Moederbedrijf Fiat, Opel en Peugeot kondigt 800V-platform voor grotere EV's aan

Fiat-, Opel- en Peugeot-moederbedrijf Stellantis kondigt het STLA Large Platform aan voor middelgrote en grote elektrische auto's, gebaseerd op een 400V- of 800V-architectuur. Tussen 2024 en 2026 komen de eerste acht voertuigen op basis van het platform uit.

De modulaire STLA Large Platform-systemen hebben een maximale actieradius van 800km en een laadefficiëntie van 4,5kWh per minuut voor de 800V-variant. Volgens het bedrijf kunnen voertuigen op basis van het betreffende platform een acceleratie van 0 tot 100km/u binnen grofweg 2 seconden behalen. Dergelijke voertuigen kunnen tussen de 476 en 513cm lang en tussen de 190 en 203cm breed zijn. De wielbasis kan tussen de 287 en 308cm gemaakt worden. Het platform ondersteunt voor- en achterwielaandrijving, of een combinatie daarvan. Het platform ondersteunt accucapaciteiten van tussen de 85 en 118kWh.

Het STLA Large Platform is bedoeld voor elektrische voertuigen in de segmenten D en E. Stellantis noemt suv's, grote passagiersvoertuigen en cross-overs. Tussen 2024 en 2026 komen de eerste merken met voertuigen op basis van het Large-platform op de markt, te beginnen met Dodge en Jeep. Later komen Alfa Romeo, Chrysler en Maserati met een voertuig op basis van het STLA Large Platform. In totaal zitten er acht EV's van de vermelde merken in de pijplijn. Het Large Platform maakt deel uit van de overkoepelende STLA-productlijn, bestaande uit de varianten STLA Small, Medium, Large en Frame.

Stellantis STLA PlatformsStellantis STLA PlatformsStellantis STLA PlatformsStellantis STLA Platforms

Door Yannick Spinner

Redacteur

22-01-2024 • 15:16

197

Reacties (197)

197
194
80
5
0
72
Wijzig sortering
Bijzonder dat we vanwege het milieu en efficiëntie de overstap naar EV moeten maken, maar dat we ondertussen ook gewoon doorgaan met het ontwikkelen, bouwen en rijden van SUV's en Cross-overs.
Ik wilde heel graag elektrisch gaan rijden, maar ik vertikte het om een SUV te nemen. Puur principieel, omdat ik vind dat deze auto's absoluut niet thuis horen op onze wegen.

En dan krijg je de wagenlijst te zien... SUV, SUV, SUV, SUV, SUV,... Mijn enige opties waren Polestar en Tesla, en ook die hebben bakbeesten van tanks hun gamma.
geen citroen in het assortiment?

Maar ook in hatchback heb je een ruim assortiment
Tja, en ik vind dat kleine auto's niet thuis horen op onze wegen. Ik moet er niet aan denken dat ik normaal in een golf oid moet rijden, maar ik moet er ook niet (meer) aan denken om in z'n gigantische SUV moet rijden, maar een middenklasser als een Volvo XC40 recharge vind ik prachtig, en DAT is ongeveer de grootte van de doorsnee SUV die hier in Nederland verkocht worden.
Ik ben totaal geen SUV fan. (Behalve misschien Ionic 5 en EV6)
Daar is wel een verklaring voor SUV is meer geschikt doordat accu in de bodem zit is daar extra ruimte gewenst. Er zijn ondertussen ook aantal niet SUV's Ionic 6, Audi heeft er aantal, ID.7. Daar zit je erg met opgetrokken benen op de achterbank door de accu.
Wat vind je van een Hyundai Ioniq 5?

Ontzettend mooie auto, geen SUV maar wel ontzettend ruim en kan zeer snel laden.
Is echt geen SUV maar lijkt meer op een golf 2.0 die gegroeid is.
Valt wat voor te zeggen. Echter, je krijgt niet iedereen in een Tesla achtige vorm auto, super efficient om de luchtweerstand te verminderen maar zo saai (volgens sommigen dan). Zo wilt niet iedereen de temperatuur op 20 graden in huis. De ene is blij met 18, de andere moet het op 22 hebben.

Zolang we stoppen met het verbranden van fossiele brandstoffer zijn we al flink gebaat bij de omschakeling. Er moet nog heel veel gebeuren, vooral wat de accu betreft. Denk aan de zeldzame materialen, het winnen van die materialen en waar dat gebeurd. Recyclen van afgedankte accu's enz.

Maar eerste stap is vooral stoppen met die verbranding van fossiele brandstoffen. Daar heb je al een hele klus aan wat ws 50 tot 70 jaar gaat duren in totaal.
Echter, je krijgt niet iedereen in een Tesla achtige vorm auto
Nee, maar EVs hoeven ook niet een Tesla achtige vorm auto of een SUV te zijn. Dat kunnen ook reguliere sedans, hatchbacks, coupé's, station wagons enzo zijn. Voorheen wilden ook niet iedereen van die bakbeesten, dus waarom nu ineens wel? Al helemaal omdat die ook zwaarder, groter en sneller zijn dan de brandstof varianten.
Men wordt hier rap ouder. Vroeger had je nog het MPV segment, "busjes". Maar de Golf Plus of Touran is uit de gratie geraakt vanwege het oubollige imago, ze waren immers wel wat hoger en vooral ook praktischer, indien MPV, maar lagen in de marketing absoluut niet lekker.

Iedereen moet immers een jong, sportief en spannend imago hebben. Vandaar dat er zoveel 2 ton wegende SUV's zijn gekomen met een enorme grille. Want dat is zo lekker stoer en sportief ;)

Anyway, vergrijzing is een ding, de meesten die een auto kopen zijn er aan onderhevig. Dus interessanter voor de nieuwe verkoop, beter in de restwaarde als tweedehands.
Hogere auto's zijn idd praktischer voor oudere mensen, maar de (EV) SUVs zijn dat niet. Naast het feit dat uitstappen best een ding kan zijn, is hoe dat ding rijdt (log, groot en zwaar, maar wel rete snel) echt niet praktisch voor mensen die fysiek achteruit gaan. Qua ruimteverbruik is het ook dramatisch.

Maar wat je zegt, marketing.
Maarja, dat zijn allemaal lage auto's, met een hoge ugh factor bij in-/uitstappen, minder uitzicht. Nee dank je, geen lage auto voor mij meer.
tell me you don't care about anyone but yourself, without telling me you don't care about anyone but yourself.... Dat je een auto rijdt die aanzienlijk minder zuinig is, meer kost om te maken, veel meer fijnstof produceert, gevaarlijker is voor andere automobilisten, meer fietsers en voetgangers het ziekenhuis in helpt... en dat allemaal want die paar keer die je per dag in of uit moet stappen heeft een "hoge ugh factor"
Ja, ik wil gewoon rijden waarin ik mij lekker voel, en mij ook veilig voel. Dat jij die lage kleine auto's wel leuk vindt moet jij weten, maar ga mij niet jouw favoriet door mijn strot duwen. En die paar keer dat jij misschien in en uit stapt en nergens last van hebt, wil nog niet zeggen dat dat voor anderen, die bv wat ouder zijn of wat aan hun gewrichten/rug hebben, ook geen probleem is. Tja en wat betreft fietsers en voetgangers, moeten ze maar niet door rood rijden en onoplettend (omdat ze hun kop in de telefoon hebben) de straat oversteken, hoe vaak ik daarom al niet op de rem heb moeten trappen om een ongeluk te voorkomen.. maargoed ongelukken moeten sowieso voorkomen worden, en daarom moeten auto's gewoon slimmer worden, niet alleen maar kleiner omdat er mogelijk een ongeluk zou ontstaan.
Dat jij die lage kleine auto's wel leuk vindt moet jij weten, maar ga mij niet jouw favoriet door mijn strot duwen.
Dat is nu juist precies wat er andersom nu wel gebeurt. Mensen die het zich niet kunnen veroorloven om zo'n grote zware bak te rijden zijn nu het haasje met al die PC Hoofdtractors op de weg. Ik had er notabene vanmorgen nog 1 op mijn achterbumper, want dat gewicht duwt wel door natuurlijk. En dat terwijl ik nog niet eens vol in de ankers hoefde (met trommelremmen achter notabene).
Het gebeurd andersom niet, want er worden nog meer dan genoeg 'kleine' auto's geproduceert, en je overdrijft echt wel dat er heel veel grote auto's op de weg rijden, maarja, als je alkes groter dan een aygo groot noemt, tja, dan heb je gelijk, maar ik zie het probleem niet.
Mij gaat het vooral om de hoogte, met name van de achterruit. Zo is een Renault Captur niet direct een grote bak bijvoorbeeld, maar in een lage auto zie je dan niks meer als je er achter rijdt.
En dat is een probleem want? Dat is niets nieuws dat je niet door de auto voor je heen kan kijken, ook bij lage auto's was dat vaak genoeg al.
Jij doet dus nooit aan anticiperen begrijp ik?
Jawel hoor, maar jij doet niet aan anticiperen omdat er iets voor je zit waar je niet langs kunt kijken? Dus vrachtwagens, busjes etc. zijn voor jou dan ook een probleem en moeten dus ook van de weg.....
Het is geen probleem, maar ik probeerde het altijd wel te vermijden om daar achter te zitten. Echter is dat tegenwoordig niet meer te doen met al die PC Hoofdtractoren op de weg. Ik zal niet zeggen niet dat ze weg moeten. Mijn ouders zijn bijvoorbeeld enorm fan van de hoge instap. Wel zou ik graag zien dat er ook gewoon normale auto's worden aangeboden in elektrische vorm. Eigenlijk wat @iqcgubon ook al aangaf: alles moet tegenwoordig SUV zijn helaas.
Een EV is sowieso al veel zuiniger dan een fossiele auto...veel efficiënter ook.

Een fossiele auto produceert ook veel meer fijnstof en dat komt door de remblokken.
Een EV remt niet of nauwelijks met z'n remblokken

Een EV is veel veiliger voor fietsers en voetgangers, domweg omdat die kijkt naar objecten, waarschuwt voor voetgangers fietsers of ander verkeer, de auto binnen de lijnen houdt maar zelfs zelf remt voor een obstakel.
Een fossiele auto rijdt er gewoon tegenaan
EV's lossen maar een klein deel van de problemen van auto's op. Zeker de categorie waar dit platform voor gemaakt wordt veroorzaakt nog veel meer problemen dan alleen een verbrandingsmotor. Denk aan een enorm ruimtegebruik op de weg én naast de weg. Grotere kans op doden en gewonden bij een ongeluk. Nog steeds veel vervuiling bij productie en gebruik. 'Duurzame mobiliteit' vraagt hele andere oplossing dan alleen het wisselen van de aandrijving.
Helemaal stoppen met fossiel gaat niet gebeuren. Dat kan ook niet, want soms wil je niet afhankelijk zijn de huidige norm, of moderne normen. En soms is een instantie ook verplicht om niet afhankelijk te zijn. Dus een dieselgenerator zal altijd blijven bestaan. Gelukkig de uitzonderingen, dus in het algemeen gaat het de goede kant op.

Maar, de huidige situatie is dat we nu naar elec rijden gaan maar dat 90? % van de electriciteit komt van kern/fossiel. Dus je rijdt electrisch maar nog niet schoon...
Elektriciteit is nu al zo'n 50% hernieuwbaar.. De verandering gaat rap.
Mooi zo. Alleen het tabelletje laat een grotere groei zien in zonnepanelen als grootste groeier. En met zonnenergie ben je, nog, afhankelijk van de zon. Dus ook niet inzetbaar voor kritieke systemen.
Wel in combinatie met een set accu's.
Daarom is het zo fijn dat je een auto niet hoeft op te laden als je hem nodig hebt…
Alleen achterlijk dat de prijs hier nog steeds gekoppeld is aan het gas, anders zou het een stuk goedkoper kunnen.
Helemaal stoppen met fossiel gaat niet gebeuren
nu niet, maar uiteindelijk wel (70 tot 100 jaar?). Het woord fosiel zegt al genoeg
Zo ver in de toekomst zal er miss wel een meer efficiente manier zijn van energie opwekken.
Maar de huidige natuur blijft toch wel steken bij fossiel / kern / wind / water / zon?
Als je, bijvoorbeeld, een kritiek systeem hebt dat niet mag uitvallen dan moet je onafhankelijk je energie kunnen opwekken. Wind en zon zijn geen dan geen optie. Water energie is stabiel, maar dat is miss niet voorhanden in jouw locatie. En kernenergie is ook geen optie om naast een ziekenhuis te zetten...
Dus blijft fossiel toch wel aantrekkelijk, ook in de toekomst.

Ik hoop ook op een oneindige schone bron van energie....
dan moet je onafhankelijk je energie kunnen opwekken. Wind en zon zijn geen dan geen optie
je vergeet dat diesel ook gewoon een energiedrager is. De energie komt vrij bij het verbranden ervan. De energiedrager bij wind en zon is de accu. Bij een kritieke systeem kan je dus kiezen uit het verbranden van diesel, of....inzetten van een accu.

Je bent als land juist veel onafhankelijker bij gebruik van wind en zon energie die je in een accu opslaat. Wind en zon komen van nature voor in Nederland. Ik zie juist de inzet van wind en zon energie icm een accu als dé oplossing voor noodaggregaten. Dat de accu aggregaat nog een lange weg te gaan heeft wat betreft capaciteit en te leveren vermogen...ja. Absoluut. Maar dat het er komt is een kwestie van tijd dan een onmogelijkheid.
Inderdaad en de minimum lengte is 476 cm. Nu rij ik een Octavia IV en met 469 cm is dat al een heel ruime stationwagen. Nu zijn die elektrische auto's over het algemeen bijna allemaal van die grote SUV's...

Daarnaast 2sec 0-100 is nu ook niet voor het milieu gedaan lijkt mij.

[Reactie gewijzigd door skelleniels op 23 juli 2024 01:41]

Die grote voertuigen vormen steeds grote parkeerproblemen. Nu al zie ik dat zulke auto's soms doodleuk anderhalve parkeerplaats bezetten (want ja, je moet toch kunnen uitstappen). Maar met andere woorden een parkeerplaats is daarna niet meer te gebruiken.
Nouja, ik zie juist dat mensen met kleine auto's vaak raar parkeren waardoor je niet fatsoenlijk in een vak kunt staan. Ofwel, veel mensen parkeren gewoon niet fatsoenlijk ongeacht de grootte van de auto.
Onzin, juist de elektrische auto's hebben camera's voor en achter en velen hebben zelfs een 360 met birds eye view zodat je precies kunt zien waar de lijnen lopen etcetera.
Dat kan niet anders. Je kunt nu praktisch gezien niet stoppen met de productie van ICE omdat de rest van de wereld simpelweg nog niet klaar is voor een EV.
Ook is het voor autofabrikanten niet te doen om per direct hun hele productieproces en hun logistiek om te schakelen naar een EV. Er staan machines die miljoenen kosten en die ze niet vervroegd af willen schrijven. En er lopen waarschijnlijk contracten waar ze ook niet heel snel en/of zonder kosten van af kunnen.
Dus nee, het is niet bijzonder als je er een beetje over nadenkt.
Daarom is het gewicht ook gekoppeld aan de portemonnee.
Miss de wegenbelasting ook nog eens koppelen aan hoogte inkomen?!
Wegenbelasting koppelen aan het inkomen vind ik dus echt zwaar oneerlijk. Als alleenstaande middenklasser ben ik al met alles de lul. Nee, wat dat betreft iedereen gelijk.
Koppelen aan gewicht lijkt me een prima manier, maar EVs betalen op dit moment nog helemaal geen wegenbelasting, dus dan maakt het voor de portemonnee niet uit of je een zware of lichte EV hebt.
Lijkt me verstandiger om wegenbelasting op EVs in te gaan voeren.
Wegenbelasting is al gekoppeld aan inkomen, want mensen die meer verdienen, kopen doorgaans grotere, luxere en daarmee zwaardere auto's.
Euh ..... 0-100kmh in twee seconden. Sign me up Scotty.

**Edit**
En graag in cabrio formaat

[Reactie gewijzigd door masterfragger op 23 juli 2024 01:41]

Gelukkig! Ik was al bang dat ik in mijn SUV van 3 ton niet binnen 2 seconden op de 100 kon zitten!

Even serieus, dit is iets wat mij wel opvalt. Bijna elke auto is tegenwoordig vrij krachtig, en je ziet dat er erg veel auto's (incl enorme SUV's en pick-up's) zijn die het nodig vinden zeer hard te accelereren. Dan rij ik al 120 op de snelweg, ga je naar rechts en de persoon die net aan het bumperkleven was schiet je al weer voorbij (om 200 meter verder weer hard te moeten remmen, goed verkeersinzicht joh!).

Moeten we dit willen? Een auto van tonnen zwaar net zo snel laten zijn als een supercar, want ja energie is toch oneindig toch? En dan heb je ook nog erg veel slijtage van de weg, verminderde verkeersveiligheid, en wat nog meer? Een beetje spelen op zijn tijd is niet verkeerd, begrijp me goed, maar waarom moet dat met zulke auto's?
Onze Volvo bakwagen trekt als een malle, maar altijd even, snel op,
dus leeg en vol gedoseerd/begrensd zelfde acceleratie.

En heb je een chauffeur die nergens op let dan ben je met 100 km
schoon leeg.
Af en toe kan het heel fijn zijn om een flinke dot extra vermogen tot je beschikking te hebben, bijvoorbeeld als je moet uitwijken of even snel moet inhalen. Denk aan die momenten dat je zwaailichten in je spiegels ziet en snel plaats wilt maken.

Het is dus fijn als het er is, en soms zelfs nodig misschien, maar m.i. zijn die momenten vrij zeldzaam. Het zou dus niet de focus moeten zijn.

Het lijkt mij alsof dit ook een marketing dingetje is, om van het saaie imago af te komen en ook de doelgroep aan te spreken die dit belangrijk vindt. Dit zijn doorgaans niet de beste chauffeurs in het dagelijkse woon-werkverkeer.
Ik zie het hele nut van 0 naar 100 in 2 seconden sowieso niet, niet op een SUV en niet op een supercar. Maar ik zie dan ook niet in waarom een supercar dat wel zou mogen en een SUV niet. Zelf vind ik een supercar ook helemaal niet interessant en een SUV juist weer wel, maar zo'n hele grote SUV hoef ik dan ook weer niet. Geef mij maar zo'n middenformaat als mijn '96 Jeep Cherokee, niet te groot, niet te klein (wat dan nu ongeveer uit komt op een Volvo XC40 recharge).
0-100 in 2 seconden? Leuke dingen :D !

Weet alleen niet of ik al die (super) snelle en hoogvermogen EV's een goede ontwikkeling vind.. 'Trudy' die vroeger in een 75PK Polo reed heeft nu al snel 200+ PK onder de rechtervoet bij een normale EV. Hoeft niets te betekenen.. maar sommige mensen kunnen dat beter niet rijden :+

[Reactie gewijzigd door Dynazap op 23 juli 2024 01:41]

Daar heb je een instelling voor in de auto. Bij de Tesla heet die Trudy mode de "chill" mode ;)

Maar, de meeste EVs hebben niet een dergelijke acceleratie. We hebben het hier dan ook over het hogere segment waar (T)rudy niks te zoeken heeft :D
Daar heb je een instelling voor in de auto. Bij de Tesla heet die Trudy mode de "chill" mode
Mijn mijn Tesla in Chill trek ik nog steeds 90% van de andere weggebruikers eruit...
Tante Trudy kan dan beter met de bus gaan inderdaad :+

Rijdt ze ook elektrisch :+

[Reactie gewijzigd door nelizmastr op 23 juli 2024 01:41]

Ik denk veel meer aan alle petjes die zich vroeger in gti’s (0-100 in 8 sec), nu in amg’s (0-100 in 4,5 sec) en straks in dit soort bommen door het verkeer knallen?
Ik vind een maximum acceleratie van 0-100 in zeg 7 sec helemaal niet gek. Waarom zou het sneller moeten? Ik hou mijn hart vast voor het straatbeeld in een jaar of 10….
daar wordt je letterlijk misselijk van volgens mij, de hele inhoud van je maag komt dan omhoog :D
https://www.youtube.com/watch?v=tHIbvYWhaxA
Hier een EV die de 0-60mph in 1,3sec doet. Henry Catchpole legt ook goed uit wat dit allemaal met je lichaam doet. ;)

[Reactie gewijzigd door warp op 23 juli 2024 01:41]

alleen jammer dat het infotainment gebeuren dan wel stroperig traag is :)
#aanname...
Wow, om met 4,5 kWh per minuut te laden (=270 kW) heb je een 3 fase aansluiting van 400A nodig.
De meeste (alle?) snelladers zitten op een middenspanningsnet aangesloten. Anders zou je dat nooit met +6 laders halen.
In 2026 betaal je voor deze zware auto's gewoon de volle mep wegenbelasting. Aangezien deze SUV's vaak meer dan 2000 kg wegen weet ik niet of het nog interessant is om een elektrische auto aan te schaffen. Dan zit je tegen 2026 rond de 140 euro per maand aan wegenbelasting. Verzekering zal uiteraard ook hoog zijn. Weet niet of ons elektriciteitsnetwerk dit allemaal aankan. Wordt echt een uitdaging.
Het is vervelend dat hier nog geen duidelijkheid over bestaat inderdaad. Dat er vanaf 2025 wegenbelasting betaald moet worden is niet meer dan redelijk maar ‘de volle mep’ lijkt me weer niet redelijk en onwenselijk als het gebruik van EV’s gestimuleerd moet worden.
Een tariefdifferentatie afhankelijk van de brandstofsoort is natuurlijk best voor de hand liggend, dat doen we immers voor Diesel en LPG nu ook al.
Een EV is ook schadelijk voor het milieu. Hebben speciale banden nodig en slijten ook sneller. Hierdoor komt er fijnstof in de lucht. Daarnaast zijn ze niet te blussen bij brand en veroorzaken ze vaak schade aan de weg bij brand. Ze laten ze meestal uitbranden en dan moet er opnieuw geasfalteerd worden. Schade aan de accu/batterij betekend vaak complete vervanging en een grote kostenpost en uiteraard slecht voor milieu. Ze zijn ook zwaarder dus slecht voor ons wegennetwerk. Bij een ongeluk veroorzaken deze zware auto's uiteraard veel meer schade aan andere auto's. Zijn vaak zwaar en groot en schade aan tegenpartij is groter dan bij een normale auto. Het maakt natuurlijk uit of je wordt aangereden door een auto van 900 kg of eentje van 2000 of meer Remweg is vangwege het gewicht groter. Er zijn zo te zien nog enkele hindernissen te gaan..
Een EV is minder schadelijk voor het milieu dan een brandstofwagen, een EV doet minder fijnstof verspreiden dan een brandstof auto en een EV is minder brandgevaarlijk dan een benzine auto.

brandveiligheid

fijnstof uitstoot

[Reactie gewijzigd door Mirved op 23 juli 2024 01:41]

Denk dat voor brand wel het een en ander is te zeggen, een benzine auto brandt dan misschien vaker, maar de gevolgen zijn kleinder en regelmatig met een brandblusser to blussen. Voor fijnstof, tja banden dus meer, remmen minder, geen verbranding, maar wel een centrale die standby is of produktief is voor jouw.
Denk dat het niet veel uitmaakt of je door de kat of de hond wordt gebeten.
Het voordeel van elektriciteit is dat we het op meer manieren kunnen opwekken. En we niet afhankelijk zijn van een paar landen.
Betreffende balasting, is het natuurlijk als een vreemde gedachte dat diesel goedkoper is dan benzine. Dit is historisch zo gegroeid.
Ben van mening dat we een heel krom systeem hebben met extra belasting op benzine, maar ook op elektriciteit, maar nu weer meer op gas.
De overheid wil alles sturen door belasting, geeft maar korting oh dat lukt maar een paar jaar. Dan maar extra belasting. De economie moet je niet sturen, dan blijf je sturen.
Dat zie je fout gaan met hyporteek aftrek, starters korting, en met de enegie sector.
gelukkig hoef jij het niet te zeggen, maar zijn er gewoon wetenschappelijke onderzoeken die het antwoord van @Mirved onderbouwen.
Meningen en gevoelens hebben er weinig mee te maken.
Hoe ziet jou ideale belastingsysteem er uit? Ik lees alleen maar dingen die je fout vindt maar geen alternatieven. En als je minder belasting wilt, waar zou je dan minder aan uitgeven en hoeveel?
Alles gelijk belasten, op inkomsten een flattax op uitgaven een flattax. En geen 100 regeltjes met 150 uitzonderingen waar iedereen die geld heeft een oplossing voor verzind
Wie remt er nou met een EV??
iemand die de voorligger niet wil raken, kom eens een dagje in de realiteit rijden van de harminica files en de paniek remmers omdat ze ergens op een rijbaan een remlicht zien. , je zit al snel voorbij de remkracht op je motor.

[Reactie gewijzigd door d3x op 23 juli 2024 01:41]

Dat ligt wel echt aan je auto en hoeveel je kunt regenereren. De meeste elektrische autos hebben een vrij goede adaptive cruise control. Dus bij het harmonica rijden gaat het allemaal veel soepeler dan een auto zonder adaptive cruise. Het optrekken gaat langzamer/soepeler en het remmen ook.
Ik heb een vrij oude elektrische auto maar ik kom maar heel zelden voorbij het punt dat ik kan regenereren. Om roest aan de schijven te voorkomen rem ik soms juist even hard of zet ik de automaat even in de N-stand om te remmen zonder te regenereren.

