Telecompaper: 60 procent ondervraagde Nederlandse jongeren heeft iPhone

Ongeveer 60 procent van de ondervraagde jongeren uit Nederland in het Consumer Insights-panel van onderzoeksbureau Telecompaper heeft een iPhone. Dat is meer dan vier jaar geleden. Het onderzoeksbureau concludeert dat Apple heeft geprofiteerd van het wegvallen van Huawei.

Waar vier jaar geleden al 51 procent van de ondervraagde jongeren een iPhone had, is dat nu gegroeid naar 60 procent, zegt Telecompaper. Het aandeel van Samsung daalde bij ondervraagden tussen 18 en 24 jaar van 29 naar 23 procent. In de leeftijdsgroep van 25 tot 35 jaar is Apple nog de grootste, boven de 35 jaar is Samsung het populairste merk.

Het marktaandeel van Samsung over alle ondervraagden is daarmee niet veranderd afgelopen vier jaar en blijft op 43 procent. Apple komt uit op 36 procent, iets hoger dan de 30 procent van vier jaar geleden. Telecompaper noemt in zijn bericht geen andere merken, maar merkt op dat het aandeel van Huawei is gekelderd. Onder meer Apple heeft daarvan geprofiteerd. In totaal hebben andere merken, zoals Xiaomi, OPPO, OnePlus en Sony, 21 procent van de markt in handen.

De cijfers komen uit het Consumer Insights Panel, waarvoor Telecompaper maandelijks minstens 5000 mensen tussen 16 en 80 jaar ondervraagt over hun bezit en gebruik van elektronica. Deze cijfers zijn gemiddelden van 2022 tot nu toe, vergeleken met gemiddelden van 2018 tot nu toe.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

11-10-2022 • 07:18

198

Reacties (198)

198
192
78
1
0
61
Wijzig sortering
Bij je ouders wonen en geen grote uitgaven hebben, dat helpt natuurlijk in het kunnen sparen voor en kopen van een iPhone. Niet heel verrassend dat juist de oudere groep voor goedkopere merken kiezen; zeker omdat de meerderheid wat browsen/whatsappen doet. Hoef je geen flagship voor te hebben natuurlijk.

Wel opvallend, ik heb mijn ouders juist voorzien van een iPhone ivm “simpelheid” van besturing, die zouden Android veel te ingewikkeld vinden.
Mijn moeder kan prima overweg met een moderne Android telefoon.. het probleem met de jeugd is dat ze spullen willen hebben die bijna niet betaalbaar voor ze zijn, omdat ze dan het gevoel hebben dat ze ergens bij horen en dat ze hierdoor status hebben. Dit is iets wat bij de leeftijd hoort en daar kun je weinig aan doen; sommige lagen van de bevolking zijn hier extra gevoelig voor, vooral diegene wie het leven verder niet veel te bieden heeft.

Er bij willen horen en vervolgens keihard genomen worden door een bedrijf wat woekerwinsten boekt met ondermaatse en overprijsde producten die niet meer te repareren zijn is complete waanzin.. ze weten hier thuis dat Apple troep er niet in komt, hoe 'leuk' het ook lijkt.. als ze het willen dan kopen ze het zelf maar met geld wat ze hebben (dan ineens wordt 1000+ euro voor een mini computer waar je niet zoveel meer op kunt doen anders dan media consumeren ineens wel heel erg duur).

Je hoeft natuurlijk niet mee te doen aan die waanzin en gewoon lekker bij een goedkope Motorola midranger houden die alles behalve gaming doet (een afleiding die sowieso niet op een telefoon thuishoort).

We leven in een wereld waarbij aandacht volledig versplinterd is en iedereen verslaafd is aan de dopamine hits; gelukkig zie je dat er een tegenbeweging op gang aan het komen in de vorm van dumbphones is die ook nog eens succesvol begint te worden en ECHT een positieve impact heeft op mensen. Ikzelf emuleer een dumbphone door IEDERE vorm van notificaties te silencen en mijn telefoon alleen te pakken wanneer IK dat wil of wanneer iemand me belt of aanspreekt op een messaging service. Dat kan prima, het vereist alleen een beetje discipline, maar ik snap dat dit niet voor iedereen weggelegd is.

Social media is toxic AF en brengt al jaren niks anders dan engineered gevoel van onwaardigheid, onzekerheden en andere ellende. Ik leer ze hier thuis hoe ze fatsoenlijk omgaan met technologie en wat bedrijven en kwaadwillenden allemaal kunnen met hun data. DAT zouden ze moeten leren op scholen, maargoed.. dat soort dingen leer je niet op school, want dat is niet nuttig om goede consument en 'contributer to society' te worden.

[Reactie gewijzigd door cappie op 24 juli 2024 21:05]

Begrijp me niet verkeerd - ik ben het deels wel met je eens. Maar je doet je hele verhaal als af als feitelijk en juist, terwijl het subjectief is.

Omdat het zo subjectief is, moet het juist niet op scholen worden onderwezen. Waar jij nu indirect voor propageert is dat je jouw visie op het leven en de maatschappij moet onderwijzen en dat die superieur is aan iedere andere vorm van levensbeschouwing.

Juist een doctrine met opvattingen als 'Apple komt er hier niet in', 'Social media is toxic AF', 'Ik kan het wel, maar het vereist discipline die niet iedereen heeft' doet me denken aan hoe sektes inmekaar steken: "X is slecht, Y is goed, do as I say, not (necessarily) do as I do". En dat lijkt me zeer zeker niet wenselijk om op scholen te onderwijzen.
Het sociale media gebruik van jongeren zorgt wel echt voor rare situaties. Laats hoorde ik op een verjaardag dat een meisje daar was afgewezen door een jongen omdat ze niet genoeg snaps (snapchats) op haar profiel had. Dit gaat over kinderen van 12(!) die elkaar al afrekenen op hoe zichtbaar je online bent.

'wij' hadden natuurlijk ook de 'populaire' mensen maar het neemt echt ongezonde vormen aan.
Ik heb te doen met toekomstige historici die 500 miljoen selfies van Nederlandse toeristen in Parijs moeten bekijken.
Welnee, die verdwijnen ook weer zo snel als ze gemaakt zijn.

Ondanks dat we veel meer data verzamelen zijn we heel slecht geworden in het langdurig opbergen en terughalen. Want we hebben er zelf geen controle meer over, al onze foto's staan in vage appjes waar ze nauwelijks in terug te vinden zijn (want de appbouwers hebben liever dat je naar een advertentie of 'trending' video kijkt) en als het bedrijf erachter omvalt zijn ze voorgoed weg.

Mensen hechten veel waarde aan hun WhatsApp backup maar zoek iets van 3-4 jaar terug en je vindt het bijna niet. Langer terug dan dat en het is zeker een keer weggegooid omdat de telefoon vol was.

Bovendien omdat we nu omkomen in de foto's hebben ze geen waarde meer. Vroeger kon je mensen vragen 'wat neem je mee als je huis in brand staat' en dan was het antwoord heel vaak het fotoboek.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 24 juli 2024 21:05]

"Vroeger" werd je afgewezen als je niet het juiste merk gympen had of anders wel iets anders.

Kinderen vinden altijd wel iets om elkaar de maat te nemen en het is niet verbazend dat dat iets is waar ze zelf veel mee bezig zijn.

Ik zeg niet dat het sociale-mediagebruik van kinderen gezond en prima is, maar als je dat weghaalt, wordt alles niet ineens fantastisch.
De beweringen van een ander wegzetten als "subjectief", geaccentueerd via levensbeschouwelijk en politiek gecodeerde woordkeuzes als "propageren", "jouw visie", "levensbeschouwing" die in een tech-context dienen voor dysfemische framing, is een intellectueel lui argumentatief cliché. Er bestaat geen "objectieve" benadering van wat dan ook. Die "jongeren gewoon de feiten leren graag"-benadering die steeds gepropageerd wordt als het rationele, objectieve alternatief voor de "subjectieve" (t.t.z. fundamenteel kritische) benadering normaliseert evenzeer bepaalde aannames via de impliciete aanname van onvermijdelijkheid. Namelijk dat je minstens ten dele mee moet gaan in alle evoluties die gepromoot worden door de institutionele belangen, zowel privaat als publiek.

Links doet dat traditioneel graag met voorlichting over gender-innovatie, seksualiteit en druggebruik, omdat de neutrale presentatie van alle mogelijke verschijnselen ter zake, zelfs de meest absurde en marginale, jongeren de indruk geeft dat het allemaal gewoon individuele voorkeuren zijn van dezelfde aard als de kleur van je sokken. Wat tot voor kort als vreemd/abnormaal/gevaarlijk werd ervaren, wordt daardoor op impliciete manier gepromoot. In de literatuur wordt dat pseudo-objectief voorgesteld als "harm reduction", vanuit het idee dat iedereen sowieso altijd met alles zal experimenteren zodat je ze enkel kan beschermen door er voor te zorgen dat ze het minstens met kennis van zaken doen. De premisse, nl. de prevalentie van de beschreven fenomenen volledig los staat van de moreel neutrale presentatie, wordt echter nooit bewezen - en is, als je even nadenkt, volstrekt absurd. Dus het is een manier om iets te promoten onder het mom van voorlichting.

Analoog met tech-evoluties. Het idee dat bepaalde dingen slecht of riskant zijn (hetzij inherent, hetzij in de concrete context van een onvolwassen tiener) wordt impliciet ontkend door alles "neutraal" te presenteren en jongeren op te dragen zelf hun eigen keuzes te hebben, ondanks het feit dat ze de tools niet hebben. Wat tot de voorspelbare gevolgen leidt aangezien de Laatste Mens van het late kapitalisme vaak Dunning-Kruger heeft aangaande hun rationaliteit en die van hun kinderen. Dus al die tech-voorlichting is even pseudo-objectief als de in de vorige paragraaf beschreven pseudo-objectieve voorlichting van links m.b.t. de normalisatie van hun culturele prioriteiten.

Een kritische omgang met technologie vereist dat je respect hebt voor het recht van mensen om gewoon zonder meer "Nee" te zeggen voor zichzelf en hun gezin. Dat zal vaak ook de meest rationele keuze zijn, want iedereen opereert steeds in een context van "gebonden rationaliteit" (een inzicht dat m.i. tevens het criterium is om te bepalen of iemand op een intelligente manier over omgaan met technologie kan redeneren). Als je wegens beperkingen van geld, tijd en expertise niet in staat bent om te bepalen wat de optimale manier is om een te gaan met een bepaald fenomeen, dan kan onthouding beter resultaat opleveren dan een slechte manier van omgaan die je niet voorzien had omdat je het inschattingsvermogen van jezelf en/of je kinderen overschatte.

[Reactie gewijzigd door EmbarrassedBit op 24 juli 2024 21:05]

...
Social media is toxic AF en brengt al jaren niks anders dan engineered gevoel van onwaardigheid, onzekerheden en andere ellende. Ik leer ze hier thuis hoe ze fatsoenlijk omgaan met technologie en wat bedrijven en kwaadwillenden allemaal kunnen met hun data. DAT zouden ze moeten leren op scholen, maar goed ...
Daar ben ik het mee eens. Privacy is één van de grootste problemen in de maatschappij op dit moment. Turf maar eens op Tweakers hoe vaak er nieuwsartikelen zijn over problemen rondom onze gegevens. Zeker enkele keren per week, maar het zou me niet verbazen als het gemiddeld eens per dag is.

We hebben niet door wat de gevolgen hier van zijn. De onthullingen wat PRISM betreft (door Snowden), maar ik denk dat zelfs maar weinig Tweakers zich SyRI herinneren (waarin een rechter moest ingrijpen) of zich realiseren dat het vorige kabinet gevallen is door mismanagement van ... gegevens. En eenzelfde minister president houdt zich niet aan de archiefwet door actief SMSjes te wissen. Maar goed, laten we dat vooral bagatelliseren.

Mijn visie van de vorige verkiezingen in een notendop: zelfs de piratenpartij is veel te mild in het beschermen van onze gegevens. Voor de rest overschreeuwt immigratie alles, zoals het de afgelopen twintig jaar de politiek overschreeuwt, zonder effect (of weet iemand dat de afgelopen twintig jaar de immigratie is teruggedrongen?). Uiteindelijk stemde ik de PvdD. Ik geloof oprecht dat die meer kunnen bereiken voor dieren, dan welke partij ook voor de burger.

Ik ben nu mid 30 en opgegroeid in een digitaal, online tijdperk. De laatste vijf tot tien jaar veranalogiseer ik. De digitale, voornamelijk online wereld, wordt steeds meer verziekt door commerciële en besturende partijen. Het enige onderwerp wat nog redelijk puur is, is digitale fotografie, waar ik nog weinig ontwikkelingen heb gezien die haaks staan op de gebruikerservaring.
De laatste vijf tot tien jaar veranalogiseer ik. De digitale, voornamelijk online wereld, wordt steeds meer verziekt door commerciële en besturende partijen.
Herkenbaar hier. Maar ik vraag me tegelijkertijd af of dit niet bij elke generatie zo wordt ervaren (rondom een onderwerp wat bij die tijd past). Dat je zo rond die leeftijd je ook weer “afzet” tegen alle ontwikkelingen die de volgende jongere generatie aan het meemaken is, en ook misschien omdat je zelf andere dingen belangrijker bent gaan vinden. Volgens mij ben je in de wereld eerder een uitzondering als je rond je 30e / 40e alles omarmd waar de jeugd tegen die tijd inmiddels mee bezig is.

Verder vind ik het zelf heerlijk zonder actief gebruik van FB, Twitter en al die andere ellende. Hoe instagram etc werkt weet ik niet eens. En boeit me ook niks. Maar als ik nu jong was geweest had ik het vast allemaal wel gedaan.

[Reactie gewijzigd door menne op 24 juli 2024 21:05]

[...]

Herkenbaar hier. Maar ik vraag me tegelijkertijd af of dit niet bij elke generatie zo wordt ervaren (rondom een onderwerp wat bij die tijd past). Dat je zo rond die leeftijd je ook weer “afzet” tegen alle ontwikkelingen die de volgende jongere generatie aan het meemaken is, en ook misschien omdat je zelf andere dingen belangrijker bent gaan vinden.
Die snap ik, maar toch nee. Ik krijg ook wel nostalgische gevoelens bij het gebruik van een floppy en mijn eerste dure usb-drive van 64MB. En je kan je afvragen: hebben we wel 200 megapixel fotosensoren nodig voor smartphones? Ook herinner ik me nog dat ik gefascineerd was door de Bugatti Veyron, zo'n twintig jaar geleden. Duizend pk ... terwijl er nu verschillende auto's zijn die rond de 1.500 zitten en ook rond de 1.500kg wegen. En zelfs 500km/uur halen.

Toch omarm ik nog steeds technologische vooruitgang. Wat ik niet omarm, is toxische inmenging van commerciële partijen. DRM, pay2win/lootboxen, privacyschending, massasurveillance en sociale media. Een heel stuk van het digitale landschap is vervuild met wat bedrijven bedenken om gebruikers uit te melken, maar nooit ten goede van de gebruikerservaring, terwijl dat centraal moet staan.
Ik ben ongeveer van dezelfde generatie en ik heb dezelfde ellende zien gebeuren, maar het kan me niet meer zoveel interesseren omdat er weinig tegen de achterlijke massa te doen is.. men is te onbewust om dit tegen te willen houden.. ik had gehoopt toen ik voor het eerst hoorde van de 'woke' movement, dan men daadwerkelijk wakker zou worden, alleen gaat dat tegenwoordig alleen nog maar om het accepteren van iedereens waanideeën..

Ondertussen pluk ik links en rechts de vruchten van een maatschappij die steeds minder mensen heeft om de digitale infrastructuur draaiende te houden omdat er nu hele generaties opgroeien die het concept verveling niet meer kennen en daardoor iedere vorm van echte creativiteit en lust om te leren verloren zijn in hun never-ending zucht naar dopamine.

Fotografie he? Goeie.. mss ook maar eens gaan kijken naar zo'n moderne spiegelloze camera.. tijd om de oude 60D te gaan vervangen.
Dit is iets wat bij de leeftijd hoort en daar kun je weinig aan doen; sommige lagen van de bevolking zijn hier extra gevoelig voor, vooral diegene wie het leven verder niet veel te bieden heeft.
Je vergeet het scenario waarbij de ouders zeggen: als je een telefoon wil neem je maar een iPhone want voor die Android rommel wordt hier geen ondersteuning gegeven :+
Zonder gekheid, ik heb mijn kinderen vanaf het begin iPhones gegeven (tweedehands gekocht of doorgegeven) en dat is wel zo handig met ouderlijk toezicht, iCloud family en delen van content.
Dus twee redenen waarom jouw verhaal wat eenzijdig en gechargeerd is. 1) veel kinderen en jongeren hebben 2e hands toestellen, al dan niet gedoneerd. 2) ik zie uit ervaring bij mijn eigen kinderen en hun klasgenoten/vrienden dat een telefoon als statussymbool helemaal geen rol speelt. Het is echt gewoon een non-discussie, totaal geen onderwerp van gesprek. Discussie over Android vs iOS wordt alleen door anonieme nerds op tweakers gevoerd en daarbuiten is het alleen een kwestie van voorkeur of “wat krijgen ze van thuis mee”.
Merken hebben al jaar en dag een effect op mensen. Dus ook jongeren. Te dure dingen kopen en dan wat teleurgesteld zijn is ook iets wat je moet leren. Door alles te verbieden ga je net die telefoon of dat merk nog begeerder maken.

Lijkt me redelijk logisch dat ze zelf hun telefoon aankopen. Als ouder kan je een budget voorzien maar alles daarboven is voor hun. Zo leren ze ook kiezen.
"Er bij willen horen en vervolgens keihard genomen worden door een bedrijf " "een goedkope Motorola midranger houden die alles behalve gaming doet (een afleiding die sowieso niet op een telefoon thuishoort). Social media is toxic AF, "
Door zo'n gepolariseerde stelling aan te nemen draagt je zelf bij aan het Toxic polariserende klimaat van vandaag. Eén van de redenen waarom social zo toxic kan zijn.

Ik denk dat iedereen het nut inziet om jongeren te sensibiliseren over de macht van socialmedia (wat het effect is op de democratie en waarom politiek dit reguleert.) Hoe bedrijven data kunnen misbruiken en dat het niet verkeerd is uw brein soms rust te geven. Je zegt veel dingen waar ik het eens met ben. Maar die mannier waarop is mss iets wat je nieuwe aardbewoners niet moet aanleren.

En ik zou ook als raad meegeven 'Leef niet in extremen'. Je moet niet iedereen willen veranderen, je moet niet gepolariseerd/.zwart-wit denken. Waar de groenen soms doorslaan in Ideologische utopie kunnen anderen te onverschillig zijn over wereldproblemen.

Het is tegenwoordig allemaal Anti of Pro en dat ligt niet aan de jongeren maar aan hun ouders die veel te fel in het leven staan en elke vorm van nuance in een debat als een zwakte zien.
Ikzelf emuleer een dumbphone door IEDERE vorm van notificaties te silencen en mijn telefoon alleen te pakken wanneer IK dat wil of wanneer iemand me belt of aanspreekt op een messaging service.
'We zijn altijd open, zondag gesloten'

Je wil uw kinderen beschermen tegen schermtijd notificaties en datamisbruik door derden. Laat dat net 3 dingen zijn waar Apple bij elke software release op focust.

En hoe ouder men wordt hoe minder uw brein die notificaties en multitasking aankan. logisch dat je naar oplossingen zoekt. Maar dan moet je ook wel beseffen dat jij het niet aankan en anderen mogelijk wel.

Bij piloten merk je ook daar grote verschillen op. Het breekpunt ligt bij iedereen anders. Zeker bij landing moet je alles tegelijk kunnen verwerken. Sommige piloten kunnen dan nog uitleg geven bij elke handeling, anderen kunnen dat niet. Piloot worden op latere leeftijd is daardoor soms zelfs onhaalbaar.

Just saying dat in elk betoog nuances aan te brengen zijn en dat het niet altijd zo zwart-wit is als je zelf denkt.

[Reactie gewijzigd door Coolstart op 24 juli 2024 21:05]

Hoewel ik een en ander ietsje anders zou hebben opgeschreven kan ik mij in jouw verhaal prima vinden. Ik sta hier volledig achter.
"DAT zouden ze moeten leren op scholen, maargoed.. dat soort dingen leer je niet op school, want dat is niet nuttig om goede consument en 'contributer to society' te worden."

Heb 10jr onderwijs gezeten; boeit ze niet, 0,0 - andere mentaliteit, andere generatie. meeste hier kennen nog wel een tijd zonder internet. Huidige generatie weet niet beter dan altijd, overal online; en alles maar online flikkeren.

Kun je prima les geven, duidelijke voorbeelden aanhalen, publieke data van je studenten 'gebruiken' om een statement te maken [...] maar boeit ze niet.
tja.. ik noem dat gewoon slechte opvoeding, dat heeft niks met scholen te maken.

Maar tegenwoordig is het makkelijker om verantwoordelijkheid voor het opvoeden bij scholen te leggen... Stel je voor dat je als ouder je kinderen zaken moet leren als waarden, normen en ethiek...
die zouden Android veel te ingewikkeld vinden.
Amper verschil tussen android en ios hoor
Ligt er eigenlijk aan waar ze aan gewend zijn, geef je iemand Android en daarna iOS dan vindenze het een rotding. geef je ze een oudere iphone die je niet meer gebruikt en daarna een budget Android dan is die Android een rotding.

People don't like change, zie hoe elke wijziging in Windows elke keer een stortvloed kritiek krijgt, zelfde op de changes van Android. Zelf ben ik nog steeds geirriteerd aan de manier dat ze notifacties doen, vroeger (10 jaar geleden ofzo) was het nog een ticker bovenin met de berichten zonder dat het een overlay had.

In de basis lijkt er weinig verschil te zijn, beide een telefoon totdat je het gaat gebruiken en je alle verschillen merkt. Vergelijkbaar met een nieuwe auto, ja het heeft 4 wielen een stuur, paar pedalen, midden console maar alles zit overal net even anders dan dat je gewend was.
Je vergeet het aantal jongeren die wel een iPhone hebben, maar zeker niet de nieuwste. Mijn kinderen, en veel van hun vrienden, hebben een iPhone 7.
Sterker nog, de hele groep tot 18 jaar is niet terug te vinden in dit onderzoek. Natuurlijk zullen die vaker een gebruikte telefoon hebben en vaker afhankelijk zijn van wat ze toebedeeld krijgen dan het gemiddelde, maar het is niet logisch ze dan maar helemaal weg te laten.

Wel systeem je gewend bent, heeft invloed op welke volgende telefoon je kiest. Daarom is het alleen al interessant om ook te zien wat tieners en kinderen gebruiken.
Ja klopt ik heb mijn moeder een keer een ipad gegeven, ze had nog nooit met Iphone of iets gewerkt.
Haar samsung tablet was echt einde verhaal, en ze kon er vrij snel goed mee overweg en is er erg blij mee.
Mijn vrouw van 75 jaar oud is helemaal happy met haar Samsung A52. Vooral ook omdat het toestel prima werkt en weinig kost. Uiteraard speelt zij geen zware spelletjes. Ik zelf heb nog steeds mijn oude Samsung Galaxy S8+ met een nieuwe accu, werkt nog steeds prima en ik zie totaal geen reden om te upgraden.
Ik zelf heb nog steeds mijn oude Samsung Galaxy S8+ met een nieuwe accu, werkt nog steeds prima en ik zie totaal geen reden om te upgraden.
Dat iets nog snel is, is helaas niet de enige reden om niet te upgraden. Heb je er aan gedacht dat jou telefoon geen security updates meer krijgt? Dat is toch ook wel erg belangrijk. Ik heb zelf ook een S8 gehad en het is zeker een fijn toestel, maar ik zou toch overwegen om die te gaan vervangen.

De laatste update is van april 2021 als ik het goed heb, dus je loopt dan nu in principe met 1,5 jaar aan Android bugs en exploits in je telefoon rond. Dat zijn er een hoop geweest in die tijd.
Bij je ouders wonen en geen grote uitgaven hebben, dat helpt natuurlijk in het kunnen sparen voor en kopen van een iPhone.
Bij je ouders wonen en de oude telefoon van papa en mama doorgeschoven krijgen werkt natuurlijk ook mee in de cijfers. (Ik snap dat deze visie minder populair is, dan kan er niet gegeneraliseerd worden en afgegeven worden op de jeugd die toch nergens goed voor is ;)

Die dingen hebben gewoon een erg lange levensduur, zeker gezien de lange software-ondersteuning.

Jammer dat in de cijfers er alleen een categorie boven de 55 is. Die is nogal groot. Het zou leuk zijn om te zien of op latere leeftijd mensen toch weer van telefoon wisselen.
Bij je ouders wonen en geen grote uitgaven hebben, dat helpt natuurlijk in het kunnen sparen voor en kopen van een iPhone. Niet heel verrassend dat juist de oudere groep voor goedkopere merken kiezen; zeker omdat de meerderheid wat browsen/whatsappen doet. Hoef je geen flagship voor te hebben natuurlijk..
Of je school gebruikt software die alleen beschikbaar is op iOS om de een of andere absurde reden. Zodoende ben je verplicht om een iPad aan te schaffen en dan is het toch ook wel fijn als je telefoon gewoon naadloos integreert met dat spul.

Beetje dezelfde reden waarom Apple in the VS altijd relatief groot is geweest in het onderwijs en er dus altijd relatief veel Apple gebruikers waren in de VS. Apple gaf de computers praktisch gratis weg aan scholen en de kinderen zijn dan van jongs af aan gewend om met MacOS te werken en zullen dan minder snel geneigd zijn om over te stappen naar Windows 95 of 98.

Bij mij op de middelbare school (school voor gehandicapten) had iedereen die een laptop had Windows NT4 Workstation op dat ding staan. Omdat er een aantal hele specialistische invoerapparaten waren die geen fatsoenlijke support hadden voor W9x maar wel in NT3.51 en NT4 goed werden ondersteund.
Het schoolnetwerk was ook alles NT4, dus dat was ook lekker makkelijk voor systeembeheer.

Vergelijkbaar met hoe wij toen via SurfNet (of hoe heette dat ook al weer) goedkoop Windows 2000 en Office licenties konden kopen als scholier of student. 25 piek voor Windows, Office, Outlook, Access, Visual Studio en Visio was absurd goedkoop.

Op die manier kom je vanzelf in een bepaald ecosysteem terecht en daar blijf je dan in de regel ook in hangen. Want het is wat je gewend bent.

Ik kan me best redden met een iPhone of een Mac. Maar ik weet uit ervaring dat ik lang niet zo productief was op een Mac als dat ik ben op een Windows PC. Voor een telefoon maakt het mij niet uit, Android en iOS zitten wat mij betreft allebei op het UX niveau van Windows Mobile 6.5
Sparen voor een telefoon? :z
Dat heb ik nog nooit gehoord.

Hoogste lening bij DUO en een abonnement met een iPhone 14 en onbeperkt internet voor 60 euro per maand FTW. }>
En later in de gordijnen zitten omdat je later veel minder hypotheek kan krijgen door je schuld bij DUO :z
Jep slim is anders. Toch zag ik veel mensen om mij heen dat doen toen ik nog naar school ging. :P
Het is niet voor iedereen een keuze om studiefinanciering te gebruiken (lening ervan is een ander verhaal)

Er zullen altijd wat rotte appels tussen zitten die er misbruik van maken, maar ik ken er genoeg die liever geen DUO nodig hadden voor hun studie (want schuld) maar die keuze nooit hebben gehad destijds (want het was dat of niet studeren).

en voordat iemand erover begint "de ouders moeten de studie betalen", als dat een optie was zouden de meeste mensen die ik ken het niet eens aanvragen, want dan hadden ze ook geen schuld
Je vergeet ook nog de KBR-registratie die je erbij krijgt als je een dure telefoon op afbetaling hebt. Nóg minder hypotheek dus.
Maar als je thuis woont krijg je minder studiefinanciering.
Ja en daarom leen je maximaal. :P
Ik kan er niet echt om lachen, maar dat komt misschien doordat ik genoeg mensen uit het verleden ken die om andere redenen de maximale lening moesten nemen (en dan niet voor luxe goederen zoals een abonnement)
Same, ik kreeg een maximaal aanvullende uitwonenden beurs en moest daar nog bijlenen om alles te kunnen financieren. Helaas was economische ondersteuning vanuit thuis gewoon niet aan de orde. Het feit dat sommigen deze lening gebruiken voor leuke zaken (of zelfs om te beleggen of een bedrijfje te starten) is om misselijk van te worden.
Mijn vader heeft een Android omdat hij voor z'n hobby wat meer opties wilde wat iPhone niet kon bieden.
Dus die heeft, ivm z'n leeftijd, even door de zure appel heen moeten bijten.
M'n moeder daarentegen heeft iPhone. Het is gewoon zo veel makkelijker voor haar om met Whatsapp, Signal en af en toe Facebook op dat toestel bezig te houden en te laten synchroniseren met haar iPad.

Die kleinkinder foto's moeten immers overal bekeken kunnen worden zonder teveel rompslomp hé.
Bij mijn moeder is het juist andersom, die is haar Samsung jaren lang gewend.
Mijn vader heeft wel redelijk probleemloos de switch naar IOS kunnen maken.
Wel opvallend, ik heb mijn ouders juist voorzien van een iPhone ivm “simpelheid” van besturing, die zouden Android veel te ingewikkeld vinden.
Ik vind dat altijd zo'n lul-koek, wat is er zo ingewikkeld aan Android wat dan niet is bij iPhone? De doorsnee gebruiker doet niets specifieks met hun phone, dus dan zit er echt al weinig verschil tussen Android en iPhone.
Mee eens.
Overstappen naar een ander OS is altijd even lastig, maar ik persoonlijk vind iOS het meest onlogische systeem wat er bestaat.
En ik heb de nodige mobiele en desktop OS'en gebruikt. Kan er niet aan wennen...

