Team achter opensourcegame-engine Godot richt Godot Foundation op

Het team achter de opensourcegame-engine Godot richt een stichting op onder de naam Godot Foundation. Via de stichting, die opgezet wordt in Nederland, kunnen partijen doneren aan het team om de ontwikkeling van de engine te financieren.

Het Godot-team schrijft dat de game-engine ondertussen zo succesvol is dat het logisch is om een onafhankelijke eigen stichting in het leven te roepen. Voorheen regelde de non-profitorganisatie Software Freedom Conservancy de donaties voor Godot. "Door een onafhankelijke entiteit te worden wordt het voor ons mogelijk om alleen aan Godots belangen te denken."

Wat de rolverdeling binnen de organisatie betreft verandert er verder weinig. Waar voorheen het Godot Project Leadership Committee en een groep adviseurs de financiële beslissingen namen, wordt het PLC nu omgedoopt tot bestuur van de Godot Foundation. Dezelfde mensen blijven dus de beslissingen nemen. De banden met het SFC zijn overigens niet helemaal verbroken, want die organisatie gaat het bestuur voortaan van advies voorzien.

Langzaam maar zeker wordt het werk dat de SFC doet, overgedragen aan de Godot Foundation, totdat de stichting uiteindelijk alle financiële processen uitvoert. De organisatie maakt niet bekend op welke termijn de overdracht plaatsvindt. De overstap naar de eigen organisatie moet geen verdere invloed hebben op de ontwikkeling van de game-engine; dat proces blijft hetzelfde.

Godot
Hoewel het Godot-team niet meer gefinancierd wordt door donaties die door de Software Freedom Conservancy geregeld worden, blijven de non-profitorganisaties in een andere verhouding bij elkaar betrokken.

Door Yannick Spinner

Redacteur

02-11-2022 • 16:04

35

Submitter: TheVivaldi

Reacties (35)

35
35
21
4
0
12
Wijzig sortering
Zie hier een (niet uitputtend) overzicht van spellen die met Godot gemaakt zijn.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 24 juli 2024 17:38]

en hier nog een overzicht met Godot spellen op Steam
Daar zit echt crap tussen. Als ontwikkelaar die zelf crap maakt vraag ik me dan af: Kan ik daar werkelijk $5 voor vragen? Ik zou wel willen zien hoeveel sales elk spel heeft gemaakt.
Er zit "crap" tussen alle lijstjes die je kan maken van spellen die met techniek X gemaakt zijn. Dat heeft niets met Godot te maken.
Er zit "crap" tussen alle lijstjes die je kan maken van spellen die met techniek X gemaakt zijn. Dat heeft niets met Godot te maken.
Ik denk niet dat @Sando wil beweren dat je met Godot alleen maar troep kunt maken. Wel kan ik bevestigen dat ik de troep (tekeningen, 3D-modellen, software etc) vrijwel altijd maak met gratis open source software. Als je dus een uitputtende lijst zou maken van alle 3D-tekeningen die met Blender zijn gemaakt en alle tekeningen die ooit met Maya zijn gemaakt, er bij Blender relatief veel crap tussen zit: ik ga niet €279/maand betalen om crap te maken als het ook gratis kan.

Maar daar zit 'm de kneep, het is geen uitputtende lijst. De lijst van @The Zep Man is geredigeerd door Godot-makers en bevat dus alleen werk waar zij trots op zijn. Jouw lijst lijkt op het oog ongeredigeerd: iedereen kan zelf iets op Steam pleuren en in deze lijst komen.
Ach, dat had je ook met Unity destijds (en nog steeds). Ontwikkelaars die zich er zeer gemakkelijk van af maken met een assetflip en dan gewoon een waardeloos spel op de markt mikken via Steam.
https://games-stats.com/

Meestal zijn dat soort games verlieslijdend. De klant ziet ook wel dat er weinig moeite in is gestoken dus de $100 die het kost om een game op Steam te zetten verdienen ze niet eens terug.
klopt die lijst met winst echt? bijvoorbeeld spel "stationeer" heeft 3 miljoen verkocht wat mij best goed te doen is voor dat genre..
klopt die lijst met winst echt?
Nee, vaak zijn dat soort lijsten grote onzin. Ik heb aan enkele projecten gewerkt en dan zie je cijfers voorbij komen qua verkopen en dan zit het er soms een factor 2 naast.
Het is een schatting gebaseerd op het aantal followers / reviews. Bij de grotere bedragen is het redelijk accuraat terwijl ze er bij kleine relatief ver naast kunnen zitten. Maar het is niet zo dat zij zeggen $10 en dat ie eigenlijk een miljoen verdient heeft. Dan heb je het hooguit over $100.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 24 juli 2024 17:38]

Sonic colors ultimate is ook in Godot gemaakt ( al waren ze dat vergeten te vermelden :+)https://nl.ign.com/sonic-...n-patch-na-ruwe-lancering

