Het Californische Affymetrix en het Franse bioMérieux hebben samen de eerste commerciële toepassing die gebruik maakt van een DNA microarray chip op de markt gebracht, zo meldt New Scientist. De FoodExpert-ID is een apparaat waarmee bepaald kan worden welk vlees gebruikt is in een product. Er kan met één test bepaald worden welke van de 32 verschillende soorten vlees aanwezig zijn. Zo kan dus gecontroleerd worden of kippenvlees is aangevuld met varkens- of rundvlees of er stukjes muis, rat of mens in de gehaktmolen terecht zijn gekomen of dat er misschien diermeel is gebruikt in veevoer. Het apparaat is dus ideaal om te bepalen of vleesproducten ook echt zijn wat ze horen te zijn.
De FoodExpert-ID maakt gebruik van een zogenaamde DNA microarray chip. Deze chips werden al langer in laboratoria gebruikt en dit is de eerste commerciële toepassing die gebruik maakt van deze chip. De DNA-strengen in het monster worden omgezet naar RNA en worden voorzien van fluorescerende elementen. Deze strengen worden vervolgens op de chip geplaatst waar de moleculen van hetzelfde vlees elkaar opzoeken. Vervolgens worden de fluorescerende patronen uitgelezen met behulp van een laser en wordt bepaald welk vlees zich in het monster bevond.
Het materiaal dat nodig is om deze tests uit te voeren kost 250.000 dollar. De kosten per test zijn relatief laag, deze liggen tussen de 350 en 550 dollar. Binnenkort zullen er tests gedaan worden met de FoodExpert-ID in het Verenigd Koninkrijk, Nederland en Frankrijk. Het apparaat zal vooral gebruikt worden in de strijd tegen BSE. Dit gebeurt door te controleren of er diermeel wordt gebruikt in veevoer. Nieuwe versies van de chip zullen instaat zijn om nog meer verschillende soorten DNA te kunnen onderscheiden. Affymetrix is op dit moment bezig met het Zwitserse Roche Diagnostics om ook verschillende soorten kanker en virussen bij mensen te kunnen vaststellen.