Beste uitvinding ooit voor het rijden in de file :)
je zit al snel voorbij de remkracht op je motor.
Zeg je dit nou uit ervaring of..?

In het verkeer is de gouden regel: houd voldoende afstand. Natuurlijk zijn er altijd snelle jongens die tussen de auto's doorschieten, waardoor mensen die netjes genoeg afstand houden, gedwongen worden te remmen vanwege hun capriolen. Maar laten we teruggaan naar het remmen op de motor.

Hoe "goed" je kunt remmen op de magnetische velden (oftewel regeneratie), hangt sterk af van het type auto dat je rijdt. Auto's met dubbele motoren kunnen over het algemeen goed remmen, tenzij de accu bijna vol zit of het te koud is. Bij elektrische voertuigen met slechts één motor is de regeneratiecapaciteit aanzienlijk lager. Ik heb een paar keer waarschuwingen gelezen van mensen die woonden in bergachtige gebieden dat hun nieuwe RWD Tesla niet volledig kilometers lang kon renegereren bergafwaarts (wat jammer is, omdat je dan de frictieremmen moet gebruiken), terwijl hun vorige Tesla met dubbele motor daar geen enkel probleem mee had.

Het zou ook niet verrassend zijn als het vermogen om te regenereren verschilt tussen verschillende modellen en merken, maar daar heb ik geen specifieke informatie over.
Ik spreek over BE ervaring. Geen NL waar iedereen zit te tuffen tegen 100km/h. Kom eens wat dagjes in BE rijden zou ik zeggen, maar dan niet zoals de gemiddelde NL plak achter een vrachtwagen tegen 90 en voorbijsteken tegen 95-100 bang dat hun batterij leeg is of niet in een ander land aan snellader wil wegens prijs....

Snelle jongens :) er bestaat zo iets als toegestane snelheid. Tegenwoordig noem ik het merendeel koopkracht rijders. Lekker zo gemakkelijk 50-100 uur per jaar meer in een auto zitten. Ja want dat heb ik dan met mijn 35-40k km/ jaar en met de gemiddelde EV snelheid. Zelfs de maximale snelheid op een locale baan is al een uitdaging tegenwoordig onder de noemer van range extension en koopkracht.

En ja ik spreek uit ervaring met hybride waarbij regeneratie als basis is voor batterij beheer. Werkt zeer goed, met beetje kennis merk je zelfs hier sterk je kan remmen en wanneer fysieke actie start. En nee dat is geen one peddel approach. Dat zorgt voor niet meer dan harmonica gedrag, extra traag blokrijden en lui rijgedrag net als adaptive cruise . Identiek hoe rampzalig traject controles zijn. Als ik gas los of cruise af doe ik dat met vooruitzicht wat er op de weg gaande is. Hoef ik nog niet extra te gaan afremmen voor batterij op te laden ik ben graag zelf actief met verkeer bezig zonder die tergende remlichten die in gang schieten bij adaptive of van die remvoet plakkers.

[Reactie gewijzigd door d3x op 23 juli 2024 01:41]

Ik herken dat niet. Maar heb idd dubbele motor.
Over brandveiligheid: vergelijk het met reizen met de auto versus reizen met het vliegtuig. Bij reizen met de auto is de kans op een ongeluk veel groter dan bij reizen met het vliegtuig, maar als het misgaat met een vliegtuig dan gaat het vaak ook goed mis.
Zo is de kans op (spontaan) ontbranden bij een EV veel kleiner dan bij een auto met verbrandingsmotor (zeker tijdens het rijden), al zijn de gevolgen bij een EV-brand veel groter.

Het misverstand is vaak dat EV's makkelijk in brand vliegen, "want het zijn accu's". Ja, als er iets fout gaat in li-ion accu's dan heb je een groot probleem, maar er zitten dusdanig veel controlesystemen in dat de kans dat bij normaal gebruik brand uitbreekt bijna 0 is. Vaak ontstaan EV-branden met een externe oorzaak, bijvoorbeeld een woningbrand, of door een auto die ernaast is geparkeerd. En daarbij zijn blustechnieken voor "gewone" auto's met verbrandingsmotor uiteraard veel verder dan die voor EV-branden: er zijn in de afgelopen 100 jaar simpelweg in totaal minder EV's uitgebrand dan auto's met verbrandingsmotor. Er wordt veel onderzoek naar gedaan om EV's slimmer te kunnen blussen, maar makkelijk zal het nooit worden zolang er lithium-ionaccu's worden gebruikt. Wel is de kans dus relatief heel klein dat er daadwerkelijk brand ontstaat.
Dit roepen sommigen al jaren maar worden steevast flink gemind. Het lijkt bijna of we het serieus gaan nemen gezien je +2.

Onderaan de streep komt alles, zowel ICE, EV als H2 met voor- EN nadelen.
Het blijft bijzonder om met steeds zwaardere en grotere auto's te gaan rijden, ook als dat EV's zijn.
> 2,5 ton voor een auto is gewoon heel erg veel en dat mag gezegd worden.
Groter dan 2,5 ton is ook bizar..

Een 2024 Tesla model 3 RWD weegt 1736 kg.

De Model Y, toch een heel behoorlijke SUV weegt 1884 kg.

Dus het hoeft niet, kwestie van een goede keuze maken ;)
Ejay wat bedoel je met +2?
Lekker belangrijk joh, elke auto is schadelijk voor het milieu. De bandenslijtage valt overigens ENORM mee. Ik spreek uit ervaring want ik heb thuis een voorwiel aangedreven Ampera-E en een vierwiel aangedreven Audi Etron.

Het heeft er echt alles mee te maken hoe snel jij wilt weg accelereren bij een stoplicht, en hoe hard je hem door een bocht of over een rotonde wilt 'smijten'.

Als je gewoon normaal rijdt (hoef je niet eens truttig te rijden), dan is het banden gebruik vergelijkbaar met een ICE. Mijn laatste ICE's waren een BMW 5-Serie en een Audi A4 2.0T S-Edition, dus ik weet denk ik wel waar ik het over heb.

En of ik nu met die 5-serie (1900kg) op je in rijdt, of met de Etron (2500kg), dat sheelt maar 600 kilo, dus is ook de wereld niet. De door jou genoemde 900 kilo is niveautje Citroen C1, Volkswagen UP enzo. Tja, alsof de hel wereld daar in rijdt. Grootste categorie zal tussen de 11 e 1400 kilo liggen. Bijkomend voordeel is dat die dure, dikke, zware, elektrische SUV's allemaal zijn volgehangen met technologie om aanrijdingen te voorkomen. Scheelt weer, en dat heb je ook weer niet op je C1'tje zitten.

Remweg is absoluut niet groter. Ik denk dat ik met mijn Etron sneller stil sta dan die C1. Anders geen 5-sterren NCAP eh?

En dat uitbranden, ach dat doen die auto's per stuk ook niet wekelijks hoor. Bovendien als er brandende benzine in de toplaag ZOAB trekt, moet je ook opnieuw asfalteren. Ja, ze branden heter en feller dan een ICE (als er geen metaalbrand in het motorblok optreedt, want dat zie je ook nog wel eens) en ze moeten gedompeld worden. Dat dan weer wel.

Is allemaal spijkers op laag water zoeken.

Prima, je bent kennelijk geen EV fanboy. Ik ook niet, al heb ik er twee op de oprit staan. Voor mij is 'elektrisch' gewoon een andere vorm van brandstof voor een apparaat wat je dagelijks gebruikt om van A naar B te komen. Niet om races mee te rijden, of te laten zien hoe snel/stoer/mannelijk je bent en dat soort zaken.

Gewoon normaal gebruiken, en bij dat normale gebruik heb je ook gewoon normale slijtage en normale druk op het milieu.
Mijn 5serie was toch maar 1600 kg, welke 5 serie is 1900? Scheelt nogal.
Model F90. 1870 kilo schoon aan de haak, dus ik heb er dertig gelogen.
Dat is ook niet bepaald de standaard 5 serie lol.
De meeste zijn toch 300 kg lichter
Ik heb zo de indruk dat het hier meer een snoeversartikel is geworden, dan een technisch forum.
Wij rijden als gewone particulier zonder voordelen alle aard (geen bedrijfsvoertuig dus) met een doodgewone C4 Citroën, waar met 75000km op 10 jaar tijd, nog steeds de originele remplaquetten en banden op staan. ... voor de zeveraars; ik ben geen lanter-fanter in het verkeer, maar hou me wel zoveel mogelijk aan de regels !
Mijn slijtagepercentage is laag, omdat ik op een zuinige wijze rijd, zoals je met een EV ook kan rijden; terugschakelen i.p.v. remmen en tijdig vertragen en niet vanuit stilstand moeten optrekken aan stoplichten !
Vermits je ook niet moet terugschakelen met een EV, moet dat toch simpel zijn voor iedereen, en beter voor het milieu en je portemonnee. Grtjs.
Tja, 'vroeger' grotendeels Citroen en Peugeot gereden. De middenklassers, dus de 1800 versies van de 405 -6 en -7 afgewisseld met BX, Xantia, C5. Prima auto's en daarmee versleet ik een setje voorbanden (meestal rond de 185 breed, latere jaren ging dat richting 205) in zo'n 85.000 kilometer 'kaal' versleten had. En dat is prima. Achterbanden vrijwel nooit hoeven wisselen.

Anders was het toen ik overstapte op de wat 'performantere' Audi 2.0T, want toen versleet ik een setje voorbanden (245 breed) in krap 15.000 kilometer!! Dus moest ik mijn rechtervoet gedrag wat aanpassen, en dat lukte.

Later met de EV's ongeveer het zelfde verhaal. Je bent moeiteloos zo een eind weg en zonder dat je het merkt accelereer je te hard (in ieder geval te hard voor normale bandenslijtage). Maar ook dat kun je jezelf aanwennen.

Het is prima dat je een dik pak PK's en koppel te over hebt voor momenten waar het noodzakelijk is, maar als je gewoon normaal doet, hou je het inderdaad binnen de perken voor je bankrekening en milieu.
Beste Ocu Macs,

Hoe kom je erbij dat ik geen ev fanboy ben? Uiteindelijk gaan we allemaal naar elektrisch. Daar ben ik van overtuigd. svp niet zomaar een aanname doen. Mijn volgende auto wordt waarschijnlijk ook een EV.
Ik heb gewoon een paar punten aangehaald die van toepassing zijn op EV
Zwaardere auto's door de accu's.
EV auto's zijn bijna niet te blussen. (Laat je ze in je garage staan??)
Grotere schade bij botsing aan andere voertuigen omdat ze meestal zwaarder zijn.
Langere remweg bij gladheid en regen (volgens de anwb)
Ons elektriciteitsnetwerk is behoorlijk vol. (kunnen wij de groei wel aan)

Had ook aangegeven dat er zeker nog uitdagingen zijn en er wordt volop ontwikkeld.
De afgelopen weken hadden we de nodige gladheid, en ik kan je vertellen dat ik er met mijn 2500 kilo zware Audi Etron beter doorheen kwam dan mijn vorige 1870 kilo bmw 5-serie.

Maar goed, als de ANWB het zegt, zal het ongetwijfeld we waar zijn. Dat is ook die club die ons voortdurend aan het duwen is ons wagenpark te verjongen omdat we in te dure auto’s rijden. Misschien dat de importeurs lobby daar wat invloed heeft daar in Bunnik. Twaalf jaar voor RAI en BOVAG gewerkt (de buren in Bunnik), misschien ben ik wel bevooroordeeld… ;)

Mijn beide EV’s staan onder mijn overkapping die vast zit aan mijn houtskeletbouw huis. En ik slaap er geen minuut minder om. Alsof die dingen licht ontvlambaar zijn ofzo… hahaha.

Ja, elektriciteitsnet wordt een uitdaging, maar dat is helemaal aan de politiek. Kwestie van prioriteiten. Misschien vinden ze het eerst belangrijker de bevolking te laten groeien en daar veel geld heen pompen. We zien het wel.

Lekker lang wachten met de volgende kerncentrale bouwen met als argument “weet je wel hoe lang die bouw kost”. Nee, dan maar weer wat windmolens neerzetten in de Betuwe naast woonkernen. De hoogste van Nederland. Zullen de mensen vast gezonder van worden. Vandaag besloten in het provinciehuis te Arnhem. Google er maar eens op. Zo hoog als de Eiffeltoren worden ze.

Maar goed, ik maak me verder nergens druk om, en wij rijden probleemloos in onze EV’s. Nog nooit last gehad van een lange remweg of slippartij en voorlopig zijn ze nog zonder brandschade.

Veel plezier met je komende EV. Oprecht. Want ik denk dat je er meer lol aan zult beleven dan je nu kunt voorstellen (zolang het geen Renault Zoë is ;))
Ik moet eerlijk zeggen ik vind de Teslay model Y een lelijke auto maar wat heeft deze een ruimte!!!. Auto is van alle gemakken voorzien. Als ik kijk naar overal dan ben je daar het voordeligste uit. Hopelijk wordt het gewicht minder maar dan nog is het de beste keuze op dit moment.
Ja, als ik mijn gevoel uitschakel, dan is dit inderdaad de beste betaalbare EV SUV. Vanuit technisch oogpunt ook een van de beste (zo niet de beste) EV’s.

Alleen kan ik (persoonlijk) niet wennen aan dat (gebrek aan) dashboard/instrumentenpaneel, en ook de vormgeving van het exterieur kan me niet bekoren.

Zelf heb ik gekozen voor een Q8 Etron 55 quattro. Niet de meest efficiënte EV (by far niet Haha), maar lijkt nog het meest op een ‘normale’ auto zowel van binnen als van buiten, en is ook van alles voorzien wat je maar in (en aan) een auto wenst.
Ik las vandaag een artikel op Nu.nl waarin diverse deskundigen eigenlijk namens de overheid zeggen dat richting 2030 op bepaalde momenten gewoon geen stroom uit het stopcontact zal komen, ook thuis niet. De toon lijkt daarbij op een "deal with it" manier gebezigd te worden.

https://www.nu.nl/klimaat...linke-ingrepen-nodig.html

Het stroomnet kan dit voorlopig in mijn ogen niet aan. Dit gaat natuurlijk voor scheve blikken zorgen. En misschien kun je de eerste 10 jaar je auto niet eens opladen op de momenten dat het jou schikt.

Wat mij betreft een goede reden om op de korte termijn even flink op de rem te trappen.
En dan moeten de vrachtauto's en bussen ook nog op stroom gaan rijden.
Gelukkig kost het totaal geen elektrisiteit om brandstof te maken. Zucht misschien even inlezen in de materie, eerste hit op google : https://e-drivers.com/een...n-door-bas-van-der-weerd/

Ik kan je vertellen dat ik met die 6kWh pet liter brandstof ongeveer 33km rijd met mijn zware EV van 1285kg. Dan heb ik overgens wel zware voeten.

[Reactie gewijzigd door john keats op 23 juli 2024 01:41]

Ik betaal voor mijn dieselauto ook ruim €100 per maand aan mrb, dus daar zal ik mij niet door laten tegenhouden. De aanschafprijs van een EV doet dat wel.
Zoveel duurder zijn die niet meer hoor. Een BMW iX1 is goedkoper dan de vergelijkbare X1. En in de een betaalbaardere klassen: het prijsverschil tussen een e208 t.o.v. 208 heb je in anderhalf jaar terugverdient. Daarna dus goedkoper.
Een beetje SUV / op brandstof haalt dat ook al snel.
Stellantis produceert auto's voor de gehele wereld, voornamelijk van Europa. Letterlijk nergens in heel Europa heft men een motorrijtuigenbelasting op gewicht.

Het zal Stellantis wel aan hun reet roesten hoe lang de Nederlandse overheid nog deze extreem domme vorm van belastinghoogte blijft hanteren. Nederland is maar een kleine afzetmarkt :)
Ik ben een leek, maar:

Is krachtstroom gelijk aan middenspanningsnet? Wij hebben een 'gewone' (te lichte) 150 kW aansluiting van Stedin en een 800 V DC lader op 3 fases. Die kan 122 kW aan, al hebben we 'm terug gezet.
Nee, krachtstroom is de combinatie van 3 fasen van elk 230 volt. Die kun je elk apart gebruiken en bij elkaar optellen of in veeleisende wisselspanningtoepassingen gebruiken als ‘400v’. Dat heeft hoe dan ook weer niets te maken met de laadvoltages bij DC snelladen te maken.

