Gisteren was een heugelijke dag, en wel vanwege het feit dat tien jaar geleden, op 11 augustus 1994, de allereerste e-commercetransactie is uitgevoerd. Nog voordat Amazon, Bol en eBay bestonden, was er Netmarket. Dit internetbedrijf claimt op 11 augustus 1994 de allereerste beveiligde verkooptransactie op het web te hebben uitgevoerd. De media reageerden enthousiast op het baanbrekende nieuws, concurrenten van het online retailbedrijf konden maar moeilijk verkroppen dat zij niet de eerste waren geweest. Desondanks is iedere betrokkene het erover eens dat die bewuste donderdag in augustus 1994 de geboortedag is van e-commerce. De technologie is sindsdien met grote stappen vooruitgegaan, hoewel ze nog niet foutloos is. Desalniettemin zullen de Amerikanen dit jaar waarschijnlijk 144 miljard dollar via internet besteden, 27 procent meer dan vorig jaar.
Het opzetten van een e-commercesite was in 1994 niet eenvoudig wegens de vele obstakels die toen nog bestonden. Zo was het tot de lente van 1995 door de Amerikaanse overheid, die toen nog het internet beheerde, verboden om commerciële activiteiten op het net te ontplooien. Een ander probleem waren de exportverboden op sterke encryptiemethoden, waardoor maar moeilijk een goed beveiligde verbinding opgezet kon worden. Een laatste moeilijkheid waar de e-commercepioniers tegenaan liepen, was het ontbreken van standaarden voor de ondersteuning van de benodigde encryptietechnologieën in browsers. Vanwege al deze problemen werd veelal gebruikgemaakt van speciale programma's die de veiligheid tijdens de transactie moesten garanderen. Deze programma's werkten echter alleen onder Unix, en niet onder Windows of Mac OS.
De internetwereld reageerde dan ook verrast op de introductie van de Netscape-browser met ondersteuning voor het SSL-protocol. Dit protocol werd ook door Microsoft omarmd en toegevoegd aan het toen nog jonge Internet Explorer. Anno 2004 is de technologie doorontwikkeld, maar er liggen nieuwe gevaren op de kust: onder andere phishing en virussen. Phishing is een manier om gebruikers naar een website te lokken die eruitziet als een officiële site van bijvoorbeeld een bank of e-commercesites. De persoonlijke gegevens die op deze nepsite worden ingevuld, worden vervolgens voor fraude gebruikt. Ook virussen kunnen persoonlijke gegevens van gebruikers afhandig maken. Ondanks deze gevaren is de interesse voor e-commerce nauwelijks afgenomen en de verwachting is dat deze retailvorm in de toekomst een grotere rol zal gaan spelen in het dagelijkse leven.