OpenAI begrenst ChatGPT-beeldgenerator tijdelijk vanwege te veel verzoeken

OpenAI begrenst tijdelijk de hoeveelheid verzoeken die ChatGPT-gebruikers kunnen inzenden. Na de recente release van de native beeldgenerator in het model GPT-4o zou er te veel druk op de systemen van het AI-bedrijf staan.

De ceo van het bedrijf, Sam Altman, laat op sociale media weten dat er een tijdelijke begrenzing ingevoerd wordt voor het aantal generatieverzoeken dat gebruikers kunnen doen. Altman grapt: "Onze gpu's smelten." Het is niet duidelijk of het aantal generatieverzoeken per individuele gebruiker verlaagd wordt of dat het om een collectieve begrenzing gaat.

Wanneer de servers van OpenAI overbelast worden, kunnen gebruikers van ChatGPT een melding krijgen dat de dienst momenteel overbelast is. Het bedrijf werkt naar eigen zeggen aan het efficiënter verwerken van alle verzoeken. In hetzelfde bericht laat Altman weten dat gratis gebruikers van ChatGPT drie afbeeldingen per dag mogen genereren. Bij de aankondiging van de beeldgenerator voor GPT-4o werd al duidelijk dat er een limiet geldt voor gratis gebruikers.

Door Yannick Spinner

Redacteur

27-03-2025 • 19:40

105

Reacties (105)

105
102
49
4
0
44
Wijzig sortering
Oeps, ik ben hier inderdaad de hele dag (en gisteravond) mee bezig geweest.

Ik ben een prachtige huisstijl met een eigen mascotte en mooie illustraties aan het maken voor de website van mijn bedrijf, als ik het werk dat ik vandaag voor elkaar heb gekregen door een (ingehuurd) mens had laten doen had dit me honderden of misschien zelfs duizenden euro's gekost.

De kwaliteit van de beeldgeneratie en het feit dat hij nu karikaturen en stijlen kan onthouden maakt dat een mens dit echt niet beter had kunnen doen dan wat ik tot dusver voor elkaar heb gekregen.
Het maken van de perfecte prompts blijft wel een kunst en vaak zijn er meer dan 5 pogingen nodig totdat ik tevreden ben met een illustratie en hij inderdaad precies dezelfde kleuren heeft gebruikt voor het karakter en niet opeens de linkerschoen blauw heeft gemaakt in plaats van oranje bijvoorbeeld, maar met geduld krijg je fantastische resultaten.

Als het pro abonnement onbeperkt gebruik gaat krijgen en de rest gelimiteerd wordt dan upgrade ik direct.
Van "maken" kan je toch niet echt spreken vind ik. Je typt gewoon wat prompts en hoopt op een goed resultaat, dat kan elk klein kind.
Ik begrijp wat je wil zeggen, je bent niet de creator en een beetje afhankelijk van wat het model kan en elke bias die er in zit. AI genereert standaard wat het kent van zijn dataset.

Zo kon ik bijv geen horloge ‘maken’ met klokwijzers anders dan 10 na 10.( omdat de meeste horloges op 10 na 10 stonden bij de training-dataset) Ik kon het uur niet veranderen en als dat wel zo zou zijn ziet de horloge er weer anders uit. Lastig.

Maar met de nieuwe generatie kan je stijlen meegeven en voortbouwen op een bestaand ontwerp zonder dat het er helemaal anders uitziet. Geen idee hoever dat nu staat maar er zou verbetering zijn.

Ik doe nog even de horlogetest op het nieuwe model: En ja bingo ik krijg exact tien na tien. Nu vraag ik om dezelfde horloge te genereren met een stenen achtergrond en de klok op 3u: lap weer 10 na 10 maar wel 95% dezelfde horloge met stenen achtergrond. Progressie. En datum staat nu op 3 :)

Om de test te vervolledigen geef ik een afbeelding mee van een andere horloge rond een pols die 3u30 aangeeft. Ik raag de zelfde stenen achtergrond toe te voegen en de 3u30 te behouden: Again, 10 na 10 maar dan wel de horloge op de foto, of iets dat er op lijkt. En er staat een 3 op de wijzerplaat waar de 6 zou moeten staan. Dusja… verdienstelijke poging.

Nog veel ruimte voor verbetering dus :)

[Reactie gewijzigd door Coolstart op 27 maart 2025 21:15]

Wat grappig. Ik kon het niet geloven wat je schreef. Heb ChatGPT, CoPilot en Playground aan het werk gezet. Allemaal alleen maar 10.10 mogelijk :)

Alleen Playground gaf de tijd aan die ik vroeg. Maar dat werd een klok met 4 wijzers waarvan er alsnog 2 op 10 over 10 staan…

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 27 maart 2025 20:26]

Idd. Google image eens ‘classic watch‘ en je zal zien dat bijna alle horloges op 10.10 staan. Een mooi maar oud gezegde is ‘’ Wiens brood men eet, diens woord men spreekt” en dat gaat ook op voor AI.

Het geeft ons een inzicht hoe AI werkt. Om dat op te lossen moet AI mechanics snappen. Dus wijzers draaien in 3D.

De volgende stap is ‘physics’ begrijpen. Dat is een harde noot want dan zou AI bijv een beeld kunnen maken van een kapper waar je in de voorgrond te kapper ziet en de achterkant van de klant en via de spiegel het gezicht van de klant.

AI kan dat maar de twee personages zullen net iets anders zijn of iets anders doen. De reflectie in de dataset is per definitie altijd ‘anders’ maar ergens gelijkend. Dat zie je terug in de resulaten.

Zo’n tests helpen ons te begrijpen hoe AI werkt en wat het effect van een dataset bias is.

[Reactie gewijzigd door Coolstart op 27 maart 2025 21:54]

Ik heb in het begin ChatGPT heel lang getest door elke week een keer te vragen “hoe lang is een Chinees?” Het heeft wel een jaar geduurd voordat “gemiddeld zo en zo lang” veranderde in “Dit is een Nederlands folklore grapje”….

Maar deze van de klok is ook leuk om periodiek te herhalen :)
Ik denk dat humor ook afhankelijk is van de chat geschiedenis in andere gevoerde gesprekken. Toen ik laatst vroeg in een redelijk kort gesprek of 'hij' bepaalde gegevens niet wou doorsturen naar stichting brein kreeg ik terug dat hij geen active herinneringen had aan wat ik gezegd zou hebben.

Misschien komt het door een upgrade van het model?
Prachtig voorbeeld van de staat de huidige (publiek toegankelijke) AI.

