Amerikaanse studie: steeds meer 'Geeks'

Uit een afgelopen oktober gehouden onderzoek onder 1677 Amerikaanse volwassenen is gebleken dat een veel hoger percentage van de volwassenen in de Verenigde Staten tot de "tech elite" geschaard kan worden, zo meldt Arstechnica. Onder deze aanduiding vallen mensen die de pc, mobiele telefoon of handhelds belangrijker vinden dan een TV of vaste telefoonaansluiting. 31 procent van de Amerikanen zou tot de bovengenoemde defintie behoren. Van deze groep is een groot percentage erg jong, maar ook oudere mensen weten de gang naar de hedendaagse electronica verrassend goed te vinden. De redenen om internet en mobiele telefonie te gebruiken verschillen wel duidelijk naar leeftijdscatagorie. Zo zouden jongeren meer weblogs bijhouden, terwijl oudere mensen zich vooral concentreren op het vergaren van informatie voor hun werk.

NerdDe in de eerste alinea aangeduidde groep mensen spendeert duidelijk meer geld aan hedendaagse electronica, ook is het percentage breedbandverbindingen flink hoger dan onder mensen met weinig verstand van internet. Opvallend is dat slechts dertien procent van de "tech elite" de geboden hoeveelheid informatie niet aankan, terwijl dit percentage onder de doorsnee Amerikaan twaalf procent hoger ligt. De bron concludeert dan ook dat mensen actief binnen internet en mobiele telefonie mogelijk hun zaakjes juist door het gebruik van deze middelen beter op orde hebben.

Door Mark Oosterveen

Nieuwsposter / reviewer

25-11-2003 • 22:29

40 Linkedin

Submitter: T.T.

Bron: Arstechnica

Reacties (40)

40
39
27
16
1
0
Wijzig sortering
Daar heb je een van de problemen van de schulden van de Jeugd, mobiele telefonie. Dat is veel duurder dan een vaste aansluiting. Verder vind ik tv nog altijd belangrijker dan een pc omdat je daar toch beter het nieuws op kan volgen en serie's anders moet je ze downloaden. Ik hoor d'r dus niet bij, maar vind een pc wel erg belangrijk.
stel je gaat ergens wonen en je moet aangesloten worden bij de KPN. Daar wordt je niet vrolijk van! Dat kost echt heel veel geld! Plus iedere maand heb je er nog allerlei kosten aan. En een mobiele telefoon heb je toch! Waarom zou je dan een vaste telefoon erbij nemen? Zolang je geen ADSL neemt heb je dat niet nodig toch... (anders kunnen ze je niet "vinden" waar ze mee bedoelen dat het misschien wel een heeeeeeel klein beetje moete kost en ieder beetje moeite is al veel te veel...) dus dan nemen we toch gewoon een kabelaansluiting?

edit:

Je hoort er niet bij zeg je, maar dat hoeft niet waar te zijn... Als je er niet bijhoort omdat je dat perse niet wilt dan hoor je bij de grote groep die zich tegen alles afzet. Die vinden allemaal dat ze zo moeten doen om tegen de massa in te werken waardoor ze juist weer een grote massa worden. Ik doe alles waar ik zin in heb en hoor dus bij de groep die alles doet waar ze zin in hebben (ik kan me tenminste niet voorstellen dat ik de enige ben)...Je hoort altijd wel ergens bij...
voor een vaste lijn betaal je in .be al +- 30 EUR
Jij hoort er zeker ook bij ;) :+


edit: reactie op stoffel natuurlijk ;)
Anoniem: 93312
@Kevinp25 november 2003 23:40
vaste aansluiting duurder dan mobiele telefonie?
ligt eraan hoeveel en voor wat je't gebruikt.

voor een vaste lijn betaal je in .be al +- 30 EUR (minstens, afhankelijk van waar) .. heb je 'n mobi foon, dan ben je zeker niet duurder af per maand, want je koopt gewoon 'n oplaadbaar kaartje..

tv is daarom niet altijd informatief, en je hebt geen keuze uit het aanbod, je krijgt wat ze geven... internet, bevat 'enorm' veel news-sites, goede en slechte... kies wat je wil..

in ieder geval, mijn mening blijft nog steeds.. "ieder z'n ding" ... dus, have fun en eh, dit is gewoon 'mijn' mening ;)
30 EUR? tuurlijk... per 2 maanden
kijk het anders eens na op de belgacom website. Als je 30 EUR betaalt heb je waarschijnlijk 2 lijnen of zo

(en ja, ik woon ook in België en heb ook een belgacom lijn)
In nederland is het abbonnement gewoon 15 Euro per maand. Zoveel verbellen we zelfs nieteens! Mag ook wel eens goedkoper.
iemand die veel internet hoort toch nog niet bij de tech elite?

Je zou eerder denken dat alleen mensen die er ook echt veel mee kunnen bij de tech elite horen.
En toch behoren deze mensen bij de tech-elite. Het gaat hier niet om hacker / crackers / whatever, maar om gewone gebruikers. Mensen die redelijk goed op de hoogte zijn van het aanbod en de mogelijkheden van de hedendaagse technologie (zoasl mailen, chatten, pizza bestellen en andere diensten / producten) .

Mijn moeder kan net de compie aanzetten en met wat moeite een mailtje versturen, mijn nichtje van 13 kan (bijna) alles via internet / mobieltje regelen. Dus zij valt onder de tech-elite en mijn moedertje niet (8>

Dat tech-elite misschien een verkeerd woord is, ligt denk ik meer aan de context waarin tweakers.net staat (maar geloof me, er is nog een compleet andere wereld daar buiten ;) )
Als je er niks mee kan, wordt het misschien vanzelf ook minder leuk en stop je ermee?
Anoniem: 87819
@jvo25 november 2003 23:18
Ja "wat ermee kunnen" daar verstaan veel mensen wat MSNen, chatten en op hun profiel op verschillende sites kijken onder ..
Dat noem ik nou nog geen tech elite hoor.
Edit: Dat zijn meer de mensen die hier geregeld op tweakers komen en nog serieus kunnen meediscussieren ook.
Nou, sommigen kunnen er ook wel goed in omlullen hoor...
"tech elite"
Nee, dat heet "teh 1337".
Warning: nerd detected!

op het moment van schrijven zijn er 4 reacties.. tot nu toe een percentage van 25%.

Zo slecht doet nederland het nog niet dus :P
Noem mij maar een nerd, maar een onderzoek onder slechts 1677 mensen zegt echt helemaal niets !! Het aantal volwassenen in de VS is tientallen miljoenen, neem een proef in Manhatten en je krijg andere waardes als dat je bij toeval The Bronx zou pakken.
Nooit statistiek gehad?
1677 mensen is _ruim_ voldoende. Wat je zegt over de gekozen mensen is waar, maar dat is voor _elk_ onderzoek waar. Je gaat me niet vertellen dat je bij elk onderzoek nagaat of de onderzochte groep een goede representatie van de hele bevolking is. Dat is namelijk waar het wel om gaat.

Je opmerking is mijns insziens loos.
Onder deze aanduiding vallen mensen die de pc, mobiele telefoon of handhelds belangrijker vinden dan een TV of vaste telefoonaansluiting.
Hmm...ik denk dat hier in NL bijna elke middelbare schoolganger en student daaronder valt.

Maar ik moet zeggen dat ik bij het woord "Geek" toch meer aan een pukkelige 20jarige computerverslaafde denk....
Een geek is niet hetzelfde als een nerd, bijvoorbeeld hoor ;) Ter verduidelijking, volgens de Merriam-Webster:
Main Entry: geek
Pronunciation: 'gEk
Function: noun
Etymology: probably from English dialect geek, geck fool, from Low German geck, from Middle Low German
Date: 1914
1 : a carnival performer often billed as a wild man whose act usually includes biting the head off a live chicken or snake
2 : a person often of an intellectual bent who is disapproved of
Laat ik er voor de zekerheid bij zeggen dat het in dit geval waarschijnlijk niet gaat om in het circus de kop van een slang of kip af te bijten ;)
Maar betekenis 2 geeft wat duidelijker de (amerikaanse) betekenis van het woord aan.
Jouw "pukkelige 20jarige computerverslaafde" is meer een nerd:
an unstylish, unattractive, or socially inept person; especially : one slavishly devoted to intellectual or academic pursuits <computer nerds>
* 786562 PowerFlower
Lol @ die eerste definiitie :)

Anyway, ik moet zeggen dat tot op heden "nerd" en "geek" wel enigzins synoniem waren voor me. Maar zoals "geek" volgens de tekst wordt uitgelegd, valt dus ook een lekker 16jarig mokkeltje die zich suf smst daaronder (immers, ze vindt haar gsm belangrijker dan de vaste lijn van haar ouders).

Hmm, misschien een nieuw versierpraatje in de kroeg:
Hey dame, wist jij dat je net als ik een geek bent? Zullen we samen verder geeken?
;)
Nee, met zo'n pick-up line zou je absoluut weer in de categorie van de nerds vallen ;)
Dame: "Wegwezen Nerd!"
Wat een definitie...

Voor mij is een elite die uit 31% van de bevolking bestaat geen elite. Noem me maar elitair als je wilt... ;-)
Hehe gelijk heb je, maar in een tijd dat jan en alleman zich 'hoogbegaafd' lijkt te mogen noemen, en bijna iedereen 'manager' is, was het een kwestie van tijd voordat het begrip 'elite' ook zou eroderen. Gecommercialiseerd, veralgemeniseerd, dumbed down...

Maargoed bekijk het van de positieve kant: als iedereen die kan smsen en een mailtje kan versturen een 'geek' is dan is Nederland eindelijk geslaagd als kenniseconomie :-)
Waar blijft de poll? ;)
Tsja, dan zal ik zelf vast bij deze "tech elite" horen.

Er is niks op tv wat ik zó geweldig vind dat ik er iets anders voor laat. Het enige wat ik echt interessant vind is journaals (de krant lees ik ook altijd). Voor een film blijf ik niet thuis. Niet dat ik niet regelmatig voor de buis zit hoor... :)

Een telefoon is voor mij alleen maar om te bellen en verder hoef ik er niets mee te kunnen. Een adresboek is handig, kunnen zien wie er gebeld heeft (of voicemail) ook, maar verder heb ik geen behoefte aan extraatjes, of ie nou vast of mobiel is.

Een computer biedt mij daarentegen een uitdaging. Iedere keer weer moet ik nadenken, want exact dezelfde situaties komen maar af en toe voor. Ik zit dan ook zo'n 14 á 15 uur per dag achter een pc, hetzij op het werk (als webmaster / programmeur / systeembeheerder van een klein bedrijf) danwel thuis, bezig met een van m'n vele projecten.
Dan maar een "geek"... :)
ook is het percentage breedbandverbindingen flink hoger dan onder mensen met weinig verstand van internet
Zo lust ik er nog wel een. 'Ook is het autobezit onder mensen zonder rijbewijs flink minder' :+
joepie hoor ik toch nog bij een elite groep :)
maar dat mensen computers belangrijker vinden als tv logisch, en dan bedoel ik ff niet het bedroevende aanbod (al helpt t vast mee) maar veel mensen doen veel meer met pc als met die kijkkast. Voor nieuws ben jij de tv ook niet meer nodig want het nieuws is ook wel op internet te vinden. Eigenlijk ben ik de tv alleen nog maar nodig voor studiosport, oh nee wacht ik heb een tv kaart kan ik kijken en puteren tegelijk :D
En als jij denkt een grotere geek te zijn door op een doordeweekse dag om 02:03 nog te posten, dan ga ik je dat beaten door op 04:30 te posten ! (en nee kheb geen nachtdienst.. )

<ontopic>
Is dit niet logisch gevolg van vergrijzing van een generatie dat met computers is opgegroeid ? Kverwacht dat dit aantal alleen maar zal toenemen.
"Zo zouden jongeren meer weblogs bijhouden, terwijl oudere mensen zich vooral concentreren op het vergaren van informatie voor hun werk."
De mensen die aan dit onderzoek wilde meewerken zijn op deze manier in te delen ja... Kvind 1677 maar beperkte groep eigenlijk om dit te concluderen overigens, bijv hoeveel procent jongere, hoeveel procent daarvan volgt welke opleiding of doet wat voor soort werk, etc. :?
</ontopic>
Wanneer er 's savonds wanneer je thuis komt van je werk weinig boeiends op tv is en je familie en vrienden dicht bij wonen hoor je bij de tech elite. mja die definitie is niet erg waterdicht.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee