'Apple TV krijgt met iOS 16.5 vierledige sportstream-picture-in-picturemodus'

Zodra iOS 16.5 officieel uit is, krijgt de Apple TV-app mogelijk een optie om een picture-in-picturemodus te activeren waarin vier vensters tegelijk in beeld komen. Dit lijkt te zijn bedoeld om maximaal vier sportstreams tegelijk volgen op een scherm.

Volgens Steve Moser van de website MacRumors staan er in code van iOS 16.5 Beta 1 bepaalde wijzigingen, waaronder een 'multiview grid' voor de Apple TV-app zodat gebruikers tot vier gelijktijdige streams tegelijk kunnen bekijken. Gebruikers moeten een 'game' verwijderen om een andere te kunnen toevoegen.

Het zou gaan om een uitbreiding van de bestaande picture-in-picturemodus die door Apple TV wordt ondersteund. Volgens 9to5Mac staat er al langer code in iOS voor een multiviewoptie, maar staan in de laatste bètaversie meer referenties. Er zijn overigens al apps voor tvOS die een dergelijke vierledige picture-in-picturemodus ondersteunen, zoals die van ESPN en Fubo.

Deze uitbreiding zal onder meer interessant zijn voor Apple in de Verenigde Staten, omdat het bedrijf de uitzendrechten voor Major League Soccer en Friday Night Baseball in bezit heeft. Wedstrijden hiervan zijn via de Apple TV-app te bekijken. Mocht de nieuwe feature daadwerkelijk uitkomen en onderdeel zijn van iOS 16.5, lijkt het nog beperkt te zijn tot sportstreams en de Apple TV-app.

Door Joris Jansen

Redacteur

29-03-2023 • 11:35

47 Linkedin

Reacties (47)

47
47
23
2
1
16
Wijzig sortering
Zou mooi zijn als de F1TV app dit zou ondersteunen. Hoef je op de main feed niet twee minuten na de start naar 20 herhalingen van diezelfde start te kijken :)
Download Testflight op je AppleTV.

https://github.com/NoahFetz/F1AppleTV

Testflight link: https://testflight.apple.com/join/NRswe1IZ

Kan je met F1TV alle streams tergelijk bekijken als je wilt. :)
Dit gebruik ik al een tijdje, erg leuk om 4 stream tegelijk te kijken alleen wordt je tv wel erg klein ervan.
Ik hoor net van de financieel directeur (lees vrouw) dat een nieuwe tv niet in de begroting van 2023-2030 gaat passen.
Ik had nog wat overwaarde op m’n huis, maar ik denk niet dat de hypotheek verstrekker het een goed idee vind als ik dat hierin stop.
Deze zijn ook niet verkeerd weet ik uit eigen ervaring: https://www.jupiter.com/pana105/
Klopt, ik heb liever 1 grote main feed en 2 kleinere side feeds (max cam en data kanaal)

De maker is er mee bezig. :)

[Reactie gewijzigd door slijkie op 29 maart 2023 15:15]

F1 Multiviewer is the way to go.

Zelden zo'n goede onofficiele app gezien. Het heeft tientallen functies die de F1 app niet heeft. HDMI kabeltje in je TV / receiver en gaan.
Inderdaad, ik heb op het scherm van mijn Macbook 4 streams open staan en de main stream draait op de TV, de sync tussen de streams werkt ook prima. Alleen jammer dat het met een HDMi kabel moet. Via Airplay werkt het helaas niet
Ik ken de app niet, maar screen mirroring via AirPlay werkt zeker ook niet optimaal?

[Reactie gewijzigd door TwArbo op 29 maart 2023 15:32]

Zo stom dat deze app geen DRM ondersteund via Airplay. Heb een macbook die ik perfect zou kunnen naast me zetten in de zetel en een deel casten naar mijn tv. Maar neeeen, ik moet een HDMI kabel gebruiken om de content waarvoor ik betaal te bekijken. (Ter info ik weet dat dit niet de fout is van Multiviewer maar F1TV).
Kijk ook naar Ultimate Formula 1 Viewer. Het is een addon voor Multiviewer en kan je extra data toevoegen aan je setup zoals crash detection, sessielog, bandenstats etc.

https://github.com/MRAJEKO/UF1-Viewer-with-F1MV

Is nog redelijk nieuw en de ontwikkelaar is heel actief en behulpzaam op Discord.
Wat dat betreft kan F1TV een voorbeeld nemen aan Multiviewer.
Ziet er goed uit idd. Enige (grote) nadeel: niet beschikbaar op Chromecast of AppleTV.
F1A-TV installeren op de Apple TV. Kan via TestFlight. Die kan dit ook.

