Standaard voor ultra-high definition video in ontwikkeling

De New York Times heeft een interessant artikel geschreven over de opvolger van HDTV: Ultra High Definition Video, oftewel UHDV. Deze werkt met een resolutie van 32 megapixels (7.680 x 4.320) in de standaard breedbeeld verhouding van 16 : 9. Van deze frames komen er zestig per seconde voorbij. Ook qua geluid wordt het vrij extreem aangepakt: de standaard roept om 22.2-kanaals audio. Tien speakers op oorniveau, negen erboven, drie eronder en twee subwooferkanalen. In een test van het Japanse zender NHK was maar liefst 3,5 terabyte nodig om een UHDV-filmpje van 18 minuten op te slaan, wat neerkomt op 3,3GB/s. Het uiteindelijke resultaat zou zo realistisch zijn dat er serieus onderzoek wordt gedaan naar de psychologische en fysieke effecten van UHDV op de mens. Door de grote kijkhoek en het enorme detail vreest men onder andere voor misselijkheid bij de kijkers.

Film reel Ondere andere door beperkte opslagcapaciteit en bandbreedte zal het nog vele jaren duren voor UHDV een enigzins realistisch bruikbare optie wordt voor het verspreiden en bekijken van films, maar de ontwikkelaars zijn het wel gewend om geduldig af te wachten. Hetzelfde bedrijf begon in 1964 namelijk al met HDTV, en dat begint nu pas een beetje uit zijn kinderschoenen te groeien. Men hoopt in eerste instantie toepassingen te vinden op het medische of wetenschappelijke vlak.

Door Wouter Tinus

05-06-2004 • 17:03

82

Bron: NY Times

Reacties (82)

82
80
63
12
4
0
Wijzig sortering
Ik vraag me alleen af of een film nog wel leuk is als het zo realistisch is. Je ziet de laatste tijd al dat regiseurs kiezen voor een minder realistische kijk op een film. Men vergeet namelijk dat entertainment, entertainment moet blijven. Als ons brein al geen onderscheid meer kan zien tussen realiteit en fictie, dan denk ik namelijk dat het al geen entertainment meer is. Ik bedoel maar, als je moet kotsen omdat haarscherp, met magistrale geluidseffecten een moord wordt gepleegd, noem ik dat geen entertainment meer.
Vraag me wel af of deze techniek wel zolang kan wachten als HDTV met de snelheid waarop standaarden tegenwoordig veranderen......
Door het hoge realiteits gehalte zal er een soort wagenziekte ontstaan. ("motion sickness").
Dit doordat je het beeld ziet bewegen en jij stil zit. Eigenlijk net het omgekeerde van als je een boek leest in de auto/bus.

Vandaar waarschijnlijk die misselijkheid waarin in de post sprake is.
Anoniem: 103975 @losealot5 juni 2004 20:05
Valt wel mee. Je zou eens een bezoek aan het Omniversum kunnen brengen om te ervaren hoe het is om realistische beelden en realistisch geluid te beleven.

Ik ben er in ieder geval nog nooit misselijk geworden.

http://www.omniversum.nl/theater.html
Maar het omniversum is ook lang niet zo realistisch. Geprojecteerd beeld van maar zo'n 24fps. De scherpte en de motion is niets vergeleken met zo'n 'gruwelijke' resolutie en wel !!60!! echte beelden per seconde. Dat je daar misselijk van wordt is vrij logisch. Maar als diehard gamer ben je daar wel aan gewend hoor. Mensen die niet veel met dit soort framerates te maken hebben worden ook misselijk van quake enzo. Zelfs HDTV is kwa scherpte al adembenemend beter dan wat we gewend zijn. Deze standaard zou echt een 'magisch' beeld neerzetten. Kan nu al niet wachten, hopelijk mag ik dit in elk geval nog meemaken in mijn leven! :)
Maar dat zal wel meevallen, in 10 jaar is de ontwikkeling al zo veel verder dat dit zeker wel mogelijk is, maar of het ook gebruikt gaat worden.... uiteraard eerst weer in de VS, en dan moeten we hier nog 10 jaar wachten voordat het hier is. Net als nu met HDTV :( :(
ik zou wel een game op zo'n scherm willen spelen in 32 megapixels met 60 fps 22.2 kanaals geluid, dat zou pas mooi zijn!
e scherpte en de motion is niets vergeleken met zo'n 'gruwelijke' resolutie en wel !!60!! echte beelden per seconde. Dat je daar misselijk van wordt is vrij logisch. Maar als diehard gamer ben je daar wel aan gewend hoor
hmmz0r, 60 fps ben je wel gewend maar ultrarealistische beelden? Neh, ik denk van niet :z

Het lijkt me overigens wel sterk dat je misselijk zou kunnen worden. Ik kan me er helemaal geen voorstelling bij maken :?
Als ik een film zie wil ik soms niet dat het entertainment moet zijn....maar echt. Als ik James Bond kijk wil ik entertainment. Maar als ik "A Beautifull Mind" kijk wil ik dat het realistich is. Bij dat soort films is het ook de bedoeling dat het realistich is, anders komt het verhaal niet over zoals deze bedoelt is.
En een moord op tv, ziet er misschien soms "leuk en aardig" uit, maar in de realiteit lijkt mij dit toch wel wat anders.

Voor sommige mensen zou het misschien goed zijn als een moord realistich zou zijn, dan zouden ze er eens over na gaan denken dat moord/dood iets heel vresselijks is. En je niet zomaar iemand dood kan schieten... Misschien wel iets voor terapie?
Inderdaad.
Als je een "mindfuck" wil als entertainment dan wil je die ook zo hard mogenlijk beleven.
'-the game
-the usual suspects
en natuurlijk
-Elke goede horror film zal je laten zweten 8-)

Beeld en geluid is al "geregeld". Zouden ze er dan ook iets van geuren iets bij kunnen doen?
En dan nog... realistisch hoeft helemaal niet te betekenen dat er veel detail te zien is of zo.
Neem bijvoorbeeld Blair Witch... weinig detail, je ziet bijna niks, maar ontzettend realistisch...
22.2 geluid? Oei oei oei, dat gaan mijn onderburen niet leueuk vinden... :)
Anoniem: 97640 @spaceboy5 juni 2004 23:00
ahh joh, dat valt wel mee.
Dan installeer je toch gewoon een 22.2 antigeluid setje in je vloerbedekking!
Het uiteindelijke resultaat zou zo realistisch zijn dat er serieus onderzoek wordt gedaan naar de psychologische en fysieke effecten van UHDV op de mens. Door de grote kijkhoek en het enorme detail vreest men onder andere voor misselijkheid bij de kijkers.
Pure marketingpraat. Ik heb de laatste jaren al net iets teveel gehoord dat iets zo realistisch is... zelfs bij de DVD zeiden ze dat. Of kennen jullie nog die hype met die 3D-brilletjes in de cinema? Ook daar kreeg je een waarschuwing zoals hierboven.

Dit wil natuurlijk niet zeggen dat ik dit goed nieuws vindt... ik ga al sparen voor een grotere woonkamer. En achter enkele tientallen jaren vind ik zo'n UHDV-toestel wel tweedehands op ebay.nl voor een paar 100 euro. :)
ACM Software Architect @DriesA5 juni 2004 19:44
't Is wel degelijk mogelijk. Bij simulatoren voor bijvoorbeeld schepen, waar je dus in een vaste ruimte staat met rondom schermen waar het net op lijkt dat je in een boot zit.
In die simulatoren schijnen mensen veel sneller (zee)ziek te worden dan onder dezelfde omstandigheden op een echte boot.

't Is natuurlijk lastig te bepalen of dat puur door de bewegingsverschillen komt, maar juist doordat je niet beweegt volgens wat je ogen registreren kan je wel degelijk (wagen/zee)ziek worden of je op zijn minst een beetje beroerd voelen :)
Wat is toch iedereen weer voortreffelijk in het berekenen van hedendaagse situaties terwijl er staat dat de HDTV-standaard 40 jaar geleden ook bedacht werd...
Anoniem: 114342 @Phuncz6 juni 2004 10:06
[no flame intended] Het kan wel zijn dat een Japans bedrijfje 40 jaar geleden HDTV "bedacht", maar dat betekent niet zoveel. Hebben ze ook iets ontwikkeld toen?

15 Jaar geleden heeft Philips het nog geprobeerd met 1250-lijnen HDTV, dat is totaal mislukt. Dat er 25 jaar eerder al iets dergelijks geweest is, kan ik moeilijk geloven.

Iets bedenken is makkelijk. U-U-HDTV: 16000*9000 pixels, 48-bits kleuren, 270 speakers en 3 geurkanalen. Ik ga *niks* bijdragen aan de ontwikkeling ervan! ;)
Het Japanse HDTV systeem was een Analoge variant: MUSE genaamd. Europa ontwikkelde als antwoord hierop de eveneens analoge HD-MAC standaard. Uiteindelijk was het de Amerikaanse overheid die het initiatief gaf tot digitale HDTV. Overigens is het Japanse MUSE systeem enkele jaren operationeel geweest voor Japanse Satelliet uitzendingen. Ze waren toen de enige HDTV zenders in de wereld. Het aantal ontvangers was overigens zeer beperkt. Dit kwam vooral door de afmetigingen van de displays die vooral in de gemiddelde Japanse huiskamer niet te plaatsen bleken.
Eerlijk gezegd klinkt dit als een standaard voor digitale projectie in bioscopen waar dat soort hoge resoluties en meer-kanaalsgeluid hard nodig. Daar zal het ook wel als eerste worden ingezet en dan zal het eventueel later voor consumenten beschikbaar komen wanneer het enigzins betaalbaar is. Zo is het met DTS en Dolby Digital tenslotte ook gegaan.
Anoniem: 2103 5 juni 2004 19:03
en nu nog een pornofilm :P
Ze moeten nog onderzoeken wat het effect van het 'enorm detail en realistisch beeld'. Zou me erg verbazen als daar iets uitkomt want in het echte leven is alles al zo enorm gedetailleerd(max. van wat je ogen kan).
Er hoeft niets te worden onderzocht, want het bestaat al. Maar dan analoog en het heet IMAX. Nou, het effect van zo'n groot en gedetailleerd beeld is dat je helemaal in de film opgaat. Het bevalt de toeschouwers uitstekend en van schadelijke effecten is nog niets gemerkt. Dus de doemdenkers hebben ongelijk.
Ik denk dat meer factoren een rol spelen.
Filtergebruik in camara's zorgen ervoor dat het gras groener is, lucht blauwer en rozen roder. Als die effecten eruit worden gehaald dan word je getracteerd op een heel andere film die niet van echt is te onderscheiden.
HDTV offers only a 30-degree field of view horizontally, whereas UHDV's massive screen size expands this to about 100 degrees, said Mr. Okano, who said his research indicates that this angle is where "immersive sensation" peaks.
The eye can perceive contrasts between the brightest white and the darkest black of roughly 100,000 to one, whereas today's best projectors can only muster levels of about 4,000 to one.
projected onto a 450-inch diagonal screen
450-inch = 1143 centimeters = 11.43 meter

* 786562 srblackbird
(11,5 meter en daar moet je dan minimaal 3 of 4 keer zover van af zitten ?)
Zoiets noemen ze tegenwoordig een bioscoopzaal, dit is dan een hele letterlijke opvatting van het woord: 'Thuisbioscoop' :9
Anoniem: 114191 5 juni 2004 19:53
Het zou verdomme tijd worden. TV PAL is echt hopeloos verouderd en HDTV blijft maar achter met de introductie. Slaat helemaal nergens op, had allang moeiteloos geintegreerd moeten worden in TV's, zeker met die LCD schermpjes maar ook al met die beeldbuis en Plasma spulletjes. Dat is technisch echt eenkippetje.

Op 720x486@25 FPS merk je een enorm groot verschil als je even wat kritisch naar je beeld gaat kijken of je beeld op een leuke wand projecteert, een voetbalwedstrijd ziet er echt niet uit en het detail van de spelers en het veld vervaagt enorm snel. Zelfs DVD'tjes zien er m.i. niet uit qua detail. Als je je PC DVI aansluiting aan een projector koppelt en een mooi spel zoals Far Cry erop draait op 1200 of 1600 ziet het er nu al vele malen beter uit.

Ik snap echt niet waarom dat zo lang moet duren en de PC zwaar uitloopt qua details, resolutie en framerates. Want ook in een bioscoop zie ik duidelijk bij actiescenes waar een hoop gebeurd dat die 26fps te weinig is en gewoon stukken door de TV-techniek a.h.w. eruitgeknipt worden. En minder detail en minder vloeiend filmbeeld heeft net zoals in de gamewereld als gevolg dat er een minder indrukwekkend filmervaring is. Als je echt realistische beelden wil moet je idd gewoon aan dit soort resolutie's gaan denken. Maar dan moeten films eindelijk eens digitaal opgenomen gaan wordne i.p.v. analoog, en het is een beetje vreemd dat op dat gebied de techniek 'achterblijft' en bijna geblokkeert wordt. Want ook dat is allang mogelijk maar wordt maar mondjesmaat doorgevoerd.

Er zijn figuren uit de filmwereld die zeggen dat het vertienvoudigen van het detail en het verhogen van de beeldopbouw ten kostte gaat van veel films omdat je dan zoveel detail ziet dat een heel hoop actiescenes dan niet meer uit de verf komen. Er wordt a.h.w. expres nu een filter van 'perfectie' overheen gelaten door het te 'vertragen' en te vervagen, zodat de het ideaalbeeld meer instand blijft. Weet niet wat ik daar van moet denken...
Op moment is er een ware run ontstaan op usenet. De HDTV formaat films vliegen je om de oren.

Hopelijk komen er dadelijk meer Europese satalieten die een HDTV signaal uitzenden zodat het wat meer bekendheid krijgt.

Ik ben bang dat dadelijk de hele markt op zn kop gaat liggen.

Dadelijk ALS we eenmaal van de huidige standaard af zijn gestapt dan gaat het zaakje rollen.
.

De hoogste kwaliteit nu is 1080p (1920x1080 pixels), STEL dit wordt de opvolger van het PAL formaat, dan zitten we vast aan een standaard die is uitgedrukt in pixels. Of terwijl binnen de invoering van die nieuwe standaard en 2 jaar daarna zou er alweer een nieuwere standaard uit kunnen komen met een groter formaat pixels. >> Het medium is te klein, en je kan je plasma/tft breedbeeld tv vervangen.

Tuurlijk is dit een mooie ontwikkeling, alleen ik ben bang dat dadelijk de Hifi wereld een consument-onvriendelijke boost gaat krijgen door de PCmarkt.
De hoogste kwaliteit nu is 1080p (1920x1080 pixels), STEL dit wordt de opvolger van het PAL formaat, dan zitten we vast aan een standaard die is uitgedrukt in pixels.
Eeuhm, dat zitten we nu ook al aangezien PAL 768/720 bij 576 pixels is, your point being :?

Meerdere nieuwere standaarden maken met meer pixels, b.v. om de 2 jaar zou trouwens helemaal niet erg zijn. Zolang het maar backwards compatible is zodat je je "oude" TV kan blijven gebruiken :).

En verder is het toch sowieso wel tijd dat er eens iets met een hogere resolutie op redelijk grote schaal zal worden doorgevoerd. Ik erger me nu soms al wat aan de wazigheid van PAL.. Zenders als Nederland 3, RTL 4 en MTV zou ik maar wat graag digitaal op 1400*1050 (daar draait m'n huidige monitor op :P) ontvangen. Goede resolutie én geen ruis meer..

Maar dat zal nog wel even duren..
Ook qua geluid wordt het vrij extreem aangepakt: de standaard roept om 22.2-kanaals audio. Tien speakers op oorniveau, negen erboven, drie eronder en twee subwooferkanalen.

Whoa! En waar wil je al die draadjes laten? En hoe wil je dat de gewone thuisgebruiker dat laten installeren? En verdraaid, als je ook maar één speakertje verkeerd hebt vanwege de indeling in je kamer heb je een dissonant in je muziek... het kan ook wel eens te ver gaan hoor...
Anoniem: 113895 @Motrax5 juni 2004 22:54
Ze kunnen natuurlijk met WiFi of Bluetooth verbonden worden. JVC heeft volgens mij ook een dolby surround systeem op Bluetooth. Maar hoe dan ook, de speakers zullen dan nog wel allemaal gevoed moeten worden...
En wat dacht je van 24 boxen in je huiskamer??
Dat ziet er toch ook niet meer uit. Ik bedoel, je huiskamer heeft toch ook nog andere functies dan een plek waar je lekker voor de tv kan hangen... :?

En oh ja, wat zou eigenlijk het energieverbruik van zo'n systeem zijn?? 22 boxen á 10 watt + 2 subs á 100 watt = 420 watt voor alleen het geluid! Tel daar nog maar eens zo'n über-plasma-tv bij op en je kunt wel 'n aparte groep voor je thuisbioscoop in de meterkast gaan aanleggen ;)
Lijkt mij eerder dat we tegen die tijd dat deze standaard op de markt komt niet meer met boxen werken maar met hoogfrequente geluidsstralen welke vanaf twee puntun door je woonkamer worden verzonden om op hun kruispunt het verschil in frequentie weer te geven, het geluid dus.

Deze techniek bestaat al maar is alleen een beetje duur (stond ooit in de kijk, 3 jaar terug of zo).

22 speakers in je woonkamer lijkt me niet echt ideaal.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.