Amazon-audioboekplatform test gratis abonnement met reclame

Amazon-audioboekwinkel Audible test een lidmaatschap dat 'ondersteund wordt door advertenties'. In deze test is er toegang tot een 'beperkte selectie' audioboeken. Amazon meldt dat het momenteel gaat om maximaal acht reclames per 24 uur.

Hoe lang die acht reclames bij elkaar duren, vermeldt Amazon niet. De test is beschikbaar voor een beperkte groep Audible-gebruikers en Amazon stelt niet dat dit plan volledig in kannen en kruiken is. De content in kwestie behelst audioboeken, 'bekende podcasts' en Audible Originals. De uitgevers van de content kregen zelf de keus of ze mee wilden werken aan deze Amazon-test.

Bij Audible kunnen gebruikers content los kopen, maar er is ook een abonnementsvorm die 7,95 dollar per maand kost. Daarbij krijgen gebruikers onbeperkt toegang tot 'een selectie van duizenden audioboeken en podcasts'.

Amazon zou niet de eerste zijn die een gratis of goedkopere versie van een abonnementsdienst aanbiedt, waar tegenover staat dat gebruikers dan wel naar reclame moeten kijken of luisteren. Spotify doet dat al lang en Netflix doet het sinds kort ook in meerdere landen.

Amazons Audible-dienst is er niet in Nederland of België, maar wel in het VK, Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje. Omdat de webwinkel Amazon naar Nederland en België is uitgebreid, is het niet uit te sluiten dat vroeg of laat Audible ook hier de markt betreedt.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

31-03-2023 • 10:54

47

Reacties (47)

47
46
17
0
0
27
Wijzig sortering
Waarom zie ik dit nu al misgaan, bv bij kinderboeken, waarbij malefiede advertisers 18+ reclame proberen in te stoppen, zonder dat hier enigste controle over is?

als ze handmatig elke reclame toestaan, dan kan je dit voorkomen, maar als ze een algorithm gebruiken krijg je niets dan problemen
Waarom ga er van uit dat niet gecontroleerd wordt?

Ik verwacht ook niet dat veel 18+ platformen hun klanten zoeken bij kinderen?
Nu is audio en video reclame iets anders dan gewone ads op een website, maar bij die laatste gaat het toch regelmatig mis en word er niet of niet goed gecontroleerd.

Het word uitbesteed en niemand interesseert het welke reclame op hun site komt, en bij issues wijzen naar de leverancier.

Bij video is er volgens mij wel controlle, en volgens en het scheelt dat die geen interactieve content leveren iit website banners.

Bij audio verwacht ik het dan ook, maar op het moment dat men automatisch zaken gaat afhandelen is de kans groot dat het niet goed gecontroleerd word.
Dat is zeker een risico en daarom ben ik ook fan van menselijke afhandeling, maar dan nog blijft het een risico want mensen maken ook fouten.
Maar dat zijn compleet andere platforms. Je vergelijkt nu Audible, een platform met maar zoveel audioboeken dat nu niet echt een wild westen is, met gewoon een willekeurige website of met platforms als YouTube. Op YouTube springen de video's sneller dan paddestoelen uit de grond. Een website maken kan een kind. Een audioboek releasen is inherent gewoon veel meer beperkt.

Een relatief gelimiteerd platform zoals Audible is veel makkelijker te controleren. Ja, ze hebben erg veel content. Maar YouTube of het algemene www blijven van een compleet andere ordegrootte. Een platform als Audible is nog te cureren.
precies al kan je tegenwoordig met self publishing ook bij audible als kleine zelfstandige je waren verkopen. het is wel een veel meer gesloten systeem dan youtube
Er zijn genoeg bedrijven zoals facebook waarbij duidlijk scam reclame er gewoon tussendoor komt. [bitcoin scams, PS5 consoles voor 1 euro, nep winacties van winkels, etc]

Dus dit kan het goed zijn dat er gewoon malicious ads tussendoor komt.

gebeurt ook op youtube, waarbij iedereen een video als reclame kunnen activeren.
Waarom ga er van uit dat niet gecontroleerd wordt?
Amazon en andere online platforms zijn zo groot dat ze internationaal tien-, honderdduizenden advertenties (en content) per dag verwerken; dat door mensen laten controleren schaalt niet. Een deel zal automatische tooling zijn, maar een groot deel is reactief, dwz, pas controleren als iemand klaagt.
Waarom ga er van uit dat niet gecontroleerd wordt?
Omdat dat vrijwel niet te doen is?

Er zijn zo walgelijk veel reclames op het platform van Amazon, dat die controles de facto volledig geautomatiseerd gecontroleerd moeten worden. Dat kan uiteraard heel erg goed gaan, maar je hebt geen 100% zekerheid daar in.
Ik verwacht ook niet dat veel 18+ platformen hun klanten zoeken bij kinderen?
Je gaat er vanuit dat de kinderen per definitie op een eigen profiel kijken. Buiten dat heb je ook jeugdboeken die door volwassenen gelezen worden.

Ik verwacht zelf ook niet dat legitieme volwassenendiensten/producten zullen proberen te adverteren bij Harry Potter boeken, maar over het algemeen worden advertenties op de persoon gericht en niet zo zeer op het boek wat op dat moment gelezen wordt (uiteraard is een combinatie van de twee ook mogelijk).
hehe, wachten is tot de eerste reclame die roept 'alexa, order [product] for me' :)
Volgens mij is bij audioboeken toch ook mogelijk om een kinder profiel te hebben? Dus dat zou niet een groot probleem mogen zijn om de reclames gewoon goed te targetten op de leeftijdsgroep.

Enfin, bij audioboeken zou ik daar mss nog wel gebruik van maken. Die luister ik nu nauwelijks. Hooguit een podcast voor 't slapen gaan of in de auto. Maar daar krijg ik dan vaak ook maar de helft van mee. Mss zou ik dan audioboeken gewoon voor thuis op de bank gaan gebruiken en meelezen met het boek.

[Reactie gewijzigd door SunnieNL op 22 juli 2024 16:56]

reclame specifiek gericht op kinderen is verboden in de EU.
Mmm.. volgens de reclame code commissie mag het gewoon zolang je je aan bepaalde regels houdt.. https://www.reclamecode.nl/kind-reclame

[Reactie gewijzigd door SunnieNL op 22 juli 2024 16:56]

  • Reclame moet duidelijk herkenbaar zijn, door opmaak, presentatie, inhoud of anderszins, ook gelet op het publiek waarvoor zij is bestemd
Hoe is het mogelijk om bij een audioboek te weten of het reclame is of deel van het boek?
Doordat er een stem zegt we gaan nu even naar de reclame we zijn zo bij u terug?
Waarom zie ik dit nu al misgaan, bv bij kinderboeken, waarbij malefiede advertisers 18+ reclame proberen in te stoppen, zonder dat hier enigste controle over is?
Lijkt me geen interessante doelgroep, over het algemeen gaan advertenties op basis van gebruikersprofielen dus kinderen zullen hooguit reclame van de Efteling of andere 'vraag hierom bij je ouders' rommel krijgen.
dat is wel heel doemdenkend. Je hebt amper tot geen algoritme nodig en ook geen hand werk.
De advertenties zullen door een tussenpartij aangeleverd worden waarbij elk reclame fragment in de metadata o.a. de doelgroep gezet word (en er kan dus ook een leeftijd categorie aangekoppeld worden)
Deze info wordt verwacht vanuit de adverteerder, immers ze willen zo veel en juist mogelijk bereik.
Elk audio boek heeft ook metadata geleverd door de uitgever. Denk aan genre, leeftijd enzo.
Dit zijn vaak velden waar je als gebruiker ook op kan zoeken of filteren.
Elk audioboek zal "reclame-breaks" krijgen en dan zoeken in de reclame db om een reclame af te spelen.
Precies zoals youtube dat nu doet.
Zolang de queries en metadata kloppen geen enkel probleem. En juiste meta data maak je contractueel verplicht met je advertentie partij.
Ik denk dat je deze soort reclame het beste kan vergelijken met reclame op Spotify of op de radio. Verwacht een beperktere hoeveelheid (grotere) adverteerders. Niet zoals op Youtube of Facebook/Insta, dat je iedereen wel iets kan uploaden.
Dat lijkt mij juist averechts werken voor zo een adverteerder, als je als ouder opeens ongepaste reclame hoort in het boek van jouw kind dan is de kans 0,0 dat jouw associatie met het geadverteerde product positief is.

Het is alsof je het in een papieren kinderboek van 9 tot 12 jaar gaat hebben over zeer intieme relaties. Daar gaat geen uitgever of winkel in mee, laat staan het gros van de opvoeders

[Reactie gewijzigd door Jeffrey88 op 22 juli 2024 16:56]

Je laatste voorbeeld is uiterst incorrect, hier vind je dat soort boeken nog niet, maar in America beginnen die zeer normaal te worden, en zelfs geforceerd door scholen dat kinderen deze lezen.
Hier vind je dat soort boeken ook.Waar denk je dat de ophef van kwam in de media de afgelopen tijd mbt Lentekriebels van de Rutgers stichting?
Amerika is juist steeds preutser aan het worden.
Je noemt nu op hoe reclame werkt: het kan altijd we mis gaan of niet bevallen. Maar dat wil niet zeggen dat het platform dan maar niet doet om fout gebruik te voorkomen.

Bij je voorbeeld valt daarbij net zo goed te stellen dat ouders hoe dan ook niet zomaar verantwoordelijkheid af kunnen schuiven. Dus als dit geen duidelijke dienstverlening voor kinderen is kun je ook niet zomaar gaan klagen dat het dus maar aan de dienstverlening ligt.
Waarom zou je betalen om 18+ advertenties bij kinderen te laten horen? Ik probeer het te snappen. Maar als jij een 18+ product/service hebt (gokken, auto rijden, alcohol?) dan wil je die reclame toch juist laten horen bij jou doelgroep. Beetje onzin om geld neer te leggen om je reclame bij een doelgroep die er niet zoveel mee kan (in ieder geval minder dan de daadwerkelijke doelgroep)
ongetwijfeld zullen ze de reclame richten op de doelgroep, ie als je 50 shades koopt zal je niet dezelfde reclame krijgen als peppa pig
Nah, dat zal wel meevallen... Zoverre heb ik nog nooit gekke reclame op een Amazon platform gezien. Ik denk eerder dat ze nogal een kluif krijgen aan de adblockers en andere manieren om de reclame te omzeilen.
Iets met een glas en half leeg…
Ik heb al heel erg lang een abo bij Audible. Allereerst ff een correctie, Abo kost een 9,95 Euro (Duitsland), $14.95 of £7.99 per maand, maar er zijn regelmatig kortingsacties, eerste 3 maanden gratis, of eerste 6 maanden half geld. Het woord abo is eigenlijk niet helemaal correct. Voor de 9,95 krijg ik iedere maand een punt, waar ik 1 audioboek voor kan uitzoeken. Er zijn ook 2 voor de prijs van 1 aanbiedingen. Heb je een audioboek uitgezocht dan blijft dat voor je beschikbaar, ook al heb je geen abo meer.
Daarnaast zijn er veel, ja echt heel veel boeken, hoorspelen en podcasts inclusief bij het abo zonder verdere beperking of kosten, die echter alleen te luisteren zijn zolang je het abo hebt.
Nederlandstalig is er vrijwel nul, nada.

[Reactie gewijzigd door Jan Onderwater op 22 juli 2024 16:56]

Klopt, als je je abbo annuleert voor het vernieuwd wordt krijg je vaak kort daarna aanbiedingen met scherpere prijzen of andere acties (dat merk ik toch alvast bij mijn jaarabbo).
Jep, ik cancel mijn Abo dan ook regelmatig.
Vind het sowieso echt te duur om het abbo te houden voor dat ene audioboek per maand. Dat is alleen als je echt een leeslijst hebt, anders is één maand abonneren om één boek goedkoper te krijgen dan de aanschafprijs alleen interessant. En anders ga je maar een beetje punten uitgeven om het uitgeven.

Dan vind ik zoiets als Storytel veel beter, zo'n all-you-can-eat model zoals inmiddels standaard is in het digitale abonnementenland. Dan krijg je het gehele aanbod voor ongeveer dezelfde prijs als bij Audible. Het nadeel is dan natuurlijk wel weer dat tegen het aanbod van Audible niet op te boksen is, voor nieuwe titels moet je vaak gewoon daar zijn en is er geen andere mogelijkheden. Als je enkel Engelstalig luistert, kun je overigens onderaan de Storytel website ook gewoon je land aanpassen naar de collectie van een goedkoper land. Dan heb je al een jaarabonnement voor 30 euro per jaar met toch een aardige collectie.
Maar... Je zegt dat storytel beter zou zijn omdat je voor hetzelfde bedrag onbeperkt kunt luisteren, terwijl je daarvoor ook al zei dat het abonnement bij audible alleen interessant is als je genoeg luistert en niet moet gaan zoeken om iets aan je punten aan uit te geven... Begrijp ik je nou helemaal verkeerd? Want volgens mij leg je exact hetzelfde punt uit als een nadeel bij de een en als een voordeel bij de ander.

Storytel lijkt me juist veel minder want je moet altijd blijven betalen. Bij audible bouw ik een collectie op en als ik eens wat minder ga luisteren dan kan ik mijn abonnement stoppen en toegang houden tot die collectie. Net bij storytel moet je eigenlijk genoeg blijven luisteren om het abonnement te verantwoorden of helemaal stoppen en ook niet meer af en toe kunnen luisteren (zonder veel te duur uit te zijn).

Ik bekijk het overigens wel vanuit de positie dat ik alles in het Engels beluister. Wil je Nederlands dan heb je een heel ander argument voor storytel natuurlijk.
Nou, ik zelf luister af en toe een boekenserie en luister daarna vaak weer maanden niets. Laten we de Nederlandse prijs aanhouden en die boekenserie is daar beschikbaar, dan kan ik in principe voor 11 euro de hele boekenserie luisteren in een maand. Bij Audible moet ik meerdere maanden lid zijn voor een prijs die niet persé altijd aanzienlijk gunstiger is dan een los audioboek. Bij het lid worden voor één maand, voelt het gewoon als korting op de prijs van een specifiek audioboek. Maar als je een collectie wil of boeken wil herbeluisteren, dan heeft Audible zeker wat.

Het verschil zit hem vooral in wat je voor het bedrag krijgt. Ik noem het probleem 'uitgeven om het uitgeven' bij Audible omdat je daar meer maandelijks op een gebonden manier aan het 'aanschaffen' bent ipv dat je echt een abonnement hebt. Bij Storytel heb je voor dat bedrag toegang tot de hele catalogus, en dan vind ik het een heel ander verhaal als je uit gemak een maandje lid blijft zonder te luisteren, om de maand erna weer volop nieuwe titels te kunnen streamen. Bij Audible moet je lid blijven om je credits te behouden.

Ik heb ze overigens beide langdurig gehad, dus is wel echte ervaring, maar natuurlijk ook heel persoonlijk. Hier ook vooral Engels, kort via Nederland, daarna een Indiaas abonnement voor 30 euro per jaar waar de beschikbaarheid van Engelse titels zeer goed was. Bij Audible liep ik tegen het probleem aan dat ik daar 2 maanden nieuwe boeken las, nog een aantal maanden lid bleef maar in die maanden kwamen er niet persé boeken die ik wilde lezen. Op dat moment moest ik de credits dus opmaken aan boeken die ik anders niet had gekozen, want anders gingen de credits verloren bij opzeggen. Het was toen dus ook niet zo dat ik de credits een jaar later kon uitgeven aan nieuwe boeken die ik dan wilde hebben (rond het eind van het jaar komen bijvorbeeld meestal meerdere autobiografieën uit die ik graag lees of luister). Vandaar dus ook: heb je een flinke leeslijst, dan is Audible sowieso al een stuk interessanter. Zeker aangezien de kans groter is dat Audible die boeken aanbiedt.

[Reactie gewijzigd door crazyboy01 op 22 juli 2024 16:56]

Ah dan snap ik wat je bedoelt inderdaad.
Ik luister zelf een stuk minder 'bursty' dan jij denk ik en ga niet specifiek voor nieuwe boeken maar zijn nog zat oudere boeken die ik ook wel zou willen beluisteren, afhankelijk van de uitvoering (soms houdt de narration me juist weg zoals bijvoorbeeld bij Dune, helaas).
Bij Audible moet je lid blijven om je credits te behouden.
....
Op dat moment moest ik de credits dus opmaken aan boeken die ik anders niet had gekozen, want anders gingen de credits verloren bij opzeggen.
Nope, als je credits hebt en je stopt het Abo behoud je die credits
Dat was toen zeker niet bij mijn abonnement, daar werd voor gewaarschuwd bij opzeggen. Op de website zie ik wel deze note op meerdere FAQ pagina's over de credits:
No. If you end your Audible Premium Plus membership, your credits will be lost with your other membership benefits.
[...]
Note: Credits received from an Audible iOS app membership or an Audible Google Play membership do not expire, and will remain in your account after cancellation. Extra credits purchased in the iOS and Google Play apps do not expire either.

[Reactie gewijzigd door crazyboy01 op 22 juli 2024 16:56]

Voordeel is wel, bij Audible krijg je regelmatig zeer goede aanbiedingen. Zoals elk weekend sales waarbij boeken al te koop zijn voor een paar euro, 2 voor 1, etc. Als je dan een paar maanden een abonnement neemt, een paar van die aanbiedingen gebruikt, en dan je abonnement stopzet, dan heb je een hoop audioboeken voor een veel lager bedrag.
Vind het zelf wel prima eigenlijk. Heb nu ruim een jaar een abbonement en merk dat ik met regelmaat zit te wachten op het begin van de volgende maand zodat ik een volgend boek kan beginnen. Ik heb even naar Storytel gekeken om te kijken of gedownloade boeken beschikbaar blijven als je opzegt, aangezien ik het na meerdere minuten zoeken niet kan vinden ga ik ervanuit dat je alle toegang verliest zodra je opzegt. Dan heb ik toch liever Audible waarbij je nog bij je boeken kan zelfs zonder abbonement, dit zelf ook al meermeels gedaan inmiddels. Daarnaast luister ik niet genoeg om door meer dan 1,5 boek te komen in een maand, dus het voordeel van unlimited valt voor mij eigenlijk compleet weg. Dus voor mij is de lagere prijs, hogere aanbod en toegang houden tot je aankopen zonder abbo veel prettiger.

Er staat ook meer dan genoeg op audible (voor mij persoonlijk dan) dat ik nog 10 jaar elke maand een boek kan kiezen en dan nog niet alles gehoord te hebben.
ik heb het via de VS, kan gewoon alleen even zeggen dat je adres 1600 Pennsylvania avenue

maar inderdaad je moet wel engels georiënteerd zijn. Ze hebben overigens bij amazon iets soortgelijks met digitale comics
Dat zou wat zijn met product placement ads.

"Wat ben je aan het doen Sam?", vroeg Frodo. "Wel, ik heb zojuist een fonkelnieuwe Makita heggenschaar gekocht via een rondreizende verkoper uit het land van Amazon. Hiermee zou het snoeien een stuk sneller gaan werd mij beloofd!".

"De naam is Bond. James Bond. Doet u mij maar een Absolut Vodka gemixt met Campari Martini en daar in een Grande Italia olijf. Geschud, niet geroerd".

Anastasia Steele zocht in haar Louis Vutton handtas naar haar nieuwe iPhone X. Ze kreeg namelijk via Nord VPN een berichtje van Christian Grey. Plotseling schrok ze op van getoeter. Grey had haar al een Uber chauffeur gestuurd. Hij hield de deur van de fonkelnieuwe Tesla Model X voor haar open zodat haar Armani jurk niet zou blijven haken aan haar Gucci naaldhakken.

Lijkt me een puik plan 8)
Het is vrijdag!
Anoniem: 1664360 31 maart 2023 11:01
Lijkt me opzich wel redelijk
Als je ziet dat storytell per maand al €13 (voor 1) of €17 (voor 2) kost.... (vergelijk dat eens met netflix...).
Zeker. Boeken in playlist met output naar wav file en dan met behulp van AI de reklames eruit knippen en mp3's er van bakken.
Lijkt me opzich wel redelijk
Nee dat vind ik helemaal niet redelijk, omdat het irriteert de luisteraars, wanneer het spanning wordt opgebouwd... meteen onderbroken oor reclame... dan gaan ze mopperen.

Waarom snappen de bedrijven helemaal niet dat ze beter de gebruikers niet moeten irriteren!

[Reactie gewijzigd door Dark Angel 58 op 22 juli 2024 16:56]

Beste een logische stap voor Amazon.
Recentelijk, hebben ze ook al ART19 overgenomen, het podcast platform dat door velen wordt gebruikt, ook in Nederland, zoals Dag&Nacht, Tonny media en NRC. Een druppel ten opzichte internationale shows.

Als ik het me goed meen te herinneren, hebben ze ook nog Wondery (podcast-producent) eerder al eens overgenomen.
Ze hebben een flink sales team in de VS die druk die podcast advertenties verkoopt, Audible ligt in het verlengde van deze markt met Audioboeken (nee, ik weet het dat is niet hetzelfde als een podcast) maar zal niet heel ver afliggen van de "luistermomenten" en "luisterintensiteit".

Adverteerders zoeken gewoon een schaalbare manier van inzet op digitale audio, of dat nu via Amazon Music, Amazon/Art19/Wondery Podcasts of Audible zal zijn, dat zal veel adverteerders worst zijn, zolang het maar net zo schaalbaar voelt als Google Ads, Meta's Business Manager of Spotify's audio oplossingen.

Audiomarktplaatsen zoals SXM Media dat biedt met Pandora, Stitcher, Soundcloud en Adswizz spelen daar juist op in en ontwikkelen ook dat ecosysteem zoals Google dat heeft gedaan voor de display/search-markt.

Amazon zal dat op de flanken ook wel zien en die kansen willen benutten
In eerste instantie zou dit wel iets interessants kunnen zijn. Als het niet teveel reclame is (worst later waarschijnlijk wel weer meer.
Maar vooral ook zolang ze maar niet die reclame in volume 5x hoger uit je speakers/headset laten knallen dan dat je het volume van je boek hebt staan. Ik heb daar toch zo een verschrikkelijke hekel aan.
Ben je rustig iets aan het luisteren . . . . HEEEEEEEEEE WILT U MISSCHIEN DE NIEUWE FOLDER DINGEN VAN DE SUPERMARKT-X EVEN WETENNNNNN!!!!!!!.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.