Google lijkt te werken aan Gemini voor kinderen om te helpen met huiswerk

Google lijkt te werken aan een versie van zijn AI-assistent Gemini voor kinderen, onder meer om te helpen met huiswerk. Dat concludeert Android Authority uit tekst die de site vond in de broncode van de Google-app voor Android.

De versie van Gemini voor kinderen is volgens de omschrijving die Android Authority vond om vragen te stellen, verhalen te maken en te helpen met huiswerk. Het is onbekend hoe kinderen die versie gaan tegenkomen. Vermoedelijk werkt dat via accounts die al bij Google zijn aangeduid als kinderaccount.

De regels in de code zitten in Google-app versie 16.12.39, meldt de site. Vermoedelijk gelden andere regels, omdat bijvoorbeeld het verwerken van data en het tonen van resultaten aan andere regels gebonden zijn dan bij volwassenen. Google heeft nog niets gezegd over een variant van Gemini voor kinderen.

Gemini 2.5
Gemini 2.5

 

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

02-04-2025 • 13:30

72

Reacties (72)

72
71
19
5
0
50
Wijzig sortering
No thnx, ik laat mijn kids zelf nadenken en komt men struikelblokken/hindernissen tegen, ervan leren en hoe of wat te doen ermee of eraan.

Edit; mijn kinderen zijn mijn verantwoording tot hun 21e en hoe ik hun bepaalde zaken meegeef, van mijn struikelblokken en hindernissen leren hun weer.
Stom voorbeeld, de kassière bij de supermarkt, waar mbo en hbo wordt voor gevraagd, kon niet eens hoofdrekenen toen ze iets moest omrekenen.
Ja pc en internet geeft voordelen, maar ook een hele hoop nadelen en valkuilen en daar Google de grootste van.
+typo

[Reactie gewijzigd door GameNympho op 2 april 2025 14:14]

Een kind kan dit nooit te allen tijde 100% zelf, elke hindernis passeren. Daarom zijn er mensen om je heen, zoals docenten en ouders, om je een stapje verder te helpen als je vast blijft lopen. Niet elk kind heeft helaas die steun thuis door, uitlopende redenen, en dan kan AI laagdrempelig helpen.

Als je het goed inricht zal AI net zo helpen als een docent. Dus stukje voorkennis activeren, kijken tot welke stap het goed gaat, dan de leerling de goede kant op nudgen om toch het stapje te kunnen zetten. Feedback geven op de volgende poging van leerling.

Dat is niet zomaar een hindernis wegnemen voor een kind en het antwoord geven waardoor ze niks leren. Het is juist, net als een docent, iemand verder helpen binnen de zone van naaste ontwikkeling. Iemand helpen om het in het vervolg wel zelf te kunnen.

[Reactie gewijzigd door Gizz op 2 april 2025 14:00]

Ik begrijp @GameNympho en jou standpunt. AI is uiteindelijk gereedschap en gereedschap kan gebruikt worden om hindernissen te overwinnen.

Echter. Iedere keer dat we ons leven makkelijker maken met techniek (niet alleen voor kinderen) verliezen we ook iets. Pak iets als navigeren. Iedereen gebruikt een navigatie software. Het aantal mensen dat geen gevoel meer hebben voor waar een plek ligt of hoe je zonder navigeert neemt hard toe. Digitaal geld ofwel de pinpas. Het aantal mensen dat door het verlies van tastbaar geld in de schulden komt omdat de pas geen gevoel van verlies of mate geeft neemt hand over hand toe. Mensen die niet meer willen nadenken en dus YouTube maar laten beslissen wat ze kijken (en niet meer zelf zoeken en beslissen) neemt gewoon toe.

Om even te stoppen met voorbeelden en terug te keren naar het kernpunt. Hoe afhankelijk zijn je kinderen straks wel niet van Google en co als ze niet meer leren redeneren omdat de AI ze toch wel helpt?

Het youtube kanaal Technology connections had er pas nog een video over. Was er niet in alles met de maker eens, maar hij heeft een punt dat mensen wel heel veel "agency" aan het weggeven zijn. En als dat al begint bij de kinderen is dat best zorgwekkend. Je wil misschien stellen dat de AI alleen zou helpen met zoeken. Maar juist zoeken, analyseren en redeneren is een talent dat bij vele ontbreekt.

Ik wil echt AI niet verbieden voor kinderen. Maar ik denk ook dat een belangrijk deel van scholing zonder of met beperkt gebruik van AI moet gebeuren. Anders leren kinderen niet meer nadenken en redeneren. En dat is heel gevaarlijk. Dan zijn ze 100% slaaf van Google of Meta. Moet je toch niet aan denken.

