Awesome Games Done Quick haalt ruim 2,6 miljoen dollar op voor goed doel

Het meerdaagse speedrunningevenement Awesome Games Done Quick heeft dit jaar bijna 2,7 miljoen dollar opgehaald voor een goed doel. Het bedrag gaat naar de Prevent Cancer Foundation. Het evenement was live te volgen en vond in 2023 opnieuw volledig online plaats.

In totaal zijn er 39.872 donaties gedaan tijdens het AGDQ 2023-evenement, dat tussen 8 en 15 januari plaatsvond. In totaal werd daarmee 2.666.868,41 dollar opgehaald, wat omgerekend neerkomt op ongeveer 2,47 miljoen euro. De hoogste donatie bedroeg dit jaar 100.000 dollar. Het bedrag wordt geschonken aan de Prevent Cancer Foundation.

Tijdens het evenement zijn dit jaar verschillende wereldrecords verbroken. Zo werd het Any%-speedrunrecord in Super Mario Galaxy 2 met een tijd van 2 uur, 54 minuten en 51,33 seconden verbroken door Jhay. Het voorgaande wereldrecord lag 4,4 seconden hoger. Ook in games als Powerwash Simulator en Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder’s Revenge werden nieuwe wereldrecords gevestigd.

AGDQ vindt sinds 2010 ieder jaar plaats in januari, opgevolgd door een zomereditie later in het jaar. Tijdens de Games Done Quick-evenementen worden dagenlang zo snel mogelijk videogames uitgespeeld door verschillende speedrunners. Vorig jaar werd tijdens het evenement een recordbedrag van 3,4 miljoen dollar opgehaald voor de Prevent Cancer Foundation.

Het volgende evenement van de organisatie, Summer Games Done Quick 2023, vindt tussen 28 mei en 4 juni plaats. Naar verwachting wordt dat evenement fysiek gehouden, en dus niet uitsluitend online. Tijdens deze zomereditie werd vorig jaar 3,01 miljoen dollar opgehaald voor Artsen zonder Grenzen.

Het nieuwe Super Mario Galaxy 2-speedrunrecord dat tijdens AGDQ 2023 werd gevestigd

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

16-01-2023 • 19:41

36

Reacties (36)

36
34
21
1
0
9
Wijzig sortering
Vroeger altijd gekeken maar tegenwoordig word je als kijker wel heel erg uitgemolken. Zo moest er voor Zelda A Link to the Past 200k opgehaald worden of het werd niet gespeeld. Tel daar bij op dat de organisatie zelf een flinke hap neemt uit de opbrengst kan ik niet meer echt met veel plezier (en verwondering) kijken. :o
Zo’n evenement kost een paar honderd duizend om te organiseren (minder als het puur online is). Natuurlijk word het volgende evenement betaald door een deel van de opbrengst. Wat moeten ze anders?
Ik heb jaren in de Evenenentenindustrie gezeten en al was het niet volledig online, kan een event als GDW voor veel minder dan 100k gedaan worden.

Absolute noodzaak (organisatie met tweaker skills) zal hooguit 20k zijn, beetje profesionaliteit eroverheen (wat niet nodig is voor deze community) en t kost je een keer 50k.

De eerste jaren toen ik GDQ nog heel aandachtig volgde, zou het me niet verbazen als het slechts een paar duizend dollar kostte.
Het organiseren van een klein festival(<1000 man), wat niet live streamed, nagenoeg alles behalve AV huur, draait op goodwill & vrijwilligers, geen locatie kosten betaald & maar 2 dagen is kost in Nederland al snel 50+ duizend euro.

Als je googled naar de locatie voor de zomer en hierbij zoekt op de prijzen van het afhuren van een grote zaal in dat gebied je op z'n 5 duizend per dag alleen voor de ruimte.( er word gesproken over 1500 attendees op de website, dit is de gemiddelde prijs op event detective). Neem 9 dagen ivm opzetten en afbreken. Dan heb je al 45k aan kosten voor de locatie. AV voor streamen, vergunningen, beveiliging, catering voor vrijwilligers, server infra om het streamen te waarborgen & tal van andere kleine kosten. GDQ is in person echt niet te doen voor een onder een ton
Het lijkt me logisch dat je dit soort kosten probeert de dekken met de kaartverkoop voor dit evenement, zodat het (grootste) gedeelte van de donaties ook echt naar de organisaties gaan (waar er in die organisaties zelf ook weer voldoende aan de strijkstok blijft hangen).
Een klein festival is iets heel anders dan een zaal huren en een game live streamen terwijl en een tiental mensen op wat stoelen zitten. Wanneer het om goede doelen gaat (ook qua evenementenorganisatie ervaring mee) dan zijn veel hotels etc. (waar de eerste jaren GDQ plaats vonden) vaak bereid een zaal beschikbaar te stellen.
GDQ is in person echt niet te doen voor een onder een ton
Absolute onzin.

