HDMI's Quick Media Switching werkt niet altijd door wisselende implementaties

Quick Media Switching, een onderdeel van de HDMI 2.1-standaard waarbij een televisie de verversingssnelheid kan aanpassen zonder vertraging of blackout van het scherm, werkt niet altijd vlekkeloos bij alle HDMI-apparaten. Dat lijkt te komen door afwijkende implementaties.

Het Duitse Heise in de vorm van c't magazine bericht over deze kwestie die bevestigd wordt door Jeff Park van HDMI Licensing. Het komt erop neer dat qms al jarenlang onderdeel van de HDMI 2.1-standaard is en dat er geen wijziging van de specificatie is doorgevoerd, maar dat de organisatie achter de HDMI-standaard in versie 2.1a een verduidelijking van qms heeft opgenomen. Dat doet de instantie omdat de specififcatie in 2.1 te veel ruimte voor interpretatie zou laten voor fabrikanten.

Nu blijkt volgens c't magazine dat fabrikanten de implementatie van qms verschillend hebben aangepakt. Daardoor kan er een situatie ontstaan dat mediaspeler en scherm verschillende implementaties hebben, waardoor er geen handshake ontstaat en het zwarte scherm toch weer zijn opwachting maakt.

Technisch gezien komt dat doordat bepaalde fabrikanten geen Variable Refresh Rate gebruiken als basis voor qms. Vrr zorgt voor het aanpassen van de framerate van het scherm aan de input en deze techniek had conform de HDMI 2.1-specificatie ook de basis voor qms moeten zijn. In de praktijk blijkt dat niet altijd te zijn toegepast. Mede daardoor wordt het nu ook veelal als 'qms-vrr' aangeduid.

Park erkent dat er geen duidelijkheid is over apparaten zoals receivers die nog zijn uitgerust met qms conform de 2.1-standaard. Een officiële test die op betrouwbare wijze duidelijk maakt of de implementatie voldoet aan de meest recente specificatie, ontbreekt. De kans is groot dat veel receivers met HDMI 2.1 niet de de qms-vrr-implementatie hebben meegekregen, zodat de combinatie van zo'n receiver met bijvoorbeeld een 2023-LG-tv met qms-vrr-ondersteuning niet leidt tot het gewenste resultaat.

Door Joris Jansen

Redacteur

29-03-2023 • 15:37

29

Submitter: zzillezz

Reacties (29)

29
28
10
1
0
17
Wijzig sortering
Dit blijft een constant probleem bij fabrikanten die allemaal hun eigen unique selling point willen blijven behouden. Het feit dat de HDMI standaard niet strict genoeg is, waardoor de fabrikanten hun eigen implementatie toe kunnen blijven passen, is naar mijn idee ècht een groot probleem van de standaard zelf.

Ik mag toch hopen dat hier ooit eens een oplossing voor gevonden wordt. De wildgroei aan standaarden is namelijk om werkelijk onpasselijk van te worden.

Ik ervaar nu nog steeds flinke issues met HDMI CEC bij nieuwe apparatuur. En die issues spelen al sinds dat ik mijn eerste HDMI 1.4 (PS3 en 1080P TV uit 2009) heb. Gewoon omdat de fabrikanten zich houden aan hùn interpretatie van de standaard. Als niemand zich aan één enkele standaard houdt, dan is een standaard toch nutteloos?

Doet mij denken aan de zeer toepasselijke XKCD strip "Standards"
Tussen HDMI (e)ARC en CEC heb ik nog nooit een setup gehad die hoort zoals het werkt. Verschillende TV's, verschillende receivers, verschillende randapparatuur.. Allemaal werkt het net niet zoals het zou moeten.

