Bestandssynchronisatieplatform Syncthing stopt met officiële Android-app

Syncthing stopt eind dit jaar met de ondersteuning van de officiële Android-app. De laatste release verschijnt in december. Dit komt deels omdat de app niet in de Play-appwinkel staat en omdat er onvoldoende aandacht voor was binnen het ontwikkelteam.

De December 2024-update wordt de laatste Android-versie van Syncthing, schrijft een ontwikkelaar op het Syncthing-forum. Deze update verschijnt op GitHub en voor F-Droid. Het is niet duidelijk wanneer de app stopt met werken. De ontwikkelaar zegt dat Google het voor Syncthing 'lastig tot onmogelijk' maakt om te publiceren in de Play-appwinkel en dat er de laatste tijd geen actief werk aan de app is verricht. Daardoor ziet de ontwikkelaar niet genoeg toegevoegde waarde meer om de app overeind te houden.

Syncthing is een opensourceprogramma waarmee bestanden tussen twee of meer computers of andere apparaten gesynchroniseerd kunnen worden. Hierbij wordt er geen centrale server gebruikt. Hoewel de ondersteuning van de officiële Syncthing-app verdwijnt, blijft het volgens de ontwikkelaar wel mogelijk om Syncthing op Android te gebruiken. De ontwikkelaar merkt ook op dat andere makers een opensource Syncthing-app zouden kunnen maken.

Door Hayte Hugo

Redacteur

21-10-2024 • 15:59

31

Submitter: Munchie

Reacties (31)

31
31
22
3
0
6
Wijzig sortering
F-droid --> Syncthing-Fork

Deze bood al langere tijd meer updates en meer functies afaik, wat er met de verdere updates gebeurt weet ik niet, maar dit was voor mij echt een core-functie, zeer jammer als dit stopt!

Edit:
Als we ergens toelichting gaan vinden vwbt toekomst van de fork, zal het mogelijk hier zijn, iemand stelde de vraag al op github:
https://github.com/Catfriend1/syncthing-android/issues/1149

[Reactie gewijzigd door mtotheathe op 21 oktober 2024 16:18]

Het is ook wel logisch omdat Google in hun store meer beperkingen afdwingt (zoals recentere Android API's die bepaalde zaken niet meer kunnen). F-Droid heeft dat probleem niet.

Daardoor is bijvoorbeeld ook termux (Linux op Android) niet meer geupdate wordt in de google play store want volgens de nieuwe regels mag het daar niet meer uitvoerbare code downloaden buiten de store om. En dat heb je nodig om pakketten te installeren.
Oei, dit is wel slecht nieuws voor mij. Ik gebruik het dagelijks om al mijn data van mijn telefoon, en vooral foto's en video's, meteen naar mijn laptop te sturen. Kan ik het blijven gebruiken zonder updates? En hoe waarschijnlijk gaat iemand anders hiermee verder?
Idem hier. Al zal het uiteraard nog wel een tijdje blijven werken. Ik heb net https://ouisync.net/ gevonden, wat ook peer-to-peer lijkt te zijn. Dat ga ik binnenkort eens van naderbij bekijken.
Andere optie: Resilio (bittorrent) sync.
Ik had eigenlijk wat mindere ervaringen met Resilio gelezen. Al zijn die toch ook al weer van een paar jaar geleden. En uiteindelijk vind je ook wel meer ervaringen over Resilio dan van Ouisync. Zo heb ik geleerd dat Resilio Selective Sync heeft, dat lijkt me toch ook wel een erg interessante feature!
Voor iOS is er een (Nederlandse) open source app: Synctrain. Dat laat zien dat het mogelijk is voor derde partijen een goede app te bouwen. Jammer dat Google zo moeilijk doet (vaak is het Apple ;-)).
Ha, ik ben de ontwikkelaar daarvan, dank voor de shout-out ;-) ik kan je helaas vertellen dat ook de Apple-reviewers behoorlijk lastig kunnen zijn. Maar tot nu toe is het goed gelukt om door alle hoepels te springen.

Als ik het goed begrijp wil Google Android veiliger maken door te zorgen dat apps niet zomaar meer bij alle bestanden kunnen komen. Ze doen dit door de 'oude' (POSIX) APIs te verbieden en appdevelopers te verplichten gebruik te gaan maken van een nieuwe API (Storage Access Framework). Die zal ongetwijfeld ook andere voordelen hebben (betere integratie met cloud storage wellicht?). Op iOS heeft Apple juist gezorgd dat de containerisatie geregeld is op het niveau van POSIX bestandstoegang. Hoewel je daar ook gekke dingen moet doen (zoals het opslaan van een 'bookmark' om bij opnieuw opstarten van de app te kunnen aantonen dat je in de map van een andere app mag) werkt je reguliere Unix-code verder zonder al te veel aanpassingen. (Blijft natuurlijk staan dat iOS nog altijd veel afschermt, zo kun je vrijwel geen systeemmappen lezen. En dat lijkt me voor eindgebruikers ook wel een prettige gedachte. Maar het verplichten om een nieuwe API te gebruiken alleen voor Android is gewoon heel vervelend voor solo-developers/open source communities die daar niet de middelen voor hebben)

Op iOS hebben we daarnaast allerlei restricties rondom background processing, wat synchronisatie op de achtergrond bijzonder lastig maakt. In de app werk ik daar omheen door o.a. selectieve synchronisatie en on-demand laden van files aan te bieden, zodat je minder afhankelijk bent van wat er op de achtergrond moet.

[Reactie gewijzigd door MisterData op 21 oktober 2024 17:36]

Thanks! Je blog post was ook interessant (wat betreft gomobile). Mooi om te zien dat je de broncode van syncthing zelf kan gebruiken en niet het wiel opnieuw hoeft uit te vinden, al gaf deze oplossingsrichting ook wel het e.e.a. aan problemen. :-)
hoewel het spijtig is dat er geen officiele app meer is, vind ik het op zich wel een positieve ontwikkeling. Tot nu toe was er nl. steeds verwarring: welke versie moet ik gebruiken, de officiele of de fork? Hoewel de fork superieur is, voelde het altijd wat ongemakkelijk, en zeker voor nieuwe gebruikers.

Het grootste probleem met de officiele app is dat er, sinds de invoering van extra beperkingen om achtergrond services te draaien, geen refactor gebeurd was naar de nieuwe WorkManager/JobScheduler raamwerken. De basisfunctionaliteit van syncing was dus niet betrouwbaar want de huidige service kon op ieder moment afgeschoten worden door het OS. Ik heb dit ook bijna een jaar geleden proberen duidelijk te maken aan de dev maar hij was precies niet direct overtuigd :)

In de fork is de refactor wel gebeurd, het grootste nadeel van dat project is dat het een 1-man job is (hoewel je dat ook kan argumenteren voor de officiele app). Echter, doordat de officiele app zal verdwijnen kan het zwaartepunt nu volledig verschuiven naar de fork, meer gebruikers, en dus ook meer developers aantrekken om dit project in de lucht te houden. 👍
In de fork is de refactor wel gebeurd, het grootste nadeel van dat project is dat het een 1-man job is (hoewel je dat ook kan argumenteren voor de officiele app). Echter, doordat de officiele app zal verdwijnen kan het zwaartepunt nu volledig verschuiven naar de fork, meer gebruikers, en dus ook meer developers aantrekken om dit project in de lucht te houden. 👍
Daar zou ik niet op hopen, want dat had bij de officiële app ook gekund (en kan volgens mij nog als je aanklopt). Maar daar was geen enkele animo voor. Ik zou niet weten waarom dit bij de fork wel het geval zal zijn, terwijl dit inderdaad een one-man-job is op persoonlijke titel voor persoonlijke doeleinden.

Ik denk dat het wel blijft werken, maar veel feature-requests zullen niet afgehandeld worden. Ook die dev is druk.
Oh inderdaad vervelend, hier word het gebruikt in combinatie met Obsidian om mijn notes van laptop en mobiel te syncen. Werkt tot nu toe altijd ontzettend fijn.
Voor de mensen die de officiele gebruiken:
Je hebt nog syncthing-fork

Deze werkte in mijn ogen ook beter.
Net naar Syncthing-Fork (https://github.com/Catfriend1/syncthing-android) overgegaan, werkt prima!

Je kan vanuit de 'oude' synthing app via settings een export maken, die je vervolgens in syncthing-fork kan importeren. Zo had ik meteen mijn folder shares weer in gebruik zonder iets extra's in te hoeven stellen. Ik moest wel na de import de syncthing-fork app herstarten (force quit en weer opstarten) voordat ie helemaal online ging.

Het blijft wel jammer dat de ontwikkelaar van de originele app zo door Google Play's review systeem weggepest is :(
The wrapper fork lijkt nog wel even door te gaan via F-droid:

https://github.com/Catfriend1/syncthing-android
Hmm, ik gebruik syncthing juist voor mn Android -> Server sync....
Ik gebruik daar Foldersync voor. Doet z'n werk ook prima moet ik zeggen
Ook peer-to-peer? Want dat vind ik net de kracht van Syncthing.
Sowieso moest je eigenlijk altijd al Syncthing-Android gebruiken, de niet-officiele fork. Die zorgt ervoor dat Syncthing werkt zoals je verwacht op Android.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.