Britse toezichthouder: geen privacyissues bij apps menstruatie en zwangerschap

De Britse toezichthouder ICO heeft geen serieuze problemen gevonden met de informatieverzameling van apps voor zwangerschap en menstruatie. Wel herinnert de toezichthouder ontwikkelaars eraan geen vooraf ingevulde vinkjes neer te zetten.

De ICO concludeert dat alle onderzochte apps voldoen aan geldende wetgeving rondom privacy en dataverwerking. "We willen gebruikers geruststellen dat we geen enkel bewijs hebben gevonden dat deze apps hun gegevens gebruiken op een manier die hen schade kan berokkenen", aldus de toezichthouder. Het zijn apps die gevoelige gezondheidsgegevens van gebruikers verwerken, waardoor volgens de ICO het privacybeleid extra aandacht verdient.

Wel heeft ICO verbeterpunten gevonden voor de apps op diverse gebieden. Zo moeten apps volgens ICO allemaal transparant zijn in welke data ze verzamelen en waarom, moeten ze een opt-in bieden voor dataverzameling die vrije keuze laat zonder vooraf ingevulde vinkjes en moeten ze aanduiden op welke wettelijke basis ze gegevens verzamelen.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

08-02-2024 • 22:13

45

Submitter: Anonymoussaurus

Reacties (45)

45
42
16
1
0
17
Wijzig sortering
Ik heb absoluut geen vertrouwen in Britse 'toezichthouders'. Dat zijn soortgelijke organisaties als die verantwoordelijk zijn voor het Post Office schandaal, als het om water toezicht gaat, toestaan dat rioolzuiveringsinstallaties massaal direct op rivieren lozen (met als gevolg dat de toestand in de UK erbarmelijk is. Ofcom doet het ook niet zo best
The 10 Biggest Ofcom Scandals: bijvoorbeeld ook
In June 2022, the BBC's historian, Jean Seaton, publicy said that Michael Grade "is too lazy, too old, and has too many conflicts of interest," according to The Guardian. She called his appointment as chairman a means of "bullying" the BBC.[85]
En natuurlijk :
Press Complaints Commission to close in wake of phone-hacking scandal Media watchdog will be replaced by transitional body until replacement is set up after Leveson inquiry


Anders gezegd: Die commissies zitten te veel in de zak van diegenen die ze zouden moeten reguleren
De Britse politiek hoef je ook geen vertrouwen meer toe te dichten sinds ze Rwanda ineens veilig achten. Ik zeg 'sinds' maar er zijn meer voorbeelden 8)7
We willen gebruikers geruststellen dat we geen enkel bewijs hebben gevonden dat deze apps hun gegevens gebruiken op een manier die hen schade kan berokkene
Alleen zijn de situaties we hebben geen bewijs gevonden en er is niets aan de hand niet zomaar hetzelfde. Als je geen bewijs hebt kan je hooguit stellen dat er geen reden is om er juridisch vanuit te kunnen gaan dat men de wet zou overtreden. Maar dat is natuurlijk geen geruststelling dat men het dus ook maar niet doet. Omdat gebrek aan bewijs niet hetzelfde is als bewijs dat er dus maar geen overtreding is. Daarom is de bedoeling van onafhankelijk toezicht dat die neutraal is. Zodat als blijkt dat (bewust of onbewust) het onderzoek onvolledig bleek of dat er te weinig gemeld is wat van belang bleek je niet onnodig gebruikers gerust bent gaan stellen alsof er niets aan de hand kan zijn. Ik stel daarmee niet dat er dus maar iets aan de hand is, maar dat men niet de taak heeft om gerust te stellen over situaties waar ze niet voor in kunnen staan.

[Reactie gewijzigd door kodak op 24 juli 2024 00:04]

Die hele geruststelling is sowieso een wassen neus als er niet vermeld wordt waar ze precies naar gekeken hebben. Zijn de verschillende backends doorgelicht om te zien of data op de servers voor die apps niet doorverkocht kunnen worden? Geen idee.

Dit heeft een heel erg hoog "trust me bro" gehalte.
De ICO concludeert dat alle onderzochte apps voldoen aan geldende wetgeving rondom privacy en dataverwerking. "We willen gebruikers geruststellen dat we geen enkel bewijs hebben gevonden dat deze apps hun gegevens gebruiken op een manier die hen schade kan berokkenen",
Dat is goed om te horen maar ik verwachtte eerlijk gezegd ook niet anders. Ik denk dat er meer te verdienen is met een goede en betrouwbare app, structureel geld verdienen aan het verhandelen van dit soort data lijkt me niet heel lucratief.

Ik maak me weinig zorgen over de apps zelf, ik maak me meer zorgen over datalekken, hackers en (in minder mate) toekomstige overnames. We zijn met z'n allen niet zo best in het beveiligen van data, te veel van wat we online opslaan lekt onbedoeld uit.

Hoewel ik weinig markt zie voor het op kleine schaal verzamelen en verhandelen van dit soort data ligt dat anders bij gelekte data. Die is gratis voor de ge(/mis)bruiker en dat geeft veel meer mogelijkheden om er geld aan te verdienen. Het zal niet lang meer duren voor de AI-modellen van duistere bedrijfjes deze data gaan opslurpen en verwerken om nog gerichter te adverteren en mensen te raken op hun zwakke punten of momenten.
Ik ben absoluut geen fan van Apple, maar voor menstruatie tracking wil je echt niet bij 3e partijen terecht die makkelijk corrumpeerbaar of gecompromitteerd zijn. In Engeland is er niet veel aan de hand maar in de VS kan je voor abortus vervolgd worden in sommige staten. (Iemand die zwanger is en zich misschien later bedenk bijvoorbeeld). Data uit deze apps kan uiteindelijk gebruikt worden om iemand te vervolgen.
Ik ben absoluut geen fan van Apple, maar voor menstruatie tracking wil je echt niet bij 3e partijen terecht die makkelijk corrumpeerbaar of gecompromitteerd zijn.
(...)
Data uit deze apps kan uiteindelijk gebruikt worden om iemand te vervolgen.
Wat heeft dat met Apple te maken?

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 24 juli 2024 00:04]

Dat je dit kunt bijhouden in de eigen spp van Apple. OP vindt dat dus betrouwbaarder dan een third-party app.
Maar er staat hier nergens welke apps ze hebben getest. Misschien ze hebben alleen op Android gekeken, misschien alleen op Windows, je weet het niet.
Maar wel andere issues als l toename in ongeplande zwangerschappen
Dit geldt sowieso alleen maar in het VK, in Nederland valt dit onder de AVG als bijzondere persoonsgegevens
Het ligt er aan of het VK de privacywetgeving heeft aangepast (versoepeld) na de Brexit.
Voor de Brexit heeft het VK op basis van de EU verordening gelijkluidende wetgeving ingevoerd als de AVG. Omdat na de Brexit die EU verordening niet meer voor het VK geldt hebben ze de wetgeving naderhand wel aan kunnen passen.
Met hun privacy wetgeving ten tijde van de Brexit heeft de UK equivalentie status gekregen voor de doorvoer van persoongegevens. Hun privacy wetgeving later veranderen kost ze dan wel de equivalence-status, dan wordt handel drijven met hun grootste zakenpartner, de EU, wel lastiger.
Het kan ind handig zijn voor die vrouwen, die met ivf een behandeling krijgen en dan juist hun eisprong/ovulatie graag willen weten. Want buiten de ivf moet je blijven "oefenen" en dan is de ovulatie zeer belangrijk.
Maar er zijn ook andere wegen om dit uit te kienen.
Als je (persoons)data over de lijn gaat en wordt opgeslagen dan is er per definitie een risico. Dan hoeft de derde partij niet eens slechte intenties te hebben... dingen kunnen mis gaan, data kan gestolen worden.
Tot je een nieuwe baan zoekt en je gelekte dagboek laat zien dat je elke keer een dag of wat ziek moet melden.
? De menstruatiecyclus van een vrouw is toch algemeen bekend? En of je je nou ziek moet melden houden die period tracking apps toch niet bij?
Sowieso zijn werkgevers zijn natuurlijk ook niet dom, die kunnen zelf ook dat ziekmeld-patroon herkennen. Geen AI model of wat dan ook voor nodig.
? De menstruatiecyclus van een vrouw is toch algemeen bekend?
Daar hoeft geen regelmaat in te zitten. En met zwangerschap is er geen sprake van. Maar ook daar heeft moeder natuur haar uitzonderingen op...
Sowieso zijn werkgevers zijn natuurlijk ook niet dom, die kunnen zelf ook dat ziekmeld-patroon herkennen.
Niet bij een sollicatiegesprek, alleen achteraf. En wanneer ze al weten dat de vrouw in kwestie zwanger is of andere issues heeft, willen ze haar mogelijk helemaal niet aannemen.
[...]
Niet bij een sollicatiegesprek, alleen achteraf. En wanneer ze al weten dat de vrouw in kwestie zwanger is of andere issues heeft, willen ze haar mogelijk helemaal niet aannemen.
Wat niks met deze app te maken heeft. Ook zonder deze app kunnen vrouwen andere issues hebben of worden niet aangenomen omdat ze zwanger zijn (of een kinderwens hebben).
Of dat je probeert zwanger te worden of dat zelfs net bent. Zitten werkgevers niet op te wachten.
Wat een aannames. Mijn collega heeft anders gewoon tot vier weken voor de bevalling gewerkt. Tot een dag voor de bevalling regelde ze nog van alles (omdat ze zich verveelde, niet om dat het moest) en daarna was ze vrij snel weer aan het werk.
Heb ik meer aan dan die mannelijke collega die om de haverklap op vakantie gaat en zelfs onbetaald verlof neemt als zijn vrouw op zakenreis gaat. Fijn joh, als je met een deadline zit
Waar zie jij mij zeggen dat zwangere vrouwen niet kunnen of willen werken? Ik geef aan dat veel werkgevers het niet fijn vinden een vrouw aan te nemen die zwanger wil worden of (net) zwanger is (en dan moet je je ook vooral qua context niet beperken tot Nederland :)). Ze mogen het officieel niet vragen bij een sollicitatie, maar ze hebben hun maniertjes of te vissen.

[Reactie gewijzigd door vickypollard op 24 juli 2024 00:04]

Dat soort seksisme is gemakkelijk te mitigeren door mannen net zoveel verlof te geven of het Scandinavisch model te volgen en het verlof onderling verdeelbaar te maken.
ehm... van mijn vrouwelijke collega wisten we dat ze in een traject zat om zwanger te worden. Toch is ze aangenomen, omdat we, zeker bij kennis intensieve werkzaamheden, verder kijken dan alleen een zwangerschapsduur. Mijn werkgever zit te 'wachten' op gemotiveerd personeel met kennis, zwanger of niet, boeit niets, dus ja, aanname van jou, dat werkgevers niet op zwangeren zitten te wachten.
Als werkgever kan ik dat beamen. Bijna 80% van mijn team bestaat uit dames (team is 46 mensen groot) en een aanzienlijk deel daarvan is vrij jong. Met zwangerschappen al aardig wat ervaring opgedaan en ik geef ze alle ruimte.

Wat ik merk is als je ze de ruimte geeft dat je er zeer gemotiveerd personeel voor terug krijgt en dat wrijft af op de anderen. Blije koppies doen het goed dus mijn managementstijl is ondersteunend met de nadruk op het houden van blije koppies.

Het klinkt zo contraproductief dat zwanger zijn en bevallen en zo maar wat mij betreft helemaal oké. Het is dat ik het niet mag aanmoedigen maar het valt mij op dat dames na de zwangerschap er heel anders inzitten. En dat is voor mijn productievloer uiterst belangrijk.

En ja, ik krijg regelmatig telefoontjes dat iemand later komt omdat er problemen zijn met oppas of chaos in huis omdat een spruit last heeft van komende tanden. De tijd wordt ingehaald waardoor ik onder de streep geen productietijd verlies.

De productietijd is nu wat verder uitgesmeerd over de dag wat ook geen probleem is. Het enige waar ik op let is hoe de bezetting is en neem daar soms extra parttimers voor aan zodat ik wat gaten kan opvullen. En ook dat zijn vaak weer dames.

De wens op de afdeling is om meer (knappe) mannen aan te nemen maar helaas, ons soort werk trekt blijkbaar vrouwen aan. :+
Wat jij nu zegt is dat het onhandig is dat andere mensen minder tijd 'geven' aan de werkgever....en dat dit voor jou onhandig is. Dat geloof ik best maar de reden daarvoor zou niet uit moeten maken.

In jouw verhaal is zowel de zwangere vrouw als de mannelijke collega niet verkeerd bezig.
In jouw verhaal is zowel de zwangere vrouw als de mannelijke collega niet verkeerd bezig.
dus je vind het normaal dat je een collega specifiek! aanneemt voor een project van twee jaar en de beste kerel tot drie keer toe 3 maanden, weliswaar onbetaald, met zijn vrouw meegaat op ontwikkelingswerk? Ik gun hem het beste, maar had dan bij de sollicitatie aangegeven dat je geen tijd hebt voor het project, dan hadden we de baan aan een gemotiveerder persoon gegund. (de deadlines waren duidelijk toen hij begon)

De vrouwelijke collega vind ik dan een stuk collegialer en daar heb ik ook totaal geen moeite mee.

[Reactie gewijzigd door divvid op 24 juli 2024 00:04]

Het is een lastige kwestie maar de beste man kan hier natuurlijk niets aan doen. Hij pakt de ruimte die hij krijgt en wellicht is dat zelfs zo afgesproken.

Dit is waarom ik vaak iets meer mensen aanneem dan ik aan werk kan bieden. Er vallen altijd mensen af dus het overschot maakt dat er een prima balans is. Ook deadlines kunnen worden gemanaged. Veel deadlines zijn een arbitrair gegeven die dus kunnen worden opgeschoven zonder verdere problemen.

En als een project een deadline heeft die onverschuifbaar is dan gun ik deze aan de mensen die er echt dedicated aan kunnen werken. Het vereist een wat strakkere planning en wat meer moeite om deze planning te halen maar toch, het kan.
En zorgverzekeraars ook niet.
Leuke anecdote! Maar een anecdote is ook niet veel meer dan dat :) Verder enorm naïef om het daar open over te hebben tijdens een sollicitatie. En enorm verboden voor de werkgever om ernaar te vragen.

[Reactie gewijzigd door vickypollard op 24 juli 2024 00:04]

Voor mijn vrouw geldt hetzelfde. Een paar dagen voor het eerste sollicitatiegesprek kwamen we erachter dat ze zwanger was, en ze heeft dat aangegeven tijdens het eerste gesprek. Was geen probleem, ze is daar gewoon aangenomen. De werkgever vroeg er overigens niet naar, ze wilde dit zelf gewoon duidelijk aangeven om de verwachtingen helder te hebben.

Er zijn genoeg werkgevers die inzien dat eerlijkheid naar elkaar toe meer waard is dan die paar maanden dat iemand anders de werkzaamheden moet overnemen. En als je dan competenties hebt die ze juist zoeken voor de vacature, dan is het voor een werkgever over het algemeen geen groot probleem.

En als een werkgever er wel een probleem mee heeft, dan is het ook goed om het te zeggen. Dan is het volgens mij namelijk geen hele goede werkgever, dus is het niet erg als je niet aangenomen wordt.
Het ligt er ook net aan hoeveel werknemers een bedrijf heeft. Zijn er veel werknemers en worden er regelmatig nieuwe werknemers aangenomen om verrekkende werknemers te vervangen is het niet zo'n probleem wanneer een vrouw 16 weken met zwangerschaps- en bevallingsverlof gaat. Voor een bedrijf met twee werknemers (en ook genoeg werk om die twee werknemers bezig te houden) kan het een groot probleem zijn (of als een groot probleem worden gezien) om voor 16 weken een vervanger te zoeken.
Financieel maakt het niet uit, omdat zwangerschaps- en bevallingsverlof door UWV wordt vergoed, net als ziekteverlof vanwege complicaties met de zwangerschap/ bevalling.
Er zijn genoeg werkgevers die inzien dat eerlijkheid naar elkaar toe meer waard is
Malligheid.....het is niet oneerlijk om 'stiekem' zwanger te zijn. Dat je het vermeld is misschien handig om te weten i.v.m. planningen. Maar je kunt onmogelijk verwachten dat die informatie - mocht je die dus zelf delen - niet op een andere manier dan je zelf voor ogen hebt, wordt gebruikt.
Dan is het volgens mij namelijk geen hele goede werkgever
Dat is een ander verhaal - maar je bent nog niet aangenomen. Hoeveel werkgevers vinden het praktisch om iemand aan te nemen die lange tijd verlof wil opnemen - om welke reden dan ook?
Dat het niet 'eerlijk' is voor vrouwen die nu eenmaal dat verlof nodig hebben is weer een ander verhaal.

Als ik iemand moet aannemen die bij z'n sollicatie aangeeft dat hij over 8 maanden een half jaartje ertussen uitgaat voor een wereldreis, is echt wel een reden om te zeggen; dan maar iemand anders aannemen. Tenzij natuurlijk die persoon zo veel inbrengt dat je dat verlies aan productiviteit kan missen, maar dat weet je misschien nog niet.

Zwanger zijn/kinderen krijgen is natuurlijk een goed recht en mag eigenlijk geen reden zijn om iemand niet aan te nemen. Maar waarom is dan wel een probleem als een man zegt dat deze een half jaartje niet wil werken?
Het bedrijf waar ik werk richt zich meer vrouwen in het bedrijf, zoals heel veel bedrijven. Men weet goed dat veel vrouwen zwanger worden. Of je het aangeeft bij een gesprek is je eigen keus. Maar de tijden veranderen. Verder sluit ik mee aan bij de reactie van Kroesss.
Wat we voor het gemak vergeten is dat bedrijven maar al te graag beslag leggen op mensen. Of dat nu mannen of vrouwen zijn. En om die mensen te overtuigen om dat dan ook te doen worden verschillende middelen ingezet; bijv. meer salaris, bonussen, dreiging met ontslag enz.
En het bijzondere bij mensen (dus ook mannen) met (pasgeboren) kinderen is dat ze hun prioriteiten verleggen (meestal dan...). En dat is prima natuurlijk maar geeft wel degelijk een zijeffect, want mensen zonder kinderen zijn dan verplicht om bij te springen. En dan kun je wel zeggen: "dat moeten ze maar accepteren", maar zo werkt de wereld niet.

Het probleem met een uitzondering maken voor zwangere vrouwen is de fout. Het zou geen uitzondering moeten zijn. Werkgevers misbruiken hun machtpositie dus nog steeds.
Je hebt gelijk hoor maar enige nuance is wel op z'n plaats. Vrouwen blijven niet eeuwig zwanger waardoor een uitzondering geen kwaad kan. Wat belangrijk is, is dat de uitzondering dan ook voor de mannen geldt en in de praktijk loop je niet zo snel tegen problemen aan.

Mannen met kinderen willen vaak gewoon werken zonder gedoe en dames stellen soms wat eisen. Daar valt een prima balans in te vinden al is de voorwaarde wel dat je een groot team hebt waarmee je onverwachte afmeldingen kunt opvangen. Voor kleinere bedrijven is dat wat lastiger en in dat geval snap ik de terughoudendheid.
in dat geval snap ik de terughoudendheid.
Zeker. Hoe meer 'beperkende' voorwaarden, hoe bewerkelijker natuurlijk. En kleinere bedrijven hebben nu eenmaal minder resources.
Dus? Dan weten ze dat je homo bent? Dus? Dan weten ze dat je jood bent? Dus? Dan weten ze dat je communist bent?
Ik neem aan dat je ziet dat dit in NL misschien geen probleem is (was het maar echt zo), maar in andere landen is het wel een issue
Nou, vertel jij mij maar eens in welk land elk menstruerend persoon een strafbaar feit begaat/vervolgt wordt of wat dan ook.
Ik wacht.
In de VS zijn er Staten waar je vervolgd kunt worden voor aburtus. Als uit de gegevens in zo'n app blijkt dat je zwanger bent geweest, kan dat dus duiden op een strafbaar feit.
Ik denk dat het aantal miskramen vele malen hoger ligt dan het aantal abortussen. In welk land dan ook.
Er zijn ook landen waar uithuwelijken heel normaal is en het als onrein gezien wordt om seks te hebben tijdens de menstruatie. De reden menstruatie om onder gedwongen seks uit te komen, gaat dus ook niet...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.