DAREnet opent database van wetenschappelijk publicaties

DAREnetThe Register meldt dat gisteren wetenschappers van de grotere universiteiten in Nederland DAREnet officïeel in gebruik hebben genomen. De internetpagina is een verzameling van 47.000 wetenschappelijke werken van 16 digitale universitaire bibliotheken. DAREnet was een jaar geleden als demonstratie online gegaan. Het is een project van de Nederlandse universiteiten, de Koninklijke Bibliotheek, De Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek om al de digitale teksten en video- en audiomateriaal van onderzoekers onder te brengen in een doorzoekbare database die zonder kosten kan worden geraadpleegd. Steeds meer universiteiten klagen over de hoge bedragen die commerciële uitgevers vragen voor wetenschappelijke tijdschriften, terwijl volgens hen onderzoeksresultaten vrij zouden moeten worden verstrekt.

Door Bart Veldstra

Freelance Nieuwsposter

11-05-2005 • 22:58

24

Bron: The Register

Reacties (24)

24
24
18
7
5
3
Wijzig sortering
Tja, de meeste studenten kunnen via de universiteits bibliotheek (website) al bij heeel veel wetenschappelijke (en minder wetenschappelijke) tijdschriften online alles bekijken dus voor hen is het niet bijzonder zinvol.

Verder denk ik dat voor de overige mensen wel aardig kan zijn, maar er zijn wel meer wetenschappelijke zoekmachines... En ik denk dat betalen voor dit soort info vaak wel het geld waard is. Als je een paar euro moet betalen voor een recent artikel of een artikel van 5 jaar oud gratis krijgt, dan denk ik dat het recente vaak toch de voorkeur krijgt.
Anoniem: 95500 @pietje6312 mei 2005 04:41
Dan heb je geen enkel besef voor de onderliggende redenen.

Vroegah (toen alles beter was) waren er een betrekkelijk klein aantal wetenschappelijke tijdschriften, die voornamelijk VOOR EN UIT de wetenschappelijke kringen bestond. Artikelen worden ingestuurd door wetenschappers en vervolgens via 'peer review' getoetst op wetenschappelijkheid.

Tegenwoordig echter zijn de meeste uitgeverijen overgenomen door mega-bedrijven zoals PCM en Reed Elsevier. Deze hebben al jaren geleden de wetenschappelijke tijdschriften ontdekt als cash-cow.
Lekker makkelijk: Ingezonden tijdschriften laten keuren door andere wetenschappers (die daarvoor een kleine vergoeding krijgen), vervolgens voor veel geld publiceren en een enorme winstmarge opstrijken.

Het is niet voor niets dat het aantal van dit soort tijdschriften de pan uit is gerezen, ze brengen bakken met geld op, en doordat er belangrijke onderzoeksresultaten in voorkomen zijn andere wetenschappelijke instellingen wel gedwongen aan deze koehandel mee te doen. Met name gerenommeerde tijdschriften zoals Nature, The Lancet ea kunnen niet worden opgezegd door Universiteiten.

Dit resulteert in abbonnementskosten van 200 Euro per jaar voor personen, en tot wel 2000 Euro per jaar voor instituten.

En het wordt niet gedrukt op glossy papier met goudinkt, hoewel er wel goud mee wordt verdient.

Wat mij betreft is dit tegen het algemeen belang in en moet het verboden worden. De hoge kosten en de onoverzichtelijkheid van de wetenschappelijke tijdschriftenmarkt zijn slechts twee van de nadelen.

Daarnaast hindert de hoge kosten wetenschappelijk onderzoek en is het 'peer-review' proces de laatste jaren vrij pervers geworden. Het heeft onder andere gezorgt voor een stortvloed aan tijdschriften waarvan sommige echt ronduit twijfelachtige waarde hebben, en er is een soort pikorde ontstaan.

Denk maar aan bv Albert Einstein, patenten-klerk derde klasse. Denk je nou echt dat zijn revolutionaire artikelen tegenwoordig nog:
A: Uberhaupt gepubliceerd zouden worden, en
B: Als dat al het geval is, waarschijnlijk niet in Nature oid maar eerder in de 'Assendelftse Journal of Cosmology' , en
C: op zouden vallen in de stortvloed van andere theorien die elke maand worden gepubliceerd?

De wetenschappelijke tijdschriftenwereld is zwaar verziekt en onderzoeksresultaten dienen vrij beschikbaar te zijn. Daarom nemen enkele landen stappen hiertegen, maar het mist momentum en internationale samenwerking. Een werelddatabank op VN of EU-niveau zou het meest ideaal zijn maar ja, die lobby van de uitgeverijen he...


(Einstein had het trouwens mis, maar dat is een ander verhaal)
Het gaat niet om wetenschappelijke tijdschriften, maar om daadwerkelijke wetenschappelijke artikelen en onderzoeken. Daar zit wel een beetje verschil in.

Ik zelf studeer geneeskunde en voor medische artikelen wordt internationaal redelijk veel gebruik gemaakt van Pubmed. OK, ik kan hier, via het netwerk van de universiteit, gratis gebruik van maken, maar denk je dat de universiteit hier zelf niet voor hoeft te betalen?

Het feit dat de mensen die uiteindelijk gebruik moeten maken van de artikelen deze gratis aangeleverd krijgen door het bedrijf/de instantie waarvoor ze werken, wil nog niet zeggen dat deze informatie gratis is. Wat voorgenoemde mensen proberen duidelijk te maken, is dat wetenschap inderdaad publiek zou moeten zijn, geen commerciële aangelegenheid.

Een goed initiatief, mijn inziens.
Nice! Nu de rest van de wereld nog :)

De huidige situatie is idd nogal belachelijk. Je betaalt bakken met geld voor de abonnementen op die tijdschriften en als je artikel gepubliceert wordt in 1 van die bladen dan is het erg vaak zo dat je dat artikel niet meer ergens anders beschikbaar mag maken (b.v. op je eigen website). Niet bepaald bevorderlijk voor de verspreiding van kennis. Ik heb nu als student nog toegang tot een behoorlijk uitgebreide bibliotheek van de TU/e waar ik regelmatig gebruik van maak, ook voor werk gerelateerde dingen. Dat soort toegang is voor de gemiddelde ondernemer of consument redelijk onbetaalbaar...

Wat mij betreft dus een erg goed initiatief!
Tijd dat ze 't omkeren... als een wetenschappelijk tijdschrift de artikelen wil publiceren mogen ze ervoor betalen zou ik zeggen.
Anoniem: 91549 @macnerd12 mei 2005 00:44
zou je wel zeggen niet , maar totnu toe moet je best veel uiro's mee brengen om te mogen publiceren
Ik heb hierover een artikel in de Volkskrant gelezen "Topprofessoren krijgen hun eigen webhoekje" .

Het klinkt allemaal mooier dan dat het in werkelijkheid is. De uitgevers van de belangrijkste wetenschappelijke bladen geven hun artikelen namelijk niet gratis vrij. DARE moet het dus stellen met artikelen van mindere kwaliteit.

Artikelen van voor 1997 zijn rechtenvrij, en die worden dus nu massaal ingescand. Omdat het soms om honderden artikelen per onderzoeker gaat, is dit gigantisch veel werk. Daarom hebben de universiteiten het aantal uitverkoren onderzoekers beperkt tot een minimum aantal. Hierdoor vallen bijvoorbeeld Spinozaprijs winnaars van de lijst.

In dit artikel zegt Plasterk (de bioloog) dat deze database niet bijzonder zinvol is:

" ik begrijp de lol er niet van. Ik ben erg voor het publiek maken van wetenschappelijk werk, maar dit lijkt nergens op. De database is zo klein, dat de kans niet groot is dat ik iets tegenkom wat ik zoek. En op ingescande oude artikelen van mij zit niemand te wachten.
Misschien ligt dat voor de alfa-studies anders. Dat er echt mensenzitten te wachten tot die verhalen over kantklossen in de Achterhoek eindelijk op internet worden gezet
"
Wel een erg negatieve benadering. Ik ken het artikel niet, maar ik krijg een beetje de indruk dat hij verbolgen is omdat de informatie die hij zoekt er (waarschijnlijk) niet inzit.

Dit is toch gewoon een goed begin? Als de populaire info er inzit komt vanzelf een keer het andere aan bod.
maar ik krijg een beetje de indruk dat hij verbolgen is omdat de informatie die hij zoekt er (waarschijnlijk) niet inzit.
Het is precies omgekeerd: Plasterk is de enige wetenschapper die heeft bedankt voor de eer :)
Anoniem: 131715 12 mei 2005 00:15
Dat inscannen mag dan hilarisch zijn, maar een heleboel oudere artikelen (zeg voor '95) zijn bij de grote bladenboeren gewoon gescand.

Het zou fijn zijn als er veel artikelen online beschikbaar komen, gratis of tegen een flink lagere prijs; op dit moment is het een serieuze kostenpost voor de uni's. En waarom doe je het eigenlijk? Bij 80 % van de artikelen die je publiceert duurt het een jaar ofzo vanaf eerste submit tot publicatie, tegen die tijd heb je al weer 3 presentaties gegeven aan iedereen ter wereld op het vakgebied, dus het is een beetje anit-climax als het ding dan eindelijk verschijnt. Maar ja, het zijn je meetbare resultaten, die citatiescores.
* 786562 thijsdetweede
Een ander voordeel van een onafhankelijke database kan zijn dat die op termijn zou kunnen uitgroeien tot een volledige. Dat is veel prettiger dan de tijd die ik nu kwijt ben met van database naar database hoppen voor mn artikeltjes, in de hoop dat de TU Delft recht op het stukje papier heeft.

Bovendien groot voordeel: het gaat niet perse om artikelen, maar vooral ook om PhD theses enzo. Dat is heel erg waardevol, aangezien die traditioneel vrijwel niet te achterhalen zijn.
Plasterk heeft een erg sterk punt. Die mensen die toegang *willen* en *moeten* hebben tot artikelen, zullen ook in een omgeving verkeren (werk, universiteit, hogeschool, ministerie) die daar toegang toe verleent. Als je in een beta-milieu verkeert, dan is de beschikbaarheid van (recente) onderzoeksartikelen essentieel. Elke opdrachtgever die zo'n milieu aanstuurt, zal die faciliteiten dan ook aanleveren.

Voor alpha-vakken is de grens wetenschapper / geïnteresseerde iets minder strak. Maar goed: alle belangrijke wetenschappelijke artikelen worden in gepopulariseerde vorm gepubliceerd (NRC, Volkskrant, Vrij Nederland, specialistische websites en bladen). Want wat heeft mijn buurman met interesse in massacommunicatie aan de SPSS-datasets of alpha-correlaties van de variabelen bij een krantenartikel dat hij leest over de invloed van mobiele telefoons op waargenomen autonomie?

Ofwel: leuk als databasespeelgoed, maar weinig relevant. Laten ze dat geld stoppen in de concurrentiepositie van de universiteiten alhier. Weleens geprobeerd om als AIO een (betaalde!) promotieplaats te vinden binnen de alphahoek? "Geweldig onderzoeksvoorstel, maar we hebben geen geld om het te realiseren. Ga maar naar Amerika/Finland/Noorwegen."

[En dat inscannen is natuurlijk hi-la-risch! Zonder zoekfunctie artikelen aanbieden geeft echt een voorsprong op de databases van Elsevier, Ebsco,
JStor, Springer en andere echte databases van artikelen. En wie betaalt die veertienhonderd studentassistenten die dat inscannen gaan realiseren?]
Prima dat je er sceptisch tegenover staat, maar wat mij betreft is elk artikel dat kostenloos online aangeboden wordt een vooruitgang. Hoe vaak ik niet een artikel tegenkom dat nuttig lijkt voor mijn onderzoek wat $25 moet kosten. Kom op, als je er daar 10 van nodig hebt ben je $250 verder terwijl het stuk voor stuk door de overheid gefinancierde onderzoeken zijn.

Voor een serieus wetenschappelijk werk kun je niet aankomen met een afgeleide in "gepopulariseerde vorm", dat is alleen leuk voor de geïnteresseerde buurman. Voor het echte werk heb je de authentieke bron nodig. Des te beter oude kennis verspreid wordt, des te efficienter kan nieuwe kennis worden opgebouwd!

