Amerikanen tasten GPS misschien aan voor oorlog

GPS-SatellietDe echte Tweaker gebruikt uiteraard geen kaart maar een GPS-systeem om op de plaats van bestemming te komen. Maar met de aankomende oorlog van de VS tegen Irak zal de Tweaker waarschijnlijk weer gebruik moeten maken van een papieren kaart. Wat is er namelijk aan de hand? Volgens SpaceDaily willen de VS de C/A-codes van het GPS systeem onklaar maken zodat commercieel verkrijgbare systemen verkeerde informatie krijgen aangeleverd. Het gevolg hiervan is dat de huidige nauwkeurigheid van ongeveer vijf meter terugloopt tot een nauwkeurigheid van rond de honderd meter. De militaire P-codes worden uiteraard niet veranderd.

Door Ralph Smeets

Nieuwsposter

19-03-2003 • 20:35

90

Submitter: judgem

Bron: SpaceDaily

Reacties (90)

90
88
69
23
2
0
Wijzig sortering
Anoniem: 38876 19 maart 2003 20:39
Lekker veilig maakt dat voor de vrachtschepen, lekker in de mist proberen de ingang van de haven te vinden. Zit je er net even 100 meter vandaan, hoppa.
Schepen hebben naast GPS ook nog zoiets als radar en daardoor zal je echt geen schepen krijgen die 100m of meer van hun koers zijn afgeweken, tenminste, geen grote vrachtschepen. Jan met de kajuitjacht misschien wel, maar dat maakt niet zoveel uit.

De voornaamste slachtoffers die van een slechte GPS last zullen hebben zijn de mensen die veel op de weg zitten (het is toch lastig als je routenavigatie 100m te laat zegt dat je links af moet) en de vliegtuigen die buiten de radar gebieden vliegen en dus op GPS moeten vertrouwen om te weten waar ze zijn. Er zijn namelijk best grote stukken over de verschillende oceanen waar geen radar dekking is en daar wordt GPS dus veel gebruikt.
GPS mag in de civiele luchtvaart niet als primair navigatie systeem worden gebruikt. Op de Noordzee wordt b.v. als primair lange afstands systeem Loran C gebruikt. Als dat niet goed werkt mag er niet, of alleen met beperkingen, worden gevlogen. Het grappige is echter dat de navigatiecomputers altijd in eerste instantie met het GPS signaal werken omdat de GPS dekking veel beter is.
We worden dus niet vrolijk als dat aapje in You Naait Me Steeds aan die satelietjes gaat zitten frunniken :(
Anoniem: 32714 @Beaves19 maart 2003 22:31
Ik heb pas een stukje gelezen. Vliegtuigen schijnen er helemaal geen last van te hebben. Zowiezo valt het niet helemaal uit en op de plekken waar geen radar is zal het ook niet veel uitmaken of je er 3 of 100 meter naast zit...
Het GPS systeem is niet bedoeld om schepen havens binnen te loodsen, het hele GPS systeem is daar veel te onbetrouwbaar voor.

Handleidingen van GPS systemen bevatten ook altijd de disclamer dat de verkoper niet verantwoordelijk gehouden kan worden voor eventuele storingen en dat het systeem platgegooid word als het amerikaanse leger dat nodig lijkt.

Als er wat misgaat ligt dat echt aan de eindgebruiker.

edit op beaves:
Vliegtuigen maken over het algemeen geen gebruik van GPS maar van een Inertial Navigation System. Dit systeem is onafhankelijk van radarstations/sattelieten en werkt door vertraging/versnelling te registreren.
Dat was mijn gedachte ook direct. Het lijkt me dan ook heel sterk om dat er tegenwoordig door veel 'consumenten' op GPS vertrouwd wordt, voor behoorlijk critische toepassingen
Is amerika eigenaar van deze systemen :?

Lijkt me toch niet zomaar te kunnen als deze systemen niet door amerikanen gekocht is?
Anoniem: 81043 @Fairy19 maart 2003 20:39
GPS is ontwikkeld door en voor het amerikaanse leger. Zij beschikken ook tot op de paar cm nauwkeurige informatie terwijl dat voor burgers tot op een paar meter is (normaal gesproken). Dus JA, ze mogen dit zomaar :)
Als je het artikel hebt gelezen over het EU-alternatief Galileo, dan zie je dat zij een betere techniek willen toepassen met meer satelieten. En dan nog is de meetfout slechts tot 45 cm terug te brengen.
Gezien de enorme afstand t.o.v. de satelieten (23+ kilometers) blijft dit super nauwkeurig.

De enkele centimeters nauwkeurigheid van GPS zullen dus enkele halve meters zijn...

Maar de gegarandeerde beschikbaarheid maakt het geschikt voor kritische toepassingen zoals automatisch navigatie van vliegtuigen e.d.
Galileo is idd veel beter maar dit project wordt tegengewerkt door de amerikanen omdat ze dan niet meer alle macht hebben over het concept, hun officiele klacht is dat de netwerken elkaar zouden kunnen storen :+
Door faseverschillen te meten tussen de signalen van verschillende satellieten kan de nauwkeurigheid wel tot enkele cm worden gebracht.

Dit heb ik tenminste gelezen in een special over GPS van de Universiteit Delft, naar aanleiding van deze zelfde discussie tijdens de eerste Golf Oorlog.
Tja, en? Zij hebben geen exclusief recht op de ruimte. Het enige alternatief zou zijn de Europeanen deels de controle over GPS te geven... dat zie ik ze niet doen.
Amerika kennende trekken ze zich echt niets aan van rechten, plichten en dat soort dingen, zolang Amerika er beter van wordt lappen ze verdragen en regelgevingen etc aan hun laars.

Vorige keer wilde ze het kyoto verdrag niet tekeken om dat dit nadelig zou zijn voor de Amerikaanse economie, deze keer vernederen ze de veiligheidsraad en gaan ze buiten die raad om oorlogje voeren.

Omdat zij een (dominerende) grootmacht zijn en het leger een onderdeel is van de overheid kunnen zij hier ook gemakkelijker mee wegkomen.

-Edit-
Dit is een reactie op Aetemus, echter waarom dat deze niet onder Aetemus te hangen was snap ik ook niet
Leuk weetje dat deze oorlog zeker niet positief is voor de economie. Het lijkt er dus eerder op dat ondanks het negeren van het verdrag van Kyoto de Bush regering er niet in slaagt om de economie te verbeteren.
Een oorlog is dan een mooi afleidingsmiddel om hun onmacht voor het verbeteren van dingen te verbergen.
Ja, ze mogen dit inderdaad zomaar (snap niet wat die smiley daar doet, want leuk is het niet) maar ze zullen het nooit doen omdat er teveel wereldwijde systemen afhankelijk zijn van GPS.
Zullen het nooit doen ? In de vorige oorlogen hebben ze het ook gedaan. Sterker nog, ze hebben het al gedaan, sinds de inspecteurs in irak rondliepen is de grid al aangepast (leuk als je een medi-copter nodig hebt en de heli staat 300 meter verderop). Ze kunnen het, dus doen ze het. Dat is Amerikaans. Overigens, als je een Garmin setje hebt zoals ik, kun je via een logfile goed zien dat er sinds een paar maanden opzettelijk een afwijking in zit.
Om maar even te noemen: Scheepvaart wereldwijd, transport - op de weg, maar ook alle 'car navigation systems' waar een ieder graag mee rijdt. En vergeet niet dat je alle geocache spelers de stuipen op het lijf jaagt!
http://www.geocaching.com
Reactie op IRCFreak:

dan baal je zeker .. krijg over 2 weken een iPaq met TomTom 2, betaal daar vies veel geld voor. Als de Amerikanen dan GPS gaan scramblen ga ik echt wel stevig balen, en ik ben vast niet de enige.
Gelukkig maakt het geen donder uit voor de grotere systemen (Schepen, vliegtuigen ed.), en voor de kleinere (Auto's, portables ed.)........ Tsja die maken ook gebruik van terrestische zenders. aka: Masten. Op de Telecomtoren bij de Waalhaven in rotterdam zit zo'n zender. Net als op de torens in Goes, Lopik, etc.

Dus waar heb je het over :?

(Tenzij je natuurlijk naar de binnenlanden van bollefoppie afreisd en daarbij buiten berijk van een terrestische geraakt. Maar dan is honderd meter nog steeds vrij precies. En die Medivac-Heli? Nou de piloot daarvan gaat toch echt eerst op zoek naar jou en dan naar een landingsplaats. Zonder eerst visueel contact gemaakt te hebben met de partij op de grond landen ze niet eens.....)
idd man mij zal het niks uitmaken maar mensen die dagelijks op de techniek vertrouwen balen nu denk wel ff, routeplanner op 100meter nauwkeurig is net de verkeerde straat inrijden :)
Ja, maar wie wil een GPRS syteem die een afwijking heeft van 100 meter, niemand. Dat verkoopt toch niet en over paar jaar komt de europees satellieten. Dan hebben wij geen last van Amerikanen meer en kunnen ze verder gaan met WAR-Games. ;)
offside note:
GPRS en GPS zijn 2 verschillende dingen ;)
Anoniem: 2539 @Fairy19 maart 2003 20:40
Volgens mij is het GPS netwerk inderdaad door de amerikanen opgezet, met als eerste doel voor militair gebruik. Later is daar volgens mij commercieel gebruik bij gekomen, maar als er oorlog uitbreekt gooien ze die natuurlijk een beetje in de war. Zou niet zo heel tactisch zijn om de vijand met je eigen systeem voordelen te geven...
Juist om de reden dat GPS inderdaad een van orgine leger-systeem is, en dus afgesloten kan worden voor commercieel gebruik, is Europa ooit begonnen met het systeem Galileo, wat in principe geheel bedoeld is voor commerciele doeleinden...

...Het leuke van Galileo is daarnaast dat het uiteindelijk gebruik gaat maken van meer satelieten dan het GPS systeem waardoor het ook nog eens nauwkeuriger werken zal...

Linkje naar wat Galileo precies is en zal gaan doen:

http://www.esa.int/export/esaSA/GGGMX650NDC_navigation_0.html
Grappig. Jouw (Trashbash) vier regels zou je ook op Internet kunnen toepassen. Van origine door het Amerikaanse leger opgezet en later is het commerciele gebuik er bij gekomen. :) Ik hoop niet dat ze dat ook in de war gaan schoppen...
Het internet netwerk is ooit opgezet voor communicatie tussen universiteiten. Voor militaire doeleinden is een open net (als internet) toch wel erg riskant.
Internet is wel door het leger opgezet, maar alleen als multi-redundant communicatie netwerk.

Zie ook encryptie op GoT :+

* 786562 Adm.Spock
Niet internet is door het leger opgezet, maar TCP/IP.
Anoniem: 72386 @egeltje20 maart 2003 09:37
Het ARPA net is opgezet door DOD (Department of Defense). Dit netwerk moest gebruik maken van een protocol wat op verschillende soorten netwerken en computers kan werken. Dit is dus TCP/IP geworden. Dus als je twee (of meer) computer van verschillende fabrikanten aan elkaar wil knopen wat gebruik je dan.... juist TCP/IP.
Of nog betere , ARPA netwerk ;)
Sterker nog, er is nooit een geheim van gemaakt dat dit zou gaan gebeuren. Het verbaasde mij eigenlijk al een beetje dat het niet al lang zo ver was. Je kan veel verwachten maar niet dat de VS de slachter van Bagdad laat profiteren van het GPS systeem.
GPS is een Amerikaans systeem en voor de volle 100% de lucht in geschoten door Amerikaanse raketten in de jaren 80.

Enigzins logisch is het wel aangezien de Irakezen natuurlijk over huis-tuin-keuken GPS apparatuur kan bezitten en deze voor militair gebruik kan aanpassen.

Een bom smijten met 5 meter nauwkeurigheid is nog steeds geen verkeerd resultaat, maar het wordt natuurlijk nutteloos als het om enkele honderden meters gaat.
Anoniem: 27537 @maartena20 maart 2003 08:59
Het gaat hierbij niet om de geleiding van Iraakse raketten. Veel belangrijker nog is de navigatie in de woestijn. Men gaat er algemeen van uit dat de Amerikanen in de eerste Golfoorlog zo'n ernorme voorsprong hadden op Saddam omdat ze de beschikking hadden over GPS, waardoor ze zich niet hoefden te storen aan wegen in de woestijn. Zonder navigatie-apparatuur ben je namelijk nergens in de woestijn. In tegenstelling tot een jungle is een woestijn constant aan verandering onderhevig. Men vergelijkt woestijnen niet voor niets met oceanen....
Ohja, Saddam heeft trouwens meer aan ongeleide dan aan geleide raketten, want geleide raketten hebben ook de nare bijkomstigheid recht op hun doel af te gaan (tenzij je héél intelligente raketten hebt en ik weet niet wat Saddam allemaal gekocht heeft in Frankrijk, maar die volgens mij nog niet....) en dus erg vatbaar te zijn voor geleid afweergeschut...
met MOAB of een SCUD raket met biologische of chemische inhoud gericht op het centrum van een stad zou het niet zoveel moeten uit maken hoor :(
Dat kan zeker.. kijk b.v. maar naar de "*" disclaimer onderaan deze page:
http://www.garmin.com/products/gps5/spec.html
* Subject to accuracy degradation to 100m 2DRMS under the United States Department of Defense-imposed Selective Availability Program."
"50 meter tot afslag"........ boem |:("
ja het GPS satelietsysteem is eigendom van het amerikaanse leger
Anoniem: 73330 @Fairy19 maart 2003 20:43
De amerikaanse Defentie heeft het GPS systeem gebouwd, ze kunnen er dus mee doen wat ze willen. zie http://www.trimble.com/gps/dod.html

Dat Consumenten het ook gebruiken is een mooie commerciele bijzaak. De Europese Unie wil al een tijdje vanwege dit feit een eigen GPS Variant (Galileo) bouwen: http://www.spacetoday.net/Summary/151
Anoniem: 6690 19 maart 2003 20:40
En zo wordt je weer met je neus op de feiten gedrukt waarom Galileo nodig is, echter zou de VS dan ook weer willen dat dat werdt uitgeschakeld als dat op de hele wereld werkt...
echter zou de VS dan ook weer willen dat dat werdt uitgeschakeld als dat op de hele wereld werkt...
dat zouden ze in dat geval misschien dan wel willen maar dan moet de VS wel met HELE sterke argumenten komen waarom, dit systeem is immers geen eigendom van hun en daar hebben ze dan ook niks over te zeggen.

En ik denk dat als het erop aankomt dat in dat geval de VS tegenover de EU komt te staan dan denk ik dat de EU een aardige vuist kan maken (mist ze 1 standpunt hebben)
dat zouden ze in dat geval misschien dan wel willen maar dan moet de VS wel met HELE sterke argumenten komen waarom, dit systeem is immers geen eigendom van hun en daar hebben ze dan ook niks over te zeggen.
Is ook niet nodig. Tenminste, als het systeem vergelijkbaar is met GPS gooien ze gewoon een paar extra spoof vliegtuigen de lucht in...
hoi mensen, ik denk dat onder de echt gedupeerden ook de landmeters vallen. ik ben er namelijk zelf ook 1 en we werken op dit moment met 3 gps sets.
deze gebruiken we voor het inmeet- en uitzetwerk. de sets zijn +/- 2 cm nauwkeurig maar dat zal snel veranderen als bush die knop om zet :(.ook projecten als de hsl worden met gps gemeten en zo nog veel meer grote projecten. de gevolgen van ook maar 1 dag zonder die 2 cm nauwkeurigheid zijn enorm. van mij mag tie best oorlogje voeren zolang algemeen vrijgegeven codes maar beschikbaar blijven. eens vrijgegeven = altijd vrijgegeven. :7
Als het goed is gebruiken dergelijke systemen al DGPS; daarbij wordt op een aantal plekken waarvan de lokatie exact bekend is die lokatie vergeleken met het GPS-signaal, zodat je precies weet wat de afwijking is.
Die afwijking wordt vervolgens weer via een normaal radiosignaal verstuurd; als je dat signaal dan weer combineert met je GPS-data wordt het weer een stuk nauwkeuriger. Zolang je maar niet te ver van zo'n zender zit zal je weinig last van de grappen van de VS hebben.

Overigens heeft GPS dus echt geen nauwkeurigheid van 2 centimeter. Kan dan nog leuk worden met die HSL :)
Je spreekt jezelf tegen in deze post. DGPS is inderdaad voor 2 cm nauwkeurig. Men plaatst inderdaad een nauwkeurig ingemeten 'satelliet' op een paaltje in de buurt die samen met de satellieten op 9600 meter tot een nauwkeurige HSL-proof plaatsbepaling komen.