[Reactie gewijzigd door bzuidgeest op 2 april 2025 14:06]

AI is uiteindelijk gereedschap en gereedschap kan gebruikt worden om hindernissen te overwinnen.
Even doorgaan op die analogie... je geeft je kind toch niet eerst een cirkelzaag als ze moeten leren met hun handen om te gaan?

Anders gezegd: voor kinderen heb je ander gereedschap nodig dan een uiterst domme AI omdat kinderen nu eenmaal erg goedgelovig zijn. En juist voor de beoordeling van antwoorden/voorstellen van de AI, is ervaring nodig en flink wat scepticisme.
Nee, maar je kan een kind wel een speelgoedzaag geven.

Ik weet niet of een google meta gesponsorde AI ooit als een speelgoedzaag geclassificeerd kan worden.

Maar voor sommige opdrachten / lessen kan AI wellicht een toevoeging zijn. En ze moeten omdat ze leven in een maatschappij die AI heeft er ook zeker les in krijgen in hoe om te gaan met AI.

Maar ik denk niet dat AI een primair component van de les moet zijn. Niet alles moet voorkauwen.
Huiswerk doet z'n intrede op z'n vroegst in de bovenbouw van de basisschool en vaak pas in de brugklas, er zijn zat basisscholen die niet aan huiswerk doen.

In dat laatste geval komt de leeftijd van de betreffende kinderen overeen met de leeftijd waarop ze in het technieklokaal met cirkelzagen, verfstrippers, kolomboormachines en slijptollen leren omgaan.
met de leeftijd waarop ze in het technieklokaal met cirkelzagen, verfstrippers, kolomboormachines en slijptollen leren omgaan.
Als dat al gebeurd [in de brugklas] dan onder supervisie. Hetzelfde geldt dan voor AI - onder begeleiding dus. Dus niet thuis [voor het huiswerk].
Hoe afhankelijk zijn je kinderen straks wel niet van Google en co als ze niet meer leren redeneren omdat de AI ze toch wel helpt?
Je wil misschien stellen dat de AI alleen zou helpen met zoeken. Maar juist zoeken, analyseren en redeneren is een talent dat bij vele ontbreekt.
Ik stel volgens mij niet voor dat een leerling niet meer zelf moet/mag zoeken of redeneren? Ik stel dat AI feedback kan geven op het werk en leerproces van een leerling, net zoals een docent dat zou doen :) Een docent die feedback geeft en een leerling helpt als deze helemaal vastloopt is geen belemmering voor zelf kunnen zoeken of redeneren.

Helemaal met je eens dat kritisch denken en dergelijke super belangrijke vaardigheden zijn voor iedereen, ook voor leerlingen. Dit staat ook in de verplichte kerndoelen; de leerdoelen die scholen verplicht zijn leerlingen te laten behalen.
Ik denk niet dat de huidige AI een goede docent zou zijn. Zeker niet als bedrijven als google en meta die docent maken.
Een docent geeft feedback dat vanuit kennis, begrip en ervaring en precies genoeg om een leerling verder op weg te helpen. AI geeft antwoord dat vanuit rauwe statistiek en wil meteen het hele verhaal vertellen. En zolang AI nog volop vanuit de ervaring op z'n fouten moet worden gewezen (van kleine foutjes tot kapitale blunders) en dan roept 'o ja, hier is een betere versie' is AI niet geschikt om de feedback rol van docent over te nemen.

AI is een prima tool in handen van een ervaren persoon die fouten kan spotten en corrigeren (die voldoende kennis heeft om het gereedschap verantwoord te gebruiken), maar niet geschikt als opleidingstool voor onwetenden (die er vanuit gaan dat AI het goed weet).
Dit is precies waar de maatschappij stuk van gaat weet je dat. Je maakt de vergelijking dat niet iedereen dezelfde hulpmiddelen tot hun beschikking heeft. Creëert daarmee een situatie dat we allemaal met jouw visie akkoord MOETEN gaan. Want anders sta je niet open voor de zwakkeren in de samenleving. Typisch.

Maar ondertussen zet je de deur wagenwijd open voor bedrijven die misbruik na misbruik introduceren. Die kinderen willen helpen om er zelf financieel beter van te worden. Die merktrouw op langere termijn belangrijker vinden dan het lot van diezelfde kinderen.

Onder de streep creëer je juist nieuwe zwakte door een groep mensen niet meer zelf te laten denken. En dus hun eigen hersenontwikkeling in de weg te zitten. In ruil voor wat? Een computer die met ze / voor ze kan nadenken?

Het is belangrijk om fouten te maken. En ze vooral te MOGEN maken. Jouw opmerking laat zien dat we onze ziel allang hebben verkocht aan de tech-duivel. Vraag me werkelijk af of dit ooit nog goed komt weet je dat.

[Reactie gewijzigd door Botmeister op 2 april 2025 14:19]

Dit is precies waar de maatschappij stuk van gaat weet je dat. Je maakt de vergelijking dat niet iedereen dezelfde hulpmiddelen tot hun beschikking heeft. Creëert daarmee een situatie dat we allemaal met jouw visie akkoord MOETEN gaan.
Huh? :D
Maar ondertussen zet je de deur wagenwijd open voor bedrijven die misbruik na misbruik introduceren.
Waar doe ik dat? Ik reageer op de mogelijkheden van AI als ondersteuning bij een leerproces, op dezelfde wijze als een docent zou doen. Ik stel nergens dat dit door grote (Amerikaanse) bedrijven moet gebeuren?

In Nederland hebben we bijvoorbeeld het Nationaal Onderwijslab AI (NOLAI) waarbij scholen in Nederland met wetenschappers van de Radboud Universiteit kijken hoe AI ingezet kan worden om docenten en leerlingen te helpen. Hier komt geen Amerikaanse partij bij aan te pas en zaken als de AVG zijn natuurlijk essentieel.

Qua LLM's zijn er zaken als GPT-NL, verantwoorde alternatieve voor de Amerikaanse producten. En ik ken scholengemeenschappen die hun eigen LLM draaien, ook los van Amerika.

Dat jij AI leest en de koppeling maakt met Amerikaanse big tech is een koppeling die jij maakt. Die maak en noem ik zelf niet.
Onder de streep creëer je juist nieuwe zwakte door een groep mensen niet meer zelf te laten denken
Dat stel ik ook niet voor. Ik geef aan dat je als leerling helemaal vast kunt lopen in een opdracht voor wiskunde. Op school kan een docent je helpen door het geven van feedback, samen te kijken waar een stap verkeerd gaat door bijvoorbeeld een denkfout. Buiten school, bij een huiswerkinstituut kan de aanwezige begeleidende student dat doen. Achter je pc kan een goed opgevoed LLM dat doen. Tussen die vormen van hulp is de persoon die de hulp geeft anders, maar inhoudelijk vergelijkbaar.

[Reactie gewijzigd door Gizz op 2 april 2025 14:33]

Onder de streep creëer je juist nieuwe zwakte door een groep mensen niet meer zelf te laten denken. En dus hun eigen hersenontwikkeling in de weg te zitten. In ruil voor wat? Een computer die met ze / voor ze kan nadenken?

Het is belangrijk om fouten te maken. En ze vooral te MOGEN maken.
Dat probleem heeft het schoolsysteem nu ook. Als je de hele tijd met je eigen ideeën komt/tegen het curriculum in gaat/niet precies de goede antwoorden geeft krijg je snel een probleem met de school. Dit heeft niets met computers te maken.

[Reactie gewijzigd door novasurp op 2 april 2025 16:44]

Als je idee wordt afgekeurd omdat het niet aansluit bij het curriculum, dan heb je 1) een vraag gesteld aan een mens 2) feedback gekregen van dat mens -met wie je later nog verder in discussie kan gaan- 3) je hebt moeten accepteren dat je idee geen doorgang krijgt 4) de hele klas luistert aandachtig mee en dus moet je omgaan met groepsdruk want jij bent aan het woord.

In feite is dit een beschrijving van "fouten mogen maken." Je idee was niet goed genoeg, want past niet bla-di-bla. Docent bedankt je voor het voorstel. En dan gaan we nu verder met hoofdstuk 3. Je vormt waardevolle sociale competenties die je straks nodig gaat hebben als je gaat werken.