Voor chromecasters weet ik geen oplossing.
Bedankt, maar helaas ben ik een chromecaster. :)
Dat zou idd heel mooi zijn ja!
Leuk idee, maar lijkt me wel zware netwerk belasting, vanwege 4 x 4k video streams.
4x FHD is voldoende om 1x 4k in beeld te hebben.
Wie moest er ook denken aan Back to the Future deel 2 waarin ieder van het toekomstige gezin zijn eigen kamer met eigen tv met tig kanalen heeft? Toevallig een clipje kunnen vinden https://www.youtube.com/watch?v=cFwPFQXQHNk

Persoonlijk denk ik niet dat je 4 sportkanalen tegelijk kan volgen, misschien daar wel gezien er zo verschrikkelijk veel pauzes in de wedstrijden zitten dat het misschien wel handig is om snel je aandacht op een wel lopende wedstrijd te kunnen vestigen.
Ligt eraan hoe je "volgen" definieert. Ik heb al een paar keer meerdere voetbalwedstrijden op 1 scherm gehad ivm kampioenschappen. Werkte redelijk goed, maar je zit minder "in" de wedstrijd. Echter kon ik wel goed bijhouden wat er waar gebeurde.

Denk dat het meer bedoelt is voor dat soort situaties. Geen idee hoe vaak die internationaal voorkomen, maar in de eredivisie steeds vaker. Dan is het handig/leuk om alle relevante wedstrijden op 1 scherm te hebben.
Vanuit een data-perspectief is de informatiedichtheid bij voetbal natuurlijk ook wel dramatisch laag. Je zit al met een gigantische vierkante meter oppervlakte / speler en dan ook nog eens 22 volwassen mensen die gezamenlijk achter 1 bal aan gaan. Ook geen dichtheid om over naar huis te schrijven...
En de spannende momenten/doelpunten worden toch voldoende herhaald, dan kun je het toch nog meepikken mocht je net een ander schermpje aan het volgen zijn.
Dat ligt eraan wat je informatie noemt.

Als je alleen meeneemt wanneer wie welke doelpunt scoort is de informatie bitrate erg laag.

Als je de stand en kleur van de grassprietjes meetelt is de informatiedichtheid zeer groot, al zit er veel redundantie in de kleur ervan.

Laat ik het zo zeggen; video informatie technisch is voetbal echt een crime om de redundantie eruit te coderen; omdat we meestal de details in het gras redundant vinden, maar er ons toch aan ergeren als het niet op een mooie grasmat lijkt.

Theoretisch is alle detail wat de ene wedstrijd van de andere onderscheid "informatie". Voor mij persoonlijk is het nagenoeg 0 bit informatie, omdat ik niet van voetbal kijken houd.
omdat we meestal de details in het gras redundant vinden, maar er ons toch aan ergeren als het niet op een mooie grasmat lijkt.
Ben Feyenoord fan... Heb geen last van lelijke grasmatten :P :+
Kijk je nooit thuiswedstrijden?
Wie moest er ook denken aan Back to the Future deel 2 waarin ieder van het toekomstige gezin zijn eigen kamer met eigen tv met tig kanalen heeft?
Dat niet, maar nu je dit zegt denk ik wel aan "Het huis van de toekomst" waarin meerdere TV's hingen zodat je tegelijk verschillende uitzendingen kon kijken: https://www.youtube.com/watch?v=dEsndb8cSn0&t=116s
Dit concept noemen ze in de broadcasting een "mosaic" (er zijn ook PiP varianten van) en het bestaat eigenlijk al heel lang; zo monitor je bijvoorbeeld meerdere kanalen tegelijk vanuit je controlekamer (waar dan meestal de vakken voor de porn zenders fysiek afgeplakt zijn omdat de mensen dat vrij snel zat worden)...

Nu dus toegangkelijk voor normale eindgebruikers - het probleem is dat je client OF die dikke streams on-the-fly moet Resizen en Decrypten OF dat je backend die PiP streams moet leveren. Combineer dat met potentieel verschillende DRM/CA op elke stream, etc en dan heb je een idee dat "meer streams" best wat van de client, netwerk en device kan vragen. Er zitten dus best wat haken en ogen aan mbt max sessies/device/user, bandbreedte, vast ook licenties en ander geneuzel...
Persoonlijk denk ik niet dat je 4 sportkanalen tegelijk kan volgen
Ik denk dat dat niet moeilijk is bij saaie sporten zoals voetbal, F1, Wielrennen, golf, American football, honkbal, schaatsen... oh wacht eigenlijk alle sporten waar toch relatief weinig in gebeurt.
Leuke feature voor degenen die er op zitten te wachten. Ik zie nu regelmatig mensen met meerdere schermen zitten wanneer ze inderdaad naar sportstreams kijken. Dus ik denk dat hier wel echt vraag naar is.

