NEC Group levert Tier 1-supercomputer aan Vlaanderen voor 8,6 miljoen

De Vlaamse overheid investeert 8,6 miljoen euro in de aankoop van een nieuwe supercomputer. De Tier 1-supercomputer van Vlaanderen wordt geleverd door de Japanse NEC Group en zal worden ondergebracht op de campus van de Vrije Universiteit Brussel (VUB).

De supercomputer wordt ondergebracht en beheerd in het Nexus Data Center op de Green Energy Park-campus van de Vrije Universiteit Brussel, blijkt uit een persbericht. De Tier 1-supercomputer moet rekenkracht, dataopslag en cloudtoepassingen bieden voor Vlaamse bedrijven, universiteiten, hogescholen en onderzoeksinstellingen zoals Imec, VITO en VIB.

De aankoop van de nieuwe supercomputer wordt gefinancierd door het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek. De machine moet in november in gebruik genomen worden. De komst van de Tier 1-supercomputer naar de VUB werd in 2023 al bekendgemaakt.

Update, 15.00 uur: in een eerdere versie van dit artikel stond dat het om de eerste Tier 1-supercomputer van Vlaanderen gaat. Dit blijkt onjuist. Het artikel is daarom aangepast.

Supercomputer VUB

Door Sabine Schults

Redacteur

05-03-2025 • 14:16

12

Submitter: wpoely86

Reacties (12)

12
11
5
2
0
4
Wijzig sortering
In de tweede link die in het artikel staat, wordt aangegeven dat er momenteel een Tier-1 in Vlaanderen is.
Het is de eerste keer dat de VUB die Vlaamse Tier-1 supercomputer mag huisvesten en beheren. De voorganger, Hortense, wordt momenteel nog gehuisvest en beheerd door de UGent.
Wat is het verschil tussen 1 en 2?
De grootste verschillen zijn de grootte (en budget). Een Tier-1 systeem is niet fundamenteel anders dan een Tier-2 systeem maar Tier-1 is ontworpen om op grotere schaal te kunnen werken.

In de praktijk zijn Tier-2 systemen direct toegankelijk voor onderzoekers van de universiteiten terwijl je voor Tier-1 via een project toegang krijgt.

[Reactie gewijzigd door wpoely86 op 6 maart 2025 21:02]

Gaaf, waar kan ik zo eentje bestellen om mee te gamen? Benieuwd hoeveel FPS je daarmee kan halen :+
Even daar genomen dat waarschijnlijk geen enkele game zou kunnen draaien op de software en infrastructuur van een HPC, een Linux game misschien.

De Nvidia H200 met 141GB Vram x een heleboel klinkt leuk, maar zou leuker zijn als ie DirectX ondersteunde, dus dat is een minnetje.

Ik kon de CPU specs niet vinden van deze HPC. An sich zou het niet een probleem moeten zijn om met AMD EPYCs of Intel Xeons een gangbaar bestuurssysteem te draaien. Dat lijkt nog het meest hoopvolle aan dit potentiele gamesysteem

Storage zal ook geen issues opleveren, alle mogelijke exotische RAID systemen zullen gewoon als schijven en partities gezien worden.

Wel even je distributed filesystem omzetten naar iets wat een gaming OS aankan. NTFS kan bv de maximale schijfcapaciteit aan, al is je maximale partitie hooguit 256TB. Desondanks genoeg om Ragnarok op te plaatsen.

Interconnects van Infiniband zijn redelijk goed om input lag en latency te vermijden, kans dat 200Gbps genoeg is om je inputs te versturen.

8K gamen op 120Fps zal denk ik wel lukken, al heb je dan niet erg veel bang for the buck.
Het zou gewoon moeten lukken hoor. De machines draaien veelal een gewoon OS met wat specifieke optimalisaties en software. Het mist het e.e.a. qua software (bijv geen grafische desktop) maar dat is meer een keuze dan het echt moet.

Eigenlijk is drm de enige echte uitdaging. Die wilt namelijk je hardware controleren en als ergens dus virtualisatie wordt toegepast (zoals veel gebeurd qua gpu's) gaat de drm klagen.

Hetgeen wat een HPC cluster echt HPC maakt is het gebruik van technieken als MPI (het combineren van CPU's en geheugen. In HTC cluster (zoals die met GPU's) is het veelal een virtuele GPU die je toegewezen krijgt vanuit een centrale GPU cluster of het zijn ingebouwde GPU's die net zoals MPI de GPU (en bijhorend geheugen) combineert.

Als je die speciale software niet gebruikt heb je gewoon een X86 node die toevallig geoptimaliseerd is voor een specifiek gebruik

[Reactie gewijzigd door Mellow Jack op 5 maart 2025 21:08]

Vreemd dat er totaal geen informatie wordt gedeeld over de architectuur van de CPUs. Enkel de GPU wordt vermeld (H200) en verder wordt er gesproken over "cores".
Het zijn AMD Turins: de EPYC 9655 en de EPYC 9965
Maar, kan het Crysis draaien?
Ja, maar voor de helft kan je wel een foto'tje van een RTX5090 op eBay kopen!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.