Telegram biedt nu versleutelde videoconferenties zonder groepschat

Telegram heeft de mogelijkheid toegevoegd om conferentiegesprekken te starten zonder eerst een groepschat aan te maken. Deze gesprekken zijn end-to-end versleuteld en zijn volgens de chatdienst ideaal voor spontane gesprekken, zoals vergaderingen met collega’s of bijpraten met vrienden en familie.

In een blogpost schrijft Telegram dat gebruikers vanaf nu geen groepschat meer hoeven aan te maken om een conferentiegesprek te kunnen starten. Zo’n gesprek omvat (video)bellen en het livestreamen van kanalen. De chatapp ondersteunt groepsgesprekken met maximaal 200 deelnemers. Het uitnodigen van andere gebruikers verloopt via een oproeplink of QR-code.

Het groepsgesprek maakt gebruik van end-to-end-encryptie, wat gebruikers volgens Telegram kunnen verifiëren door de vier emoji’s op hun schermen te vergelijken. De chatdienst noemt ook 'blockchain-achtige technologie' om ervoor te zorgen dat niemand, ook Telegram zelf, kan meeluisteren met gesprekken. Het bedrijf verwijst op zijn website naar meer documentatie en de opensourcecode die de nieuwe groepsgesprekken aandrijft.

De update voegt ook allerlei andere nieuwe functionaliteit toe. Zo kunnen zakelijke premiumgebruikers chatbots van derden toevoegen om berichten automatisch te beheren. Gebruikers zijn nu ook in staat om een ban aan te vechten in het geval van een vergissing.

Tot slot krijgt zowel de iOS- als Android-app een nieuw gebaar om snel berichten van kanalen op te slaan in bewaarde berichten of door te sturen naar recente contacten. Voor iOS-gebruikers is er ook een extra gebaar om een verhaal toe te voegen.

Door Idriz Velghe

Redacteur

02-05-2025 • 19:07

16

Submitter: Anonymoussaurus

Reacties (16)

16
15
8
2
0
3
Wijzig sortering
En dat is waarom Telegram zo populair is bij de kleine crimineeltjes, als je snapt wat ik bedoel...
Blijft raar.
Ik hoor dat keer op keer, maar het leeuwendeel van de "kleine crimineel" gebruikt wat zijn of haar klanten gebruikt, namelijk Whatsapp.

Sure er zijn zat kanalen te vinden in Telegram met allerlei criminele zaken, maar de enige reden dat je dat niet op Whatsapp kan vinden is omdat je in Whatsapp niet zo makkelijk openbare kanalen kan zoeken. Je moet al een invite link hebben van elders. Wil niet zeggen dat er dan geen criminaliteit is, het is gewoon veel onzichtbaarder .

Er was eens een Instagram account waar van die "3+1, 5+2 promo" etc berichten werden gedeeld met het telefoonnummer geblurd, en geen enkel bericht verwees naar Telegram, maar heel veel wel naar Whatsapp.

[Reactie gewijzigd door b12e op 2 mei 2025 21:13]

Hoewel ik niet snap hoe dit bericht linkt aan waarom criminelen het gebruiken, is dit wel oprecht een issue met Telegram.

De criminele chats op Telegram gaan meestal niet om contact met klanten, maar vooral over contact onderling. Vooral doxing groepen, wapenhandel en pedofiele kanalen zijn berucht (de ironie dat die altijd als reden genoemd worden tegen encryptie, maar op grote schaal op een niet-encrypted dienst zitten). Deze groepen maken misbruik van de vele groepen en het feit dat ze niet meewerken (of meewerkte) met overheden en handhaving. Voor elke groep die uit de lucht werd gehaald, zijn er in de tijd die daarvoor nodig was 10 nieuwe gemaakt. In deze groepen zitten vaak ook honderden mensen (als niet meer) waarvan het merendeel niet achterhaalt zal worden omdat dat kwa hoeveelheid werk niet te doen is.

Ja, er zijn ook scammers en criminelen op WhatsApp en Signal. Zeker naar klanten en slachtovers zal het vaker WhatsApp zijn. Verschil is echter dat die partijen wél meewerken als er bewijs is van zo'n groep, voor zo ver dat kan. Daardoor kunnen ze veel sneller problematische groepen en accounts uit de lucht halen, en de daders erachter identificeren.