Afkeur is een onderdeel van menselijke communicatie. Voor zover ik weet is ai nog niet geprogrammeerd om "nee" te zeggen en bij doorvragen zal ai vast ook niet komen met "...omdat ik het zeg."
Met je eens, maar dan door het ministerie van onderwijs ingericht hier en niet door Google, dat geprofileer en data gegraai heb ik niet nodig en zeker niet bij mijn kids
Dus stukje voorkennis activeren, kijken tot welke stap het goed gaat, dan de leerling de goede kant op nudgen om toch het stapje te kunnen zetten
Dit is gevaarlijk. Een AI is onbetrouwbaar, en kan een kind ook de verkeerde kant op nudgen. Het kan een kind vol overtuiging totale onzin vertellen. Ik denk dat AI-gebruik pas verantwoord is als je volwassen bent en de beperkingen goed begrijpt.
Als je het goed inricht zal AI net zo helpen als een docent. Dus stukje voorkennis activeren, kijken tot welke stap het goed gaat, dan de leerling de goede kant op nudgen om toch het stapje te kunnen zetten.
Het is alleen niet goed in te richten. AI's zijn qua intelligentie op zijn hoogst vergelijkbaar met demente bejaarden. Zou jij je kinderen willen laten opleiden door demente bejaarden? Ik denk het niet. Zelfs niet als ze onder supervisie van een gewone docent staan. Er kan zoveel misgaan in die een-op-een contacten.
Cynische tegenvraag:

Wil je je kinderen dan laten opleiden door pretpakkethavisten die met de hakken over de sloot de cognitief gezien simpelste HBO-opleiding hebben afgerond?

M'n oom werkt al 41 jaar als basisschoolleerkracht en m'n ouders hebben allebei de pedagogische academie afgerond, eind jaren '70, elkaar daar trouwens ook leren kennen, al is pap de enige die ook echt leerkracht geweest is. Op een ZMOK-school overigens. Hoorde aan tafel bij opa en oma medio jaren '90 al niets dan geklaag over het gekelderde niveau van lerarenopleidingen als gesprekken over het onderwijs gingen.

PABO is de HBO-opleiding met zo ongeveer de minst intelligente studentenpopulatie en onderwijswetenschappen is dat op de uni. Daar komen onze leerkrachten respectievelijk beleidsbepalers in het onderwijs vandaan.
Ik heb er geen ervaring uit eerste hand mee, dus ik neem het van je aan dat het niveau bedroevend is. Maar om dat dan te accepteren en zeggen: AI heeft ook een bedroevend niveau en is goedkoper.... Nee, daar ga ik niet in mee
Tot op zekere hoogte mee eens. AI is prima in tekstsamenvattingen en het genereren van vlot geschreven teksten uit informatie in bullet points. Je kunt zelfs een scenario van een verhaal tot een in narratief geschreven verhaal laten omvormen.

Echter is hallucinatie een probleem. Afgelopen weekend nog een kennisquiz gedaan die een vriend van me door ChatGPT had laten opstellen. Van de 20 vragen waren er 4 gewoon onjuist en dat ging om makkelijk op te zoeken shit zoals voetbaluitslagen (voorbeeld: wie scoorde 2x voor Roda in de 2-2 tegen Ajax in seizoen 10-11, dat waren 2 verschillende doelpuntenmakers).
Je kinderen niet met AI om te leren gaan, betekend dat ze automatisch een achterstand zullen hebben tegenover kinderen die wel AI weten te gebruiken. Bijvoorbeeld door goed te prompten, aan waarheidsbevindingen/bron onderzoek te doen en leren kritisch na te denken over wat AI zegt of juist niet zegt.
Wij jij noemt kan je in de basis met een paar lessen op school behandelen. Wat @GameNympho benoemt definieert je levenslang als persoon. AI voor kinderen is een ontzettend slecht idee.
Ik hoop dat je gelijk hebt... maar tot nu toe is het eerder omgekeerd!
zie: https://www.microsoft.com...tical_thinking_survey.pdf
Daarbij denk ik dat leren prompten makkelijker is om aan te leren dan leren critisch te zijn op basis van de informatie je vind / mist

[Reactie gewijzigd door Digimann op 2 april 2025 13:41]

Thanks voor de interesante research paper! Die ga ik vanavond maar eens doorlezen :)
Je geeft het al zelf aan, het ze goed leren ;)
Je kinderen niet met AI om te leren gaan
Dat is hier niet de stelling. De stelling is dat AI niet zou moeten worden ingezet om kinderen te laten leren....
een achterstand zullen hebben tegenover kinderen die wel AI weten te gebruiken
Dat is een gevaarlijke stelling....ik denk dat kinderen die hun eigen antwoorden hebben bedacht en geformuleerd, helemaal geen achterstand hebben.
Inderdaad. Maar er zit een verschil tussen internet/AI of wat dan ook leren/kunnen gebruiken en het dan weer gebruiken voor ander huiswerk. In mijn basisschool periode waren computers (op school) net in opkomst, internet nog (net) niet. Om leren gaan met een computer en b.v. een tekstverwerker is prima, maar het werd voor bepaalde lessen (Nederlandse taal lezen en schrijven) niet getolereerd dat je teksten op de computer maakte m.b.v. spellings- en gramaticontrole. Want daar ging het in de lessen net om, spelling en gramatica goed leren en het niet voorgezegd/gecorrigeerd krijgen door een computerprogramma.

