heersen. Ik heb nog nooit Visual Studio aangeraakt (ok, iets gecompileert op mijn stage) wat nu erg lastig is bij het vinden van een bijbaantje.

Tuurlijk moet je eerst de basis doorhebben, en ik denk dat ik de .NET basis (of welke taal dan ook) in een weekje doorheb, maar dat lukt niet zonder te proberen, zonder de software in handen te hebben. En laat ik nou juist VS .NET niet kunnen downloaden via surfspot |:(
Tip: met SharpDevelop kan het ook gratis (C# dan, dat is een .NET-taal). Zie http://www.icsharpcode.net/OpenSource/SD/Default.aspx :)
En wat mis je dan tov van VS.NET?

Ik gebruik het toevallig ook soms, maar ik mis de decompiler echt wel.
En hoe kom je dan aan die Windows 2000 Active Directory :)
Je hoeft in feite geeneens software te kopen. Ik doe HBO Bedrijfskundige Informatica, en alle programma's die we gebruiken (Zelfs een programma van €50,000) zijn gewoon op elke PC in onze afdeling te gebruiken, via Novell. Het is dan gewoon puur omdat je eerder weg wilt van school dat je de software thuis wilt hebben.

Verder kosten Windows en Office weinig als je via SLIM ofzo dat aanschaft, op mijn oude (Middelbare) school kostte een XP Pro CD'tje €23. Office kost €28, vergelijkbare prijzen die ze bij SLIM ook hebben, en daar hoef je als student niet om verlegen te zitten.

Ook dien je er rekening mee te houden dat we hier op Tweakers.net zitten, daar zitten dus erg veel fanatieke PC gebruikers die weten waar ze gratis de software vandaan kunnen halen, die weten hoe de programma's werken.
De mogelijkheid tot het goedkoop aanschaffen van software wordt wel erg weinig gepromoot! Als studenten voorafgaand aan hun eerste leerjaar een flyertje uitgedeeld zouden krijgen met een lijstje met belangrijke en betaalbare software (in elk geval Windows en Office, en dan wel recente versies) dan ben ik er van overtuigd dat minstens de helft deze software echt wel zou aanschaffen.
Het idee van een studie is het vergaren kennis. Zeker van HBO+ studenten mag verwacht worden dat ze op eigen benen staan. Ook m.b.t het zoeken naar student-vriendelijk geprijsde software. Flyer? Het is een studie en geen house-party.
het idee van onderwijs is in Nederland in ieder geval dat het voor elke nederlands kind toegankelijk hoort te zijn, wat onder andere de reden is dat onlangs de schoolkosten voor het middelbaar onderwijs zijn gesaneerd.

Je opmerking dat studenten en zeker HBO+ studenten op eigen benen mogen staan vind ik op z'n zachtst gezegd ridicuul, de boek-, huisvestigings- en collegekosten zijn al niet mals, bovendien heeft niet iedereen dergelijke middelen.

In deze thread is al verscheidene malen genoemd dat Adobe als een van de belangrijkste spelers geen studentenlicenties verstrekt, terwijl dit in de meeste gevallen de absolute standaard is wat betreft visuele vormgeving. Zie dat maar eens los te peuteren bij de bank of bij je ouders, aangezien niet iedereen een gigantische schuld boven z'n hoofd wil hebben hangen.

Je opmerking over flyers slaat helemaal kant noch wal, als blijkt dat de manier waarop een house-party gepromoot wordt goed werkt, waarom zouden ze het dan niet op deze blijkbaar effectieve manier pogen de student te informeren?
Wat een onzin. Ik studeer CS en heb absoluut geen software aan hoeven te schaffen of "illegaal" moeten downloaden om mijn studie te doen.
Een document maken kan met gemak in Wordpad of OpenOffice of AbiWord of (zoals het hoort) LaTeX.
Voor de rest qua development tools, die heb ik over het algemeen niet "thuis" nodig.
Sommige van die development tools worden eventueel aangeboden door de faculteit voor thuis gebruik.

Besides, mij ontgaat helemaal de reden waarom studenten zouden moeten betalen voor die producten. Zelfs een klein bedrag is al bullshit (m.u.v. de kosten van de CD+manual+verzend kosten). Studenten gaan die producten later is de "professionele" wereld gebruiken, en daar is het geld verdienen.
offtopic:
[quote]
....Latex....
[/quote]

Hmmmm. That brings back memories and nightmares....
Best lekker om mee te schrijven, maar plaatjes op de juiste plek krijgen is een kunst...
Ik moet wel zeggen dat je het gauw vergeet... Ik type nu maar gewoon ascii in vi.
* 786562 rsd76


Ik vraag me alleen af waarom altijd Office als voorbeeld wordt genomen. Andere producten lijken mij veel belangrijker....
Omdat MS Office het meeste illegaal gebruikt word (windows krijgt men vaak gratis bij de PC).
gratis? bij de klonenboer misschien die dan fout zit, in principe krijg je een OEM license die ook rond de 70-80 $ of euro zit.
...Latex....

Hmmmm. That brings back memories and nightmares....
Best lekker om mee te schrijven, maar plaatjes op de juiste plek krijgen is een kunst...
..en veelsteveel overhead als je een ingewikkelde layout wil, bijvoorbeeld een tabel om je database ontwerp te documenteren. je afstudeerverslag wordt er wel mooi door, maar het was voor mij ook eens en nooit weer. Ik wacht wel tot ik een eenvoudiger pakket tegenkom, wat geen errors uitspuugt in de trand van "badness 10000" en "! zoek@@het maar{1} uit$hier". ;) Vaak heb ik google nodig gehad om de foutmeldingen te begrijpen, om vervolgens weer een uur te zoeken naar een andere oplossing.
Bij ons (ook een informatica-opleiding) kun je vanwege die reden veel(/alle?) software van microsoft gratis afhalen bij het systeembeheer. Microsoft is ook niet dom.
Dat is toevallig, die site zocht ik net ! Ik wist dat je ergens het als student goedkoper kan kopen, en omdat ik dat sindskort ben ga ik daar ook maar eens gebruik van maken :). (mijn software gedeeltelijk legaliseren)

Verder is het er al, maar nog nauwelijks bekend. Ze moeten een leuke campagne houden met wat flyers enzo tijdens introdagen (kost niks). Studenten zijn wel toekomstige klanten !
Niet alles, maar veel "veelgebruikte" programma's als office, mc afee, paint shop pro enz wel hoor. En vaak tegen een hele redelijke prijs (10 a 15 euro per programma). Ook windows XP is te krijgen. Heb er al vaak gebruik van gemaakt (ook als medewerker van een onderwijsinstelling mag je er kopen).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.