Erg jammer, want het idee is heel mooi; één afstandsbediening die (bijna) alles kan aansturen, apparaten die uit zichzelf aan en uit gaan wanneer nodig, en al het geluid netjes over HDMI terug naar de receiver zodat je altijd fatsoenlijk geluid hebt.
In de werkelijkheid is het meestal heel veel gedoe om het werkend te krijgen, en dan is het nog de vraag of het blijft werken omdat de handshake niet altijd lukt.
met HDMI 2.1 is er echt een dieptepunt bereikt.
Ik heb sinds kort een volledige hdmi 2.1 ketting: HTPC - receiver - projector
Vooral de receiver bakt er weinig van, en het zou bijna bij alle merken hetzelfde probleem zijn: regelmatig handshake issues dat er gewoon geen beeld komt.
Oplossing is alles in volgorde opstarten: eerst receiver, dan projector, en pas dan de HTPC. Dan gaat het meestal goed.
Zelfs gecertifieerde hdmi 2.1 kabels zouden soms niet werken.
Als het werkt is het wel ok want 4k@120hz en 8k@60hz is wel impressionant
Ik heb echt nooit gezeik met HDMI CEC apparatuur, met geen enkel apparaat. Heb het dan wel altijd verbonden met een LG tv wellicht dat zij dat dan goed hebben geïmplementeerd.
De fabrikanten houden zich wel degelijk aan de standaard. Echter is de standaard dus niet eenduidig over de implementatie van de standaard. Dus nu heb je allerlei producten van verschillende fabrikanten, die allemaal voldoen aan de 2.1 standaard, maar niet gegarandeerd compatible zijn met elkaar.
Een standaard die interpretatie mogelijk houd is gewoon een slechte standaard en bij voorbaat nutteloos. Zeker bij dit soort technisch communicatie standaarden hoort alles goed uitgeschreven te zijn.
  • HDMI-CEC: een keten van altijd werkende apparaten is als sneeuw in augustus: theoretisch mogelijk, maar zeldzaam en ik heb het nog niet meegemaakt.
  • HDMI 4k/120: werkt soms, maar door zwakke afspraken en vrije keuze van leveranciers gaat het vaak mis als de verkeerde combinaties van compressie worden gebruikt. Ook gaat het vaak mis met bandbreedte, waarbij veel apparaten HDMI 2.1 compatibiliteit beweren, maar geen volle 48gb/s ondersteunen.
  • VRR en ALLM: erg buggy en afhankelijk van setup en software versie.
  • HDR: werkt doorgaans individueel goed, maar combineer het met 4k/120, VRR en/of ALLM en veel apparaten geven toch problemen of hebben wederom bandbreedte problemen.
  • Quick Media Switching: zie dit nieuwsbericht...
Nee, dit klinkt niet als een werkende standaard. Die zou namelijk compatibiliteit en werkende apparaten moeten garanderen door strikte afspraken over ondersteunde functionaliteit en benodigde specs, i.p.v. het huidige "hier is een bak gereedschap, kies maar uit wat je wil ondersteunen en plak die sticker maar op je apparaten".
Helaas zie je die laatste aanpak tegenwoordig vaker, ook bijv. bij USB 3.0/3.1/etc.

[Reactie gewijzigd door mac1987 op 28 juli 2024 19:31]

Het is veel, veel groter dan dat.
Het probleem is dat de verwachting/veronderstelling is dat een standaard een bepaalde garantie biedt, een maat is voor kwaliteit. Als je het hebt over dat iets "de standaard" is, dan verwacht je dat dat een bepaalde (goede) kwaliteit omhelst.

Ik zal enkele standaarden noemen en toelichten:
HDMI
USB
UHD
HDR
HDMI is meer een standaard dan een maat voor kwaliteit, dat is op zich duidelijk, maar daarnaast slaan ze de plank mis doordat bijvoorbeeld geen goede eisen worden gesteld aan kabels. Ik heb al meermaals (ook nu weer) mee mogen maken dat er rode spikkels te zien zijn in beeld, waarna een cherrypicking aan kabels kan volgen totdat alles weer werkt naar verwachting. Er zijn wel HDMI premium kabels te koop, maar dat had echt beter afgevangen In het verleden was ARC problematisch (ik heb het niet werkend gekregen), ook omdat de standaard niet goed genoeg gedefinieerd was volgens mij.

USB: welke snelheid heb je? Dan moet je goed op de hoogte zijn van de subspecificaties, wat een aardig doolhof is. Advies: maak het simpel, zorg dat USB gewoon de maximum snelheid hanteert en niks minder of maak hooguit twee of drie verschillende snelheden en maak de naamgeving/merkduiding simpel en duidelijk. Standaarden zijn er in eerste instantie voor de consument.

UHD: zou een bepaalde resolutie moeten betekenen, maar upscaling is gewoon toegestaan. Dat resulteert in dat de ene UHD de andere UHD niet is (zoek ook maar op fake 4k). Er zit (heel) veel verschil in kwaliteit in. Maar je betaalt er wel altijd de volle mep voor ;). En ja, dat is een ding, want de digitale scans van de analoge Harry Potter zien er een stuk slechter uit dan beeldmateriaal dat door native 4K camera's is opgenomen.

HDR: nul garantie, het is een huls dat eigenlijk alleen een communicatiestandaard is. Niets meer, niets minder. Interessante is bijvoorbeeld dat OLED initieel geen Dolby Vision kreeg, omdat de helderheid te laag was, maar er uiteindelijk wel een uitzondering voor OLED is gemaakt. Op zich prima, OLED kan heel mooi beeld weergeven, maar het ondermijnt wel je standaard. Op zich niet erg, want het is en blijft een losse huls. Je bent uiteindelijk afhankelijk van het potentieel van de camera die het filmt en de televisie/projector die het beeld weergeeft.

Wat alle standaarden betreft: veel succes met uitpluizen, alle genoemde standaarden hebben gefaald: ze maken het voor de consument niet makkelijk om een bepaalde standaard, een bepaalde maat van kwaliteit te garanderen. Het is zeker mogelijk, maar dan is het een kwestie van toch binnen de standaard weten wat je moet hebben. En wat is dan nog de toegevoegde waarde van de standaard?
handig zo'n organisatie dat een standaard verandert zonder test om er op toe te zien of de apparaten die ervoor gecertificeerd worden voldoen en fabrikanten die de standaard niet volledig lezen en er mee weg komen. gevolg: de consument zit weeral met de miserie :/
Klinkt als net zo'n ramp als het hele HDMI-CEC verhaal wat ook echt altijd problemen geeft tussen apparaten.
Ah, die is ook mooi inderdaad. BD-speler en receiver gebruiken om audio-cd af te spelen, met de TV gewoon uit? Gewoon eerst even de HDMI- of stroomkabel uit je tv trekken, dan kan het wel :+

Ik moet zeggen dat ik er verder met m'n Sony-spul geen problemen mee heb, maar ik blijf dat een wonderlijke 'oplossing' vinden.
Dit is voor mij dan ook de primaire reden dat ik een Logitech Harmony afstandsbediening heb. Ik heb één afstandsbediening voor al m'n apparatuur. Werkt prima. Ik zou nooit anders meer willen. Ik baal er dan ook van dat Logitech er mee gestopt is. (ze blijven het wel ondersteunen, maar er komen geen nieuwe apparaten meer).

Gelukkig is er een Europese (Deens uit m'n hoofd) kickstarter die ook een dergelijk apparaat heeft ontworpen. https://www.kickstarter.com/projects/marton/remote-two

En volgens mij was er ook nog een Chinese organisatie die ook iets had ontworpen, maar naar wat ik had gelezen is dat product het op alle vlakken 'net niet' (niet robuust, de software is knullig, enz, enz).
Ik snap nog steeds niet waarom niet alles gewoon in een app op een telefoon gevangen kan worden...
Geef mij toch maar gewoon een afstandsbediening met fysieke knoppen die ik kan voelen, hoef ik niet telkens op mijn telefoon te kijken als ik iets wil doen. En scheelt ook weer telefoon aanzetten / unlocken, telefoon kan ook wel eens aan de oplader liggen, etc.
Die voorkeur is er wel, maar het kan prima naast elkaar bestaan. Kan alles van mijn receiver per telefoon instellen en nog sneller ook.
Dat heeft mijn harmony ook.
Ik heb op m’n telefoon/tablet dezelfde interface als die van m’n afstandsbediening. De app communiceert met de Harmony hub op (ongeveer) dezelfde manier als de afstandsbediening. (Ik hoef dus ook nooit te mikken. M’n AVR/blu-ray speler/Apple TV staan in een kastje met gesloten deur)

Ik geef echter toch de voorkeur aan m’n afstandsbediening. Heel de tijd je telefoon maar voor alles en nog wat moeten pakken, deblokkeren, app vinden/opstarten is niet handig. (En potentieel afleidend)
Maar goed. Iedereen z’n voorkeur natuurlijk.

Je zal uiteindelijk altijd wel iets van een kastje moeten hebben dat infrarood/bluetooth/WiFi doet voor de aansturing, anders zou je voor ieder apparaat in huis een aparte pair (voor Bluetooth) moeten doen.
Ook niet handig als er is iemand in je huis is om op de kinderen te passen ofzo. (Verschilt dus per huishouden of dat relevant is)
De HDMI standaard is (op dit moment) gewoon mislukt. Het overzicht is weg, mede doordat apparaten die niet alle functies van HDMI2.1 ondersteunen dit tóch als label mogen voeren. De consument wordt op deze manier misleid.
Tijd voor HDMI3.0, of gewoon een nieuwe standaard (met symmetrische stekker a.u.b.!), en dan keihard zijn wat betreft de eisen en stabiliteit ook.
Ik ben er eigenlijk wel helemaal klaar mee.
Want USB C is natuurlijk lekker consistent geïmplementeerd. 8)7
USB-C is in principe alleen een connector (en kabel) specificatie, dus dat gaat op zich wel goed meestal.
Alles vervangen door Display Port. Ik snap nog steeds niet wat het voordeel van HDMI is, misschien mis ik iets, maar HDMI lijkt volgens mij op een inferieure standaard.
Het ligt aan je vereisten of HDMI voordelen heeft.

HDMI ondersteund ARC. Dat maakt het voor Home Cinema oplossingen een betere oplossing in sommige gevallen. (als je dat nodig hebt dus). Verder zie je veelal dat de audio-implementatie bij Displayport vaak niet gebruikt wordt (staat los van de standaard, maar wat er in de praktijk gebeurd)

Verder kunnen HDMI-kabels langer zijn (conform de officiële standaarden), dus als je dat nodig hebt....
Hangt er vanaf waarvoor je het gebruikt. Zijn artikelen genoeg over geschreven.

https://technerds.nl/hdmi-vs-displayport/
Zelfs als het wel met elkaar werkt, valt het in de praktijk tegen. Zodra de resolutie of HDR implementatie anders is, krijg je alsnog een zwart scherm. Het lijkt dan ook alleen te werken, als alles gelijk blijft behalve de refresh rate. Zie HDTVTest op YouTube.
Heerlijk ja, mijn setup werkt alleen goed wanneer ik een CEC blocker tussen mn HDMI kabel naar mijn HTPC doe..
HDMI is de uitvinding van de duivel..... brakke connectors en een nog gaardere werking van de "standaard"
Een berg ellende.
Klopt zeker, de AppleTV heeft ook deze problemen nog steeds, elke keer een black-out bij het wisselen van refreshrate of resolutie en flinke vertraging waardoor ook mijn TV denkt dat er geen verbinding meer is en die dan weer 2x moet wisselen, vaak eindigt dat dan in een melding of een scherm vol ruis. Erg jammer.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.