Er zit volgens mij nog geen enkele intelligentie in.
Misschien op het punt van taal interpreteren, maar zelfs dat betwijfel ik.
Hooguit dat het een filter toepast op basis van je voorkeuren of chat geschiedenis.

Het is echt ML op zeer grote schaal.
Alles wat ik tot nu toe gezien heb van AI is uitsluitend het extraheren van bestaande content.
Niets meer, niets minder. Extreem geavanceerd knip en plakwerk.

Ik gebruik zelf ChatGPT als ondersteuning bij het programmeren, omdat het een stuk efficienter is dan iets via Google opzoeken (de laatste 10-15 jaar). Het resultaat is absoluut gericht en op maat, maar uiteindelijk een combinatie van de content die het model gevonden heeft gemixt met de content van je input.


De kwaliteit van je antwoord hangt af van de kwaliteit die online te vinden is.
Rubbish in Rubbish uit. Je krijgt dezelfde incorrecte of incomplete voorbeelden die je via Google ook vindt, maar dan gepersonaliseerd.
De AI snapt echt niet hoe een programmeertaal werkt, of hoe een horloge of mens er echt in 3d uitzoet, of hoe een mechanisme werkt.

Zelf maak ik ook van tijd tot tijd complexe visuals voor bedrijven.
Leek me wel makkelijk om mijn proces te versnellen middels beeldgeneratie.
Maar je komt gewoonweg niet verder als je iets nodig hebt waar geen basismateriaal van te vinden is.
De kennis hoe voorwerpen 3-dimensionaal eruit zien of hoe een beeld opgebouwd wordt is er nog niet.
Tenminste niet gezien.
Dat zie je ook ontzettend goed terug als je AI vectorafbeeldingen laat genereren.
Het resultaat heeft dan meer weg van een getraced plaatje dan iets wat door een mens in lagen en groepjes is getekend en georganiseerd.
Mss iets te kort door de bocht. De laatste modellen zoals deepseek redeneren effectief en controleren zichzelf.

Logica programmeren Is ook zo een uitzondering omdat AI agents zelf kunnen nagaan of de code goed is of niet dus ze verbeteren zichzelf over tijd.

Zo kan je miljoenen lijnen code refactoren in uren terwijl dat manueel een weken, maanden of jaren zou duren. Bereken uw winst.

AI kan perfect onze wereld leren door te redeneren. Het is gewoon een kwestie van tijd alvorens we dat probleem hebben opgelost maar er zijn bedrijven die zich enkel focussen op dat probleem.
Grok kreeg het op 9u00 maar toen ik vroeg te verzetten naar 3u00 kreeg ik plots een wijzerplaat extra.
Dankuwel voor deze test.
Ik denk dat dit de nieuwe Turing test kan worden!
En het resultaat is verbluffend, dat is prachtig maar ook zeer - zeer verontrustend! De impact deze techniek de komende jaren heeft op ieders werk is niet te overzien, alles verandert.
Ik denk ergens dat de slinger ook wel wat terugzwiert richting de echte kunsten want AI-moeheid is wel degelijk een ding. Je ziet het met zoomers die en masse oude digitale prutsfototoestelletjes van 15 jaar terug kopen omdat ze de overprocessed foto's van hun smartphone beu zijn en iets écht willen. Ik denk dat die drang wel zal blijven bestaan, vaak is het verhaal van hóe men iets maakt even belangrijk als het eindresultaat.
Mijn schoonzus is tekenaar en doet soms weken over een opdracht.
Haar probleem is dat als ze nu iets oplevert, bijna niemand gelooft dat ze het zelf gemaakt heeft (zonder AI). Plus: mensen vragen zich af...waarom gebruik je niet gewoon AI.

Ze heeft een groot tekentalent en is er altijd mee bezig, vind het echt sneu voor haar. Dit hele AI is meer dan alleen een 'hulpmiddel', hele beroepsgroepen lopen hiermee het risico dat hun baan verdwijnt.
Vroeger hielp ICT vooral om dom werk of repeterend werk uit handen te nemen, maar dat is niet meer zo met deze mate van intelligentie.
En er zijn meer dingen die gaan verdwijnen door AI ...

Ik ben zelf bezig met een game te ontwikkelen, ik doe alles zelf, en veel kan ik, maar sound effects, muziek en vooral voice acting is niet iets in mijn skillset en voor voorlopig een hobbyproject, niet echt te doen in iets profesioneels te investeren.

Dankzij AI zijn dit in ieder geval geen zorgen, qua simpel voice werk voor wat single line npc's enzo, is het nagenoeg perfect. Sterker nog, het biedt absoluut voordelen ten op zichte van echte va's, het is veel makkelijker variaties aan te brengen, of het te customizen wanneer je wilt (eenmaal opgenomen, wordt het een dure grap om achteraf va's het werk opnieuw te doen EN het stemwerk consistent te houden met eerdere werk). Daarnaast is het RTS-ish, dus een computer robot mevrouw die de announcements doet, wederom, daar is AI perfect voor. En uiteraard on the fly dialoog kunnen genereren realtime in de game

Muziek vind ik nog niet zo belangrijk, ik denk dat ik daar toch wat meer persoonlijkheid voor wilt, maar geen haast mee, we zullen zien hoe goed AI nog gaat worden. Sound effects daarentegen? Nog niet veel mee bezig geweest, maar generic explosies en scifi gun geluiden en whatnot, is het ook perfect voor.

Kortom, het opent heel veel deuren voor mij die anders onbetaalbaar hadden geweest. En in ieder geval prima genoeg voor placeholders, wie weet dat het project ooit serieuzer wordt en dat er budget beschikbaar kom, maar dan is de game iig niet muisstil geweest al die tijd. Als ik zie wat dit voor mij betekend, ben ik wel bang dat veel van de game industrie deze kant op zal gaan.

[Reactie gewijzigd door Zoop op 27 maart 2025 20:55]

Schitterend! Dat moet een heerlijk voldaan gevoel geven als je het zo zelf in de hand hebt.

Mij heeft het ook soortgelijk geholpen maar dan met coding en beeldbewerking. Voorheen lukte het me nooit goed om te leren programmeren. Nu maak ik spelenderwijs leuke projectjes die ik echt begrijp omdat ik doorvraag over de hoe en wat.