Mijn moeder van 83 is hartstikke blij met haar Android telefoon en vindt de apps die ze gebruikt echt niet lastiger dan werken met haar pc. Er maar vanuit gaan dat je ouders iets niet meer snappen is een beetje denigrerend imho.
Dat snap ik dus ook niet.

Als ik dit bij mijn eigen ouders bekijk is dit enkel voor mail, Whatsapp, telefoneren, foto nemen en af en toe iets opzoeken. Die functies verschillen toch niet echt per OS? Je klikt op het betreffende icoontje en doet je ding. Zowel in iOS als Android zal mijn moeder nooit in de settings oid (willen) terechtkomen.
Eigenlijk zijn ze allebei een probleem. Android en iOS zetten zich allebei in om te voorkomen dat smartphones PC's worden. Het zijn zeer beperkende omgevingen die bij lange na niet alles kunnen wat de hardware op zichzelf wel zou kunnen.
Dat laatste is maar net wat ze gewend zijn. Mijn vader zat altijd op Android en heeft sinds kort een iPhone en dan zie je pas hoe niet-intuitief iOS de laatste tijd geworden is.
Duurste reguliere telefoon is een Samsung.
De meeste verkochte (Sim-Only) smartphone in 2021 in Nederland was de Samsung Galaxy A51 ... toch best veel verstandige mensen die met gezond verstand een toestel aanschaffen en minder gevoelig zijn voor bling-bling status ... in een klaphoesje zie je amper wat je hebt ;)
Om de simpele reden dat hij weer 200 euro minder kost dan een nieuwe iPhone SE, het goedkoopste instapmodel. Apple heeft geen toestellen aan de absolute onderkant van de markt, en niet iedereen wil een refurbished toestel of maakt het een drol uit dat-ie Android heeft.

Ik ben 37, betaal graag voor premium/camerakwaliteit en heb absoluut geen iPhone voor de bling ofzo, maar wil een betrouwbaar apparaat wat perfecte fotos maakt en lekker integreert met mijn Macbook. Als ik een Pixel had zou ik toch zaken als iMessage, Facetime, Airdrop etc missen.
Ik reageerde op het volgende:
Bij je ouders wonen en geen grote uitgaven hebben, dat helpt natuurlijk in het kunnen sparen voor en kopen van een iPhone. Niet heel verrassend dat juist de oudere groep voor goedkopere merken kiezen;
Een iPhone is niet meer het duurste merk. En ouderen zoals hij aangeeft kopen vaak juist een duurdere telefoon. In dit geval dus Samsung's.
Als onze mening je niets interesseert wat doe je hier dan? Je bent letterlijk aan het trollen en de -1 is terecht.

Samsung maakt geen troep. Er zijn jaren aan reviews die dat ontkrachten.
Waarom brengt Apple dan allerlei functies uit nadat die een aantal jaren aanwezig zijn geweest in Google. Ik kan met Apple totaal niet overweg omdat ik mij in het strakke jasje van de ontwerpers moet behelpen terwijl je Android kunt instellen en optimaliseren voor jet eigen gebruik.

Ik begrijp dat mensen die geen affiniteit hebben met eigen instellingen liever Apple toestellen gebruiken.
Dat is wel een beetje kort door de bocht. Er bestaat zoiets als een goede UIX. Daar hoef je weinig bij aan te passen imho. Ik ben gillend van Xiaomi naar Apple gerend en dat lag echt niet aan de hardware van Xiaomi, maar meer dat ik mezelf een betatester voelde en alles zo buggy as hell was. Dat gold evenwel ook voor mijn oudere Samsung bloatware apparaat. Ik voel me juist thuis in het Apple ecosysteem. Mijn telefoon is dan ook een stuk gereedschap wat betrouwbaar moet zijn, geen spielerij..

[Reactie gewijzigd door AvWijk op 24 juli 2024 21:05]

Dat is ook mijn grote probleem met Samsung en in mindere mate Xiaomi.. ze leveren een behoorlijk beroerde Android ervaring met al hun eigen bloatware die ze aan al hun toestellen toevoegen. Wat dat betreft vind ik Motorola een stuk beter, want geven de gebruikers een vrije pure Android ervaring doordat ze weinig toevoegen en ze leveren prima hardware voor het geld dat ze vragen.

Er zijn genoeg mensen die een Samsung toestel voor 150 euro kopen, klagen dat het kut is, en vervolgens het 4 triljoen dollar bedrijf daar in Cupertino weer verder spekken...

Ik haat Apple voor hoe anti-consumer ze zijn.. niet voor het feit dat ze een gestandaardiseerd niveau van 'goed genoeg' hardware maken.. low end Android toestellen en Android met al die custom TROEP van slechte programmeurs zoals Samsung is wat Android de nek om draait. Dat heeft Google meer dan 10 jaar geleden al toegegeven, maar toen konden ze niet meer terug.

Google zou z'n poot gewoon stijf moeten houden net zoals Apple, en een bepaalde mate van kwaliteit moeten afdwingen.. haalt het die standaard niet? dan mag je het toestel niet uitbrengen, PUNT.

(jaja, ik zeg dat Apple kwaliteit levert, so what? nooit gezegd dat hun toestellen niet OK waren.. wel dat ze OVERPRICED en NIET TE REPAREREN zijn, wat voor units van >1200 euro gewoon echt NIET ok is)

[Reactie gewijzigd door cappie op 24 juli 2024 21:05]

Tsja, mening modden mag hier alleen naar beneden, wanneer je dat omhoog doet pakt Tweakers wel je mod tools af…
Laten we wel eerlijk zijn, als instapper een huis kopen is gewoonweg lastig in deze markt. thuis wonen en geld over hebben is lag niet voldoende om genoeg te kunnen sparen voor voldoende eigen bijdrage aan je eigen huis.

Elk jaar een nieuwe iPhone is overdreven natuurlijk zeker als je je oude niet verkoopt maar er zijn ook niet echt alternatieven. Wat moeten ze dan doen? Sparen? Dat werkte vroeger, als je nu gaat sparen en geld gewoon op de bank zet en niets mee doet dan ben je geld aan het verbranden door de inflatie en hoe meer je gespaard hebt hoe meer je moet blijven inleggen elke keer om het op peil te houden.

Beleggen is dan een volgende stap maar dat is niet iets waar je zomaar aan moet beginnen zonder kennis en zonder langetermijnplan. Jongeren die thuis wonen, studeren, bijbaantje hebben of net aan het werk zijn zijn vaak meer gebaat bij een buffer aan spaargeld opbouwen tot een bepaald niveau en gewoon dingen kopen die ze willen.

Als je weet dat je loon gaat stijgen over X jaar dan is een hypotheek ook niet zo'n probleem meer zolang je maar de kosten koper kan dekken. (En als je het argument erbij pakt dat je loon misschien niet stijgt dan kan je hetzelfde zeggen dat je spaargeld misschien nog harder verdampt gezien we na al deze infaltie geen deflatie gaan zien).

Theorie van huis kopen is simpel, in de praktijk is het in de laatste jaren een stuk lastiger geworden (door het pappen en nathouden beleid van de regels na de kredietcrisis wat eigenlijk niets opgelost heeft behalve dat de hypotheek afnemer nu genaaid wordt).
Want een telefoon van €1000 staat ook echt in verhouding tot een huis van €300.000. Wat een achterlijke reactie.
Dat niet, maar wel de vaardigheid om met geld om te kunnen gaan. Nl is een land van leningen en je ziet de problemen daarmee nu, die leningen zijn er omdat iedereen een mooie, nieuwe auto voor de deur wilt en een pico bello huis. Ik ben heel blij dat ik daar niet in mee gegaan ben.
Het gaat om een telefoon en niet om auto's of huizen. Compleet andere ordegrootte. Als jij mij een onderzoek kan sturen dat jongeren massaal leningen afsluiten om de nieuwste iphone te kopen dan geloof ik je.
Denk dat ze bedoelen dat het aangaan van een lening voor een telefoon een soort van mentaliteit schept, wat zich zal tonen in andere aspecten van het leven.

"Waarom sparen voor het kopen van een speedboot als ik een lening kan aangaan en het nu kan kopen?"

Dat soort dingen.
Jongeren doen dat niet, en zelfs als je het wel doet kun je je oude model gewoon weer verkopen. Iphones houden hun waarde redelijk goed.
Tja, het zijn jongeren en daarbij maakt het nogal uit of je erbij hoort of niet voor een groot deel van de jongeren. Dus als je vriendengroep een iPhone rockt, moet jij er ook één. Aangezien er nu het SE instapmodel is, en ook vaak de oudere iPhones het nog prima doen, is dat niet heel gek.

Kun je van Android vaak niet zeggen, vooral niet met de instapmodellen. Zelf heb ik niets met Apple, ook niet met Android. Android geeft wel meer vrijheid op wat je met je telefoon kunt doen, en bij Apple zit iedereen in hetzelfde schuitje :+
Ik krijg juist de indruk dat het geen statussymbool meer is. Mijn zoon van 13 zal het worst wezen welke telefoon hij heeft, hij moet gewoon doen waar hij voor bedoeld is. Hij lift mee op mijn keuze en het ecosysteem waar wij als gezin in zitten.

Ik vroeg hem laatst toevallig of zijn klasgenoten er wel mee bezig waren, maar volgens hem ook bijna niet.
Het is wel een gevalletje van voldoende sample size hebben om hier een ordeel over te kunnen vellen. BIjv scholen die in wat kleinere plaatsen zitten of dorpen zal het wellicht minder een issue zijn. Net als op kleinere scholen. Grotere scholen, rijke wijken, arme wijken zal dit wellicht volledig anders zijn.

In ieder geval een gezonde houding van je zoon om niet mee te gaan met sociale druk (die er blijkbaar ook praktisch niet is in zijn omgeving).

Veel media en tech media kunnen daar ook wel in doorslaan, natuurlijk rapporteren ze constant over nieuwe dingen die uitkomen maar het klinkt vaak alsof je per se de nieuwste tech moet heben om je basis dingen nog te kunnen doen. (denk aan de nieuwe Nvidia kaarten met idiote prijzen, maar als je dan kijkt wat je echt nodig bent dan heb je al snel door dat die kaart gewon extreem overkill is).

Net zoals een iphone overkill is als je alleen wat appjes stuurt, browser gebruikt en wat bank apps. Dat kan praktisch elke budget doen (al zal de browser daar wel trager zijn)..
Mijn dochter is 9 die zeurt nu al om een iPhone terwijl niemand in haar klas nog een telefoon heeft. We hebben een Samsung tablet en die noemt ze ook 'iPad'. Zo zie je maar. De marketing machine van Apple reikt zeer ver.

Overigens wel jammer van heel dat Huawei verhaal. Door dat protectionisme van de VS heeft Apple nu vrijwel helemaal het monopolie onder de jeugd en wordt iedereen afhankelijk van één fabrikant. Kans is als ze nu Apple gebruiken dat ze dat later ook zullen blijven doen.
Er is geen kind dat zegt dat hij een bepaald merk schoenen, kledingstuk of telefoon wilt omdat hij of zij erbij wil horen, of omdat het een statussymbool is. Maar dat is wel de motivatie van jongeren om voor een bepaald merk te gaan. Hier zijn heel veel onderzoeken naar gedaan en ze bevestigen alleen deze stelling.
Sterker nog mensen (ook volwassenen) zijn zich niet bewust van dat soort voorkeuren. Die op allerlei manieren worden gestuurd.
Vroeger kwam de verkoper van sportschoenen op het schoolplein kijken. En de populaire jongen kreeg dan een paar schoenen cadeau.
In de tijd van Microsoft telefoons zag ik iets vergelijkbaars, een verloting van telefoons in media van de doelgroep, een paar kwisvragen die selecteren op "kennis van hip uitgaan". En inderdaad zag ik iemand met zo'n toestel waarbij ik dacht: die heb je niet zelf uitgezocht.
En vandaag de dag is het veel meer social media. De hele stad zit vol reclame- en promotiebureaus. En het hele land houdt vol "geen reclame te kijken".
De tijd dat een instapmodel Android een traag onbruikbaar stuk plastic was is echt wel voorbij. Instapmodellen zijn meer dan geschikt voor wat whatsapp en browsing.
En dat is dus exact het dingetje, voor jongeren is dat niet standaard het dingetje, die gebruiken whatsapp, snapchat, BeReal tegenwoordig ook nu, uhm YouTube, sommige discord, reddit, tiktok en noem zo maar op
Want dat zijn allemaal zware applicaties waar je een iPhone voor nodig hebt?

Het is echt puur een imago ding. De meeste mensen met een iPhone of flagship android telefoon hebben dat helemaal niet nodig. De enige legitieme reden die ik wel eens hoor om voor een duur model te gaan is de betere camera.
Anoniem: 767041 @ErikT73811 oktober 2022 08:05
Ik heb veel mensen meegemaakt waar Snapchat bijvoorbeeld niet normaal mee werkt en al moeite heeft bij de camera openen
En de oplossing is dan om er maar meer brute (CPU) kracht er tegenaan te gooien?

Lijkt mij meer een probleem van de app, Snapchat dan van de telefoon. Er zijn immers meer dan genoeg verglijkbare apps die prima werken op een instap Android. De developers van Snapchat zou dus eens moeten gaan optimaliseren en een efficiëntere (betere) app afleveren.
Bij de telefoon van de dochter was het echt wel Android die weigerde de camera te starten. Voor elke foto die ze wou nemen moest ze haar telefoon opnieuw starten. Uren gezocht naar een oplossing. Telefoon volledige gereset, maar na enkele dagen was het weer van dat en de fabrikant gaf geen oplossing of updates. Een iPhone is misschien wat beperkter in fancy stuff en configuratie, maar weet je gewoon dat het werkt en zal blijven werken zolang de telefoon ondersteund wordt. Voor veel mensen is dat belangrijker dan enkele snufjes hier en daar.
Apple heeft ook zijn problemen. Een tijd terug had apple een update uitgebracht waardoor alle telefoons met oudere accu's niet goed meer werkte. Het duurde maanden voordat dat gefixt was.

iPhone is geen garantie voor een goede werking.

[Reactie gewijzigd door lordawesome op 24 juli 2024 21:05]

Sorry maar ik heb al een iPhone sinds het eerste model. Ik heb serieus nog nooit iets gehad dat de werking van mijn telefoon belemmerde (uitgezonderd een verkeerd geeindigd toiletbezoek...). Dat zegt dus gelijk ook dat ik geen enkele ervaring heb met Samsung, behalve bij familie/vrienden. En de conclusie was altijd: blij met mijn iPhone, wat een drama apparaten zijn dat zeg (iets met gebruikersgemak). En dit heeft niks met imago te maken, ik werk al met Apple sinds begin jaren '90. Het is makkelijk en werkt altijd!
En ik heb altijd Androids gehad en ook nooit problemen gehad. Maar wat één persoon meemaakt zegt bijzonder weinig over een markt van miljoenen mensen.
Klopt, voeg ik nog aan toe de problemen met iPhone versus TomTom Rider 550 (motor navigatie) die niet aan de TomTom ligt maar specifiek is gerelateerd aan de iPhones! omdat alle andere merken (uitgezonderd Huawei) dat die specifieke connectie issues niet hadden.
Ik kan mij mijn iPhone 3G, 3GS en 4S nog herrineren, die alle drie stronttraag werden na 2 of iOS updates. In geval van de 3G en de 3GS kon je de telefoon eigenlijk net zo goed in de prullenbak gooien zo traag.

Sinds doen geen iPhone meer gehad, mede vanwege de idioote Apple prijzen die ik weiger te betalen, dus hou dat nu zit weet ik niet.

Kan mij ook nog meerdere bugs herrineren dat je iPhones kon laten crashen, of zelfs helemaal bricken door een sms of een appje te sturen... M'm zus nog blij mee gemaakt destijds :/

Dus dat "Apple werkt gewoon en blijft werken" is dus ook zeker niet altijd zo. En eerlijk gezegd, dan koop ik liever een goedwerkende android voor +-300 euro die vrijwel alles net zo goed kan als een iPhone, dan zo'n apple ding van boven de 1000. Steek ik die 700+ wel weer in iets anders leuks.
Je reactie zou completer zijn als je het merk en type van je dochters smartphone beschrijft om de lezer te laten beoordelen of het een relevant vergelijk is.
Dan mis ik nog de informatie of het wel of niet openen van de camera, gerelateerd is bij werking van bepaalde app of gebruik van zonder app, of dat het gebruik blijvend werd na gebruik van de app omdat het dan een merk-bug, android-bug of app-bug ....

[Reactie gewijzigd door LucW2 op 24 juli 2024 21:05]

Nokia 6.2, Android One
Anoniem: 767041 @Telin11 oktober 2022 08:26
En dat is dus het exacte ding, iPhone heeft er geen last van ongeacht welke telefoon serie je neemt,
Maar als je die app wil gebruiken is als consument het geen optie om de app aan te passen, maar wel om een andere telefoon te kopen.
Ik heb veel mensen meegemaakt waar Snapchat bijvoorbeeld niet normaal mee werkt en al moeite heeft bij de camera openen
Het is eerder belachelijk om te zien dat grote miljardenbedrijven moeite hebben een fatsoenlijke app in elkaar te flansen die zelfs op instapmodellen soepel werkt. Het is gewoon een kwestie van genoeg uren steken in het optimaliseren van je app, en het niet volgooien met functies en trackers waar <1% iets aan heeft of gebruikt.

Het kan echt wel, er zijn tientallen voorbeelden.
Je vergeet hier wie de klant is.
Zeg dat tegen de makers die op android runnen
Voor oudere mensen voldoen instapmodellen. Die nemen de traagheid erbij. Jongeren gebruiken hun smartphone intensiever met als gevolg dat er meer van de hardware verwacht wordt.

Het toont wel een slechte evolutie, als meer dan de helft bij 1 leverancier zit kan de markt zijn werk niet deftig doen aangezien ze niet vrij meer is.
Het is ook beide. Enerzijds intensief gebruik met apps die meer vragen, al dan niet met wensen voor je camera. En bepaalde apps vragen toch best wat.
Om maar niet te spreken over hoe jongeren ook hun telefoon anders zijn gebruiken. Niet iedereen heeft meer behoefte aan een computer.

Anderzijds is het ook het effect wat mijn generatie op school ook met merkkleding had. Apple is nu eenmaal hip, Android niet.

Ik verbaas me trouwens wel soms hoeveel tieners ik zie met dure pro model iPhones. Op die leeftijd had ik dat geld niet.
Ik verbaas me trouwens wel soms hoeveel tieners ik zie met dure pro model iPhones. Op die leeftijd had ik dat geld niet.
Dat is gewoon van mama en papa gekregen hoor.
Of op afbetaling vooral. Jongeren steken zich graag diep in de schulden voor zo'n device. Als je ouder bent en je moet de energierekening betalen denk je wel drie keer na voor je 1000 euro aan een telefoon uitgeeft en dan kom je al snel bij een midranger uit. Verstand komt met de jaren.
Tja, als ik geen telefoon heb is dat erg onhandig. Als ik 3 keer zoveel uitgeef aan een telefoon is dat vast 3 keer zo handig. Die redenatie misschien?
Dat is indd compensatie gedrag van de ouders. Die werken beide en laten de kinderen aan hun voorbij gaan.. De zogeheten sleutelkinderen. En dat proberen die ouders dan te compenseren met dure spullen zoals de nieuwste Iphones. Ik zie dat om mij heen gebeuren namelijk. Niet doorhebbende dat die ouders waarschijnlijk later niet terug kunnen vallen op hun kinderen want die zeggen op hun beurt "tja jullie waren er vroeger nooit voor ons, jullie waren alleen maar aan het werk" Dus zoek het lekker uit. Heel triest! maar ook dat zie ik echt om mij heen. Alleen zien die ouders dat te laat in, het gebeurt vaker dan je denkt ;-)
Enigszins off-topic: komt ook doordat de huidge samenleving bijna tweeverdieners vereist om fatsoenlijk rond te komen indien geen van beide inkomens uitzonderlijk hoog is. Mijn vrouw zou best huismoeder willen zijn, maar met de huidge prijzen voor huisvesting, energie, vervoer, boodschappen en vakantie is dat nauwelijks te doen. Daar komt nog de belastingstructuur bovenop, die met name bij de lagere en middeninkomens extra werk en promotie financieel onaantrekkelijk maakt. Ik moet disproportioneel meer gaan verdienen om het verlies aan inkomsten van mijn vrouw bij één dag minder werken te compenseren. Parttime werken gaat in mijn functie niet.
Er zijn veel meer mensen in deze situatie en de huidige politiek stimuleert het zelfs (zie de oproep van Rutte om een dag extra te werken).

