De kwaliteit van gratis vertaalmachines op het internet laat te wensen over, zo bleek maar weer eens toen een test van Gigabyte's GC-DDR21 in onze nieuwssubmit werd aangetroffen. De pagina toonde gelukkig ook plaatjes, en wel van een adapter waarmee kennelijk DDR-geheugen in DDR2-slots te plaatsen is. Dat is geen kleine prestatie, aangezien beide geheugenformaten volstrekt niet compatibel zijn. Normaliter is dat al duidelijk na een blik op de pincounts - DDR2 heeft 56 pinnen extra - en verder werkt DDR op 2,5V terwijl zijn opvolger aan 1,8V genoeg heeft. Bovendien pompt DDR2 per klokpuls tweemaal zoveel bits rond als het oudere broertje.
Een systeem ontwerpen dat de vertaalslag tussen de twee specificaties maakt is al geen sinecure, maar bijzonder is dat Gigabyte er kennelijk in geslaagd is om die vertaling geheel zonder actieve elektronica uit te voeren: er zitten geen chips, weerstanden, of andere componenten op het pcb'tje. Hóe de GC-DDR21 erin slaagt om DDR2-bandbreedte zo in te dammen dat een reepje DDR de data kan wegslikken blijft dan ook een mysterie, maar de vermelding van enkele chipsets op oc.com.tw suggereert dat de converter wellicht platformafhankelijk is. Wat het bedrukte schijfje plastic moet kosten is ook niet duidelijk, maar wie na de aanschaf van een P4EE nog even wil wachten met het kopen van nieuw geheugen zal hier vast baat bij hebben - in elk geval, zo denken we, totdat de benchmarks beginnen.
Update: Inmiddels hebben we uitgezocht hoe de techniek achter de conversie in elkaar steekt. Dat blijkt eenvoudiger dan het lijkt: uit de specificaties van Pentium 4-chipsets blijkt dat deze over het algemeen overweg kunnen met zowel DDR- als DDR2-geheugen. Dit verklaart meteen waarom er geen extra electronica op de GC-DDR21 zit: het enige wat nodig is, is een manier om aan de controller te laten weten dat er geen DDR2-geheugen, maar DDR-geheugen in een slot is geprikt. Ook daarvoor is geen extra electronica nodig. Tijdens het opstarten van de computer leest het BIOS namelijk via een aantal door de JEDEC gestandaardiseerde functies uit welk type geheugen er aan de geheugencontroller hangt. Hierop wordt de controller door de cpu geprogrammeerd. Ook kan de spanningsregulator aan de hand van deze waarden worden geherprogrammeerd, mocht er een andere spanning nodig zijn.
Fabrikanten van moederborden kunnen er voor kiezen om of DDR-slots, DDR2-slots of beide op een moederbord aan te brengen. Meestal kiezen ze voor vier DDR2-sloten, omdat dat de beste prestaties levert. Een DDR2-slot geschikt maken voor DDR-geheugen, zoals de GC-DDR21 doet, is in feite dus erg triviaal; een flink aantal verbindingen worden zowel door DDR- als door DDR2 gebruikt. De rest wordt door de controller afgehandeld. In theorie zouden deze adapters dan ook moeten werken met elke chipset die zowel DDR- als DDR2-geheugen ondersteunt. Dat is de theorie - het kan best zijn dat het BIOS roet in het eten gooit als dit niet weet wat het moet doen als er DDR-geheugen wordt gedetecteerd.