In dit opzicht vind ik het prima als men kinderen leert met computers, het internet, AI en wat niet allemaal om te gaan. Echter AI en Google gebruiken om je huiswerk voor je te laten maken: om de dooie dood niet. Leer het zelf eerst maar, dat je het snapt en kunt toepassen. Dat je later vaak dingen online opzoekt is prima, maar je zult eerst de basisvaardigheden zelf moeten snappen en kunnen toepassen.
Echter AI en Google gebruiken om je huiswerk voor je te laten maken: om de dooie dood niet. Leer het zelf eerst maar, dat je het snapt en kunt toepassen.
In dit nieuwsbericht gaat het niet om het laten maken van huiswerk, maar het helpen bij je huiswerk. Net als dat een docent je kan helpen als je vastloopt. Sommige leerlingen worden door hun ouders naar (dure) huiswerkinstituten gestuurd waar leerlingen huiswerk maken en geholpen worden als ze vastlopen. Mijns inziens een ongewenste ontwikkeling, want dat vergroot de kansenongelijkheid.

Een laagdrempelige digitale huiswerkhulp is in die zin een mooie ontwikkeling, mits veilig en AVG-proof en zo.

Een voorbeeldje van hoe hier mee geexperimenteerd wordt door sommige docenten: AI voor leerlingen. Dit zijn custom GPT's die beschikken over de wettelijk vastgestelde examenprogramma's en examenopdrachten van examens van voorgaande jaren. Leerlingen kunnen dat gebruiken om examens te oefenen en feedback te krijgen op hun antwoorden, stukjes uitleg te krijgen over specifieke onderwerpen etc. Dat is geen tool om je huiswerk voor je te laten maken. Wel om je te helpen bij het onder de knie krijgen van leerdoelen.
Als je de caissière af wil rekenen op haar hoofdrekenen......
"verantwoording" → "verantwoordelijkheid"
"mee geef" → "meegeef" (aan elkaar geschreven)
Een puntkomma na "meegeef" in plaats van een komma
"hun" → "zij" (als onderwerp van de zin)
"Stom" → "Een stom" (vollediger)
"kassière" → "caissière" (correcte spelling)
"waar" → "waarvoor" (duidelijkere formulering)
Een dubbele punt na "voorbeeld" in plaats van een komma
"geeft" → "geven" (meervoud voor "pc en internet")
Komma na "Ja"
Zin afmaken met "waarvan Google de grootste is"
Grazie mille O-)
Ik was ook beter in rekenen en scheikunde, dan in talen, al spreek ik er een paar, maar dan ook niet vloeiend en vol fouten ;)

[Reactie gewijzigd door GameNympho op 2 april 2025 13:56]

En zo zijn andere mensen slecht in hoofdrekenen, hoort erbij. Slecht voorbeeld dus in je eerst reactie. En daarnaast is kassamedewerker bij de supermarkt geen MBO of HBO... Dus hoe je daar bij komt..

Je moet zelf weten hoe je je kinderen op gaat voeden, dat zal een ander een worst zijn. Maar het is niet onverstandig ze mee te laten gaan met de tijd denk ik. Al is het maar kennismaken met of werken met (onder toezicht). Zeker gezien alles in een vrij vlot tempo gaat tegenwoordig zou ik mijn kinderen niet achter willen stellen...
Zoals ik al eerder zei, dan via het ministerie van Onderwijs en goed beschermt en niet via Google.

Ik heb 3 kids, nu volwassen, 2 hebben ervan gesolliciteerd bij de AH, MBO werd minimaal gevraagd voor de kassa.

[Reactie gewijzigd door GameNympho op 2 april 2025 14:18]

Je goed recht, echter (vind ik uiteraard) kun je ze denk ik beter voorbereiden.

