Google dreigt universele TV- en Android TV-apk-apps vanaf mei te verbergen

Google dreigt Google TV- en Android TV-apps te verbergen als ze nog niet zijn overgestapt op Android App Bundle. Aab is de opvolger van het universele apk-bestand en zorgt voor kleinere apps. De tv-aab-apps moeten bovendien te archiveren zijn.

Apps die niet op tijd van apk-bestanden naar aab-bestanden zijn overgestapt, worden 'mogelijk' verborgen op Google TV en Android TV, dreigt Google. Het is niet duidelijk of dit alleen in de appstore zal zijn, of ook op apparaten van gebruikers. Nieuwe Play Store-apps moeten sinds juli vorig jaar al als aab-bestand verschijnen, dus het besluit geldt vooral voor oudere apps.

Android App Bundles zijn de opvolgers van de universele Android Package Kits. Die universele apk's bevatten bijvoorbeeld alle talen, bestanden voor verschillende schermresoluties en ondersteuning voor x86 en x64. Android App Bundles-apps downloaden en installeren alleen de talen en andere bestanden die noodzakelijk zijn voor het apparaat, waardoor aab-apps volgens Google twintig procent kleiner kunnen zijn dan de universele apk-apps.

Slimme tv's hebben vaak weinig opslag. Volgens Google gaat het gemiddeld om 8GB opslag, tegenover 64GB voor smartphones. Daarom hebben volgens het bedrijf juist Google TV en Android TV baat bij aab-bestanden, wat de reden is dat Google dit nu voor alle tv-apps verplicht gaat stellen.

Een andere eis die Google aan de slimme-tv-apps stelt, is dat ze archiveerbaar moeten zijn. Gebruikers kunnen bij dergelijke apps ervoor kiezen om de app te archiveren in plaats van te verwijderen, waardoor er zestig procent van de opslagruimte van de apps vrijkomt. Onder meer de gebruikersdata wordt dan niet verwijderd. Archiveerbare apps zijn sneller te herstellen naar volledige apps dan wanneer de app opnieuw geïnstalleerd zou moeten worden. Ook dit moet voor extra opslagruimte op slimme tv's zorgen.

Appontwikkelaars moeten vanaf mei 2023 aan deze twee voorwaarden voldoen. Google stelt dat het normaliter ongeveer drie dagen duurt om een app te migreren van een apk-installatiebestand naar een aab-installatiebestand.

Door Hayte Hugo

Redacteur

22-11-2022 • 13:12

45 Linkedin

Reacties (45)

Wijzig sortering
Appontwikkelaars moeten vanaf mei 2023 aan deze twee voorwaarden voldoen. Google stelt dat het normaliter ongeveer drie dagen duurt om een app te migreren van een aab-installatiebestand naar een apk-installatiebestand
zijn er appontwikkelaars op ons forum die hier iets zinnigs over kunnen zeggen

Ik heb het idee dat de playstore vol staat met
Apps die in een middagje zijn gemaakt en vervolgens nooit meer zijn geüpdatet

Maae als wél serieus ontwikkelaar wil je ook niet door een set ingewikkelde hoepels moeten springen
Reageer
Ik ontwikkel voor Android sinds release 1.5 en ben nooit fan geweest van het nieuwe .aab (Bundle) format:

De migratie is simpel en de voordelen wat ruimte besparing betreft zijn er zeker. Maar je geeft ook het hele signing van de app uithanden aan Google. In theorie stelt dit Google in staat wijzigingen aan jouw app te maken en die met de zelfde sleutels te signeren. Het oorspronkelijke .apk bestand kon je als ontwikkelaar zelf signeren zonder de sleutels ooit aan Google te moeten overhandigen.

Tja... Ik heb er persoonlijk altijd een dubbel gevoel bij gehad, net als Google en Apple Pay (ipv eigen oplossingen zoals ING) gaat er ook op deze manier weer meer macht naar Google, was dat echt nodig? Ik denk het niet.
Reageer
Met het AAB formaat an sich is er weinig mis. Je kunt ermee kleinere, op het specifieke apparaat toegespitste APKs genereren. Dat betekent dus minder downloaden en opslaan. Het probleem is dat het formaat verplicht is voor nieuwe apps op Google Play en dat Google dus zelf de APKs moet kunnen genereren en ondertekenen (met jouw signing certificate). En binnenkort dus ook verplicht voor al bestaande Google-/Android-TV apps. Ik begrijp de keuze wel voor dit soort apps, gezien de zeer beperkte opslag op zulke apparaten. De vraag is natuurlijk wanneer ze dit ook voor al bestaande mobiele apps verplicht gaan stellen.

Je kunt natuurlijk ervoor kiezen om je app op alternatieve app stores te distribueren, maar de overgrote meerderheid van je gebruikers gaan je app dan niet vinden. Je kunt dus eigenlijk niet om Google heen. Wat dat betreft verandert er dus niet zo heel veel met de AABs
Reageer
Het is toch jammer dat dit niet in het artikel stond. Ik had al een vermoeden dat er meer speelde dus dank dat je dit onderschrijft. Dag SmartTubeNext zo te zien.
Reageer
Het gaat in het nieuwsartikel om wat zichtbaar en geïnstalleerd is via de Play Store, niet wat 'sideloaded' is.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 november 2022 14:20]

Reageer
Ah dank voor de verduidelijking, dat had ik niet helemaal uit het artikel gehaald.
Reageer
Elk Android TV/Google TV (niet de varianten van Amazon e.d.) apparaat heeft Play Services, waarmee Google sowieso controle heeft over het end-point. Daarmee bepaalt Google of en hoe handtekeningen geverifieerd worden. Google heeft al alle macht. De macht heb je als ontwikkelaar al gegeven aan Google met het besluit om binnen het ecosysteem te gaan publiceren.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 november 2022 20:54]

Reageer
In theorie stelt dit Google in staat wijzigingen aan jouw app te maken en die met de zelfde sleutels te signeren.
Ja, in theorie misschien (ik heb er geen bal verstand van hoor), maar waarom zou men dat doen? En mág men dat wel, juridisch gezien? Jij bent eigenaar van de code en de app, toch? Iemand mag dan toch niet zomaar iets daarin veranderen en de app uit jouw naam publiceren?
Ik zie ook niet waarom Google dat zou willen. Wat ik uit het verhaaltje begrijp, doen ze dit omdat die smart TV's eigenlijk heel crappy in elkaar zitten. Ik vervloek de dag ook dat ik gezwicht ben voor een Philips smart tv met Android TV en mijn Nvidia Shield heb verkocht. Dat was een heel fijn kastje voor Android, supersnel en met een boel geheugen en opslag. Maar die Android TV implementatie op de Philips is écht zwaar köt.

Er is inderdaad, zoals elders opgemerkt iets te zeggen voor het dictatoriale verhaal van Apple over het platform en de appstore... :+
Reageer
"Maar je geeft ook het hele signing van de app uithanden aan Google." Zo weet je dus ook nooit of je wel de echte versie van Signal/Protonmail/Threema etc. heb? Of een voor jou aangepaste versie..
Reageer
Ik heb het idee dat de playstore vol staat met
Apps die in een middagje zijn gemaakt en vervolgens nooit meer zijn geüpdatet
Als die nog werken zou dat prima zijn. Helaas komt Google tegenwoordig iedere paar maanden met nieuwe eisen aanzetten en mag je weer aan de slag.
Als je hobbymatig een app gemaakt hebt is dat geen doen meer. Je blijft bezig.

De nieuwste eis is dat alle apps automatisch verwijderd gaan worden na twee jaar geen updates. Ook al heeft de app geen update nodig. M'n hele portfolio is dankzij Google langzaam aan het verdwijnen en daar is niks aan te doen.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 22 november 2022 14:23]

Reageer
Even iedere 2 jaar in je Gradle file versienummer te verhogen. En als je dan toch bezig bent even de targetSDKVersie op laatste versie zetten en je dependencies controleren en updaten. Vind dat toch wel de taak van een developer om ieder jaar te doen. Dus, wie niet de moeite neemt om eens in de 2 jaar even zijn app te compileren tegen de nieuwe SDK's aan en dependencies te updaten mag ook niet klagen dat Google na 2 jaar zijn app uit de store verwijderd. Apps maken == onderhoud eraan doen.
Reageer
Probeer eens een Unity 4.x app te updaten naar een nieuwe SDK. Die games kan je sowieso afschrijven. Deze policy werkt totaal niet voor gameontwikkelaars.

