nVidia GeForce4 Ti4800 mogelijk in aantocht

Nadat we eerder deze week een nieuwsbericht hadden over het einde van de GeForce4 Ti4600 zijn we mogelijk nog niet definitief van deze GPU af. X-Bit Labs weet namelijk te melden dat er mogelijk een nieuwe GeForce4 variant komt met de naam Ti4800. Hoewel deze naam veel snelheid belooft valt dat helaas wel mee. De Ti4800 zou namelijk niets meer zijn dan een Ti4600 met AGP8x support. Aangezien AGP8x tot nu toe nauwelijks enige significante snelheidsverbetering tot gevolg heeft gehad, zal dat waarschijnlijk ook deze keer niet het geval zijn. Naast de Ti4800 zou er ook een Ti4800SE komen. Deze 'snelle' naam is mogelijk nog meer misleidend, omdat de Ti4800SE slechts een Ti4400 met AGP8x ondersteuning zou zijn.

Zowel X-Bit Labs als AnandTech vinden deze stap van nVidia een vorm van het misleiden van de consument. Door de keuze van namen die snellere GPU's beloven, maar in feite niets meer zijn dan oude chips met een nieuwe naam, zal het productaanbod er voor de consument niet duidelijker op worden. Volgens X-Bit Labs zou deze stap van nVidia er ook op kunnen duiden dat de chipbakker uit Santa Clara niet in staat zou zijn om op korte termijn voldoende NV30 GPU's kunnen leveren. De NV30 wordt geïntroduceerd op de Comdex en moet de GeForce4 aflossen als zijnde het topmodel van nVidia:

I also have loads of questions about the product positioning for these new chips from the Santa Clara-based company. Presently NVIDIA’s partners sell the graphics cards powered by the GeForce4 Ti4600 with AGP 4x and the GeForce4 Ti4200 with AGP 8x and 128MB of memory for $299 and $199 respectively. According to the rumours, there will be two versions of NV30, one probably sold for $399 and another for either $299 or even lower – NVIDIA has a lot of competitors on the DirectX 9 field and they for sure do not want to lost their market share. Provided that there are NV30 powered graphics cards for $299, they will have to lower the prices for the GeForce4 Titanium based graphics solutions, say, to $199 for the 4800 model and even lower for the rest. Keeping in mind that this year NVIDIA will not be able to deliver their NV30 VPUs in volume quantities, it is logical for them to beat its competitors on the mainstream field with the prices, as they cannot offer any new features this year. I have no idea if ATI is be able to cut the costs on their RADEON 9700 and 9500 series of products, but I am sure that in this case they will not be able to achieve their planned gross margin on 35% this quarter.

Door Martin Sturm

Nieuwsposter

07-11-2002 • 09:53

42 Linkedin

Submitter: Soar

Bron: X-Bit Labs

Reacties (42)

Wijzig sortering
Toch is dit een hartstikke logische stap van nVidia. Elke verkoper weet nu een 8x AGP kaart makkelijker te verkopen dan een 4x AGP kaart. De klant laat zich makkelijk een hoger productnummer verkopen. Stel je voor dat nVidia markt zou verliezen omdat ATI wel 8x chips maakt...

[edit] Met 'logische stap' heb ik het over het toch lanceren van een Geforce4 met 8x AGP bus. De benaming is verre van logisch ;)
Het is geen logische stap ( 8X AGP wel, maar de naamgeving niet )

Tenminste ik vind de naam Ti4800 flink misleidend. De nieuwe Ti4200 met 8X AGP heet ook nog steeds gewoon Ti4200. Waarom dan de modelnaam van je topmodel ineens wijzigen naar een hoger nummer. Hij zal er dus maar nouwelijks sneller van worden, tewijl de aanduiding met een hoger nummer anders doet vermoeden.
Anoniem: 41851
@Strebor7 november 2002 13:55
Ja, maar de naamgeving is totaal onlogisch. De meeste consumenten weten niet genoeg om onderscheid te maken.

GF4 MX 420-460
GF4 MX ??? (Die AGP 8x versies)

GF4 Ti 4200-4600, en de 4200 AGP8x
GF4 Ti 4800 (4600 8x)
GF4 Ti 4800SE (4400 AGP8x)

Dat zijn 12 kaaten!

