De Belgische internetprovider Telenet kampt al maanden met grote technische problemen na een migratie naar een nieuw computersysteem. De staatssecretaris van Consumentenbescherming wil deze week nog een concreet plan van de telco zien.
De Ombudsdienst voor Telecommunicatie meldt aan De Standaard dat er in de eerste vier maanden van dit jaar al 1785 dossiers tegen Telenet zijn geopend. “Sinds de beginjaren van Telenet heb ik dit enorme aantal klachten niet meer meegemaakt. En dan zien wij zelfs maar het topje van de ijsberg”, vertelt ombudsman Luc Tuerlinckx aan de krant. Hoeveel klanten daadwerkelijk getroffen zijn, is niet bekend.
Het zou gaan om problemen met facturering, toegang tot mailboxen, contracten die niet stopgezet worden, openstaande tegoeden die niet terugbetaald worden en zelfs klanten die recht hebben op een zogenaamd sociaal tarief, die ineens toch het gewone tarief moeten betalen. Meteen na de migratie waren er ook klanten die geen internet, mobiele telefonie of andere dienstverlening kregen. Die klanten kregen voorrang en al dat soort kwesties moeten nu opgelost zijn, maar daardoor hebben andere problemen zich juist opgestapeld. De klantenservice zou daardoor overvraagd worden.
De staatssecretaris van Consumentenbescherming, Alexia Bertrand van Open Vld, wil deze week nog samenkomen met Telenet en verwacht een concreet plan om de problemen snel op te lossen. De woordvoering van Telenet zegt juist dat het dacht dat de problemen enkele maanden geleden al onder controle waren. Nu geven ze ook toe dat dat niet het geval is, maar dat hard gewerkt wordt aan oplossingen.
Intussen heeft de oppositiepartij Nieuw-Vlaamse Alliantie een wetsvoorstel ingediend dat telecomproviders verplicht om klanten schadeloos te stellen als ze hun diensten niet weten te leveren. Telenet deed vorige maand de prijzen nog zes procent omhoog om te compenseren voor inflatie.