Overclocksessie met de AOpen XC Cube EY855

Tom's Hardware Guide heeft gekeken hoe ver een Pentium M 725 (1,6GHz) kan worden overgeklokt in een AOpen XC Cube EY855 barebone, die onlangs door Tweakers.net werd beoordeeld. Voordat Tom's Hardware Guide echter begint met het overklokken van de Pentium M, wordt er eerst gekeken naar een van de meegeleverde applicaties, die nog geen naam heeft. Met behulp van dit programma kan de snelheid van de ventilator in het systeem worden geregeld aan de hand van de temperatuur. In de test van Tom's Hardware Guide produceerde de barebone maar 38dBa aan geluid, waarbij het geluid van de harde schijven het geluid van de ventilators overstemde.

Een andere belangrijke functie van dit stukje software is de mogelijkheid om de gebruikte processor over te klokken. Het lukte Tom's Hardware Guide bijna om de 1,6GHz (100MHz x 16) processor tot 2GHz (125MHz x 16) over te klokken. Helaas bleek het systeem op 2GHz niet 100% stabiel te draaien. Dit kon worden opgelost door de FSB ietjes terug te draaien, waarna de barebone zonder problemen de stabiliteitstesten doorstond. De geluidsproductie bij deze overklok bleef beperkt tot 38dBa.

AOpen XC Cube EY855 perspic

Door Ralph Smeets

Nieuwsposter

24-12-2004 • 16:59

18

Bron: Tom's Hardware Guide

Reacties (18)

18
18
12
1
0
2
Wijzig sortering
Nice, kzou alleen denken dat Pentium M barebones niet echt aantrekkelijk zijn voor de regular gebruiker, immers voor bijna dezelfde prijs heb je AMD barebone...? Of ik heb het mis. :+
En wat zijn dan de voordelen van een gewone amd proc tegenover een pentium m voor het stil af spelen films mp's etc. (of te wel htpc waar deze barebone's veel voor worden gebruikt). Volgens mij wordt een axp , a65 of een sempron toch wel iets warmer dan een pentium m.

Bedoel als de prijs toch bijna het zelfde maar hij is wel een stuk stiller dat is denk ik toch het gene waar iemand naar kijkt die zo'n machientje koopt.
Maar ik denk wel dat een a64 toch wel iets sneller is hij heeft iig een voordeel bij games (zware vidkaarten) de chipset van het centrino platform heeft nog geen pci-e ondersteuning.

Maar overklokken is denk ik wel een vak apart met dit soort kastjes ik heb er zelf ook eentje een p4 2,66 eens kijken wat die wil doen.
Qua temperatuur is een Athlon 64 aantrekkelijker dan een Pentium M.

De Athlon 64 wordt zo gemiddeld rond de 35C.

Daar komt bij dat de prijs van een Athlon 64 een stuk aangenamer is + dat de Pentium M onovergeclockt minder presteerd dan de A64.

De Athlon XP wordt wel wat heter dan een de Pentium M :+

De Sempron weer totaal niet. welk zelfs minder heet wordt dan de Athlon 64.

De AMD Duron 1,6GHz / 1,8GHz werken beiden ook op een hele acceptabele temperatuur en zitten op enkele graadjes boven de Athlon 64.
Sorry?

Word een athlon64 minder warm dan een Pentium M?
De zuinigste Pentium M (1,3Ghz 2MB) verbruikt 5W maximaal. De Athlon64 zit eerder aan een minimum van 5W als hij niks aan het doen is (met C&Q)..
Dus qua temperatuur is de Pentium M *veel* aantrekkelijker.

Daarnaast is de temperatuur helemaal geen issue, zolang het binnen de specs blijft, wat een veel belangrijker probleem is het opgenomen vermogen. Want dat bepaalt uiteindelijk hoeveel airflow je nodig hebt, en hoeveel herrie je maakt.

Maar goed, een koel en stil systeem bereik je een stuk eerder met een Pentium M dan met een Athlon64, en qua snelheid maakt het weinig uit als je hem gebruikt als htpc oid. De langzaamste processoren van nu zijn prima geschikt als htpc, zolang het geen HDTV wordt.
Er is ook nog zoiets als stroomverbruik...ons milieu heeft al genoeg te lijden van al die 24/7 aanstaande bakjes...
Dus op deze manier het verbruik iets terug schroeven zonder aan functionaliteit in te leveren lijkt me een sterk argument om de pentium M te kiezen ipv een AMD64 of PIV
@bille

Alle energie die een CPU opneemt, wordt omgezet naar warmte. Die energie kan en gaat nergens anders naar toe. Er wordt niets in beweging gebracht, kracht uitgeoefend, dat ding geen licht enz. Het enige waar de energie naar toe gaat is warmte.

Een Pentium-M is dan ook veel koeler dan een A64. Warmte die er niet is hoeft ook niet weg, daarom wordt de A64 gewoon warmer.
Heuhm? Wat wil je hiermee zeggen? Weer zo'n AMD-freakje :P ?

"De A64 word gemiddeld zo'n 35 graden. Leuk, maar wat hebben we nou aan gemiddelde waardes? Je hebt meer aan cijfers; hoeveel stroom de CPU verbruikt (dit wordt nl. omgezet in warmte). Deze warmte moet afgevoerd worden d.m.v. de heatsink en fan van de CPU-koeler.

Aan "Gemiddelde" warmte kan je dus geen conclusies trekken, wel aan het verbruik; zie daarvoor ook de reactie van TheGhostInc hierboven me.
lol.. net of het wattage direct wat zegt over de warmte productie.
De energie moet ergens blijven en gezien het feit dat de processor geen mechanische arbeid verricht, licht of geluid produceert (oftewel: elektrische energie niet omzet in enige andere bruikbare energievorm), kun je stellen dat een 5W processor 5W warmte produceert.
lol.. net of het wattage direct wat zegt over de warmte productie. Het is niet zo dat een processor 100% van het wattage omzet in warmte. Je zou ook best iets kunnen maken wat vrijwel geen temperatuur stijging krijgt als je er 5W op zet. Feit blijft dat de A64 een betrekkelijk koel hoofd heeft. En het lijkt me dat eventueel enkele graden verschil (maybe 5 to 10C) niet opweegt tegen het verschil in performance. Zeker met het oog op de toekomst (winXP64 media edition etc) is de A64 imho geen slechte keuze, komt daar nog eens bij dat een A64 sowiezo bruut snel is in coderen van video e.d. en dat doe je wel op je htpc B-)
Die airflow is idd een belangrijk probleem met barebones, Shuttle heeft dat nu best mooi opgelost door de processor gewoon tussen een soort grote duct te plaatsen. Dan heb je intake, proc en outtake. De rest van de kast wordt zo niet warm en ze zijn ontzettend stil.

Pentium M kan wel passief gekoeld worden, vooral als je er de ruimte voor hebt. In laptops kan je moeilijk een dikke Zalmal zetten hè... :o
Is dat waar? Ik heb begrepen dat het gemiddelde dissipatievermogen van de Pentium M inderdaad vele malen lager ligt dan de conventionele Pentium 4 en Prescott door gebruik van Speedstep, maar ik betwijfel hetzelfde kan gezegd worden onder piekbelasting, waardoor actieve koeling toch nodig zou kunnen zijn.

Als wat je zegt wel zo is, bestaan er dan al systemen waarbij een Penium M Dothan wordt gebruikt in een passief gekoelde desktop behuizing? En dan refereer ik niet naar de 300 miljoen ton behuizing van Zalman... :+
Pentium M gebruikt maximum 31W, dus bij piekbelasting.
Is dus wel degelijk mogelijk.
Toch wel strak dat je zover met HTPC behuizing zover kan overklokken.
ik dacht dat airflow in zon kast vrijwil nil is.
maar blijkt dat ik er toch redelijk naast zat.
word deze Mobile passief/actief gekoeld?
of alleen de airflow?
Raar dat de XC Cube EY855 niet eens in Nederland te koop is (volgens de pricewatch?)...

Deze barebones hebben imho de toekomst, (bijna) dezelfde prestaties als hun grote broertjes, maar veel kleiner en stiller...

Het iets moeilijker upgraden/inbouwen zal de meeste consumenten niets uitmaken, omdat die toch nog nooit een moederbord hebben gezien...
stiil, het kan niet stil genoeg zijn.

Hier is nog een groot markt aandeel weggelegd.
Let wel, als betaalbaar!

Ik vind persoonlijk die heatpipe construktie toch behoorlijk lawaaierig. (waterkoeler zonder propeller misschien) ;) ;)

Daarnaast zou ik graag een raidcontrollertje met 2x raptor 10000 rpm erin willen. In combo met 2x pci-x min 2x5.25 2x 3.5" 7.1 1g lan (2x) geluid niveau onder 25 db

LAAT MAAR KOMEN die handel :9~
Jammer dat die Raptors 36 DBa produceren
Last time I checked deed de DFI het een stuk beter dan de AOpen, zowel qua stock performance als OC's.
Alleen jammer dat DFI geen Barebones maakt en AOpen wel ;)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.