Dat je dat vervolgens niet moet 'afkopen' bij je kind is zeker waar, maar ik snap waar het fout gaat.

[Reactie gewijzigd door mac1987 op 24 juli 2024 21:05]

Klopt, en ben dat ook met je eens, helaas is dat niet van de laatste 2 jaar. Dat "afkopen" speelt al vele jaren ik denk zelfs al wel een decennia. Ik woon zelf in een welgestelde gemeente en zie hoe ouders met hun kinderen omgaan. Beide ouders WILLEN werken want ze WILLEN een enorm huis, dikke auto en nog een boot. Serieus ik zie het hier om me heen, zelfs als ik uit het raam kijk kan ik ze aanwijzen. Collega's van mijn vrouw doen het zelfs, en zoals wij dat dan noemen "hoger drieten (poepen) dan je het gat hebt) Alles voor de buitenwereld en status. De door jou genoemde dingen zijn eerste behoeften van de mens, op n ding na, vakantie. Daar zou men gerust zonder kunnen en zou ook het eerste moeten zijn om op te besparen. Dat men vakantie neemt snap ik om rust te vinden, maar moeten we nou echt daarvoor naar Frankrijk? of elders? nee zeker niet.
Wat betreft het minder werken van je vrouw, ik weet niet wat ze doet maar mijn vrouw is sinds vorig jaar van 40 uur naar 36 uur gegaan (vrijwillig) maar ze is er zelfs op vooruit gegaan. Zo zie je maar dat het voor een ander een heel ander plaatje kan zijn. En dan kan Ruttetje wel roepen meer werken maar als je al 40 uur werkt, hoe dan? op zaterdag? zou leuk zijn voor onze gelovige mede mensen. Dat zou inhouden dat ze NOOIT iets kunnen doen met hun gezin. Of moeten we ons geloof dan maar aan de kant zetten? Hoe zien ze dat voor zich?
Dat er in de maatschappij iets fout gaat is zeker waar, maar laat de regering maar meer bijspringen.
Nogmaals ik heb totaal geen reden tot klagen en mag mij gelukkig prijzen met een afbetaalde hypotheek, een vast laag energie contract tot eind 2024 en een auto die ons bijna niets kost. Maar weet ook HEEL goed dat er veel zijn die dat geluk niet hebben. En daar zou de regering nog meer aan moeten doen ipv al die "vluchtelingen" (de echte daar gelaten uiteraard) hartelijk verwelkomen.
Ook ik was schuldig aan elk jaar de nieuwste telefoon te kopen, maar ik doe het niet meer! A: je merkt er niets van in prestatie, B: kost onnodig geld.
Hopelijk komen we weer snel in rustig vaarwater met zn allen :D
Goed punt vwb de marktwerking. Ik ben zelf, in tegenstelling tot veel tweakers hier, een fervent aanhanger van marktwerking. Maar wel onder de voorwaarde dat de markt deftig moet kunnen werken, dit vereist van de overheid dan ook dat ze capabele toezichthouders met tanden organiseert.

Als de mobiele telefoonmarkt inderdaad gedomineerd wordt, wat nu zo'n beetje het geval is, dan is het mooi de tijd gekomen om de macht van aanbieders te breken. Aangezien Android al wat meer open lijkt te zijn (meer telefoonleveranciers en aangepaste versie van Android) lijken de pijlen zich meer op Apple te richten.

Ik heb geen oplossing paraat, maar ik kijk uit hoe EU, VS en tegenwoordig ook China dit aan gaan pakken.
Misschien apple verplichten android te ondersteunen. Zodat Apple apparaten en software niet gelimiteerd zijn tot ander apple spul. Vervolgens kunnen gebruikers makkelijker uit het Apple ecosysteem stappen en krijg je een betere marktwerking.
Ik gooi een balletje op, ben benieuwd wat jullie er van vinden. Stel Apple wordt nog wat dominanter/groter marktaandeel. Dan kan Apple incl. IOS bijna gezien worden als een soort elektriciteitsnetwerk: Iedereen heeft het nodig en er is geen concurrentie meer mogelijk.

Dan zou je als toezichthouder kunnen eisen dat:
1. alternatieve Appstores, zonder beperkingen, toegelaten moeten worden en/of
2. IOS software (beetje zoals microsoft tijdje terug) verplicht wordt 'kaal' op te leveren (zonder browser, mailapp etc.
3. IOS organisatie afstoten (hardware en software scheiden)
4. ? andere ideeën?

Als aanhanger van de marktwerking dingen waar ik niet gelukkig van wordt. Maar wellicht onontkoombaar. Eigenlijk zou je willen dat er nog een derde leverancier is. Het is voor iedereen beter als er meer partijen zijn die elkaar met innovatie en/of prijs proberen in te halen.
Ik vind die paniek om een monopoliepositie van Apple zo vreemd: het is zo'n beetje het enige bedrijf waarvoor je bewust moet kiezen.

Mijn werk kiest al voor Microsoft dus heb ik geen keus daarvan dingen te gebruiken behalve ander werk zoeken.
Mijn vrienden kiezen Whatsapp dus ik kan Facebook niet vermijden zonder bepaalde contacten kwijt te raken.
Mijn school koos voor Google dus was ik verplicht een Google account te maken als ik aan de lessen mee wilde doen.

Dat ondanks de enorme monopolieposities van bovenstaande 3 mensen nog steeds afgeven op Apple gaat mijn verstand echt te boven. Het combineren van software en hardware waarvoor je ook prima alternatieven kan krijgen of het makkelijker maken accesoires aan te sluiten staat toch in geen verhouding met de enorme maatschappelijke barrieres die de andere bedrijven hebben kunnen opwerpen?
Hardware en software scheiden! DAT zou interessant zijn. Stel je voor, IOS op android en android op iphones. IOS mensen kunnen dan welke telefoon ze maar willen kopen. En android mensen kunnen ook de snelheid van de iphone ervaren.

Geen idee of dat goed of slecht is voor apple. Ik denk slecht :)
De kan ook nog de diensten bekijken die een netwerkeffect hebben. Zoals Facetime of iMessage. Dat is een beetje dezelfde richting als "kaal opleveren".
Overigens zou het bij een iPhone al heel wat zijn als je er een andere browser op kon zetten die meer is dan een wrapper om Safari heen.
Behalve dat een iPhone totaal niet gemaakt is om Android te draaien en dat altijd inferieur zal doen omdat Apple de specs exact op iOS heeft afgestemd krijg je dan waarschijnlijk een "Windows N" editie waar niemand op zit te wachten en ook geen bal helpt tegen ecosysteem lock in.

Android is anders ook niet zo open: niemand krijgt een telefoon populair zonder de Google play store. En Google is hier in Nederland al populairder dan Apple dus wat schiet je daar mee op?
Apple zal waarschijnlijk een inferieur Android OS maken. Misschien dan apple forceren om Google in staat te stellen een android OS ervoor te schrijven. Zoals de Pixel.

Google is apples grootste concurrent, dus die zullen wel hun best doen om een goed OS te maken.
Android is gewoon lomper dan iOS. (Java-achtige runtime vs native code, ander geheugenbeheer). Een iPhone met weinig geheugen performed prima op iOS, maar zou een shit toestel zijn met Android. Ik zie niet waarom dat iemand zou helpen. Veel (de meeste) mensen kiezen ook juist voor iOS een iPhone.
Waarom zou je een iphone met weinig ram willen tov een android met veel ram? De android kost hetzelfde of minder.

Een Galaxy s22 heeft 8gb ram, de s22 ultra 12gb. Alle iPhone 14 modellen hebben 6gb ram.

[Reactie gewijzigd door lordawesome op 24 juli 2024 21:05]

Omdat het voor iOS domweg niet nodig is om veel meer geheugen te hebben voor ruwweg dezelfde prestaties. Daarnaast is voor meer geheugen ook meer energie (dram refresh) en dus een grotere batterij nodig om dezelfde accuduur te halen.
Nou, dat geldt voor apps op de iphone, maar niet voor games. Die gebruiken evenveel ram. En laten games nu net de programma's zijn die veel ram nodig hebben. Dus als gamer ben je beter uit met een android die meer ram heeft.

Het komt trouwens omdat apps op de iphone native worden gecompiled, terwijl android apps in Java Bytecode worden gemaakt. Dat laatste heeft Java Virtual Machine nodig. Het gebruikt daardoor meer ram en is langzamer. Games op android daarentegen worden wel native gecompiled. Hier is een interessant artikel erover: https://www.androidauthor...d-ram-management-3100032/

[Reactie gewijzigd door lordawesome op 24 juli 2024 21:05]

De pure "mobile" games zijn toch zelden zo zwaar dat ze de limiet van wat mogelijk is raken dus als je dan toch voor de inferieure ervaring van een telefoongame gaat maakt het ook niet zoveel uit hoeveel ram je toestel heeft. Of je een gb meer of minder hebt zie je niet in candy crush...
Tja, als je de hoofdprijs betaalt, verwacht ik wel een toptoestel. 997 euro voor de Iphone 14 met 6GB, terwijl de S22 met 8GB 740 euro kost.

8GB ram heb je trouwens al op telefoons vanaf 200 euro: categorie: Smartphones
Wat wel grappig is is dat veel van de traagheid gewoon een instelling kan zijn.

Mijn vader is totaal a-technsich, snapt niet hoe een PC werkt maar heeft sinds een aantal jaar wel een android telefoon. Nu had hij vorig jaar z'n telefoon laten vallen dus was een nieuwe nodig, gewoon een normaal ding gekocht wat in het instap segment zit maar hij vond het helemaal niets. Was veel te snel en kon het niet volgen wat er gebeurde.