Persoonlijk heb ik helemaal geen gebruik voor PiP en vind het ook erg vervelend dat ik het niet helemaal uit kan zetten. (er is altijd dat kleine icoontje naast het 'maximaliseren'-icoontje. Als ik dan is per ongeluk mis klik kom ik steeds in die PiP-modus die ik niet wil.). Helaas kunnen we sinds een tijdje alleen maar het 'automatisch PiP' uitzetten.
Ja, ik vind PiP ook irritant, maar helaas wordt het er overal doorgedrukt en heb je niet overal de optie om het uit te zetten.
Dubbele views zijn wel lekker voor de statistieken als mediabedrijf.
Wensen:
1. Meerdere streams van 1 app/aanbieder in beeld.
2. Gelijktijdige streams van diverse apps/aanbieders in beeld.
3. Een combinatie van wens 1 en 2.
4. Ondersteuning van ESPN en Ziggo Sport Totaal (ja ik weet het, dat ligt bij ESPN en Ziggo).

Zal wel een eeuwigheid duren voordat Nederlandse aanbieders dit hebben geïmplementeerd zodra de mogelijkheid er is.

[Reactie gewijzigd door Jorco op 29 maart 2023 12:01]

Laat ze zich eerst maar eens confirmeren aan de HDMI standaard. Apple TV aan een receiver (NAD) aangesloten, wat een ramp is dat... Wordt ook al jaren over geklaagd, maar het heeft geen attentie bij Apple. Wat dat betreft doet Google het echt veel beter. Desondanks ben ik wel een Apple TV fan hoor.
Je doet nu of het een veel voorkomend probleem met Apple is, maar mijn ATV 4K doet het hier al jaren prima op een Denon receiver (inclusief CEC), dus weet je zeker dat NAD geen steek heeft laten vallen?
Ik weet niks zeker; misschien heb ik zelfs wel een instelling niet goed al zou ik niet weten welke. Ik kan het HDMI niet tracen dus ik heb geen idee wat er voor commando's er over die lijn gaan. In ieder geval ben ik niet de enige die problemen heeft: https://www.google.com/se...ems+receiver+nad+mdc+hdmi
Probleem wat ik heb is dat wanneer ik alles uitzet via de Apple AB, alles ook uitgaat maar de versterker weer aanspringt. Zet ik de TV uit, dan gaat alles wel uit zoals het hoort. Zet ik alles uit vie de receiver, gaat alles uit maar gaat Apple-TV weer aan en de rest daarna ook weer.
Daarnaast werkt GoogleTV perfect. Zelfs volume bedienen gaat via het CEC kanaal; aan/uitzetten met wat dan ook. Allemaal synchroon.
Nou ja, probleem... het is behelpen. ;)
Vervelend probleem, maar een opmerking als "Laat ze zich eerst maar eens confirmeren aan de HDMI standaard." (het is conformeren btw) slaat dan natuurlijk helemaal nergens op.
Ook de resultaten van die Google zoekactie laten een wild spectrum aan problemen zien die niet de jouwe zijn. Ga je op je Chromecast (neem ik aan, ding heet geen 'GoogleTV', dat is de app) en problemen zoeken krijg je ook een lading hits. Dat het met dat ding werkt kan domweg toeval zijn, misschien heb je daar de instellingen goed ingeregeld.
Je weet dat je - als je Apple spul koopt - ook met een servicedesk kan bellen/mailen/chatten? Die kunnen je mogelijk verder helpen bij dit soort vage problemen.
Dit kan door alles veroorzaakt worden, en veel apparatuur verstuurt niet specifiek een aan of uit signaal maar eerder een signaal dat zegt "Hey we gaan aan of uit, schakel maar om" Best kans dat je TV een kleine vertraging heeft en dan vat je overige apparatuur dit op als "hey, we hebben weer een signaal we moeten weer aan"
Ik heb ook een Apple TV 4K, maar die laat met de Denon toch wel eens wat steekjes vallen. Elke maand komt het wel voor dat ik plots naar sneeuw/ruis zit te kijken. Boel opnieuw opstarten en het werkt weer. Volume omhoog/omlaag, gaat soms wel goed, soms niet.
Weer standaard de aanname dat het de fout van Apple is ;)
Kan ook aan je Denon of misschien zelfs een slechte kabel liggen...
toch maar eens op abonneren dan , ik wou laatst mn MacBook m1 aansluiten op mn tv , maar ik krijg geen HDR er meer door (ik denk dat t ligt aan de Lenovo usb-c dock )
Waar gaat dit nu precies over? Het Apple TV apparaat, welke op tvOS draait? Of de Apple TV app op de iPhone? Verwarring 8)7
De Bron denkt dat het alleen voor de TV App is. Apple TV het apparaat kan dit natuurlijk allang zolang je er maar software op draait welke dit biedt zoals bijvoorbeeld de App van ESPN
Weinig verwarrends aan: 'Zodra iOS 16.5 officieel uit is, krijgt de Apple TV-app...' dat is toch behoorlijk duidelijk. Je hebt de box Apple TV, je hebt de streamingdienst Apple TV+ en je hebt de app waar o.a. Apple TV+ in zit: TV-app. Daar staat geen Apple voor, maar het maakt het in de zin van Tweakers niet duidelijker.
Vraag mij net als anderen ook wel af hoe je 4 streams tegelijk nog kan volgen en zeker als er dan ook nog audio bij zit.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee