Amerikaans bedrijf neemt Nederlands fintechbedrijf CCV over

Het Amerikaanse bedrijf Fiserv neemt de Nederlandse betalingsprovider CCV over. Hoeveel het Amerikaanse bedrijf betaalt, is niet bekend.

Met de overname wil Fiserv groeien op de Europese markt, zegt het bedrijf. CCV bestaat sinds 1958 en is actief in Nederland, België en Duitsland. CCV heeft 600.000 klanten in Europa. Fiserv wil na de overname zijn Clover-platform voor betalingen verder laten groeien. De bedrijven maken geen financiële details van de overname bekend.

Fiserv x CCV
Fiserv x CCV

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

20-03-2025 • 20:28

63

Submitter: J0kerNL

Reacties (63)

63
60
32
4
0
18
Wijzig sortering
De NOS heeft net een stukje geschreven over de Nederlandse Bank die zich zorgen maakt over grote invloed van Amerikaanse bedrijven op ons betalingsverkeer https://nos.nl/artikel/25...-invloed-op-pinbetalingen

Hadden ze een overname als dit misschien tegen kunnen / moeten houden?
Lijkt mij beetje gerommel in de marge. Het hele probleem is dat we compleet afhankelijk zijn van Visa en Mastercard.

Dan helpt het natuurlijk niet dat een webshop wel meer geld mag vragen voor een Ideal betaling, maar voor een CC betaling mogen ze geen kosten rekenen, ondanks dat die duurder is. Maar goed, ook voor internetbetalingen hebben we alternatieven. Maar voor fysieke digitale betalingen hebben we alleen Visa en Mastercard.
Wat is de relatie tussen de dollar als wereld munt, en wij afhankelijk zijn van Amerikaanse bedrijven als ik met Euro's een betaling doe aan een bedrijf die ook gewoon Euro's wil ontvangen?

En hoewel ik het zeker niet eens ben met alle uitspraken die over Trump worden gedaan, ik mag toch hopen dat jij je realiseert dat Trump de enige is die het anti-VS sentiment verzorgt? Hij is degene die zegt NAVO verdragen te gaan negeren als het hem beter uitkomt. Hij is degene die bondgenoten voor de bus gooit. Hij is degene die dreigt meerdere bondgenoten binnen te vallen. Hij is degene die anti-EU sentiment probeert aan te wakkeren (eg claimen dat de EU enkel en alleen bestaat om de VS te pakken).

Overigens zou ik ook best pissed zijn als ik ingehuurd wordt om een bepaalde service / taak te leveren. Ik dat doe. En degene die mij heeft ingehuurd weigert om te betalen voor hetgeen wat we waren overeen gekomen. Dat vind jij wel normaal?

Oftewel ja, er gaan idiote statements over Trump rond, je hoeft alleen maar hier in het AWM forum te kijken. Maar het moet toch overduidelijk nu zijn dat de VS geen bondgenoot meer is.
Musk financiert dit anti-Amerika sentiment.
Er is geen complot. Mensen zijn gewoon pissig op Amerika en dan vooral Musk. Bemoeien met verkiezingen en hitlergroet uitbrengen wordt niet gewaardeerd. Net als zaken als dreigen met Canada en Groenland aan te vallen, en vriendelijk zijn met Rusland, Oekraïne een mes in de rug steken en dreigen de NAVO te verlaten.
Ga weg Amerikaanse trol.
Iets een meme noemen, rechtvaardigd de actie niet (net als alle 'rechtvaardiging op "sociale" media).
Wat bezielt Enny (dochter van Cor vd Velde)?
Waarom zou je aan de grillen van dit Amerikaans overheidsbestel overgeleverd willen zijn?