En bijv. bij Photoshop kan ik prima uit de voeten met de basics. Het meeste wat ik wil kan ik wel, al dan niet met klungelige oplossingen. Maar de AI weet me vaak nét die perfecte afstelling in settings te vertellen. Het bespaart simpelweg tijd, het resultaat is beter en ik heb meer leerzame "aha!" momentjes.
Ik verwacht dat mensen en bedrijven hun intenties duidelijk naar voren laten komen als je ziet dat mensen en bedrijven zo besparend mogelijk willen runnen dat ze geen mens willen betalen voor artwork, foto's en videos. Je ziet nu al vaak dat dit een reactie is. Als een bedrijf geen enkele menselijke content, inclusief hun grafische werk heeft, wordt het steeds sneller "goedkoop" gevonden, qua gevoel en kwaliteit-verwachtingen.
Wat ik zie is dat mijn projecten gewoon groter worden. Wat 50k koste past nu in een budget van 10k. Gevolg is dat ik nu een nieuwe klant groep erbij heb die al jaren zo’n 50k project wou starten maar het niet aandurfde. Nu wel. En de 50k klanten krijgen eveneens veel meer waarde en features dan een paar maand terug.

En ik kan als adhdr er m’n creativiteit helemaal in kwijt. Vaak met twee of drie agents tegelijk op 1 project. En in de tijd die ik wacht weer andere dingen doen. Ik ben er al zo aan gewend dat bij projecten waar ik veel handwerk moet doen mij het lood in de schoenen zakt. Soms begin ik gewoon opnieuw met Ai om tijd te winnen.

Kunst doe ik met de hand. En ik ben er van overtuigd dat daar altijd vraag naar zal zijn. Kunst gaat veel verder dan ambachtelijke skills. Het is onderzoek, ontdekkingen doen, experimenteren, rapporteren… het ambachtelijke aspect is slechts een radertje in het geheel.
Mee eens, AI gaat vooral de makkelijke, herhaalbare taken doen en daar is het in zijn huidige vorm ook perfect voor, maar vandaar ook het "goedkope" gevoel. Goedkoop als arbeidskracht, maar ook goedkoop als ontwerp. Je ziet dat rendering/kwaliteit van tekenen of belichten dan erg goed is, maar het geheel is gewoon niet kloppend of saai in veel gevallen, of specifieke art-styles genereren gaat altijd ergens een beetje off of op een knock-off lijken zonder de menselijke mind erachter,

Iemand die de hele dag dingen sorteert in Excel is in principe ook zoiets, als diezelfde persoon dat gewoon puur met AI doet, is diegene gewoon sneller uit met dezelfde energie erin gestoken. Meestal zelfs minder.

Waar ik wel op doel is dat er wel individuen zijn die het echt proberen te gebruiken in een casus om een specifieke artist te vervangen zonder dat ze dan zelf weten hoe het ontwerpproces erachter is (zoals een cooperate identity) , en daar zie je dat het niet altijd fijn uitpakt.
Klopt, en iedereen met een halve hersencel kan een vormgeving of illustratie 'viben' (equivalent van vibe coding, atechnische personen die net zo lang prompts schrijven totdat iets aan de muur blijft kleven, totdat iets soort van werkt maar de code is een black box voor ze, dus geen controle over kwaliteit).

Voor wat betreft AI moeheid, de mate van uitbrengen nieuwe modellen geeft het telkens een boost aan nieuwe dingen die erin zitten. Ik dacht hetzelfde met role playing, op een gegeven moment worden bepaalde thema's en uitspraken steeds herhaald en zie je de variatie inzakken. Maar bij elk nieuw model kun je oude karakters weer nieuw leven inblazen.

Het is zeker zorgelijk, en in veel gevallen ongewenst maar het is iets wat onverminderd op een hoog tempo door dendert en is helaas niet te stoppen.
Ben wel benieuwd, heeft ze iets van een deviantart pagina of zo? Artstation?
Mooi werk, ik zag een leuke print met dat meisje bij de bushalte in de herfst op de instagram pagina maar daar ben ik zo te zien een paar maanden te laat mee :P Maar mooie hoge kwaliteit tekenwerk, petje af.
Ik denk/hoop juist dat creatieve beroepen zullen opleven, dat de mens kunt en cultuur meer gaat waarderen? Dat men wellicht liever naar een theatervoorstelling zal gaan dan naar een AI bioscoop juist omdat het echt is? Hoewel ik ook kan indenken dat we richting meer verslavende techniek gaan.

Toen Excel kwam waren er heel veel accountants overbodig maar kijk nu hoe groot een gemiddelde Finance afdeling is....
Een beetje off topic van mij maar je beschrijft hier precies waarom ik nog zelden naar de film ga. Af en toe sta ik nog eens in de bioscoop, en 9 van de 10 films zitten vol computeranimatie. Dat werkt niet bij mij. Het voelt niet echt want het is niet echt. Ik zit me kapot te ergeren aan een gebouw dat ontploft en waarvan je ziet dat het puur CGI is. De oude James Bond bijvoorbeeld heeft zoveel meer charme.

Laten we hopen dat mensen creativiteit meer gaan waarderen. Maar sinds mijn afstuderen 20 jaar geleden heb ik het alleen nog maar zien afnemen helaas. Visuele middelmatigheid is de nieuwe norm.
Jij irriteert je waarschijnlijk niet per definitie aan CGI, maar aan slechte of afgeraffelde CGI.
Met genoeg tijd en middelen is CGI zo goed dat het niemand opvalt.

Kanttekening: Een echte explosie blijft altijd vele malen beter dan een CGI explosie. :)
Precies, bijna iedereen kan het. Daarom is het ook zulke interessante technologie en kan niemand zich goed voorstellen hoe de wereld verandert komende jaren.

Ik heb inmiddels een mooie UX/UI story gemaakt voor een cybersecurity proces wat ik bij een klant inricht. Door de consistentie en de daadwerkelijk kloppende letters en woorden is het zeer bruikbaar.
Het gaat de wereld zeker en vast veranderen. De mainstream "kunst", vormgeving, art forms zeg maar, worden niks meer waard, of er zal in ieder geval niemand nog voor willen betalen. De echte meesterwerken en high end spullen zullen volgens mij hier alleen nog duurder door worden.

Het wordt toegankelijk voor iedereen en dat is wel goed natuurlijk. Maar de gemiddelde grafische vormgever gaat er tussenuit. De echte toppers, daar ga je dan voor mogen bijbetalen onder het mom "hand made". Beetje zoals je nu betaald voor "kroketten op grootmoeders wijze" :).
Maar ook dat niveau van handmade zal vast benadert worden door AI. Dus ik denk dat het vooral om fysieke media zal gaan, schilderijen en dergelijk (en dan maar wachten op het eerste schandaal dat een beroemd schilderij ook door een ai (met robot arm) blijkt gemaakt te zijn).. Net als die kroketten op grootmoeders wijze, overigens, die zijn over het algemeen alsnog gewoon van Aviko of Mora, daar komt geen grootmoeder aan te pas.

[Reactie gewijzigd door Zoop op 27 maart 2025 21:08]

Wat zou de wereld er last van hebben als er geen pindakaas vloeren meer gemaakt worden, of bananen met duc tape worden geplakt aan een muur!
Wat ERG!
Als ik hoor van zo'n kunstzinnige collega wat voor onzin kunst er allemaal is (voornamelijk gewoon proberen te provoceren onderling) denk ik niet dat we iets missen door de moderne "kunstenaars" buitenspel te zetten.
Of een kunstenaar die een paar ton krijgt voor een commissie, een leeg canvas oplevert, de titel van het "werk"? "take the money and run"
Vroeger was vuur maken een kunst, nu koop je voor een euro een doos lucifers of een aansteker en kan elk kind het. Is de uitvinding/technologie van lucifers/aanstekers daarmee een achteruitgang voor de wereld?

Vroeger was informatie vergaren lastig, je moest een boek kopen of naar een bibliotheek. Nu kan elk kind thuis alles opzoeken met een simpele Google opdracht. Is de uitvinding van het internet daarmee een achteruitgang voor de wereld?

Etc.
Je noemt zaken op die niets met kunst en creativiteit te maken hebben dus je vergelijking gaat nergens heen. Als kunst voor jou gewoon een mooi plaatje moet zijn en zaken zoals context, historiek, emotie, ervaring, iconische eigenschappen, etc. totaal niet van belang zijn, dan is een AI-gegeneerde afbeelding perfect voor jou. Gelukkig is kunst meer dan dat.
Ik denk dat mijn onderliggende boodschap is: het gaat om het resultaat dat telt, niet de weg er naartoe. Waarom zou een afbeelding uit AI geen kunst van de maker zijn? De promptschrijver bepaalt de parameters, de AI is slechts de tool die uitvoert.
Ik denk dat het interessant is om dan de grens proberen te definiëren. Want is tekenen met photoshop dan ook niet echt? Of wel, enkel omdat je je cursor wat rondbeweegt. Een 3d model ontwerpen en uitprinten met een 3d printer? Een schilderij is niet echt tenzij je het met je vingers doet.
AI is zeker wel wat stappen verder in gemak, is de definitie dan de vaardigheden die er voor nodig zijn, dus een kind dat net leert tekenen maakt dan ook niet echt iets? Ik vind het maar rare arbitraire onnodige discussie. Iemand stopt er tijd in, dus is het werk, dus er wordt iets gemaakt. Ongeacht wie wat wat er genereert of automatisch verbouwd etc.
Je bewijst mijn punt. :)
Eerlijk, dat zou ik niet zo snel durven te beweren dat het enkel het resultaat is wat telt. Het is vaak juist in de weg er naar toe dat men door schade en schande wijzer worden. Gezien generatie AI werkt op training sets, lijkt het me dus wel dat je niet ver buiten al reeds bestaande stijlen zal treden ermee.
Gelukkig weten we sinds Warhol dat alles kunst kan zijn. Dus daar mogen we met z’n allen heerlijk over van mening verschillen.
Ik vraag toch niet om complimenten over hoe knap het is wat ik "maak"?
Ik vertel hier mijn ervaring met deze tool en hoe hij enorm nuttig is voor mij.

Als eigenaar van een klein bedrijf doe ik 1000 dingen tegelijk, net als andere eigenaren van kleine bedrijven, hoe mooi is het dan dat ik nu de dingen die niet bij mijn core-business horen ook écht goed kan doen met behulp van AI zonder dat daar weer extra kosten voor gemaakt hoeven te worden?

Daarnaast is het mooie van deze update dat er weinigen "hopen" meer meespeelt, je kan namelijk in detail vertellen wat je wilt en aangeven wat je niet bevalt, totdat je de perfecte versie hebt gekregen.
Net zoals ik zou doen wanneer ik een grafisch designer in zou huren, maar dan vele malen sneller en voor de prijs van een paar bakjes koffie per maand.
"Ik ben een prachtige huisstijl met een eigen mascotte en mooie illustraties aan het maken voor de website van mijn bedrijf"

Tja, dat klinkt toch alsof je er superveel moeite in steekt maar, zoals je zelf zegt, je geeft gewoon een namiddagje prompts in. Dat is uiteraard je goed recht als klein bedrijf, voor mij is dit echt een puur semantische discussie.
Het punt is dan, is dat erg? Een namiddagje prompts, het is vast wel wat meer dan dat, maar goed, wat is je punt hier? Dat zijn werk minder echt is? Dat zal best, maar het gaat toch om het resultaat en als dat naar wens is, dan snap ik niet wat er precies zo negatief aan is.

Ja, het is zuur voor echte artiesten, maar in dit geval missen die artiesten toch geen werk als er geen budget voor is en AI dus deuren opent. Het is zuurder dat je kan verwachten dat bedrijven gaan bezuinigen op deze manier. Maar wat doe je eraan? Nors reageren op tweakers posts? Er zal vast ook veel enshittifcation plaats vinden, ongetwijfeld veel zieloze AI-slop, je ziet het nu al op social media. Maar dit is nou eenmaal de nieuwe realiteit, er is geen stoppen aan.
Mijn punt is dat je niets 'maakt' aan een AI-afbeelding. Je genereert die. Dat is het!
Ok, fijn, en nu dan?
Was die definitie per se zo noodzakelijk?
Ik weet niet zo goed wat de reden kan zijn dat je zo negatief bent over mijn eigen positieve ervaring die ik hier deel en daar ook de behoefte bij voelt om mijn woorden te verdraaien.

Relatief gezien heb ik hier weinig tijd in gestoken, maar in totaal toch rond de 12 uur en ik ben nog niet helemaal klaar.

Wat wil je precies?
Ik raad aan toch je mindset toch wat meer mee te laten gaan met de tijd, want je wordt op deze manier aan alle kanten ingehaald en je ligt inmiddels al heel ver achter mij.
Ach photoshop is maar wat klikken en laat me niet beginnen over olieverf nee rotsschilderingen zijn de enige echte kunstvorm.
Precies. Een kind kan de was doen.
Geen crea-bea meer nodig.
Jij hebt nog nooit met een grafisch ontwerper gewerkt :D
Dit kan je toch ook zeggen over photoshop? Je maakt niks, je verteld een programma wat te doen.

Ik snap ergens wel dat er een verschil in zit, maar niet veel imho
Want kleine kinderen kunnen niks maken?
Da's niet een beetje te kort door de bocht als je het mij vraagt. En het is zeker niet zo dat alle illustrators zo creatief zijn qua stijl. Als ik kijk naar de meeste bedrijfslogo's enzo dan is het vaak redelijk fantasieloos. Dat kan je net zo goed doen met een AI. Misschien dat je daar als professional dan dood aan ergert, maar dat heb ik voor de komst van AI ook genoeg gedaan. Voordeel is ook wel dat je als "opdrachtgever" niet al te veel rekening hoeft te houden met de ideeën van de professional. Het zou me niets verbazen als er daardoor meer verschil komt tussen logos, zelfs als dat minder kwaliteit betekend.

[Reactie gewijzigd door uiltje op 27 maart 2025 23:03]

Wat een raar idee dat het een voordeel is dat je de ideeën van een professional gaat negeren. Een professional heeft net een opleiding en jarenlange ervaring. We krijgen nu hetzelfde zoals we al 20 jaar hebben met “de buurjongen”. Sommige mensen zien geen enkele meerwaarde in goed ontwerp en hebben 20 jaar lang alles laten maken voor 50 euro door de buurjongen met een gekraakte Adobe CC. Dat het logo saai is, geen vector is en je dus 2 keer meer betaalde bij gevelbeletteraar omdat je enkel een brakke jpeg kon aanleveren, de drukker extra kosten rekende omdat het ontwerp van je visitekaartjes in RGB is opgeleverd, de mensen je teksten niet prettig kunnen lezen omdat de regellengte te lang is en de interlinie te klein,… dat nemen we er allemaal maar bij. Toch leuk dat het maar 50 euro was en we niet naar een professional moesten luisteren.
Na, ja, als je dat allemaal wilt hebben dan stap je daarna toch naar een prof met je idee? Ik snap dat er verschil zit tussen een AI bot en een pro, maar niet ieder bedrijf kan dat betalen en voor online presence lijkt het vaak goed genoeg. De plaatjes zijn in ieder geval in een prima resolutie. Geen idee of dat ding ook SVG kan produceren overigens. Ik heb er wel eens mee geëxperimenteerd met DALL-E maar dat was geen succes.

Oh, net even geprobeerd, SVG kan ChatGPT zeker nog niet in professionele kwaliteit. Tekst lukt redelijk maar dat komt omdat text gewoon rechtstreeks op het canvas wordt geplaatst met een font. Maar goed, om mijn eigen duiveltje te spelen, ik weet natuurlijk ook redelijk veel van beeldbewerking vergeleken bij een totale leek. Die zou die prompt nooit sturen.

[Reactie gewijzigd door uiltje op 28 maart 2025 12:20]

Je bevestigt net wat ik aankaart: de creativiteit van een ontwerper sla je compleet over. "Ik heb een idee en ik wil dat het zo wordt uitgevoerd." Of je met zo'n attitude naar een bot stapt of naar een mens maakt me op dat punt al niet veel meer uit: je zoekt dan gewoon nog iemand om technisch te doen wat je zelf al hebt bedacht. Ik heb af en toe ook wel eens zo'n klanten, en die zijn geen pretje om mee te werken. Dat zij nu AI gaan gebruiken deert me niet echt.
Ik weet soms niet wat erger is, een designer die niet naar de klant wil luisteren of een klant die denkt dat ie genoeg van design weet. En dit is nou net de reden - buiten de centen - om naar een AI te gaan. Maar goed, dat kan je waarschijnlijk in de eerste gesprekken wel gladstrijken als prof.
In tegendeel. Als professional is het net jouw taak om naar de klant te luisteren. En daar zit meteen ook een verschil met AI: als ik met een klant praat over wat hij wel, kan ik ook tussen de regels lezen.

Maar inderdaad: als er een klant komt die komt vertellen wat hij 100% exact wil en doet alsof je enkel maar een domme uitvoerder bent, dan haak ik af.

Je mag van mij gerust een taart kopen bij de Jumbo. Je mag ook een taart laten maken bij de bakker en zeggen hoe je wil dat die eruit ziet, wat de gelegenheid is en welke smaken je graag wil. Maar je zegt toch niet aan de bakker dat je een taart wil van exact 6,3 centimeter hoog, met 24 maltesers op die op 14 milimeter uit elkaar liggen, en je moet beslag met zoveel eieren en zoveel gram bloem. En graag nu meteen en spotgoedkoop, want ik kan nu ook de Jumbo binnenstappen en over 1 minuut buitenlopen met een taart van 2,95.

De opkomst van AI is omgekeerd evenredig met het respect voor kwaliteit. Dat geldt trouwens niet alleen voor ontwerp of illustratie. Ik stoor me bijvoorbeeld ook aan die ondertitels op Videoland die duidelijk niet meer door een mens worden gemaakt. Zoveel spelfouten, anakoloeten of letterlijk vertaalde dingen. Maar dat kan niemand blijkbaar nog wat schelen. Als het maar snel en goedkoop is.

[Reactie gewijzigd door kippewit op 28 maart 2025 14:07]

Inderdaad, maar ik heb genoeg van design meegekregen dat er veel designers zijn die wel heel veel hun zin en stijl doorzetten. En dat het lastig is om uit te zoeken wie dat zijn, hoewel je natuurlijk eerst goed naar hun portfolio zou moeten kijken.

Bij de vorige werk vond ik de logo's absoluut vreselijk. De logo's leken net op het oog van Sauron. En dan krijg je ook nog een PDF met hoe alles er uit zou moeten zien. Geen font files, geen PNG's of in dit geval zelfs geen JPG's. Ikoontjes moet je als dev zelf maar maken, geen templates enzovoort. Dan heb ik echt liever een GPT waar je in dezelfde style die spullen wel kan krijgen.

Meestal zit er wel een powerpoint template bij natuurlijk, want anders is de marketingafdeling - die de hele onzin heeft ingezet - natuurlijk niet tevreden. En ja, ook die zat vol met artefacten. Ik weet zeker dat jij dat beter doet; je zit alleen al op Tweakers, maar dit soort idioterie komt veel voor en kost veel geld.
Kan me 100% voorstellen wat je hier zegt. Er zitten in het vak gewoon ook veel mensen die denken dat ze een goede ontwerper zijn maar het echt niet zijn. Die bevuilen ook een hele beroepsgroep want die klanten denken daarna: voor dat geld doe ik het zelf wel. Dat zal vaak ook wel bij andere markten voorkomen.

