Gearbox-oprichter Pitchford: verwachtingen voor Epic Games Store waren te hoog

Gearbox Software-oprichter Randy Pitchford zegt dat hij 'te hoge verwachtingen had van de Epic Games Store'. Daarom komt de pc-versie van Borderlands 4 bij de release volgend jaar ook direct beschikbaar op Steam.

In 2019 schatte Pitchford nog in dat Steam er 'over vijf à tien jaar misschien wel op sterven zou liggen' en dat 'andere concurrerende winkels dé plekken zijn om naartoe te gaan'. Een gebruiker op X wijst de ontwikkelaar aan de hand van een meme op zijn uitspraak, waar Pitchford nu van terugkomt. Hij zegt dat hij van gedachte is veranderd en dat hij destijds 'te optimistisch' was. Hij wijst op de releases van Borderlands 3 uit 2019 en Tiny Tina's Wonderlands uit 2022 als voorbeelden. Beide games waren aanvankelijk exclusief voor de Epic Games Store bij hun release voor pc.

"De spellen hebben duidelijk laten zien dat de klanten komen opdagen voor de games, niet voor de winkel. De industrie geeft Steam zijn monopolie omdat uitgevers bang zijn om het risico te nemen om winkels te ondersteunen die een vriendelijker beleid hebben voor ontwikkelaars en uitgevers. Het is allemaal erg interessant en er zijn enorm veel mogelijkheden in de pc-gamingsector voor verandering, maar niemand lijkt het te kunnen waarmaken", aldus de Gearbox-oprichter.

Pitchford zegt dat Gearbox spellen blijft uitbrengen op Steam, maar dat hij wel hoopt 'dat Epic Games doorgaat met het aangaan van de strijd'. "Epic moet van de winkel een prioriteit maken en een aantal nieuwe dingen proberen. Tegelijkertijd moet het ook inzetten op het verdienen van cruciale exclusieve titels als het een kans wil maken."

Borderlands 4 is dinsdag aangekondigd tijdens de gamescom. Er is nog geen releasedatum bekend, maar de game zou moeten uitkomen in 2025.

Borderlands 3 Deluxe Edition
Borderlands 3

Door Loïs Franx

Redacteur

23-08-2024 • 15:14

127

Reacties (127)

127
126
68
3
0
48
Wijzig sortering
Dat de Epic Games Store tegenvalt, was al redelijk vroeg duidelijk, toch?

EGS gaf weinig aan klanten en ontwikkelaars om te willen overstappen buiten een goedkoper prijskaartje (aan de ontwikkelaars - niet de klanten tenzij je de gratis games gaat meetellen, wat niet genoeg euro's terug in het laatje heeft geleverd).

Zover ik het heb gezien, heeft Epic Games:

- Een beperktere winkelervaring voor consumenten (initieel geen winkelwagen, reviews, geen prijsverschil) geleverd - buiten de kortingsbonnen tijdens hun uitverkoopseizoenen
- Een beperkte ontwikkelaarservaring geleverd (geen achievement systeem, geen overige "Steam"-achtige features zoals Trading Cards, VR, Steam Input etc.), buiten hun focus op Unreal Engine, Easy Anti-Cheat en het pushen van een Epic Online Services-systeem (die allemaal ook buiten EGS gebruikt kan worden)
- Mensen die veel aan games uitgeven afgeschrikt door middel van de anti-consument exclusiviteitdeals (waardoor ze ironisch genoeg zelf een monopolie probeerde te ontwikkelen - hetzijnde waar Epic Games tegen was) en zorgde dat die mensen juist bij Steam de vroegere exclusieve games kochten en aan anderen aanmoedigden

Uiteindelijk zullen de publishers en developers zat worden van minder exclusiviteitsgeld krijgen dan voorheen. En nieuwe builds moeten maken om met Epic's (gelimiteerde) platform te werken.

Om Steam te verslaan, hoort een winkel niet keuze weg te nemen maar juist aan te bieden. Epic heeft nu wel een inhaalslag gedaan voor de featureset, maar dat is niet genoeg om mensen weg bij Steam te halen. GOG en publishers' launchers hebben bijvoorbeeld al veel eerder achievementsystemen en betere winkelervaring gehad, maar zonder zelf toe te voegen (focus op eigen ontwikkelde games, eigen features zoals de consolehuizen dat doen). Alleen focussen op exclusiviteitscontracten en live service games opkopen (en vervolgens van Steam afhalen om een monopolie te vormen) levert alleen maar X aantal klanten op.
De reden dat ik Steam graag gebruik heeft veelal te maken met de extra features die Valve bied zodat het een zo goed als volledig platform wordt in plaats van een launcher met een winkel.

Buiten de hierboven genoemde features
- Trading Cards;
- VR
- Steam Input,

zorgt Valve er ook voor dat dit platform op een zeer groot aantal apparaten gebruikt kan worden en nu dus ook Linux. Steam Input zorgt ervoor dat vrijwel elk input device op elk spel gebuikt kan worden.

Dit heeft ervoor gezord dat ik helemaal geen Microsoft producten meer gebruik in mijn dagelijks leven en ik volledig op Steam kan vertrouwen om mijn spellen te spelen.
Valve is een van de weinige grote bedrijven die zich met desktop Linux bezig houden. Van het brengen van beter compatibiliteit voor games met Proton, tot VR beter laten landen op Linux distro's. Uit eigen belang natuurlijk (i.v.m. de zorg over Microsoft's "verstikkende" Windows Store tijdens Windows 8 ), maar wel dat leidde naar meer keuze voor de consument. Wou wel dat ze ook wellicht voor macOS gebruikers een beetje meer doen om daarop Windows game te laten draaien.

Zelf zit ik in een "transitieperiode" van Windows naar Linux, en het feit dat Valve zo goed let op het Linux-"ecosysteem" helpt die transitie. Hun contributies helpen Wine in algemeen, dat enorm helpt om van Windows af te stappen. Ik gebruik Windows puur nog voor software dat niet goed werkt op Linux (zeker VR content, helaas - nog geen goede support voor de Quest 3 vind ik).

Meeste spellen die ik niet (meer) speel op Steam, zijn vaak met kernel anti-cheat software wat ik helemaal niet meer op m'n PC's wil hebben. Echter brengt Valve wel Linux libraries voor het gebruik met Steam (echter zijn deze Userland i.p.v. Kernel niveau wat ik prettiger vind qua "privacy" gevoel, maar meeste developers zetten het nog steeds niet aan vanwege die reden).

[Reactie gewijzigd door HogeHoedje op 24 augustus 2024 15:08]

Doe ik mee:
De reden dat ik steam gebruik is;
  • Omdat ik er de meeste games vind.
  • Het gemakkelijk is.
  • Al men vrienden er gebruik van maken.
Denk dat het grootste probleem van Epic toch wel begint bij de gebruiksvriendelijkheid en features. De store is na al die jaren nog steeds een gedrocht. Dan kan Sweeney nog zo hard roepen, dat heeft hij toch wel zelf in de hand.
De industrie geeft Steam zijn monopolie omdat uitgevers bang zijn om het risico te nemen om winkels te ondersteunen die een vriendelijker beleid hebben voor ontwikkelaars en uitgevers.
Steam heeft geen monopolie. Er zijn alternatieven, en veel populaire spellen zijn niet eens te koop via Steam. Valve werkt het gebruik van die alternatieven niet tegen, en stuurt zelf niet op exclusives (anders dan sommige spellen van Valve zelf). Verkoop gerust een spel via Steam, Epic Store, GOG.com, en zelfs je eigen webwinkel. Niemand die je tegenwerkt.

Steam is wel de grootste. Dat heeft niets te maken met uitgevers, maar met het aantal spelers (de klanten die geld brengen!) die Steam verkiezen boven de rest. Met alleen uitgevers trekken naar je winkel haal je het niet. Waar zijn de klanten? Waarom zouden die iets bij jouw winkel kopen in plaats van bij de concurrent? Nee, bakken geld uitgeven aan exclusives en het gratis weggeven van spellen zorgen er niet voor dat klanten plots bij jou gaan kopen. Wat maakt jouw betaalde aanbod richting de klant beter dan dat van de concurrent?

In het geval van Epic Store is het antwoord op die vraag bedroevend. Voor de klant zijn ze niet beter. Ze zijn hooguit een winkel erbij.
Pitchford zegt dat Gearbox spellen blijft uitbrengen op Steam, maar dat hij wel hoopt 'dat Epic Games doorgaat met het aangaan van de strijd'. "Epic moet van de winkel een prioriteit maken en een aantal nieuwe dingen proberen. Tegelijkertijd moet het ook inzetten op het verdienen van cruciale exclusieve titels als het een kans wil maken."
Laten we exact hetzelfde blijven proberen als dat wij al gedaan hebben in het verleden. Dit keer zal het resultaat anders zijn. Heus.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 augustus 2024 16:02]

Hiermee ontken je eigenlijk welke macht Valve heeft door de hoeveelheid gebruikers. Omdat zoveel mensen alleen maar bij Steam shoppen is indie game marketing er compleet op gericht zo hoog mogelijk in Steam's ranglijsten te komen. Je promoot dus alleen de Steam versie van de game, en het verkopen in een andere winkel werkt zelfs de Steam ranking tegen.
Puur door het hoge marktaandeel is er dus wel degelijk druk om andere winkels niet te ondersteunen.
Nee, bakken geld uitgeven aan exclusives en het gratis weggeven van spellen zorgen er niet voor dat klanten plots bij jou gaan kopen.
Grappig, want ik ben ooit bij Steam terecht gekomen omdat de games daar praktisch weggegeven werden.
Eén van m'n eerste aankopen was Fallout: New Vegas die een halfjaar na release 75% afgeprijst was.
Dat is hoe Steam groot werd, niet omdat het zo'n fijne applicatie was.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 23 augustus 2024 17:54]

Ja, Valve heeft met Steam wel macht, maar waarom precies?

Voor developers is Steam voor zover ik heb gelezen het makkelijkst. Je kunt eenvoudig nieuwe games aan de store toevoegen, het proces is vrijwel pijnloos. Je bent niet verplicht om je aan bepaalde prijzen te houden (dit wordt vaak genoemd maar is niet zo), dezelfde games zijn elders soms goedkoper te vinden. Het patchen van games is ook vrij makkelijk gemaakt, en Steam biedt ook tools aan voor Linux en MacOS conversies (oa vanwege de Deck). En Steam laat developers ook gratis (!) steam keys genereren: Steam verdient helemaal niets hierop.

Voor gebruikers is het ook makkelijker. Goede integratie van friends en de overlay, die ook veel features heeft. Goede support voor developers om die overlay te implementeren. Steamworks is níet verplicht, en veel games kun je gewoon zonder DRM op Steam kopen, en eigen backups van maken. Modding wordt ook breed ondersteund via de Workshop.


Epic heeft hier vrijwel niets van. Het enige wat leuk is voor developers is dat ze minder afdragen aan de store, maar wat anders? De vindbaarheid van games is lager, vrijwel geen feedback via reviews, geen gratis keys, het toevoegen van games is een vrij ingewikkeld en strikt proces, patches toevoegen is ook niet makkelijk, en gebruikers missen vrijwel alle features die Steam biedt om het leven makkelijker te maken.

Microsoft is echt, écht dramatisch hierin. Hun storefront is nog steeds een absoluut wrak. Pas sinds kort is de verplichte encryptie van files weg zodat je kunt modden, maar support? Ho maar. Verder is het alleen voor Windows en zelfs die integratie is vrij bagger.

Ubisoft en EA hebben al een lange tijd geleden geen echte investeringen gedaan in hun storefronts. De apps zijn wel veranderd, maar blijven een drama voor de gebruiker om doorheen te lopen.

Bij die laatste 3 moet je ook denken dat ze dezelfde commissie vragen als Steam, dus welk voordeel heeft een developer om die boven Steam te kiezen voor de distributie? Ook als toevoeging heeft het vaak geen nut, want je moet dan veel werk doen voor weinig resultaat.

GoG tel ik hier niet mee, want dat is het enige storefront wat een heel specifieke focus heeft en dus een iets andere markt aanspreekt. Ik vind het zelf wel de de facto nummer 2 achter Steam qua functionaliteit voor zowel gebruikers als developers in ease of use.

Wat moet je nu dan doen? Developers wettelijk verplichten hun game op minimaal 2 platforms uit te brengen? Valve verplichten Steam slechter te maken? Of iets anders?

Feit is dat Steam momenteel veruit het beste platform is voor dit soort zaken momenteel, en andere bedrijven lijken geen moeite te doen om hun eigen platformen fatsoenlijk verder te ontwikkelen. Totdat Steam hun macht ook echt gaat misbruiken zie ik dat ook niet echt gebeuren.

We gaan wel zien wat er met Steam gebeurt zodra Gabe ermee stopt.
Wat er moet gebeuren is dat overheden moeten erkennen dat Steam een zeer grote marktmacht heeft en daardoor onevenredig veel winst kan maken op het werk dat door anderen gedaan wordt; daarom moeten overheden vaststellen dat het een semi-monopolie betreft, waardoor Steam een soort nuts-functie heeft en maximaal 5% commissie mag vragen in plaats van 30%.
...wellicht anders de Chinese overheid verplichten om hun belang in epig te verkopen.

Immers is het bizar dat de Chinese overheid, als ongelimiteerde geldpers, via fortnite hier gaat bepalen wat de (dump)prijs voor een videogame nag wezen.

Immers is het ook niet veel meer dan een "race to the bottom" - indien een chinees staatsbedrijf een ontwikkelaar "dwingt" om een verkoopverlies te lijden, teneinde geld te krijgen voor dezelfde game, welk vervolgens met VERLIES moet worden verkocht.

Immers is een verkoop van 200 keys voor 10 euro, met verkoopverlies op epig.
versus 4000 keys voor 8,50 euro gemiddeld, met 6+ verschillende store fronts, plus de mogelijkheid om het via de website te kopen +steam key - een betekenisvollere impact op je overall sales numbers.
Nee eens, het had nooit mogen worden toegestaan dat Chinese (overheids)bedrijven significante Westerse bedrijven overnemen. Andersom staan de Chinezen dat ook never nooit toe.
Steam is dan ook de enige storefront die gepersonaliseerde discovery heeft.

Daarnaast is de indie scene groot geworden dankzij Valve, omdat die jarenlang de enige waren die self-publishing toelieten en geen 1001 regeltjes hadden zoals op consoles wel het geval was.
beetje gemengde gevoelens bij jouw antwoorden.

Bij Microsoft is het toch ook zo. strooien bakken met geld voor hun gamepass.
Nemen alle grote ontwikkelaars naar zich toe. Bieden de games vrijwel gratis aan, je betaald alleen in abonnementen vom en het trekt mensen, dus ik begrijp de success wel die EPIC wilt behalen.
Grote inkopen, grote uitgevers dit dat om dan mensen te lokken.
€18 per maand vind je vrijwel gratis?
Ja er zijn manieren om goedkoper gamepass ultimate te krijgen maar punt een is het vermoed ik een kleine groep die echt de moeite doet om dat uit te zoeken (vergis je niet dat het online lijkt alsof iedereen het doet, de groep die online over games komt praten is al maar een hele kleine groep op het geheel)... En punt twee is dat ook al niet meer zo goedkoop als het geweest is.

Wat Epic betreft, het probleem is dat hun store/launcher gewoon heel basaal is. Ze bezuinigen op de ontwikkeling van hun platform en bieden vervolgens meer geld aan de uitgever van de games, maar de klant wordt geacht hetzelfde te betalen voor een inferieur product (helemaal nu ze gestopt zijn met hun €10 extra korting vouchers in de sales). Dus nogal wiedes dat mensen zeggen bekijk het maar, ik koop lekker op Steam.
18 euro per maand is natuurlijk niet niks, maar relatief gezien is het voor een enthousiaste gamer een koopje. Als je 2 a 3 games per maand speelt, dan betaalde je vroeger aanzienlijk meer dan 18 euro per maand...
Anoniem: 623295 @Bart ®23 augustus 2024 23:20
Alleen gaat het natuurlijk niet 18€ per maand blijven. De aankoopprijs van games is stabiel gebleven voor een heeeeele poos en is nu pas richting de 70€ per AAA game aan het gaan. Met abonnementsvormen ga je historisch gezien steeds meer gaan betalen voor steeds minder in ruil.

Vergeet niet, MS is nog steeds in de fase waarin het probeert zoveel mogelijk nieuwe leden aan te trekken. Die 18€ per maand is dus sowieso niet de prijs die MS gaat aanbieden eens ze het gewenst aantal GamePass leden behaald heeft.
Naja, Gamepass begon op pc met 5,- per maand en kreeg je day one exclusives, nu is dat al 18,-. Kleine 260% duurder.
Ja 5 was de introductie, maar een paar jaar later naar de 18,- is toch wel pittig.

Kwaliteit aan games neemt al maanden af en een day one third party staat bijna garant voor een 5/10 game op metacritic.
En soms worden er games toegevoegd, steam world dig 1 en 2, en die waren een week er voor 1,- per stuk.

Had sinds dag 1 gamepass, heb voor de vorige verhoging nog even snel 3 jaar gepakt maar ik ga niet meer verlengen.
Gamepass voor pc is helemaal geen 18 euro, dat is ultimate die zowel pc als console geeft.
Heb je niet ultimate nodig voor day one games sinds kort?
Ja maar hoeveel mensen doen dat? De gemiddelde attach rate van consoles zit geloof ik ergens rond de 8 games verkocht per console of zo?
Natuurlijk hebben die niet allemaal gamepass ultimate, maar degenen die het wel hebben zullen ook lang niet allemaal op 24-36 games per jaar zitten.
Je mag 18 euro mag niks vinden, maar na 2 jaar ben je 432 euro kwijt. En als je het opzeg realiseer in eens dat je eigelijk niks meer aan over heb gehouden. Doe daar 3 jaar bij en je ben in eens meer dan 1000 euro aan kwijt en je heb niks in handen als je het opzeg of het abo vorm word opgeheven.

Het lijk allemaal wel goed koop tot je het door rekent en ziet wat je er allemaal voor had kunnen kopen en je eigendom had kunnen zijn.
Maar wees eerlijk: hoeveel games speel je na een paar jaar nog steeds? Ik speel de meeste games iig maar 1x uit, daarna kijk ik er meestal nooit meer naar. Voor de enkele game die ik wél langer wil spelen, heb ik heel veel tijd om op een mooie aanbieding te wachten, want ondertussen speel ik het gewoon op gamepass. Ik vind games eerlijk gezegd hét medium voor een abonnementsvorm. Muziek bezit ik liever, want veel muziek speel ik een leven lang. Films zit er ergens tussen, die wil ik ook nog wel eens vaker terugkijken.
Zou op die manier niet willen gamen. Staat er altijd toch wel een beetje druk op je schouders om die 3 games de prijs waard te laten zijn..
Ik kijk de ontwikkeling bij Microsoft echt met argus ogen aan, Sony zie je ook al steeds meer moves richting het PC public maken met hun playstation network waar niemand op zit te wachten.

Ubisoft die al hint dat games as a service een dingetje gaat worden.

Als ik even streaming services als netflix hbo etcetera als voorbeeld neem, dan zie ik de toekomst somber in.
Je kunt nog steeds films kopen op disc. Dus dat zal bij games ook wel zo blijven.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @SunnieNL24 augustus 2024 15:49
Je kan heel veel films en series niet op disc kopen en die kant gaat het met games ook al langere tijd op. Consoles worden (ook) zonder mogelijkheid tot het gebruik van discs verkocht en heel erg veel spellen kennen een digital distribution only. Dat is voor de leverancier extra interessant want digitaal is goedkoper om te leveren dan fysiek en je gaat gelijk 2e hands verkoop tegen. Reken er maar op dat deze trend doorzet.
Ik heb Cyberpunk 2077 compleet inclusief Phantom Liberty gekocht op disc. Voor ongeveer 30 euro.Voor De Xbox series X. Het kan dus wel.
"Steam heeft geen monopolie."
Huh?

-"As a practical matter, a market share of greater than fifty percent has been necessary for courts to find the existence of monopoly power."
-"In the US, Steam is estimated to command around 75% of the market share for digital game distribution. Similarly, in the EU, Steam's market share is estimated to be around 80%."

[Reactie gewijzigd door Jan VP op 24 augustus 2024 00:59]

Welke USP heeft een gebruiker nu echt zelf om eerder het bij Epic te kopen dan bij Steam?

De reden waarom Steam het meest gekozen platform is, is omdat Steam de meest door ontwikkelde shop is met alle functies die ze hebben. Een hoop van deze functies mis ik bij andere stores zoals Epic. Pas als ze dat op orde hebben, heeft een andere shop pas kans.

Ik ben wel voor concurrentie, want dat zorgt er voor dat alle partijen scherp worden gehouden.
Persoonlijk ben ik dan nog eerder een voorstander van GOG dan Epic.
Op dit ogenblik is Epic en andere shops nog mijlen verweg van wat Steam allemaal als platform kan.
Over een jaar of 10, als de kinderen die nu continu alle gratis games ophalen, zelf geld gaan uitgeven. Zij hebben dan een bestaande library bij Epic, en overstappen naar Steam is dan voor die groep onhandig.
Klopt. Zo is Steam eigenlijk ook groot geworden. Niet met gratis games, maar wel heel goedkoop tijdens sales. En Humble Bundle waarmee mensen goedkoop een grote Steam library opbouwden.

Epic heeft recent ook aangegeven dat dit model beter werkt dan de exclusiviteitsdeals.
Vooral omdat:
developers who give away free games actually see an upsurge in the sale of their paid games on the store, just because their free game raises awareness

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 23 augustus 2024 17:38]

Misschien... Maar ze zijn nu al bijna 6 jaar bezig. Hoe jong zijn die kinderen die hun library zijn gestart bij Epic? En bij Steam is het ook heel makkelijk om heel snel voor weinig een library op te bouwen. Niet gratis, maar hou eens wat bundelsites in de gaten (vooral fanatical.com en humblebundle.com) en je hebt meer games dan je tijd voor hebt voor je er erg in hebt (ik ben daar zelf juist mee gestopt want overvloed is helemaal niet zo goed voor mijn ervaring).

Bovendien, Epic biedt nauwelijks iets van functionaliteit om je bij hun te houden. Het gaat dan écht alleen maar om het handig vinden om alles bij elkaar te hebben staan. Zelf vind ik dat niet eens zo belangrijk (als ik mijn Steam Deck even weg denk, of als Epic net zo goed er op zou werken zonder zelf van alles te moeten configureren en bijhouden) maar ik mis gewoon allerlei andere functionaliteit van Steam als ik een keer een game via Epic speel. Ik denk niet dat iemand die vooral games op Epic heeft diezelfde ervaring heeft als die een keer een game op Steam koopt. Sterker nog, die zou nou wel eens handige dingen tegen kunnen komen en besluiten voortaan juist bij Steam te kopen.

Daarom denk ik dat als Epic echt toekomst wil hebben ze veel meer zouden moeten ontwikkelen maar daar zien ze geen brood in schijnbaar.

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 23 augustus 2024 17:34]

Ik denk dat je die groep overschat. Die zijn nu enkel geïnteresseerd in Fortnite en heus niet bezig met wat gratis games. Ik zeg niet dat ze er niet zijn maar de gemiddelde 13 jarige zit niet elke week te wachten op de gratis games die hij nooit denkt te gaan spelen.
Mijn vrienden zitten zelf ook vooral op Steam, dus naast Discord gebruik ik de Steam chat regelmatig voor contact. Ik heb ze wel op bijvoorbeeld de EGS en de EA App, maar daar zijn ze niet/bijna nooit online.

Steam is gewoon een (vrij) compleet platform. Andere platformen komen er niet in de buurt. Daar gaat het vooral om kopen en je games spelen, bij Steam kan je gewoon veel meer: discussies voeren, punten sparen (ook al kan je er niet veel mee), je hebt er de workshop, de markt om kleine items te verkopen, nieuws etc.

Zelf had ik Microsoft Flight Simulator besteld bij Microsoft. Toen het nieuws kwam dat de game ook naar Steam kwam heb ik m'n bestelling direct geannuleerd en bij Steam gekocht. Dan heb je de game toch bij je grote collectie zitten en hoef je niet naar een andere store om games te installeren, bij te werken etc.

Soms ga ik wel naar Epic Games Store om een game gratis te claimen, maar daarna sluit ik het ook direct af. Ik heb er verder niet veel te zoeken.
Ik gebruik steam vooral vanwege family sharing, zo hoef ik maar 1x een game te kopen en kunnen we in huis het spel allemaal spelen (niet tegelijk maar dan doen we wel even een ander spel)
Meest vervelende van family sharing is niet eens dat je niet dezelfde game kunt spelen, maar dat je niet een game kunt spelen uit dezelfde library. Maar vooral dat je er direct uitgegooid wordt zonder waarschuwing. Op z'n minst zouden ze een grace periode moeten geven waarin je de game kunt opslaan.

Of hebben ze dat inmiddels gefixt? Want dat zijn precies de redennen waarom wij de games dan maar meerdere malen kopen.
Ik kreeg de laatste keer een waarschuwing dat ik het zelf moest kopen omdat het spel in gebruik was.
Family sharing was voor mmerdere gebruikers op dezelfde computer, maar als je de beta gebruikt (kun je gewoon aanzetten) dan kan iemand vanaf zijn eigen computer een spel spelen uit de library van een famililie-lid, zolang er maar 1 persoon tegelijk die game speelt.
Plus dat als speler 1 in offline mode gaat, Steam herstart en een game opstart, speler 2 hetzelfde spel kan spelen :)
Is gefixt.
Aanmelden voor de Family Sharing Beta, dan gaat het uitlenen per game, en blijven de andere games in je library beschikbaar voor jezelf en zelfs ook nog voor anderen om te sharen.
Beheer van toegestane games (bv. voor kinderen) is ook eenvoudig en overzichtelijk geworden, en kun je zelfs vanuit de mobiele app regelen.
Succes ermee!
De reden waarom Steam het meest gekozen platform is, is omdat Steam de meest door ontwikkelde shop is met alle functies die ze hebben.
Laten we eerlijk zijn de reden dat steam meest gekozen is komt omdat het de eerste was. Zelfs al had Epic store alle functionaliteit van steam + meer, stappen mensen niet snel over als ze hun library al op steam hebben opgebouwd.
Welke USP heeft een gebruiker nu echt zelf om eerder het bij Epic te kopen dan bij Steam?
Voor mij niks. Ik koop veel liever bij Steam dan bij Epic. En nog veel liever bij GOG trouwens. Dus voor mij is de volgorde altijd GOG -> Steam -> Epic.

Ik zit zowat op alle platformen vanwege die vervelende exclusives en welk platform het is maakt me eigenlijk geen zak uit. Het enige dat voor mij een onderscheidend punt is, is dat Steam goed met VR software samenwerkt en ook een VR launcher heeft. Maar dat is natuurlijk alleen voor VR games een punt.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @systemshock23 augustus 2024 20:50
De reden waarom Steam het meest gekozen platform is, is omdat Steam de meest door ontwikkelde shop is met alle functies die ze hebben.
Betrek je dit nu niet een beetje te veel op jezelf? Al die features zijn voor mij veel minder belangrijk dan de prijs. Ik ben het liefst zo kort mogelijk in een store en zo lang mogelijk in de door mij gekozen game. De goedkoopste aanbieder wint en dat zal voor veel mensen zo zijn.
Ik ben het met je eens dat het per persoon verschilt, maar ik doel niet te veel op mijzelf omdat ik doel op het punt waarom het nu voor de meeste mensen het populairste is. Dan kies je een baseline, en die baseline is features over prijs.

En nee, dat is niet voor iedereen. Dus wellicht niet voor jou.
Maar wel voor de meeste als je vraagt waarom ze Steam kiezen, dan is het vaak een feature wat eerder ontbreekt bij de andere stores.

[Reactie gewijzigd door systemshock op 26 augustus 2024 14:59]

Epic Games blijft gewoon een ruk platform. Het heeft nog steeds tientallen missende features vergeleken met Steam. Ook zit mijn hele game library al in Steam, dus ik ga niet zomaar veranderen naar een andere store. Ja het mag dan wel een monopolie zijn van Valve, maar ze zijn een van de weinige waarbij ik het gevoel krijg dat ze de consumer op zn minst een beetje respecteren.
Ik heb maar drie features nodig. Installeren. Automatisch updaten. Opstarten. Werkt prima. Maar het is allemaal vrij log en traag, vooral het opstarten van de client zelf. Het voelt vrij Javascripterig aan.
Je hebt het nu over steam toch? Want Epic games store start beduidend sneller op dan Steam.
Speel je dan op trage hardware misschien? Ik heb ze nooit vergeleken maar kan me niet herinneren dat Steam traag start bij mij... Meen dat dat vrijwel instant is. Zou wel kunnen dat die automatisch mee opstart (want het is mijn game pc en dat is bijna altijd via Steam).
Trage hardware of niet (maar nee) beide draaien op hetzelfde systeem ;)
Ik heb maar drie features nodig. Installeren. Automatisch updaten. Opstarten.
Als je geen familie of vrienden hebt (niet lullig bedoelt, ik zeg het alleen om mijn punt te maken) dan zijn dat misschien de enige dingen die je nodig hebt. Ik ben echter erg blij met features als "remote play together" en Steam Family, waardoor ik spellen die alleen een lokale co-op functie hebben toch met vrienden online kan spelen, of spellen uit mijn bibliotheek kan laten spelen door andere leden van de familie. Dit heb je niet in de Epic Game Store, Valve heeft tijd en moeite geïnvesteerd om ze te ontwikkelen en nu beweert de heer Pitchford dat Steam niets doet waarmee ze hun commissie daadwerkelijk verdienen. Volgens mij heeft die man een bord voor zijn kop, of hij liegt.

edit: en dan ben ik ook nog naast gamer exclusief een Linux gebruiker. De enige die gamen op Linux momenteel serieus neemt en er in investeert is Valve en ze doen dat goed ook. Epic is tegenwoordig zelfs behoorlijk vijandig richting Linux, dus mij zal je niet snel op de Epic Game Store zien. Wat mij betreft verdient Valve ze iedere cent die ze met Steam binnen harken.

[Reactie gewijzigd door rbr320 op 23 augustus 2024 21:10]

Steam is weliswaar de storefront met de meeste actieve gebruikers, maar is géén monopolie. Er zijn wel degelijk alternatieven en het is zelfs zo dat de meest populaire pc-games (Fortnite, Genshin, Roblox, League, Minecraft etc) niet eens te koop zijn op Steam.

Het is wel zo dat games van minder bekende devs/franchises niet goed verkopen als ze niet op Steam zijn. Maar dat heeft eerder te maken met het feit dat Steam de enige storefront is met degelijke discovery features, en niet met monopolie-gedrag van Valve
Kan je inmiddels al zien hoe groot een download danwel installatie is van iets wat je probeert te installeren of is het nog steeds raden of je genoeg vrije ruimte vrij hebt?
De nodige vrije ruimte staat toch gewoon vermeld bij de systeemeisen?
Ja, maar bij iedere update verandert de benodigde vrije ruimte, maar zullen ontwikkelaars heus niet telkens de systeemeisen wijzigen.
Steam kan op voorhand toch niet weten hoeveel DLC en updates er nog komen? Als die niet op je schijf passen, dan kan je de game gewoon verplaatsen naar een andere drive.
Volgens mij ging het om Epic en niet om Steam, als ik me niet vergis laat Steam het wel gewoon zien als je wil gaan installeren. In ieder geval wel op mijn Steam Deck, naast de install knop staat netjes "space required 16.62 GB" (in het geval van hi-fi rush waar ik even keek).
En ze hoeven het dus ook niet vantevoren te weten, gewoon op het moment dat je gaat downloaden.
Oh nee, sorry, op Steam staat dit perfect aangeven, naast de installatie knop, naast het venster waar je kan selecteren op welke schijf je het wilt installeren, etc.

Het ging mij om de Epic gamesstore waar dit volledig ontransparant is. Ja het zal ook daar ongetwijfeld vermeld staan bij de systeemeisen, maar verder kan je alleen maar OK klikken en hopen dat je genoeg ruimte vrij hebt of een error voor je neus krijgen. Dat soort kleine dingen doet Valve met steam echt vele malen beter en zou ik echt basisfunctionaliteit willen noemen van een gamestore / game installatie management app. Als Epic zich nou eens op die bruikbaarheid zou focussen ipv timed exclusives kopen met een zak geld zouden er misschien meer mensen overstappen.
Mijn fout, ik dacht dat het over Steam ging.

Maar inderdaad, het is onbegrijpelijk hoeveel features Epic nog steeds mist na bijna 5 jaar. Zelfs pre-loading werkt nog niet. Dit bewijst nogmaals dat hun business model grotendeels gebaseerd was op exclusiviteit. Godzijdank is dat niet gelukt.
Dat zal, maar heel gebruiksvriendelijk is het niet. Geef dat formaat dan gewoon even weer in de dialoog waar je de installatielocatie kan kiezen en of het past op de desbetreffende schijf.

Zoals een wijs man ooit zei: Piracy Gamestore choice is almost always a service problem and not a pricing problem.
In zekere zin gebeurt dat ook. Voor Steam begint te downloaden wordt eerst de nodige ruimte "gereserveerd", zodat je tijdens de download niet alsnog zonder schijfruimte komt te zitten. Als de game niet past dan krijg je op dat moment al een melding.
Dit staat al sinds jaar en dag goed aangegeven. Bij installatie krijg je een popup waarbij Steam exact aangeeft hoeveel ruimte je nodig gaat hebben. Je kunt zelfs kiezen op welke schijf je het wil installeren (dat is wel "nieuw"). Raden of ik genoeg vrije ruimte vrij heb is nog nooit nodig geweest.

Het is wel zo dat de daadwerkelijke download niet altijd hetzelfde formaat heeft, daardoor kun je soms slecht inschatten hoe lang het gaat duren. Een download kan meerdere gigabytes kleiner zijn, maar daarna is er een fase waarin dat wat gedownload is "uitgepakt" moet worden, of iets wat daar op lijkt. Dat kan best even duren, dus ondanks dat de download klaar is kun je dan nog niet beginnen.
De énige reden voor mij om Steam te gebruiken is omdat daar de meeste spellen die ik wil beschikbaar zijn en omdat het voor steam nul-komma-nul extra moeite kost om op Linux te gamen. Je hoeft geen enkele extra stappen te doorlopen op Linux met steam tegenover Windows met steam, wat écht een grote pré is.

Overigens kan je er natuurlijk wel vrijblijvend voor kiezen om nét een paar extra procentjes performance te persen door Proton-GE en varianten te gebruiken, maar dat is met tweaken op Windows niet anders natuurlijk. Blijft een feit dat Steam ongelofelijk user-friendly is voor gamen op Linux out of the box.

[Reactie gewijzigd door Helium-3 op 23 augustus 2024 15:17]

Alhoewel specifiek gamen op Linux voor veel gebruikers waarschijnlijk niet zo relevant is, laat je wel goed zien dat Steam flink wat features heeft die andere nog moeten beginnen met bouwen. Dit maakt Steam zo krachtig denk ik - iedereen heeft wel iets binnen de store/launcher waarvan hij/zij zegt "oh, handig".
Alhoewel specifiek gamen op Linux voor veel gebruikers waarschijnlijk niet zo relevant is, laat je wel goed zien dat Steam flink wat features heeft die andere nog moeten beginnen met bouwen.
Anderen hoeven helemaal niet te beginnen met bouwen voor wat @Helium-3 noemt. De ontwikkeling van projecten zoals SteamOS, Proton, etc. is opensource. Iedereen kan daarvan gebruik maken en erop voortbouwen.

Wel moet je qua functionaliteit voor je winkel niet onderdoen van Steam. Epic heeft vele jaren gehad voor een inhaalslag, maar vertikt het om te bouwen waar spelers om vragen.
Weet niet, wat staat er nu niet in recently shipped (wat eigenlijk gewoon shipped is, want alles sinds het begin staat er nog in) maar nog in andere lanes waarvan je denk dat dat echt nodig is? https://trello.com/b/GXLc34hk/epic-games-store-roadmap
Ondersteuning voor Linux.
Echt nodig? Misschien niks... Heb je cruisecontrol, lane assist, Android auto, verwarmde stoelen enzovoorts echt nodig in een auto? Denk het niet... Maar zou je dezelfde auto kopen met al die functies missend als je voor dezelfde prijs ook een auto waar wel alle extra's op zitten kunt krijgen? Want je betaalt hetzelfde bij Epic maar je krijgt minder.

En veel kun je wel weer zelf oplossen, chatten in een ander programma, updates over games lezen op websites, iets delen met je vrienden over een game op Facebook (of waar dan ook, ik ben niet meer hip met social media :+), games streamen met sunshine, opnemen met obs... Maar ik vind het toch wel erg handig dat het gewoon allemaal in Steam ingebakken zit.
"Want je betaalt hetzelfde bij Epic maar je krijgt minder"

Ik betaal minder.... aan epic. Voor developers is EGS financieel een stuk beter en alle functies die ik belangrijk vind heeft EGS, dus voor mij is dat geen sta in de weg.

Chatten doe ik in Discord omdat dat gewoon beter werkt dan Steam, updates over games lees ik uit meerdere bronnen, vrienden zitten allemaal op Discord danwel WhatsApp en in de tijd dat ik nog wel eens streamde gebruikte ik daar ook dedicated software voor omdat dat gewoon beter werkt.
En misschien daarom zijn ze niet failliet, er zijn ook mensen zoals jij. Maar je gaat niet de meerderheid van Steam liefhebbers overhalen zo :)
Heb zelf bewust de Epic store vermeden omdat ze exclusives kochten voor hun store Dat is zon slechte ontwikkeling die exclusives. Dan bedoel ik niet exclusives op XBOX of PS maar echt puur de store, geen technische reden dus maar puur om je te dwingen van store te wisselen, dat laat ik niet gebeuren. Dan zit je straks met 100 stores en 100 streaming services.
En dan niet alleen exclusives van nieuwe titels maar ook van games die al op Steam uitgebracht waren zoals bijvoorbeeld Subnautica.
Ik dacht eerst "het zal wel" maar toen ik een keer een voorstel maakte bij een collega om het te proberen kon hij het niet vinden op Steam.
Echt bizar dat het een exclusieve was op Epic terwijl ik het gewoon op Steam kon spelen.
Dat is voor mij echt een brug te ver.

