Chinese concurrent voor HDMI-interface krijgt 192Gbit/s-bandbreedte en 480W PD

Een Chinees consortium van meer dan 50 bedrijven komt met een nieuwe audio- en video-interfacestandaard: General Purpose Media Interface, ofwel GPMI. De standaard ondersteunt een maximale bandbreedte van 192Gbit/s en kan maximaal 480W aan elektrisch vermogen doorvoeren.

Uit een persbericht van de Shenzhen 8K Ultra HD Video Industry Collaboration Alliance blijkt dat er twee types connectors op de markt verschijnen: een GPMI Type-C- en een GPMI Type-B-connector. De GPMI Type-C-connector is naar verluidt compatibel met huidige USB-C-interfaces en ondersteunt een maximale bandbreedte van 96Gbit/s en 240W aan elektrisch vermogen. De GPMI Type-B-interface is groter, ondersteunt een maximale bandbreedte van 192Gbit/s en maximaal vermogen van 480W om apparaten van stroom te voorzien. Ter vergelijking: de HDMI 2.0-interface ondersteunt een bandbreedte van 18Gbit/s, terwijl HDMI 2.1 een bandbreedte van 48Gbit/s ondersteunt.

Het Chinese consortium wil er met de nieuwe GPMI-standaard voor zorgen dat beeldschermen niet meer via afzonderlijke kabels van data en stroom hoeven te worden voorzien. De GPMI-standaard bevat ook een eigen ingebouwd alternatief voor HDMI-CEC. Hierdoor kunnen meerdere aangesloten apparaten aangestuurd worden via een enkele afstandsbediening, mits er ondersteuning is ingebouwd. De GPMI Type-C-interface werd naar verluidt goedgekeurd door de USB Association. Het consortium meldt dat meerdere Chinese bedrijven de interfacestandaard aan hun televisies zullen toevoegen.

Illustratie van de GPMI-standaard. Bron: Hkepc.com
Illustratie van de GPMI-standaard. Bron: Hkepc.com

Door Jay Stout

Redacteur

07-04-2025 • 08:15

168

Submitter: Vliegenier04

Reacties (168)

168
167
65
4
0
87
Wijzig sortering
Hmm, 240W door een stekkertje met zulke kleine pinnen als USB-C?? Zelfs als je op 20V gaat draaien (maximum van USB-PD momenteel) dan betekent dat nog 12 Ampere. Dat is echt veel voor zulke kleine stukjes metaal. Vooral als er wat viezigheid tussen zit (hogere contactweerstand en dus warmte). Dit klinkt me nou niet zo veilig. Edit: Ah, USB-PD gaat tegenwoordig tot 48V, vandaar. Daarvoor lijken me de pinnetjes alleen een beetje te dicht bij elkaar voor te zitten, maar er is blijkbaar over nagedacht.

Ik ben benieuwd hoe die grotere connector er dan uit gaat zien. Want die op het plaatje is de USB-C versie zo te zien.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 7 april 2025 08:28]

240 watt over USB-C PD was al eerder aangekondigd en dat maakt gebruik van 48 volt. Het gaat dus om maximaal 5 ampere net als bij ‘klassiek’ PD dat tot 100 watt ging (5A @ 20V).

48 volt is al veel langer gangbaar in Power over Ethernet overigens.
Hoe werkt dat precies met voltage? Waarom niet 96 Volt of nog meer, zodat je lagere amperages hebt (en dus minder hitte)? Wat zijn daarvan de nadelen? Of is dat nog niet mogelijk?
50V is ongeveer de grens van veilige aanraakspanning. Wil je daarboven gaan zitten dan moet je er voor zorgen dat een gebruiker de pinnen niet zomaar kan aanraken. Vereist dan dus een ander ontwerp en waarschijnlijk ook aanvullende bescherming (kortsluiting, etc).

Bij hogere spanningen is ook het overslaan een risico. Contacten die dicht op elkaar zitten kunnen dan gaan vonken wanneer de lucht bijvoorbeeld heel droog is. Maar ook de isolatie om aders in de kabel moet dan waarschijnlijk wat dikker zijn. Gevolg zal zijn dat contacten verder uit elkaar moeten zitten waardoor je een andere (grotere) connector zult moeten ontwerpen.
In het pré-led tijdperk werkten industriële looplampen met gloeidraad met een gelijkspanning van 42 volt. Daarmee mocht ook in natte ruimtes worden gewerkt.
Type-B heeft een andere connector (https://www.lesnumeriques...de-puissance-n235261.html) maar bepaald niet dikkere draad op het eerste oog.

De idee dat daar 480W door gejast kan worden stelt me niet bepaald gerust.
Volgens mij is bij een hoger voltage het probleem dat het signaal makkelijker kan overslaan. Als de pinnetjes dichtbij elkaar zitten, dan kan dat wel eens een probleem worden.
Menselijke veiligheid wordt ook een ding.
Als je de elektrocutie wikipedia moet geloven, dan is een gelijkspanning van tot 60 volt ongevaarlijk voor mensen bij natte huid.

Het wordt ergens lastig te verantwoorden (voor een CE markering) om je voltage steeds maar te verhogen. Waar wil je als fabrikant de grens trekken en de discussie in gaan "ja, maar als die persoon geen natte handen had of met handschoenen werkte, zoals is vermeld in de gebruiksaanwijzing ... "? Voorkomen is beter dan genezen, zeker bij eindgebruikers zoals consumenten (vandaar dat Poka yoke ook een ding is in productie).

Een hoger voltage is trouwens prima mogelijk denk ik, maar dan krijg je wel ingrijpende veranderingen in hardware, zoals een chip die detecteert dat je kabel aangesloten zit en dan pas met een hoger voltage gaat werken, zodat menselijke aanrakingen niet leiden tot elektrocutie.
PD levert 5V tot gedetecteerd wordt welk voltage de afnemer wil hebben.
En op een gegeven moment komt de veiligheid ook om de hoek kijken.
Spanning boven de 70 volt wordt als gevaarlijk beschouwd, dus als je hoger zou gaan, dan zou een stekkerontwerp waarbij je niet met je vingers bij de pinnetjes kan komen wenselijk worden. 48 volt is al enigszins onaangenaam, dus ik verwacht niet dat de industrie nog veel hoger zal gaan.
... en al veel langer in gebruik bij de RTT (Belgacom,Proximus) en PTT (KPN) :)

48V DC wordt nog als niet-dodelijk beschoud volgens het AREI (dacht ik), hoge spanningen wel

[Reactie gewijzigd door Digibouter op 7 april 2025 10:38]

Heb vroeger eens een RTT kabel gestript met mijn tanden... Dat doe je dus maar 1 keer...
Maar een 2e keer kan nog wel.... :9

(helaas ook meegemaakt...au....)
Je doet je gebruikersnaam er eer aan? :+
Schokkende ervaring? :+
Ik was nog jong :p
Maar heb toch een dag lang niet kunnen eten, top van mijn tong had een stevige shock gekregen
240W is al jaren lang gewoon onderdeel van de standaard en wordt vooral bij zwaardere laptops ook gebruikt. Spanning is daarbij dan ook 48V, want meer dan 5A door een USB-C connector is inderdaad niet handig.
Apart dat het dan zo lastig is om een ~250 watt docking station te vinden voor zwaardere laptops. Naar ik weet heeft iig hp ze niet.
Je moet daar dan wel in bedenken dat beide kanten van het draad dat moeten ondersteunen: de laptop moet een PD chip en stroomcircuit hebben die die 48V kan omzetten, idem voor het dock (maar dan in omgekeerde richting). 19v (default lader voltage HP voor de workstation lijn) en 20v USB PD standaard liggen erg dicht bij elkaar en kunnen in de laptop wellicht af met een vrijwel identiek stroomcircuit. Dat vereist dus niet heel veel extra componenten t.o.v. "standaard" laders.

[Reactie gewijzigd door thomasv op 7 april 2025 10:43]

och binnenkort gewoon 230v gelijkstroom erdoorheen, kun je rustig 1KW erop aansluiten :+
Kwestie van vraag en aanbod. Er zijn nog amper laptops die met 240W kunnen laden, dus zijn er amper mensen die zo'n docking station willen kopen. Er zijn al wel een redelijk aantal 140W docking stations op de markt, want Apple heeft een aantal laptops die daar gebruik van kunnen maken.

Eind volgend jaar zal de Europese USB-C regelgeving worden uitgebreid naar laptops, dus je kan verwachten dat de zwaardere laptops en daarmee ook de docking stations vrij snel zullen switchen.
Helaas wel nodig voor een performance laptop. Veel CAD tekenaars moeten bijvoorbeeld nog los de voeding aansluiten naast de dock omdat de laptop ~180W trekt en de dock niet zoveel kan leveren.

Ik heb er een paar uur naar gezocht een tijdje terug en er zijn gewoon geen docks die zoveel leveren. Behalve 1 van Dell waar je twee USB-c kabels in de laptop moet steken. Defeats the purpose en werkt alleen met bepaalde Dell laptops.
Docks heb ik er nog niet mee gezien, inmiddels is er wel een powersupply met 240W PD, zie hier:
https://www.reddit.com/r/...lly_found_a_240w_charger/
https://www.deltaww.com/e...ter-filters/ADP-240KB%20B
De lader die bij de laptop komt is ook braaf 240W en ook verbazend klein, maar een dock zou toch wel een stuk fijner zijn.
De lader die bij de laptop kwam is 'slechts' 180W.
ik bedoelde ook specifiek mijn werklaptop, excuses voord de verwarring.
Ja ik heb het net opgezocht, ik wist niet dat dat zo hoog kon tegenwoordig. Het is in 2021 aangepast zie ik, met USB-PD 3.1.
Als ik het goed heb is de 240W 48V, waarbij je dus terug op 5A komt ;)
edit zit in de USB-PD 3.2 spec https://www.powerelectron...g-usb-power-delivery-3-2/

[Reactie gewijzigd door Damic op 7 april 2025 08:36]

Bij 48 volt is de benodigde afstand minimaal. Pas vanaf 60 volt DC gaat de afstand een significante rol spelen, maar bij connectors in een semi schone omgeving (binnenshuis, pollution degree 2) is dat in de orde van groote van 0,2mm.

De USB-C connect heeft altijd meerdere pins voor + en GND, Dus qua contact oppervlak is daar weinig probleem. Het voornaamste probleem is afstand, maar ook hier geldt dat je voor 5A echt niet zoveel kabel nodig hebt dan je denkt, bij een afstand van max 2 meter is je voltage drop minimaal en kan je wegkomen met een 0,3mm2 en als ik zo de gemiddelde USB kabel mag geloven komt dat wel overeen met de waarheid (nooit nagemeten, spul is dun en klein).