Ik vind het gewoon erg jammer dat de wereld zo makkelijk is geworden. Nu klink ik vast als een oude man, maar vaak mis je toch wel de spanning van het moeite moeten doen. Naar de bib gaan om info op te zoeken. Wachten op de release van een cd en dan op die dag om 9 uur voor de winkel staan wachten. 6 sneakershops langs gaan in de hoop dat ze dat ene paar nog ergens in jouw maat hadden. Nu kopen tieners met bots een hele stock en verkopen ze voor 5x op Klekt. Omdat alles nu makkelijk is, mis je wel wat spanning in je leven en is het omgaan met wachten en teleurstelling ook een heel stuk minder makkelijk. Dat merk ik al bij m’n eigen kinderen. Maar nu wijken we wel erg af 🙂
Wel dat was meteen ook het gevoel dat ik had. Zelf ben ik wel ontwerper dus ik ben natuurlijk bevooroordeeld. Maar uit deze post krijg ik toch het gevoel dat deze man vooral zijn eigen werk belangrijk en onvervangbaar vindt. Alle andere jobs ter wereld kunnen even goed door een robot gedaan worden en gaan haar aan zijn hoofd dat er aan denkt om er een mens voor te betalen.

Overigens zal het resultaat waarschijnlijk wel ok zijn, maar ook 13 in een dozijn. AI maakt namelijk gewoon varianten op wat het kent en bedenkt niks nieuws.

En tot slot: dit is toch het soort klant dat je liever niet hebt. Dat merk je al aan “ik zou ook een ontwerper laten doorgaan tot het precies is zoals ik het wil”. Dat zijn vaak mensen die eigenlijk geen ontwerper zoeken, maar een aapje met de juiste software. Die kunnen ze dan instructies geven tot het aapje heeft uitgevoerd wat zij zelf bedacht hebben. Laat dat soort mensen maar gewoon AI gebruiken.
En waarom niet wat schetsen maken die goed weergeven wat je wilt en daarmee heel gericht een echt persoon een opdracht geven?
Dat heb ik ongeveer een jaar geleden wel eens gedaan. Een werden wat schetsen gemaakt maar ik besloot hier toch niet mee door te gaan.
Dit ging over het maken van illustraties voor over heel onze website en het vervangen van icoontjes, er kwam verder geen webdevelopment aan te pas maar toch ging dit over duizenden euro's.

Nu kan ik het zelf en omdat ik continu in contact ben met de "maker" op momenten dat ik wil, kan ik het ook precies zo krijgen hoe ik het in mijn hoofd heb.

Daarnaast zijn we een bedrijf en geen goed doel. Als ik 2 opties heb waarbij de resultaten kwalitatief gezien gelijk aan elkaar liggen maar de ene optie zo'n 1% kost in vergelijking met de andere optie, dan kies ik voor het goedkoopste.
En buitenom prijs, snelheid. Van proces van schets naar communicatie naar arbeid naar terugcommunicatie naar feedback, of een prompt waar je vrijwel direct mee aan de slag kan (in ieder geval als placeholder om later verder uit te werken) is letterlijk minuten werk. En dat scheelt uiteraard ook weer manuren op zich.
Het maken van de perfecte prompts blijft wel een kunst en vaak zijn er meer dan 5 pogingen nodig totdat ik tevreden ben met een illustratie en hij inderdaad precies dezelfde kleuren heeft gebruikt voor het karakter en niet opeens de linkerschoen blauw heeft gemaakt in plaats van oranje bijvoorbeeld, maar met geduld krijg je fantastische resultaten.
Voor het genereren van een prompt gebruik ik ook AI, die het wat 'wolliger' maakt. Dat helpt wel goed.
als ik het werk dat ik vandaag voor elkaar heb gekregen door een (ingehuurd) mens had laten doen had dit me honderden of misschien zelfs duizenden euro's gekost.
Als je de werkelijke kosten voor het generen van de afbeeldingen had moeten betalen had het je minstens net zo veel verkocht. Vergeet niet dat OpenAI nog steeds miljarden verlies lijdt en dat is goeddeels omdat niemand het zou gebruiken als ze de werkelijke kosten zouden doorberekenen.
Dat zou kunnen, maar dat is momenteel niet mijn probleem.
Voor nu is het zeer nuttig voor mij en scheelt het mij werk en kosten, dus ik gebruik het.
Je kan met automatic1111 of comfyui en 1 redelijke videokaart ook prima helemaal lokaal en offline je spullen genereren. Ben er zelf ook mee aan het spelen. Geen abonnementen, geen consoring geen afhankelijkheden van bedrijven of cloud.
geen afhankelijkheden van bedrijven
Behalve dan voor de verdere ontwikkeling, waar de kosten dus in zitten. Stability AI maakt ook nog geen winst en leeft puur van het geld infuus van investeerders.
Als al die bedrijven nu omvallen, dan zijn alle modellen en technieken nog altijd beschikbaar. Deze modelen kunnen ook uitgebreid en aangepast worden door mensen thuis. Als je bijvoorbeeld kijkt naar het SDXL (stable diffusion XL) model dan zijn daar al bijna 100 'merges' en trainings e.d. voor te downloaden die stijlen (cyberpunk, 70s, anime) kan toevoegen of scene composities of lichaams posities (hand on hip, arms in the air, leaning against a table, etc).

Je ziet nu ook dat de snelheid van dingen toevoegen aan modelen enorm is gestegen afgelopen paar jaar en dit veel meer aan kwantiteit is dan bedrijven vrijgeven.
OoenAI maakt verlies omdat ze meer kosten maken dan er opbrengsten zijn.
De kosten zitten vnl in chips, datacenters en personeel.
Gelukkig voor OpenAI staan investeerders te springen om de verliezen te dekken.
Nog wel ja, maar het heeft er alle schijn van dat openai's grootste sponsor (want de kans dat ze ooit nog geld gaan terugzien kan je wel inzetten op 0) de stekker er uit gaat trekken
Microsoft is effectively cutting its data center expansion by over a gigawatt of capacity, if not more, and it’s impossible to reconcile these cuts with the expectation that generative AI will be a massive, transformative technological phenomenon.
OpenAI denkt dat 5GW dcs kosteneffectiever zijn. Dus vandaar dat MS stopt met de kleintjes.
Heb je nog nooit lokale image ai gebruikt? Want die kan dat ook gewoon.
Deze nieuwe update is beter dan alles wat er voorheen bestond
Heb je al eens naar FLUX gekeken? Dat is ook een model met 8 biljoen parameters en haal er hier lokaal met comfyui verbluffende resultaten mee.
Thanks voor de suggestie! Ik ga hier zeker even naar kijken.
Als je het leuk vind zou ik zeker eens op civitai kijken (https://civitai.com/models), ik was enorm verbaasd hoeveel er beschikbaar is inmiddels en wat je allemaal kan doen qua controle hebben over beelden (camera angles, compositie, lichaam posities, etc) met controlnets en LORA's.

Het is wel een beetje oppassen op die site, was een ander ding waar ik verbaasd over was (maar achteraf natuurlijk naief), er staat veel 18+ materiaal op om porno te genereren, las dat een enorm deel van de progress afgelopen paar jaar is gekomen uit de hoek van furries en mensen die anime, hentai / porno plaatjes willen maken. |:(

Verder heeft deze kerel mij heel erg op weg geholpen, met uitgebreide en duidelijke video's met gedegen uitleg hoe dingen werken. https://www.youtube.com/p...L8P9kLZP8tQ1K1QWdZEgwiBM0

[Reactie gewijzigd door !GN!T!ON op 28 maart 2025 13:33]

Generatieve AI, ik haat het. Zonder kennis en kunde maken mensen tegenwoordig 'kunst'. Alles wordt zo goedkoop in de wereld, fastfood.
Als beeldmaker besteed ik veel tijd aan opleiding en ervaring. Heb voor 20K aan professioneel apparatuur. Ik denk dat over 5 jaar iedere leek dezelfde beelden kan maken zonder enige moeite. Persoonlijk vind ik het jammer. Waar kijk je nog naar?
Voor alle professionals in de creatieve industrie is het een ramp, maar ook voor alle consumenten.
Toen de fotocamera beschikbaar kwam dacht men dat kunst waardeloos zou worden. Je kunt dan immers ieder kunstwerk repliceren.

Maar dat gebeurde niet. Originele kunstwerken werden juist heel veel waard. Uniek mensenwerk wordt gewaardeerd omdat het mensenwerk is.
Dat zei men ook toen er weefgetouwen kwamen die door machines werden aangedreven. En wat te denken van de grafische industrie en de "letterzetters" toen DTP-software werd uitgevonden?

Iets waar je "vroeger" duizenden euro's aan apparatuur en vele dagen hard werk door een ervaren professional voor nodig had kan nu in een paar minuten voor bijna niets.

Je kan er een hekel aan hebben en je kunt je afvragen of de kwaliteit niet heel erg achteruit gaat, maar het is simpelweg de "nieuwe realiteit" dat de markt voor "grafisch vormgevers" en "fotografen" nagenoeg verdwenen is (of zal gaan verdwijnen in de komende maanden).

Iemand die in 2020 duizenden euro's betaalde voor een abonnement bij een stock-foto/video site maakt nu binnen 3 seconden een copyright-vrije afbeelding of korte video die precies hetzelfde doet...nagenoeg gratis.

Dat hou je net zo makkelijk tegen als het opkomen van de Zon.
Al die ontwikkelingen en resultaten zijn mensen werk; nu geef je het uit handen zoals tegen een junkie vertellen dat de muur groen geschilderd moet worden. Is het dan jouw werk?
Ik ben het hier mee eens. Kijk, er zijn heel wt mensen op de site en elders die het niet kan schelen want "de wereld verandert" en "AI kan het minstens even goed". Als ontwerper doet dat pijn. Wat vooral pijn doet is dat we op vlak van ontwerp en beeld al jaren aan het evolueren zijn naar een zesjescultuur. "Goed genoeg" volstaat. Wat maakt het uit dat regels te lang zijn, de interlinie niet goed en het lettertype niks uitstraalt. "Je kan toch lezen wat er staat, dat is voldoende." Erg jammer.

Is er dan niemand die het erg vindt dat we dezelfde stockfoto op 20 verschillende plekken zien, hele huisstijlen gemaakt worden in Arial omdat de klant de meerwaarde niet ziet van "betalen voor een lettertype?!", elke website hetzelfde WordPress theme gebruikt en elke illustratie flat-style mensen met brede heupen en kleine hoofdjes zijn?

Ik vind het natuurlijk jammer voor m'n eigen werk (al denk ik dat de je de mensen die nu zo hoog oplopen met AI toch liever niet had als klant), maar ik vind het vooral jammer dat de wereld saaier, eentoniger en meer eenheidsworst wordt.
Je merkt dat de 6jes cultuur erg populair is, want het levert genoeg resultaat op om van te verdienen, zonder de "extra mile" die veel ontwerpers in het verleden beroemd maakten.

Het is ook een deel van de individualisering, mensen willen steeds meer zelf kunnen. Daar is opzich niets mis mee, maar zo laten mensen vaak wel de kans missen om de meerwaarde van een professional te gebruiken. Top industrieën gaan dit altijd nodig hebben, je ziet al dat de backlash enorm is, als een grote partij (zoals coca cola met die droevige video) iets probeert.
Precies dit. Ik kan enorm genieten van een kunstwerk waarin je de tijd, energie, het talent en de kunde voelt die erin zijn gestoken. Je wéét dat het iets betekent. Dat er een mens achter zit met passie, twijfel, visie, … een ziel.

Als datzelfde werk uit een AI komt, dan raakt het me niet. Dan zegt het me niets. Sterker nog: dan wil ik het niet eens meer zien.

Ik snap dat sommige mensen zeggen: “Maar het resultaat is toch hetzelfde?” Voor mij is dat absoluut niet zo. AI doodt alles wat kunst betekenis geeft. Het heeft geen ziel, geen oprechte expressie. Het is gegenereerde massaconsumptie, leeg en gevoelloos. Zelfs McDonald’s heeft nog meer karakter.
Ach ik zie het een beetje als wat mp3 voor de muziek industrie was.
Het maakte het voor iedereen toegankelijk, ten koste van wat kwaliteitz verlies.
Voor de meerderheid geen probleem.
Ik ben er blij mee, kan dingen laten creëren door gewoon opdrachten te geven, heb geen zin en tijd om me te verdiepen in photoshop of het aankopen van stock fotos
ik zie het een beetje als wat mp3 voor de muziek industrie was.
Een gepatenteerd bestandsformaat?
Het maakte [muziek?] voor iedereen toegankelijk
Bedoel je hier niet Napster, Limewire, Kazoo, Ares, Bittorrent, Newgrounds, en later Youtube?
MP3 was de drager, en ik doelde er mee dat het formaat nieuwe mogelijkheden opende vanwege dat het compact is, wel ten koste van kwaliteit.

Net als nu vind de massa het prima om iets aan kwaliteit in te leveren om content breder beschikbaar te maken.
Ik had me wellicht duidelijker moeten uitdrukken.
Maar vind je het niet erg dat de kwaliteit verloren gaat? Dat muziek nu een wegwerpproduct is? Mensen nemen niet meer de tijd om een album te beluisteren thuis, maar laten random wat spelen dat het algoritme heeft bepaald? Vond je het niet eeg dat elke website eruit ziet als een brak wordpresstemplate waar iemand zonder kennis wat aan heeft getweakt? Vind je het niet erg dat je keukentafel na 10 jaar uit elkaar valt omdat er is bespaard op kwaliteit? Dat is geen aanklacht, maar ik vind dat wel. Zoals iemand anders het zei: de hele wereld wordt fastfood.

[Reactie gewijzigd door kippewit op 28 maart 2025 14:13]

Nee ik vind dat niet erg.
Muziek bereikt een breder publiek, meer mensen zijn zelf instaat om bijvoorbeeld een website neer te zetten en artwork te genereren.
En laten we wel wezen de meerderheid van ontwerpers, leverde nou ook niet bepaald hoogstaande producten af.

Kwaliteit wordt meer een niche en daarmee wordt het kaf van het koren gescheiden.
Ik investeer nog steeds in Vinyl, ik koop kunst, en geef graag wat extra geld uit aan kwaliteits meubilair.
Maar dat is niet de meerderheid, en voor hun is nu een wereld toegankelijker geworden, kan ik alleen maar toejuichen.

En een deel van de wereld is prima tevreden met fastfood.
Jij en ik horen niet bij die groep.
Maar voor de andere groep is er nu meer keuze ;)

[Reactie gewijzigd door ArnoldSmit op 28 maart 2025 16:20]

Ik zie de vergelijking niet. De muziek is reeds gemaakt door mensen; de geluidskwaliteit erna heeft niets met het mensen werk of hun kwaliteiten te maken.
@penicks Wat is het verschil met een artiest prompten om een afbeelding te maken. Een klein kind kan een artiest vragen een afbeelding te maken. Nu kost het minder, gaat het veel sneller, en je kunt binnen no time elke aanpassing doorvoeren zonder dat het je steeds meer tijd en geld kost.

[Reactie gewijzigd door Mar2zz op 27 maart 2025 20:00]

Ik gok zo dat je niet echt into kunst en grafische vormgeving bent :). Ik word nu zelf ook niet echt warm van schilderijen en dergelijke, maar ik kan het wel appreciëren. Dat valt vind ik op geen enkele manier te vergelijken met wat ChatGPT maakt. Leuk, daar niet van, maar eerlijk gezegd, gewoon zwaar geripped van de bron waarop hij getrained is.

Ik blijf erbij, ze mogen kunst van AI gaan labelen wat mij betreft. Dat kan dan de nieuwe kunst worden die je in de gemiddelde Ikea tegenkomt. De echte liefhebbers kunnen dan gewoon netjes de real deal blijven herkennen en de echte meesterwerken blijven in hun waarde.
Waarom labelen? Als het zo niet te vergelijken is dan is dat nergens voor nodig toch.
Ik ga in ieder geval niet de volle prijs betalen voor massa productie moest ik kunst kopen. AI zal heel goeie kopietjes kunnen nemen die voor het gewone oog niet te onderscheiden zijn. Niet iedereen is een kunstexpert maar kan er misschien wel van genieten en dus eentje willen kopen. Labelen lijkt mij dan de eenvoudigste oplossing.
Ik hoop dat je beseft dat er wel degelijk een verschil is tussen iemand die daadwerkelijk een mooi schilderij met tactiele kunde maakt en iemand die met cheetos-vingers op 2 seconden een AI-afbeelding genereert van een mooi schilderij? Dat enkel het eindproduct telt voor bedrijven is uiteraard logisch, voor mij gaat het echt wel over het werkwoord "maken" hier.
Zou willen dat ze wat meer export of print mogelijkheden bieden.
Iemand enig idee hoe je een serieuze chat met formules netjes om kan zetten naar een pdf? Had een python script geschreven ( was niet nodig bleek te zijn want er zijn er genoeg ) maar dan zien de formules en niet zo gelikt uit als in app of browser.
Voor het werken met- en genereren van bestanden is Claude naar mijn ervaring een stuk beter dan ChatGPT, dat kun je een kans geven.
Verkeerde plek

[Reactie gewijzigd door !GN!T!ON op 28 maart 2025 10:18]

Kan je de chatbot niet vragen om de text / formules om te zetten naar LaTeX notatie? Dan kan je het daarna pasten in een LaTeX compatible editor en dan vanuit daar exporteren als pdf.
Klopt, paar keer gedaan maar de conversation export heeft zo te zien een Markdown opmaak en dan wordt het wel veel heen en weer kopie/plakwerk. Dus zoekt iets gebruikersvriendelijkers. Zal het nog eens proberen.

Zat ook nog te denken om toch het eigen script verder af te maken en dan de latex er uit filteren en dan…. En daar heb ik nog geen clou of weet van.

[Reactie gewijzigd door Lord Anubis op 28 maart 2025 20:02]

Ik ben afgelopen week druk in de weer met ComfyUI. Soort van NodeRed voor AI met een hele zooi extensions. Je kan er van alles mee text2img, img2img, llm modellen draaien, text-to-audio, image-to-audio.

Misschien dat je daar iets mee kan opzetten? Heb je ook dingen als regex nodes e.d. beschikbaar en je kan via ollma volledig lokaal een chatbot draaien binnen comfyui.
OpenAI begrenst ChatGPT-beeldgenerator tijdelijk vanwege te veel verzoeken
Hoezo tijdelijk?
Al sinds de mogelijkheid bestaat, heb ik nooit meer dan een paar plaatjes achterelkaar kunnen laten genereren. Daarna kwam er altijd een foutmelding.
ze hebben zelfs een limiet op de plus plan, is te gek voor woorden.
ik gebruik gemini en ben er enorm blij mee.
Dat was te verwachten, iedereen heeft het erover en zelf ben ik ook erg fanatiek afbeeldingen gaan maken, hopelijk kunnen we weer snel door met deze afbeeldingen maken van hoge kwaliteit.
Ik snap sowieso niet zo goed waarom je voor de lol plaatjes laat maken door ai als je ze niet per sé nodig hebt. Niet heel nuttig en dan te bedenken dat, volgens een ai training die ik recent gevolgd heb, iedere zoekopdracht een halve liter water kost en je met iedere zoekopdracht 7 Iphone 14 max toestellen kunt opladen is een beetje terughoudendheid in het gebruik best oke. En ja, dat het kan is natuurlijk wel tof.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.