Motorola kondigt voor Europese markt aan welke toestellen Android 13 krijgen

Motorola heeft laten weten dat er voor de Europese markt in elk geval dertien smartphones een upgrade naar Android 13 krijgen. Op de Motorola Edge 20-serie na kwamen alle betreffende toestellen in 2022 uit.

Er zijn nu zeven smartphonereeksen van Motorola die in elk geval de upgrade naar Android 13 krijgen, zo laat de technical product manager van Motorola Mobility aan Tweakers weten. De nieuwe lijst komt grotendeels overeen met een eerdere lijst die de Amerikaanse tak van het bedrijf publiceerde.

De Motorola Edge 20-serie uit 2021 is een belangrijke uitzondering, aangezien dit de enige smartphonereeks van het merk is die niet in 2022 uitkwam maar toch een upgrade naar het nieuwe besturingssysteem van Google krijgt. Volgens de internationale supportpagina van Motorola geldt voor de meeste andere Motorola-toestellen uit 2021 en ouder dat er binnen nu en een jaar een laatste beveiligingsupdate gepland staat, voor zover de ondersteuning van deze modellen niet al afgelopen is.

Hoewel niet bekend is wanneer de Android 13-update uitgerold wordt, liet Google eerder weten dat onder andere Motorola 'later dit jaar' begint met het in gebruik nemen van het nieuwe besturingssysteem. De upgrade komt dan uit voor de onderstaande toestellen:

  • Motorola Edge 30 Ultra
  • Motorola Edge 30 Fusion
  • Motorola Edge 30 Neo
  • Motorola Edge 30 Pro
  • Motorola Edge 30
  • Motorola Edge 20 Pro
  • Motorola Edge 20
  • Motorola Edge 20 Lite
  • Motorola Moto G82 5G
  • Motorola Moto G62 5G
  • Motorola Moto G52
  • Motorola Moto G42
  • Motorola Moto G32
Motorola edge 30 ultra, neo en fusionMotorola edge 30 ultra, neo en fusionMotorola edge 30 ultra, neo en fusion

Links de Motorola Edge 30 Ultra, in het midden de Neo en rechts de Fusion

Door Yannick Spinner

Redacteur

09-09-2022 • 18:04

44

Reacties (44)

44
43
13
2
0
27
Wijzig sortering
Ik heb zelf een G100, heerlijk toestel, maar schandalig dat de support maar 2 jaar is. Laten we hopen dat hier snel regelgeving voor komt. Dat zal deze situatie niet oplossen, maar wel er voor zorgen dat we in de toekomst wat duurzamere telefoons krijgen.

[Reactie gewijzigd door SkiFan op 23 juli 2024 10:06]

Daar valt natuurlijk lastig regelgeving op te maken, stel de regel wordt drie jaar dan kan je een 'andere' versie van de os maken met zo minimaal mogelijke veranderingen en deze niet de updates van mainline android geven. Hoef je de telefoons die deze 'nieuwe' os hebben ook geen updates te geven want er is geen nieuwe versie. Wat ik probeer duidelijk te maken is dat veel begrippen rond deze kwestie wel intuïtief duidelijk zijn maar geen juridisch harde definitie hebben.
Laat het gewoon gelijklopen met de technische hardware levensduur van het apparaat. Dat kan twee kanten op: je telefoon valt na een jaar uit elkaar, of je kunt je telefoon gewoon gebruiken zolang de technisch nog werkt. Het lukt Microsoft ook gewoon om een computer uit 2008 op Windows 10 te krijgen en hier hebben we het over leveranciers die de hardware EN de software samen uitbrengen. De enigste reden om dit niet te doen als fabrikant is omdat het teveel kost om oude hardware te ondersteunen. Dat lossen we dus direkt op omdat je de prijs voor 10+ jaar support initieel al betaald (en dwingt de fabrikanten om een beetje structuur in de puinhoop die Android hardware heet aan te brengen om de kosten te drukken).

Overigens heb ik er geen probleem mee om bij mijn telefoon een EXTRA abonnement voor updates te hebben (mits redelijk geprijsd en een duidelijk kader over wat ik kan verwachten). Op die wijze kunnen updates wellicht beter uit en toch je telefoon voor 99 euro in de winkel neer te leggen.
Maar wat wordt dan de definitie van technisch nog werken? Als ik als concurrent een zooi telefoons koop en deze in de la leg zodat ze na 8 jaar nog gewoon werken moet de fabrikant dan nog nieuwe Android updates uitbrengen?

Vergeet niet dat windows een compleet ander geval is waar maar twee hardware vendors zijn, waar kernel ontwikkeling compleet anders loopt en waar niet 100 partijen aparte versies van Windows maken en alleen deze versies op je specifieke hardware draaien.
Op je eerste punt: waarom niet? Dat kan de andere ook doen, dus dat zal wel loslopen.

Op je tweede punt: er zijn maar een paar ARM cores, dus dat is het support probleem niet. Het probleem zit vaak in de 3rd party chips die geslikt worden door fabrikanten waarop dikke NDAs en brakke support zit. Qualcom bijv. Dus je kunt als fabrikant wel willen, maar Qualcom wil het niet dus gaat het niet gebeuren. Als de wetgever nu gewoon zegt: minimaal 10 jaar software support en anders komt je telefoon de EU niet in, dan is Qualcom indirect meer dan 30% van zijn markt kwijt. Dat willen ze zeker niet. Het probleem is dat je vooral niet moet gaan onderhandelen met dit soort partijen over wat redelijk is, want redelijkheid van de meeste fabrikanten gaat maar 1 jaar ver en dan beroepen ze zicht op "moeilijk, kan niet", wat gewoon een ander woord is voor "willen we niet, kost geld".

Oh, en aanvullend op je Windows heeft het makkelijk: diezelfde Windows versie ondersteunt IRQ, MSIs, ACPI en weet ik veel welke rommel de afgelopen 10+ jaar de x86 markt in gebraakt zijn. Het kan dus gewoon wel. Het is niet eenvoudig, maar de bulk van het werk is al gedaan door Google.

[Reactie gewijzigd door latka op 23 juli 2024 10:06]

Ik weet niet precies wat je bedoelt met het zal wel loslopen maar ik denk dat een ondubbelzinnige termijn in jaren zoals je later ook al aanhaalt (10 jaar) een stuk duidelijker verwachtingen schept en makkelijker te doen is qua maken en handhaven van regelgeving.

Wat je zegt over het probleem met de kernels die van Qualcomm moeten komen en geen incentive hebben om die bij te houden ben ik compleet met je eens. Dat zou flink op de schop moeten en dichter bij de huidige linux situatie op x86 moeten komen, ook vooral met de drivers voor alle andere chips die in zo'n toestel zitten.

En op het laatste stukje over windows, ik bedoelde niet dat ze het makkelijk hebben maar wel dat het anders is. Windows kan API's en standaarden publiceren waar iedereen zich maar aan te houden heeft omdat niemand een eigen brakke versie van de kernel kan publiceren waar op een heel specifieke en niet uitbreidbare manier ondersteuning voor iets is ingebakken. Dat stelt Windows in staat om heel lang ondersteuning aan te bieden zolang ze deze API's niet breken in nieuwere versies. Dit is niet altijd makkelijk maar hier hoeven ze dan niet jarenlang nog voor in gesprek met bosjes andere partijen.
Met wel loslopen: het is zo een eenvoudig idee om je concurrent uit te schakelen dat ik niet verwacht dat niet iedereen dit direkt doet.

En je laatste punt is precies de reden dat we in deze zooi zitten: het is gewoon een linux wat er onder android ligt, dus het zou triviaal moeten zijn om drivers hiervoor te publiceren en te onderhouden. Maar niet op de wijze waar het nu gebeurt. Je kunt bedrijven niet direkt dwingen op een bepaalde wijze te werken, maar je kunt het wel verdraaid duur maken om een ongunstig (voor de consument) model te gebruiken. Nvidia is er zo een (maar die verdienen zoveel dat het ze niet uitmaakt). En Qualcom dus ook (en Mediatek en al die andere Arm boeren).
Eens, heb ook dezelfde G100. Ben wel tevreden. Als men gewoon stock Android in die wetgeving opneemt dan is het best simpel toch......?
Valt wel mee, dat kan de rechtspraak dan invullen.
G200 hier. Staat er helaas ook niet tussen. update support voor deze series vind ik wel erg kort :'(
Telefoon released dec 2021, nog geen jaar geleden en krijgt waarschijnlijk al geen nieuwe versie meer. Officieel had deze wel Android 11, de update naar 12 is al gemaakt dus klaar en afgerond voor Motorola..(?)
Hopelijk komt er minder officieel nog wat beschikbaar in de vorm van custom roms tzt

[Reactie gewijzigd door Mik0s op 23 juli 2024 10:06]

G200 zou maar 1 OS upgrade krijgen, en dat was 13 dus.

Beetje rot dat wel, maar niet onverwacht.

Zo krijgt de nieuwe Edge 30 Ultra 3 OS upgrades en daarbovenop 1 jaar security (patch om de 2 maanden), maar dan brengen ze dat toestel wel uit met Android 12 (terwijl 13 al uit is), dus 15 is waar het stopt.

Mijn partner heeft de G100, maar die wordt dit jaar vervangen (dat ding heeft nog maar half jaar qua security updates te gaan namelijk), ik denk dat ze maar terug naar Samsung gaat want een Pixel is niks voor mijn partner en iOS is geen optie (te veel gespendeerd aan Android apps/games in de afgelopen 10+ jaar)

En voor mij zal die G100 een emulator machine worden, dus geen internet voor nodig (ikzelf heb tegenwoordig een iPhone, emulatie is een stuk makkelijker op Android in mijn ogen).

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 23 juli 2024 10:06]

Het lijkt wel een wegwerpartikel met zulke korte ondersteuning. Dat blijft toch een heikel punt in Android land, sofware-ondersteuning. Gelukkig doet Samsung het inmiddels stukken beter. Nu de rest nog….
3 jaar was het geloof ik? Ik heb GSMs in de kast liggen (bijv. Nokias) die het gewoon nog prima doen. De hardware blijft wel werken. De software ondersteuning daarentegen is niet bestaand. Oudste smartphone die ik nog dagelijks gebruik is een Samsung Galaxy S2 als Bluetooth audio stream. Android 4.3 staat er op. Werken niet veel audio apps meer op kan ik je verzekeren.
Je moet er maar zin in hebben, maar iig heeft de S2 bijzonder goeie custom ROM support, zoals hier een Android 12 alpha.
Al wil je ws liever n vorige versie nemen met minder bugs. Bijv op Android 7 werken nog bijna alle apps in mijn ervaring.
Custom roms lieten het ding te vaak crashen, dus terug naar stock rom. En voor audio streaming met bluetooth voldoet'ie uitstekend. Omdat er effectief maar 1 app op staat is het ook nog rap genoeg in de bediening en dat het scherm klein is/lage resolutie heeft maakt voor audio weinig uit ;-) Gebruikte eerst een Nexus 7 maar daar werd de batterij wat dik van en dan is het niet eenvoudig kunnen swappen van de batterij wel een probleempje. Gelukkig kan dat bij die Galaxy s2 nog wel :)
3 jaar was het geloof ik? Ik heb GSMs in de kast liggen (bijv. Nokias) die het gewoon nog prima doen. De hardware blijft wel werken. De software ondersteuning daarentegen is niet bestaand. Oudste smartphone die ik nog dagelijks gebruik is een Samsung Galaxy S2 als Bluetooth audio stream. Android 4.3 staat er op. Werken niet veel audio apps meer op kan ik je verzekeren.
Als de gsm functie niet meer ondersteund wordt en/of whatsapp (danwel sms) ook niet, dan kan je technisch gezien niet meer spreken van een telefoon :+

Ik denk dat het toestel zich minstens moet registreren op het netwerk van een isp om voor die definitie in aanmerking te komen. Zo heb ik nog lang op een Nokia met Symbian via wifi kunnen appen terwijl de gsm niet meer in staat was te registreren op het netwerk.

[Reactie gewijzigd door Bulkzooi op 23 juli 2024 10:06]

Mijn Nokia N-Gage QD werkt nog via Proximus dus hier zeker geen probleem. Ik kan er zelfs mee surfen, maar je moet wel héél geduldig zijn.
Je mag (volgens de Nederlandse wet) best verwachten dat je een aantal jaar beveiligingsupdates krijgt.
Je hebt namelijk recht op een deugdelijk product en in de situatie dat je maar twee jaar beveiligingsupdates krijgt, is je toestel daarna (hoogstwaarschijnlijk) niet meer deugdelijk en dat lijkt me wel wat te snel.
Ik zou er best een zaak van durven te maken en ik verwacht dat dit voor een rechter een redelijke no-brainer is, want je mag voor elke smartphone best verwachten dat de hardware en software zeg een jaar of vijf mee moet kunnen gaan.
Dat waag ik te betwijfelen. Juist omdat 'mee gaan' iets anders is dan 'tot in lengte van jaren altijd de meest recente OS-versie en patches draaien'.