De politie heeft voor iig WhatsApp ook extra tools waarmee ze meer info kunnen krijgen dan jij en ik, iig zodra ze 1 telefoon hebben die mee doet aan het gesprek. Zeker bij scams waarvan het slachtover naar de politie gaat kunnen ze vaak nog best wat (probleem dan is weer hun capaciteit). Telegram heeft daar in tegen pas redelijk recent beloofd autoriteiten niet te negeren, en daar was een arresatie voor nodig.

Daarnaast is het idee dat Telegram zich zo opstelt voor de privacy van hun gebruikers onzin. Een privacy-vriendelijke dienst encrypt zo veel mogelijk en bewaart zo min mogelijk. En hoewel ze meewerken met de authoriteiten, zal dit enkel gebeuren na de juiste procedures. Maar wat die niet doen, is alles in plain-text opslaan met een belofte het niet vrij te geven zoals Telegram doet. Dat aan zich zou al wat alarmbellen moeten laten rinkelen.

En je, hier kun je allemaal over teruglezen. Zo in dit bericht van Computable dat ze doxing groepen met bangalijsten weigeren te verwijderen, dit bericht op Tweakers waarin gequote wordt dat het Belgisch federaal parket aangeeft Telegram in vrijwel elk onderzoek terug te zien, en zo zijn er nog talloze nieuwsberichten en uitspraken van authoriteiten te vinden hierover.

[Reactie gewijzigd door Cambionn op 3 mei 2025 09:50]

Vooral doxing groepen, wapenhandel en pedofiele kanalen zijn berucht
Ik reageer op "kleine" criminelen van Jagio, niet op "middelmatige" georganiseerde criminelen met oa. hun eigen Telegram bots etc.
Ja, er zijn ook scammers en criminelen op WhatsApp en Signal. Zeker naar klanten en slachtovers zal het vaker WhatsApp zijn. Verschil is echter dat die partijen wél meewerken als er bewijs is van zo'n groep, voor zo ver dat kan.
Dat is ook zo, maar die zijn dan weer wel E2E encrypted, dus heel veel bewijslast zal sowieso niet toegankelijk zijn, waar Telegram toch vaker een openbaar (kanalen en groepen) karakter heeft.

En ja, daar zal het best dat ze Telegram vaak terugzien. VRT NWS zag ook dat ze vaak in contact kwamen via Telegram, maar dan naar een ander kanaal geleid werden (oa Discord).

En we weten ook allemaal dat "de grote crimineel" liever een SkyECC, Encrochat, etc gebruikt.
Eens. Alle dealers die ik heb gebruikt zaten op WhatsApp voor het plaatsen van bestellingen.

De accounts die ik vond op Telegram waren meestal scammers
Even serieus, ze zijn ongeveer de laatste die versleuteling invoeren op bellen.

Hoe maakt hen dat daardoor populair...?
De reden is dus privacy, dat is toch exact de reden waarom mensen nu ook naar signal gaan?
Facebook en WhatsApp zijn wat alle crimineeltjes gebruiken.
Maar geen normale end to end encrypted chats. Alleen die gare secret chats waarbij je alleen een bericht kan sturen als die ander ook op dat moment online is.

Beetje raar als je het mij vraagt.
Heu, ik kan ook een msg sturen in een secret chat als de ander niet online is
Ja maar voor de eerste handshake moet je beiden online zijn.
Secret chats sturen als de ander offline is zou moeten kunnen, je kunt alleen geen gesprek starten terwijl de ander offline is voor zover ik weet.

Blijft stom en het is hoog tijd dat ze een keer versleuteling aanbieden aan mensen die er geen features voor willen opofferen. Signal kan het en dat is nog eens een stuk veiliger ook, bizar dat Telegram achter blijft hangen.
Secret Chats zijn matig in opzet omdat Telegram niet wil dat je het gebruikt.

Maar je gesprek moet toch echt eerst worden opgestart tussen beide apparaten, anders kan het met de manier waarop zij end-to-end hebben geïmplementeerd niet end-to-end versleuteld worden.
De groeps videoconferenties zijn end to end encrypted, dus je opmerking gaat niet op.
Dat klopt inderdaad, ze zijn niet incapabel, ze willen het gewoon niet omdat ze dan niet bij onze berichten kunnen.

Zelfs voor Durov's arrestatie in Frankrijk wilden ze Secret Chats niet aanmoedigen, hun MTProto protocol verbeteren, multi-device ondersteunen en tot standaard maken. Nu ze beter meewerken met overheden zal de kans daarop misschien zelfs kleiner worden.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn