Wanadoo begint volgend jaar aan eigen adsl-net

Internetprovider Wanadoo treedt in de voetsporen van BBned, Tiscali en Versatel en gaat een eigen adsl-net aanleggen, zo meldt Expatica. Volgens een woordvoerder vindt het bedrijf dat KPN te hoge vergoedingen vraagt voor het gebruik van zijn hoofdnet. Begin volgend jaar zal daarom begonnen worden met het uitrollen van een eigen netwerk in de Randstad en andere dichtbevolkte gebieden, waarmee 55% van de bevolking bereikt wordt. Later zou dit verder uitgebreid moeten worden. Het aanleggen van een eigen netwerk bestaat vooral uit het installeren van apparatuur in KPN's wijkcentrales, want voor het verkeer van de centrale naar de huizen van klanten zal gewoon gebruik gemaakt worden van de telefoonlijnen van KPN. Het voordeel van zo'n constructie is dat de huurkosten van deze zogenaamde 'interconnects' aan een wettelijk maximum gebonden zijn, terwijl dat niet geldt voor dataverkeer op KPN's adsl-net.

Wanadoo logoBij KPN is verbaasd gereageerd op de aankondiging van Wanadoo. Volgens een woordvoerder zou het huren van datatransport voordeliger zijn dan de geschatte tientallen miljoenen die het kost om zelf een netwerk aan te leggen. Wanadoos beslissing betekent overigens dat KPN enkele honderdduizenden klanten kwijt raakt, en er bovendien een netwerkconcurrent bij krijgt. Na voltooiing van het Wanadoo-net maken alleen Freeler en KPN's eigen providers nog gebruik van het KPN-netwerk.

Door Arthur Scheffer

Tweakers nieuwsposter

06-09-2004 • 22:57

48

Bron: Expatica

Reacties (48)

48
46
39
21
8
2
Wijzig sortering
"eigen netwerk" oftewel "alleen voor de randstad"

Dit lijkt wel slim ( en als KPNs tarieven zó hoog zijn dat dit slim is, is het ook slim) maar het betekent wel dat KPN alleenrecht heeft in de polder.
Voor een concurrent 98% dekking heeft, zijn we wéér vijf jaar verder. Het is hier in het duistere Brabant al godsonmogelijk om een beetje normaal GSM dekking te krijgen als je niet bij KPN of Vodaföhn bent, laat staan internet. Dit heeft toch juist een averechts effect op de concurrentie positie, of boeit het niet dat 45% van de NL bevolking buiten de randstad woont en dus geen keus heeft? Ja, keus tussen inbellen analoog (via KPN), inbellen ISDN (via KPN) of ADSL (van KPN). Eventueel (écht diep de polder in, noem Kerk-Avezaath of Genderen) kun je zelfs ADSL nog vergeten, tot er één of andere lokale computerboer een Wifi netwerkje uitrolt om tóch al die kleine durpies van DSL te voorzien (daar is wel degelijk vraag naar namelijk), dán kan KPN ineens wél DSL leveren in het boerengat. Op deze manier worden ze bepaald niet gestimuleerd hun performance te verbeteren. De Randstad is voor de concurrenten, de polder voor KPN. Hou je toch mooi 45% marktaandeel, plus wat je nog weet te scoren in de randstad. Geen slecht begin, als je de grootste wilt worden...
Wel een beetje een Kalimeroverhaal, moet ik zeggen. Geen enkele investeerder zou het in zijn hoofd halen om een nieuw netwerk aan te leggen in de polder, een gebied met hoge investeringskosten en lage opbrengst. Met alle respect, maar die paar boeren kunnen zij missen als kiespijn. En natuurlijk is het heel erg dat niet iedereen meteen kan meeprofiteren van de nieuwste en snelste internetverbindingen. Aan de andere kant moet je in de polder nog wel veel meer voorzieningen ontberen die in de meer bewoonde gebieden alom aanwezig zijn. Wat jij doet is hetzelfde als vlakbij Schiphol gaan wonen en vervolgens dag in dag uit gaan klagen over de herrie (realiteit!). In de polder ademt men frissere zuiverdere lucht dan in de stad. Is dat niet een veel groter goed dan een 2MBit-lijntje naar het www?

Overigens wel eens aan internet via de satelliet gedacht? Als het echt zonodig moet, is dat altijd nog een goede manier om in ieder geval een redelijke downloadsnelheid te halen.
Ehm, je gaat niet in de polder wonen, je wordt daar ergens in de middle of nowhere geboren, krijgt daar dus je vriendenkring, je sociale leven, je werk, enzovoorts.
Als je dat allemaal achter je wilt laten voor een DSL lijntje dan spoort er toch iets niet vrees ik.
Oh ja, "de polder" dat is dus inclusief steden als Tiel en Gorinchem, toch niet héél klein ofzo.
Klinkt weer heerlijk menselijk, naar jezelf toerekenen. Het is heel simpel: jij woont in landelijk gebied, dus je bent per definitie minder bedeeld met betrekking tot openbare en commerciele voorzieningen (winkels, internet, etc.). Een commercieel bedrijf dat niet over een monopoliepositie beschikt op een bepaalde dienst, kan niet verplicht worden deze dienst in een bepaalde regio te leveren, simpelweg omdat een commercieel bedrijf gewoon geld moet kunnen verdienen.

Een staatsbedrijf, of ex-staatsbedrijf met monopoliepositie op een bepaalde dienst kan alleen gedwongen worden een bepaalde dienst in onrendabele gebieden te leveren als deze dienst als een basisbehoefte beschouwd wordt (in tegenstelling tot luxegoederen). Breedband internet toegang is in Nederland voorlopig nog geen basisbehoefte, maar is een luxeproduct.

Daarbij zou ik het vreselijk onterecht vinden als de staat initiatieven voor breedband internet toegang in landelijke gebieden zou gaan stimuleren; ik woon in een stad, en betaal veel meer qua gemeentebelastingen en huur simpelweg om in de buurt van al die voorzieningen te kunnen wonen (regelmatig rijdend openbaar vervoer is nog zo'n voorbeeld). Op het platteland betaal je in vergelijking absurd veel minder qua woonlasten, dus waarom zou breedband internet toegang daar dan vanuit staatssteun gestimuleerd dienen te worden? Richt een collectief op, verzamel geld van de mensen die er echt voor willen betalen, en regel je breedband aansluiting zelf! Vind je het gek dat het duurder is om te leveren in landelijke gebieden? Ik dacht het niet. En als je echt wil, kan je het krijgen, het kost alleen meer.

Er zijn genoeg initiatieven om ook kleinere gemeentes te ontsluiten op breedband internet gebied. bbned had een programma, maar dan bleken mensen toch te weinig interesse te hebben ("oh, kost dat geld?? nou, zó hard hebben we het nou ook weer niet nodig..."), en KPN heeft ook zeker een programma, al weet ik niet exact waar dit te vinden is. Onderneem iets in plaats van je tijd te verdoen met klagen. Maar het zal wel teveel moeite kosten, of te duur zijn...

En VidJa: op iedere regel is een uitzondering, maar dat ontkracht mijn verhaal nog niet.
ik woon in een stad, en betaal veel meer qua gemeentebelastingen en huur simpelweg om in de buurt van al die voorzieningen te kunnen wonen (regelmatig rijdend openbaar vervoer is nog zo'n voorbeeld).
Wat een bullshit, ik woon in Leiden, niet echt een kleine stad, maar ze halen gewoon de bus weg! Dag connectie naar de stad.
Binnenkort ga ik in een dorpje wonen waar de bus 4x per uur rijdt en gewoon ADSL te krijgen is, naast de kabel, keus genoeg dus en...minder woonlasten
@aartdeheus: We worden allemaal 'ergens' geboren. Dat wil niet zeggen dat je moet wortelschieten in je geboorteplaats. Uiteindelijk heb je bepaalde wensen op gebied van voorzieningen en dat is meer dan alleen 'snel' internet. Op basis daarvan bepaal je een voor jou geschikte lokatie. Sociaal leven vind ik een drogreden om in je geboortegehucht te blijven wonen. Zo groot is Nederland nou ook weer niet en als het om échte vrienden gaat: die raak je nooit kwijt! Bovendien wonen in de grotere steden ook aardige mensen hoor ;).
Overigens wel eens aan internet via de satelliet gedacht? Als het echt zonodig moet, is dat altijd nog een goede manier om in ieder geval een redelijke downloadsnelheid te halen.
ik heb een internetverbinding via de satteliet, en ik een gigantische bandbreedte, maar ik kan daar dus niet mee gamen doordat ik ook een gigantische ping heb (het duurt natuurlijk even voor dat signaal heen en weer is gegaan) ;(

en gamen met een modem is ook niet echt geweldig...
Wanadoos beslissing betekent overigens dat KPN enkele honderdduizenden klanten kwijt raakt, en er bovendien een netwerkconcurrent bij krijgt.
Sinds wanneer heeft wanadoo honderd duizenden adsl klanten bij kpn? Volgens mij hebben ze in Nederland een paar honderd duizend klanten totaal die voor 70% via de kabel bij wanadoo zitten. Daarnaast is het niet zo dat die klanten zomaar overgezet kunnen worden als die klanten dat zelf niet willen. Veel mensen kiezen bewust voor het adsl netwerk van kpn omdat dat (misschien niet terecht) als betrouwbaar te boek staat.

Tiscali heeft ook een eigen adsl netwerk en die schakelt ook niet zomaar al zijn kpn-adsl klanten over op het Tiscali netwerk. Beetje vage zin en ik vraag me af wat de bron is.
Na voltooiing van het Wanadoo-net maken alleen Freeler en KPN's eigen providers nog gebruik van het KPN-netwerk.
En wanadoo zelf, en Tiscali en zonnet en hccnet en Solcon en nog een heeeeeleboel anderen. Vertalen is een kunst:
Internet provider Tiscali had previously decided to construct its personal network also. Only Freeler and KPN subsidiaries Het Net, Xs4all and Planet Internet still exclusively use the KPN network.
Dat betekent dus niet dat anderen geen gebruik maken van het kpn netwerk ofzo hoor :o. Trouwens klopt het niet eens, XS4all heeft ook BBned lijnen (powerDSL)...
Ik kan je vertellen dat Wanadoo ERG veel KPN klanten heeft.. echt wel in de honderd duizend schat ik....

(ik weet dat ivm me werk op de helpdesk van onze groene vriend)

Paar honderd duizend zou ik daarentegen nou ook weer niet zo snel zeggen.
(ik weet dat ivm me werk op de helpdesk van onze groene vriend)
Hehe, ik werk daar ook, als 2e lijns medewerker. Volgens mij is lang niet 1 op de 10 'calls' van een wanadoo klant, maar dat is moeilijk schatten

In elk geval zoals je al zei: het zijn er in elk geval geen honderdduizenden (dan denk ik aan 300.000, dat is meer een aantal dat hetnet heeft ben ik bang :o).
Ouwe klanten bij XS4all hebben nog wel power ADSL via BBned maar het is uit het pakket gehaald nieuwe mensen kunnen niet meer krijgen.

De reden omdat het teveel problemen gaf en de snelheid niet gegarandeerd kon worden. Het is een xs4all dochter dus lijkt me dat dat niet de reden is.

En idd is BBned bezig met testen van ADSL2 en zijn ook bezig met centrales ADSL2 klaar te maken. Zit er dus wel aan te komen.
Leuk bericht, maar welk net bedoelen ze nu eigenlijk ?
Het zal denk ik niet gaan om de lijntje van de wijkcentrale naar de woning.
Als Wanadoo minimaal gebruik wil maken van het aansluitnet van KPN, zal het dus in elke wijkcentrale in de Randstad een aansluiting willen hebben. Dat lijkt me niet goedkoop. Niet qua aanleg, en niet qua toegang.

Nu is het weliswaar de bedoeling van de Europese Richtlijnen (en dientengevolge de Telecommunicatiewet) dat de concurrentie wordt vergroot, en dat er meerdere aansluitnetten door concurrenten van de zgn. "incumbent" (= oorspronkelijke Staats-Telecom) komen, maar of elke lokale en provinciale overheid dat nu ziet zitten ?

Dé blunder is gemaakt bij de privatisering van KPN: KPN Telecom "kreeg" het aansluitnet als bruidsschat mee.
Beter was gewacht met de privatisering, totdat het aansluitnet "losgeweekt" had kunnen worden van de PTT, waarna de dienstverlener was geprivatiseerd, en de infrastructuur stevig in overheidshanden - met verplichte toegang én gebruik voor dienstaanbieders tegen gelijke prijzen, en onder gelijke voorwaarden - was gebleven.

Nu krijgen we een "wildgroei" van netten (tot aan de wijkcentrale), die onze ruimtelijke ordening welliicht niet aankan, en die moeilijk(er) te beheren is door de overheid (en dan denk ik met name aan veiligheidsaspecten).

Ik hou mijn hart vast voor de privatisering van andere nutsbedrijven (water, electra, gas). Hopelijk is er nu genoeg geleerd en worden dié netten niét aan de private maatschappijen meegegeven. (Maar gezien het politieke proces rond de totstandkoming van de Betuwelijn - ambtenaren die het afraden, maar politici die manipuleren en doordrukken vanwege mogelijk gezichtsverlies (!) - vrees ik het ergste).
Vraag me af hoe het gaat aflopen met KPN....

De concurrent komt de laatste tijd erg sterk op. Jammer dat het voor geen provider haalbaar is het laatste stukje tussen buurtcentrale en voordeur aan te pakken. Kunnen we eindelijk wat snellers krijgen dan 8 / 1 Mbit...
Dat zal nog wel even duren gok ik. Al is KPN al wel een tijd aan het testen met 10mbit in almere en eindhoven.. maar zo ver ik weet is dat nog steeds nergens anders te krijgen.
8/1 is het absolute maximum van adsl, opvolger word sneller maar dat duurt nog wel even.

voor de meeste toepassingen is 8 mbit voldoende, en als het je om de upload gaat kun je altijd sdsl nemen
Valt mee.
Wetende dat bijvoorbeeld alle gemigreerde BBNed centrales/apparatuur al ADSL2 ready zijn.. Ik denk dat dit toch voor een redelijk makkelijke instap naar dit nieuwe systeem zal gaan zorgen.
Die zijn denk ik wel bezig met een strategie. Prijzen omlaag, snelheid omhoog, stuntprijzen
Abo's die langer dan 5 jaar lid zijn, een leuk cadeau schenken

JA HIERO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :9
Anoniem: 113561 6 september 2004 23:39
Reactie op martinus :

Geen idee of jij bekend bent met Casema in de Randstad? Maar dit bedrijf verdient toch echt wel een pluim als het gaat om de hoeveelheid Downtime dit het voor zijn klanten weet te realiseren.http://mededelingen.casema.tv/internet/overzicht.php
Het is zelfs zo erg dat mijn startpagina van mijn internetbrowser hierop ingesteld staat.

Gezien de markt waarin Wanadoo zich steeds meer
van Casema af aan het drukken is, zal deze kabelaar
denk ik binnen afzienbare tijd te koop komen te staan.
Het is meer Casema dat de banden met Wanadoo aan het verbreken is dan andersom. Casema is namelijk in handen van Liberty Media, inderdaad hetzelfde bedrijf dat UPC/Chello in handen heeft.
Wat me erg opvalt in de gedane posts is dat het allemaal erg geconcentreerd is op consumenten en op hun eigen situatie.

Het grote voordeel dat wanadoo probeert te halen met een eigen netwerk is meer diversiteit in de aan te bieden services naar klanten toe. Een groot deel hiervan zijn zakelijke klanten. Mischien kost het KPN geen 100.000 'consumenten', maar mogelijk wel degelijk hunderdduizenden 'klanten'. Dat wanadoo over dit nieuwe netwerk ook hun ADSL gaat aanbieden is eigenlijk bijzaak.

Het nieuwsbericht gaat wel specifiek over ADSL en daarom lijkt de investering mischien buitensporig. Het nieuwe netwerk gaat echter zeer waarschijnlijk het VoIP, VPN en services netwerk van wanadoo dragen. Hiermee valt in de telecom veel geld te verdienen. dat ze dan uiteindelijk ook 10% van de capaciteit kunnen reserveren voor ADSL is dan een leuke bijkomstigheid.
Wanadoo is inderdaad wel meer van plan met hun nieuwe netwerk dan alleen ADSL lijntjes, zie o.a:
http://www.breedbandwinkel.nl/nieuws/199
en ook:
http://www.breedbandwinkel.nl/nieuws/186/30
Man-o-script geeft een paar goede linkjes, ik raad iedereen aan die eens goed te gaan lezen tussen de regels door ...

Het is een publiek geheim in providerland dat KPN niet langer de grootheerser is van Breedband... wie dat wel is.. lijkt mij duidelijk.

Afgelopen Zondag stond er in het FD dat Wanadoo marktleider is op Breedband gebied met ruim 350.000 abonnees (totaal 613.000 Wanadoo abonnees wat ze dee 2e provider van NL maakt volgens eigen zeggen).

Waarom zouden ze anders van KPN af willen anders dan dat ze een dienst willen aanbieden die de KPN ook aanbiedt en waarvoor je Breedband moet hebben.....

Vaste telefonie, en dan niet alleen dat gammele VOIP is mijn gok en ook niet flat fee bellen na zessen en in het weekend of zulks gezeur, maar gewoon BOOM! continue zoals in de states voor een retelaag bedrag en geen abonnementskosten want je betaald al ADSL..

Vaste telefonie en dan gewoon een marktaandeel waar de KPN moeite mee heeft.... :Y)

Eindelijk oeverloos ouwehoeren voor een paar euries per maand . ;)
Om hier nog even op in te haken:
http://www.breedbandwinkel.nl/nieuws/178
Was nog een artikeltje vergeten ;)
Internetprovider Wanadoo Frankrijk laat zijn klanten vanaf deze zomer onderling gratis bellen. Wanadoo Nederland volgt later.
[...]
France Telecom gaat via zijn providerdochter Wanadoo gratis telefonie bieden. Voor 10 euro per maand kunnen Wanadoo-ADSL-klanten in Frankrijk onbeperkt lokaal en nationaal bellen naar vaste telefoonnummers vanaf 20 augustus. Met een extra kastje koppelen Wanadoo-klanten hun huistelefoon aan internet.
Wanadoo Nederland bevestigt ook internettelefonie te zullen gaan leveren, maar kan nog geen datum noemen.
Telefonie i.c.m. hun eigen ADSL lijnen is dus wel waar het op neer gaat komen ;)
Anoniem: 114409 6 september 2004 23:04
Ik kan me eigenlijk haast niet voorstellen dat dit serieus nog rendabel is? De investeringskosten zijn wel erg hoog hoor... Vind 't maar vreemd.
Ze zullen het vast wel flink doorberekend hebben. Groot voordeel is dat er bij het uitrollen het deel van het graven, ducs aanleggen en glasblazen ook niet hoeft plaats te vinden. Iets wat een paar jaar geleden bijna standaard nog moest omdat er bijna niets lag en de prijzen om wat darkfiber te huren/kopen ontzettend hoog waren. Dat scheelt enorm in de aanleg kosten.
Ze kunnen in de randstad nu bijna overal volstaan met het huren/kopen van darkfiber en het plaatsen van apparatuur in de wijkcentrales.
Ik vind dit ook echt een voorbeeld van de inefficientie van de liberalisering van de internet/telefonie markt... de zoveelste partij gaat het zoveelste netwerk aanleggen. En zoals aartdeheus ook al zei: "eigen netwerk" oftewel "alleen voor de randstad".

En wat schieten we er nou mee op? Het lijkt me alleen maar weer onnodig veel geld kosten en iedereen werkt langs elkaar heen. Goed, de consument kan kiezen... maar als we nou gewoon de handen in een zouden slaan en EEN goed en SNEL netwerk zouden bouwen.. Maar nee... deze concurrentie is goed! Daar worden we als consument beter van volgens onze regering... ;(
Anoniem: 61096 @Squee7 september 2004 00:27
Als ze de handen in een zouden slaan en er slechts 1 netwerk over zou zijn, praten we over een Monopolie.
Snel of traag, goedkoop of duur. Een keuze heb je niet.

Als je een monopolie zou hebben zou er geen enkele reden zijn om een snel (lees duur) netwerk aan te leggen. De mensen hebben geen keus en moeten het maar doen met het product wat jij levert. Dus van de concurrentie worden we inderdaad uiteindelijk beter. En niet alleen volgens onze regering.
Ik denk dat hij bedoelt dat die infrastructuur dan in handen van een gezamenlijk initiatief zou liggen,
bijvoorbeeld waarbij alle providers tegen kostprijs gebruik van kunnen maken (door overheid bepaald misschien) en daarboven zou men kunnen concurreren.

Dat werkt misschien vooralsnog niet, maar daarmee is misschien duidelijk dat je reactie zijn punt niet helemaal aansluitend weerspreekt.

Verder heb je gelijk :P
met een beetje geluk kan je er ook even mee doen natuurlijk.
huur kosten komen elk jaar weer terug. aanleg kosten zijn 1 malig.
maar dan wel alleen als we niet allemaal glasvezel krijgen.
Ja maar ze moeten voor het eigen netwerk ook onderhoud plegen, vroeger deed de KPN dat voor hun.
Ik kan me eigenlijk haast niet voorstellen dat dit serieus nog rendabel is? De investeringskosten zijn wel erg hoog hoor... Vind 't maar vreemd.
Zowel jij, als de KPN hebben niet door wat zu nu eigenlijk van plan zijn.

Uiteraard gaan ze die lijnen weer onderverhuren! Net als KPN nu (verplicht) doet.
Ik vind het eigenlijk wel raar, tiscali, bbned en versatel hebben alledrie al een eigen netwerk, en deze ligt volgens mij ook alleen maar in de dichtbevolkte gebieden, maar ondertussen zijn er meer plaatsen die ook wel eens ECHT goedkoop internet willen or, want over het eigen netwerk van tiscali is echt veel goedkoper dan over het netwerk van kpn of kabel internet van zeelandnet :P Want wij willen best wel ADSL maar op het moment is het of goedkoper maar niet beschikbaar, of is het even duur (of ietsje goedkoper), het enigste verschil is het geen datalimiet, wat overigens wel belangrijk is :Y) Maar ik ben toch eigenlijk wel zeer ontevreden over de mogelijkheden in mijn afgelegen zeeland.
KPN is verbaasd. Ik toch eigenlijk wat minder. Wanadoo is een dochtermaatschappij van France Telecom met nauwe verwevenheid met Casema. Casema heeft in een aantal grote steden in de randstad een fijnmazig glasvezelnetwerk liggen (Den Haag, Utrecht, Leiden om een paar plaatsen te noemen). Ik kan me voorstellen dat het niet zo duur is om in die steden even een connectie te leggen naar de KPN wijkcentrales.
Natuurlijk biedt Wanadoo/Casema in die steden ook al Internet via de kabel aan (behalve in Leiden om een of andere vage reden), maar mensen zien die twee toch nog steeds niet gelijk. Veel mensen zien ADSL als sneller en betrouwbaarder dan kabel.

Silencer-X:
Ik had het niet over de kwaliteit van de Casema Internet kabeldienst, maar over het glasvezelnetwerk van Casema. In de 90-er jaren hebben ze heel wat glasvezel gelegd dus ze zitten met vezels in de buurt van de KPN centrales. Ik denk dat Wanadoo daar mooi gebruik van kan maken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.