Lees eens het Tech forum van Neverwinter Nights. De specs van NWN zeggen dat je voor het zogenaamde "Shiny Water" een GF3 of hoger nodig hebt. Op dat Tech forum zie je vele mensen die een GF4 MX kopen, waarop Shiny Water dan NIET werkt. Shiny Water gebruikt Pixel Shaders, en dat heeft de GF4 MX niet; de GF3 wel. De GF4 MX lijkt "beter" dan de GF3, maar is dat niet.

Nou krijgen we een Ti-4800: deze lijkt veel beter dan de Ti-4600. Het enige verschil tussen de Ti-4200 en Ti-4600 is een verschil in kloksnelheid. Er zullen dus veel mensen zijn die denken dat de Ti-4800 hoger is geklokt dan de 4600, wat echter niet zo is. Toch zal de prijs waarschijnlijk hoger zijn, terwijl de kaart niet of nauwelijks sneller is.

Nog veel erger is de 4800SE. Deze toevoeging, SE, staat zit bij veel mensen in het hoofd als Second Edition (ala Windows 98), en deze mensen zullen denken dat dit een nog snellere versie is. Nog sneller dan de "standaard" 4800 dus. Niets is minder waar: omdat het eigenlijk een 4400 is, zal deze kaart zelfs LANGZAMER zijn dan de standaard 4800, maar ook langzamer dan de standaard 4600.

No flame, maar iemand die zich niet *intensief* bezighoudt met computers en aanverwante zaken zal hier geen wijs uit worden. Die mensen kopen wat goed "klinkt", of wat hen wordt aangeraden in een winkel, terwijl die verkopers het zelf meestal ook niet echt weten.

Dit is pure misleiding via naam, punt uit.

De AGP 8x varianten zijn op dit moment nog niet zo nuttig; later misschien wel. Daarover laat ik me nog niet echt uit.

(BTW, als je ziet hoeveel computers er verkocht worden met een een P4 2.4 of zo, en dan met een TNT2 32MB kaart, of met een GF2 MX200/400 met 32 MB, als 3d accellerator. Dat was ooit zo, maar nu tegenwoordig echt niet meer. Het zou verboden moeten worden!)
Das een beetje de laatste commerciele mogelijkheden persen uit iets dat eigenlijk al een beetje is afgedaan. Het is niet netjes maar zo werkt het nu eenmaal ... je hebt op de software en hardware markt 2 soorten producten, 1 soort is ontwikkelt en bedacht en is technisch vernieuwend, het andere soort komt van de marketing afdeling ... is niets vernieuwend en wordt puur om commerciele redenen gelanceerd ... ff snel wat geld verdienen en de voorraaden leegverkopen voordat de 'battle' begint tussen de NV30 en de R300 ...
Das een beetje de laatste commerciele mogelijkheden persen uit iets dat eigenlijk al een beetje is afgedaan.
De GF4 is geïntroduceerd in Februari van dit jaar. Hij is dus 9 maanden oud, en hij is al afgedaan?! De mijne is pas een maand oud, omdat hij voor mij, met een normaal budget van 175 euro voor een grafische kaart, nu pas betaalbaar is geworden! Niet iedereen wil 400+ euro neerplanten voor een grafische kaart als deze uitkomt. Anders zelfs: 98% van de mensen wil dat niet. De low-end kaarten zijn de cashcows, de high-end kaarten wordt maar door een klein aantal mensen (performance freaks en tweakers) gekocht. De meeste mensen kopen een kaart, en waarderen niet op als er een nieuwe uitkomt, maar wanneer de oude echt niet meer voldoet. De GF4 is economisch misschien binnenkort uitgeteld, maar praktisch gaat hij zeker nog 2 tot 2,5 jaar mee. Zelfs de GF3 kan nog wel effe mee voor veel mensen, ook de GF3 Ti-200.
Er heeft tussen de lancering van de verschillende GForce generaties wel minder tijd gezeten dan 9 maanden. Bovendien is de productie van de GPU's al stopgezet ... de kaarten die hier dan ook worden aangekondigd hebben dan ook technische weinig nieuws te bieden omdat er simpelweg niets nieuws voor geproduceerd is.

Tevens (uiteraard) heb ik het ook over de koningsmodellen van de videokaart producenten ... het artikel gaat dan ook over nieuw uit te komen kaarten en gaat niet over: "O wat wordt er toch weinig aan de budget gebruiker gedacht met die videokaart prijzen van tegenwoordig".

Zoals ik in mijn eerste reactie al zei: Ze zijn nu puur uit voorraad aan het verkopen ... ze worden niet meer geproduceerd ... en dus zijn ze afgedaan ... (Al kan ik me enigzins voorstellen dat je wat over dat woord struikelt ... maar daar komt het wel op neer.)
Als iedereen dit soort berichten leest dan verkoopt die kaart voor geen meter. Maar jah niet iedereen is een tweakert en die mensen is deze actie dus op gericht.
Zier er echt naar uit dat nVidia zich in het nauw gedreven voelt door ATI. Dus om het gat te kunnen dichten voor the time beeing zetten ze een misleidende marketingaktie op touw.
Anoniem: 50247
7 november 2002 15:25
Ik denk dat SE staat voor Special Edition ofzo.
Lijkt mij aardig logisch. ;)
lijkt mij niet aangezien de SE trager en dus minder speciaal is dan de niet SE
citaat:

De Ti4800 zou namelijk niets meer zijn dan een Ti4600 met AGP8x support

Ti4800SE slechts een Ti4400 met AGP8x ondersteuning

einde citaat.
dus blijft er weinig anders over dan de eerder genoemde slow edition...
hoewel...
Summier Edition
Sukkel Edition
$ave Edition ;)
Anoniem: 30675
7 november 2002 10:22
Het blijft misleidend.

* 786562 Nasi_el_Zonnebadtie
Ik vind het wel meevallen qua misleiding.. Je krijgt tenminste nog een echte GF4 voor je geld.. ik vind de Geforce4MX pas oplichting. Dat is eigenlijk gewoon een opgefokte Geforce2. En als je ziet hoeveel GF4MXjes worden verkocht in de OEM bakken.. man.. ranzig gewoon.. De 4 in de GF4MX betekent helemaal niets, alleen een marketing naampje.. zodat je toch kan adverteren met een GF4 in je HP, Compaq of PackardBell..
Hierin is ook verandering gebracht. nVidia noemt haar G4MX440 met AGP8* (NV18) geen Geforce4 meer maar gewoon MX440. Nu maar hopen dat de retailers/dealers dit ook oppikken :)
Als Nvidia deze kaart op de markt gooit dalen misschien de prijzen voor de Ti4200 tot Ti4600 wat voor mensen die erover denken om een recentere Nvidia kaart te kopen maar niet willen wachten op de (wellicht) dure NV30-based kaart mee meegenomen zal zijn
Nee, de prijzen zullen eerder stijgen. Veel grafische kaart fabrikanten kunnen op dit moment al geen nvidea producten leveren omdat nVidia al helemaal gecleared heeft. Het probleem is dat de NV28 ook nog zeer beperkt is en de NV30 nog wel even (in volume) op zich laat wachten. Dus er ontstaat een gat dat een schaarste op de markt zal veroorzaken.
Iemand ooit aan gedacht dat TI 4(AGP 8X)00 de reden zou kunnen zijn!!!!
nee eigenlijk niet, want hoe zit dat dan met 4600 en 4200 ? 4 serie, ok, maar maar als ze dat als reden hadden, dan was t wel een ti4600SE waar SE staat voor 8x agp denk ik dan
Ach NVidia wil idd gewoon marktaandeel behouden (en gelijk hebben ze). Met dit grapje gaan ze er vast wel weer een lading verkopen, wees maar niet bang. De huidige GF4 is een beetje over namelijk, zodra deze in de winkels liggen gaan ze misschien wel weer als warme broodjes net zoals de huidige eerst. Ik werk dan in een PC winkel, maar je ziet echt dat videokaarten sowieso stukken minder verkocht worden. Dit ook ivm met de nieuwe die komen en de Radeon 9700 Pro die eigenlijk te duur is. Maar hij is wel snel }>. We zien wel wat ervan komt
Anoniem: 25679
7 november 2002 10:35
TI4800SE (slow edition) :)
Anoniem: 41429
7 november 2002 13:08
Laten we eerlijk zijn, is alleen leuk voor de diehard 3dmark2001 freaks.

Spellen lopen net zo lekker op een ti4200, die overigens nog aardig te tweaken is :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee