Google voegt donkere modus toe aan webversie Google Calendar

Google start deze week met de uitrol van een opgefriste interface van de webversie van Google Calendar. Webgebruikers kunnen voor het eerst aan de slag met een donkere modus. Daarnaast wijzigt de ontwikkelaar verschillende designelementen, waaronder knoppen en de weergave van tekst.

In een blogpost schrijft Google dat de vernieuwde interface beter moet passen bij Google Material Design 3. Wie de update al heeft ontvangen, kan kiezen tussen een lichte of donkere modus via het instellingenmenu. Er is ook een optie om de weergave aan te passen aan de instellingen van het apparaat.

Zonder in veel in detail te treden voegt het bedrijf toe dat elementen zoals knoppen, dialogen en zijbalken "moderner en toegankelijker" moeten zijn. Daarnaast is tekst naar eigen zeggen makkelijker te lezen dankzij het gebruik van aangepaste typefaces. Verder krijgen icoontjes een nieuw uiterlijk, dat tegelijkertijd goed leesbaar moet zijn.

Google maakt de vernieuwde interface beschikbaar voor alle Workspace- en Workspace Individual-klanten, alsook persoonlijke Google-accounts. De uitrol gaat van start op 2 december. Zakelijke gebruikers die een 'rapid release domain' hebben kunnen er al vanaf deze week mee aan de slag.

Google Calendar Dark Mode

Door Idriz Velghe

Redacteur

25-10-2024 • 19:59

41

Reacties (41)

41
41
25
0
0
7
Wijzig sortering
De browserextensie "Dark Reader" doet dat anders al jaren prima, met eigenlijk alle webpagina's.
Echt een aanrader, ook met detectie voor dark mode op de website / het domein, zodat het niet dark mode over dark mode heen gooit.
In sommige gevallen vind ik "dark over dark" mooier dan de native dark mode van websites.

Hoe dan ook: Hoe meer opties, hoe beter!
Jaa soms wel hoor, sommige sites met dark mode zijn niet echt ‘dark’
Dark Reader geeft over algemeen een goed resultaat, maar vertraagt de browser wel enorm. Met native dark themes haal je die vertraging eruit.
'Enorm'? Niet echt... Ik werk met een simpele Intel J5040 bak + HD505 gpu. Een enkele/complexe website zal wat meer tijd vergen maar over het algemeen zie ik weinig oponthoud. Een paar tienden van een seconde hooguit. Als ik er al op let.
Ja, enorm. Bij eenvoudige websites zal niet opvallen dat ze in 0,4s laden ipv 0,2s, maar het is wel een verdubbeling. Bij complexe sites zoals LinkedIn is het verschil meetbaar met een stopwatch; dat gaat echt wel wat verder dan "een paar tienden". Zeker op jouw computer.

Ga naar zo'n complexe website, en zet dan DR uit. De omschakeling naar de native lichte kleuren is vrijwel instant. Zet DR weer aan, en kijk dan hoe lang DR nodig heeft om de site donker te maken.
Hier dus net ook maar even geprobeerd. Nou, er zal wel wat aan mijn pc mankeren, maar gmail met dark reader is zo goed als onbruikbaar, zo traag. En dan overdrijf ik niet. Ik had DR geactiveerd en dacht dat mijn browser (FF) was blijven hangen; na een klik op het tandwiel voor de instellingen van gmail duurt het ruim 5 seconden voor het instellingenmenu opent. Een mail openen: idem dito. Als ik dan in DR gmail uitsluit van donkere modus is het weer instant. Dus maar weer exit DR
Klopt, dit is mijn ervaring ook. Minder te merken en dus acceptabel bij een snelle CPU, maar op mijn laptop met duo-core Ryzen doet het m'n hele browser vastlopen voor 5 a 10 seconden bij het aanzetten, en in het algemeen trager in gebruik. Viel me al op dat ik hem daar steeds vaker uitzet.

Dark Reader is zeker geen vervanger voor native dark-mode.

[Reactie gewijzigd door Stronk op 28 oktober 2024 11:55]

Ik ben toch zelden onder de indruk van software die met een algoritme de kleuren flipt. Het ziet er zelden goed uit, en komt totaal niet in de buurt van het resultaat wanneer een designer het maakt. Het is nou eenmaal niet zo simpel als de kleuren 'inverten', of de kleuren mappen van licht naar donker.

