3Dlabs introduceert Wildcat III 6110 & 6210 videokaarten

De mensen van 3Dlabs hebben een indrukwekkende nieuwe videokaart geïntroduceerd voor de workstationmarkt, de Wildcat 6210. Volgens 3Dlabs is dit niet alleen met ruime voorsprong de snelste videokaart voor 3D professionals, maar ook de kaart met de beste beeldkwaliteit. Om voor de benodigde snelheid te zorgen zijn twee pipelines aanwezig en zes TnL engines die het mogelijk maken om maar liefst 32 lichten hardwarematig te versnellen. Verder is er 412MB onboard geheugen aanwezig wat opgesplitst wordt in 128MB framebuffer geheugen, 256MB texture geheugen en 32MB DirectBurst geheugen.

Voor de superieure beeldkwaliteit zijn de bekende features van 3Dlabs aanwezig zoals SuperScene anti-aliassing en een 10-bit sub-pixel nauwkeurigheid. Als je dit allemaal niet nodig hebt, of niet kan betalen heeft 3Dlabs ook nog de Wildcat 6110 kaart in de aanbieding. Deze komt qua performance ongeveer overeenkomt met een halve Wildcat 6210. Beide kaarten zijn momenteel verkrijgbaar via de grote OEM's:

3Dlabs logo3Dlabs®, Inc. Ltd. (NASDAQ:TDDD), the Workstation Graphics Authority, today introduced the Wildcat III 6210 and Wildcat III 6110 graphics accelerators based on 3Dlabs' third-generation Wildcat' technology. The new Wildcat III family of products raises the standard for performance, features and quality in professional 3D graphics, and further strengthens 3Dlabs dominance as the performance pacesetter for professional graphics workstations.

Wildcat III technology continues to exploit the Wildcat ParaScale architecture by melding the geometry and raster engines into a single, high-performance, high-bandwidth, integrated chip. This boosts geometry performance by up to 65 percent, while doubling polygon performance and on-board memory bandwidth over current Wildcat products. The result is an astounding 416 MB of on-board memory capacity-the largest ever available for an AGP add-in board-and up to 244 percent faster performance over the nearest competitor.

"The scalable architecture of Wildcat technology has enabled 3Dlabs to build the most robust, memory-rich, high-performance graphics accelerators ever to reach the market-the Wildcat III 6210 and Wildcat III 6110," said Jerry Peterson, executive vice president and general manager for the Wildcat OEM division. "Wildcat III graphics accelerators far surpass current standards of memory capacity, speed, and professional features, while offering uncompromising quality that demonstrates our continued commitment to graphics professionals working in MCAD, DCC and Visualization."
3Dlabs Wildcat III 6210 videokaart

Met dank aan Anoniem: 42085 voor het insturen van de tip.

Door Hielko van der Hoorn

09-02-2002 • 16:09

49

Bron: 3Dlabs

Reacties (49)

49
48
41
10
2
2
Wijzig sortering
Hmmz hoor telkens mensen vragen van hoe snel zou die zijn etc :) maar das niet helemaal de point bij 3dlabs kaarten, aangezien ze gewoon niet voor d3d gemaakt zijn dus voor spellen kan je gewoon beter een gforce pakken. Het geen waar het wel om gaat is dattie opengl weer geeft en goed ook. Heb een keer ergens (damn weet niet meer waar) een vergelijking gezien tussen een oxygen sutherland &evans (toen ze nog zulk spul maakten ;)) en een game kaart. Kwa performance kwam de game kaart er in opengl er ook redelijk vanaf alleen op he moment dat je echte grote models ging laden zag je gewoon dat de pro kaartjes dit heel netjes weergaven tewijl de game kaarten polygonen verkeerd weergaven of wegvielen. En das nou het geen waar deze kaarten ook op gericht zijn het goed weergeven van extreem grote opengl scenes en niet de hoog mogelijke framerate halen aangezien dat toch weinig uitmaakt in een 3dstudio :)
Gebruiken ze dit soort kaarten bij renderstudio's als Pixar, of is deze kaart nog helemaal niets vergeleken bij wat ze daar gebruiken?
Neen, bij Pixar draaide alles vroeger op SGI, maar de frames werden in software gerendered. Tegenwoordig gebruiken ze daar een linux renderfarm voor (Toystory 2 was nog op Solaris, Monsters Inc. op Linux). Het ontwerpen van de scenes gebeurd nog steeds op zware SGI bakken met leuke grafische kaarten, maar het uiteindelijke renderen gebeurd altijd in software.

linux hollywood

<edit>Mooie link toegevoegd</edit>
op zich wel vergelijkbaar, maar ik geloof dat in de SGI bakken eigen kaarten (grafische chips) van SGI zitten. En die zijn helemaal afgestemd op de architectuur van die bakken (Onyx bv.) en dus waarschijnlijk wel sneller / beter :)
't is maar wat je een kaart noemt:
de IR3 van silicon is ongeveer een kuub groot
(maar dan draait ook z'n hand niet om
voor een 4 wanden cave in 48bits rgba quad buffered
stereo: 8 schermen gesynchroniseerd op >60 fps)
Best duur overigens, vooral als je er ook nog een paar
dozijn cpu's tegenaan smijt om de data aan te leveren...
Hebben ze daar niet van die mooie Silicon Graphics-bakken staan? Die machines zijn gemaakt om ALLEEN dat soort grafische spul te maken.

