Illustraties koelsysteem dual 2,5GHz Power Mac G5

Onlangs introduceerde Apple een nieuwe serie Power Mac-modellen, standaard voorzien van dual PowerPC G5-processors. Het topmodel in de reeks is uitgerust met twee 2,5GHz PowerPC G5-cpu's en vloeistofkoeling. Bij Apple-X.net zijn afbeeldingen gepubliceerd van dit 'liquid cooling system', afkomstig uit een Power Mac-handleiding, die laten zien dat het hier een combinatie van actieve vloeistofkoeling (80% water plus toevoegingen om ondermeer corrosie en bacterievorming tegen te gaan) en een passieve heatpipe-constructie betreft. De twee processors worden door de vloeistof gekoeld via een grotere radiator, waarbij de computer de waterpomp aanstuurt. Daarnaast is er een heatpipe-constructie aanwezig met twee kleinere radiators. De heatpipe-constructie zorgt voor een aparte koeling van waarschijnlijk de naast de cpu's geplaatste voltage-regeleenheden.

G5 LCS totale unit (450 breed)


Ter vergelijking: hier staat de luchtgekoelde opstelling van een single PowerPC G5. Voor de demontage van de koelunit zijn ook plaatjes opgedoken, die hier te bewonderen zijn. De manual raadt bij onderhoudswerkzaamheden aan het LCS nog het volgende aan:

Nitrile or rubber glove should be worn when handling an LCS module that is leaking or suspected to be leaking. Evidence of leaks would include corrosion around fittings in the LCS coolant system, a light green or red liquid present, or a slick or slimy feel when handling the part. For leaks or spills, wipe up the fluid using rags, paper towels, or other suitable materials. Dispose of all cleaning materials according to local laws and regulations (Refer to laws and regulations pertaining to disposal of Antifreeze). Do not combine used coolant with any other chemical.

Place the failed LCS module (leaking or not) in the packaging that the replacement module came in. Follow the packaging instructions included with the replacement module. Failure to follow the instructions could damage your equipment and void warranty coverage.

Exploded view G5 LCS (450 breed)

Door Jack Leenders

12-06-2004 • 15:28

53

Submitter: Carbon

Bron: Apple-X.net

Reacties (53)

53
48
25
11
2
0
Wijzig sortering
Anoniem: 95252 12 juni 2004 16:19
Deze g5 heeft zelfs een iets kleinere hitteontwikkeling als zijn 130nm voorgangers, maar deze hitte moet nu van een veel kleiner oppervlak afgevoerd worden, namelijk meer als de helft kleiner. Mensen die dus beweren dat deze processor onzuinig is, hebben dus ongelijk. Hij produceert minder hitte in Joules, alleen de concentratie van deze hitte is(was) een probleem. Van dit type koeling zal je zeker meer gaan horen, want concurerende processoren hebben bij de overgang naar kleinere dye's ook dit probleem.
Wie meer wil weten over dit type koeling moet ook eens op www.cooligy.com kijken. Onderhoudsvrij en zuinig met energie!

Edit: Zo te zien is deze vloeistofgekoelde g5 kleiner als zijn luchtgekoelde voorganger. Daar stonden de heatpipes namelijk buiten het koelblok.
De heatpipe-constructie zorgt voor een aparte koeling van waarschijnlijk de naast de cpu's geplaatste voltage-regeleenheden.
Dit wijst toch meestal op een hoog stroomverbruik. Als de processors niet de oorzaak zijn wat dan wel??
Bij een heatpipe gaat de warmt toch naar boven door verdamping, waarna het gas weer vloeibaar wordt en terugstroomt? Ligt het eerste plaatje dan op zijn kant of zo?
edit:
Ja dus, op het tweede plaatje is te zien dat alles 180 graden gedraaid wordt gemonteerd
Anoniem: 95252 @Vaudtje12 juni 2004 17:13
In een heatpipe gebeurt het vloeistof transport door capilaire buisjes. Zwaartekracht heeft hier niets mee te maken. De montage tekening is ook niet 180 graden gedraaid, de heatpipes liggen horizontaal en staan dus niet omhoog of omlaag.
De montage tekening gaat er namelijk vanuit dat je de g5 op zijn kant legt om de processor er in te laten zakken.
een ppc dissipeert minder vermogen dan een intel/amd type proccessor.
specs voor de 90nm G5 volgens IBM:

970@1.8 Ghz 51W typical
970FX@1.4 GHz 12.3W typical
970FX@2 GHz 24.5W typical

Apple heeft voor geluidsreductie gekozen, vandaar de waterkoeling.

Zo'n 2 jaar geleden heb ik een presentatie van intel bijgewoond waarbij een voorspelling werd gedaan over de verwachte 'energiedichtheid/vermogensdissipatie' van ?P's in de komende 10 jaar. In 2005 zou de energiedichtheid aan het oppervlak gelijk zijn aan die van de zon..

En boner, Apple is wel heel vaak de eerste geweest met 'implementatie' van technology X of Y. Zoals het gebruik van iconen op personal computers, plug & play e.d. .
Zolas gewoonlijk volgt de PC markt, imiteert en herkauwt, dat is in grote lijnen al 20 jaar zo aan de gang..
Luchtkoeling is veel stiller te krijgen als vloeistof koeling als je het uitdrukt in decibel per euro.

Minimaal factor 3 is het verschil.

overigens draait het ding op 2.5ghz niet op 2Ghz. Dus je tabel is irrelevant.

Mogelijk vreet hij 150 watt per processor die G5.

Pas bij die wattages heb je echt liquid cooling nodig en werkt luchtkoeling niet meer...
"als je het uitdrukt in decibel per euro."

Dat vind ik pas irrelevant. Bij Apple betaal je zoiezo meer en die discussie is al lang en breed gevoerd. Apple wil het beste van het beste bieden, maar vraagt daar nu eenmaal een relatief hogere prijs voor.

"En boner, Apple is wel heel vaak de eerste geweest met 'implementatie' van technology X of Y. Zoals het gebruik van iconen op personal computers, plug & play e.d. .
Zolas gewoonlijk volgt de PC markt, imiteert en herkauwt, dat is in grote lijnen al 20 jaar zo aan de gang.."

Je gaat toch niet lopen beweren dat apple nu de eerste is met implementatie van waterkoeling in z'n systemen??? En ik zou je laatste zin toch herformuleren in iets van: dat is ongeveer 20 jarig geleden in een paar essentiele gevallen gebeurt. Tegenwoordig gaat het twee kanten op, ik denk zelfs dat je voor elk idee wat van Apple nu overgenomen is er weer minimaal 2 tegenover kunt stellen, waar Apple een idee van de PC heeft overgenomen. Ideetjes vanuit de PC: USB, IDE, S-Ata, PCI, AGP, Geruisloze PC(!). Ideetjes Apple: Firewire.

Anyways ik ben dus blij voor de Apple gebruikers dat ze dit doen. Ik heb al uitgebreid gewerkt met de nu op 1 na nieuwste Mac en dat ding is al heel stil, maar bovendien echt oer degelijk. Ik begrijp heel goed waarom mensen veel geld voor een mac over hebben. Het blijft jammer dat Apples systemen toch maar een klein gedeelte van de markt zal blijven bedienen. Kwalitatief zijn ze zeer goed en qua idiot proofheid, waar microsoft zo goed in wil, ook echt heel goed.
@hardware-addict

apple was oorspronkelijk van plan om voor het eind van de zomer met een 3Ghz versie van de ppc 970 te komen. zoals intel liep ook ibm echter tegen wat vervelende 90nm procesissues aan. net zoals amd waarschijnlijk ook nog wel wat hobbels zal meemaken in de toekomst bij de transitie van 130nm naar 90nm ("scaling dead at 130nm says IBM technologist").

bij 90nm heb je namelijk meer lekstroom en daardoor gaat het energieverbruik niet zoveel omlaag als men bij eerdere process shrinks gewend is geraakt. voeg daarbij de kleinere core en dus grotere emissiedichtheid en vloeistof koeling is ineens een mooie oplossing om een stille 90nm machine te maken.

vergeet ook niet dat deze 2nd revision van de powermac ook hoger geklokte 90nm ppc 970 fx moet gaan huisvesten (die 3Ghz ppc 970 fx komt nog wel).

dat apple nu toevallig even de hoogst geklokte 64 bits processor heeft (2,5Ghz core + 1,25 Ghz FSB) is voor de amd fan misschien ff door de zure apple bijten maar de gemiddelde consument zal het een rotzorg zijn. :)
Je gaat toch niet lopen beweren dat apple nu de eerste is met implementatie van waterkoeling in z'n systemen???
Wil je beweren dan dat er al andere fabrikanten zijn geweest die het toegepast hebben in een grote serie productie?
Tegenwoordig gaat het twee kanten op, ik denk zelfs dat je voor elk idee wat van Apple nu overgenomen is er weer minimaal 2 tegenover kunt stellen, waar Apple een idee van de PC heeft overgenomen. Ideetjes vanuit de PC: USB, IDE, S-Ata, PCI, AGP, Geruisloze PC(!). Ideetjes Apple: Firewire.
Het is wel Apple die het vaak als eerste massaal toepast op hun producten. Dankzij Apple die in 1998 als eerste met hun iMac de USB standaard massaal gebruikte kan jij nu profiteren van alle USB randapparatuur die op de markt is. Grote kans dat je anders nog steeds met serial poorten zat te klooien, want over het algemeen is men bij de PC nogal bang om bepaalde voorzieningen gewoon te schrappen en over te stappen op de nieuwste technologie. Kijk maar naar de floppie.. onbegrijpelijk dat PC fabrikanten dat achterlijke ding nog steeds in hun producten stopt.

En inderdaad.. Apple verzint niet alle technologieen zelf, maar ik zie fabrikanten als Dell, HP etc. niet echt vaak als eerste met inovatieve producten naar buiten komen.

Er zijn nogal wat belangrijke technologieen door Apple als eerste als "consumer-first" grootschalig op de markt gebracht:

USB - Firewire - Gigabit Ethernet in laptops - Wireless 802.11 b + g - Bluetooth - DVD branders - ADC - 64bit desktops etc. etc.

En dan hebben we het nog niet eens over software techno's ;)
Een nieuwe 'feature' die dus aanzienlijk veel meer kosten gaat, is natuurlijk niet handig op zich.
Ik vind dat aanzienlijk nog wel meevallen. 500,- extra voor twee snellere CPU's, snellere bus, snellere videokaart en dus waterkoeling. Ik weet het prijsverschil van de vorige serie niet meer, maar denk dat het zo'n beetje het zelfde bedrag was.
Het toepassen van vloeistof koeling in deze dual G5 lijkt meer een PR stunt om heel eventjes de hoogst geclockte 64 bits processor te hebben (wat nog steeds niet betekent dat het op enige terrein sneller is als andere 64 bits processors die lager geclockt zijn).

Fabrikanten als intel, AMD en zelfs DEC destijds leveren standaard luchtkoelers bij hun processors.

Niet vloeistof koelingen.

Een nieuwe 'feature' die dus aanzienlijk veel meer kosten gaat, is natuurlijk niet handig op zich.

Het is overigens niet zo dat deze productiemachine dan de snelste is op het moment dat je hem kunt kopen, want het is een kwestie van tijd voor ook AMD een > 2.4ghz luchtgekoelde opteron gaat uitbrengen.

Overigens is apple niet de eerste in het uithalen van truuks om eventjes de snelste processor te hebben.

Zo herinner ik me intel die al heel snel I2 processors uitbracht waarvan een groots gedeelte (900+ Mhz geclockte processors) snel terug moest naar de fabriek, nadat ze een jaar lang de spec tests domineerden.

Overigens, de fabrikanten die software ontwikkelden voor de processors hadden alleen < 885Mhz processors tot hun beschikking dus iemand moet het wel geweten hebben bij intel.

Verder doet de P4 EE processor ook sterk denken aan een marketing stunt.

Hij kost nog steeds 885 euro wat enorm veel is voor een 3.4Ghz geklokte 32 bits processor, die alleen op applicaties waar grote L3 cache handig is erg goed presteert.
plus dat ze blijkbaar dit echt nodig hebben om op die 2,5 ghz te komen, anders hadden ze gewoon wel lucht gebruikt.
Lijkt me ook dat Apple vooruit denkt. Dit is niet zozeer bedoeld om op 2,5GHz te komen, maar vooral om ook hoger te kunnen komen. Dit is het begin van de volgende fase, niet het einde.
Anoniem: 84766 @maratropa12 juni 2004 15:52
plus dat ze blijkbaar dit echt nodig hebben om op die 2,5 ghz te komen, anders hadden ze gewoon wel lucht gebruikt.
Zoals in het vorige artikel ook al tien keer gezegd is. Apple doet voeistof koeling zodat de fans minder hard hoeven te draaien, en dit maakt de machine stiller.

Waarom moet het gebruik van een nieuwe techniek meteen weer leiden tot opmerkingen als: "dat zullen ze dan wel moeten, want..."
Het is gewoon typish apple die weer als eerste met iets is.
Eerste met een OS waar je kan rondklikken, Plug and Play, Firewire.. en vast nog duizenden dingen waarvan ik niets weet.

En nou dus als eerste met standaard waterkoeling om de geluidsproductie te beperken, Dell, IBM en Packard Bell zullen ze wel over een tijdje volgen..
boner, ze zijn idd niet de eersten die vloeistofkoeling voor PC's op de markt brengen, maar ze zijn wel de eersten die vloeistofkoeling verkopen in een retail-computer, vziw.

Alienware heeft ook aardig fancy koeling, maar volgens mij niet zoiets als dit...
tja 't is alleen jammer dat waterkoeling al bijna zo oud is als het mainframe. Dus kun je niet zeggen dat apple het eerste computersysteem met waterkoeling op de markt haaft gebracht.

En wat betreft die andere zaken: ik denk niet dat apple de eerste was met icoontjes, ook niet met plug and play want dat was al een tijdje gemeen goed in de home-computer tijd. Alleen de PC was daar effe niet zo sterk in.

Begrijp mij niet verkeerd. Apple is ABSOLUUT een pioniers club. Maar verklaar ze niet meteen heilig met dit soort populistische opmerkingen.
Ach ja, van auto's vinden we het al decennia heel normaal dat ze vloeistof en een radiator gebruiken i.p.v. geforceerde luchtkoeling zoals de VW Kever en sommige Porsches hadden.
Lees ik nou dat er antivries in zit?

Effe een ander vraagje: betekent zuinig met energie ook dat het geluid op een aanvaardbaar niveau blijft?
Er zit tenslotte een pomp in die pompt.
pomp hoeft geen lawaai te maken, mits goed gemonteerd (met rubber trillings issolatie).

en er zit geen anti fries in, dat koelt namelijk minder goed als gewoon water. er zit water in met een paar toevoegingen.
In your dreams.

Voor de laagst mogelijke prijs gaat zo'n opstelling als deze natuurlijk mega bromfiets geluid maken.
je hoeft de vloeistof nooit te vervangen.
ander zou Apple het niet in een Desktop machine doen.

een DTP heeft echt geen verstand van dit soort dingen.
Anoniem: 47200 @Belial_66612 juni 2004 19:36
Voor jullie allen, de pc wordt gekocht voor zijn prestaties.

Die prestaties moet hij waard zijn, als deze pc te duur zou zijn dan zou hij simpelweg niet verkocht worden en zou hij ook niet op de markt gebracht zijn. Reken maar dat hier een goed marktonderzoek voor gedaan is.

Moraal:
Prijs/kwaliteit boeit, als de prijs voor het gehele systeem goed is wordt het echt wel verkocht. Het boeit namelijk niet hoe het gekoeld word, als het maar werkt en vooral betrouwbaar is.
Euhm, voor complete waterkoeling vind ik het best compact...
zo compact dat het begint te lijken op een V-8 motor... Ik hoop niet dat dit ook hetzelfde geluid maakt.. :+

En daarnaast: als je stevige prestaties wilt, dan krijg je tegenwoordig een hoop warmte. Als reactie daarop geven ze dan waterkoeling, maar is het dan niet verstandiger om de warmte naar buiten de kast te leiden? Nu verwarm je gewoon de kast met warm(er) water ipv lucht, wat volgens mij uiteindelijk niet echt gaat helpen.
Oke, nu kan water veel meer warmte opnemen, maar als je proc'jes stevig aan het werk gezet worden voor een flinke tijd (en daar koop je ook zo'n computer voor, denk ik) dan zal de temperatuur van dat water toch aardig snel oplopen. Ik vraag me af of zo'n compact waterkoelingssysteem dan zo'n slim idee is...
Anoniem: 15218 @ComBax12 juni 2004 15:40
Voor een dual 2,5ghz pc is het zeker compact.
die dingen zijn toch al stervensduur :)
Maar wel grote koeling. :)


alleen waarom ?? gewoon luchtblokje en fannetje erop zou toch ook voldoende koelen ??? t is maar 2,5 ghz...
2.5ghz != 2.5 ghz

een AMD op 2.5ghz heeft ook heel wat meer koeling nodig als een intel op 2.5ghz
maar de AMD is dan ook een heel stuk sneller op dezelfde snelheid
Er moet een bepaalde hoeveelheid warmte per seconde worden weggehaald. Niets is effectiever daar als vloeistofkoeling. Met luchtkoeling red je het niet.

Iets effectiever nog als dit is koelen op -40C.

Daarna kom je uit op nog iets kouder.

Ik herinner me nog de alpha's 633Mhz 21164 eind 1997 die met kryotech continue op -40C gehouden werden en daardoor 767Mhz haalden.

Snelste PC was dat destijds. De PII draaide op 300Mhz eind 1997 en de K6 was alleen snel voor 8/16 bits code en draaide op 233Mhz eind 1997.
Ik wil niet lastig zijn ofzo maaruh Ik wist dit al twee dagen geleden, ik dacht dat de Nieuws berichten hier 100% Up-to-date waren.....maarja WEL EEN super cooling systeem!
Goh, de aankondiging stond ook al woensdag op t.net:

http://www.tweakers.net/nieuws/32846

Dit zijn de specs, en die heb ik nog nergens anders eerder gezien, waar heb jij die gezien dan?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.