Hardwarematig gaan smartphones inderdaad zeker wel een jaar of vijf mee. Maar hoewel ze fysiek slijten doet de software dat niet. Die degradeert niet (smerige 'planned obsolescence' routines daargelaten, maar dat is een andere discussie) en werkt na vijf jaar i.p. nog steeds zoals vijf jaar daarvóór bedoeld. Alleen de wereld er omheen staat niet stil. In die vijf jaar wordt nieuwe software ontwikkeld, nieuwe exploits ontdekt, hacks bedacht en malware geschreven. Maar dat kan je oorspronkelijke fabrikant denk ik nauwelijks juridisch verwijten. Die kan de wereld ook niet vijf jaar stil zetten.
Ach ja je stemt zelf met je portemonnee.
Koop je een moto dan steun je dit beleid. Koop je een iPhone of Fairphone (en Samsung s claimt ook 5 jaar), dan krijg je wel fatsoenlijke support.

Niet klagen als je willens en wetens een product koopt zonder support.
En daar gaat het mis. De gemiddelde consument neemt niet de moeite om dit per fabrikant dit op te zoeken. Die zien gewoon een mooi toestel met aantrekkelijke prijs en Motorola logo in de Mediamarkt ofzo liggen.

Dat zijn juist de consumenten waar het belangrijk is dat wetgeving ze beschermd.
Wel erg jammer inderdaad, want Motorola is gewoon de koning van de budgettoestellen. Geen enkele andere fabrikant maakt zo'n fijne en degelijke apparaten in dezelfde prijscategorieën zonder dat je weer andere nadelen hebt zoals bloatware, extreem lage specs, of gebrek aan Play Services.
Ik heb zelf een G100, heerlijk toestel, maar schandalig dat de support maar 2 jaar is. Laten we hopen dat hier snel regelgeving voor komt. Dat zal deze situatie niet oplossen, maar wel er voor zorgen dat we in de toekomst wat duurzamere telefoons krijgen.
Die Android fabrikanten zijn hun patenten-portfolio al jaren aan het optimaliseren.

Nu is de technische kwaliteit aardig afgestemd op de economische levensduur, en met een abbo. erbij hoef je als gebruiker niet eens vooraf te investeren.

De prijs is privacy, en dat gaat pas pijn doen als het te laat is. Die telefoon haal je zo weer een nieuwe als het nodig is.

@SkiFan zit die Moto G serie nog steeds op AOSP? Of is dat die Edge serie geworden?

[Reactie gewijzigd door Bulkzooi op 23 juli 2024 10:06]

Geen idee, hoe zie ik dat?
Geen idee, hoe zie ik dat?
Meestal via setting en dan about phone. Daar staat dan ergens iets over de build en ook de update Channel en zo.

Als je dat googled kom je waarschijnlijk bij xda en trwp en zo uit. Dan kan je checken of je hem kan rooten.

Dan kan je zelf het onderhoud doen, maar verlies je wel je fabrieksgarantie.

[Reactie gewijzigd door Bulkzooi op 23 juli 2024 10:06]

Hij is nog ondersteund, en ik vind de Moto gestures erg handig. Schudden om de lamp aan te doen is erg handig als je de hond uitlaat.
Let op, het KAN verschillen per telefoon vermoed ik, maar op mijn ouwe trouwe Motorola G5 werkt dat nog gewoon met LineageOS. Met eerdere versies wel wat gedonder gehad, (Tip, Kill Camera in F-Droid, schiet op hol geslagen daemon af) maar momenteel zeer te spreken over LineageOS 18.1 (android 11) met security level van August 5, 2022 (vieze vendor binaries en kernel-level zijn hier natuurlijk wel oud). Ben zelf dan ook van mening; x-jaar support van de vendor; is dat minder dan 10 jaar? Dan geef je de broncode van je binaries maar vrij, die zijn blijkbaar toch verouderd en dan kan de 'hobbyist' community het tenminste zelf oplossen. Het is belachelijk als ik zie wat voor stapel aan telefoons ik hier heb liggen, waarvan het gebruik alleen niet meer handig is omdat de gesloten firmwarerommel niet meer werkt of gepatched kan worden.
Als ik dit zo lees dan snap ik niet zo goed waarom je zo'n Motorola eigenlijk zou kopen, want zo is het wel een beetje wegwerptroep.
Er is wel wat voor het kopen van Motorola te bedenken. De software support is misschien ver ondermaats,
maar a) niet elke klant boeit het evenveel welke androidversie hij draait,
b) binnen het segment waar Motorola het meest aanwezig is (budget), is de norm helaas nog steeds 1 a 2 android-updates (gebaseerd op wat Realme, Xiaomi/Poco, Oneplus in dat segment beloven),
c) Motorola's software is voor de meesten al afdoende (heb zelf dat uit ervaring met mijn Edge 20, ken het van m'n broer toen hij de G4 Plus had en van een vriend met een X Force).
d) Motorola's toestellen (of in ieder geval een best aantal) zijn te rooten en te voorzien van custom ROMs, Edge 20 bijvoorbeeld, net afgelopen week de nieuwste LineageOS gekregen.

Dit wil niet zeggen dat ik deze praktijken van Motorola beaam, maar duidelijk wordt uit hun marktonderzoek en competitie binnen de segmenten dat updates niet zo belangrijk zijn en dan snap ik gewoon dat je liever een goede software meelevert bij launch en daar niet al te veel meer aan zit.

Ik vind het ook verrekt jammer dat ze geen 3 of 4 jaar updates doen want hun hardware is, mijns inziens, vaak fantastisch. Het is echter helaas gewoon hoe de markt momenteel nog werkt (Samsung, Google en Apple blijken hier eigenlijk de uitzonderingen, de rest is allemaal 1-3 jaar). Door de ROM support die Motorola telefoons vaak genieten zou ik ze echter zeker nog niet wegzetten als ''wegwerptroep'', zeker niet voor een echte Tweaker ;P

Motorola lijkt het overigens wel te gaan leren https://www.techradar.com/reviews/motorola-edge-2022, ''Motorola promises the Edge (2022) will receive three years of major OS upgrades and four years of bi-monthly security updates.'' Een van de nieuwste midrange modellen lijkt zeer de goede kant op te gaan, nu hopen dat ze die trend doorzetten. :)
(Samsung, Google en Apple blijken hier eigenlijk de uitzonderingen, de rest is allemaal 1-3 jaar).
Langer support = duurder toestel.

Vaak kun je bij, bv BCC, extra garantie bijkopen.
Ik vraag me af wat de klant zou kiezen als Apple de prijzen e400 omlaag gooit en dan bv e50/jaar updates vraagt. Hoeveel jaren support zouden dan bijgekocht worden?
Dit zou inderdaad echt het meest interessante onderzoek ooit zijn. Ik zou verwachten dat menig persoon of weinig updates koopt, of precies in het midden (?). Maar dat zullen we nooit weten.
Ik val eigenlijk vooral over de manier waarop ze met beveiligingsupdates omgaan: dat toestellen uit 2021 in 2023 de laatste krijgen, kan echt niet.

Ik zelf heb ooit ook een G4 Plus gehad en dit was toen de druppel om naar een iPhone over te stappen. (Plus: tijdens support updates eens in de drie maanden en als er een update naar een nieuwe Android-versie op de rol stond, dan kwamen er gewoon geen beveiligingsupdates meer tot die er was.)
Oh dat is interessant en had ik niet zo geïnterpreteerd. Meestal klaagt men over de grote updates, dus mijn aanname was dat je het ook daarover had, excuses.

2 jaar beveiligingsupdates is inderdaad ook dramatisch, al vind ik wat deze toevoegen soms wel echt verwaarloosbaar. Zolang ik niet kan inzien welke bugs, threats, exploits, etc. (op gemakkelijke wijze, ik wil niet 50 databases inzien) de patch precies verhelpt, voelt het voor mij eigenlijk alleen maar als het opwaarderen van een nummertje.

Maar meestal is het na die 2 jaar beveiligingsupdates ook gedaan met de ondersteuning voor de telefoon in zijn volledigheid, inclusief nieuwe features of bugfixes voor de schil van de maker. En dat vind ik echt nog schandaliger (en ik kan beamen dat ze dit bij Lenovo/Motorola vaak doen).
Ik had zelf de G5 Plus en die heeft net geen 2 jaar aan updates mogen ontvangen en dit ging redelijk willekeurig, soms 2 updates in 3 maanden, dan weer 8 maanden geen enkele update. Nieuwe Android versie redelijk uit het niets.

Maar de community support voor b.v. ArrowOS liep tot begin dit jaar. Er zijn nog wel wat andere ondersteunde custom roms te vinden.

Toch heb ik de Edge 20 gekocht. Heerlijk toestel, geen enkel ander toestel van vergelijkbare prijs kwam in de buurt van die specs. Tja, de support verwacht ik weinig van. Mooi dat Android 13 komt, maar zo niet.... ik lees hierboven dat LineageOS al een release heeft en er zijn zat custom roms.

Zodra de officiële ondersteuning ten einde komt, gooi ik er TWRP op en ga ik met custom roms aan de slag. Het is op Moto's lekker makkelijk en door de openheid van zaken + goedkope goede hardware, zijn het populaire toestellen :)
Ik hou bij de aankoop van een phone tegenwoordig rekening met de te verwachten ondersteuning. Daarom valt de keuze niet meer op een Motorola, andere merken geven langer ondersteuning. Ik heb nu een Nokia G20 met Android One die ook nog Android 13 krijgt. Samsung was ik vroeger geen fan van maar qua ondersteuning doen ze het nu heel aardig. Apple zou ook nog kunnen, bijvoorbeeld een SE 2022, behalve de lange ondersteuning vind ik een klein(er) formaat prettiger.
Ik heb een Motorola, was een mooi toestel, en vond het ook wel lekker om niet net als de masse een Samsung te hebben. Maar de software ondersteuning is waardeloos.
Introductie met Android 9, kort daarna update naar 10. Maar 11 is nooit gekomen, en exact 2 jaar na de marktintroductie kwam de laatste beveiligingspatch. Leuk als je zo'n toestel niet tijdens de introductie koopt maar bijvoorbeeld een jaar later, dan heb je nog maar 1 jaar updates.
Volgende keer geen Motorola meer voor mij.
Reden dat ik een 'echte' Motorola Android kocht. Een Motorola Moto G Pro. In de zomer van 2020 gekocht voor een 305 euro. Momenteel, 2 jaar verder, nog steeds updates. Momenteel Android 12.. Een 13 zal er niet inzitten.. maar dit is zoals beschreven denk ik.

Vergeet ook niet dat het aantal jaar begint bij de release, niet bij verkoop. Voor dat je het weet, is er al een half jaar voorbij.

Sowieso kijk ik bij een volgende telefoon voor redelijke duurtijd van updates. 2 à 3 jaar is toch het minimum.
Vergeet ook niet dat het aantal jaar begint bij de release, niet bij verkoop. Voor dat je het weet, is er al een half jaar voorbij.
Zo'n onderhouds-policy gaat vaak per Soc, grofweg. Kijk maar op xda, en naar al die cyanogen builds.

phones onder de $400 hebben sowieso vaak al een SoC van een generatie ouder aan boord, itt de $700+ phones.

[Reactie gewijzigd door Bulkzooi op 23 juli 2024 10:06]

Zelf hier de edge 20 lite en dik tevreden over het toestel. Krijg met regelmaat de beveiliging update. En ook de software is hier en daar wat aangepast geweest. Alleen jammer dat versie 12 nog steeds niet beschikbaar is. Althans zo ervaar je dat dan toch, want eerlijk gezegd alles werkt naar behoren. Ook erna gevraagd bij Motorola omdat ik het idee kreeg dat ze het vergeten waren, maar dat moet ik ze dan wel weer nageven. Binnen twee dagen netjes een reactie terug gehad dat er nog gewekt werd aan de upgrade voor mijn type toestel. Dus we wachten braafjes af.
Ik zit hier met mn edge 20 lite maar mooi met android 11 opgescheept. 12 is al heel lang beloofd, maar in Europa nog niet vrijgegeven. Dus ook nog 13? Wauw. Eerst zien, dan geloven. In ieder geval krijg ik nog wel elke maand security updates.
Heb zelf de Edge (geen toevoeging) en deze staat er helaas niet tussen, terwijl deze betere specs heeft dan de Edge 20 Lite van m'n vrouw.

Jammer, daarnaast zie ik net dat de laatste security patch van April 2022 is. Dus ook daar heb ik blijkbaar geen recht meer op. Ik had vrede kunnen hebben met geen upgrades, zolang de security patches maar doorliepen.

Het zijn fijne toestellen, maar dit is best een tegenvaller voor een toestel wat ik pas 18 maanden heb. Leg dan de prijs € 50,- (ofzo) hoger en biedt een jaar langer ondersteuning.
Dat de G22 van een paar maanden oud er niet tussen staat valt mij toch wel enigszins op. Het apparaat kwam uit met Android 12, toch opvallend dat een telefoon 0 nieuwe versies te zien krijgt. Niet dat het mij wat boeit, security updates zijn het enige relevante voor mijn gebruik.
Heb zelf een moto G9 power helaas..

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.