Dan heb je geen enkel besef voor de onderliggende redenen.
Vroegah (toen alles beter was) waren er een betrekkelijk klein aantal wetenschappelijke tijdschriften, die voornamelijk VOOR EN UIT de wetenschappelijke kringen bestond. Artikelen worden ingestuurd door wetenschappers en vervolgens via 'peer review' getoetst op wetenschappelijkheid.
Tegenwoordig echter zijn de meeste uitgeverijen overgenomen door mega-bedrijven zoals PCM en Reed Elsevier. Deze hebben al jaren geleden de wetenschappelijke tijdschriften ontdekt als cash-cow.
Lekker makkelijk: Ingezonden tijdschriften laten keuren door andere wetenschappers (die daarvoor een kleine vergoeding krijgen), vervolgens voor veel geld publiceren en een enorme winstmarge opstrijken.
Het is niet voor niets dat het aantal van dit soort tijdschriften de pan uit is gerezen, ze brengen bakken met geld op, en doordat er belangrijke onderzoeksresultaten in voorkomen zijn andere wetenschappelijke instellingen wel gedwongen aan deze koehandel mee te doen. Met name gerenommeerde tijdschriften zoals Nature, The Lancet ea kunnen niet worden opgezegd door Universiteiten.
Dit resulteert in abbonnementskosten van 200 Euro per jaar voor personen, en tot wel 2000 Euro per jaar voor instituten.
En het wordt niet gedrukt op glossy papier met goudinkt, hoewel er wel goud mee wordt verdient.
Wat mij betreft is dit tegen het algemeen belang in en moet het verboden worden. De hoge kosten en de onoverzichtelijkheid van de wetenschappelijke tijdschriftenmarkt zijn slechts twee van de nadelen.
Daarnaast hindert de hoge kosten wetenschappelijk onderzoek en is het 'peer-review' proces de laatste jaren vrij pervers geworden. Het heeft onder andere gezorgt voor een stortvloed aan tijdschriften waarvan sommige echt ronduit twijfelachtige waarde hebben, en er is een soort pikorde ontstaan.
Denk maar aan bv Albert Einstein, patenten-klerk derde klasse. Denk je nou echt dat zijn revolutionaire artikelen tegenwoordig nog:
A: Uberhaupt gepubliceerd zouden worden, en
B: Als dat al het geval is, waarschijnlijk niet in Nature oid maar eerder in de 'Assendelftse Journal of Cosmology' , en
C: op zouden vallen in de stortvloed van andere theorien die elke maand worden gepubliceerd?
De wetenschappelijke tijdschriftenwereld is zwaar verziekt en onderzoeksresultaten dienen vrij beschikbaar te zijn. Daarom nemen enkele landen stappen hiertegen, maar het mist momentum en internationale samenwerking. Een werelddatabank op VN of EU-niveau zou het meest ideaal zijn maar ja, die lobby van de uitgeverijen he...
(Einstein had het trouwens mis, maar dat is een ander verhaal)