Daarnaast bestaat er geen abnormaal radiosignaal. Het is net zoals het GPS-grid signaal een electromagnetisch signaal. Wellicht op een andere frequentie of andere modulatie misschien ja.
eens vrijgegeven = altijd vrijgegeven? Ik dacht het niet.. het Fraunhofer instituut heeft bijv. eerst ook de mp3 standaard vrij gegeven. Tot ze erachter kwamen dat het wel een heel makkelijke manier van inkomsten vergaren was.
Maar dit (geld verdienen) ligt misschien wel iets lastiger bij het GPS signaal.
Yep, eens gegeven = blijft gegeven. Je hoeft dus de data die je al gebruikt hebt in je metingen dus niet meer terug te geven.
Helaas voor jou hoeven de amerikanen in de toekomst deze data niet te blijven geven.
Gelukkig is het met GPS zo dat de nauwkeurigheid lokaal gewijzigd kan worden en aangezien de HSL toch een heel aantal satalieten van irak af ligt, denk ik niet dat het voor jou een probleem zal geven.
Saillant detail:

Tijdens de eerste (beetje voorbarig misschien) Golfoorlog hebben de ze scrambling er juist vanaf gehaald, omdat het Amerikaanse leger niet over voldoende militaire GPS-systemen beschikte...

Zo konden ze met civiele apparatuur de woestijn in.
Anoniem: 55933 @Radvo19 maart 2003 21:55
Dat was inderdaad zo voor een paar dagen... daarna was 't weer gefikst :)
Maar omdat toen GPS niet echt ingeburgerd was voor civiele doeleinden waren er maar weinig mensen die er iets van merkten... en dan nog merkten ze alleen dat hun systeem opeens een stuk nauwkeuriger was (normaal wordt bij het maken van die systemen al rekening gehouden met de afwijking, dus mensen zullen er niet veel van hebben gemerkt).
De ontvangers voor de (nauwkeurige) militaire gps-frequenties waren destijds ook niet draagbaar, dus maakte de militaire hand-held ontvangers gewoon gebruikt van de civiele frequenties. Met de huidige stand van de techniek zijn die ontvangers ondertussen misschien wel draagbaar geworden.
Anoniem: 12784 19 maart 2003 20:39
Dit bericht is al redelijk oud, 10-03-2003 http://forum.myoms.net/cgi-bin/ubb/ultimatebb.cgi?ubb=get_topic;f=31;t=000027

----
The Pentagon has told it will not implement a global GPS blackout for civilian users if war starts in Iraq, as seems increasingly likely.

"We would not create a global problem for transport out of spite for Saddam," says a spokesman at the US Department of Defense. However, he admitted that the US military does have the capability to jam civilian GPS signals regionally, and did not rule this option out.

A blockade of non-military GPS access in the "theatre of war" could significantly hinder the capabilities of Iraqi forces. But millions of civilian users depend on the US-controlled network of 27 global positioning satellites, in activities including shipping, transportation and power transmission.

Any sudden GPS blackout would trigger chaos, say experts. It might also help break the deadlock in negotiations over Europe's proposed rival to GPS, Galileo. This 30-satellite system would be run for entirely civilian purposes. If agreement is reached it could be operational by 2008 at a cost of $2.8 billion.

Former US president Bill Clinton made military-grade GPS available to the public on 1 May 2000. Previously, civilian GPS signals from the US satellites were "downgraded", reducing their accuracy fivefold from the military precision of 20 metres to 100 metres. But Clinton also stated that "should an occasion arise in which it is in our interests to block GPS on a regional basis, we will have the ability to do so".

The Pentagon spokesman said any decision to block GPS would need to be taken at the very highest level, between President George Bush, Donald Rumsfeld, the defense secretary and Tommy Franks, commander of the US forces. "To reverse Clinton's executive order would be a very serious decision," he said.

But satellite experts contacted by New Scientist say a regional blackout is relatively easy to achieve, and that the US has the technical capability to do it.

"We know that various jamming tests have occurred with that technology," says Richard Langley, a GPS expert at the University of New Brunswick in Canada. "And it's mature enough that they could deploy it in a theatre of war." He suspects the technology has already been used in Afghanistan to deny GPS to Taliban forces.

Langley says the civilian GPS signal relies on a so-called " coarse/acquisition code" (c/a), which enables a receiver to determine the distance to the satellite. But the US military relies on the "precise code" (p).

The p code is transmitted over a much wider bandwidth than the c/a code explains Langley: "So you can jam the narrower c/a code without jamming the wider signal."

Jammers can be deployed on mountaintops or tall antennas, but it is probably most economical to place them aboard aircraft. Langley thinks the US might also use "spoofing", in which fake signals fool the GPS receiver into thinking it is somewhere else.

The Pentagon spokesman said that even regional jamming would be difficult because US troops and strap-on guidance systems for smart bombs still rely heavily on the civilian GPS system. "So it could bring complications for our own operations," he said.

But Langley says that, while this was true in the last Gulf War of 1991, he doubts it is now. In 1991, US forces did not have enough military GPS receivers, meaning they actually had to turn off the signal degradation to allow their personnel to use civilian receivers.

Langley also points out that the Iraqis may have jammers of their own: "You can buy them for a few roubles in Russia." The military argues that the signals transmitted by jammers can be swiftly tracked and destroyed.
[QOUTE] $2.8 billion [/QUOTE]
2,8 miljard.. Volgens mij is dat stukken minder dan de HSL (nu al) kost? Gelijk doen!
Anoniem: 75428 19 maart 2003 20:58
De russen hebben toch ook een tegenhanger van het GPS--->Glassnos (kan het verkeerd hebben getypt).... Idd moet Europa snel met een betere tegenhanger komen...
Glonass heet dat systeem, maar van de 27 benodigde satellieten zijn er momenteel slechts zo'n 7 in gebruik.
Dit is onzin. Bangmakerij. "Selective Availability" is al een paar jaar geleden uitgezet, niet vanwege het feit dat men het zo zielig vind dat gewone mensen niet zo nauwkeurig hun plaats kunnen bepalen, maar simpelweg omdat het obsolete is. Ze kunnen namelijk tegenwoordig de nauwkeurigheid van GPS vergroten of verkleinen per regio. Als ze dus in Iraq gaan rotzooien, is het dus een kleine moeite om het gebied van en om Iraq ongevoelig te maken of zelfs uit te zetten voor niet-militaire GPS ontvangers, zonder dat de rest van de wereld er last van heeft.
En dit is exact de reden waarom Europa een eigen GPS systeem moet introduceren ondanks dat de Amerikanen daar tegen zijn.
Ja, de amerikanen hebben een tijdje geleden geprobeerd om de ontwikkeling van Galileo stop te zetten. Dat had evenveel resultaat als wanneer je de regen vraagt om omhoog te vallen... }>

Amerika heeft wat mij betreft nu al meer macht dan veilig in één natie geconcentreerd kan zijn, ik zie geen reden om ze met GPS nog een mogelijkheid tot wereldwijde wurggreep te geven.
De reden dat de VS het ook niet tegen kan houden is omdat Galileo niet in de eerste plaats door Europese landen, maar door een commercieel bedrijf binnen die Europese landen gemaakt wordt...

...Wij als Europa kunnen natuurlijk aan Boeing vragen of ze willen stoppen met het ontwikkelen van de JSF, omdat dat wellicht een bedrijging kan gaan vormen voor onze Europese natie, maar dan lachen ze ons ook keihard uit :)
De amerikanen hebben dit systeem gelanceerd voor militaire doeleinden, dat wij ervan gebruik mogen maken is eigenlijk een toegift van ze.
Ze hebben dus vanzelfsprekend de controle over dit systeem waardoor ze het dus nu zo kunnen doen bij een evt. oorlog.
Anoniem: 72970 @_Richie_19 maart 2003 21:48
Sorry je ziet er wel ver naast hoor. Ze doen het omdat ze medelijding met ons hebben (denk het niet). Zoals je weet kost elke project zoals deze aantal miljarden dollars en onderhoud kost ook aardig wat. Amerikanse Defensie heeft ook een bepaalde budget en om het kosten terug te verdinnen, zijn ze met deze project begonnen en niet uit liefdadigheid.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.