Maar wat @!mark ook zegt, 240W is al jaren de norm en die kabels en connectors trekken dat prima MITS je goede kwaliteit hebt. In het geval van chinesium gelden er uiteraard andere resultaten.
De connector lijkt inderdaad op USB-C, maar op het plaatje zie je ook twee HDMI-poorten. De GPMI stekker heeft hetzelfde formaat als die HDMI poorten en is dus aanzienlijk groter dan een USB-C stekker.
Hier hebben ze ook een plaatje van de GPMI type B connector.
Hmm, 240W door een stekkertje met zulke kleine pinnen als USB-C?? Zelfs als je op 20V gaat draaien (maximum van USB-PD momenteel) dan betekent dat nog 12 Ampere. Dat is echt veel voor zulke kleine stukjes metaal. Vooral als er wat viezigheid tussen zit (hogere contactweerstand en dus warmte). Dit klinkt me nou niet zo veilig. Edit: Ah, USB-PD gaat tegenwoordig tot 48V, vandaar. Daarvoor lijken me de pinnetjes alleen een beetje te dicht bij elkaar voor te zitten, maar er is blijkbaar over nagedacht.

Ik ben benieuwd hoe die grotere connector er dan uit gaat zien. Want die op het plaatje is de USB-C versie zo te zien.
Volgens deze wordt power in USB-C verdeeld over 4 aders.
Mijn installateur zei altijd dat je 5A/mm2 moet aanhouden.
Dan moet elke ader 0,25mm2 zijn, of diameter 0,32mm.

Als 48V de bovengrens is en je wilt er 480W doorheen jagen heb je 10A nodig en ontwikkel je wel 4x zo veel warmte.
Of ze nemen dikkere aders, maar dan zal die Chinese wonderkabel wel niet erg soepel meer zijn.
Nouja in China hebben ze natuurlijk wel heel andere ideeen over veiligheid dan hier. Zoals deze "waterkoker". Vandaar dat ik wel een beetje sceptisch ben.
Je moet hem gewoon gebruiken zoals aangegeven en er is niets aan de hand ;)

Jammer dat die man zo idioot presenteert voor de views, maar het is inderdaad een bijzonder apparaatje!!

Ik vond onderstaande apparaat eigenlijk altijd wel bijzonder. Wikipedia: Electric shower
Die man heeft wel gelijk. Tis ook waanzin. Niet alleen dat je geëlectrocuteerd kunt worden, maar ook nog eens dat er chloorgas vrij komt.
Een aliexpress waterkokertje vergelijken met een consortium die met een standaard aankomt.
ik ben benieuwd wat voor microchip/backdoor er standaard in deze kabels meegebakken wordt.
Als er toevalling een gerichte advertentie wordt weegegeven op je scherm die toevallig een glitch toont met wat interessante payload die vervolgens zorgt dat er ineens een nieuw apparaat wordt gedetecteerd zoals een muis die vervolgens precies weet waar die moet klikken op het scherm en daarna enkele andere acties en commando's gaat uitvoeren. Het zou zomaar kunnen.
Wat China aan veiligheidseisen stelt is irrelevant. Als China deze HDMI concurrent wil doorvoeren in de rest van de wereld zullen ze gewoon aan de Europese en Amerikaanse eisen moeten voldoen.

Een Chinese auto voldoet dus ook gewoon aan de Europese regelgeving, want ook die moet gewoon door de RDW gekeurd worden om een typegoedkeuring te krijgen.

Dat is dan ook precies de reden waarom je sommige merken (zoals Lada) in Europa niet ziet. Die voldoen niet aan de eisen.
Ook in China hebben ze een veiligheidsstandaard. (CCC). Probleem is meer dat op een plek waar elke halve zool een fabriek kan beginnen en spullen kan verkopen niet alles aan de standaard voldoet. Veel van dit soort 'suïcide devices' zie je in China niet in de winkel liggen en hebben ook zeer zeker geen keurmerk. Ze worden wel gretig geëxporteerd naar Azië, Afrika en Zuid Amerika.

[Reactie gewijzigd door Aidix op 7 april 2025 11:40]

Zoek even het internet af van producten die hier of in eu gemaakt worden zoals Tefal Smart’n Light broodrooster (model TL640810) en honderden andere producten die levensgevaarlijk zijn.
Kijk eerst verder voor je je aannames op papier zet.
@BrbZrk

Ik begrijp niet wat de toegevoegde waarde van je persoonlijke aanval op @Llopigat is.
Daar heeft toch helemaal niemand iets aan?

Als ik iets over het hoofd zie hoor ik het graag.
Ziet iemand de toegevoegde waarde hiervan? En waarom zoveel vermogen?

Voor 95% van de gevallen zal dit totale overkill zijn, en dus onnodig duur. Want alleen met een console heb je zulke vermogens nodig. Voor een AppleTV of nvidia shield of zo ben je er met een watt of 20 al.

Aangezien je bij je TV alsnog een stopcontact moet hebben is de toegevoegde waarde gering. Of je moet de TV op een moeilijke plek voeden via de source kabel, zoals met PoE. Maar dat lijkt me ook een zeldzaamheid… Een hoop vragen en weinig antwoorden tot nu toe…
Ziet iemand de toegevoegde waarde hiervan? En waarom zoveel vermogen?
China wil gewoon zijn eigen standaard zonder geld aan licenties te betalen. Thunderbolt 5 kan dat 240w leveren over usb-c maar is heel duur en HDMI kan het niet. Dus daar is in China geen draagvlak door. Die 480watt gaat over een andere Type-B kabel, met andere pinnetjes.

HDMI is simpeler en vooral goedkoper maar mist stroomvoorziening. China wil nu een 'hdmi' vervangen door eigen Thunderbolt 5 standaard op de markt te brengen. Ik vraag mij af of GPMI een vrije standaard is, of je ook licenties moet afdragen.

Ergens is het wel absurd dat HDMI niet gewoon ook stroom stroom kan voorzien. HDMI PD of zoiets. Zodat je nog steeds de goedkope HDMI hebt. Maar goed, het maakt alles ook weer duurder want uw TV moet dan ook de extra voeding ingebouwd hebben om bijv uw Apple TV van stroom te voorzien.
Het zou inderdaad mooi zijn als je één GPMI kabel nodig hebt voor je verdere aangesloten randapparatuur.

Echter vrees ik een beetje het zelfde als bij PoE het geval is, het bestaat al jaren maar is in consumenten hardware zeer zeldzaam terwijl het een geweldige oplossing is.
HDMI consortium is tegenwoordig vooral goed in geld trekken. Zie bijvoorbeeld de totale chaos van HDMI 2, waar ze bij HDMI 2.1 bepaalde features optional hebben gemaakt en de laatste HDMI 1.x standaard zich HDMI 2 optional mag noemen.

De enige reden waarom we nog op HDMI zitten is legacy l.

DisplayPort is een standaard van een committee, heeft betere bandbreedtes, kan over USB-C zonder omzetten, en heeft via DCC/CI een protocol dat vrij makkelijk omgebouwd zou kunnen worden tot iets soortgelijks als CEC.
Nee, het is juist het beeldscherm wat gevoed wordt via die kabel, niet andersom. Het idee is dus dat er maar één kabel naar het scherm hoeft te lopen.
Samsung heeft dat al op hun "one connect TV's". Voegt dit nog meer toe, of vooral dat het een standaard moet worden?
Uiteraard de standaard, maar ook dat je niet een extra los kastje hebt staan lijkt me. Als je een receiver of soundbar of zo hebt die dit ondersteunt dan prik je je tv daarin en ben je klaar. Bij die oplossing van Samsung zit er volgens mij altijd nog het proprietaire kastje van Samsung tussen.
Bij de Samsung TVS is de TV feitelijk het kastje, vandaar loopt een dun kabeltje naar het beeldscherm. Dus niet nog een extra kastje.
Ik denk dat de meeste mensen toch echt het scherm aan de muur als 'de tv' zullen zien... Dat de electronica in het kastje zit verandert niks aan dat je dus een extra los kastje ergens hebt staan.
Het punt is, je hebt electronica in je TV meubel staan. Daar gaat ook alle randapparatuur aan, en vandaar uit loopt er een dun kabeltje naar je beeldscherm. Dat is het concept dat er achter deze standaard zit, én ook achter de Samsung "one cable" oplossing zit. Ze doen hetzelfde.
Dat snap ik, en als je alleen geluid van je tv of een audio oplossing van Samsung gebruikt dan zal dat prima zijn... Maar wil je betere audio en/of ander merk dan zul je toch al snel een losse receiver er naast nodig hebben.
Als deze standaard goed van de grond komt dan kun je straks misschien gewoon een receiver hebben met ondersteuning en je tv kan dan rechtstreeks daaraan hangen.
En als een van de twee kapot gaat hoef je de ander niet ook gelijk weg te gooien.
Ik heb een soundbar (niet van Samsung) en die zit met optische link aan de de samsung processor unit (zo noem ik het maar even). De playstation zit via HDMI, et cetera. Vanuit de processoer loopt één kabeltje naar de monitor.

Als ik je goed begrijp, doel jij op een situatie waarbij je de monitor ("TV") ook kan gebruiken wanneer je de processor unit door een ander type of merkt vervangt. In dat geval, zijn we dus terug bij de constatering dat het voordeel vooral standaardisering is.(Wat overigens een grote verbetering is natuurlijk)
Nee niet alleen dan... Jij hebt een soundbar. Ik heb losse zuilspeakers. Ik ga er even vanuit dat ik die niet aan dat kastje van Samsung zou kunnen knopen, dus ik zou in dat geval nog steeds een extra receiver nodig hebben naast het kastje van Samsung. Als de receiver en tv echter beiden deze standaard zouden ondersteunen (en de rest van de electronica van de tv zoals gebruikelijk achter het paneel) dan heb ik een kastje minder nodig en nog steeds maar één kabel. Dat bedoel ik.
Precies dit, ik heb een touchscreen aan de muur met Home Assistant. Beeld, data, touch, power, etc, alles via 1 usb-c kabel. Ideaal!
Ik zie het anders. Het is om vaste schermen op je bureau te hebben staan die aan het stroomnet hangen en waarmee je dan met je laptop makkelijk kan aanlanden. Veruit de meeste kantoren hebben vaste beeldschermen op het bureau staan. Want er zijn grote schermen voor het werk nodig die je niet even in je rugzak kan opbergen. Het is dus niet zozeer voor portable monitors.
En dit is gericht op de toekomst. Als bijvoorbeeld je laptop in het jaar 2028 dan ook nog een high end videokaart heeft dan is 480W al snel bereikt.

Met maar 1 kabel wordt je laptop dan opgeladen en stuurt het videosignaal naar de schermen in een daisychain-opstelling.
Dat bestaat al, namelijk usb-c en thunderbolt.

Ik heb maar 1 kabel tussen beeldscherm en laptop.

Overigens, uit het artikel:
Het Chinese consortium wil er met de nieuwe GPMI-standaard voor zorgen dat beeldschermen niet meer via afzonderlijke kabels van data en stroom moeten worden voorzien.
Dus het is echt wel om bijvoorbeeld een tv te voeden zonder afzonderlijke voedingskabel
Ligt ook aan je laptop. Ik heb een xmg neo 16 besteld en die komt met een 420 watt lader. De gpu verbruikt maximaal 175 watt en de cpu ook iets van 125. Dan is zelfs de nieuwe PD niet afdoende. I know, luxeprobleem...

Dan zou 480 watt wel weer een uitkomst zijn.