[Reactie gewijzigd door daan2609 op 24 juli 2024 17:38]

Klopt. Al moet ik er wel bij zeggen dat ze niet verplicht zijn dit te vermelden, het is wel netjes om dit te doen. Ik ben ook blij dat ze dit uiteindelijk wel gedaan hebben want dit is namelijk een goed voorbeeld van de kwaliteit van de engine voor andere bedrijven.
Dat klopt niet. De game gebruikte broncode van Godot maar is niet in de engine gemaakt.
De gamestudio zelf zegt daarintegen dat dit wel het geval is. Ze hebben de engine wel zwaar aangepast, maar volgens de studio is het dus nog steeds Godot.
De studio zelf heeft er nauwelijks iets over gezegd. Alleen het volgende:
We are very sorry about this oversight and are committed to properly crediting all technology that we use. Despite the credits being reviewed multiple times, this was somehow missed. An upcoming patch will be released shortly to correct this issue.
Lijkt me sterk dat je het mist als ze echt met z'n allen in de Godot editor aan het werk waren.
Credits worden in gamestudios vaak op het laatste moment bij elkaar gezet. Het is echt niet gek om zoiets te vergeten.
Oehhhh, Dungeondraft! Dat gebruik ik altijd voor mijn kaarten die ik nodig heb met dnd
Voor wie is Godot nu precies interessant? Qua techniek is Unreal geloof ik veel interessanter en deze is ook gratis te gebruiken voor kleine projecten en je kan er tegen betaling ook support bij krijgen. Dat lijkt me voor bedrijven veel interessanter.
Waar in het verleden GameMaker werd gebruikt bij informatica lessen op scholen heeft Godot deze taak nu gekregen. Er worden bijvoorbeeld lesprogramma's ontwikkeld binnen de engine zelf, iets wat niet makkelijk kan in andere engines.
Het is een hele kleine en lichte engine (23MB), je kan dus direct aan de slag. Ideaal voor snelle experimenten.

Daarnaast heeft Godot in tegenstelling to Unreal en Unity een daadwerkelijke 2D engine ipv dat hier een 3D engine voor gebruikt wordt.
Unreal staat er om berucht regelmatig te crashen, zelf heb ik nog geen crash van Godot gezien lokaal.

En als bedrijf zijnde kun je ook bij Godot support krijgen, dit gaat dan wel via speciale bedrijven (die ook mee ontwikkelen aan de engine). De twee bekendste bedrijven die ook je spel kunnen porten naar consoles zijn: https://prehensile-tales.com/ en https://w4games.com/
W4games is van een deel van de oorspronkelijke maintainers van Godot, en medewerkers/oprichters van Prehensile Tales zit ook in deze nieuwe stichting. Ze zijn aparte entiteiten maar wel met een hechte band met de engine zelf.

Unreal is een stuk ingewikkelder dan Godot en bij veel spellen is die complexiteit gewoon niet nodig. Ik denk ook niet dat er veel mensen twijfelen tussen Godot of Unreal. Een logischere twijfel zou tussen Godot, Unity en GameMaker zitten. GameMaker is volledig 2D, Unity is 3D (de 2D engine is plat 3D) en Godot is het beide.


Persoonlijk vind ik de structuur van Godot veel fijner dan bij Unity of GameMaker en daarnaast heb je een engine die geen verborgen kosten heeft en volledig opensource is.
Ik als IT-er, was eens benieuwd hoe je een 2D en 3D game kon maken.

Van de verschillende tools, vond ik Godot wel het fijnste om mee te werken, iets minder complex dan Unity en andere soorten. Maar des te min, kan je er nog steeds mooie en leuke games mee maken.

En je zit niet vast aan een licentie, dat kan best wel handig zijn :)
Voor degene die alleen maar open source software willen gebruiken.
Of je wil een 2D game maken, en daarbij niet de complexiteit van een 3D engine hebben.
Of je gebruikt Unreal en wil nu een 2D game maken. Unreal is daar niet heel handig voor. Unreal is qua techniek vooral heel interessant voor 3D games.

Niet alleen bedrijven maken games, je kan dat ook hobbymatig doen.
Voor iedereen die niet een V12 nodig heeft voor hun game om het maar even simpel te zeggen.

Daarentegen gaat Godot van een 4-cylinder naar een V6 met hun 4.0 release :9 waar ik met smart op zit te wachten en opperen mensen dat Godot 4.0 een serieuze Unity concurrent zou kunnen worden.

Hier een flytrough van een prachtige 3d scene in de 4.0 alpha https://www.youtube.com/watch?v=AEHBAm6RcQk

[Reactie gewijzigd door dakka op 24 juli 2024 17:38]

Volgens mij wordt de c# support ook een stukje beter met 4.0. Bepaalde combinaties van nuget packages en .net targetframeworks gaan helaas fout; met name als je het multi-platform wilt houden.