Nogmaals echter, ik volg GDQ niet meer, ik praat over de eerste jaren dat GDQ plaatsvond en nu heb ik het alleen als virtueel event gezien. Aan andere reacties hier te lezen zijn er ook jaren geweest dat het een hele heisa was met honderden bezoekers etc? Dan ja, heb je gelijk, maar ik refereer naar wat ik nu online gezien heb en de eerste jaren waar GDQ amper wat voorstelde en alleen spelletjes speelde in een hotel zaal.

[Reactie gewijzigd door Gubbel op 24 juli 2024 22:16]

Ik weet niet of dit bij je estimate zit maar een hotel afhuren voor een paar honderd runners en een evenementenhal voor een week kost ook wat.
Behalve dat runners het hotel zelf betalen, en ze betalen zelfs ($65 uit mn hoofd) om zich aan te melden als runner.

[Reactie gewijzigd door Lagonas op 24 juli 2024 22:16]

Voor de speedrunners is het goede reclame, die gaan na het evenement terug naar hun Twitch / Youtube carriere en verdienen zo geld.
400k zelfs

Maar goed, het hangt een beetje af hoe beïnvloedbaar iemand is ermee, ik zelf heb nul vertrouwen in welke goede doelen organisatie dan ook, dus ik heb daar geen last van.

Gewoon negeren en genieten van de runs zelf.
"ik zelf heb nul vertrouwen in welke goede doelen organisatie dan ook"

Wellicht kan deze instantie je nog helpen dan: https://www.cbf.nl/
Dat bedrijf vraagt geld voor zo'n erkenning, niet heel veel maar toch vragen ze wel iets. Ik vermoed dat een (groot) deel van de goede doelen daar niet bepaald zin in hebben en met deze reden niet in het register staan.
Ik geloof je zo, de lijst betrouwbare goede doelen van het CBF zal niet uitputtend zijn. Alleen ging ik in op de opmerking van Mizgala: bij hem is het al winst als hij slechts één geloofwaardig goed doel vindt. En het CBF heeft er 685, niet niks!
En vroeger was het 1 dag, nu een week. 2x per jaar zelfs. Die mensen daar geen brood aan verdienen?
Vind het vooral jammer dat nu alles remote gedaan word in plaats van een grote zaal vol met mensen en de runners op de bank. Heb Blueglass gemist!
Ik snap wel waarom men liever een zaal vol mensen ziet, de sfeer is anders dan.

Aan de andere kant, remote zorgt ervoor dat iedereen een kans krijgt ongeacht waar ze wonen, niet iedereen heeft de mogelijkheid (of geld) om helemaal naar dat evenement te reizen, omdat ze een spel goed/snel kunnen uitspelen.

Remote zorgt voor meer diversiteit qua spelers van over de hele wereld, dat waardeer ik dan.

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 24 juli 2024 22:16]

Het was ook origineel niet de bedoeling dat 't online zou zijn, maar vanwege de wetgeving in Florida (de origineel beoogde locatie) aangaande lgbtq-issues en ik meen anti-mask wetgeving hebben ze er voor gekozen om 't toch online te doen.
Dit is de eerste keer dat ik er helemaal niets van heb gezien. Het is mij geheel ontgaan deze keer. Normaal vind ik een aantal runs echt wel leuk. Gelukkig hebben ze de VoDs op YouTube.

Er valt genoeg te zeggen over de organisaties en de af en toe wat extremere regels, maar mij gaat het alleen om de runs en de uitleg erbij.

Anderhalf jaar geleden hadden wij eindelijk iemand zover gekregen om vanuit onze community zich in te schrijven de reboot reeks van Hitman te spelen. Leuk om te zien.
Er hebben 2 Nederlanders meegedaan als runner, Paulister en Riekelt (ikzelf). It was fun c:

Ik zie wat vragen over waarom online. Dit heeft te maken dat Florida een "don't be gay legislation" heeft, en ze slikken liever een dikke verlies van hun eigen geld dan hun community jn gevaar brengen, want een noemenswaardig aandeel van de speedrun gemeenschap is transgender / anders dan hetero.

Het is jammer, maar het heeft de deur voor gigaveel runners open gegooid die niet kan/wil reizen.
Ze zouden GDQ gewoon in West-Europa moeten organiseren. Dan maar wat meer omkosten.

Met publiek komt het toch wat leuker over.
Er is ook de European Speedrunner Assembly, met als nadeel dat je vaak naar Engels met een vrij dik accent zit te luisteren. Wel kom je ook wel eens iets moois tegen, zoals de Zelda spellen op de Philips CD-i die grotendeels in het Nederlands werden gespeeld. De video kan ik alleen nergens meer vinden.
De keer dat ik 'm in het Nederlands gespeeld heb was bij BSG Annual 2019, een speedrun marathon die ook in Nederland gehouden wordt. Deze is wel uitgezonden op het ESA kanaal, maar de VOD is dan weer op de BSG Youtube te vinden: https://www.youtube.com/watch?v=EJtIfDtUCdQ . We hadden de mogelijkheid om van taal te wisselen tijdens deze run, maar Nederlands bleef voorlopen. En de CD-i stond niet heel stabiel (op een stoel) dus dat zorgde voor een probleempje ergens in de run :P

Bij ESA zelf had ik datzelfde jaar (ESA Summer 2019) Link: The Faces of Evil in het Frans gespeeld (ook daar was een bidwar voor de taal). Tijdens AGDQ 2021 heb ik Zelda: The Wand of Gamelon kunnen showcasen en met SGDQ 2021 Link: The Faces of Evil. En sindsdien is ook Zelda's Adventure en Thunder in Paradise op GDQ langsgekomen, dus toch wat meer CD-i in de afgelopen jaren :P
Mijn jongen! Ik ga deze zeker nog een keer kijken!
Ik vind het toch maar niks dat online. Als ik speedrunners op een stream wil zien ga ik wel gewoon naar speedrunners op Twitch kijken, het mooie aan GDQ was wat mij betreft juist het stukje 'IRL' dat er achter zat.

Veel van de mensen die meedoen hebben geen toegang tot acceptabele kwaliteit microfoons en webcams, en zijn op zichzelf niet leuk om naar te kijken. Bij een echt evenement wordt het eerste geregeld door de organisatie en het tweede opgevangen door alles eromheen.

Ze hadden ook gewoon een andere plek kunnen zoeken om het te organiseren.
Het feit dat GDQ zich meer lijkt te focussen op politiek dan op speedrunning is één van de redenen dat ik niet meer kijk. Het is niet alsof die wetgeving uit de lucht komt vallen...

GDQ was vooral leuk toen het allemaal nog redelijk amateuristisch was.
Land of the free eh.
> Paulister
> Nederlander
Je moet maar een kiezen!

Good to see you here Riek! :D
Ik geloof dat de 'bill' als naam heeft, Dont Say Gay

google: https://nypost.com/2023/0...say-gay-law-really-means/
Wat natuurlijk ook weer onzinnig is.
The lawmakers who penned the Parental Rights in Education Act found policies in at least seven Florida counties that could remove parents from important conversations about their children’s gender identity. The law now makes these policies illegal.
the Parental Rights in Education Act bans “classroom instruction” on gender identity in kindergarten through third grade. It also prohibits “classroom discussion about sexual orientation or gender identity in certain grade levels.”
Oftewel, scholen mogen ouders niet buiten spel zetten als ze met hun kinderen gaan praten over gevoelige onderwerpen, en kinderen op de basisschool (3rd grade = 8-9 jaar oud) mogen geen les krijgen over "gender identity".

Je kan je afvragen waarom er lesgegeven moet worden over deze onderwerpen voordat kinderen in de pubertijd komen. Kan het in sommige gevallen relevant zijn? Tuurlijk. Maar een standaard deel van het curriculum waarbij ouders op afstand worden gehouden, dat is toch wel een beetje vreemd.
Mijn vader heeft een kinderboek geschreven over een jongetje die zijn eigen dierentuin wil. Het jongetje heeft twee moeders en een zusje. Had net zo goed een vader en moeder kunnen zijn, boek draait daar helemaal niet om (maar mijn vader had het gemodelleerd op gezin van de buren).

Zoals ik het begrijp mag dat boek nu niet meer voorgelezen worden in Florida.

Of in elk geval: de wet is (expres!) zo vaag geschreven dat het onzeker is dat dit boek mag worden voorgelezen. Dat maakt dat leraren zelfcensuur toepassen. Ik vind dat van de zotte
Kinderen die twijfelen over hun geaardheid mogen hierdoor niet meer alleen met hun leraar erover praten. Lijkt me super fijn als je weet dat je ouders je niet gaan ondersteunen /s

Om het anders te zeggen, kinderen hebben ook recht op privacy

[Reactie gewijzigd door luxebenen op 24 juli 2024 22:16]

Kinderen die twijfelen over hun geaardheid mogen hierdoor niet meer alleen met hun leraar erover praten. Lijkt me super fijn als je weet dat je ouders je niet gaan ondersteunen /s
Wat is ook alweer de primaire functie van het onderwijs en hoe sluiten dit soort discussies daar op aan?

En het is in de VS toch mogelijk om thuisscholing te geven indien de ouders dusdanig veel waarde hechten aan dit onderwerp?
Ik citeer dit ook maar uit memory, excuses.
Mijn source is gdq zelf van een paar maanden geleden.
Anoniem: 1754866 17 januari 2023 10:22
Niet gekeken dit jaar. Ik ga pas weer kijken als het een "real life" evenement is.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.