Ze hebben een geweldig game engine maar om nou te stellen dat ze vechten voor de consument is echt een broodje aap verhaal.
De manier hoe hij het verwoord is vooral, bij Epic is onze marge hoger maar bij Steam onze afzet.
Epic heeft ons in ieder geval duidelijk gemaakt dat als de kosten voor een producent omlaag gaan, dat vooral niet betekend dat de verkoopprijs omlaag gaat. Het bekend vooral marge verhogen voor de producent.
Het bekend vooral marge verhogen voor de producent.
Mooi zo, die heb ik ook het liefst dat het geld krijgen, immers moeten die weer geld kunnen investeren in de volgende game :)
Ja Nee de publishers zitten echt op water en brood idd 💀
Komende november heb ik mijn Steam account 20 jaar. Zo lang koop ik dus al op Steam en dat is inmiddels een mooie library. Een klant als mij haal je dus niet zo makkelijk over naar een ander platform. Ik denk dat er vele andere zijn die dit ook hebben. Daarnaast, ik wil geen versplintering of meerdere launchers.
Precies dit. Zelfs als zou het op Steam tweemaal zo duur zijn zou ik hem nog op steam kopen (of wachten op een discount). Overigens was Borderlands 3 bepaald geen hoogtepunt; Randy zou zich beter concentreren op een betere game maken en de keuze voor de store overlaten aan de consument.
De enige (en enig is-ie) reden dat ik EGS heb is om één of twee gratis spellen per week te verkrijgen die ik vervolgens niet ga spelen. Het platform heeft geen Linux of Wine ondersteuning en daar heeft Epic ook niets mee. Prima maar dan heb ik meer belang bij Steam met een dominante marktpositie met netwerkeffect (al helemaal sinds de Steam Deck). Om daarmee te concurreren probeerde Pitchford een exclusieve deal met Epic Games Store. Ik heb toen gewoon gewacht tot het in Steam zat. Hebben de EGS gebruikers nog voor me gebetatest ook.

[Reactie gewijzigd door Jerie op 23 augustus 2024 15:42]

Voor Steam Deck/Linux lijkt de Heroic Launcher wel fijn te zijn voor EGS games buiten Amazon Prime en GOG compatibiliteit. Zelf vind ik wel de interface een beetje clumsy, maar tenminste zijn sommige bugs die ik eerder zwaar irritant vond reeds opgelost.

Andere launchers zoals Lutris hebben ook EGS compatibiliteit als ik me niet vergis, vanwege de Legendary tool dat zorgt voor EGS connectiviteit.
Euh... het maakt mij allemaal niet zo uit, EGS, Steam, GOG, allemaal prima, het gaat mij slechts om de beste prijs. En bij gelijke prijs kies ik dan toch vaak de EGS vanwege hun spaarprogramma (5% terug als tegoed).
Dus de slechtste ervaring voor jezelf om een paar euro te besparen. Slim. Geen refund programma, geen forums waar technische zaken besproken en opgelost kunnen worden, geen custom controller support, geen workshop..Geen reviews! Van andere klanten. Hoe kan je dit jezelf aandoen
Hmm, geen van dat ooit nodig gehad (tot nu toe). Dus mis niks.
Alhoewel ik een zeer tevreden Steam gebruiker ben, en Epic Games een slecht platform vind, ga ik hier toch even opkomen voor Megalodon86.

Als hij EGS wil gebruiken, en hij is er tevreden mee, is dat gewoon zijn recht. Ik ga mensen niet afrekenen op wat ze wel of niet willen doen, zolang dat hun eigen keus is. Zo ben ik Linux gamer, en vind ik dat iedereen gewoon Windows, Linux of Mac moet gebruiken als ze dat zelf willen. Ik ga niemand lastigvallen dat ze perse een ander OS moeten gebruiken, en dat geld ook voor Game Stores. Wat je doet en hoe je het doet, hoeft niemand zich voor te verantwoorden, zolang je er anderen maar niet lastig mee valt.

Ik snap je reactie wel, als je ziet wat Steam kan en wat Epic kan, dan zou ik ook niet voor EGS kiezen. En ik kies ook voor Steam, voor meerdere redenen. Maar het is nooit slim, of gepast, om anderen opzichtig aan te wijzen dat ze iets stoms doen, als dat nog steeds hun eigen keuze is.
Ik vraag me af of je aan 't trollen bent of daadwerkelijk geen idee hebt over het bestaan van talloze perfect legale keystores. Het spaarprogramma van Epic met hun 5% verbleekt bij de kortingen die je in deze keystores kan vinden. Zelfs op de dag van release scheelt het al gauw 20 tot 30%.
Ik koop bijna geen games (3 per jaar is veel). Laat ik dat eerst maar even zeggen. Ik heb een backlog waar ik never ever doorheen ga komen, en kan wekelijks daar nog gratis games aan toevoegen via oa de EGS, of 'soort van gratis' via de playstation plus. En dan zijn er ook nog de games (gratis) via GOG, Amazon Prime etc. Keystores heb ik wel eens gebruik, maar twijfel wel hoe legaal dat is.
Er bestaan vergelijkingssites zoals isthereanydeal.com die enkel officiële keysellers vergelijken. Die sites zijn perfect legaal en kan je dus gerust gebruiken.

Zelf koop ik tientallen games per jaar (meestal in sales of bundels), dus je wil niet weten hoe groot mijn backlog is. ;)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.