Als je die spullen in actie zit sta je letterlijk te kwijlen... :9

Zie o.a. http://www.sgi.com
Uit Tweakers.net nieuws 30-01-2002:
Silicon Graphics introduceert nieuwe Unix workstations:
[qoute]
Het daadwerkelijke renderen wordt tegenwoordig veelal overgelaten aan grote renderfarms die bestaan uit goedkope x86 nodes. Ter vergelijking: de R14K heeft op 500MHz een SPECint en SPECfp performance van respectievelijk 410 en 436 punten, terwijl de Athlon XP 1,67GHz een score haalt van 697 / 596 en de Pentium 4 2,2GHz de cijfers 771 / 766 op de teller zet.
[/qoute]

SGI heeft workstations met nVidia chipsets (geloof ik). Dit ding zou wel ass-kicken. Renderen gebeurd dus gewoon op snelle x86 bakken.
stel: je wilt zo'n kaart toch voor spellen gebruiken. Dan moeten de drivers heel anders geschreven worden (o.a. voor Direct3D), maar is deze kaart met andere drivers dan ook erg sterk in games of zijn de functies op de kaart daar echt niet voor bedoeld? Ik kan me nl. niet voorstellen dat er zoveel verschil zit tussen 3D prof. werk en games, maar dat kan aan mij liggen.
Deze kaart is DirectX 7.0 en OpenGL 1.3 compatible, dus in principe kan je er spellen op spelen. De drivers zullen waarschijnlijk niet helemaal optimaal presteren, maar deze kaart heeft vergeleken met normale game kaarten zoveel extra snelheid dat ie dat waarschijnlijk prima kan compenseren.
ik kan geen tests vinden van zulk soort kaarten tegenover bijv. een GF2 of GF3 kaart in OpenGL: zijn ze door extra geheugen/snelheid ook echt sneller dan een nVidia based kaart?
Test/Vergelijkingen van OpenGL kaarten. Hierbij ook enkele game videokaarten....

OpenGL Turbobooster - Diamond's FireGL2
http://www6.tomshardware.com/graphic/00q4/001213/

OpenGL Workstation Power -
Graphics Cards for the Professional User
http://www6.tomshardware.com/graphic/01q2/010615/

Professional Affair: OpenGL Graphics Cards Compete
http://www6.tomshardware.com/graphic/00q2/000515/
Anoniem: 13709 @roelio9 februari 2002 17:12
vergelijking met o.a. een GF2

een Quadro wel te verstaan.....
Misschien komt dat wel omdat de beeldkwaliteit niet te vergelijken is met de goedkope GeForce chipset.
Kan aan mij liggen maar ik heb een Matrox G400 en zelfs daar zie ik als ik goed kijk al kwaliteits verschil met de GeForce, kan je nagaan hoe mooi zo'n Wildcat moet zijn :)
Nee, hardwarematig is de kaart er op zich niet echt geschikt voor, de onderdelen in de kaart zijn op OpenGL rendering afgestemt, dat valt niet met drivers aan te passen. Neem bijvoorbeeld het plaatje van de GF4 core wat hier tijdje geleden stond, daarop zie je hoe alle onderdelen zitten, dit zal in deze kaart heel anders zitten, daardoor zijn bepaalde 3D3 en ook miniGL (quake, serious sam) feautures niet bruikbaar.
Dit is zo ongeveer de grootst mogelijk onzin die ik in sinds lange tijd gehoort hebt... Omdat de fysieke locatie van de componenten anders zitten op het PCB dan een GeForce4 worden bepaalde features niet ondersteund? :z
Anoniem: 11125 @Hielko9 februari 2002 17:06
Effe wakker worden.
Neem bijvoorbeeld het plaatje van de GF4 core wat hier tijdje geleden stond, daarop zie je hoe alle onderdelen zitten,
Volgens mij heeft DKasemier het hier over de opbouw van de GPU, niet over de PCB-indeling.
minigl is gewoon opengl, maar dan de nutteloze zooi eruit gesloopt. naar mijn weten gebruikt serious sam dit overigens niet. overigens vind ik het wel grappig dat je componenten in een chip kunt verschuiven voor betere compatibiliteit... misschien dat je maareens een eigen bedrijfje moet beginnen (nShuifia?)
Dit soort kaarten is geoptimaliseerd voor Polygon count, niet voor fill rate, dus spelletjes zouden er met speciale drivers hoogstens fatsoenlijk op draaien, tenzij het spellen zonder textures zouden zijn,
Retorische vraag: waarom heeft deze kaart maar liefst 256MB aan texture geheugen als ie nauwelijks textures zou kunnen gebruiken :D.
omdat de texel fillrate misschien bagger is?
Over het algemeen blinken deze kaarten uit in OpenGL, dus als je hem in een systeem zet met een OS dat hem wel correct ondersteund, de OpenGL dan, kun je spellen die buiten DirectX om de OpenGL aan kunnen sturen er gewoon op spelen...
Gebruikt dat ding nou in een keer sloten aan de achterkant? en dan heeft ie 2 analoge en 2 digitale uitgangen! Maar wat is dat voor een wazige aansluiting, die coax achtige plug?
Gebruikt dat ding nou in een keer sloten aan de achterkant? en dan heeft ie 2 analoge en 2 digitale uitgangen! Maar wat is dat voor een wazige aansluiting, die coax achtige plug?
Nou, psies wat je zegt... een coax aansluiting :)
van de site :
Connectors

One 3-Pin, Mini-DIN stereo sync output
Two DVI-I compatable Digital Video Output ports
One BNC connector
Two 6-pin modular jacks

is wel handig voor directe aansluiting op tv monitors en analoge opname apparatuur lijkt me, weet 't ook niet psies hoe dat allemaal gaat :)
Een BNC aansluiting is toch met 5 verschillende aders ofzo, die men vroeger gebruikte op grafische workstations??
BNC is net als de CAI maar twee-aderig... Dus een draad voor het geluid en een draad voor de video (ofzoiets...)
Anoniem: 6882 @RG10 februari 2002 12:53
jij bedoeld RGB
Volgens mij kan je die niet zo maar in je bak douwen, deze kaart is een 64bit pci :(
The result is an astounding 416 MB of on-board memory capacity-the largest ever available for an AGP add-in board-and up to 244 percent faster performance over the nearest competitor.
Deze komt qua performance ongeveer overeenkomt met een halve Wildcat 6210.
Hmmm dat vind ik een beetje vaag omschreven. Heeft ie de halve features of andere features die voor een 50% performance zorgen ten opzichte van de 6210.
En de prijzen zijn dan ook gehalveerd?
Zoals je mischien weet bestaan dit soort oplossingen vaak uit een heleboel chips, in plaats van één...

Waarom?, simpel: de kosten van het ontwikkelen van één chip zouden veels te hoog zijn, daarom gebruikt men een boel chips voor alle functies bij elkaar omdat de oplage toch niet hoog is.

Dit brengt een grote schaalbaarheid met zich mee, en dan moet je idd. denken aan de helft van de chips.
In het artikel zelf staat een vergelijking tussen de 6110 en 6210 (nokia? :) ). Het komt er op neer dat de 6110 de helft van de hoeveelheid geheugen heeft en ook enkele features mist. Het voornaamste verschil zit hem in het geheugen. En de prijs zal dus ook een flink stuk onder z'n grote broer liggen, al lijkt mij de helft van de prijs wel heel erg optimistisch :)
tering wat een kaart :) en sjah, met een 128 meg framebuffer .. damn, dan kun je pas echt lekker anti aliassen :9
Ja en wie zegt dat geheugen niet belangrijk is op een kaart..... :)
Idd om te kwijlen maar wat kost zo'n kaartje nou dan???
Toch vraag ik me af hoe snel dit videoplankie is vergeleken met de Geforce4 Ti4600 :)
Op het gebied van OpenGL visualisatie aplicaties zoals 3Dmax... heel ERG veel sneller.

Op het gebied van DirectX games (waar hij niet voor bedoeld is)... TRAAG.
ik zie 4 monitor uitgangen op de kaart(2 dvi en 2 analoog) kun je dan 4 monitoren gebruiken op 1 kaart? lijkt mij wel want voor analoge compatibiliteit heb je converter kabels, al lijkt mij dat de kwaliteit dat niet beter wordt. verder zie ik nog een tv out en rechts onder een ...?
Als er twee D/A converters op zitten dan kan je in principe vier monitoren aansturen met deze kaart :)
De twee digitale uitgangen kan je immers direct aansturen.
Ach, de vorige wildcat (5110) zat in de fictieve GOD-bak, dus ik geloof graag dat dit de snelste is die er is, prijs/kwaliteit doet er dan ook niet echt meer toe, er is gewoon niks snellers en je kunt moeilijk 30 kaarten met een 100x betere prijs/kwaliteit in 1 bak zetten :P. Maar er was nog een (oxygen) kaart met 64 VSA100 chips, had wel eigen toren trouwens die kaart maar is die niet iets sneller? :P

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.