[Reactie gewijzigd door Thekilldevilhil op 7 april 2025 10:53]

Dat zal deze nieuwe standaard niet oplossen, het zou je laptop zijn die dan met een 820w lader komt om ook je scherm van stroom te voorzien, niet omgekeerd.
Voor consumentenelektronica: Één kabeltje naar je 75" 8k televisie? (zowel stroom als (video)data), maar dat is dan echt een 'luxeprobleem' waar ook andere oplossingen voor te bedenken zijn. (desnoods infresen)

Voor industriële/medische toepassingen zie ik het ook niet echt. Dan maakt het meestal niet zo veel uit om ook nog is losse stroom te hebben.

196Gbit/s is eventueel wel handig voor grote netwerk-apparaten (clustertoepassingen enzo). Als dit verder doorontwikkeld wordt en de verbindingen geaggregeerd kunnen worden, kan dit een goede concurrent voor InfiniBand worden. (die haal nu 200Gbit op één link.)
Kantoor? 100 werkplekken inrichten met 2 displays, dan ga je van 200x monitorkabels inpluggen en routen/wegwerken (waarvan 1x die dikke en stugge mains kabel) naar 100x een soepelere display + power die direct in de dock kan.
Allicht. Dan wordt het allicht een kostending. Wat is goedkoper. De werkplekken hebben veelal al een stroompunt, en eenmaal aangesloten hoef je het nooit meer aan te raken, dus dat hoeft geen reden te zijn denk ik. Ik zie het voornamelijk als een cosmetisch iets. Of eventueel voor een winkel, om maar één kabel naar een monitor te hoeven brengen, maar ook daar geldt weer, als het er eenmaal is... (dus allicht als je een compleet nieuwe infra/nieuw pand, aan het aanleggen bent.

Ik zit te denken. Bij ons op kantoor, wordt de laptop vanuit de dock gevoed. Ik weet niet of de dock z'n stroom krijgt uit de monitors eigenlijk.
Bij mij is de monitor het dock. Deze voedt mijn laptop, het toetsenbord, muis en ingebouwde webcam werken allemaal over die ene usbc kabel.
Op kantoorwerkplekken zou je eerder gaan voor displays met ingebouwde docks, lijkt me. Dat is nóg makkelijker aan te sluiten. En ja, die bestaan er ook met doorvoorfunctie voor een tweede scherm.
Dit wordt niet een kabeltje voor je 75" tv, een 75" 4k tv verbruikt tegen de 400 watt, 8k tv's lopen richting de 1000 watt aan. Dergelijk kabeltje kan 200 watt aan. Ik denk dat dit eerder practisch is voor reclame schermpjes bij de Starbucks ed.

Ik denk dat we in de toekomst nog veel meer van China gaan zien, waar de ontwikkelingen razend snel gaan heden ten dagen en steeds nieuwe bedrijven komen met nieuwe ideeen die niet afhankelijk zijn van legacy problemen.
Mijn samsung 77" televisie heeft gewoon één dun kabeltje van de elektronica naar het beeldscherm. Met elektronica bedoel ik een kastje wat in het TV meubel staat, waar alle TV elektronica in zit, en waar alle randapparatuur op aangesloten zit. Werkt probleemloos.
Hoe kom je aan die waardes? een 8k 75 inch tv verbruikt nog geen 250watt.
Je denkt iets te beperkt ;)
Dit is een standaard met een bepaalde ondersteuning tot X watt en Y doorvoer. Dat wil niet zeggen dat de verbindingen dit allemaal maximaal gaan benutten of op gemaakt gaan worden. Net zoals bij USB-C niet alle electronica de volle 240 W kan trekken.
Ik denk dat deze aansluiting ook prima gebruikt kan worden voor allerhande slimme apparaten, zoals slimme koelkasten, wasmachines, etc. Die hebben minder vermogen nodig, maar kunnen ook baat hebben bij een vaste dataverbinding. Maar zelfs als dat niet nodig is, kan je als fabrikant deze GPMI gebruiken als pure stroomkabel, als dat economischer is voor je onderdelenvoorraadbeheer :P
Heel goed punt! Bedankt voor dit inzicht! 👍🏻😊
Ik vind het prima. Een open standaard en niet iets waar je licentiekosten voor betaalt bij elk apparaat dat je koopt.
En waar door de licentiekosten ook het logo nog een keertje op de voorkant geplamuurd moet worden...
En als ze nu nog iets bakken wat op CEC lijkt ... maar deze keer WEL een keer universeel is en ook daadwerkelijk werkt hebben we helemaal een deal ;)
Dat er een open standaard voor hdmi moet kopen is prima. Maar waarom niet ene bestaande standaard aanpassen? Displayport met stroom verziening?
Dat de standaard tot 480W voorziet voor de grootste connector wil niet zeggen dat elke poort dit gaat ondersteunen. Wellicht komen er verschillende soorten poorten die elk tot een bepaald vermogen kunnen leveren en heb je de juiste kabel nodig om dit te kunnen aansluiten.
Ziet iemand de toegevoegde waarde hiervan? En waarom zoveel vermogen?

Voor 95% van de gevallen zal dit totale overkill zijn, en dus onnodig duur. Want alleen met een console heb je zulke vermogens nodig. Voor een AppleTV of nvidia shield of zo ben je er met een watt of 20 al.
Aan de andere kant zou het ook stom zijn om een standaard te ontwikkelen waarbij je nu al tegen de grenzen aanloopt. Nu is er een standaard waarin enorm veel ruimte over is, waardoor het heel lang genoeg is en misschien zelfs nooit volledig benut gaat worden. De oude standaard (USB-C komt het dichtst bij) is een chaos waarbij het beschikbare vermogen per apparaat anders is, maar ook nog eens regelmatig te laag.

Wat betreft de doorvoersnelheid zie ik nog wel opties, hiermee kun je bijvoorbeeld 2 of 3 monitoren daisychainen en met 1 kabel verbinden aan een laptop/computer. Ook daar is het fijn dat je niet meteen aan de grens zit. Er is 4x zoveel ruimte als bij de vorige standaard, daar zitten we inmiddels aan de grens terwijl dat bij de aankondiging ook heel veel leek.
Voor een tv niet, maar bij een monitor kun je dan de stroomkabel en ingebouwde transformator weglaten. Nadeel lijkt me wel dat je dan al snel een 2000W voeding in je pc nodig hebt.
Mijn Framework 16 laptop accepteerd 240W PD, dus zo gek is het niet. Veel andere high end laptops hebben vergelijkbare vermogens nodig (bij ons op kantoor veel Lenovo's die 200W+ voeding hebben, de HP van mijn vrouw heeft zelfs 2 voedingen van 180W die samenwerken), maar worden tot nu toe via proprietary voedingen/connectors gevoed.
De GPMI Type-C-connector is naar verluidt compatibel met huidige USB-C-interfaces en ondersteunt een maximale bandbreedte van 96Gbit/s en 240W aan elektrisch vermogen. De GPMI Type-B-interface is groter, ondersteunt een maximale bandbreedte van 192Gbit/s en maximaal vermogen van 480W om apparaten van stroom te voorzien.
(...)
Het Chinese consortium wil er met de nieuwe GPMI-standaard voor zorgen dat beeldschermen niet meer via afzonderlijke kabels van data en stroom moeten worden voorzien.
Als een scherm 480 watt verbruikt, welk apparaat gaat die dan van zowel video als (zoveel) energie voorzien? :?

Waarschijnlijk is zo'n scherm zo groot en vast qua locatie dat het loont om die gewoon op een vaste voeding aan te sluiten. Ik zie niet het voordeel van een enkele kabel in dit scenario.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 7 april 2025 09:08]

Dat is de limiet van de standaard, wil niet zeggen dat je dat ook per se moet doen natuurlijk... Maar beter te ruim dan straks te krap, toch? Zolang het veilig is uiteraard maar dat is een andere discussie.
Home cinema projectors gebruiken zo'n 200-400W. Deze gebruikt 410W: uitvoering: Samsung The Premiere LPU9D
okay, dat is antwoord op de vraag bij welk scherm het nuttig zou kunnen zijn om een enkele kabel te hebben ipv een los stroomsnoer.
Maar dan blijft de vraag welk aparaat dan die 400W aan stroom gaat leveren? Je surround versterker met een voeding die al moeite heeft om voldoende vermogen te leveren aan alle geluidskanalen?

Maar wellicht krijg je dan een aparte voeding met een input naar je surround versterker zodat ie dat kan gebruiken om weer door te lussen naar je projector?
Als een scherm 480 watt verbruikt, welk apparaat gaat die dan van zowel video als (zoveel) energie voorzien?
Mogelijk dat je de verkeerde kant op denkt. Je kunt prima een PC voeden met 480W vanuit het scherm. Vaak is de grootste verbruiker toch de GPU, en dat is waar die 480W binnenkomt.
Ik denk eerder andersom: het scherm voorziet het aangesloten apparaat van stroom.

Bijvoorbeeld een game-laptop die wordt gevoed door het scherm.


Nevermind - je hebt gelijk. Het doel is inderdaad om het scherm met één kabel aan te sluiten.

[Reactie gewijzigd door Heroic_Nonsense op 7 april 2025 08:55]

ik vind het nog helemaal niet zon gek idee, dat je laptop geladen wordt door je extra scherm. Kun je ook meteen je keyboard en muis aan hangen. Nu heb je er van die raargevormde plastic blokken voor nodig :)
Dell heeft onder andere curved schermen met een interne usb hub, een usbc kabel voorziet de laptop van prik, de schermen die wij hebben van 5 jaar oud leveren 60watt ja is niet veel, maar vaak voldoende voor een werkomgeving. De schermen laden de laptop op en de laptops gebruiken het scherm als tweede scherm.
Ik heb sinds kort een Dell U2724DE, ook zo'n hub scherm maar dan een "simpele" 1440p@120Hz.

Voor mij is de toegevoegde waarde dat ik alles wat normaal via een hub zou gaan nu via één TB4 kabel kan aansluiten: twee schermen, twee toetsenborden (75% + numpad), een muis, een webcam, speakers en ethernet. Scheelt weer zo'n lelijk plastic blok en extra kabels.

Helaas moet mijn werklaptop nog wel apart aan de stroom, want de TB4 kabel levert "maar" 90W, terwijl onze Dell workstations een absurde 240W voeding nodig hebben. De performance is er overigens niet naar, maar da's een ander probleem :P Iets met thermal throttling enzo...

Vraag me af of die 192 Gbit/s ook bedoeld is voor USB/TB verkeer. Als dat zo is, zou het echt met één kabeltje af kunnen. Maar als deze hub monitor volgens de PD3.1 ook 240W kon leveren, was dat ook al het geval :?
Schermen die stroom leveren aan laptops bestaan al heel lang.

Schermen met ingebouwde USB-poorten bestaan ook al heel lang, alleen moest daar vroeger nog een extra kabel voor, maar sinds usb-c / thunderbolt is dat niet meer nodig, gezien die zowel beeld/data kan sturen richting scherm als stroom en data richting laptop.

Ik heb zelf al een tijd een HP ultrawide staan die met 1 kabel m'n laptop van stroom voorziet maar ook bvb de externe webcam bovenop de ultrawide gelijk aansluit op de laptop.

M'n muis en tobo zijn draadloos.
Op zich is dat niet nieuw.

Mijn beeldscherm (MSI MAG 342C) ondersteunt power delivery (90 W) via USB-C. Eén kabel tussen mijn beeldscherm en mijn Macbook zorgt dus voor beeld, opladen en ik kan de USB-hub ingebouwd in het scherm gebruiken.

Maar dat is niet wat dit is - wat deze nieuwe standaard doet, is dus het scherm van stroom voorzien vanaf je apparaat. Handig, bij externe monitoren voor je laptop (of Nintendo Switch), maar ook dat kan nu al met USB-C (Power Delivery werkt twee kanten op namelijk).

En een scherm dat 480 W nodig heeft, dat is me wel een bakbeest dan. In ieder geval niet iets dat je in je rugzak meeneemt.

[Reactie gewijzigd door Heroic_Nonsense op 7 april 2025 14:08]

Wat ik me afvraag als er zowel stroom als video en geluid door zo’n kabel gaan waar sluit je de niet tv kant dan op aan? Dan kan je in je tv zo’n aansluiting hebben maar waarop sluit je dat aan? Er is nog niets wat dat kan doorgeven dus ook aan die kant zal deze nieuwe standaard toegepast moeten worden anders heb je niets aan een tv met die aansluiting
Ik denk aan een tuner doos, zoals de ultra slim samsung tvs dit ook hebben, die worden ook middels 1 kabel gevoed en voorzien can av signalen.
Op b.v. een compatibel receiver. De TV voorziet dit dan van stroom en beeld/geluid (of andersom). Maar zoals bij elke nieuwe standaard; je moet er wel de apparaten voor hebben.

[Reactie gewijzigd door Roko op 7 april 2025 08:56]

Het zou logisch zijn geweest als die tegelijk aangekondigd waren inderdaad. Nu zijn die TV’s op basis van de huidige info een lastige koop…
Samsung heeft televisies met los kastje.
Dan is de 'tv' zelf alleen een scherm met speakers, en de 'computer' (het 'smart-gedeeltje' is los, die kun je dus op de grond/achter een kastje leggen). Die hebben nu al een 'propriety' kabel/stekker waar zowel stroom als data doorheen gaat.
Dat klopt en werkt prima maar dat werkt alleen op Samsung. Dit zou een volledig nieuwe standaard moeten zijn maar wordt alleen op nieuwe tv’s geleverd blijkbaar. Misschien dat die tv alleen voor de Chinese markt zijn?
Televisiemerken zullen er niet heel hard op inspringen, want die willen uiteraard niet dat je iets van een ander gebruikt en dus alleen dan 'hun kastje'. (dus wat Samsung al heeft).

Maar als ze het al gaan ondersteunen:
Misschien in combinatie met een een AppleTV of zo? Maar aan de andere kant heeft Apple natuurlijk chronisch last van het 'not-invented-here-syndrome', dus die zullen wel de laatste zijn die het gaan doen. (als ze het al gaan doen :) ). Dus allicht dan de Ziggo/KPN-kastjes het kunnen gaan doen?

En nu ik dit schrijf, bedenk ik me ineens: AVR's. Dat zouden eigenlijk de minst onlogische zijn om dit als eerste op te pakken.
AVR kan vaak meerdere HDMI bronnen aansturen. Wat voor PSU moet daar in gaan zitten om via deze standaard meerdere apparaten te kunnen voorzien van beeld geluid en stroom? Of een mix van HDMI aansluitingen en 1 van deze nieuwe? Mogelijkheden te over. Nieuwe standaard is nog niet zo eenvoudig
Dan alleen voor de uitgaande bijvoorbeeld? (zodat je maar één kabeltje naar je televisie hebt). Maar inderdaad. Als je alle inputs ook wil voozien van stroom, dan heb je driefasen nodig op je AVR (bij wijze van)
Ik ben vooral benieuwd of het een open standaard wordt of dat het een proprietary standaard wordt.
Daarnaast ook benieuwd of het royalty-free wordt (zoals DisplayPort), of (zoals HDMI) waar royalties over betaald moeten worden. Ik hoop op een royalty-free open standaard, ziet er goed uit!

Edit: DisplayPort is dus wel proprietary, maar ook royalty free.

[Reactie gewijzigd door Oaknut op 7 april 2025 08:44]

En als het een open standaard wordt, wat Hollywood er van gaat vinden, met DRM of niet? Niet dat je straks via deze aansluiting youtube of netflix @ 720p kunt afspelen en geen hogere resoluties.
Ik hoop dat het open is omdat het goedgekeurd wordt door het USB consortium. Maar dat is niet gegeven natuurlijk.
Vraag me after hoe ze aan die 480W gaan komen. USB-C komt immera aan 240W via 48V@5A. Ik neem dan aan dat die grotere connector de stroomsterkte dan verder verhoogt tot 10A. De spanning nog verder verhogen betekend immers dat je in het terrain komt waarbij deze erg gevaarlijk wordt, iets wat mij voor een connector als dit niet heel handig lijkt :+
Ja of 2x 5A misschien, dat ze meer pinnen voor stroomdoorvoer hebben ingezet.

Hoger gaan dan 48V is inderdaad niet verstandig. Dat valt nog net onder laagspanning.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 7 april 2025 08:31]

Je wil liefst geen 2 pinnen voor het vermpgen. Als er dan 1 wegvalt, om wat voor reden dan ook loop je bij een slecht ontwerp de kans dat alles over de overblijvende pin moet gaan met alle risico's vandien. Het lijkt me dat in de grotere connector men simpelweg dikkere aders en pinnen gebruilkt om wel veilig een hoger vermogen over te sturen.
Dikkere pinnen is niet erg efficient als je een kleine connector wil: Als je een pin vierkant is, en je verdubbelt alle zijdes, dan is de contact weerstand gehalveerd, maar het oppervlakte vier keer zo groot! (En de kabel weerstand wel 4x kleiner).

Maar sowieso, USB-C gebruikt al 4 pinnen voor ground en 4 voor voeding: Wikipedia: USB-C, dus lijkt mij niet vreemd dat ze gewoon meer pinnen eraan toevoegen.
Je bedoelt dat het onder ELV/SELV valt.
Met laagspanning wordt wisselspanning tot 1.000 volt en gelijkspanning tot 1.500 volt bedoeld. Maar ik snap je punt.
Kijk, als je Tennet vraagt, dan is 1000V veel minder dan 300.000V, maar we hebben het hier over elektronica. In die context is de laagspanningsgrens inderdaad 50V. Daar kun je nog een redelijke schok van krijgen, maar zelden direct letsel. (van de ladder af vallen na een schok telt niet). 1000V kan direct dodelijk zijn, en valt dus overduidelijk niet meer onder de laagspanning.
Onder 60 Vdc heet 'veilige spanning'. Waarbij je bij aanraking niet meteen dood gaat.
Een gevaarlijk product heeft de Chinezen nog nooit tegengehouden om het op de markt te zetten. Ik noem bijv. een theewaterverwarmer waarbij er gewoon 230V door je water heen gestuurd wordt. Of kerstverlichting met een enkele condensator als "voeding".

Maar alle gekheid op een stokje: bij dit product zal er wat beter over nagedacht zijn, lijkt mij. Net zoals bij USB zal het voltage pas opgekrikt worden na de handshake, waarbij beide apparaten overeengekomen zijn welk voltage gebruikt kan worden.
Het wordt toch pas gevaarlijk als de kabel stuk is? Het lijkt me dat er ook eerst een laag volt (5v of zo) negotiatie plaatsvindt alvorens de hoge voltages gestuurd worden.
Ik ben benieuwd welke afstanden haalbaar gaan worden met een 'normale' koperkabel. De huidige full spec USB4 kabels kunnen al niet langer zijn dan 80cm volgens spec. En dat is bij een bandbreedte van 40Gb/s. En deze standaard claimt 96Gb/s te kunnen doen... Heel benieuwd
Ver geet niet dat er ook nog eens 400watt aan storing doorheen regamd word us daar zal shielding op moeten komen. Wordt een duur kabeltje.

[Reactie gewijzigd door Scriptkid op 7 april 2025 09:33]

Hoeveel gram storing levert zo’n watt op? En is dat dan aan de lopende meter? Hoeveel gram storing is teveel storing? En zou shielind echt werken? Wat is shielind zelfs? Zoveel vragen, zo weinig antwoorden.
als je UTP langs stroom kabel legt dien je SFTP te leggen

Shielded en Foiled TP .

Shielding en foiled is een soort laag die werkt als een fairaday cage , dit zorgt ervoor dat het magnetische veld van de stroom kabel geen effect heeft op de data transfer en overspaak in de UTP kabel.

die zelfde effect zal dus afgevangen moeten worden in de deze data kabel.
Gebruik DC, en twist deze stroomvoerende geleiders alsnog zoals utp, zodat het elektromagnetisch veld dat wordt opgewekt door deze geleiders geneutraliseerd wordt.
mag UTP niet maar enkele 10 tallen watts door voeren .

die komt toch bij langena niet in de buurt van 480W
Hangt volledig af van de dikte van de aders en isolatie ;)
Volgensmij is er 2mm utp lol
Dat was ook mijn idee bij deze standaard. Het is relatief eenvoudig om een standaard met zotte specs te verzinnen, maar het is heel wat moeilijker om dat ook betaalbaar te houden.

Deze standaard lijkt me duur te worden, zowel de kabels als de chips en alles wat er nog bij komt om die 480W te halen.
480w door een usb-c connector duwen is prima mogelijk. Of het een goed idee is, is een heel ander verhaal (of 10A of 96V, allebij minder goed idee).

96gbit heb ik veel grotere vraagtekens bij. De synchronisatie alleen al wordt een ramp en dan komen er nog de kosten bij van alle extra chips, dit gaat niet niet goedkoop worden. Dit zie je ook bij de hogere data rate dp en hdmi kabels. Overigens geldt dit dan helemaal voor de 196gbit variant want je kan wel paralelliseren maar dat maakt het niet per definitie makkelijker of goedkoper.
Nu maar hopen dat ze op deze oplossing niet ook die karige encryptiezooi willen toepassen zoals op HDMI, en dat je eindelijk eens knappe debugging tools krijgt danwel kwaliteitsmetingen kunt doen. Bij HDMI is het vaak zo ontzetetnd onduideiljk waarom de boel niet of slecht werkt dat iedereen als enige oplossing nog heeft: "ik pak wel een nieuwe kabel". Iets wat echt volkomen krankzinnig is als je gewoon zou kunnen zien wat de bandbreedte, storingsgetallen etc zijn.
Over GPMI zelf kan ik niet goed oordelen, dat moet nog blijken of het bijv. ook een open standaard wordt.
Maar meer concurrentie met HDMI is alleen maar positief. Het HDMI consortium dat al jarenlang gesloten is en gatekeeper is, is erg consument onvriendelijk.
Het feit dat we bijv. HDMI 2.1 (4k 144hz etc.) niet kunnen gebruiken op linux met open-source drivers, omdat het HDMI consortium licenties vereist en close-source is, is het niet mogelijk te gebruiken met open-source drivers.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.