De Britse Competition and Markets Authority start een officieel onderzoek naar het handelen van onlineticketverkoper Ticketmaster. Dit doet de marktwaakhond na klachten over 'dynamische ticketprijzen' voor het reünieconcert van de band Oasis.
/i/2006919040.png?f=imagemedium)
De CMA gaat het beleid van de ticketgigant op drie punten onderzoeken, namelijk of Ticketmaster in strijd handelt met het bestaande consumentenrecht, of klanten van het platform bij het kopen van Oasis-tickets ingelicht zijn over dynamische ticketprijzen en of klanten hierdoor onder druk gezet werden om gehaast en voor een hogere prijs deze tickets te kopen. In eerste instantie gaat de marktautoriteit in gesprek met Ticketmaster en wordt er bewijs verzameld bij verschillende bronnen. De CMA zegt bewijzen van getroffen Oasis-fans, het management van de band en evenementorganisators te willen verzamelen.
De markttoezichthouder erkent dat het hanteren van dynamische prijzen niet 'automatisch onwettig' is, maar dat hier wel consumentenrecht op van toepassing is. Een van de vereisten voor het toepassen van dergelijke prijssystemen is het duidelijk communiceren van het beleid, specifiek of klanten hierover worden ingelicht voordat ze daadwerkelijk starten met afrekenen.
Ticketmaster hanteert niet altijd dynamische prijzen, maar biedt wel Platinum Tickets aan. Hierover schrijft het platform: "De prijs van Platinum Tickets is gebaseerd op de vraag en het aanbod op het moment van aanschaffen. De prijs kan variëren: je betaalt de prijs die op dat moment geldt, maar de prijs voor vergelijkbare Platinum Tickets kunnen hoger of lager worden na je aankoop", zo staat in de voorwaarden van dit soort tickets.
Dynamische prijzen voor tickets komen regelmatig in opspraak rond grote concerten of sportwedstrijden, maar zijn ook vaak van toepassing in de reisbranche. Eerder deze week verzocht de CMA de Britse overheid om 'meer bescherming' voor consumenten te bieden, zo schreef Financial Times. Een woordvoerder van de Britse premier Keir Starmer bevestigde dat de Britse overheid de praktijk van dynamische ticketprijzen ook gaat onderzoeken. The Guardian wist op basis van anonieme bronnen te melden dat ook de Europese Commissie mogelijk onderzoek gaat doen naar de omstreden praktijk.