Microsoft deelt instructie voor wijziging Teams voor migratie universeel domein

Microsoft meldt dat ontwikkelaars die hun webinhoud insluiten in Teams enkele wijzigingen moeten doorvoeren voor de migratie naar het universele cloud.microsoft-domein, dat in juni 2024 online gaat. Het is onder meer nodig om de TeamsJS-bibliotheek te updaten.

De migratie is vorig jaar al aangekondigd. Afgelopen woensdag heeft Microsoft instructies gedeeld voor ontwikkelaars en systeembeheerders. Eerst worden de nieuwe applicaties uitgerold naar het nieuwe domein, daarna volgen bestaande programma's. Teams wordt bijvoorbeeld in juni overgezet.

Microsoft meldt dat ontwikkelaars die hun webinhoud insluiten in Teams, Outlook of Microsoft365.com voor de migratie hun TeamsJS-bibliotheek moeten updaten naar minimaal versie 2.19. Doen ze dat niet, dan bestaat de kans dat de apps na de verhuizing niet naar behoren werken. Microsoft adviseert om de wijzigingen zo spoedig mogelijk door te voeren.

Door Loïs Franx

Redacteur

15-03-2024 • 15:56

31

Reacties (31)

31
30
23
0
0
2
Wijzig sortering
Voor Juni? Dus heb je pakweg 2,5 maand om je zaakje op orde te krijgen.. nou weet ik niet hoeveel werk dit is voor bestaande applicaties, maar ik kan mij het voorstellen dat niet iedereen erom staat te springen zulke wijzigingen snel door te voeren..

Ah edit: ik heb over de regel “vorig jaar aangekondigd” heen gelezen. My bad.

[Reactie gewijzigd door Woodsnaps op 22 juli 2024 17:50]

Wat doe je als er een vulnerability in een library zit?

Zelfde proces, behalve dat je nu best veel tijd krijgt.
Da's niet helemaal hetzelfde. Bibliotheken met een vulnerability blijven meestal identiek qua functionaliteit. En ik kan me voorstellen dat in TeamsJS wel wat meer zit dan in de gemiddelde bibliotheek voor bijvoorbeeld gegevenscodering - dus het raakvlak zal ook groter zijn.
Een patch vanwege een vulnerability kan toch ook invloed hebben op de functionaliteit van de applicatie? Sterker nog, dat heb je al vaker gezien met recentere Microsoft patches.

Ik ben geen developer, maar kan me goed voorstellen dat zoiets als een URL ergens 1x in een variable opgeslagen wordt voor gebruik in code, niet overal met de hand als een statisch adres is ingevuld. Dan zou het aanpassen redelijk eenvoudig moeten zijn.

[Reactie gewijzigd door segil op 22 juli 2024 17:50]

Neen, dit is een herinnering, zoals je in het artikel ook kunt lezen heeft MS reeds vorig jaar de aankondiging gemaakt in April, dat geeft ontwikkelaars dus 14 maanden om zich voor te bereiden. De release van de TeamsJS library die hiermee compatibel is, is ook van rond de jaarwisseling, met andere woorden hebben devs ongeveer een half jaar om de nieuwe versie van de library te implementeren en te testen.

Als er 1 ding is dat MS net niet doet, dan is het wel snel snel een wijziging doorvoeren. Ze kondigen alles over het algemeen zeer tijdig aan en hebben verschillende informatiekanalen langswaar ze dit soort info verdelen. Beheerders en developers moeten natuurlijk wel zulke kanalen volgen, anders kom je voor verrassingen te staan.
Microsoft is sowieso aan het falen. Per user gaan de gebruikers over naar de nieuwe teams. Maar ze houden weinig rekening met hybride omgevingen (VDI + Thuislaptops + pcs op locaties). Ze gaan allemaal op andere tijden over en de communicatie is erg bedroevend en verschilt zelfs op hun eigen pagina.
Euh nee. Microsoft heeft deadlines ingesteld waarop de "Teams Classic" stopt met functioneren en Microsoft je gaat overzetten naar de nieuwe Teams client. Daarbij worden verschillende deadlines gehanteerd, waarbij VDI iets meer tijd krijgt (want iets complexer). Er is werkelijk NIETS wat een organisatie tegenhoud om gebruikers via Teams policy's al eerder over te zetten, waarbij zowel pc-gebruikers als VDI-gebruikers op hetzelfde moment gemigreerd kunnen worden.

Dat je als organisatie ligt te slapen, en alles aan Microsoft overlaat, tja....Dan krijg je dit soort dingen... Bij "ons" zijn in elk geval alle gebruikers vorige maand overgezet, nadat al een grote groep een maand een pilot gedraaid heeft.
Ze hadden ook kunnen zorgen dat al dat gedoe niet nodig was en Teams "New" gewoon een naadloze oplossing was die niet eens een nieuwe naam had gehoeven. Ze lopen zelf steeds de klanten op te zadelen met allerlei migraties die niet nodig zin. Net zoals met Lync naar Skype for Business bijvoorbeeld dat ook nergens voor nodig was behalve wat marketing onzin (zelfs tot op het eind heetten veel van de executables nog Lync :') )

Maargoed van dit probleem hebben wij gelukkig geen last want we hebben nooit zoveel gedaan met teams embedding in web.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 22 juli 2024 17:50]

En die deadlines verschuiven dus steeds. Intune en endpoints waren eerste andere data en nu opeens dezelfde. Dus niks met luiheid te maken, maar juist als niet luie organisatie kun je dan je upgradeplan moeten aanpassen!

En dat op hun eigen paginas staan andere data, en als je ze belt dan verwijzen ze zelf naar de verkeerde. Ik spreek uit eigen ervaring

[Reactie gewijzigd door Clarissa op 22 juli 2024 17:50]

Helaas dat we over moeten want de nieuwe Teams werkt nog steeds meer RUK dan de oude teams. Ik kan het nog steeds niet snappen waarom je functionaliteit kwijt raakt in een nieuw en beter product waar wij als Microsoft trots op zijn.

Zo iets simpels als het Contacts lijst in de oude Teams is er gewoon niet meer. Je hebt daar dan wel de Personen app voor maar die werkt gewoon k^t en neemt veel meer ruimte in dan nodig is.

En met het zogenaamde lagere geheugenverbruik valt het ook wel mee... het heeft nog steeds belachelijk veel geheugen nodig.
Die VDI teams is echt een drama.
De FSLogix update is net een paar weken uit en de boel zit vol known issues.

Microsoft heeft gewoon z’n zaken niet op orde en als beheerder krijg je niet erg veel tijd om het in orde te krijgen.
Ik ben er toevallig vandaag een tijd mee bezig geweest omdat onze VDI een weerspiegeling van de fysieke clients is.
Wat voor ons met name de uitdaging tot nu toe is, is het bewaren van settings. Wij hebben geen FSLogix maar gebruiken Ivanti Workspace voor het bewaren van usersettings. Dan zijn UWP apps gewoon een draak om mee te werken. De global AppxPackage wordt opnieuw in de userprofile geïnstalleerd bij een nieuwe VDI sessie en daarmee wordt ook de json-file met settings opnieuw gemaakt… De TeamsMeeting addin voor Outlook is wel te fixen door die los te installeren nadat de bootstrapper is gebruikt. Dan werkt dat, voor ons in Windows 10, probleemloos.

De hele integratie in W11 mét FSLogix is eigenlijk probleemloos. Dat draait bij ons vooralsnog in PoC

[Reactie gewijzigd door lolgast op 22 juli 2024 17:50]

Ja wij hebben ook problemen met third party vervangingen waar de microsoft versie nog niet goed genoeg van is. Daar krijg je gewoon weinig support op. Microsoft roept van 'in onze oplossing werkt het dus geen probleem'. Zo proberen ze je steeds dieper in je ecosysteem te zuigen zodat je er niet meer uit kan. Zoals gebruikelijk is hun oplossing veel beperkter wat dan ook de reden is dt we die niet hebben.

Immers gebruikt niemand Teams omdat het zo uitblinkt in zijn klasse, maar omdat het toch al met Office wordt geleverd waardoor een van de IT managers een carrieresprongetje heeft gemaakt door iets als slack er uit te gooien en een flinke besparing te claimen.

PS: UWP apps zijn toch dood tegenwoordig? Ik dacht dat het hele concept gedropt was (niet officieel maar zelfs MS ontwikkelt er niks meer mee). Tegenwoordig is Microsoft juist bezig alles over te gooien naar Electron (of hun spinoff daarvan met Edge) zoals de nieuwe Outlook die iedereen haat omdat hij zo beperkt is :)

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 22 juli 2024 17:50]

MS stopt juist met Electron voor de nieuwe client die gebruik maakt van Edge Webview2.

UWP apps zijn echt niet dood hoor. Er gaan steeds meer apps die kant op. O.a. notepad wordt/is recent overgezet
Ja webview2 bedoel ik met die spinoff. Want het is gewoon electron op edge en dat is weer Chrome. Ik vind het geen noemenswaardige verandering. Alleen nu staat hun eigen merkje op de techniek. Alhoewel het grotendeels nog steeds van Google komt.

Maar het blijft gewoon een web app net zoals met electron helaas, dat bedoel ik.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 22 juli 2024 17:50]

En webkit komt van? Als je zo kijkt is alles doorgeschoven. Met hun eigen kit kunnen ze toevoegen wat ze missen en dus langzaam en meer eigen framework.
Ja het is meer dat ze het met veel bombarie introduceren "Nu NIEUW" terwijl er eigenlijk weinig veranderd is :O Ook weer het gebruikelijke MS marketing- en evangelisatieverhaal. Dat stoort me vaker aan MS (ik werk er veel mee). Overigens is het niet alleen MS dat hier last van heeft, ook de mensen van AWS zijn extreem overtuigd van het eigen merk alsof het jehova's zijn :')

Maar wat me het meest stoort aan het Electron/Webview verhaal is dat het gewoon veel minder is dan native apps. Iedereen die overgaat op "Nieuwe" Outlook bij ons haat het echt. En dat baart me wel zorgen, als zelfs MS niet meer de moeite doet om native apps te maken voor hun eigen platform wie dan nog wel?
Oeh dit is nostalgisch voor mij, ik heb zelf een jaar of 6 geleden nog met Ivanti gewerkt, zowel in VDI als Citrix/Terminal server omgevingen.

Ook toen hadden we dit probleem al met bepaalde MS apps en settings bewaren.

Het kan allemaal wel werkend gemaakt worden en het is me uiteindelijk ook gelukt. Maar ik weet wel dat het gigantisch veel tijd gekost heeft.

Ik ben er nu helaas te lang uit om het nog uit te kunnen leggen voor je, dus ik kan je niet meer helpen. En Ivanti support afdeling was toen echt gewoon slecht. Kun je beter gewoon zelf gaan hobbyen.
De omzetting naar de nieuwe Teams client hebben wij aardig goed onder controle in AVD.
Maar de invoegtoepassing in Outlook om Teams meetings mee te maken vanuit de agenda is een apart verhaal.
Bij ons is New Teams nog steeds uitgeschakeld vanwege de data die gelekt kan worden bij nieuwe Teams (oa. integratie van GPT) en ook omdat de systeemvereisten verhoogd worden, niet alleen AVX2 maar ook VDI, Teams wordt niet meer ondersteund op Server 2016 en 10 LTSB/LTSC, een OS dat nog een paar jaar ondersteund wordt naast de reeks aan bugs en problemen dat New Teams eigenlijk een half-afgewerkte app maakt.

En ja, veel bedrijven draaien nog steeds met 10 jaar oude hardware (OptiPlex 960 etc), met een 128G SSD draaien ze Windows 10 LTSC nog degelijk tot 2029. Daarnaast wilt Microsoft ook meer en meer naar de cloud duwen dus integraties on-prem en oudere Office werden er uitgesloopt ten voordele van “365 Apps”

[Reactie gewijzigd door Guru Evi op 22 juli 2024 17:50]

Als je software van grote partijen gebruikt dan raak je eraan gewend dat ze weinig rekening met je houden. De ontwikkelaars die hiermee te maken hebben zullen vast vaker hiermee te maken hebben gehad en weten hoe ze hier mee om moeten gaan.
Meeste software doet dan ook externe javascript/css bestanden zelf serveren zodat je website niet afhankelijk is van een third party server die down kan gaan.
Als je software van grote partijen gebruikt dan raak je eraan gewend dat ze weinig rekening met je houden.
Juist andersom vaak. Ik krijg minstens 1 jaar van te voren te horen als er iets aangepast dient te worden, soms zelfs nog eerder dan dat. De herinneringsmails blijven dan ook binnenkomen. Dat is allemaal geautomatiseerd.

Het probleem ligt vaak bij de gebruiker die het ontvangt. Ooohhh, ik heb nog één jaar....ignore.

Dit was al een jaar geleden aangekondigd ;)
Voor wie zich ook af vraagt wat er is aangepast is in de @microsoft/teams-js library om dit mogelijk te maken, dit dus: :)
https://github.com/Office...e16ef53478ebca06efff58242

[Reactie gewijzigd door P1nGu1n op 22 juli 2024 17:50]

Wat is er in hemelsnaam gebeurd dat een JS Library migratie ineens geforceerd naar een ander domein moet gebeuren?
Interessant, dus Microsoft heeft nu zijn eigen top-level domeinnaam .microsoft zoals wij in Nederland dus ".nl" hebben.
Hoe bedoel je, "nu"? Het tld '.microsoft', waar het hier over gaat bestaat al sinds 2015, zie https://icannwiki.org/.microsoft

Dat is dus al 9 jaar, het is niet bepaald een nieuwe ontwikkeling dus.

Dat heet een Brand TLD, en die kunnen al sinds 2012 worden geregistreertd, via het New gTLD Program van de ICANN.

Er zijn er al best veel (en deels alweer ingetrokken), een lijst kan je vinden op https://icannwiki.org/New_gTLD_Brand_Applications

Maakt het in ieder geval wel overzichtelijker als alle Microsoft-diensten op deze manier straks deze TLD gebruiken.

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 22 juli 2024 17:50]

Nu maar hopen dat al hun servers die top level domein naam hebben. Dat maakt het blokkeren van hun servers een eitje.
Ben wel benieuwd wat in w11/etc dan nog werkend blijft.
Aan de andere kant praktisch voor het andere ingelogd op het top level domein, dus 1x inloggen en de cookie kunnen ip top level domein werken.
Ik denk niet dat je een cookie op een TLD kan zetten. Zou anders wel gebruikt worden door adverteerders, even een cookie op .com en het cookie wordt overal doorgegeven?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.