Desalniettemin, dark mode feature blijkt zo populair dat het bijna een requirement wordt voor websites om zowel light en dark mode aan te bieden. Daar ben ik heel blij mee. Dark mode is zoveel prettiger op de ogen, met name 's avonds. Ik kan het voordeel niet genoeg prijzen, zoveel rustiger voor je ogen 's avonds, en makkelijk in slaap komen daarna.
Ik weet niet of je bekend bent met Dark Reader, maar daar zit een goed (maar traag) algoritme in. En als dat op een bepaalde website niet bevalt kan je Dark Reader nog per website finetunen of gewoon uitschakelen. En als DR detecteert dat een website al donker is, blijft 'ie mooi van de kleuren af.
Ja ik dacht ook al, dark mode? Maar natuurlijk, dat had ik al vanwege Dark Reader.
Effectief veranderd er voor mij niks want die ronde hoeken, ja dat is maar styling.
Hoe zit het dan met privacy? Het lijkt me dat die extensie je agenda moeten kunnen lezen.
Als dat jouw probleem is, dan zul je al wellicht weinig tot geen webextensies installeren..? Zodra bekend zou worden dat DR data doorspeelt/verkoopt, dan schiet het zich in z'n eigen voet. En "als" DR de data van z'n websitedata zou willen vergaren dan zullen ze dat ook moeten processen. Dat lijkt me nogal een flinke kluif, want in principe verwerkt DR elke pagina die m'n browser opent. Ik ga er vooralsnog van uit dat alleen de CSS wordt uitgelezen, en als DR uitgerekend van mij wil weten wanneer en hoe laat ik een vergadering (zonder verdere tekst en uitleg) ergens heb... Soit.
Ik heb inderdaad geen enkele webextensie. Als het niet standaard is dan is het niet nodig is mijn motto.
inderdaad die is top
Ik vond het nogal tegen vallen Dark Reader.
Zeker een aanrader! (hier ook al enige tijd) maar vaak genoeg tegen websites gestuid waarin de kleuren inverted komen te staan. Dan zet je 'm mooi uit enkel voor die site en blijft dat opgeslagen. :)
Ik vind het wel een verademing voor mijn ogen en dit vele malen prettiger is dan zo'n wit vlak. Vooral als je voor de rest alles op dark mode staan hebt dan irriteerd het des te meer.

Sowieso toch ook wel apart dat de standaard nog steeds witte achtergrond met zwarte letters is. Als je het mij vraagt is dit nog van vroeger toen alles nog op papier geschreven werd. Schrijfpappier was wit en inkt dan meestal blauw of zwart en ja dat dit nu na vele jaren nog steeds min of meer de standaard is.

Kijk je ook b.v. naar energieverbruik en zeker naar de moderne O-led schermen, energieverbruik is in dark mode gewoon een heel stuk lager. En tja ik blijf het contrast met een zwarte ondergrond en witte letters ook veel aangenamer vinden.
Ik vind het opmerkelijk dat veel mensen onvoorwaardelijk zweren bij de donkere modus. In principe zou deze voorkeur (naar mijn idee) afhankelijk moeten zijn van je omgeving: bevindt je je in een lichte omgeving (met bijv. veel daglicht), dan is naar mijn idee een lichte modus fijner. Bevind je je in een donkere omgeving (bijv. weinig ramen of in de avond/nacht), dan is een donkere modus fijner.

Bij veel applicaties valt in de donkere modus een groot stuk contrast weg tussen UI elementen waardoor ik vaak mijn weg door de applicatie in zo'n geval minder gemakkelijk kan vinden. In beginsel heb ik dus een voorkeur voor een lichte modus waar dit contrast beter aanwezig is. Als ik me in een donkere omgeving bevind, neem ik het contrastgemis soms voor lief en wissel ik naar donker.