Ik ben blij dat ik daar weg ben gegaan.
Dan stop je met fysieke digitale betaling en ga je over op contant geld.
En dat is dus het hele punt dat we veel te afhankelijk zijn van de VS. Met zijn allen terug naar alleen contant betalen als alternatief??
Het is vrij simpel, als een groep groot genoeg is en contante betaling weer begint te maken, dan komt er vanzelf wel een alternatief voor een digitale versie.

En daarnaast is er niks mis met met contant als alternatief.
Voor kleine betalingen zou het niet verkeerd zijn, vanuit een educatief oogpunt is het ook goed omdat het mensen leert rekenen en meer een beeld geeft hoeveel ze uitgeven dan simpelweg je telefoon langs een scanner halen of dergelijk. Dan zijn er nog talloze voordelen dat je minder last hebt van storingen als mensen contant geld als backup hebben voor kleinere betalingen, je geen overmaak kosten hebt etc.
Het helpt ook niet dat MasterCard en VISA, zeker wanneer gekoppeld aan een dienst als Apple Pay, veel sneller en gebruiksvriendelijker zijn én in tegenstelling tot iDeal een chargebackfunctie aanbieden waarmee het risico niet geheel bij de klant ligt. (En bij de credit variant vaak ook nog een verzekering)
Die chargeback is toch ook alleen bji CCs? Als in, gaan ze bij debitcards de optie aanbieden dat je gewoon je internet betaling terug kan halen?

Maar sowieso, dat is dus één van de redenen dat die dingen veel duurder zijn dan een Ideal betaling. Bij Ideal kunnen ze dat ook probleemloos toevoegen, maar dan wordt het ook een stuk duurder. En van de EU mag je dan bij Ideal die kosten wel doorrekenen aan de consument, en bij Visa / Mastercard mag het niet. Dus misschien zou de EU ook geen wetgeving moeten doen die specifiek Amerikaanse bedrijven van winst voorziet.
Bij Triodos is alles sinds kot onder Visa. Ik heb al eens een webshopbetaling kunnen terughalen nadat er niet geleverd werd. Wel fijn. :)
Die chargeback is toch ook alleen bji CCs? Als in, gaan ze bij debitcards de optie aanbieden dat je gewoon je internet betaling terug kan halen?
Ja. In theorie kon dat al met Maestro, alleen bood tot bunq kwam geen enkele bank de optie om überhaupt online te betalen met Maestro. (En die wordt ook nauwelijks online geaccepteerd, daar niet van. :P) Met MasterCard en VISA Debit is een chargeback ook prima mogelijk. Uiteraard moet je bank er dan wel de optie voor bieden. Bij de fintech banken zoals bunq, N26, Revolut en OpenBank is dat met alle gemak aan te vragen en die zijn er heel helder over.

Hoe de grootbanken ermee omgaan nu met de nieuwe debitcards is even de vraag. Ze zijn daar verrekte vaag over, omdat ze natuurlijk het liefst willen upsellen naar een creditvariant. Maar bijvoorbeeld de Rabobank suggereert wel dat het met MasterCard/VISA Debit ook mogelijk is (zie https://www.rabobank.nl/p.../betaalpas/online-betalen kopje "Meningverschil" en daarnaast de uitleg onder "Misbruik melden"). De ABN-AMRO doet nog net alsof MC/VISA-Debit niet bestaan, dus niets over te vinden. En ING vermijdt het in alle toonaarden. :P Volgens mij is het echter een verplichting vanuit MasterCard om de optie aan te bieden, maar we moeten ff kijken hoe zich dat ontwikkelt.
Wikipedia: European Payments Initiative bespreekt wat er in Europa heeeeeeel laaaaaangzaaaaaaaaaaaam gebeurt. Maar misschien kan het nu eindelijk wel snel?
Ach zie het zo: zij kopen het nu over met het idee om te groeien, nu gewoon geen zaken meer doen met dat bedrijf. Hebben we wel de knaken voor de verkoop, zij het verlies. :9
Mijn idee, net even gezocht op pin automaten. Nu die zijn er zat.
Zal eens zien welke pin automaat bij mij in de buurt zitten.
Het meeste betaal ik via Garmin Pay, wat uiteindelijk een verlengstuk is van de bank waar ik bij zit.
Mijn idee, net even gezocht op pin automaten. Nu die zijn er zat.
Zal eens zien welke pin automaat bij mij in de buurt zitten.
Het meeste betaal ik via Garmin Pay, wat uiteindelijk een verlengstuk is van de bank waar ik bij zit.
Het zijn niet alleen automaten, maar ook heel veel pin terminals bij winkeliers, draadloze bij viskarren, foodtrucks, bij evenementen en op markten etc.

CCV was al een bedrijf waar best klachten over waren bij de ondernemers. In de praktijk zie ik niet zoveel kans dat het heel veel beter zal worden.

Laten we onze lessen leren van andere landen. Bijvoorbeeld Nieuw Zeeland heeft ongeveer alle bedrijven die van enig belang zijn en infrastructuur door de jaren heen verkocht aan Amerikaase en Chinese firma's en investeerders. Ze zijn nagenoeg hun complete zeggenschap kwijt. En ook passen deze bedrijven zich vaak slecht aan aan veranderende lokale omstandigheden. Ook is de perceptie van benodigd onderhoud bij een land ver weg vaak anders met storingen in belangrijke infrastructuur tot gevolg. Belang en winst voor de aandeelhouders is vaak op nummer 1 gesteld. En dat heeft gevolgen.

Heel lastig als je niet kan pinnen/betalen (CCV), niet kan parkeren (Q-park, Parkmobile/easypark), je cloud diensten niet van jou zijn etc. En in de toekomst ook je haven, spoorvervoer, veerdiensten naar de wadden etc, de nieuwe toltunnel die nooit tolvrij wordt etc.

Voorheen begon je gewoon wat nieuws als het huidige niet goed was, te duur werd of niet voldeed. Maar tegenwoordig zijn marges kleiner en is door alle regelgeving alles lastiger.

[Reactie gewijzigd door ucsdcom op 21 maart 2025 08:50]

Garmin Pay is ook van een groot Amerikaans bedrijf. Europese banken zijn de laatste twee jaar allemaal afgestapt van de eigen mobiele betalingen en zijn de diensten van Apple, Google en Garming gaan gebruiken. Dat drukt de kosten (de beveiliging op peil houden is duur), maar maakt Europa weer een stap verder afhankelijk van Amerika.

Het wordt de hoogste tijd dat Europa zijn eigen tech-industrie opzet. Het financiële deel zou dan echt top prioriteit moeten krijgen. Door de transacties die we uitvoeren krijgen de Amerikaanse bedrijven en daarmee de overheid veel te veel informatie over ons. Ik zou er ook geen probleem mee hebben als de Europese bank een miljardje opzij zet om een "EuroPay" te laten ontwikkelen. Of dat bedrag via de banken of de belastingen betaald wordt doet er niet toe. De rekening komt uiteindelijk toch bij de burger terecht. Een miljard verdeeld over alle Europese burgers is maar € 1,35 per persoon.
Of ze botsen tegen onze Europe wetgeving aan, en verkopen het weer snel.
Het allermooiste is dat de DNB zelf toestemming heeft gegeven voor de overname.
Als het zo'n issue is had dan geen toestemming gegeven!
Het is wettelijk waarschijnlijk niet toegestaan om het tegen te houden.
sorry wat ? die wetten zijn gebaseerd op het feit dat Amerika een bondgenoot is en geen aan Rusland gelieerde dictatuur.
Over welke wetten heb je het? Kan me niet voorstellen dat de VS en Rusland daarin bij naam genoemd worden.
Euh, ik denk dat de meeste wetten pre dit tijdperk zijn.

Ik denk dat ze vooral gaan over veiligheidseisen
Eerste wat ik dacht. Lekker dan in Amerikaanse handen. Die dingen staan overal 8)7
Een payment provider en een payment processor zijn niet hetzelfde.