In mijn geval is het bedrijf sowieso gestopt met apps maken, en werkt er niemand meer die deze updates uit kan voeren. De apps gaan dus sowieso verdwijnen en ik heb straks dus niks meer om naar te linken als ik ergens solliciteer. Lekker handig.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 22 november 2022 19:19]

Reageer
Ik ben zelf niet in die wereld thuis, maar kun je niet relatief eenvoudig iets grafisch aanpakken? Ander app icoontje, de kleuren in de UI van je app lichtjes wijzigen etc, en dat dan als update naar de Play Store pushen?
Reageer
Een AAB genereren i.p.v. een APK is kwestie van 1 vinkje bij het signed build process. Zo heb ik ook recent een app hiervoor aangepast.
Reageer
Dat kan best zo zijn als je een standalone developer bent die op zijn eigen laptop zit te ontwikkelen/compileren.
Ik heb ooit een signing-pipeline bedrijfsmatig opgezet waar de APK signing key in een HSM zat (Hardware Signing Module), waarbij de toegang strikt gereguleerd werd. Dan spreek je over echt wel iets anders dan 1 vinkje om dat om te zetten.
Reageer
Lijkt mij dat in deze gevallen de melding van Google dat dit gaat optreden vooraf aangekondigd is (of dat de oude situatie niet meer ondersteund wordt) en dat hierop dus tijdig geanticipeerd had kunnen worden.
Reageer
Dan hoop ik dat je niet CKA_NEVER_EXRACTABLE (of de hsm vendor variant daarvan) aangezet hebt want dan is het feestje voor die specifieke app voorbij zodra aab verplicht word aangezin je de sleutels er niet uit krijgt. Tenzij ze daar weer van afgestapt zijn en je alsnog zelf kan signen maar ik acht de kans klein. Het is werkelijk belachelijk dat dit doorgevoerd is en per-definitie een security gat (ondanks het gedoe met upload keys).
Reageer
Ligt aan je build pipeline. Als je het allemaal direct op je laptop build dan kan het net zo simpel zijn als 1 vinkje omzetten. Als je een ingewikkelde build pipeline hebt.. dan kan het van een paar uur tot idd een paar dagen duren. Hoeveel precies kan niemand je vertellen want het ligt aan je teams build pipeline.
Reageer
Die ietwat totalitair gerunde Apple App Store heeft ook zo z'n voordelen ;)
Reageer
installeer blokade, niet vanuit de appstore maar vanaf hun eigen website.
Blokada 5 is top. blocked bij mij nagenoeg alles

https://go.blokada.org/apk5

[Reactie gewijzigd door Tha op 22 november 2022 16:16]

Reageer
Dank, Gaan we Blokada 5 proberen
1.05 sleep nog niet :)
inmiddels installeert, free vers.. of kopen.
heb snel een review op YT gekeken
Als ik nu zo kijk wat er aan block is op mijn phone en deze cijfers voorwaar mag nemen, overweeg ik een betaalde. Maar kijk het eerst even aan. hoop opties maar die zijn dan denk ik werkzaam in een betaalde blokade

[Reactie gewijzigd door Jeroen hofman op 23 november 2022 01:09]

Reageer
Het wordt tijd dat er een NEE NEE stikker in de store komt, net zoals menig op zijn brievenbus heeft.
Dat kan toch. Gewoon geen appstore gebruiken. Is natuurlijk een wezenlijk verschil tussen een Brievenbus welke jij wettelijk verplicht (als ik me niet vergis) moet hebben en waar bedrijf zomaar troep naar binnen kan gooien en een Appstore binnen een ecosysteem waarvoor je zelf hebt gekozen om daar gebruik van te maken.
Zo las ik ook dat providers onderling bij storingen geen dienstenmeer overnemen van andere providers dus een storing en je hebt perdirect hulp nodig Tja hen je een probleem.
Nee dat heb je niet, als je in nood bent bel je 112 en dan maakt het niet uit bij welke provider je zit of dat je uberhaupt een sim in je toestel hebt zitten, als er een werkende mast in range is (van welk netwerk dan ook) dan kun je 112 bellen.
Reageer
Slimme tv's hebben vaak weinig opslag. Volgens Google gaat het gemiddeld om 8GB opslag [...]
Dat zag iedereen ook van mijlenver al aankomen natuurlijk. Had dan gewoon normale 21e eeuwse eisen gesteld aan de devices, maar nee, mag allemaal op crappy soc's draaien met de opslag van een floppy.