Een dergelijke aansluiting is qua spanning vergelijkbaar met de meeste (moderne) huishoudens, alleen de capaciteit is groter.
En om even verder uit te bouwen op dit antwoord. Middenspanning is in Nederland alles vanaf 1000V tot 25.000V.
Maar 10kV is nog de meest voorkomende (loopt o.a. naar "trafohuisjes". Waar 20kV steeds meer in opkomst is.
Dank,

Ik heb ook even navraag gedaan, maar voor een niet-industrieel bedrijf is dus een middenspanning aansluiting voor 1 of 2 DC palen niet heel vanzelfsprekend dus.

Ik snap 'm.
Daar zit je al snel op aangesloten. Wij hebben hier op de zaak iets van 3x250A en zitten op een 10 kV transformator huisje.
Ik zie altijd een MS/LS travo (die betonnen paddenstoelen) staan in de buurt van een snel laadstation staan.
Jaren terug kwam ik regelmatig bij tuinders en 400V/400A is klein. Meeste verdelers zitten boven de 1000A. Het omslag punt van een LS naar MS generator bij een WKK (Gas motor met generator) ligt tussen de 400V/1200-1600A.
Daarbij vermoed ik dat de MS/LS travo bij snelladers 800V zijn ipv 400V. Dus de helft van de stroom.
Mijn 2019 model 3 laadt bij de superchargers met 250kW. Op een 400 volt systeem.
volgens mij maximaal 170kW bij de Tesla 3 van 2019 ;)
Nee, volgens mij niet. En ik rij er eentje zoals je kon lezen. ;)

https://imgur.com/TE2wtDv

Ja, je leest het goed, dat vertaalt zich naar 1600KM per uur met Tesla's efficiëntie.
Vandaar dat je met 10 minuten laden al vaak weer weg kan.

[Reactie gewijzigd door procyon op 23 juli 2024 01:41]

Ik ook, maar bij mij niet verder dan 170kW volgens de specs. Standard long range? misschien dat er verschillen zitten tussen de versies van toen

edit: zie https://ev-database.org/c...del-3-Standard-Range-Plus

[Reactie gewijzigd door david-v op 23 juli 2024 01:41]

Standard Range doet 170 kW, Long Range 250 kW.

Ik heb zelf een Tesla Model 3 LR uit 2019 en die haalt 250 kW (soms gaat hij er zelfs iets overheen, heb al een aantal keer 258 gezien).
Ik kan bevestigen dat mijn 2019 Tesla Model 3 LR ook met 250kW laad.
Dat zou kunnen, maar ik had het over mijn auto zoals je kon lezen ;)
Ik zie het. Wist niet dat er verschil in de uitvoeringen van toen. weer wat geleerd :)
Bereken je dit dan met een laadcurve die van 0-100% steeds hetzelfde is?

daarbovenop, je vergeet het er naartoe rijden, vertragen om op de plaatst te gaan staan, aanschuiven, insteken van kabel, badge gebruiken :)
En uw efficientie is dan wel tegen <100KM/h met zomerbandjes en lekker warm weer.

Een beetje realiteit kan je gemakkelijk terug vinden op review sites, tov wat enkele die hard believers hier altijd neerleggen.
https://www.autoreview.nl...bij-100-en-130-kmh-winter

[Reactie gewijzigd door d3x op 23 juli 2024 01:41]

Klopt, net zoals het tankstation.

Echter bij Tesla geen badge. De lader herkent je auto vanzelf. Hoef je ook niet naar een kassa te lopen, waar je soms ook in de rij moet staan.

Maargoed, superchargen komt bijna nooit voor want met een EV heb je elke dag een volle tank. :)
Maargoed, superchargen komt bijna nooit voor want met een EV heb je elke dag een volle tank. :)
Als je gezegend bent met een eigen oprit, of een laadpaal die altijd beschikbaar is in de buurt.
ah ja al die groene energie die je in de avond en nacht tankt...
Dat klopt inderdaad. Ik zit op een dynamisch contract en als het 's nachts 17 cent per kW/h is heb je een volle tank voor 10 euro.

Daarbij is de co2 intenciteit rond die uren erg laag. Bijna de schoonste stroom die je kan krijgen. Ik adviseer je eens te kijken naar electricitymap. Daar zie je per uur hoe schoon de stroom is.

Zo was vannacht de stroom schoon, 80% van de wind. Voor heel nederland
https://i.imgur.com/Isx6dOy.jpg

The more you know :)

[Reactie gewijzigd door procyon op 23 juli 2024 01:41]

To be fair, gisternacht was niet eens zo heel schoon, zelfs de afgelopen maand waren er meer dagen schoner dan viezer. En, Ev's worden met elk jaar 'schoner', jouw oude dieseltje verbrand jaarlijks zn eigen gewicht nogmaals in brandstof.
Dankzij een uitzonderlijke storm.
Ik begrijp hieruit dat je de niet hebt gekeken op electricitymaps want dan had je gezien dat windenergie heel vaak het grootste deel van de stroom opwek voor zijn rekening neemt, vooral 's nachts wanneer de totale vraag laag is. En dan hebben we het nog niet eens over de zomermaanden en de zonopbrengst die we dan hebben.

In link hieronder zie je de uurprijzen, dure uren zijn uren waarop de stroomvraag erg hoog is en er dus niet voldoende stroom wordt opgewekt uit zon en/of wind. Het is dan relatief duur omdat er dan meer fossiele brandstof (gas) nodig is om stroom op te wekken.

https://imgur.com/a/CpjeBWC

Wat zien we in het overzicht hierboven; ook vanavond is de stroommix weer heel goedkoop en dus heel schoon.

Dit zijn de feiten, doe ermee wat je wil. ;)
Het is inderdaad een kwestie van perceptie.
maar niet voor heel lang.
Mijn EV6 (800V) heeft een meer gunstige charge-curve, maar met een max van 232KW

https://st.arenaev.com/ne...ine/-1200/arenaev_004.jpg
Volgens mij klopt die laadcurve voor de Model 3 niet. Hij blijft echt een stuk langer op 250 kW laden, zeker het hele stuk van 5-25%. Op dit plaatje lijkt het erop alsof hij echt maar voor 1 procent op 250 kW kan laden.

Neemt niet weg dat de EV6 alsnog een gunstigere laadcurve heeft voor zover ik weet. D.w.z. als je van 10% tot 60% zou snelladen, is de EV6 sneller klaar.
Bij leuters heeft iedereen het over de dikte/lengte maar vergeet dat wat je er mee doet belangrijker is voor het resultaat, dit geldt net zo voor laadsnelheid. De kW's is waar iedereen het over heeft maar de snelheid in km/h is wat er toe doet. Als je auto inefficient is kun je wel snel laden maar dat maakt de reis nog steeds niet snel.

De EV6 (SR 2WD) verbruikt* 177 Wh/km, een Model 3 (SR+) verbruikt 139 Wh/km. De EV6 moet dus dik 20% sneller laden om (na X minuten) even ver te kunnen rijden als de M3.

* WLTP
Uiteraard, maar het ging me nu even om de laadcurve. Al sinds de Model S vind ik het best leuk wat voor bizarre vermogens er soms richting een accu gaan. De ontwikkeling daarin is ook gewoon interessant.

Daarnaast is de EV6 ook een andere (grotere/hogere) auto, met een andere doelgroep. Uiteindelijk kies je een auto niet alleen op efficiëntie.
De vergelijking ging even over 800V en 400V, dus je hoeft niet de model 3 te verdedigen. Die is een stuk lichter, een stuk lager en een stukje kleiner, dus dat die efficiënter is, is voor niemand een verrassing.

Ik geloof dat InstaAutoVlog gemiddeld 100km/u (inclusief laden) haalde in een reis van NL naar Z-Frankrijk met een EV6 (in december), dus dat is niet slecht.

https://www.youtube.com/watch?v=Sahol9ZcZo8
Dat gaat om snelladen aan de snellader. Die leveren nu op 800v al 300kW, dus die infrastructuur is al aanwezig.
Die leveren nu op 800v al 300kWh, dus die infrastructuur is al aanwezig.
kWh <> vermogen.
Hangt van het voltage af. Dit soort laadvermogens gaat met DC, gewoonweg omdat de AC>DC omzetting ín de auto niet groot/sterk genoeg is, en er dus een externe AC/DC "omzetting" is. Een snellaad paal. Die heeft laadcontrollers aan boord itt een AC-laadpaal wat feitelijk gewoon een "beveiligd net wat minder dom stopcontact" is.

Afhankelijk van wáár het snellaad station geplaatst wordt (een 50KW paal kan relatief eenvoudig op een 64A AC aansluiting geplaatst worden, leuk voor bij een winkelcentrum of kiss & ride waar je niet kort bent, maar ook niet een hele dag), kan je natuurlijk van je netbeheerder ook een 10kV of 24kV aansluiting krijgen.

M'n Ioniq 5 haalt ook de 240kW wel, dat is ook een 800V systeem (er zijn ook kleinere auto's op dat platform, zoals de Ioniq 6). Niet dat ik vaak bij een snellader sta, maar er zijn een hoop laadstations waar er een mengelmoes van 50, 150, en 300kW palen staan. Het enige kunstje wat ik graag zou zien is dat de juiste auto bij de juiste paal staat. Niks zo lullig als je een dag rondgereden hebt en een Outlander (waarom die uberhaupt snellaad... los van dat hij het kan) en een E-Golf houden de 300KW palen bezet, en dat je dan bij een 150KW paal moet staan.

[Reactie gewijzigd door Umbrah op 23 juli 2024 01:41]

Je spreekt over een 3 fase aansluiting, dus wisselstroom. Maar voor deze vermogens wordt altijd gelijkstroom gebruikt. Dat gaat met 400 V en bij sommige auto's (o.a. Porsche) met 800 V.
Dat snap ik, je hebt dan vanaf het laadstation een directe aansluiting op de accu, buiten de laadregelaar van de auto om. Maar het laadstation is op het elektriciteitsnet aangesloten en dat is 3-fase AC in Nederland (op een paar uitzonderingen na).
Elektrische Giulia kom er maar in!

800km WLTP wordt dan iets van 550-600 km realistisch bereik, in minder dan 4 sec naar de honderd, en perfecte gewichtsverdeling door accupakket in de bodem.

Nog even een audio engineer een leuk jengeltje laten maken voor de mensen die geluid behoeven bij hun auto, en we hebben een topper.
Vind het zelf altijd wel apart dat het opgegeven bereik veel afwijkt van het echte. Verder wel benieuwd hoe
de Giulia er uit komt te zien, persoonlijk heb ik het altijd wel mooi model gevonden gevonden.
Ik heb eens een keertje gelezen hoe die tests vroeger verliepen bij benzine/diesel auto's om het bereik te bepalen.
- buitenspiegels eraf
- binnenspiegel eruit
- achterbank eruit
- gladde banden
Auto detecteert een test bank een gaat in een speciale modus die meer vervuiling levert maar minder verbruik ;) En anders om kennen we hem natuurlijk ook.

[Reactie gewijzigd door Skywalker27 op 23 juli 2024 01:41]

volledig offtopic maar ik vraag me wel af wat voor victoriaanse gepolijst zilveren binnenspiegel je moet hebben wil je dat op je verbruik merken :+
Was onder ndec wel zo, wltp is accurater en naar mijn mening goed te halen.
Ligt volledig aan je rijstijl. Als ik zie hoeveel mensen er extra gas bijgeven om sneller bij een rood stoplicht te zijn, vind ik het niet zo gek dat er zoveel gezeurd wordt dat verbruiksnormen niet gehaald worden.

Ik heb nog nooit het opgegeven verbruik van alle auto's waar ik minimaal een paar duizend kilometer mee heb gereden niet gehaald. mijn huidige auto bijvoorbeeld, fabrieksopgave is 1 op 12 gecombineerd, ik haal 1 op 13 tot 1 op 14, ligt eraan hoeveel snelweg ik rij, want cruise control op 100 dan haalt ie bijna 1 op 16.
Vergeet niet dat EV's juist met 100 op de cruise hun verbruik niet halen. Dat zijn om het zo maar te zeggen "worst case scenario's". Het liefst rijden EV's met 50-80 over B-wegen, hoe minder luchtweerstand hoe beter.
Dat geldt natuurlijk voor elke auto, hoe minder luchtweerstand hoe beter. Alleen is een ICE standaard al zo inefficiënt tov een elektromotor dat het verschil iets minder opvalt.
Bij een ICE is overbrenging en efficiëntie per toerental ook verschillend, daarom rij je met 100 in zijn 3 niet zo zuinig als 100 in zijn 6. Bij een EV heb je maar 1 overbrenging en is (voor zover ik weet) de efficiëntie per toerental ongeveer gelijk.
Klopt, maar ook bij een ICE geldt dat je in zo hoog mogelijke versnelling met zo laag mogelijke snelheid het efficiëntste rijdt. En bij ICE maakt de snelheid waarmee je optrekt ook meer uit, dan bij EV.

Uiteindelijk verbruikt een VW Golf gemiddeld 500 tot 550 Wh/km en een gemiddelde EV 130-160 Wh/km volgens WLTP. Dus wanneer een ICE minder zuinig wordt door luchtweerstand dan valt dat gewoon minder op.
met een ICE rijd je veel efficienter op snelwegen, met een elektromotor juist in de stad.
het stationair draaien en het acceleren/remmen is bij een elektromotor juist heel efficient (inc het regenereren), maar bij een ICE verloren energie.
Als je zegt dat een ICE minder inefficiënt is op snelwegen dan in de stad, dan is dat correct (per gereden km, tot een maximale snelheid). Want in vergelijking tot een EV is een ICE nooit efficiënt.

[Reactie gewijzigd door hiostu op 23 juli 2024 01:41]

Maar ik begrijp het betoog wel dat het geadverteerde verbruik/range bij een ICE net op de snelweg (ook bij vriestemperaturen) makkelijker gehaald wordt dan met een EV.

En laat nu net het scenario waarbij je de maximale range nodig hebt vooral op de snelweg zijn.
Toch, ik rij van mijn werk wel eens EV's (BMW i3 en VW ID.3 voornamelijk), en haal het opgegeven verbruik min of meer wel. Zijn maar 2 ritjes, heen en terug dus niet echt goede data, maar viel mij niet op dat ik bijzonder veel verbruikte eigenlijk.

Wat wel is: mijn eigen auto rijdt met 100 in zijn 6 bijna 1 op 16, ga ik 130 rijden is het 1 op 10. Zelfs als we terug kunnen naar 130 met Geertje aan het roer, ik ga het niet eens rijden. Is mij gewoonweg te duur, zeker omdat mijn ritten bijna altijd onder de 50km zijn. Tijdswinst over het deel snelweg zal dan niet groot zijn.
Doe mij en veel anderen dan ook een plezier en blijf op de rechterbaan en ga geen vrachtauto's inhalen met 105km/u ;)

Je zegt niet wat voor auto je rijdt, maar 1:10 is zelfs bij 130km/u een vrij dramatisch verbruik. Dan heb je of een sportwagen of juist een stadsautootje die eigenlijk maar net op de snelweg mag. Mijn saaie 2015 benzine middenklasser zakt bij 100->130 van 1 op 18 naar 1 op 16. Nog steeds wel minder efficient maar niet zo extreem.
Haha nee, ik ga mensen echt niet hinderen. Linkerbaan is voor vmax, de rest moet rechts naar mijn mening.

Heb een 2006 nissan primera 2.0. Zijn nog ouderwetse motoren. 140pk, niet zuinig, wel zeer robuust. En is niet licht als luxe flinke d segment auto.

Grappige is, reed gisteren een EV, 2019 audi e-tron. Ding had geen achteruitrij camera, mijn oude nissan wel 8)7

[Reactie gewijzigd door Ruw ER op 23 juli 2024 01:41]

Normale scenario's: een leuke ongeblazen 4 cylinder (1.6-2.0), kakt qua verbruik echt wel gruwelijk in tussen 100 en 130. Heb jij een saaie downgraded en geblazen 3 cylinder, dan zal dat veel minder zijn.
Hangt van de EV af. Iets als een Ioniq of Model 3 is zeer gestroomlijnd en heeft veel minder nadeel van hoge snelheden dan een SUV.
Das gewoon de rechtervoet, net zoals in een brandstofwagen. Niet veel mensen halen het verbruik dat een fabrikant opgeeft in een benzine/diesel wagen. Maakt het evenwel niet onmogelijk. Bij een EV zijn de verschillen vaak al kleiner, maar mensen trappen toch zo graag dat gaspedaal in.
Nou, inderdaad. Het valt me regelmatig op hoe EV's zich 'misdragen' qua versnellen, vooral binnen de bebouwde kom. Die elektrische DHL bussen bijvoorbeeld, die jakkeren echt door het verkeer 'omdat het kan'. Ik heb zelf ook een EV en trek heus wel eens snel op, maar dat jagen doe ik echt nooit en ik zit daarom in winters weer zelfs nog op de 19 kWh/100km.
Dat is bij een EV ook minder erg, want diezelfde rechtervoet zorgt ook voor regeneratief remmen. In een ICE wordt die rem-energie omgezet in warme remschijven, en dat is dus energieverlies.
Die zware rechtervoet zorgt er ook voor dat je banden nog harder verslijten dan bij zware EV's al het geval is. Bandendeeltjes schijnen zo'n beetje de helft van de uitstoot van ICE wagens voor hun rekening te nemen dus best significant en met zulk rijgedrag is het wel duidelijk dat je geen EV rijdt omdat je de omgeving graag een beetje spaart...
WLTP is berekening met een gemiddeld gebruik. Als je in de winter een lange afstand op de snelweg aflegt kom je waarschijnlijk een stuk lager uit, maar in de zomer een stedelijke of plattelandsroute kom je waarschijnlijk een stuk hoger uit.
Mijn alto haalt volgens het boekje 1 op 22.5 maar ik heb met een tank een keer een bereik van 1 op 23.5 gehaald met 400 kilo aan volwassenen in de auto en een kofferbak vol boodschappen.
Het kan dus nog zuiniger. Meestal rij ik alleen niet zuinig en haal ik de 1 op 17. Soms zelfs 1 op 14 als het veel stadsverkeer is.
Vind het zelf altijd wel apart dat het opgegeven bereik veel afwijkt van het echte
Dat valt echt heel goed mee. Mijn Polestar rijd op papier 420km en ik doe er (in de zomer welliswaar) rustig 400 mee op een volle lading.
Dacht gelijk aan de Giulia inderdaad en heel waarschijnlijk dan ook de Maserati Levante. Giulia kan interessant worden Alfa is nu redelijk goedkoop (voor het luxere segment).
Ik denk een 650, maar goed, ik teken er voor. Ik zou mijn Q5 prima vervangen tegen bv een volledige elektrische 508 met 600-650KM echte Range
800km WLTP wordt dan iets van 550-600 km realistisch bereik
Dat zal vooral afhankelijk zijn van de aerodynamica van het voertuig. Bij de Giulia en Maseratti zal dat nog wel meevallen, maar Dodge en Jeep, die blinken niet bepaald uit in het goed wegwerken van luchtweerstand. En laat de luchtweerstand nou een belangrijke factor zijn voor je bereik (direct gekoppeld aan je rechtervoet, want luchtweerstand neemt kwadratisch toe bij toenemende snelheid ;) )
Yep, werd tijd dat Stellantis met een performant EV platform kwam om mee te kunnen met de andere fabrikanten.
0 tot 100km/u binnen grofweg 2 seconden
Dit is toch een totaal onnodige spec? Welke doorsnede automobilist gaat dat ooit gebruiken?!

Ik moest even denken aan de achtbaan in Walibi waarbij je gelanceerd werd. Toen ik kind was, was dit echt ontzettend snel:
Daarbij bereikt het achtbaantreintje in 2,9 seconde een topsnelheid van 90 km/u.
Dus de gezinsautos van Stellantis worden dadelijk sneller dan een achtbaan?? Ik neem aan dat er speciale kostbakjes/zakjes worden ingebouwd :)
Dit is toch een totaal onnodige spec? Welke doorsnede automobilist gaat dat ooit gebruiken?!
Dat geldt toch voor 9 van de 10 specificaties van een auto? Kofferbak van 600 liter, hoevaak heb je nou de complete kofferbak vol zitten? En voor die paar keer per jaar koop je dan zo'n auto? Ja.
ik snap wat je wilt doen met je vergelijking, maar ik vind hem niet kloppen. Zo kun je alles wel naar de getver nuanceren. Bij mij heeft in de afgelopen 3 jaar nog nooit iemand op de achterbank gezeten...Die er ook maar uithalen dan? BMW-bestuuders gebruiken hun knipperlicht nooit, die dan ook maar...? ;)
Wij laden en rijden sinds kort een 3-assige Volvo bakwagen op een DC lader.

Wel wat kinderziektes maar de chauffeur is lyrisch, we rijden rond met 11 ton
(ipv 13) en redden ook met vorst 300 km actieradius. Voor ons prima.

En.... we mogen ook in 2025 gewoon de binnenstad in!
Helaas dus een platform wat niet puur EV is, maar ook hybride.

Zo krijg je dus niet de meest effeciente en kostengunstige EV.
Voor de kerst nog even bij Stellantis/Maserati in Turijn langs geweest om een probleempje dat ontstond met ons product in hun productielijn voor de volledig elektrische Maserati op te lossen. Leuk om mee samen te werken en op en top Italiaans. Op het ene moment gaan ze volledig uit hun stekker om vervolgens hun grootste held te zijn. Op zich niet verwonderlijk als de project manager van hun team dagelijks moet bellen met het global Stellantis managment.
De eenheid "kWh per minuut" is belachelijker dan belachelijk.... man man man, waar zijn we mee bezig.
Energie geef je aan in Joules.
Tijd geef je aan in seconden.
Vermogen geef je aan in Watt. (is Joules per seconde)

Dus "kWh per minuut" = "kj/s*3600/60" of ( k * (j/S )* uur / minuut)

Een laadvermogen zou je gewoon in Watt weer moeten geven.
De energie in een accu zouden we in Joules weer moeten geven.

Nog even een aanvulling:
Door het gekunstel met bedachte en incorrecte eenheden maak je het uiteindelijk allemaal moeilijker. Probeer tegenwoordig maar eens energiehoeveelheden in accu's van powerbanks, laptops, telefoons en dergelijke maar eens te vergelijken. Daar wordt Wh en mAh overal door elkaa gebruikt. Daarnaast geeft bijvoorbeeld mAh eigenlijk helemaal niets aan, omdat je hier informatie mist.

Zeggen dat mAh iets zegt over de hoeveelheid energie in een accu geeft is het zelfde als de topsnelheid van mijn auto is 200pk. Je mist info, in het geval van mAh is het het voltage, dat nodig is om Ampere om te zetten in Watt.

[Reactie gewijzigd door Emielio op 23 juli 2024 01:41]

Dat ben ik helemaal met je eens. Door al dat gekloot met eenheden wordt het alleen maar vertroebeld.

Daarnaast, bij laadpalen zie je laadsnelheden in kW staan. Niemand noemt het kWh/min
Om dan nog maar te zwijgen over het feit dat de eenheid "kWh per minuut" gebruikt wordt om "laadefficiëntie" uit te beelden..

Het gaat hier inderdaad om een laadsnelheid, oftewel vermogen.
Efficiëntie geeft aan hoeveel geïnvesteerde energie omgezet kan worden in bruikbare energie. Dit beeld je uit in procenten of fracties.
Helemaal niet raar, als je een 80 kWh accu hebt, en je laad met x kWh/min, dan heb je zo uitgerekend in hoeveel minuten je ongeveer opgeladen bent. Kan je wel gaan neuzelen met SI eenheden, maar het gaat er hier niet om om wetenschap te bedrijven.
Maar als men toch al gewend is in een correcte vorm het laadvermogen te gebruiken. We gebruiken kW namelijk al een hele tijd en iedereen is daar aan gewend. Dit is daarmee slechter en onduidelijker.

(Verder is het correct gebruik van SI eenheden niet alleen voor wetenschap. Ook op een opleiding tot timmerman leer je de SI eenheden gebruiken)

[Reactie gewijzigd door Emielio op 23 juli 2024 01:41]

Maar de laadtijd is altijd in de orde van grootte van minuten/uren, dus is het zinvol de vermogens in die tijdseenheden uit te drukken en niet per seconde. Het is gewoon praktischer. Delen door 60 uit je hoofd iedere keer is gewoon niet handig.
Ik vind het juist begrijpelijker geformuleerd voor lezers die niet zo 1,2,3 van J naar kWh omrekenen. De capaciteit van accu's in elektrische auto's wordt ook in kWh geduid, zo kun je heel eenvoudig zien hoe snel je je accu vol kan laden. Ik ken geen autobedrijf dat in Joules rapporteert als het gaat over de accupacks. Ook geen telefoonfabrikant trouwens.

[Reactie gewijzigd door FirePuma142 op 23 juli 2024 01:41]

Klopt, het wordt al jaren zo verschrikkelijk slecht weergegeven, maar om dan nog incorrecter weer te geven dan het al gedaan worden. Daarnaast is iedereen al gewend aan kW, en is "kWh per minuut" een gekunstelde nog slechtere nog belachelijkere eenheid, die niet nodig is omdat kW correct is en iedereen hier al aan gewend is.
waarom laadefficiëntie van 4,5kWh per minuut vermelden en niet gewoon 270kW? Dat is toch veel duidelijker..
Waarschijnlijk omdat bereik dan weer in km/kWh wordt uitgedrukt. Door deze eenheid te gebruiken kan je dus inschatten hoeveel km je per minuut bijlaadt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.