Ik snap dus dat men in een donkere omgeving een lichte modus wil vervloeken. Wat ik persoonlijk niet snap, is dat de huidige trend lijkt te zijn dat velen altijd donkere modus aan hebben staan, ondanks zich in een lichte omgeving te bevinden. Ik zou me in zo'n geval wezenloos turen.
Deels is het ook net waar je ogen aan gewend zijn en dit eigenlijk niet zozeer van een lichte of donkere ruimte afhankelijk is. Bij mij werkt het dus precies andersom dat ik net het contrast mis op een lichte pagina en veel gemakkelijker in donkere modus mijn weg kan vinden. Maar ik moet er dan wel bij vermelden dat ik een ooghandicap heb en mijn ogen lichtgevoelig zijn.
Heb mijn systemen op lichte modus staan, en bij veel sites die default donkere modus hebben zonder mogelijkheid tot lichte modus ben ik heel snel weg. Ik hoor vaak dat het rustiger zou zijn voor de ogen, maar in mijn geval triggert donkere modus binnen een kwartier een migraine, wat begint met blinde vlekken en strepen in mijn zichtsveld.
2 december. Maar ik heb die per vandaag al. En wat is er nieuw behalve een CSS tweak met border-radius. Vrij weinig als je het mij vraagt.
Ik kreeg ook gisteren de melding dat zwarte modus nu beschikbaar was bij het openen van mijn webcalender
Die datum is alleen voor zakelijke klanten die Scheduled Release hebben ingesteld.
Blijf toch jammer vinden dat volgens google dark mode grijs moet zijn want onderzoek heeft aangetoond dat het beter is..
Maar ik lig in bed, in het donker en alsnog licht mijn scherm op alsof het een lcd is (9 pro fold)..
Ik vond dat toch een stuk prettiger op fold4, gewoon volledig zwart..
Ik vind volledig zwart juist vaak een te sterk contrast geven, zeker wanneer er witte letters op staan. Is voor Amoled natuurlijk wel efficiënter, maar vind grijs toch echt zachter aanvoelen.

Ik denk dat het misschien ook meer iets zegt over de dimbaarheid van sommige telefoons. Ik ontdekte laatst op mijn Pixel dat je in settings nog een "extra dimbaarheid" functie hebt die je handmatig aan moet zetten. Als je daarmee vervolgens de laagste helderheid selecteert lijkt je scherm haast uit 8)7
Volgens mij is dat een standaard androidfunctie. Op mijn s21fe kan ik het via het quick panel inschakelen. Ik gebruik het regelmatig als ik op m'n telefoon zit bij anderen in een donkere slaapkamer.
Werkt goed. Ik heb nog nooit van een ander gehoord dat ze last van mij hebben als ik dit gebruik.
Zelfs op LineageOS heb je 3 functies voor de helderheid: Auto (in functie van het omgevingslicht), nachtverlichting en extra dimmen.

Ik zet steeds de eerste 2 aan en dat reageert ogenblikkelijk, ik snap niet dat er mensen nog steeds dat op handmatige en meestal veel te hoog zetten. Als je die ergens hun ding ziet uithalen in een halfduistere omgeving is het een halve zaklamp en best wel storend, je kunt niet makkelijk zijn dan met auto want echt helder moet je scherm dan niet zijn. Los van het feit dat je soms gewoon kunt meelezen als je dicht genoeg zit.

En het werd verdomd tijd dat er dark mode voor de kalender uitkwam, dat zou een standaardfunctie moeten zijn in alles wat met smartphones, websites of computers te maken heeft.
Dat is leuk, maar de sidebar widgets zijn daar niet in meegenomen.
Dus als je Keep open doet heeft het geen donkere modus. Ga je naar de website van Keep dan weer wel.
Dat dit nieuws is tegenwoordig. :9
Ik lust nu wel een portie komkommersalade...

Elke keer dat een tech bedrijf iets doet dat het gros van de betalende klanten (of data van verkochte slachtoffers) al vele jaren wil, met een paar regels code, is absoluut noemenswaardig. Lijkt erop dat we de oorlog aan het winnen zijn. Over een aantal decennia plaatst Tesla weer reguliere richtingaanwijzers in hun bijna-zelfrijdende voertuigen. Je hoorde het hier voor het eerst, ons mening telt steeds meer!
"Paar regels code" valt denk ik enorm tegen, vooral in een applicatie die al jaren draait. Het klinkt eenvoudig, maar in de praktijk is het een aardige klus om een goede dark mode te implementeren.
Idd, alle kleuren omzetten naar semantic kan een enorme klus zijn. En dan heb je ook nog de business erboven die de meerwaarde er niet van inziet cq geen prio geeft.
Het is totaal niet veel moeite om darkmode te implementeren.

Het meeste van het werk gaat hem in de configuratie zitten van wie darkmode wilt en hoe dat opgeslagen wordt.
En dat een developer van Session (een vrij bekende privacy gerichte chat app) de politie over de vloer heeft gehad is dan geen nieuws volgens Tweakers. 8)7
Lekker hoor, veel rustiger voor de oogjes ;)
Het is blijkbaar komkommertijd in de pers dat het geven van een extra kleurtje aan een website aanleiding is voor een artikel.
Google is weer eens 4 jaar te laat, maargoed.. beter laat dan nooit.
Sweet! Het hele internet moet donker! Weg brandende ogen.
Iemand enig idee of en hoe je het wijzigen van een pagina/url ook donker kunt maken in firefox/chrome?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.