Vreemd, dat is hier geen harde eis bij de Jumbo / AH / Nettorama of noem maar op :)
Laat me gokken, AI ondersteund? kassière en caissière zijn volgens het groene boekje namelijk nog steeds gelijke aan elkaar, beide zijn correct, het is AI (GPT, copilot) die de tweede als correct stempelen.
:X Ik zeg niets, maar dacht aan iets ook.
AI ondersteund?
Duh.. het artikel gaat over AI :P
Taal is geen exacte wetenschap en is gewoon functioneel als het op die manier wordt gebruikt, en is bovendien een organisch, 'levend' iets. Gisteren nog een boek opengeslagen met de geschiedenis van opa's familie: zijn opa viel in 1910 als leidekker de dood tegemoet vanaf de kerk in Elsloo, de rouwadvertentie stond bol van het archaïsch taalgebruik dat, indien hier ingetikt, vol rood gemarkeerde woorden zou staan.

Als AI hallucineert dan is de uitkomst praktisch onbruikbaar.

Iemand die het niet nauw neemt met de officiële spellingsregels, op exact de manier die jij hier omschrijft, is alsnog 100% te volgen. Die kritiek is dus puur kommaneuken, formeel gezien zal je gelijk hebben maar het is niet echt een 1 op 1 analogie.
Mijn reactie ging niet zo zeer over AI, meer over het feit dat iemand beoordeeld werd op niet kunnen hoofdrekenen door iemand met niet helemaal correct taalgebruik..
Los daarvan kan hallucinerende AI best bruikbaar, en soms zelfs gewenst zijn, vooral als je het voor meer creatieve doeleinden gebruikt.
Dan blijf je alsnog met het probleem dat fout hoofdrekenen niet meer functioneel is, iemand die woorden los schrijft die aan elkaar horen of een puntkomma verkeerd gebruikt is 100% te begrijpen. Hooguit levert het soms wat hilarische (maar door de context niet de inhoud vertroebelende) schrijfsels op. 'Veel diarree gevallen in....'
Dat dacht ik ook, dus had ik bij de school verklaard niet akkoord te gaan met een account voor mijn dochter. Een jaar later ontdekte ik dat er toch een was aangemaakt en dat die actief werd gebruikt. Met veel gedraai en advies van Cloudwise bleef het account actief. Ook de hele zaak tegen Google omtrend de niet-kloppende kinderaccounts betekende niet dat er gestopt werd met de accounts. Erger nog, de wachtwoorden waren zo te raden voor elke klasgenoot. Google had geen haast om iets te veranderen en na twee jaar illegaal gebruik door heel wat Nederlandse scholen is een een soort akkoord met Sifon en Surf gemaakt waarbij scholen allerlei settings moeten veranderen en DPIA's uitvoeren. Je kunt wel raden hoe goed dat wordt nageloeefd. Ik heb nog om een takeout gevraagd en de school was ingefluisterd dat de ouders verantwoordelijk zijn voor de accounts die de school voor ze heeft laten aanmaken, zodat ze aangevane dat ik die zelf moest gaan aanvragen (terwijl ik bewust geen Google account heb). Na dreigen met advocaat heeft de school geleerd dat zij verantwoordeloijk zijn voor alle accounts inclusief de slechte beveiliging. I heb de takeout even doorgespit en zag dat voor en achternaam er in staan, de computer waarop is gewerkt, ip adressen etc. Natuurlijk niet wat de gegevens waren waarmee is gewerkt, want dat houdt Google voor zichzelf. Dat is namelijk het verdienmodel.
Nu ze wat strakker in de gaten worden gehouden met de kinderaccounts is het tijd voor een nieuwe strategie en dan gooien ze er een AI engine in waarvan bijna niemand iets begrijpt, zodat ze weer jaren data kunnen binnenharken voordat bekend is dat het onwettig is. Fijn bedrijf dat Google.
Hoofdrekenen was al langer een probleem, toen ik op de middelbare school zat was een rekenmachine zelfs verplicht.

En dat is ook al ruim 20 jaar terug, nu is het alleen maar erger geworden.
Hoofdrekenen leer je dan ook niet op de middelbare school maar op de lagere.
En ook dat viel tegen in mijn tijd, de grootste reden waarom ik goed kan hoofdrekenen komt vooral door mijn moeder.

ik kom uit het buitenland maar ik woon bijna mijn hele leven in Nederland, mijn moeder komt uit een land waar hoofdrekenen zelfs anno nu de norm is

Sterker nog, wat haar geleerd is was niet alleen uit je hoofd rekenen wat de uitslag is, in haar tijden werd er ook van je verwacht volledig uit te leggen in een berekening hoe je aan die uitslag kwam, goede antwoord was dus niks waard als je berekening niet klopte of verkeerd uitgevoerd was.

Maar goed, dat heeft ze mij niet geleerd, in haar ogen is dat grotendeels overbodig tenzij je een baan hebt/zoekt die dat vereist, nornaal hoofdrekenen was dus voldoende.

En zelfs dat viel dus tegen toen ik op de basisschool zat, en dat werd alleen maar erger op de middelbare school.

En als ik kijk wat mijn broer op school had geleerd ben ik nog meer teleurgesteld, er zit 10 jaar verschil tussen ons qua leeftijd, toen hij op de basisschool zat werd in groep 7 en 8 gewoon van hem verwacht een rekenmachine bij zich te hebben.

Maar ik wijk af, (te veel) scholen in het algemeen leren verkeerd en niet voldoende bij meerdere vakken, en dat probleem was er in mijn tijd al, en nu is dat alleen maar erger geworden met steeds groter wordende klassen.

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 2 april 2025 14:00]

Ieder zijn ding, ik leer mijn kinderen vooral redeneren en ze laten uitleggen hoe ze tot een oplossing komen. De getallen interesseert me op dat moment minder. Maar ze kunnen ook nog hoofdrekenen, maar dat moet je inderdaad als ouder wel deels zelf doen. De 2 oudste zitten in 6de leerjaar lager en mogen in de klas een rekenmachine gebruiken. Thuis niet...
Dat heb ik ook precies, als ik voor mijn kinderen een staartdeling maak, zien ze water branden en snappen er niets van.
Liever eerst leren en erna meer met het gemak werken, als je nm die zaken dan al kent en weet hoe te berekenen of uit te zoeken.
Met je eens, ik heb nog op de oude manier leren worteltrekken en sinus en cosinus berekenen, nu drukken ze op het knopje, maar het snappen ?
Amai. Wij hadden toch al een rekenlat. Wij waren verwende jongens op school. (toen nog niet gemengd)

Maar ontopic: ik zie echt niet in wat het nut is van wortels/sin/cos/tan/friends met de hand te berekenen.
Doe jij dat ook met de error function?
Dus als jij op die knopjes drukt, weet jij wat er gebeurt? Dat is niet echt leren rekenen, maar vertrouwen op gemak.

Nu sta je ergens, geen mobieltje bij je en je moet een scheikundige berekening of uitslag maken. Jij moet dus opgeven, want uit je hoofd kan je dit niet, je vertrouwt op techniek/gemak.
Neen, ik heb mijn latje mee. :) RealNerd(tm) here.
Maar ik weet wel wat er gebeurt als ik op die knopjes duw. Ik heb die benaderingsfuncties al meerdere keren geïmplementeerd.

Los daar van, het gebeurt niet vaak dat ik niet-triviale (+-*/&macht) berekeningen moet maken, zonder toegang tot een rekenmachine. Als ik helemaal alleen ergens te velde sta, en mijn gsm batterij is leeg, en ik heb geen rekenmachine mee, en ik heb mijn latje thuis laten liggen, en ik moet een sinus berekenen van een niet-triviale hoek, yep, dan ziet 't er niet goed uit voor mij. Dat geef ik eerlijk toe.
ik heb vroeger voor schoolwerk naast een aantal boeken ook veel informatie van wiki pedia vergaard (toen het nog niet zo groot was).
Ook veel dingen zelf geleerd dankzij het zoeken via het internet. Hoe is dit nu anders?
Even opgezocht maar tel daar even 3 jaar bij op.

Echtgenoten en geregistreerde partners moeten elkaar onderhouden. Ook na de scheiding. Ouders hebben die plicht voor hun kinderen tot 21 jaar.

https://www.rijksoverheid...inderen%20tot%2021%20jaar.
Ik pas het aan, dank je. Ik wist niet beter tot 18 ivm schoolplichtigheid.
Ja hoor mbo/hbo voor kassières? Dat mag dan wel op de vacature staan, maar supermarkten zijn blij als ze het UWV er weer eens eentje langs stuurt.
Is ook echt kolder, er werken gewoon middelbare scholieren en volwassenen zonder middelbareschooldiploma achter de kassa bij de AH.
Sinds wanneer wordt er MBO/HBO gevraagd om als kassiére te werken? Volgens mij was dat altijd nog een middelbare school diploma en VOG en klaar.
Nouja op zich. Als je AI zo inricht dat het geen antwoord geeft op de vraag: "Wat is het antwoord" maar de scholier een bepaalde begeleiding tot het antwoord geeft zoals leraren en ouders doen is het idee helemaal niet zo gek.
*leren zij weer ;)

Het gaat hier om 'hulp bij huiswerk'. Dat is superbreed. Als het huiswerk voor het kind gaat maken, of 'voorzeggen' dan is het een slechte ontwikkeling, maar als het mechanisme een kind kan begeleiden, dan kan dat heel zinvol zijn.
Lang niet iedereen is in staat om diens kind met alle vormen van huiswerk te helpen.

