Google Play Store staat gelijktijdige downloads toe bij appinstallaties

De Google Play Store is begonnen met het toestaan van verschillende gelijktijdige downloads bij de installatie van apps. Bij updates is dat vooralsnog niet het geval.

Het gaat om twee gelijktijdige downloads, een derde gaat nog altijd niet, schrijft 9to5Google. Sinds het begin van de Play Store en de Android Market daarvoor was het slechts mogelijk om één download tegelijk uit te voeren. De rest blijft staan op 'in behandeling', totdat die apps aan de beurt zijn.

De ingreep geldt vooralsnog alleen voor nieuwe appinstallaties. Updates van apps, die veel vaker voorkomen, gaan vooralsnog met één tegelijk. Of en wanneer die wel met verschillende tegelijk kunnen, is onbekend.

Google Play Store gelijktijdige downloads. Bron: 9to5GoogleGoogle Play Store gelijktijdige downloads. Bron: 9to5Google

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

29-04-2024 • 16:12

35

Reacties (35)

35
35
21
0
0
6
Wijzig sortering
Eindelijk. Nooit begrepen waarom dit zo moest, duurde soms onnodig lang.

Weer jammer dat het voor updates dan momenteel weer niet geldt, daar die veel meer voorkomen. Hopelijk voeren ze het daar ook heel snel voor in.

Technisch lijkt dat prima te kunnen namelijk. De Samsung Galaxy Store dier dat immers wel gewoon.

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 24 juli 2024 18:17]

Mijn eerste reactie was ook dat ik niet begreep waarom..

Maar eigenlijk als je er aan denkt, heel vaak kan je op windows ook niet dingen tegelijk (de)installeren. dus dan is het nog best te begrijpen dat een OS dat blokkeert.
Alleen gaat het niet om installeren maar om downloaden? En op Windows kun je prima 10 executables tegelijkertijd downloaden, alleen de "installatie omgeving" beperkt dit tot 1 tegelijkertijd.

En hetzelfde zie ik zelf onder Linux. Er worden standaard tot 8 packages tegelijkertijd gedownload, maar installeren gebeurt sequentieel.
Zoals elders al gemeld: Onder linux is de hoeveelheid parallelle download te configureren. Mogelijk zal het zelf-tunen en afhankelijk van de netwerk bandbreedte en de repository ergens tussen de 2 en 20 uit komen.

Het installeren onder linux gebeurt niet helemaal sequentieel. Voor zover ik zie/ervaar gaat het zowel bij debian als bij redhat in 'acties': Downlaoden, uit pakken. pre-executes draaien, installeren (bestanden verplaatsen), post-executes draaien. Daarbij word ook creatief omgegaan met afhankelijkheden wat de volgorde van de acties op de pakketten ook weer beïnvloed. Linux (en de huidige unix varianten) hebben dit aardig geoptimaliseerd.
Dat het niet tegelijk geinstalleerd kan worden snap ik evt nog. Maar het gaat hier om het downloaden. Je lunt ze prima tegelijk downloaden lijkt me.

Dan zet je ze klaar, zodat hij ze serieel meteen na elkaar kan installeren, zonder dat hij dan nog eens op de download van de tweede app moet wachten. Dat lijkt me namelijk niet nodig.
op windows worden er veel zaken gedeeld met DLL's etc.
Volgens mij is android wel groten deels virtueel. En zou je volgens mij veel makkelijker gelijktijdig moeten kunnen doen.

Verder idd als zou het niet gelijktijdig uitgevoerd kunnen worden, kan je wel al downloaden.
heb je 1 grote download en 5 kleine. Dan kun je alvast beginnen met installeren van kleine apps ipv wachten totdat de grote helemaal klaar is.
De load op de servers van Google wat meer uitspreiden lijkt me een rede om geen gelijktijdige downloads toe de staan.
Bwa met zo veel actieve devices ( 3 miljard actieve devices volgens een Google search) lijkt het me niet zo zwaar op de servers dat jij even 10 applicaties tegelijk binnenhaalt. Bij een grote app die update zou ik het wel kunnen voorstellen.
Bwa met zo veel actieve devices ( 3 miljard actieve devices volgens een Google search) lijkt het me niet zo zwaar op de servers dat jij even 10 applicaties tegelijk binnenhaalt. Bij een grote app die update zou ik het wel kunnen voorstellen.
Met drie miljard devices ben je natuurlijk nooit de enige die download. Als iedereen eens per dag checkt op updates dan zijn dat 35.000 apparaten per seconde. Of die allemaal 1 update tegelijk downloaden of 3 tegelijk zal best verschil maken.
Juist bij zulke grote getallen zal het weinig uitmaken. De totale hoeveelheid downloads neemt niet toe. Als mensen dan meer tegelijkertijd downloaden en sneller klaar zijn dan heb je gewoon ipv 100.000 downloads van net zoveel telefoons per x minuten, 100.000 downloads van bijv. 10.000 telefoons, en omdat die dan ook 10x zo snel klaar zijn maakt het onder de streep niks uit.
Waarom überhaupt een limiet? Bij mij op de pc staat in `/etc/pacman.conf` gewoon: 'ParallelDownloads = 12'

Updates komen lekker snel binnen.
Waarom überhaupt een limiet? Bij mij op de pc staat in `/etc/pacman.conf` gewoon: 'ParallelDownloads = 12'
12 is toch een limiet?
Kan het aanpassen als gebruiker zijnde. Doelde ik op.
De technische vaardigheden van de gemiddelde smartphonegebruiker en een Linux poweruser die een configuratiebestand van zijn package manager te lijf gaat zullen iets uit elkaar liggen, waarbij je van de eerste niet kan verwachten dat die de gevolgen van diens keuze begrijpt wanneer zaken niet werken zoals ze zouden moeten werken ("hoezo is een hoger getal niet altijd sneller?!").

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 24 juli 2024 18:17]

Bij installeren kan het me eigenlijk niet zo veel schelen, behalve bij een cleane installatie gebeurt me dit nooit.

Updaten is een veel groter probleem, daar zit je soms voor je gevoel 10 minuten te wachten tot alles een keer geüpdatet is... Jammer dat ze het daar nog niet op gefixt hebben!
Updates kan je starten en vervolgens de Playstore verlaten. De updates vinden dan op de achtergrond plaats, zonder dat je er naar om hoeft te kijken.

Bij een schoone installatie vind ik het wel erg lastig. Bij het overzetten van een account wordt er een hele lijst met apps gedownload. En ondertussen wil ik de nieuwe telefoon inregelen door apps aan te melden en instellingen te wijzigen etc. en vaak moet ik dan wachten totdat alle apps gedownload en geïnstalleerd zijn.
Door het één-voor-één downloaden en installeren van alle apps duur het gebruiksklaar maken van een telefoon veel langer.
Waarom zou je wachten? Je kunt je telefoon toch gewoon gebruiken tijdens het updaten? Het ergste wat kan gebeuren is dat je de app die je op dat moment gebruikt even opnieuw moet opstarten, maar dat duurt geen 10 minuten.
Omdat ik het altijd voor elkaar krijg dat de app die ik juist wil updaten als laatste gaat en meestal die app ook niet gebruikt kan worden zonder de update ;)

En ja, dit is een gevoel en de slechte onthoud je beter. En ja, ik kan eerste de update aandrukken die ik wel en daarna pas op alles updaten drukken, maar in de werkelijkheid druk ik alweer eerder op de knop dan dat ik er over na denk.
Zelf had ik altijd het idee dat er 2 of 3 tegelijk downloaden. Dat zal dan wel cosmetisch zijn of zo iets.
Natuurlijk hoeft niet alles tegelijk opgehaald te worden. Maar de download stroom zou tegenwoordig wel redelijk door moeten kunnen lopen en dat lukt aardig met 2 of 3 parallelle downloads.

Met de budget mobieltjes/systemen van vroeger was het wat anders. Daar zouden 2 downloads elkaar op verschillende punten kunnen tegen komen: Om te beginnen zou de netwerk verbinding niet dicht getrokken moeten worden. Daarna hebben die kleine mobieltjes moeite met installatie van een patch en download van de volgende patch tegelijk. Want cpu en disk i/o belasting wordt al snel groot. Dat zou tegenwoordig beter moeten gaan.

Bezie ik de linux update, daar wordt volgens mij al jaren met 2 of 3 parallelle downloads gewerkt. En in de meeste gevallen eerst de hele download en daarna pas de installatie.
Ja en als er dan 40 pakketjes tegelijkertijd gedownload worden zit je geheugen ineens weer vol
Grappig dit.

Lang geleden (in de beginjaren van de Play Store, toen nog Android Market) stond er geen limiet op - je mobiel begon gewoon alles tegelijk binnen te trekken. Met als gevolg dat er natuurlijk niks vooruit ging.

In de loop der jaren is dan het sequentiële model geïntroduceerd, en nu gaan we gedeeltelijk terug ;)
Dat is inderdaad grappig en droevig tegelijkertijd, grappig omdat het leuk is dat we teruggaan en droevig omdat men dat dus vroeger niet begreep dat het internet daar te langzaam voor was.
Juist bij updates is dit belangrijk... ik update 1x in de maand of 2 maanden en dat duurt echt te lang omdat alles 1 voor 1 gaat.
Ik vind het limiet raar hoor (want imo niet nodig), maar waarom is dit belangrijk voor updates?

Uiteindelijk klik je toch gewoon op 'alle apps updaten' en of die om de beurt downloaden of tegelijk verandert toch niks dat er binnen korte tijd alle apps up to date zijn?

Bij installaties zit ik er wel op te wachten, maar bij een update vrijwel niet/nooit, dat gebeurd geowon op de achtergrond en of dat nou 1 of 2 minuten duurt maakt weinig uit.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 24 juli 2024 18:17]

Ik heb nog nooit op alle apps updaten geclickt omdat sommige updates gewoon niet welkom zijn op mijn primary telefoon. ik selecteer 1x in de zoveel weken/maanden alle apps die ik wil updaten en dat gatt dan dus 1 voor 1...
Sommige apps zijn nog steeds de stock versie van mijn telefoon uit 2019-2012 afhankelijk van de telefoon (gebruik 3 telefoons voor verschillende doeleinden.
Tja dan maak je het jezelf dus moeilijk, is prima verder maar daar hoeft een ander toch geen rekening mee te houden?
Nee ik maak het mezelf niet moeilijk dat doen de app makers voor me doe met grote regelmaat apps slopen of slechter maken waardoor automatisch updaten een heel slecht idee is. Ik gebruik 3 telefoons. 1 huis telefoon voor huis bediening apps, 1 telefoon met simkaart voor communicatie en de camera en 1 test telefoon waar ik dus op test of de updates mijn apps niet slopen of slechter maken.

Dat wil ik niet maar dat is de wereld waarin we leven. Apps worden veranderd om te veranderen of het nou beter is of niet (vaker niet dan wel). Om diezelfde reden update ik ook windows en android niet of mijn smart tv.
Ja, dat is zeker een optie, maar om nou zelf thuis een OTA omgeving te gaan draaien lijkt me meer moeite dan dat 1 app af en toe wat minder goed werkt. En tbh, meestal is er een andere app tegen die tijd die het beter doet, en stap je daarop over.
Als ze nou updaten als er een update beschikbaar is.. dan hoef je ook niet alles te downloaden. Maar de laatste tijden staan er 30+ apps te wachten om te updaten, terwijl ik automatische updates aan heb staan en er veel apps tussenstaan die ik elke dag gebruik.
Je kan updates toch automatisch aanzetten?

Ik update apps op mijn telefoon zelden tot nooit. Slechte ervaringen mee dankzij Spotify..
Same ik update als het echt moet of als een update oud is en dus bewezen geen problemen heeft. Ik zet dan een hele lading updates handmatig aan en die gaat hij dan vervolgens 1 voor 1 doen...
Heb nog nooit begrepen waarom dit niet tegelijk kan. Bij het installeren kan ik het nog wel begrijpen. Hopelijk zien we dit over 4 jaar ook bij Apple als een baanbrekende nieuwe innovatieve feature.
Appstore kan al lange tijd 3 downloads tegelijk...
O echt? Nooit opgevallen, altijd het idee gehad dat het niet tegelijk ging.
de samsung app store download ook alles tegelijk installlereen gaat dan nog wel 1 voor 1

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.