Microsoft heeft bij een flink aantal distributeurs van computersoftware en resellers schadeclaims ingediend wegens het op onjuiste wijze verhandelen van softwarelicenties, zo meldt WebWereld. Het probleem is gelegen in het feit dat volgens Microsoft softwarelicenties niet 'los' verkocht mogen worden, maar dat een softwarelicentie bestaat uit een cd-rom, een boekje, hologram en sticker. Wanneer een van deze onderdelen ontbreekt betreft het geen complete licentie aldus de softwarereus uit Redmond.
De getroffen bedrijven zeggen 'verbijsterd' te zijn over Microsofts actie, aangezien de handel in de onjuiste licenties al in 2003 is gestopt. Het betreft (onder andere) bedrijven die zaken hebben gedaan met de distributeur License Express. Dit bedrijf verkocht tweedehands softwarelicenties die bijvoorbeeld afkomstig waren van multinationals die in het bezit waren van dubbele licenties. Volgens Microsoft hebben inmiddels enkele tientallen resellers en distributeurs een schadeclaim ontvangen. Een deel van deze bedrijven is het niet eens met Microsofts beslissing en heeft besloten stappen te ondernemen tegen de softwarefabrikant.
Een advocaat die een aantal zaken van aangeschreven bedrijven in behandeling heeft, stelt dat Microsoft zelf ook schuldig is aan het overtreden van zijn eigen 'regels'. OEM-licenties worden vaak wel los verkocht en ook in Amerika worden losse licenties verhandeld. Microsoft heeft in een reactie gesteld dat illegale software 'echt niet kan'.