Het ligt er dus volledig aan hoe dit handen en voeten krijgt of dit wel of niet goed is.
Hah ik stond een tijdje geleden bij de Mac (jaja ik weet het) bij de kassa en betaalde met een briefje en wat muntjes geloof ik nog. Meid van een jaar of 16 nam het geld aan en veranderde letterlijk in een slowmotion robot. Stond ie daar naar het geld in haar handen te kijken alsof ze water zag branden terwijl ze de kassa opende. Duurde minstens een halve minuut voordat ze wisselgeld terug gaf.
Als je je kinderen zelf laat nadenken, moeten ze dan niet ook zelf bepalen of ze door Gemini hun huiswerk laten maken?
Op zich zie ik absoluut de toegevoegde waarde van AI/LLM. Ik maak me alleen wel zorgen over hoe snel onze afhankelijkheid ervan toeneemt, en daardoor onze skillset die snel minder wordt. Als we *te* afhankelijk worden kunnen de AI/LLM leveranciers nogal veel invloed over ons uitoefenen, op z'n simpelst door bv prijsverhogingen, maar wat cynischer ook door resultaten te beïnvloeden.

Net zoals het handig is om de tafels van 1 tm 10 enigszins in je hoofd te hebben, en niet altijd afhankelijk van een rekenmachine te moeten zijn.
Als Google het verkeerd aanpakt is dit niet veel anders dan een reguliere Google zoekresultaat, maar dan sneller.

Al ben ik op sommige punten tegen gebruik van internet voor het maken van huiswerk, hangt een beetje van de betreffende vak af.

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 2 april 2025 13:43]

Een zoekresultaat zal gewoon het antwoord tonen. Ik mag aannemen dat dit juist een helpende hand is, zoals een docent je in de richting van het antwoord stuurt maar niet verklapt hoe het moet.
https://www.nrc.nl/nieuws...van-ons-afpakken-a4887892 - Laat ChatGPT het rommelig zijn niet van ons afpakken (te lezen met browser plugin https://noscript.net/)

[Reactie gewijzigd door ookhoi op 2 april 2025 13:44]

Kinderen zijn de toekomst dus die moet je zo veel mogelijk zelfstandig dingen laten uitzoeken. Van fouten maken leer je. Pc gebruik en internet gebruik zijn goed om mee te nemen tijdens school of in de opvoeding maar niet AI om te helpen. Dat zou dan alleen op een leraar achtige manier moeten kunnen en dat hoort niet door een commercieel bedrijf gedaan te worden.
Hopelijk "helpen" en niet simpelweg het antwoord geven met 2 lijnen tekst die een kind nooit gaat lezen
Ach ja, we - millennials van 40+ inmiddels - kennen misschien allemaal nog een kindje uit de klas van de basisschool dat vroeger vertelde geen TV in huis te hebben. Ingegeven door religieuze waarden, was dat dan vaak. Je kon zo'n kind moeilijk uitleggen wat jij wél gezien had. Dit is wat ik ook bedenk met AI nu. De kinderen hebben nog niet allebei een mobiel hier, de jongste (net 8 jaar) is echt te klein om met zo'n modieuze winkel galerij en tevens trackingdevice rond te lopen - zijn we nog op uitgekomen. Lekker buiten spelen is het devies natuurlijk dikwijls. 8-) Maar de ontwikkeling houd je ook niet tegen. De oudste (bijna 11) heeft wel een smartphone, en het onderwijzen hier verstandig mee om te gaan, is lesmateriaal op zich.
Is de PABO al bijgeschoold? 8)7

In een ander kader ben ik bezig voor de patiëntenvereniging om te kijken hoe we AI in kunnen zetten voor andere kwetsbare groepen. Dus ik juich deze ontwikkelingen dan ook toe, maar probeer wel ook kritisch te blijven natuurlijk. O-)

[Reactie gewijzigd door Ulysses op 2 april 2025 15:37]

Ik heb nooit huiswerk gemaakt ook niet op de middelbare school.
En toch mooi een diploma.
Yeah right, ik weet niet wat voor prut school je dan hebt gezeten dat ze nooit je huiswerk controleerden.
Gewoon een goede school. En bestaat nog steeds.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.