Ik had in de dev opties van android de animation speed even op 1.25x gezet volgensmij en hij vond het ineens een pracht ding. Precies wat hij moest hebben. Stomme is dat die animatie snelheid gewoon identiek was op z'n oude telefoon en het nu juist trager is maarja zal wel iets psychologisch zjn omdat de browser sneller laad.

Voor mezelf zet ik die animation speed juist lager zodat het veel snappier aanvoelt terwijl de hardware identiek is.
Animation speed is inderdaad het eerste wat ik aanpas op een nieuwe telefoon. Ik stoor me altijd aan die trage animaties op een iphone. Hierdoor lijkt de telefoon een stuk trager dan ie is.
Maar ook in het geval van een eerste telefoon voor opa of oma zou ik een iPhone kiezen. Puur en alleen om hoe lang zo’n ding meegaat. Dan hoeven ze niet na twee jaar aan een nieuwe te wennen.
Die snelheid van instappmodellen is tegenwoordig prima op orde. Ik heb het idee dat ouderen tegenwoordig hun mobiel intensiever gebruiken dan jongeren. Dat zie ik tenminste in de sportschool waar beide groepen vertoeven.
Jongeren zie ik veel swipen in insta en typen in chatapps. Niet echt zaken die het uiterste vragen van de hardware.
Nee jongeren zijn veel gevoeliger voor erkenning van buitenaf. Daarbij spelen merken een belangrijke rol. Zie daar de reden van het grote marktaandeel van de iphone onder jongeren. Als mensen ouder worden, worden ze ook verstandiger en weten ze dat een telefoon die de helft kost minstens net zo goed is. En wat de omgeving ervan vindt, daar staan ze boven.
Dus de jeugd loopt met allemaal dezelfde toestellen rond die op elkaar lijken. Wat is next dezelfde schoenen en broeken ?
Als ze wat ouder zijn wel, de ANWB stelletjes.
Mijn kids hebben dat helemaal niet op school. Mijn dochter heeft 2 kids met een oude iphone in de klas die klagen over de batterij en waar zij makkelijk 2 dagen haalt met haar oneplus Nord . Mijn zoontje heeft twee meisjes met een iphone in de klas . Ze zitten allebei op het voortgezet onderwijs rond de 14-16 jaar.

Ik woon dan ook in het Noorden daar zijn ze wat minder trend gevoelig ook qua merken.

[Reactie gewijzigd door Noresponse op 24 juli 2024 21:05]

Het gaat om de software (als in iMessage, etc), niet om het toestel.
Alle telefoons zijn vierkante platen glas+metaal/plastic
Ik heb voor mijn dochters een iPhone (13) gekocht. Niet omdat ik zo graag wil dat ze erbij horen, maar omdat een iPhone minder storingsgevoelig is (vastlopers/trager worden), makkelijker is te gebruiken, veiliger is en omdat de Parental functies native, en uitgebreid zijn. Over het algemeen is Apple gewoon gebruiksvriendelijker. Het argument dat Android veel meer tweakbaar is, doet voor de meeste jongeren denk ik niet ter zake.
Zelfde geldt voor consoles, in de 80-90 jaren waren het duurste wat je kon hebben Nike air Maxjes
Rare console, ik dacht dat dat schoenen waren? Consoles uit die tijd zijn imo NES, SNES, Mega Drive en Playstation.
Ik weet wel vroegah dat ik heel graag die nikes met lichtjes in de zolen wou :+ weet niet of dat airmax was, denk het niet?
M'n Samsung S5 werd daarentegen nog begin dit jaar gebruikt! (Door m'n zwager)
Maar goed, dat is dan ook geen instapmodel dus eigenlijk heb je gelijk.
Android toestellen kunnen vaak nog prima mee, maar dan zijn t meestal wel flagships.

[Reactie gewijzigd door LongTimeAgo op 24 juli 2024 21:05]

Ik vraag me wel af welk model jongeren dan hebben. De zeven jaar oude iPhone van hun ouders, of leggen ze €1.000 neer voor de iPhone 14? Dat is bijna een jaar sparen voor een thuiswonende mbo-er die alleen stufi krijgt.
Ik woonde ook thuis en heb een mbo opleiding gedaan, maar leefde echt niet alleen van mijn 70 euro studie financering.
Ik had gewoon een bijbaantje in de supermarkt, werkte minimaal 3 dagen in de week Maandag avond, donderdag avond en zaterdag van 12 tot 21:00 ofzo(En een tijd op zondag ochtend ook ook na stappen).
Ik werkte dan nog wel eens extra als het uit kwam, dus had elke maand gewoon wel wat inkomen. uiteraard kon daar niet in 1 maand een iphone van kopen. maar wel binnen paar maanden.
Als de meeste mensen op Tweakers het nou op deze manier bekeken... maar nee, die denken dat iedere student een maximale lening neemt en 60 euro per maand aan een iPhone uitgeeft.

Dat er rotte appels (sorry :+ ) tussen zitten is waar, maar sommige mensen doen het lijken alsof "iedereen zo is".

Net als dat dit onderzoek ook "dingen beweert" op basis van een (te kleine) groep mensen, waarvan niet bekend is of ze de waarheid vertellen en om welke modellen het hier gaat.

Want er zit een verschil tussen iemand die met een Galaxy S6 of een iPhone 6S rond loopt en iemand die de nieuwste S22 Ultra of een iPhone 14 Pro Max heeft.

Beide zijn iPhone en Samsung, maar zonder specifieke data zegt dat in mijn ogen vrij weinig.

misschien heb ik in verleden en heden gewoon "de verkeerde" jongeren en daarboven gezien die gewoon niet voldoen aan dit onderzoek, of het onderzoek klopt niet wat ook niet voor het eerst zou zijn met "representatieve" onderzoeken die dingen claimen.
Als ik kijk naar mijn collega's dan hebben de basisschoolkinderen misschien oude iPhone van hun ouders. Vanaf middelbare school is de kans groter dat het andersom is: De ouders de oude telefoon van hun kinderen overnemen.
Of ze liegen.
Of de ondervraagde doelgroep was niet goed gekozen.

"5.000 respondenten per maand, de resultaten zijn weergegeven over heel 2018 en 2022 (tot dusver). Het panel bestaat uit leden in de leeftijd tussen de 16 en 80 jaar"

Stel homogeen verdeelde groep. 5000 / (80 - 16) = 78.125 mensen per leeftijdsjaar.
Ik zit niet op statistiek maar dat lijkt me een beetje weinig. Zullen ze wel weer met allerlei modellen en parameters recht lullen. Ook bij zo'n bedrijf gewerkt. Wat tweaken tot het gewenste antwoord er is. Done.
Waarom lijkt je dat weinig? Als dat een representatieve afspiegeling is dan kan dat prima met zulke aantallen. Of bevalt je de conclusie niet?
Zelf heb ik een iPhone. Maar ook Android gehad. Voor mij is het voornamelijk een telefoon dus het boeit me niet zo wat ik heb. Voor het geval dat je denkt dat ik in een kamp zit voor een platform.

De conclusie is wat hij is.
Maar het leek me erg hoog.

18-24 is 6 jaar.
478.75 mensen ondervraagd per maand. 5625 per jaar voor een binaire keuze iPhone/Android.
Als het elke maand verschillende mensen betreft loopt het inderdaad aardig op dus ik denk dat je gelijk hebt.
Dat krijg je als er geen concurrentie is en je wilt geen Android. Ook ik zit in die situatie.
Voor wat de meeste jongeren doen is een Android toestel zat.

Sterker nog, voor wat bijna iedereen doet maakt het weinig uit of je iOS of Android hebt (en dit zeg ik als iemand die op beide zit)

Feit is dat Apple vooral vroeger een icoon was op scholen, je wou eentje op school vanwege het merk en niet het systeem dat het draaide.

En daarom vind ik dat deze onderzoek wat dieper op in mocht gaan WELKE iPhones en Samsung telefoons de jongeren hebben, want bij Apple draaide het vroeger vooral om de naam en ik zag genoeg jongeren met een iPhone 3G t/m 4 rondlopen op scholen, terwijl de 5S al een poos uit was.

"Dan heb je nog steeds een iPhone, een Apple product, het merk"

Maar de prijzen waren ook een stuk lager vroeger, het valt mij nu op dat de meeste jongeren met een iPhone vaak een best oud model hebben of een oudere telefoon van hun ouders.

Maar dit probleem bestaat ook bij Samsung, er zijn jongeren die deze ook vanwege het merk kopen (wel in mindere mate, maar toch)
"Vroeger" was het in mijn beleving toch echt blackberry met hun "ping" chat wat de creme de la creme was om te hebben op scholen. iPhone hype kwam iets later ;)
Dat ook

Maar "vroeger" zal voor iedereen anders zijn, voor mij is de echte "vroeger" toen je een Nokia met Snake erop had.

Of niet, en dan had je pech :P
Mijn eerste telefoon op t middelbaar was een Nokia 9910!
Ik kreeg een beltegoed van 10 euro per maand zodat ik kon SMS'en waar ik was als ik niet thuis was en bellen mocht alleen in 'noodgevallen' :9

Jaartje later m'n eerste kleine Polyfoon toestel, een Sagem nogwattes.

En daarna ergens begon de Blackberry hype maar zat ik nog aan m'n Samsung U600.
Van wat ik mij persoonlijk kan herinneren is dat de iPhone hype écht op gang begon te komen toen de iPhone 3GS uit kwam. Was ook wel een beest van een machine vergeleken met wat er op de markt was.
Daar heb je precies een punt. Het netwerkeffect kan wel eens bepalend zijn. En Apple heeft iMessage en Airdrop. Functionaliteit die er ook is op Android, maar als de meerderheid Apple heeft dan kan je niet meedoen zonder Apple.
Ik vind het niet zo raar hoor. Als ik kinderen zou hebben schoof mijn oude iPhone gewoon door; vanwege het simpele feit dat je 5 jaar oude iPhone X nog een zeer bruikbaar toestel is die gewoon de laatste iOS updates nog ontvangt. Door de hoge restwaarde is het nog de moeite er een nieuwe batterij voor te kopen. Aan de andere kant zullen er altijd mensen zijn die voor onder de 300 euro een nieuw toestel kopen en deze om de 2 jaar vervangen..

Ik zou zelf nooit meer een Android flagship kopen, ook al is het een Pixel en is er niets mis met de hardware of camerakwaliteit. Ik zou toch zaken als AirDrop en Facetime missen omdat ik het vaak gebruik, zeker ook omdat ik een Macbook heb en het een fijn ecosysteem is.

[Reactie gewijzigd door AvWijk op 24 juli 2024 21:05]

Ik snap je practische benadering, zo denk ik ook.. echter acht ik in die leeftijdscategorie mode/het 'erbij horen' belangrijker dan wat de ouders praktisch vinden. Mode in telefoon land = apple.

Net zoals de jeugd een electrische fiets wilt hebben.. of in mijn tijd iedereen een eastpak / nokia / of zelfs jojo moest hebben...
Als dat met een derdehands iPhone 7 ook kan, is het alleen maar mooi meegenomen. Ook features zoals Find my...en facetime met je kind of klasgenoot die op een androidtoestel niet beschikbaar zijn.
De gebruikte Nokia 8 van mn vader kon ik aan de straatstenen niet kwijt, zou met een iPhone wel een ander verhaal zijn geweest.
Drie jaar geleden heb ik een iPhone gekocht omdat ik mensen om mij heen ze 4+ jaar zag gebruiken, dat wilde ik ook maar ik versleet elke 2 jaar een Android.
Wat was er dan "versleten" aan je Android? Mijn ervaring leert me dat je met een Android telefoon uit dezelfde prijsklasse als een iphone ook makkelijk meer dan 2 jaar verder kan.
Nu ja

Vroeger deels.

Updates zijn vroeger een grotere issue geweest op Android dan nu, dus als je dat belangrijk vond vroeger dan was een Android toestel vrij snel "versleten".

Ik had er in het begin niet zo veel last van, niks wat ik op mijn telefoon deed was belangrijk genoeg om altijd het nieuwste en meest up to date Android/security patch te draaien, maar nu is dat wel anders met al die apps die je persoonlijke gegevens bevatten, of erger je bank.

Mijn vorige toestel was een LG, dat ding draait gewoon nog prima na 2,5 jaar en de Snapdragon 855 is in mijn ogen voldoende snel.

Maar dat ding zit vast op Android 11 en loopt qua security ook best wat achter, ik vind het belangrijk dat minimaal de security patch up to date is, dus heb ik deze vervangen (en nu is het een offline emulatie apparaat geworden).

Vroeger was een smartphone hebben ook een stuk leuker, ik had deze omdat ik dat wou en het was handig hoeveel meer je snel onderweg ermee kon doen.

Maar nu het ook vaak een verplichte tool is voor dingen als DigiD (want ja sommige plekken dwingen al de app af), bank apps en ga zo door, toen was de lol er voor mij wel van af.

In ieder geval puur qua hardware zal zelfs een Android toestel uit 2017 (mitst snel genoeg destijds) prima zijn voor de meesten, maar of je met zo'n oude Android versie rond wil lopen is een ander verhaal.
Vroeger was een smartphone hebben ook een stuk leuker
Dan heb jij de periode voor Android/iOS gemist... Windows CE/Mobile was een absolute pia!

Na mijn vele jaren lange horror ervaringen met Windows CE/Mobile, ben ik begonnen met een iPhone 4, ik heb het moeizaam kunnen uithouden tot een iPhone 6 (4 jaar). Niet omdat er geen security updates meer voor uitkwamen, maar omdat de OS updates + software niet langer geschikt was voor de hardware, als ik Spotify aan het luisteren was liep de telefoon vast zodra ik gebeld werd... De iPhone 6 heb ik 6 jaar gebruikt, die was 'op' omdat er geen security updates meer voor uit zouden komen en de batterij was absoluut gaar, de overige hardware was nog prima bruikbaar. Ik verwacht weer 6 jaar te doen met mijn iPhone SE (2020).
Inderdaad, ik ben vanaf een HTC Touch Pro naar een iPhone 3G gegaan destijds (inmiddels al jaren op Android), en het was een enorme verademing. Een integrale App-store met goedwerkende apps, met een strakke keuring er op, in plaats van gefragmenteerde brakke applicaties in tientallen verschillende stores. Ook de fundamenteel slechte bediening bij Windows Mobile, die met lapmiddelen als Windows Mobile 6.5 een beetje touch-vriendelijk werden gemaakt, konden echt niet meer concurreren met de iPhone. Van Android was toen nog nauwelijks sprake, dat moest zelfs nog uitkomen.
De iPhone 6 heeft onlangs nog een security update gehad, batterij vervangen is dan wel nodig natuurlijk na 6 jaar.

31 augustus volgens onderstaand document:
https://support.apple.com/nl-nl/HT201222
Windows Phone. Je mocht op ons werk kiezen tussen een iPhone (4 of 4s) of het dan nog nieuwe Windows Phone. Dat was "de tijd van de Microsoft-Nokias.
Collega's namen dan de Windows-telefoon in de hoop dat het goed samen zou werken met Windows ofp de laptop en Exchange.
Ik heb er en aantal letterlijk huilend bij de servicebalie zien staan. Maar omruilen mocht niet.
Ik herinner me vaag dat het bedrijf korting kreeg op licenties als ze de telefoons erbij namen.
Windows Phone was weer wat anders (2010+) en daar waren een aantal collegae juist wel weer goed over te spreken. Ik zag de bui al hangen en verwachte geen lang leven of een brede app keuze in het vooruitzicht...
Ja dat HTC-tijdperk. Échte Windows-applicaties die niet aangepast waren qua bedieningselementen, comboboxen en spinners.
En als je de APN aanpaste moest je rebooten...
De veiligheidsupdates hielden vaak 2 jaar na launch op. Niet dat mensen daar echt op letten.
Is tegenwoordig verbeterd gelukkig.
Batterij ging geen dag meer mee en zette kort voor de 24 maanden oud ook op (Samsung), camera werd intens langzaam en er kwam vocht achter het glaasje; goede foto's maken kon ik dus wel vergeten. Dit was mijn vorige telefoon, een S9+.
Hetzelfde hier, iedere 2 jaar een nieuwe Android telefoon (al gaat dit niet meer gebeuren in mijn geval, beide mijn 13 Pro en de Pixel zullen gelukkig langer mee gaan)

Maar een ander probleem is dat deze onderzoek niet specifiek zegt welke iPhones mensen dan hebben, ik zie veel jongere maar ook 35 plussers die dan rondlopen met een iPhone 8 of ouder, in sommige gevallen zelfs een iPhone 6.

Het is dan nog steeds zo dat men dan een iPhone heeft, maar dit soort onderzoeken zijn vaag en schetsen een beeld alsof iedereen met de nieuwste Apple rondloopt en alle Android gebruikers met een "budget" ding opgeschept zitten.

Wees specifiek dan denk ik, en laat dit soort onderzoeken gewoon zitten.
Raar, mijn oude Samsung S5 werd tot begin dit jaar nog gebruikt door m'n zwager. Is nu eindelijk vervangen.
S5 weer terug ontvangen en was nog verbaasd over de reactiesnelheid en accu duur. Werkte nog prima. Nu wel een custom OS er op gegooid en ligt nu in de la te verstoffen, maar tis een goeie backup/nood toestel.

Het probleem met "android toestellen" is dat je een hoop budget toestellen kan kopen naast de flagships die na 2 a 3 jaar inderdaad al een enorm stuk trager lijken te worden of problemen lijken te geven. Flagships daarentegen kunnen gewoon net zo lang mee gaan als iPhones, mits je ze netjes gebruikt uiteraard.
Hier exact 3 jaar geleden een iphone 11 pro gekocht. Nu nog steeds een batterijconditie van 100% (!) merk totaal niets van achteruitgang. Hulde voor die kwaliteit die ongeëvenaard is!
Tja, inmiddels meer dan 3 jaar geleden (op de dag van release, ding lag nog niet eens in het rek bij de MM) een OPPO Reno Z gekocht, en de batterij conditie is ook nog steeds 100%, dus ook hulde voor de kwaliteit, en ik gebruik em ook nog eens zonder screen protector of een vast hoesje en ziet er nog steeds bijna hetzelfde uit als de dag dat ik em kocht, pas sinds een paar weken geleden een klein krasje op de voorkant, die ik gelukkig niet zie bij normaal gebruik, alleen als het scherm uit staat en je er in een bepaalde hoek naar kijkt.
Huawei heb niks met apple wegsnoepen te maken totaal andere prijsklasses. Als dit werkelijk zo is zijn er andere dingen veranderd
Klopt. En als ze dat al verkeerd hebben, zet ik ook vraagtekens bij de resultaten van het onderzoek.
Jammer dat het onderzoek niet ook middelbare scholieren meeneemt, waar juist intensief gebruik van mobieltjes wordt gemaakt.
Vraag me af of peer pressure een rol speelt in dat Apple vooral bij jongeren populair is.
Lijkt me niet heel vreemd.

- Enerzijds is het een "hip" merk.
- Anderzijds gaan iPhones lang mee, en zijn er ook instapmodellen zoals de SE. Dus voor weinig geld kan je "erbij horen".
- Door de lange ondersteuning kan je ook als tiener de afdanker iPhone X, 11 enz. van je ouders nog prima gebruiken.

[Reactie gewijzigd door lazershark op 24 juli 2024 21:05]

Bijna alle reacties hier die aangeven dat die kids 'erbij willen horen'.. 8)7

Er komt hier gewoon niets anders in en met 'Find my' (staat aan voor het hele gezin 'omdat redenen') dat werkt op een 3e hands iPhone 7 ben ik blij dat het kind hier gewoon goed bereikbaar is. En zo ken ik genoeg ouders die ooit zijn begonnen met een instap Android voor hun kind en daar heeeeel snel van terug zijn gekomen. Liever een oudere iPhone dan een nieuwere Android (voor kids én opa's & oma's als het aan mij ligt ;) )

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.