De hilariteit van scannende studenten kan ik verder best inzien, maar volgens het artikel is de database toch echt doorzoekbaar. Niet zo heel gek aangezien je uit pdf-scans van in de jaren 50 getypte documenten nog redelijk kunt copy-pasten...
Wat ik voornamelijk vreemd is, is dat deze website niet op surfnet wordt gehost, maar bij een of ander Brits bedrijf genaamd Bytemark.
Je zou toch juist zeggen dat een dergelijke site op het Nederlandse universitaire netwerk gehost zou worden (dan heeft al die investering in bandbreedte nog zin).
Anoniem: 95500 @Remus12 mei 2005 04:20
Europese regels. Dat soort dingen moeten op Europees niveau openbaar aanbesteed worden. Bovendien is er politieke druk uit Den Haag om het aan de markt weg te geven, vandaar dat het niet op Surfnet komt
Ik hoop dat er ook een beauty contest geweest en dat er een SLA is afgesproken. Prijs zegt niet alles. Maar de site is nu al niet te bereiken ik krijg een DNS error .... Penny wise ?? ;)

Dus ik moet het met de google cache doen.
@Quinone:
Inscannen door 1400 studenten? Ik weet niet in welk tijdperk jij leeft, maar een beetje instantie heeft die 25.000 stukken binnen een week digitaal. Aangezien het grootste deel al digitaal aangeleverd wordt (wat dacht jij, dat ze op de uni met een typemacine werken?) zijn de metagegevens ook een koud kunstje. OCR-en van de eventueel alleen op papier beschikbare stukken gaat tegenwoordig met een foutmarge van slechts 1%, dus zelfs die zijn goed doorzoekbaar.

Verder zie ik iemand beweren dat het om oude stukken en om 'stukken van mindere kwaliteit' zou gaan. Volslagen ongefundeerde bewering natuurlijk. In het artikel staat niet voor niks dat het project uitgesteld is om publicaties te verzamelen. Daarbij gaat het om publicaties van de top professoren van universiteiten, dus wat nou mindere kwaliteit?

Nee, dit is een goed initiatief dat natuurlijk niet voor NRC lezende buurmannen bedoeld is, maar voor serieuze onderzoekers. Je loopt als universiteit of andere instelling helemaal leeg op abonnementen op tijdschriften waar notabene je eigen publicaties in staan. En als onderzoeker mag je datzelfde onderzoek niet elders publiceren, maar de uitgever wel. Met deze gratis database wordt een begin gemaakt de kosten in te perken en de opbrengsten te verhogen. Daar kunnen ze dan die promotieplaatsen mee financieren.
Nu wordt het interessant. De kracht (en schoonheid) van het academisch milieu ligt natuurlijk in het feit dat alle informatie toegankelijk is, teneinde de validatie door reproductie mogelijk te maken. Eén van de nog bestaande drempels is de vakliteratuur, die ongelofelijk duur is, en met copyrights de toegankelijkheid verkleint.

Dus: we moeten met al onze fijne academies, onderzoeksinstituten en kenniscentra een soort van Sourceforge gaan opzetten voor wetenschappelijke publicaties (Knowforce, Brainforce, Ivorytowerforce, whatsoever). Alles wordt vrij toegankelijke on line gepubliceerd, we creeëren communities voor wetenschappers (flamebaits tussen Chomsky & Tomasello; ik wil erbij zijn), zijn enkel kosten kwijt voor servers en onderhoud, en nemen elke dag verse AIO's aan die binnen tien jaar heel Amerika wegvagen uit de Science qua alpha-onderzoek. Ha!

[Haken en ogen te over. Maar toch. Het idee staat me aan.]
Gelukkig staan in de informatica-wereld de goeie/nieuwe papers wel in een proceedings van een of andere conferentie of workshop of anders zijn ze wel te vinden via citeceer of acm. Helaas moet je voor ouwe shit nog wel eens op zoek in een online magazine en dan is het wel zwaar storend als je instituut nou net die editie die jij nodig hebt niet in z'n abbonnement heeft zitten (overkwam me gisteren nog).

Wat betreft PhD theses.. het is de taak van de betreffende vakgroep om dergelijke publicaties online te hebben staan. En dan kan google ze prima vinden.

Wat betreft DAREnet: goed initiatief, maar ik kan er ook nix vinden dus voorlopig waardeloos.
grappig mijn vader zit er ook tussen
* 786562 HolaGanz

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.