Zelf zit ik nog op 3.4.5 en ga ik waarschijnlijk nog over op 3.5.x. Volgende project wat ik ooit doe wordt dan wel 4.0 waarschijnlijk.
Godot werkt erg goed voor 2d spellen. Unreal is daarvoor gigantische overkill en Unity waarschijnlijk ook.
Je mist inderdaad echte support; maar de community is best groot en helpt graag.
Voor wie is Godot nu precies interessant? Qua techniek is Unreal geloof ik veel interessanter en deze is ook gratis te gebruiken voor kleine projecten en je kan er tegen betaling ook support bij krijgen. Dat lijkt me voor bedrijven veel interessanter.
Maar heb je al die interessante techniek ook nodig als alles wat je wil doen een relatief eenvoudige game bouwen is? Godot installeren kost je een minuutje, en wat je ook bouwt, je mag je game zonder beperkingen verspreiden.
Unreal en Unity hebben beperkingen voor specifieke doeleinden zoals bv. gokspellen die een aparte licentie vereisen.
Een van de voordelen van het hebben van een organisatie is dat ze nu potientieel deals kunnen sluiten met de game console boeren en net als Unity en Unreal een support chain kunnen opzetten in de developer environments van Nintendo, Sony en Microsoft. Dan kunnen ze officiele platform modules voor Godot ontwikkelen en verspreiden naar devs met de respectievelijke licensties. Zal misschien nog even duren maar zou de populariteit van de engine zeker een boost geven binnen de industrie.

[Reactie gewijzigd door Joerdgs op 24 juli 2024 17:38]

Dat is dus niet het geval :) https://twitter.com/reduzio/status/1587542606497579009
The problem is not the legal entity, its the mission statement, license incompatibility, legal responsibilities and high cost of developing these. I tried negotiations for years and I assure you it will never happen officially.

The lack of options is is why
@W4Games
exists now.
Dit wordt nu gedaan en blijft gedaan worden door daadwerkelijke bedrijven (bv Prehensile Tales en W4 Games). De stichting zegt zelf hier niet veel voor te kunnen doen, juist vanwege de restricties van die licenties.
W4 Games heeft al wel gezegd dat zodra deze restricties (door console makers) niet meer gelden ze het meteen opensource maken.

Het grootste voordeel van deze stichting is dat er makkelijker op verschillende manieren en voor specifieke doelen geld naar het project kan gaan. Zo is er in het verleden al een keer gehint op een Asset Store waar mensen hun assets kunnen verkopen, met deze stichting wordt het mogelijk om het betaalverkeer te regelen en een x percentage van elke aankoop naar de stichting te sturen. Dit is na de aankondiging van de stichting nogmaals gehint door een maintainer.

Ooķ kunnen mensen specifiek gaan doneren voor bv "AR/VR integratie" waarmee er doelbewust een ontwikkelaar betaald kan worden die zich focust op die integratie.
Er zijn verschillende open source engines die *wel* ondersteuning hebben voor consoles door de broncode op aanvraag of op de fora van de consolebouwer beschikbaar te maken.
Ja, maar zoals ik de maintainer al citeerde. Dat ligt niet aan het wel of niet hebben van een eigen stichting. De stichting heeft statuten opgesteld waar ze aan moeten voldoen en dat is in strijd met de licenties van console fabrikanten.

Ik geef alleen maar aan dat wat Joerdgs zegt in dit geval dus niet klopt.
Waarom een nederlandse stiching? Ik neem aan dat er banden zijn met NL?
Volgens mij is er niet een specifieke reden voor genoemd, maar een aantal dingen die er aanleiding voor hebben kunnen zijn:
1. Ze hebben advies ingewonnen van Ton Roosendaal (Blender). Blender heeft ook een Nederlandse stichting en dit werkt erg goed.
2. Ik heb begrepen dat TMM2K onderdeel van de stichting zal zijn. Dit is een Nederlandse mede ontwikkelaar van Godot en onderdeel van een Godot consultancy and game development bedrijf.
Maar Blender komt oorspronkelijk ook uit Nederland en heeft hier een fysiek kantoor.
Klopt, dat is waarschijnlijk de uitleg waarom Blender ook voor een Stichting heeft gekozen.

Als je dan als nieuw project advies inwint bij een Nederlandse Stichting, je mensen hebt die in Nederland zitten en het grootste deel van het core team Europees is is het erg makkelijk om een pad te kiezen dat al bewandeld is ipv bv in Spanje (waar Juan tegenwoordig woont) het wiel opnieuw uit te vinden.
Zaten we daar nou echt op te wachten?

Sorry, flauw, ik weet het, maar ik kon het niet laten :+
We zitten vooral te wachten op Godot 4 :)

(en ik verwacht dat je wel wat -1's gaat krijgen omdat men de referentie niet kent, al gebruiken de maintainers de referentie zelf ook regelmatig)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.