[Reactie gewijzigd door i7x op 22 november 2022 14:09]

Reageer
21ste eeuws? Ik herinner me nog 64 MB USB Flash drives uit deze eeuw. 8 GB was toen echt onbetaalbaar.
Reageer
Hij had het over smarttv-apparaten. Die waren er in de tijd van 64 MB usb-sticks nauwelijks en al zeker niet in de vorm hoe we het nu kennen (van bekende fabrikanten met een voor tv's geoptimaliseerde vormgeving en bediening).
Reageer
Heeft Google's eigen Chromecast TV niet slechts 8GB opslag? Blijkbaar trappen ze zelf ook in die valkuil.
Reageer
De nieuwste versie die max 1080p kan wel ja, de 4K versie heeft maar 4GB opslag (en kan daardoor blijkbaar niet eens een Android versie upgrade update doen)

Zeker nog specs in m'n hoofd van de eerste geruchten over de 1080p versie maar zo te zien beiden idd 8GB opslag waarvan 4.4GB beschikbaar voor de gebruiker.

[Reactie gewijzigd door apis29 op 23 november 2022 20:15]

Reageer
Het update probleem is ondertussen ook "opgelost" ze zijn overgestapt op een nieuw update proces dat enkel de software die veranderd is bijwerkt


Maar ja google bevestigt in dit statement dat zij zelf producten produceren die niet voldoen aan de minimum vereiste (voor stabiel gebruik) voor hun software

Ik hoop dat ik mijn 4k google chromecast gratis kan inwisselen voor een model dat wel voldoet aan de minimum vereiste
Reageer
Gebruikte hem zelf al een tijdje niet meer dus dit nieuws gemist maar ik lees idd dat er ondertussen Android 12 voor beschikbaar zou moeten zijn :Y) (straks maar eens controleren dan)

Edit: inmiddels inderdaad Android 12 erop en dat zou moeten betekenen -> 'New! Match content frame rate allows you to switch between refresh rates'
Enige waar ik op zat te wachten ...

[Reactie gewijzigd door apis29 op 23 november 2022 21:05]

Reageer
Maar dan worden ze weer duurder en wint het bedrijf die de goedkoopste rommel erin stopt bij de gemiddelde mediamarkt consument.

Mijn inziens hadden we nooit die zooi in de TV moeten stoppen, maar lekker alles in een aparte box als bijvoorbeeld een Apple TV houden. Ik heb ook al die zooi op de TV maar gebruik het nooit, ondersteunen en bugfixes op de Apple TV is vele malen sneller dan voor mijn 3 jaar oude Samsung TV.
Reageer
Het is alweer zo overduidelijk waarom je geen centrale store wilt waar een enkel bedrijf de scepter kan zwaaien. Ze kunnen doen waar ze zelf zin in hebben. Daar ben ik op tegen.

[Reactie gewijzigd door Terrestrial op 22 november 2022 17:14]

Reageer
Je hoeft met Android (TV) geen gebruik te maken van Google's winkel. Zo is SmartTubeNext enkel verkrijgbaar buiten de Play Store. Die is gewoon te 'sideloaden'.

Als er geen alternatief zou zijn dan kan je hier je vraagtekens bij zetten. Dat is er echter wel. Bovendien zijn dit simpelweg hygiëne-eisen voor de ontwikkeling en het aanbieden van applicaties in Google's winkel. Ik kan niet zeggen dat ik het daar oneens mee ben.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 november 2022 14:18]

Reageer
Denk je dat sideloaden van APK mogelijk blijft? Zoals ik het begrijp moet het AAB worden wat weer in handen is van Google zelf. Hopelijk heb ik het mis.
Reageer
Denk je dat sideloaden van APK mogelijk blijft? Zoals ik het begrijp moet het AAB wordend wat weer in handen is van Google zelf. Hopelijk heb ik het mis.
Dat is niet zoals ik het interpreteer. Bron:
“Android App Bundles” (AABs) are the standard publishing format on Google Play (phones, tablets, TVs, etc) that have replaced “Android Package Kits” (APKs).
Verder stelt Google voor de Play Store al sinds augustus 2021 eisen aan het gebruik van AAB. Het beperken van deze eisen tot de Play Store is logisch, omdat AAB enkel beschikbaar is via de Play Store en ze ontwikkelaars waarschijnlijk niet in de weg willen zitten met 'vrij' (pre-publicatie) ontwikkelen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 november 2022 14:52]

Reageer
Thanks, net zoals je vorige verduidelijking :)
Reageer
Maar is AAB dan juist in het leven geroepen om het hele sideloaden tegen te gaan?
Reageer
Ik ben benieuwd wat dat gaat betekenen voor de F1TV app voor Android TV. Via de Play Store op mijn Sony televisie is die app niet beschikbaar. Geen idee waarom niet. Ik haal hem daarom van APKMirror en dat werkt gewoon.

Maar is er straks nog wel een geschikte APK voor mijn televisie, als de F1TV app ook als AAB gepubliceerd gaat worden?
Reageer
Ontwikkelaars kunnen in de Play Store-console kiezen om bepaalde landen buiten te sluiten, om bepaalde vereisten aan apparaten te stellen (bijvoorbeeld "touch screen" of "accelerometer") of om bepaalde apparaten als non-compatibel te markeren.

Zo had je bepaalde Android-toestellen die volledige API's niet implementeerde en iedere app die daar gebruik van maakte crashte of liep tegen hele rare problemen aan. Op dat punt kun je niet je app meer omschrijven (tenzij je elk vaag apparaat op de markt bestelt, lekkere business voor fabrikanten) en kun je apparaten buiten gaan sluiten zodat je supportafdeling niet constant klachten hoeft te ontvangen van buggy apparaten.

Als je TV de app niet laat zien, is de kans groot dat de ontwikkelaar er voor gekozen heeft om je apparaat buiten te sluiten. AAB gaat daar geen verschil in maken.
Reageer
Maar je kan de app alsnog sideloaden en met f1tv werkt dat perfect (zolang je maar de Android tv versie download en niet de normale Android versie….
Reageer
Zit er verschil in de f1tv app tussen de telefoon versie en de Android tv versie? Ik heb een Android tv IPtv kastje, maar vind daar dezelfde versie als op mijn telefoon. Een echte Android tv versie vind ik nergens.
Reageer
Ik weet dat sideloaden nu goed werkt. Maar met de AAB versie wordt dat een stuk ingewikkelder lijkt mij. Je kunt niet zomaar een AAB op je TV installeren. Een hoe kom je dan aan een APK?? Of hoe komt APKMirror aan een APK?
Reageer
F1 TV app is ook pas iets meer dan een jaar geleden beschikbaar gekomen op de Nvidia Shield TV.
Uit contact wat ik destijds met Nvidia had bleek dat ze dit per apparaattype kunnen/moeten uitgeven/releasen.
Nvidia Shield TV is dus zo'n apparaattype, en veel smart TV's met eigen stores dus waarschijnlijk ook. Op dat vlak zullen ontwikkelaars/uitgevers van apps vanwege marktaandeel waarschijnlijk vaak proriteit geven aan webOS (LG) en Tizen (Samsung).
Reageer
Wellicht hele domme vraag (al schijnen die er niet te zijn...), maar gaat dit naar verwachting nog een (negatief) effect hebben voor het gebruik van alternatieve Android TV mediaspelers (bv. Nvidia Shield TV)?

Gaat dit bv. op de (middel)lange termijn betekenen dat er steeds minder apps beschikbaar/geüpdate gaan worden voor deze alternatieve Android TV mediaspelers?
Of kan iedere Android TV mediaspeler ook gebruikmaken van deze nieuwe tv-aab-apps?
Reageer
TV geheugen is klein? Dan zit er vaak een USB aansluiting op. Daar doe je dan een SSD in (of USB-Stick, hdd) en maakt er intern geheugen van. Heb ik ook gedaan met mijn The One Philips android tv. Geen probleem dus.
Reageer


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee