Gepost door kareltje21 Woensdag 6 Maart 2002 - 12:08 Een ander positief van hoge prijzen is meer inkomen voor de producerende partij. Deze kan het investeren of dit aan werknemers of aandeelhouders kan uitkeren. Wie het krijgt maakt niet uit, deze zal het ook weer uitgeven. Ook een consument die meer verdient en dit uitgeeft is een investeerder (op micro niveau). Totaal wordt er weer geinvesteerd.
Investeringen zorgen voor werkgelegenheid en kunnen vraag naar arbeid verhogen, dit betekent dus dat jij straks makkelijker aan een baan kunt komen, of beter betaald wordt. (of als je al een baan hebt, minder risico om ontslagen te worden).
Leuk verhaal. Maar de fabrikant(waar deze prijsverhoging naartoe gaat) zit in Taiwan (oid). De spinoff voor de Nederlandse economie zal zeer gering zijn dus dit verhaal gaat niet op. Tevens zou geld dat nu extra aan geheugenchips wordt uitgegeven, bij geen prijsverhoging, aan iets anders besteed worden met hetzelfde gevolg. Derhalve zeker geen goed argument voor. Wel leuk bedacht, dat wel.
Gepost door bobsnl woensdag 6 maart 2002 - 12:55
Hoge prijzen hoeven geen teken van inflatie te zijn:Uhm... wel dus.
Inflatie is:
( (nieuwe prijspeil) / (oude prijspeil) * 100 % ) - 100%
bobsnl heeft dus gelijk hogere prijzen voor hetzelfde = inflatie, ongeacht de oorzaak.
Gepost door degener woensdag 6 maart 2002 - 13:38
Hoge geheugenprijzen heeft niets met inflatie te maken. Inflatie is een vermindering van de koopkracht van de euro en die wordt berekend over een standaard pakket goederen waarin geheugenchips niet zitten.
Ten 1e, inflatie door hogere prijzen voor hetzelfde is simpelweg inflatie of dat nu in het pakket zit of niet dat is enkel een meetmethode.
Ten tweede, PCs worden weldegelijk meegenomen in het goederenpakket waarmee het CBS de inflatie meet en daardoor zijn ook geheugenprijzen een onderdeel van het pakket. Immers in PCs zit geheugen, wordt dat duurder dan stijgt de prijs van de pc. cp. (Ervan uitgaan dat de verkooprijs op de kostprijs gebaseerd is.)
Gepost door kareltje21 woensdag 6 maart 2002 - 13:37
Prijsstijgingen zijn niet hetzelfde als stijgingen van het prijspeil.
Stijgingen van het prijspeil is hetzelfde als een daling van de koopkracht.
Als geheugenprijzen stijgen is dat niet hetzelfde als een daling van de koopkracht. Koopkracht betekent dat de prijzen over een hele reeks moeten stijgen. (zowel grondstof als eindproducten en in verschillende sectoren).
CP heeft deze prijstijging dus wel een koopkrachtdaling tot gevolg
Gepost door degener woensdag 6 maart 2002 - 13:38
Helaas een patroon dat je in allerlei sectoren ziet. Het aantal producenten neemt steeds af tot er een of enkele producenten over zijn die de markt en de prijzen kunnen controleren. Karl Marx krijgt toch nog gelijk
Niet zo negatief! Nee hoor, Schumpeter`s creative destruction en de introductie van nieuwe technieken zal weer nieuwe aanbieders doen opbloeien.
Ps ik ben post-doc economie dus ik moet wel gelijk hebben....
Edit:
Gepost door kareltje21 donderdag 7 maart 2002 - 00:00
Poe poe,
Is het tegenwoordig zo dat als je post-doc bent je per definitie gelijk hebt?
Nee naturrlijk niet. Ik bedoelde het ook sarcastisch aangezien smokalot melde dat ie eco studeerde. vandaar die .... (Ik zal er voortaan wel een paar smileys bijzetten.)
over spinoff, lees dan eens het boek "the lexus and the olive tree" van Friedman. Staat een leuk voorbeeld over spinoff en de gevolgen op 1 plaats door gebeurtenissen aan de andere kant van de wereld.
Hmm, zou kunnen. Maar veel economie werkt innderdaad wel door maar slechts voor een klein gedeelte. Het CPB heeft vast wel rapporten te downloaden waarin die cijfers staan.