Op het gebied van payment providers is er vollop concurrentie en niemand is afhankelijk van CCV. Op het gebied van payment processors wordt het heel snel een ander verhaal.
Dit zijn alle partijen die mogen processen (niet te verwarren met providers als Adyen / Mollie etc):
https://www.dnb.nl/en/pub...ders/?p=1&l=10&rc=V0ZUQUY

Zijn dus nog wel aardig wat NL/EU partijen, maar Mastercard en Visa zijn wel heel groot (zeker in de fysieke kaarten).
Precies wat ik dacht. Het past niet in de nieuwe trend van Europese souvereiniteit. Maar ja, deze overname werd misschien al voorbereid lang voordat Trump aan de macht kwam.
Wie was de vorige eigenaar van CCV ?
Geen idee wie recent eigenaar was maar ik herinner me nog de tijd dat CCV nog gewoon "computer bedrijf van Velden" heette en als hun helpdesk ons belden (toen ik nog bij KPNs Datanet1 werkte) gebruikten ze dat als bedrijfsnaam.. dus veemoed een meneer e/o mevrouw Van Velden oid.. 😜
Enny van de Velden (dochter) was de CCO. Heb er bijna vijf jaar gewerkt. Het was een leuk bedrijf om bij te werken. Nu dat ik dit gisteren las, ben ik blij dat ik er niet meer werk. Ze brengen het zo mooi, maar je weet dat het niet veel goeds gaat brengen.

[Reactie gewijzigd door Nephtys op 20 maart 2025 22:13]

Inderdaad Computer Centrum van de Velden was de volledige naam
Yep.. regelmatig om 10 uur 's avonds de telefoon beantwoord (als KPN /Unisource/ NOMC/Datanet1 medewerker ) en hoorde "Hallo, met Amy van Computer Centrum vd Velden... Verbinding van tankstation xxx bij yyy werkt niet meer, DN1 adres 1920538 ... Etc.
Good old times... (+/- 1990-1995)
Volgens mij was CCV van oorsprong een Nederlands familiebedrijf (ik heb er ooit eens een paar jaar gewerkt, erg leuk bedrijf overigens)
Erg jammer weer die overname door de yanks en typisch na het bericht van DNB vandaag..
https://nl.wikipedia.org/wiki/Yankee_(scheldwoord) blijft in de Westerse familie hoor. Trump verfoeien en tegelijk als Trump redeneren, the killer ape is nooit veraf.
Haha, ergens had ik gevoel dat er iemand zou gaan reageren met de uitleg van de term Yankee. Maar gefeliciteerd Jan-Kees, u gaat door voor de koelkast... :o
En dat precies op de dag dat de Nederlandsche Bank waarschuwt voor de mogelijk negatieve invloed van Amerikaanse bedrijven op de Europese betaalmarkt.
Je zou bijna denken dat ze het er om doen. Nog even gauw binnenhalen voordat Europa alles dichtgooit. :(
Ach we likken de ballen van Amerika al langere tijd. Dan kan dit er ook nog bij gesabbeld worden.
Het nieuwsbericht van Fiserv is van gisterenochtend... dus niet heel erg precies.
CCV is toch van de pinautomaten in winkels. Gewoon lekker cash betalen, verdienen die Yanks er niks aan :+
Bedoel je CVC of CVV ? Wikipedia: Card Verification Code

Daar moest ik ook aan denken toen ik de titel las, maar daar zullen ze niets mee te maken hebben lijkt me.
Ah, zo, een concurrent van SumpUp en Sepay. Ik dacht dat je een achterliggende technologie bedoelde van "de pinautomaten". Ik ben weleens CVC2 foutmeldingen tegengekomen op zo'n apparaat.
CCV is niet zomaar een concurrent van SumUp. Ze hebben toevallig eigen pinautomaten, maar ze staan voornamelijk bekend als afhandelaar van pintransacties in Nederland op technisch gebied.
En verder ook een van de eersten in Nederland. Ze waren absoluut marktleider eind jaren 80/ begin 90..
Alle snelweg tankstations (behalve Shell, die hadden een oplossing van Schlumberger/Tokheim geloof ik) waren klant bij CCV. Maar heb het wel over de tijd dat het nog niet vanzelfsprekend was dat je een volle tank kon afrekenen met PIN). Je had toen nog een speciale X.25 aansluiting nodig, minimaal een zgn "deel aansluiting" met een duizelingwekkende bandbreedte van 2400bps (zonder K, M of G).
En dan te bedenken dat ik gisteren in mijn lab (werk, niet prive lab) 2 switches geïnstalleerd heb met elk 64 poorten a 800Gb (+2*10Gb en 1*1Gb utp voor oob management)....
Nu wachten op de opvolger met 64* 1.6Tb poorten 😜👍🏽
Maar de 2400bps werd wel een stuk efficiënter gebruikt - gebrek aan bandbreedte dwong ontwikkelaars om efficiënt te zijn
Ah, kijk, nóg een bedrijf in de ultrakapitalistische handen van de Amerikanen. En dan verbaasd zijn waarom er zoveel meer techbedrijven zijn onder de Amerikaanse paraplu dan de Europese; alles wordt opgekocht. We verkopen gewoon lekker alles. :+

Ben benieuwd of dit negatieve gevolgen gaat hebben, zoals @Hobbit13 en @RoelReijn laten doorschemeren.

[Reactie gewijzigd door Anonymoussaurus op 20 maart 2025 21:07]

De Russen, Chinezen en de Amerikanen nemen alles over.
En hier alleen maar kletspraatjes over hoe gevaarlijk het allemaal is. Veel praatjes maar geen daden.
vergeet niet de investeringsmaatschappijen uit de emiraten.
Yep zo gaat het al jaren Europese beschrijven verkopen en daarna klagen dat we geen grote bedrijven in de EU hebben. Terwijl zoals bij china andersom geneens mag want zoals in china heb je gewoon chinese mede eigennaar nodig. Denk dat euopese auto industrie goed voorbeeld is eerst fabrieken in china bouwen met onze technologie en daarna beginnen die fabrieken zelf hun eigen auto fabrikanten die je dan in europa er uit concureren met lading staats steun. Was toen met zonnenpanelen zelfde we hadden meerdere zonnelpanelen makers waarna china met goedkope maar iets minder goede panelen kwam en de hele zonne panelen markt vernietigde kwamen pas import tarieven nadat ongeveer alle partijen in europa al failliet waren.

[Reactie gewijzigd door madcow22 op 21 maart 2025 01:57]

Opkoop met geleend geld, lekker makkelijk idd
Kan iemand mij vertellen waarom de ACM/AFM dit toestaat?
Jammer dat ze het niet aan Mollie of Adyen verkocht hebben. Dat zijn toch de Nederlandse groeibriljanten op dit gebied.
Hup, alle EU-tech verkopen aan de Amerikanen, tot het laatste bedrijf! Dat is goed voor de toekomst.
Wie heeft hier wat aan? De amerikaans investeerders en de eigenaar van CCV, De nederlandse economy en klanten 0,0. Wat een domme overname.

Wel bijzonder, de oprichter in is 2022 overleden, zijn dochter heeft de rol van CEO overgenomen sinds 2017 en is gestopt als CEO afgelopen maart en is nu eigenaar van een Champagnebar in Groningen.

https://www.quotenet.nl/z...nen-tankstations-contant/

[Reactie gewijzigd door Palindrome op 21 maart 2025 03:01]

Top man, in deze tijden je betalingsproviders verkopen aan de amerikanen. Kabinet had dit tegen moeten houden.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.